Nu mai mâncaţi ciuperci din pădure!

Sunday, 9 June 2013, 21:35 | Categoria : Serioshenii
Taguri : ,

Oameni buni, nu ştiu cum să vă spun să băgaţi la cap: nu mâncaţi ciuperci din pădure.

Am să vă spun acuma şi de ce, şi vă implor să citiţi postarea asta până la capăt şi să daţi mesajul mai departe tuturor.

Aşa cum vă spuneam, sâmbătă aveam de mers la nunta unui prieten. Mă trezesc dimineaţa după o şuetă cu Doru Panaitescu, sosit în Cluj într-o vizită fulger. Îmi fac o salată de roşii  ca să nu mi se aplece cârnaţul de Oaş pe care urma să-l înghit ca un anaconda, pun televizorul pe Trinitas TV sau pe Fashion TV, nu mai ştiu, şi iau prima muşcătură.

Şi sună telefonul: Perhanus, prietenul din Sibiu, voievodul prepeliţelor.
– Salut, mo, ce faci?
– Tu ai auzit ultima ştire?
– Nu, ce să aud?
– Hinu-to, hină-ta, hinuţu-to, maică-sa şi prekinul ei sunt în comă, la spital.
– CEEEEE???
– Da.
– TOŢI 5?
– Da.
– Ce s-o întâmplat?
– Or mâncat ciuperci şi acuma sunt la spital.
– Nu se poate. NU SE POATE!!!!!
– Hai că nu mai pot vorbi, te sun când mai am veşti.

Nu vreţi să ştiţi ce stare îţi induce o asemenea ştire. Am retrăit într-o secundă, poate, cea mai urâtă zi din viaţa mea, înmulţită cu 5. Vizualizam 5 oameni foarte dragi mie întinşi pe targă, pe life support, exact ca-n filmele americane. Ştiţi ce imagine mi-a rămas pe retină şi nu mi-o pot scoate din minte? “Hinuţul” nostru face 2 anişori pe 13 iunie (să trăiască, la mulţi ani!) şi eu tocmai aflasem că este în comă. Am crezut că tot Floreştiul s-a prăbuşit în capul meu.

Încep să judec la rece: ciuperci de pădure. Hmmm. Prietenul mamei hinului este agronom, şi ştie tot ce mişcă pe planetă. TOT. Cai, vite, păsări, porci, ciuperci, fructe de pădure. Locuieşte în Valea Viilor de zeci de ani, nu se poate să fi făcut o asemenea greşeală, e imposibil. Nu avea cum să aleagă ciuperci otrăvite.

Iau telefonul cu mâini tremurînde şi formez numerele de telefon ale prietenilor. Îl sun pe co-naşul Greuceanu, care îmi respinge apelul. O sun pe naşa, nu răspunde. Sun mirele, fratele mirelui, sun şi pe Dumnezeu: nimeni nu răspunde. Mă simt neputincios şi mă zvârcolesc de o durere mută ca un muşuroi de funici ars cu plastic de un copil răutăcios. Pizda mă-sii de treabă, hinuţul are 2 ani şi e în comă! Hinul meu are 34 de ani, hina e şi ea tânără, sunt cei mai faini oameni de pe planetă. Mama hinului şi-a îngropat soţul când hinul avea 15 ani, şi acum şi ea, şi prietenul ei, şi toţi sunt în comă. Nu, nu se poate aşa ceva, e imposibil. De ce? Cum? Ce putem face?

Mai mergem la nuntă? Se mai ţine ceva? Continuu să îi sun pe toţi, fără succes. Îl sun pe Gioni, care era pe drum către nuntă, şi îi zic, şi abia acum simt şi eu amploarea dezastrului:
– Te rog frumos opreşte maşina, trage pe dreapta.
– Dada, sigur.
– Man, te implor eu, opreşte maşina.
– Nu pot, mă duc la nuntă.
– Man, pizda mamii ei de treabă, trage dracu’ pe dreapta! Nelu e în comă, hinuţul e în comă, toată familia e în comă la spital, la Sibiu! Înţelegi? Pula mea!!!!
– Nu cred. Cred că glumeşti.
– CUM PULA MEA SĂ GLUMESC??? ASTEA-S GLUME?? CREZI CĂ-S CRETIN SĂ FAC ASEMENEA BANCURI???

Mă sună înapoi după 10 minute.
– Man, ai vorbit serios?
– Da, man. Îmi pare rău. E pe bune treaba. Mergi la biserică, poate prinzi alaiul şi spune-le, sau află naibii ceva, că mie nu-mi spune nimeni nimic!!!!!

Ce urma să se întâmple? Ciupercile atacă ficatul şi rinichii. O sun repede pe prietena noastră de la SMURD:
– Cunoşti pe cineva de la SMURD Sibiu?
– Nu, din păcate.
– Spune-mi repede la ce să ne aşteptăm!
– Dacă au mâncat ciuperci, sigur îi transferă la Cluj sau la Târgu Mureş pentru dializă şi tratament hepatic. Stai aici, nu pleca nicăieri încă. Dacă îl aduce la Cluj, să-mi spui, fac tot ce pot să-i ajut.

Stau ca pe ace înroşite în foc. Ca să câştig timp, fug la duş, şi când mă săpuneam mai abitir dă buzna nievasta peste mine şi izbucneşte:
– L-am văzut la TV cum îl resuscitau!!!!
– Ce????
– Da! Pe Nelu!!!!

În viaţa mea nu mi-am văzut soţia atâta de distrusă. Şi niciodată nu am avut atâta moarte în jur. Şi nu cred că poate cineva că privească un bărbat de 1.86 m şi 96 de kile, puternic ca un taur (ridica lespezi de peste 100 kg în Spania) şi frumos cum îi atârnă fără vlagă mâna din targă şi să nu fie afectat.

Sar din duş şi caut pe net: “ciuperci Mediaş”. EvZ, Gândul, Mediafax, Antenele, Jurnalul… tot ce e presă în ţara asta, indiferent de mogul, avea articol pe site cu hinu-meu şi familia lui. Aceleaşi informaţii seci: o familie de cinci membri a fost transportată în comă la spital după ce au consumat ciuperci din pădure. Nici un alt indiciu, nimic. Mă gândesc să-l sun pe Piticu să-mi facă legătura cu reporterii de la spital, dar îl sun pe văru-meu din Sibiu:
– Văru’, te implor fugi la spital şi vezi ce se întâmplă!
– Stai aşa, zice; te sun în 2 minute.

Cele mai lungi 2 minute din viaţa mea. Când a născut nievasta am fost calm ca o piatră, acum îmi venea să muşc din termopane. Cred că dacă urlam o dată decopertam blocul.
– Alo, văru?
– ZI!!!!!
– E de bine. Am sunat la spital.
– Şi?
– Hină-ta s-a externat şi s-a internat la pediatrie cu băieţelul, care s-a trezit; hinu-to s-o trezit acum şi e bine; singura care mai este încă în comă este mama lu’ Nelu, de prietenul ei nu ştiu nimic.

M-am calmat ca prin farmec.

M-am hotărât atunci să nu mă mai consume orice porcărie. Şi sunt convins că vreme îndelungată de acum încolo voi reuşi. Ce am eu, tu, alţii, probleme cu banii, la serviciu, cu nebunii din trafic sau alte rahaturi nu sunt probleme, sunt fix nimic. Suntem noi numai prea proşti să ne dăm seama de ce contează cu adevărat în viaţă. Atâta am fost de tulburat că nici măcar o rugăciune n-am fost în stare să zic, şi chiar nu sunt genul care să pice în genunchi la prima pană de cauciuc. Era singurul mod în care-l puteam ajuta, să-i trimit un gând bun. Noroc că cineva acolo sus îl iubeşte pe Nelu şi i-a adus întreaga familie înapoi la viaţă.

Am plecat la nuntă, unde am încercat să facem tot posibilul ca să nu ne mai gândim la moarte şi să ne bucurăm de viaţă. “Io cred că-l omor”, o zis mirele când am ajuns. Hinu-meu urma să-i fie naş, aşa că mirii au schimbat naşii în chiar ziua nunţii.

Ce se petrecuse: familia mâncase bureţi şi parazoale (piciorul căprioarei).
25850116
(poză şterpelită de aici, şi îi rog să-mi dea voie să o las pe site pentru ca lumea să ştie şi să se ferească)

Este o ciupercă cărnoasă, bună (dacă-mi permiteţi expresia) de şi mori. E uşor identificabilă după inelul de pe tulpină. Am mâncat în copilărie, ceva mai bun nu există pe pământ. Problema este că ciupercile dracului îşi combină sporii şi apar hibrizi atâta de ciudaţi că nu-i mai deosebeşte nimeni de parazoalele originale. Da, nici dacă eşti agronom şi le mănânci de 30 de ani.

Mama hinului a mâncat cu o seară înainte tocană, n-a avut nimic. În seara fatidică, hinul meu nu a mâncat nimic toată ziua, şi seara a balotat ciuperci ca nebunul. I-au dat şi pruncului o înghiţitură, ca să scape de gura lui. Mai mult ca sigur că şi eu i-aş fi dat Gropărelului să guste, înainte de păţania asta. Înghiţitura asta i-a provocat coma pruncului. O mică înghiţitură. Vă daţi seama? Toţi sunt oameni cu capul pe umeri, hinul meu are o afacere, sunt oameni integri, inteligenţi şi foarte responsabili. Dar s-a petrecut necazul, pentru că necazul nu te alege.

Când au simţit că li se face rău, au sunat la 112. Au reuşit cu greu să se facă înţeleşi de operatoare. Când au sosit ajutoarele, deja intrau în comă. Au fost duşi în Mediaş, apoi transferaţi la Sibiu. Am mers azi după nuntă să-i văd, şi toţi sunt bine. Şi nici nu ştiţi ce fericire mă cuprinde. Sperăm să nu rămână cu sechele: la ficat, la rinichi sau neuro. Deocamdată halesc din perfuzii, iar mama hinului mai are rare momente de inconştienţă. Dar merg spre bine, şi sperăm să fie OK.

Pe naşu’ Greuceanu l-o sunat mirele la 4 dimineaţa (asta în cazul în care dormiţi cu telefonul închis noaptea). La 7 o fost la spital la ei şi a făcut anticameră până pe la 4 după-masa când, după ce a vorbit cu hinul (şi vărul său) a pornit către nuntă, cu inima grea, dar liniştit că se vindecă şi şi-a revenit.

Un mare MULŢUMESC cadrelor medicale de la Urgenţă din Sibiu, care am înţeles că s-au mobilizat exemplar. Uneori, între doi doctori care uită bisturiul în pacient sau iau 200 de lei şpagă îi uităm pe cei care trag din greu să salveze vieţi după asemenea accidente stupide, şi se luptă cu moartea şi îi bagă doamnei negre coasa în cur şi o trimit la plimbare. Tot respectul, dacă aş putea v-aş acoperi de aur.

Concluzia: NU MAI MÂNCAŢI CIUPERCI DIN PĂDURE. Nu mai sunt aşa cum le ştiaţi. În acelaşi weekend, după familia hinului au mai internat 8 fraţi la spitalul din Sibiu, de la cel mai mic la cel mai mare, toţi cu intoxicaţie de ciuperci. La mine pe stradă a murit un băieţel din cauza ciupercilor, şi buzele lui negre mi-au rămas adânc gravate în memoria mea de copil de 6 ani, cât aveam pe vremea aceea. Lăsaţi-le dracu’ de ciuperci, mai bine mâncaţi o carne, că uite, legumele astea vă omoară.

Şi, ca să închei cu o glumă proastă, sper din tot sufletul ca hinu-meu să nu fie deja dependent de ele, că o zis că aşa beţie nu o tras de când s-o născut.

Update: sunt toţi bine acum, astăzi îi externează.

118 de lovituri pentru “Nu mai mâncaţi ciuperci din pădure!”

 1. 1zoltybogata

  Am auzit că și cele pe care Bunici noștri le mâncau mai demult, acum sunt otrăvitoare. Multă sănătate

 2. 2cotos

  Eu am renuntat de mult la cele din padure. Sa stii, ca si cei mai buni mai pot gresi. Dar e ok, daca s-a terminat cu bine. Stiu ca cele crescute in sere nu sunt la fel, dar prefer viata.

 3. 3Mihaela

  Multa, multa sanatate !! O nenorocire cu ciupercile astea, sper ca mama natura sa ne lasa-n pace afinele, zmeura si fragii. Ultima oara cand am mancat ciuperci din padure a fost la bunica acum vreo douaj` de ani.

 4. 4Greuceanu

  Totul pare sa se naruie in fata ta, tot ce ai mai drag pe lume se stinge in fata ta fara ca tu sa poti face ceva….

  tot ceea ce poti face este sa te lasi cu incredere deplina pe mainile celor cu salopete rosii de la SMURD sau Ambulanta, cu bocanci si salopete vechi, cu masini si tuburi de oxigen zgariate, cu salarii care nu depasesc 1500 RON, care isi imprumuta tigari de la unul la altul intre doua “interventii”…. celor de la URGENTA ….. RESPECT este ceea ce noi toti va datoram, si cei care nu v-o datoreaza inca, va vor deveni datori in curand. …. doar in astfel de momente poti sa intelegi …. conteaza ce salar are un astfel de om? cat ar fi cinstit sa fie platit ca iti aduce inapoi copilul sau fratele din coma?! ar trebui un astfel de om sa fie preocupat ca a crescut EURO?! ca s-a scumpit gazu cu 3 ron mc?! ca nu si-a platit RCA-ul?! sau ar trebui sa aiba ca unic stres faptul ca e nujtiu ce conferinta despre ficat la Praga…. ca a aparut un nou tratat de toxicologie…. etc?! in locul meu puteti intelege importanta lor si a acelui loc in care preotul asteapta pe hol “clienti” ….Pot sa intru?! la ce numar?! /…. a… nu inca?! da’ pe la cat?! cat credeti ca mai dureaza?! ca trebuie sa ajung….. si oamenii astia….ioi….. se invart cu agilitate in jurul targii…. trag patul mai spre stanga ca afara ploua si curge apa prin tavaul ruginit …. puii mei … nu stiu ce sa mai zic….

 5. 5ancapotinteu

  Am auzit si eu ieri, eram in drum spre Medias, la botez la sora-mea, Ioana, unde trebuia sa ajunga si ei… Am ramas la fel de socata si-mi muscam pumnii… Am sunat-o iute pe soacra, i-am povestit, mi-a confirmat ca a vazut la tv, eu acolo nu ma uit, si am urlat cat m-a tinut gura: SA NU-I DATI VECI PURURI CIUPERCI LA COPILU MEU!
  Si acum imi vine sa dau apa la soareci… ma bucur nespus ca sunt bine, transmite-le, te rog, daca poti, gandurile mele de bine.

 6. 6Ionut Bunescu

  Căcat, mega căcat… mi-e frică să mai mănânc ciuperci, indiferent de unde sunt… Puii mei, asta din comerț sunt “crescute” în spații controlate?

 7. 7AmCiuPerCi

  Lasa, ca nu-i chiar asa. Je méxcuz da’ io n-am auzit de parazoala. Dupa nume doar si e nazoala. Bajeti, bagati ciumperci, fara grija BUT!!! Doar ce cunoasteti si puteti duce! Chiar si sugarii au voie! Carnea merge linga.

 8. 8Injuratoru'

  AmCiuperci daca nici dupa postarea asta nu-ti vine minchea la cap atunci esti un BOU. Mo, tu nu-ntelegi ca ala de era prekinu’ mamei e agronom care cunoaste tot ce misca pe pamant (sau sub el) ? Si chiar nu cred ca vrei sa-ti dea careva asa o veste mai ales cd cunosti oamenii aia si ti-s simpatici ori dragi. Adevaru’ cu ciupercile e ca intr-adevar isi combina sporii (cele otravitoare cu cele comestibile) si in cazu asta ai cam pus-o. Parafrazandu-l pe @Greuceanu, respect pentru SMURD, flegme pt statul roman si Doamne da buget mai mare pt marketing la Billa ca sa poata mediatiza ciupercile alea pe care le vand ei acolo. @Gropare poate prinzi o campanie de-asta ciupercoasa :)) Bine ca amu putem rade ca de era Doamne feri altfel….

 9. 9Corina Bodea

  Nu stiu ce sa zic: intoxicatiile cu ciuperci sunt foarte periculoase, sper din toata inima, ca familia sa-si revina in totalitate; dar nu prea cred cu gene mutante sau spori de la ciuperca la alta: pur si simplu printre cele culese s-a strecurat si 1-na otravitoare; si noi obisnuim sa culegem, mai rar ce-i drept, ciuperci din padure(bureti de roua, galbiori, bureti iuti, ghebe si “sampinioane”) si de fiecare data cand ma trezesc a 2-a zi dupa ce le -am consumat intr-o tocanitza extrem de gustoasa, imi zic plina de usurare, traiesc, deci am scapat si anul acesta; pare cinic dar parca amoxina ciupercilor te termina rapid si fara complicatii, fata de chimicalele care ne sunt varate pe gat in fiecare zi prin alimentele si legumele pe care le consumam(si cu riscul de a-mi ridica multi dusmani pe cap, m-as referi si la o parte din produsele bio, care de dragul castigului nu sunt chiar bio, bio).

 10. 10Nexulescu

  M-ai pus pe ganduri rau de tot… In Floresti, consatene drag, mi-au crescut ciuperci puzderie dupa toate ploile astea. Si is in “zona controlata”, nu la marginea padurii… Anul trecut m-am trezit cu fica-mea rontaind la ele, dar am ras, ca de, is bureti de ploaie. Nu a patit nimic, dar maine le extermin pe toate…

 11. 11AmCiuPerCi

  Ma Injuratoru’
  Te aprinzi degeaba. Sezi blind acolo. Sigur ca nu vreau sa-mi dea nimeni o veste d-asta, dar asta nu inseamna ca prekinu le stie pe toate. Ca de stia, le ocolea. Voiam sa zic ca ma deranjeaza titlul, ca adica de unde sa luam ciumperci daca nu din padure? De la firma… care??? Concluzia mea era ca ciupercile de padure SINT bune, nu-i nimic de speriat, doar sa stii care-s ALEA BUNE. Acu ai inteles? (era sa inchei cu “boule”, dar m-am abtinut)

 12. 12AmCiuPerCi

  Si inca ceva bre, Injuratorule: cam de cind s-au apucat ciupercile astea sa sa-si combine sporii? Dupa decembrie ’89? Ca pe vremea lui Ceasca n-aveau obiceiuri d-astea! Intreb si io, deh…

 13. 13mihai

  piciorul caprioarei sunt bune. dar la noi in familie numai bunicumi-o le strangea si le cunostea… de cand s-a dus in loc cu verdeata nu am mai avut curaj sa mananc. dar sunt cele mai bune ciuperci din lumea asta… daca le faci pe gratar sau pane

  *nu s-a dus de la ciuperci :))

 14. 14borg

  E o tragedie toata intamplarea dar io zic ca nu ar trebui exagerat in nici o parte. Nici cu atotstiinta si nici cu “toate is otravitoare, murim”.
  Apoi mai e chestiunea cu corcitura intre specii. Asta inseamna ca anu asta s-a corcit picioru caprioarei, anu trecut hribii, amu’s doi ani buretii de roua si amu’s trii ani, ghebele. Mai greu, ca nu mere ca la cucuruz sau fasole. Dupa cum nu mere intre cartof si ceapa sau prun si lebenitza, desi is plante toate. Mno si la ciumperci e cam la fel, faptu ca au cam aceeasi forma nu inseamna ca nu is total diferite si incompatibile. Ase ca io zic ca nu e chiar exact mitul asta cu corceala intre spori. Da numa zic nu dau cu paru’. Fiecare face cum crede ca e mai bine.
  Alta chestiune e ca zici ca au fost si alti bureti pe acolo in afara de ce e in poza. De aici, posibilitatile sunt multe. Ce bureti?
  Piciorul caprioarei e putin toxica ase de la mama ei, de aia tre sa stii ce gatesti, adultii pot sa aiba sau nu simptome, la copii nu le dai tocana daca e din specii mai dubioase. Pe adult poa’ sa il doara numa capu’ a doua zi si zice ca e de la tuica de aseara, copilu’ poa sa intre in coma. Toate de la aceeasi mancare de ciuperci. Apoi iar, ciupercile astea se culeg doar adulte, alea mai mici se confunda cu ceva din genu amanita, alea dau blocaj renal si coma, nu numa alea dar aci in context zic. Iar se mai confunda cu ceva ce creste pe la noi si care is tot asa putin toxice dar chiar bune la gust. Da daca ai bagat si o shtampa de tuica dupa ele, ala esti.
  Nu e asa de simplu cu ciupercile.
  De aia:
  1. Nu cunosti, nu culegi. Te limitezi la conserve si la alea din magazin. Pe alea din padure, le admiri, le fotografiezi si le lasi in pace, nu le calci, nu joci fotbal cu ele.
  2. Nu cumperi de pe marginea drumului. Aici sunt exceptii dar daca te incadrezi la punctu 1, nu cumperi. Tot aici, nu cumperi ciuperci de padure procesate, ca nu stii ce o uscat ala de le-o cules. Uneori, diferenta intre alea bune si alea rele o face locul unde cresc, forma piciorului si ce mai are lipit pe el, gulere, chestii, daca picioru iese dintr-o chestie ingrosata in pamant, da nu zic numele ca se interpreteaza, daca are viermi in picior si de care. Astea nu ai cum sa le vezi la marginea drumului cand cumperi proaspete sau uscate.
  Sanatate maxima.

 15. 15AmCiuPerCi

  E! Cam asa as fi vrut sa ma exprim si io. Da’ am crezut ca ne intelegem noi, laconicii, intre noi. Altminteri, multa sanatate! Si atentie!

 16. 16Obi Two Kenobi

  Oamenii cinstiti si de bun-simt sint doar o amintire. Eu am renuntat de mult la ce vind astia prin piata, pentru ca pur si simplu nu am incredere in oameni. Unei cunostine era sa-i moara fetita de 2 ani, pentru ca omul de unde cumpara lapte “natural, sanatos” i-a ascuns ca avea vaca bolnava, cu septicemie.

 17. 17koyrosh

  Nelu?????? WTF….

 18. 18Laura

  Piciorul caprioarei nu prea poate fi confundat (daca-l stii), dar buretii cu siguranta.

 19. 19maria

  Deci: n-am cules ciuperci în viața mea. Da am făcut un doctorat. Și zău că-mi pare mai complicată faza cu ciupercile!
  Și nu pricep: de ce să risc. Pt un castron de tocană? Să-mi las copilul fără mamă pt o tocănițăă! Când sunt atâtea alte feluri de mâncare? Tre să fiu

 20. 20maria

  „cu capul” rău de tot.

 21. 21ioana

  nimeni nu poate intelege gravitatea situatiei decat daca lucreaza in domeniu sau trece prin ea! Nu va doresc sa aveti parte de asa ceva niciodata, pentru a putea intelege disperarea si groaza din acele clipe!
  @ amciuperci: accidente s-au intamplat intotdeauna chiar si inainte de 1989, numai ca nu s-au dat publicarii ca multe alte lucruri din acea vreme.
  Ideea este ca nu trebuie sa ne culcam pe o ureche si sa ne batem cu pumnul in piept ca daca le cunoastem nu ni se poate intampla nimic. Nu iti doresc vreodata sa ai parte de vre-un asemenea accident.
  Iar cei care au trecut prin situatii similare, clar ca nu se vor mai atinge in veci de ciuperci, fie ele din padure, comert, conserve sau poleite cu aur!
  Lucrez in sistem si din pacate am vazut destule, mai ales copii intoxicati cu ciuperci pe care personal i-am “chinuit ” cu spalaturi stomacale si cu perfuzii.
  Eu una clar ca am renuntat demult la ciupercile de padure, prefer sa cumpar de cultura chiar daca am doar 2 variante.

 22. 22Iosif

  Mie-mi plac tare ciupercile.. Pacat ca exista riscurile astea.. :(

 23. 23Adrian Brasoveanu (Zoly)

  MOLOOOZ!!! Motivul real pentru consumul de ciuperci din padure este fix SARACIA. Putem noi sa ne tavalim si sa dam sfaturi, dar nu rezolvam nimic.

  In plus de asta, Ionut Bunescu are totala dreptate. Tot ce este comercializat poate fi consumat cu incredere. Ma rog…asta daca nu te gandesti sa cumperi ciuperci de la vreo baba batrana care isi vinde ciupercile la colt de strada.

 24. 24gabi

  Eu am evitat tot timpul sa mananc ciuperci. Tocmai din aceasta cauza. Te poti pacali usor

 25. 25spanac

  Vai cât de nașpa. Auzisem și eu povești d-astea, însă acum văd că nu se pot deosebi între ele, chit să fii tu cultivator de 30 de ani…
  Metoda cu lingurița de argint și oțetul de ce nu se folosește?
  În orice caz, acum sunt bine toți 5?

 26. 26Sorinelu'

 27. 27GhitaB

  Hmm… De când mă știu (vreo 6 ani cred că aveam când am început să merg prin pădure) ciupercile se mănâncă din pădure. :) Cele bune. Adică nu cele nebune. Și zic că știu care-s. 😀

  Piciorul căprioarei… Astea-s faine, ce-i drept. Când sunt mai tinere zici că-s microfoane, care-s mari se fac ca niște umbreluțe.

  Probabil că n-o să mai iau felul ăsta… dar de celelalte… e hobby, totuși. 😀 Cred că nici pescarii nu s-ar lăsa ușor de pescuit… :)

 28. 28Ana

  Nasoala patania! Si da, nu haliti ciuperci din padure daca nu le stiti. Si si daca le stiti, o faceti pe riscu vostru… Ca, desi nu se combina sporii, sunt multe specii otravitoare care seamana cu alea bune. Dau un singur exemplu referitor la parasol (Macrolepiota procera), cu o imagine foarte asemanatoare cu cea din postare, doar ca e o ciuperca toxica (poate nu te chiar omoara) si e tot mai fracventa si in Europa: (Chlorophyllum molybdites) http://www.mykoweb.com/CAF/species/Chlorophyllum_molybdites.html

 29. 29roxid

  Te inteleg perfect. Am trecut prin asta, cu niste prieteni. Teribila experienta

 30. 30alexnicolae

  Ioi, cata lume a lipsit la botanica! Deci: o ciuperca cum o vezi tu e formata din mii de fire, care impreuna construiesc forma. Dar.Fiecare fir e o ciuperca – organism diferit. Cand mananci o ciuperca, mananci o gradina de cateva mii de fire – ciuperci diferite. Zeci-mii de spori construiesc ciuperca. Intre nmii de ciuperci bune, se pot strecura fire toxice, simplu – cam ca o urzica in gradina botanica. Asa ca nu conteaza cum arata ciuperca!

 31. 31addicted

  Si nici din spatii, chipurile, special amenajate…
  Multa sanatate.

 32. 32Cuibus

  Fain articolul, desi carnea omoara mai mult decat ciupercile. Si eu am patit, de fapt mama mea cand eram mai mic, doar ca erau ciuperci din conserva..si de atunci ea nu mai consuma nici ciuperci cumparate. Din pacate etica cam in orice domeniu a disparut..goana dupa bani si lipsa de umanitate duc la astfel de cazuri nedorite.

 33. 33Lia

  “familia mâncase bureţi şi parazoale (piciorul căprioarei)” –
  de-aici eu nu deduc ca doar piciorul caprioarei poate fi de vina.

 34. 34Jordan

  Funny cum toti stiu mai bine, chiar daca cineva le povesteste cum era sa moara prietenul / finul / mama lui, specialist in domeniu, ei il ignora, ca ei stiu tot.

  Bunica, a carei meserie era specialist in produse forestiere – ciuperci, zmeura etc – era sa moara si doar a gustat din tocanita de ciuperci pe care o gatea. Avea 45 de ani, vedea perfect, avea 20 de ani de experienta… nici un motiv sa se insele. Evident, asta nu va opri pe nimeni sa manance ciuperci din padure, ca doar ei stiu mai bine decat oricine altcineva.

 35. 35koyrosh

  @all – ajunge cat ne dam cu parerea, sincer.. un punct material de respect tot se impune acilea; groparele ne-o rugat sa nu mai halim ciuperci de padure, ca uite ce se poate intampla. nu tin minte sa ne fi rugat sa ne dam cu parerea, ne-o rugat sa dam un share la poveste, sa ia si altii aminte. putem asta? multam anticipat in numele omului. gropare, inchide comment-urile vietii ca altfel nu ne vedem nici maine de stai sa ii lamuresti pe toti.

 36. 36dc

  Parazoalele alea (piciorul caprioarei, cum le mai ziceai tu) sunt fix “palaria sarpelui” (Amarita muscaria), ciuperca otravitoare cu o mare putere de mutatie si mimetism relativ la aspect. Ce o tradeaza tot timpul este piciorul cu acea “fustita”. Nici o ciuperca comestibila nu are asa ceva.

 37. 37deea

  Eu cred ca-i ceva teaser pt campanie pe bloguri, am mai citit in dimineata asta o postare la o tipa care a scris fix in acelasi stil, cum era cica sa moara barbat’su…Daca-i numa’ o coincidenta, ii cam mare! 😉
  Oricum,e bine sa constientizam lumea, desi chestia cu sporii care intoxica ciuperca buna e o tampenie, e imposibil dpdv biologic. Am un bun prieten care e specialist in ciuperci la Fac de Biologie de la UBB si am discutat chestia asta, mi-a explicat ca e absolut imposibil. sunt, in schimb, ciuperci toxice care arata f asemanator cu alea bune, si e destul sa nimereasca una din singura intr-o plasa de ciuperci bune, singurele ciuperci pe care le culeg eu de pe camp sunt champignon, la alea nu ai ce sa gresesti.

 38. 38Groparu

  @ deea: incerc sa ma abtin cat pot de mult: da, este o campanie pe bloguri, se numeste “INCEPETI IN PLM SA GANDITI!!!!”

 39. 39deea

  @Groparu: OK, doar ca mi s-a parut asa, o coincidenta uriasa sa citesc pe 3 bloguri diferite despre bloggeri care s-au intoxicat cu ciuperci sau au avut rude/prieteni care s-au intoxicat cu ciuperci. In aceeasi dimineata! Adica, what are the chances, in PLM?

 40. 40alunelu

  @dc: Am cules si mancat parazoale, acum multi ani, si se pare ca inca traiesc. Si da, au “fustita”, era chiar criteriul dupa care le deosebeam de cele rele.
  Din cate am inteles, galbiorii sunt singurele ciuperci care nu pot fi confundate/nu au echivalent otravitor. Cu toate astea, acum n-as mai culege nimic, ma abtin si mananc doar ciuperci de cumparat. Ceea ce doresc si cititorilor acestui blog, cu exceptia celor care cred ca e campanie.

 41. 41Maddame

  @ Deea is multi bloagari in Romanica, si sunt toti cumetriti intre ei, nu stii?

 42. 42deea

  @alunelu: right, very classy!

 43. 43Groparu Nemernic

  @ deea: deci am facut eu multe pe blogul asta, dar niciodata, niciodata nu as minti printre dinti – mai ales cu chestii atata de serioase.

 44. 44Bula

  Groparule, (si nu numai)
  Trebuie sa-i dau dreptate lu’ AmCiuPerCi: din “89 incoace au inceput sa se “incruciseze” ciupercile cu . . . prosti ! Adica cu cei care sunt atotstiutori, dar nu iau macar o carte in mana.
  Culeg ciuperci de peste 30 ani, dar nu am reusit sa fac nici macar o diaree “sanatoasa” de la ele.
  Un invatator d’almeu ne-a invatat asa: “cand stii CE NU STII, abia atunci incepi sa stii !”
  Daca pui mana pe o carte de specialitate – ciupercarit – afli prima regula:
  TOATE CIUPERCILE PE CARE NU LE-AI IDENTIFICAT 100% SUNT OTRAVITOARE ! ! !
  Si trebuie sa fii nebun sa incalci aceasta regula !
  Asa ca, daca vreti sa culegeti si mancati ciuperci, puneti mana pe carte ! Si cartea de ciuperci sa va fie in treasta cand vreti sa culegeti ciuperci. Daca aveti cea mai mica indoiala, atunci lasati la locul lor ciuperca, nu merita riscul !
  Si nu mergeti dupa povestile prietenilor “atotcunoscatori” !

  In final, doresc sa comentez un singur lucru la articol:
  Ciuperca “piciorul caprioarei” este o ciuperca de TOAMNA (august-octombrie) si nicidecum de primavara !
  Daca prietenii tai citeau acest “amanunt” inainte sa infulece din tocanita, atunci nu pateau nimic. Acum vor avea si timp de citit pana-si vor reveni complet . . .

 45. 45Groparu Nemernic

  @ Bula: fair enough. Am mai aflat intre timp un amanunt – cica nu se culeg ciupercile in perioada in care ploua zile in sir. Cica se contamineaza ciupercile bune de la alea rele de la suvoaiele de apa.
  Oricum ai lua-o, eu unul sunt hotarat sa nu mai mananc ciuperci inainte de a le testa inainte. Pe prieteni, fireste. Glumesc, eu ma voi lipsi de ele for ever;)

 46. 46deea

  @Groparu: nici num-am gandil la o chestie de minciuna, m-am gandit la genul acela de campanie socanta de prevenire a unei situatii periculoase, cum erau si campaniile TV pt purtarea centurii de siguranta, de ex. Dupa ce am citit 3 articole pe bloguri in care o tipa zicea ca sotul ei era aproape sa moara de la ociuperca, un altul zicea ca vecinii lui au fost dusi cu salvarea la spital din cauza ciupercilor, plus ce ai povestit tu, pur si simplu mi-am imaginat ca a pus cineva (stiu eu, vreun ONG pe teme de sanatate) la punct o campanie mai socanta de constientizare pe tema asta. Mea culpa!

 47. 47Marian

  Ciupercile nu se pot “corci” prin spori!!! Sporii de ciuperci nu sunt toxici! (nici macar la cele otravitoare) asa ca nu mai bagati criza in populatie. Sunt oamenii care culeg ceea ce nu cunosc si consuma ciuperci de care nu au habar. Cred ca mai important este sa faci o reclama in care sa le explici oamenilor sa nu mearga in stare de ebrietate sa culeaga ciuperci!! Singurele ciuperci consumabile sunt cele cu codul de bare, la fel ca apa doar cu cod este buna…etc.!

 48. 48Groparu Nemernic

  @ Marian: vezi comentariul cu nr. 43.

 49. 49Laura Lungu

  Eu zic ca e un prilej bun sa revigoram Campania de virat 2% pentru SMURD. I-am vazut si eu la treaba in momente in care ma simteam ca un fir de nisip de puternica. Numai cine s-a simtit asa stie care e valoarea acelor oameni. Imi pare tare bine ca s-a terminat cu happy end tarasenia.

 50. 50Ema

  Se intampla sa gasesti ciuperci de padure cu anumite trasaturi modificate precum: disparitia inelului de pe picior, se modifica culoarea petelor de pe palarie, culoarea sucului propriu, distantiere diferita a lamelor etc. Dar aceste modificari trebuie sa ne determine sa nu le culegem. Un cunoscator (expert, nu bunicu’, unchiu’, vecinu’) cunosc perfect aceste trasaturi si le analizeaza.
  Paranoia asta in care sustineti ca ciupercile pur si simplu devin otravitoare si nimic nu ne poate da garantii despre calitatea lor este o dovada de PROSTIE!

 51. 51Nelu cu beleaua

  Dragii mei, cunoscatori sau necunoscatori in ale ciupercilor, dupa ce patesti ce am patit eu o sa va treaca toata umbra de incredere in cunostintele voastre in ale ciupercilor si toata increderea in sfaturile celor in varsta care nu au patit-o,inca, si care poate nu o vor pati niciodata.
  Sa va fereasca Domnul sa va vedeti copilul, mama si sotia in coma pentru ca tu ai fost destept si pentru ca tu stii mai bine. Sa te fereasca Domnul sa nu se mai trezeasca si sa traiesti tu cu asta, daca mai poti. Si daca totusi din nefericire i se intampla unuia dintre cei increzatori in abilitatile lor de mari cunoscatori sa vina atunci sa explice cum de s-a inselat, sau ca de fapt a fost o mica neatentie sau ca intr-adevar se pare ca unele ciuperci nu mai sunt atat de bune pe cat erau sau de fapt ce mai conteaza ce s-a intamplat.
  Iar desteptul cu dovada de prostie sa isi vada moartea cu ochii apoi sa vb.
  De fapt am vrut sa transmit cu totul si cu totul altceva:
  Va multumesc tuturor pentru urarile de bine si multumesc din tot sufletul prietenilor mei minunati care au fost alaturi de mine si pentru care nu stiu ce ar trebui sa fac pentru a ma revansa.
  Va iubesc din suflet si nu o sa uit niciodata tot ce s-a intamplat in jurul meu in momentele care eu nu am mai putut avea grija de mine si de familia mea.

 52. 52Bula

  Revin cu o completare:
  Din pacate, in limba romana sunt foarte putine carti sau site-uri despre- si pentru identificarea ciupercilor.
  Cautand pe net, am gasit site-ul http://ciuperci.org/new/index.html care da unele indicatii pentru deosebirea ciupercilor comestibile de cele otravitoare,
  De asemenea, pe site-ul http://magazinu.ro/product.php?ProductID=73 am gasit o carte “Ciupercile din flora spontana a Romaniei” (copiati adresele site-urilor in browswer daca nu apar link-urile).
  Din pacate niciuna nu prea este de folos “omului de rand”, denumirile fiind date in lb latina, fara a fi mentionate denumirile populare.

  Cel mai practic ghid “de ciupercarit” care a aparut in Romania este o carte de buzunar aparuta “82, in lb maghiara:
  “Gombáskönyv” autor: Veress Magda, editura Kriterion
  Din pacate, aceasta carte nu a mai tradusa in limba romana si nici nu a fost retiparita. Personal totdeauna port cu mine un exemplar (abnotat si de mine) cand ma duc la “ciupercarit”.
  Iar, daca nu reusesc sa identific indubitabil o ciuperca, o las la locul ei, n-o imprastii nici cu piciorul, sa nu se inmulteasca ! Chiar daca are aspect impunator !
  Si asa am reusit sa nu fac nici macar o diaree de-a lungul deceniilor.

 53. 53Anonymous

  Acum știm ca au mâncat de fapt ciuperci otravitoare. Despre mutatii genetice la organisme stabile genetic milioane de ani cu greu credibil. Recomand cu tarie înainte de preparare sampinionizarea ( spalat intens si ținute scufundate in apa) pentru a se desprinde sporii altor ciuperci, si testul cu clorofila, o mina de patrunjel proaspăt , care in contact cu tocsinele din ciuperci otravitoare se vestejeste instantaneu. Pofta buna si vigilenta maxima

 54. 54alin

  Mare dreptate ai, prietene… Romanii sunt o natie prea proasta ca sa isi dea seama ce este de fapt viata, ce conteaza cu adevarat… Pentru ei nu conteaza decat imaginea si lucrurile materiale, ei nu pot pricepe ca moartea, cand iti da tarcoale, nu te intreaba daca ai “hateri” care te invidiaza pentru cat de mari tzatze ai sau pentru cati bani are papagalul cu care ti-ai pus-o aseara…

 55. 55Ela

  Din “otrava” si flori de mucegai ies si lucruri bune, povestea ta s-a raspandit, a iesit pe locul 5 in top 10, felicitari! http://refresh.ro/2013/06/care-au-fost-cele-mai-viralizate-articole-pe-bloguri-si-stiri-in-social-media-in-3-9-iunie/

 56. 56nelu

 57. 57borg

  @Nelu, bine ca s-a terminat cu bine toata treaba.
  Acuma dupa cum vezi, s-au facut aci cateva tabere, unii pro, altii contra, altii care nu stiu despre ce vorbesc etc.
  Ideea de baza este ca ma gandesc ca nimeni nu e atata de pestritz la matze incat sa se bucure ca cineva a patit-o.
  Da e si partea aialalta in care, cam peste tot, toata lumea se plange de cultura redusa a romanului dar cand e sa spui ceva concret si palpabil, bazat pe stiinta si nu pe povesti de la televizor, esti luat la misto(sau misteaux daca prefera asa domnu’ Gropar).
  Si imi pare bine ca nu a inchis comentariile la articolul asta. Macar cei care citesc pot sa mai afle una alta de la cine mai stie si pot sa si vada ce patesc daca gresesc. Si umblatu dupa ciuperci, ca orice sport, mai are si pericole, nu e loc de amatorism. Asta cu corcitul ciupercilor e din aceeasi gama romaneasca cu “s-a intamplat”, “s-a stricat”, “s-a gresit”, “asa a vrut Dumnezeu”. E mai simplu sa gasesti scuze decat sa iti asumi o greseala; tot timpu autorul a facut bine ce a facut dar ceva din afara a intervenit si a busit lucrurile. Dar asta e alta poveste, care nu isi are locul aici si sincer nici nu vrea sa insinueze chiar nimic nimic.. Ca in contextu asta chiar nu mai conteaza, ai gresit ai patit-o. Da macar sa nu mai propagam prostia cu corcitul ciupercilor, cu sporii, cu impletirea hifelor si cine stie ce alte idei. Pana la urma e extrem de simplu, cand gresesti se vede imediat sau a doua azi. Atata tot.

 58. 58Inaptul Sef

  orice retard stie ca ciuperci cu bubite/floricele pe ele inseamna ca sunt otravitoare… tulpina la fel ❗

  Nu zic ca isi merita soarta oamenii, dar cel care a cules si a adus acele ciuperci acasa merita batut bine, la fel si persoana care a gatit acele ciuperci pentru ca a confirmat ca sunt OK pentru familie.

  Le vezi in slbz ca au flori pe ele “hmmm… o sa fie delicioase, o ne imaginam tot ce dorim noua sa ne placa, Amsterdaaaaaam la noi acasaaaa”.

  Pacat ca sunt implicati si copii in cazuri d-astea de selectie naturala.

 59. 59Groparu Nemernic

  @ Inaptul sef: lasa-ne.

 60. 60bela

  apel la toata lumea care consuma ciuperci-nu mancati ce nu santeti siguri-puneti mana in buzunar cumparati cea mai buna carte despre ciuperci,cititi invatati si deveniti micologi.pana atunci fiecare da cu batu-n balta.este o stiinta intreaga-amatorismul este nesigur si se lasa cu dureri de stomac-in cel mai fericit caz-cu toate ca nu sunt multe toxice-cititi-ghid complet all-ciuperci-din 1999 editat de ettore bielli-tradus de radu gadea-si vorbim dupa aceea-italienii se pricep

 61. 61printre randuri

  treaba sta asa: ocoalelel silvice sunt interesate sa faca profit de pe paduri (ciuperci, afine, zmeura si fragi); n-au cum pt. ca la noi (inca) se mai aduna de catre aproape oricine, mai ales in zona satelor – traditie! tot la doua case sunt culegatori de ciuperi si fructe de padure; ocoalele silvice iau bani buni pe recolta la export si in acest caz, descurajeaza culesul fructelor de padure, care nu se face organizat (de catre ei!) ; astfel, apar povesti ca si cea de mai sus si multe altele; mutatiile genetice intre soiurile bune si cele otravitoare nu sunt posibile! nu face mama natura asa greseli! se intampla cazuri nefericite in cazul necunoscatorilor si al confuzilor …si cam atat!
  urmeaza afinele, zmeura si fragii; toate vor fi “infectate”, se vor gasi hibrizi otravitori, virusati, cu holera, hepatita si alte cele…tineti ochii deschisi si mintea limpede!

 62. 62Muianu

  Mancati frati si surori ciuperci din padure.
  Asigurative in prealabil ca au carcasa din otel inoxidabil.
  Ma rog,ca le cunoasteti.
  Agronomi sunt multi,unii au terminat facultatea la limita.
  Nu spun ca e cazul.
  Sporii nu se combina,e impotriva naturii.
  In final cititi.
  Exista o serie de carti foarte bune.
  Daca vrei sa nu mori in accident de avion mergi doar cu trenul.Chiar daca avioanele sunt cele mai sigure mijloace de transport.

 63. 63Groparu

  @ Muianu: Mananca, frate Muianu, baga ciuperci in tine, fii tu mai inteligent ca noi toti, mai premiant la Agronomie si mai centaur! Si fa-te si pilot de tren, sa zbori cu locomotiva prin aer, ce tare esti tu.

 64. 64Teo

  Ciuperca din fotografie se numeste Macrolepiota Procera
  (parasol sau burete serpesc-popular);este delicioasa pane.Tocmai am mancat! 😆
  Se poate ca printre restul ”buretilor” culesi de rudele tale sa se fi strecurat si vreunul otravitor…,de-asta s-a-ntamplat nenorocirea.
  Sporii ciupercilor nu se combina.E biologic imposibil! 😉

 65. 65Nume Ticu / pronume eu

  Tata meu, care are 76 de ani, culege bureti de cand era copkil. Pana acum, nu am avut in familie vreun eveniment nefast legat de “ciomperci”. Fiind de felul lui un tip mai repezit, s-a mai intamplat, uneori, sa “uite” niste nisip prin bureti. M-am ales doar cu niste crantz-crant si cam atat. Acu’ ma gandesc ca graba asta la spalarea ciupercilor poate sa aiba ca efect si fenomene din astea neplacute, tocmai pentru ca ar putea fi contaminate de apa provenita de la vecinii otraviti. Dar un lucru e sigur: intotdeauna le fierbe, arunca apa si abia apoi le gateste. Pe gratar nu am mancat decat champignioane din magazine.

 66. 66Novice

  Ciupercile sunt aceleasi, aspectul este acelasi, structura e aceeasi si biochimia lor e aceeasi. Ciupercile comestibile nu devin otravitoare; oamenii au cules din timpuri stravechi Macrolepiota Procera(parazoale sau piciorul caprioarei) si nu au patit nimic si nici nu vor pati nimic in continuare, ea e aceeasi, eu o culeg de cand sunt copil si nu am avut nici cel mai mica problema. Haideti sa nu ne mai lasam dusi de sentimente si intamplari nefericite, si sa tragem concluzii pripite astfel rapind o indeletnicire placuta pentru multi, culesul ciupercilor!(Unele te pot omora cu certitudine, dar cu siguranta nu cele care se stiu a fi comestibile!)

 67. 67Adrian Ionescu

  1. Jură-te că nu ești producător de ciuperci, sau nu ești plătit de unul dintre ei!
  2. Deviza consumatorilor de ciuperci este: “Dubito ergo sum”.
  3. Ciupercile mortale nu își fac efectul mai devreme de 1 săptămână și nu te mai ajută decât popa.
  4. Felicitări pentru dialectul incorect.
  Concluzie: ești un escroc!!!

 68. 68miha

  Subscriu. Al dracului de bune, dar mie imi place sa am puls. Cand vreau, cumpar de cultura. 😉

 69. 69miha

  Dc ..cauta tu mai atent. Ciuperca din poza e una, palaria sarpelui e ROSIE. Seamana ca forma..dar atat. Pe bune, habar-n-ai ce vorbesti. Cauta mai poza pe net cu una si cu alta si te lamuresti.

 70. 70Groparu Nemernic

  @ Adrian Ionescu: mă pregăteam să-ţi explic că nu e campanie, dar când am citit că tu crezi că ciupercile mortale nu îşi fac efectul decât după o săptămână, am renunţat.

 71. 71terente

  Daca au mincat palaria sarpelui exista riscul sa le fi confundat cu Chlorophyllum rhacodes,ciuperca foarte asemanatoare,dar care poate produce la unele persoane indigestii foarte grave!!!
  Consum curent ciuperci de padure si n-am nimica.De fapt maninc ciuperci de vreo 55 de ani si nu m-am intoxicat niciodata!Mai lasati povestile cu mutatiile genetice!Mai bine documentati-va bine inainte.

 72. 72terente

  Revin.
  Uitati datele aici-http://www.first-nature.com/fungi/chlorophyllum-rhacodes.php
  Si vedeti ce scriu astia aici:
  Toxicity

  Many books and websites state that this is a good edible mushroom, but the Shaggy Parasol has been known to cause serious illness in some people and so picking it to eat, intentionally or otherwise, should be avoided

 73. 73xyz

  Titlul cu ” Nu mai mancati ciuperci din padure” si poza cu RIP mi se par mult prea dure … si acum niste pasi de urmat: 1. Pentru cei amatori [ inclusi si cei agronomi ( care nu au nicio legatura cu Micologia … poti sa despici graul in 4 asta nu inseamna ca esti un expert micolog ) ] NICIODATA nu culegeti PARAZOALE !!! Aceste ciuperci sunt comestibile insa sunt foarte usor de confundat cu AMANITELE CARE SUNT UNELE DINTRE CELE MAI OTRAVITOARE CIUPERCI — 2. Daca sunteti amatori renuntati la buretii albi, si acestia pot fi usor de confundat cu ciuperci otravitoare 3. NU EXISTA CA O CIUPERCA COMESTIBILA SA DEVINA OTRAVITOARE ( o spun oamenii de stiinta nu eu ) insa anumite persoane pot fi alergice chiar la cele comestibile ( alergii foarte periculoase, simptomele si tratamentul nu este acelasi cu otravirea ) 4. Va recomand sa culegeti doar ce ati mai mancat de la bunici prieteni, de obicei acei bureti carnosi cu palarie rotunda maronii precum pamantul, manatarci, craite … insa invatati caracteristicile acestor ciuperci ca se cunoasteti bine 5. Daca ciuperca este stricata, gaurita, galbuie in interior aruncati-o … puteti sa faceti toxiinfectie chiar daca este comestibila 6. Daca un tip de ciuperci pe care cautati sa le culegeti au muscaturi de animale, insecte pe ele sau inauntru … este un bun semn ca ele sunt comestibile INSA TREBUIE SA CUNOASTETI CIUPERCILE 7. Nu mancati ciupercile crude, fierbeti-le foarte bine, prelucrati-le termic si repet inca o data PT AMATORI RENUNTATI LA PARAZOALE SUNT INSELATOARE!!!!

 74. 74xyz

  @ Groparu Nemernic Sunt sigur 70% ca prietenii tai s-au otravit cu Amanita ( o ciuperca FOARTE asemanatoare cu parazoalele si Foarte periculoasa ). Otravirea cu Amanita poate fi divizata in 3 stagii: primele 6-12 ore crampe abdominale, stari de voma si diaree cronica. In stagiul al doilea individul pare sa-si fii imbunatatit starea, dar are loc o continua distrugere a ficatului. Al treilea stagiu poate duce catre o totala cadere a ficatului si rinichilor, daca moartea nu are loc, recuperarea poate dura 2-3 saptamani. Deci vroiam sa iti spun ca efectul otravirii este imediat, insa daca nu esti atent si tratezi cu superficialitate durerile abdominale si voma, poti intr-adevar sa te simti bine ca apoi dupa un timp sa intri subit in coma. Imi pare bine ca prietenii tai si-au revenit TE ROG SPUNE-LE SA RENUNTE LA CULESUL PARAZOALELOR exista si micologi care au confundat acste ciuperci cu Amanita si au fost rapusi :(

 75. 75Anonymous

  :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: 😈 😳 😳 😳 😳 😳 😳 😳 😳

 76. 76Groparu

  @ xyz: multumesc pentru comentarii:)

 77. 77Amator

  Am fost si noi ieri la cules ciuperci. am adus acasă doar parazoale astea cică la cunoaște omulețul meu. 3 dintre ele parca arătau puțin altfel le-am pus in traista separată si le-am adus acasă! Soacra ne-a zis ca uite așa si așa acestea sunt criteriile puteți sa le mincati.
  CIT le curățăm zic: hai uitate citește tu singur innainte de a le pune in oala . Mai si găsesc articolul tau , l-am citit PINA la capăt cum ne -ai si rugat inclusiv cu comentarii ! Cred ca ne-ai salvat ! Noi doi avem si un prunc de 4 luni. Multumesc!
  A fugit omul meu la maica-sa săi zică , dar socrosenia nu crede .

 78. 78Maximus

  Asa e cum spune xyz, parazolul (palaria sarpelui sau piciorul caprioarei) se poate confunda de necunoscatori cu Amanita pantherina care e deosebit de otravitoare.Asta cu toate ca ptr un cunoscator este imposibil sa ignore indiciile clare de recunoastere a speciei.Piciorusul, palaria, lamelele, culoarea si mirosul.

 79. 79Maximus

  PS: evit sa culeg ciuperci cu lamele, prefer buretii (familia Boletus).

 80. 80Ramona

  Citeam si nu intamplator despre ciupercile otravitoare. Cuvantul mai potrivit ar fi “documentare”. Si sa va si spun dc? Mama mea este la munca in Spania ,iar sambata a mers in padure dupa ciuperci. Intamplarea face ca erau otravitoare. Este internata de luni . de duminica dimineata au inceput starile de rau, voma, ameteli…de toate ce mai. Acuma stau si-mi rod unghiile…..si astept…..si iar astept. Noroc cu fratele meu care e aproape de ea.
  Medicul e optimist, zice ca primele 72 de ore au fost cele mai critice. Ma rog sa-si revina. Important e ca s-a stabilizat. Ciuperci nu mai mananc eu d’apoi ea!!!!!!!!

 81. 81Valentin

  Oameni buni, ciuperca PICIORUL CAPRIOAREI (Lepiota procera) NU este otravitoare!!! Persoana care a postat povestea de mai sus nu stie ce vorbeste. O ciuperca, daca acum 50 de ani, bunicii nostri au mancat-o si nu s-a intamplat nimic, nu se poate ca acea ciuperca sa devina otravitoare. Ca esti tu tampit si ai pus mana pe toate ciupercile din padure, printre care au fost si otravitoare, apoi te-ai hotarat sa mananci Piciorul caprioarei si te-ai imbolnavit din cauza celorlalte pe care ai pus mana, e alta treaba. Punand mana pe o ciuperca otravitoare, apoi pe alta neotravitoare si consumand-o apoi, exista riscul sa se “infecteze” si cea buna. Niciodata, o ciuperca comestibila NU poate deveni otravitoare asa din senin, sau prin trecerea anilor.
  Piciorul caprioarei se poate insa confunda cu Palaria sarpelui, care este foarte otravitoare. Asa ca, daca nu ai habar care e una si care e alta, poti sa-ti vezi de treaba. Daca le cunosti, poti manca linistit Picioarul capriorei. Sunt foarte bune.
  In concluzie, nu mai vorbiti tampenii, daca nu stiti.

 82. 82Valentin

  Acum ca ti-am citit tot articolul, unde am intalnit fraza: “Problema este că ciupercile dracului îşi combină sporii şi apar hibrizi atâta de ciudaţi că nu-i mai deosebeşte nimeni de parazoalele originale.”, pot sa-ti spun ca habar nu ai despre ce vorbesti.

 83. 83Groparu Nemernic

  @ Ramona: Doamne-ajuta sa se faca bine!
  @ Valentin: multumesc de feeback-ul constructiv, dar acum e randul meu sa dau cu parul – NU se poate confunda palaria sarpelui cu piciorul capriorarei, la fel cum nu se poate confunda Skoda Fabia cu Dacia Logan!

 84. 84bihoprel

  Ciuperca din fotografie:
  Daca este atat de buna, pane sau altfel gatita, daca este atat de cautata incat poate fi uneori confundata din prea multa pofta pentru aceasta subspecie, DE CE NU O GASIM IN HYPER, SUPER, MAGAZINE ambalata corect si cu eticheta pusa ?

  Ca daca o vom gasi, o vom cosuma linistiti, pastrand etichetele : de la casa de marcat si de pe ambalajul produsului.

  Pana nu vom afla un raspuns oficial la aceasta intrebare, DESIGUR ca numai din magazine sub control fito-sanitar ar fi bine sa ne procuram ciuperci de orice fel, in orice mod de preparare ar fi prezentate.

  Ca groparii sa lucreze la garduri :) si nu la implanturi.

 85. 85mire

  sunt zeci de versiuni de parasol comestibile de diferite marimi: inalte si scunde, dar cea otravitoare are semne distincte si nu e inalta. de ce sa te supui la risc cand in jurul tau cresc zeci de parasoale foarte inalte pe care nu ai cum sa nu le recunosti, uriase fiind.
  “agronom” nu inseamna ca e specialist in ciuperci. inseamna ca stie cum se cultiva ciupercile in ciupercarie, adica are habar mai mult decat altii, ceea ce nu inseamna ca e specialist nici chiar in cultivarea ciupercilor.
  NU TE DUCI la adunat ciuperci daca ti se pare ca le cunosti si ti se pare ca ai mai mancat din aceeasi ciuperca candva. nu culegi o ciuperca care e strivita, sau care si a pierdut semnele distincte, nu culegi ce nu cunosti.
  trebuie sa fii expert in a deosebi ciupercile otravitoare, care nu sunt foarte multe, dar care foarte usor isi pierd indicile (bulinele de pe palarie in cazul amanitei) si devin mai dificil de recunoscut apoi. ti se pare ca nu e ca celelalte, o lasi acolo. iei alta care ti e 100% cunoscuta.
  desi sunt raspunsuri mult mai elaborate mai sus, tin sa mi scriu si eu parerea ca si varianta pro ciuperci de padure si anti legende urbane.

 86. 86Nic Magus

  Prostia cu sporii ce se combina genetic este repetata de orice dobitoc care vrea sa se dea mare ca stie cate ceva despre ciuoerci. Dintre speciile de lepiota doar una este mortala si aceea este destul de mica pentru a nu fi confundata cu Macrolepiota.”Desteptul de prieten” a mancat cu siguranta una din variantelele de lepiota cum ar fi:Lepiota Molybdes or Lepiota cristata’or Lepiota Ignivolvata, sau LepiotaBruneo-Incarnata.
  Faptul ca a dat sa manance ciuperci la un copil atat si la o persiana in varsta, arata incaodata ca este dobitoc si nu ar trebui sa culeaga ciuperci din padure.

 87. 87Iuliana

  Pt.nenea care a scris articolul: cred ca paranoia este mare, dupa ce treci prin ce ai trecut matale. Dar e cazul sa fim rationali. Miine poimiine n-o sa mai mincam afine ca cica se corcesc cu matraguna (doar amindoua au bobite negre, nu?)…

  NU EXISTA CIUPERCI CORCITE, EXISTA NUMAI PERSOANE CARE CULEG DUPA URECHE, FARA SA STIE CE CULEG DE FAPT.

 88. 88Iuliana

  Te rog sa-l intrebi mata pe domnul victima agronom cite cursuri de micologie a avut in facultate. Plus, un curs in amfitatrul facultatii de agronomie nu tine loc de stiinta in ce priveste ciupercile. Ciupercile se cunosc culegindu-le sub supravegherea unui cunoscator. Adica poti sa faci zece ani de cursuri zilnice despre ciuperci, dar in amfiteatrul universitar, si nu vei sti aproape nimic despre ciupercile “in carne si oase”. Ca sa le cunosti, trebuie sa mergi la fata locului, si sa ti le arate un cunoscator; adesea diferentele sunt extrem de discrete, si daca n-ai experienta concreta, culegi toti buretii nebuni posibili, oricite carti ai citi.

  Regula de aur este: daca nu esti sigur de un burete, nu-l lua. Ca dupa ce treci de perioada “high”, care e foarte placuta, poti ajunge sa debitezi ineptii pe bloguri – ca ciupercile hibridizeaza etc. Pai, daca ar hibridiza, de multe mii de ani nu ar mai fi existat ciuperci comestibile (dat fiid ca hibridizarea se produce la speciile cu “negativ” (adica fara unele substante) de la speciile cu “pozitiv” (adica acelea care au substantele respective). Hibridizarea inseamna de regula capatarea unor insusiri noi, ori accentuarea unor insusiri, si niciodata pierderea insusirilor. Pierderea insusirilor survine dupa o hibridizare fortata (polenizare dirijata in medii controlate) si este o salbaticire sau degenerare. Asta o spun ca sa va dati seama ca nu exista dez-hibridizare care sa urmeze unei hibridizari spontane, naturale. Pur si simplu ciupercile NU hibridizeaza, ci cei care le culeg Nu se pricep sa le culeaga.

  Nenea agronomul a crezut ca daca a mincat nu stiu cind ciuperci parasoale culese si garantate de altii, si a mai si audiat vreun curs vag despre cultura ciupercilor, asta il face apt sa culeaga ciuperci din padure. Ceea ce nu e deloc adevarat.

  De ce insist cu aceste clarificari? Pentru ca exista un foarte viu interes ca oamenii sa nu mai culeaga ciuperci din padure,, ci numai din supermarket (daca se poate, din supermarketurile din lanturile transnationale) si articolul de mai sus serveste de minune acestui interes. Discutia e lunga, trece pe la Codex Alimentarius, pe la “producatorii” de ciuperci din flora spontana, si ajunge la globalism si la controlul total al societatii, realizat in primul rind prin monopolul asupra produselor ce satisfac nevoile vitale ale omului: apa, hrana, imbracaminte, locuinta, si, in curind, aer. Hai sa nu ne punem pe bloguri gindurile de oameni dezorientati, care au trecut printr-o situatie dificila din punct de vedere emotional! Hai sa nu generalizam prosteste!

  Ideea este asta: ciuperci de padure se pot minca excelent, dar trebuie sa stii ce culegi. Eu personal cunosc urmatoarele ciuperci, si le cunosc fara gres: ciuperci de padure/de balegar, ghebe, hribi, bureti de roua, pinisoare, galbiori, trompeta piticului/urechi de lemn, iutari, riscovi, pastravi de fag, creasta cocosului, nicoreti albastri, nicoreti albi/bureti cenusii de padure, zbirciogi. Altceva nu cunosc, si nu culeg. Nici parazoale, nici minatarci, nimic altceva. In familia mea nu s-au mincat niciodata parazoale, minatarci sau alte asemenea. Asa ca nu ma simt in stare sa culeg ceva in legatura cu care nu am o experienta substantiala. Cam asa trebuia sa procedeze si domnul agronom din povestea matale de speriat copiii – daca nu avea experienta substantiala DE CULES parazoale, NU TREBUIA SA CULEAGA PARAZOALE.

 89. 89Iuliana

  Speciile enumerate de mine (pe care le cunosc eu) au aproape fiecare (cu exceptia galbiorilor si a urechilor de lemn) specii necomestibile sau otravitoare aproape identice. Daca eu n-as avea experienta concreta si multa in legatura cu ciupercile astea, ar fi foarte usor sa culeg si buretii necomestibili. Extrem de usor ar fi. Dar pentru ca le cunosc foarte bine, imi este foarte usor sa recunosc precis speciile, chiar daca nu am si varianta cealalta la indemina, ca sa fac comparatia. Pe o astfel de competenta trebuie sa se bazeze cine vrea sa culeaga ciuperci. Nu pe inchipuieli de genul “de 30 de ani maninc bureti din specia x, culesi de bunica” (eventual, eu nu am fost niciodata efectiv la cules de bureti), “si am mai si avut cursuri despre speciile y si z”…

  Va doresc sa va reveniti cu totii din spaima, si sa depasiti momentul nasol!

 90. 90Iuliana

  http://sub-un-cer-violet.blogspot.ro/2013/11/ciuperci-otravitoare.html

  Gasiti in link un articol excelent despre subiectul in discutie. In mare, ideile principale sunt cam ce a zis eu. Plus citeva completari…

 91. 91Iuliana

 92. 92Feri

  “Problema este că ciupercile dracului îşi combină sporii şi apar hibrizi atâta de ciudaţi că nu-i mai deosebeşte nimeni de parazoalele originale.”

  Ciupercile nu isi combina sporii. Nici doua ciuperci din acelasi soi nu isi combina sporii, ba chiar contin substante care nu permit acest lucru. Tin deoparte sporii altor ciuperci. Ciupercile nu se imperecheaza. Deci nu pot iesi hibrizi doar prin manipulare genetica.

  Din specia de care vorbesti sunt mai multe zeci de subspecii, care nu sunt toate comestibile, plus ca daca nu ai experienta in identificarea ciupercilor le poti confunda cu specii otravitoare. Sunt mai multe mii de specii. Dintra care sunt vreo 10 mai periculoase. Pe acestea trebuie sa le cunosti, altfel mai bine nu manca din padure.
  Eu zic ca totusi a ajuns si ciuperca otravitoare intre cele bune, altfel nu-mi pot explica. Sunt asociatii de micologi, adica de iubitori ai ciupercilor, si al culesului lor care functioneaza de ani buni si nici un mebru al lor nu s-a intoxicat vreodata.

  “Lăsaţi-le dracu’ de ciuperci, mai bine mâncaţi o carne, că uite, legumele astea vă omoară.”

  Ciupercile nu sunt legume. Sunt fiinte care sunt undeva intre legume si animale.

 93. 93Feri

  pentru bihoprel

  Citat “Ciuperca din fotografie:
  Daca este atat de buna, pane sau altfel gatita, daca este atat de cautata incat poate fi uneori confundata din prea multa pofta pentru aceasta subspecie, DE CE NU O GASIM IN HYPER, SUPER, MAGAZINE ambalata corect si cu eticheta pusa ?
  Ca daca o vom gasi, o vom cosuma linistiti, pastrand etichetele : de la casa de marcat si de pe ambalajul produsului.
  Pana nu vom afla un raspuns oficial la aceasta intrebare, DESIGUR ca numai din magazine sub control fito-sanitar ar fi bine sa ne procuram ciuperci de orice fel, in orice mod de preparare ar fi prezentate.
  Ca groparii sa lucreze la garduri :) si nu la implanturi.”

  Ciuperca respectiva nu poate fi cultivata in beciuri, hale ca cele fara gust din magazine. Cele mai multe ciuperci traiesc in simbioza cu copacii si plantele din padure si creeaza micoriza. Se ajuta reciproc.
  Sunt specii care ajung si in magazine, de exemplu Boletus (hriba) care se pot usca si nu e dificila transportarea lor si nu expira nici dupa un an. Si acelea sunt culese din padure ca doar acolo traiesc, nu le poti cultiva in ghiveci (doar daca ai si un stejar platat in acel ghiveci)

 94. 94Groparu Nemernic

  @ Feri: multumesc foarte frumos pentru comentariu!

 95. 95Io

  De acord cu Feri, la noi le zice pitoance (Numa’ vezi, dragule, sa nu fie Boletus Satanas ca-i bai :)
  Io am o experienta de mai bine de 40 de ani de munte, in plus invatat ciuperci de la tata (mare cunoscator). Am cules ani multi, am si pus la murat, le-am gatit, toate alea. Tare-s bune. Da’ tot era s-o patesc o data, sint 20 de ani de-atunci, le si pusesem la jar pe unele si pe celelalte in ceaun. Cind am vazut ca pe jar vreo 3-4 capata culori mult prea frumoase am aruncat totul. Si bine-am facut.
  Acum locuiesc in alta zona si nici prin gind nu-mi trece sa mai culeg ceva, ma limitez la ce gasesc la Carrefour. Nu-s ca la padure insa prefer asa decit sa dau de lucru SMURD-ului.

 96. 96gandac de mai

  Valentin pciorul caprioarei =palaria sarpelui

 97. 97Groparu Nemernic

  @ gandac de mai: daca discutam de parazoale, nu au nici o legatura cu Amanita Muscaris.

 98. 98gabet

  pe langa 2kg de hribi (dintre care unii erau cu mici viermisori, ceea ce m-a facut sa cred ca sunt comestibili) doamna aromanca mi-a oferit si singura bucata din piciorul caprioarei. am avut incredere deoarece am mai procurat hribi de la dansa in urma cu 2 ani. locul de unde le-am cumparat e Vâlcele, Covasna, de unde si apa medicinala Vâlcele, de un gust deosebit si mult peste toate apele pe care le-am consumat pana la ora actuala.
  deci piciorul caprioarei are un gust profund de padure, foarte foarte gustoasa. si am consumat-o doar dupa ce am dat un search pe google sa ma asigur ca seamana cu cea din posesia mea. as manca oricand piciorul caprioarei, chiar caut si un atlas sau un ghid de recunoastere al ciupercilor

 99. 99Anonymous

  vAI CE CHESTIE EU CRED CA E FACATURA NU MAI TINE VRAJALA MA CA DEOAR C STII TUU SA VORGHESTI MOLDOHENESTE

 100. 100Anonymous

  Pentru cei pe care saracia/curiozitatea inca ii impinge sa consume ciuperci de padure -> Regula de aur este sa evitati absolut TOATE ciupercile care au INEL/FUSTITA la picior. !!!

 101. 101iolen

  cum zisesi ma ca e otravitor picioru de caprioara? eu am mancat si picior si coaste de caprioare la gratar si au fost delicioase. carnea nu a fost deloc otravitoare. numai prostii pe capu vostru :mrgreen:

 102. 102Culegatorul

  Daca stiti ce faceti, puteti manca linistiti ciuperci din padure.DACA STITI FOARTE BINE CE CULEGETI. S-au mai scris unele detalii pe aici, nu are rost sa repet ce au postat alti cititori.
  Aspectul unei specii de ciuperci poate sa difere destul de mult de “poza de catalog” in functie de conditiile in care a crescut (umiditate, temperatura, etc.), dar sunt caracteristici, in multe cazuri destul de subtile, dupa care se poate identifica o specie.
  Ce cred ca au patit ei, dupa descrierea simptomelor si specia culeasa, e ca au confundat Macrolepiota Procera cu Amanita Pantherina. De ce? uite ce scrie intr-o carte la descrierea celei din urma:

  “Valoare alimentara: otravitoare. La aproximativ 1/2-3 ore apar primele simptome asemanatoare cu cele ale betiei, fara voma sau diaree, urmate de un somn adanc de 10-15 ore, la capatul caruia subiectul se trezeste spontan. Substanta toxica este acidul ibotenic.
  Specii asemanatoare: cucii comestibili (Amanita Rubescens) si ciuperca comestibila buretele-serpesc sau palaria-sarpelui (Macrolepiota Procera)” Locsmandi Csaba, Vasas Gizella – Ghidul culegatorului de ciuperci, Oradea: Editura Casa, 2013
  ISBN 978-606-8527-14-7

 103. 103Emil R.

  “gandac de mai” Amarita muscaria se mai numeste si palaria sarpelui!!! Uneori poate fi mai deschisa la culoare, putand fi confundata usor, de necunoscatori sau amatori, cu Piciorul Caprioarei. Faptul ca unii inapti folosesc termenul de palaria sarpelui pentru piciorul caprioarei dovedeste doar prostie si “corcirea” denumirilor populare….Intr-adevar sunt multe specii de ciuperci si bureti care seamana intre ele , multe fiind otravitoare. Cat despre altii .. nu am ce spune, necunoasterea=ignoranta=prostie!

 104. 104Emil R.

  Cat dsp rudele autorului multa sanatate.., “cunoascatorul” in cauza probabil a strecurat in traista vreo Amanita pantherina sau alta specie asemanatoare. Intoxicatiile cu ciuperci isi fac efectul si mai repede de o saptamana (ex. amarita muscaria intre 12 si 24 ore)
  Nu exista “incrucisarea sporilor” decat in mintea prostilor (prost=ignorant=necunoscator=adevar subiectiv=asa cred eu=stiu eu mai bine=de ce sa fie cum zici tu…etc
  Oameni buni daca, cunoasteti ciupercile, culegeti-le si mancati-le linistiti, repet, DOAR DACA LE CUNOASTETI! Pe ceilalti ii invit la supermarket, acolo gasesc cele mai pure ciuperci (sarcasm)

 105. 105Ioana Tudor

  1. Ciupercile de cultura : champignon, pleurotus, shiitake, sunt sigure.
  2. Piciorul caprioarei nu e toxica, dar sa nu se consume ciupercile batrane, sa se consume imediat mancarea gatita, sa nu se dea copiilor sub 3 ani, sa nu se consume alcool nici in timpul mesei, nici inainte si nici dupa.
  3. Sa fie gatite in vase de inox
  4. Nu se incruciseaza sau hibrideaza sporii
  5. Printre parasol probabil s-a strecurat o Amanita sau alta specie otravitoare
  6. Ing. agronom n-a invatat la Facultate despre ciuperci, nici chiar cel horticol
  7. Exista asa zise specii pereche, 1 comestibila si alta otravitoare, foarte greu de diferentiat, se ajunge pana a se examina sporii la microscop
  8. La cules de ciuperci se merge cu mai multe pungi, cosuri naturale, nu de plastic, si ciupercile se recolteaza separat, pentru a fi examinate si inainte de a fi gatite, te mai uiti intr-un Determinator, nu esti sigur, o elimini
  9. Din cauza unei ploi, doar ciupercile cresc dupa ploaie, isi pot schimba culoarea, ploaia poate fi si acida
  10. Nu recoltati de pe marginea drumurilor, soselelor, cailor ferate, sunt foarte poluate mai ales cu Plumb
  11. etc.etc. Ciupercile din flora spontana a Romaniei, dr. ing. Ioana Tudor, tel. 0745420536

 106. 106Poenaru Mihai

  Stimati conationali, pentru a fi sanatosi la minte si la trup, mancati ceeace i-a spus Dumnezeu lui Adam. Va rog frumos, deschideti Biblia si cititi pe pagina 2, Geneza cap.1, verset 29. Totodata cititi articolele dnei Ligia Pop (nu ii fac reclama). Beneficiati de informatiile dumneaei, gratis. Va vor fi de mare folos!

 107. 107Bogdan P

  Am vazut mai multi deasupra ce sustin ca Macrolepiota Procera se confunda cu Amanita pantherina. Dati un search pe google si uitati-va la niste imagini, mie mi-e evident ca nu ai cum sa le confunzi. Daca comparatia imaginilor va indica confuzie, va recomand sa nu mai mergeti la cules de ciuperci, ati avut noroc pana acum ca mai sunteti in viata.

  E mult mai usor de confundat cu Lepiota rhacodes, dar si aia e pitica si are piciorul bulbos.

  Cand e mica, Macrolepiota poate fi confundata cu multe specii si de aceea e imperativ sa o culegeti doar cand sunteti fara dubii, adica atunci cand e mai mare de 10-15cm, deoarece restul ciupercilor asemanatoare nu ating inaltimea asta. La maturitate se vad si mai bine detaliile.
  Eu azi am cules o galeata de Macrolepiota dar numai exemplare adulte, desi in zona mai erau exemplare de diverse inaltimi.

  Atentia la detaliu + evitarea culegerii unor ciuperci de care nu esti 100% sigur duce la accidente.
  Spre exemplu Macrolepiota Procera e o planta sociala si creste in grupuri, dar daca zece ciuperci din grup sunt bune nu inseamna ca pe restul le arunci in traista fara sa le studiezi.

  Neatentia apare si din faptul ca omul culege de multi ani ciuperca respectiva si nu o mai studiaza cu atentie.

  Multe astfel de accidente apar si din lipsa de informare, vede un mic detaliu diferit la ciuperca dar deoarece nu stie ca acel detaliu o face o cu totul alta ciuperca decat cea pe care o stie el, considera ca e ceva nesemnificativ si o poate manca. Asta apare la cei care au invatat sa culeaga ciuperci de la parinti/bunici pe la tara, si sunt prea increzatori in acele cunostinte ca sa puna o intrebare pe internet sau sa deschida o carte. Acum existe siteuri si grupuri pe facebook unde poti cere detalii despre orice ciuperca, ai nevoie doar de poze. Iar ciuperca asta de care vorbim aici, Macrolepiota Procera, e o ciuperca banala, usor de identificat.

 108. 108OMG

  Prietene ..esti batut in cap sincer, adica tu ai facut o adevarata capodopera acolo problema insa e ca nu e buna indicatia …tu poate ca nu stii ca nici carnea nu contine asemena proteine ca si Ciupercile si bureti si hribi si cum mai sunt(aici vorbesc de cei comestibili )
  Deci in primul rand cand culegi din padure ca sa mananci ….fie ce o fi trebuie sa fierbi hiribi. Apoi ii prajesti si ii mananci ….nu ma pricep eu foarte mult la denumiri si la gatit dar crede-ma , ca acel prieten fin nepot strabunic ce ti-a fost e un nebun man adica singurul lucru la care ma pot gandii este…nu a luat acele ciuperci de nebun …parca era un bun al acestei imprejurimi deci prin urmare exista 2 variante :
  1. [b] Nu a spalato,fiert si prajit[/b]
  [u]sau[/u]
  2.[b] A dat peste un loc unde sunt mai multe ciuperci comestibile si din neatentie sau mai bine zis de fericire omul tau nu a vazut ca se aflau langa cele care sunt otravitoare..prin urmare a facut hepatita b daca nu ma insel [/b]
  Sper ca lumea sa nu te asculte pentru ca tu doar stii sa scrii nimic altceva :)
  Spor la Ce vrei tu prietene si nu mai faci prostii pentru ca odata si odata tot dai peste cineva pe care il prostesti cu astfel de chestii si cine stie cum e lumea ..poate a mancat vreun hrib prajit :)

 109. 109Groparu Nemernic

  @ OMG: multi vad, putini pricep. Oricum esti liber sa faci ce-ti zice tie scafarlia.

 110. 110Anonymous

  Aveti creier cat un cap de pula!

 111. 111Ursache Vasile Lucian

  Cum sa mâncați ciuperci de care nu sunteți siguri ?

 112. 112Futaciosu

  Ce va place la unii sa aberati,ce daca era agronom,poate ca a facut facultatea cu plasele de branza si gaini livrate de parinti.Hai sictir.

 113. 113Groparu Nemernic

  @Futaciosu: Poate că totuși nu. Dar tu le știi mai bine pe toate, așa-i?

Trackbacks

 1. 1. De dat mai departe | Iubesc Viaţa
 2. 2. Care au fost cele mai viralizate articole pe bloguri si stiri in social media in 3-9 iunie? | refresh.ro
 3. 3. Nu mai mâncaţi ciuperci din pădure! | Giorno.ro
 4. 4. Ciupercile din pădure sunt ademenitoare – dar sunt de evitat | Crossfire
 5. 5. Zelist Blog » Blog Archive » Top 101 posturi viralizate pe Twitter

Scrie cu pipi pe zid

NOU! Acuma poți scrie cu fețe galbene!Parteneri (da' nu de pat!)