Oameni buni, nu ştiu cum să vă spun să băgaţi la cap: nu mâncaţi ciuperci din pădure.

Am să vă spun acuma şi de ce, şi vă implor să citiţi postarea asta până la capăt şi să daţi mesajul mai departe tuturor.

Aşa cum vă spuneam, sâmbătă aveam de mers la nunta unui prieten. Mă trezesc dimineaţa după o şuetă cu Doru Panaitescu, sosit în Cluj într-o vizită fulger. Îmi fac o salată de roşii  ca să nu mi se aplece cârnaţul de Oaş pe care urma să-l înghit ca un anaconda, pun televizorul pe Trinitas TV sau pe Fashion TV, nu mai ştiu, şi iau prima muşcătură.

Şi sună telefonul: Perhanus, prietenul din Sibiu, voievodul prepeliţelor.
– Salut, mo, ce faci?
– Tu ai auzit ultima ştire?
– Nu, ce să aud?
– Hinu-to, hină-ta, hinuţu-to, maică-sa şi prekinul ei sunt în comă, la spital.
– CEEEEE???
– Da.
– TOŢI 5?
– Da.
– Ce s-o întâmplat?
– Or mâncat ciuperci şi acuma sunt la spital.
– Nu se poate. NU SE POATE!!!!!
– Hai că nu mai pot vorbi, te sun când mai am veşti.

Nu vreţi să ştiţi ce stare îţi induce o asemenea ştire. Am retrăit într-o secundă, poate, cea mai urâtă zi din viaţa mea, înmulţită cu 5. Vizualizam 5 oameni foarte dragi mie întinşi pe targă, pe life support, exact ca-n filmele americane. Ştiţi ce imagine mi-a rămas pe retină şi nu mi-o pot scoate din minte? “Hinuţul” nostru face 2 anişori pe 13 iunie (să trăiască, la mulţi ani!) şi eu tocmai aflasem că este în comă. Am crezut că tot Floreştiul s-a prăbuşit în capul meu.

Încep să judec la rece: ciuperci de pădure. Hmmm. Prietenul mamei hinului este agronom, şi ştie tot ce mişcă pe planetă. TOT. Cai, vite, păsări, porci, ciuperci, fructe de pădure. Locuieşte în Valea Viilor de zeci de ani, nu se poate să fi făcut o asemenea greşeală, e imposibil. Nu avea cum să aleagă ciuperci otrăvite.

Iau telefonul cu mâini tremurînde şi formez numerele de telefon ale prietenilor. Îl sun pe co-naşul Greuceanu, care îmi respinge apelul. O sun pe naşa, nu răspunde. Sun mirele, fratele mirelui, sun şi pe Dumnezeu: nimeni nu răspunde. Mă simt neputincios şi mă zvârcolesc de o durere mută ca un muşuroi de funici ars cu plastic de un copil răutăcios. Pizda mă-sii de treabă, hinuţul are 2 ani şi e în comă! Hinul meu are 34 de ani, hina e şi ea tânără, sunt cei mai faini oameni de pe planetă. Mama hinului şi-a îngropat soţul când hinul avea 15 ani, şi acum şi ea, şi prietenul ei, şi toţi sunt în comă. Nu, nu se poate aşa ceva, e imposibil. De ce? Cum? Ce putem face?

Mai mergem la nuntă? Se mai ţine ceva? Continuu să îi sun pe toţi, fără succes. Îl sun pe Gioni, care era pe drum către nuntă, şi îi zic, şi abia acum simt şi eu amploarea dezastrului:
– Te rog frumos opreşte maşina, trage pe dreapta.
– Dada, sigur.
– Man, te implor eu, opreşte maşina.
– Nu pot, mă duc la nuntă.
– Man, pizda mamii ei de treabă, trage dracu’ pe dreapta! Nelu e în comă, hinuţul e în comă, toată familia e în comă la spital, la Sibiu! Înţelegi? Pula mea!!!!
– Nu cred. Cred că glumeşti.
– CUM PULA MEA SĂ GLUMESC??? ASTEA-S GLUME?? CREZI CĂ-S CRETIN SĂ FAC ASEMENEA BANCURI???

Mă sună înapoi după 10 minute.
– Man, ai vorbit serios?
– Da, man. Îmi pare rău. E pe bune treaba. Mergi la biserică, poate prinzi alaiul şi spune-le, sau află naibii ceva, că mie nu-mi spune nimeni nimic!!!!!

Ce urma să se întâmple? Ciupercile atacă ficatul şi rinichii. O sun repede pe prietena noastră de la SMURD:
– Cunoşti pe cineva de la SMURD Sibiu?
– Nu, din păcate.
– Spune-mi repede la ce să ne aşteptăm!
– Dacă au mâncat ciuperci, sigur îi transferă la Cluj sau la Târgu Mureş pentru dializă şi tratament hepatic. Stai aici, nu pleca nicăieri încă. Dacă îl aduce la Cluj, să-mi spui, fac tot ce pot să-i ajut.

Stau ca pe ace înroşite în foc. Ca să câştig timp, fug la duş, şi când mă săpuneam mai abitir dă buzna nievasta peste mine şi izbucneşte:
– L-am văzut la TV cum îl resuscitau!!!!
– Ce????
– Da! Pe Nelu!!!!

În viaţa mea nu mi-am văzut soţia atâta de distrusă. Şi niciodată nu am avut atâta moarte în jur. Şi nu cred că poate cineva că privească un bărbat de 1.86 m şi 96 de kile, puternic ca un taur (ridica lespezi de peste 100 kg în Spania) şi frumos cum îi atârnă fără vlagă mâna din targă şi să nu fie afectat.

Sar din duş şi caut pe net: “ciuperci Mediaş”. EvZ, Gândul, Mediafax, Antenele, Jurnalul… tot ce e presă în ţara asta, indiferent de mogul, avea articol pe site cu hinu-meu şi familia lui. Aceleaşi informaţii seci: o familie de cinci membri a fost transportată în comă la spital după ce au consumat ciuperci din pădure. Nici un alt indiciu, nimic. Mă gândesc să-l sun pe Piticu să-mi facă legătura cu reporterii de la spital, dar îl sun pe văru-meu din Sibiu:
– Văru’, te implor fugi la spital şi vezi ce se întâmplă!
– Stai aşa, zice; te sun în 2 minute.

Cele mai lungi 2 minute din viaţa mea. Când a născut nievasta am fost calm ca o piatră, acum îmi venea să muşc din termopane. Cred că dacă urlam o dată decopertam blocul.
– Alo, văru?
– ZI!!!!!
– E de bine. Am sunat la spital.
– Şi?
– Hină-ta s-a externat şi s-a internat la pediatrie cu băieţelul, care s-a trezit; hinu-to s-o trezit acum şi e bine; singura care mai este încă în comă este mama lu’ Nelu, de prietenul ei nu ştiu nimic.

M-am calmat ca prin farmec.

M-am hotărât atunci să nu mă mai consume orice porcărie. Şi sunt convins că vreme îndelungată de acum încolo voi reuşi. Ce am eu, tu, alţii, probleme cu banii, la serviciu, cu nebunii din trafic sau alte rahaturi nu sunt probleme, sunt fix nimic. Suntem noi numai prea proşti să ne dăm seama de ce contează cu adevărat în viaţă. Atâta am fost de tulburat că nici măcar o rugăciune n-am fost în stare să zic, şi chiar nu sunt genul care să pice în genunchi la prima pană de cauciuc. Era singurul mod în care-l puteam ajuta, să-i trimit un gând bun. Noroc că cineva acolo sus îl iubeşte pe Nelu şi i-a adus întreaga familie înapoi la viaţă.

Am plecat la nuntă, unde am încercat să facem tot posibilul ca să nu ne mai gândim la moarte şi să ne bucurăm de viaţă. “Io cred că-l omor”, o zis mirele când am ajuns. Hinu-meu urma să-i fie naş, aşa că mirii au schimbat naşii în chiar ziua nunţii.

Ce se petrecuse: familia mâncase bureţi şi parazoale (piciorul căprioarei).
25850116
(poză şterpelită de aici, şi îi rog să-mi dea voie să o las pe site pentru ca lumea să ştie şi să se ferească)

Este o ciupercă cărnoasă, bună (dacă-mi permiteţi expresia) de şi mori. E uşor identificabilă după inelul de pe tulpină. Am mâncat în copilărie, ceva mai bun nu există pe pământ. Problema este că ciupercile dracului îşi combină sporii şi apar hibrizi atâta de ciudaţi că nu-i mai deosebeşte nimeni de parazoalele originale. Da, nici dacă eşti agronom şi le mănânci de 30 de ani.  LE: Se pare că nu-și combină sporii, până la urmă.

Mama hinului a mâncat cu o seară înainte tocană, n-a avut nimic. În seara fatidică, hinul meu nu a mâncat nimic toată ziua, şi seara a balotat ciuperci ca nebunul. I-au dat şi pruncului o înghiţitură, ca să scape de gura lui. Mai mult ca sigur că şi eu i-aş fi dat Gropărelului să guste, înainte de păţania asta. Înghiţitura asta i-a provocat coma pruncului. O mică înghiţitură. Vă daţi seama? Toţi sunt oameni cu capul pe umeri, hinul meu are o afacere, sunt oameni integri, inteligenţi şi foarte responsabili. Dar s-a petrecut necazul, pentru că necazul nu te alege.

Când au simţit că li se face rău, au sunat la 112. Au reuşit cu greu să se facă înţeleşi de operatoare. Când au sosit ajutoarele, deja intrau în comă. Au fost duşi în Mediaş, apoi transferaţi la Sibiu. Am mers azi după nuntă să-i văd, şi toţi sunt bine. Şi nici nu ştiţi ce fericire mă cuprinde. Sperăm să nu rămână cu sechele: la ficat, la rinichi sau neuro. Deocamdată halesc din perfuzii, iar mama hinului mai are rare momente de inconştienţă. Dar merg spre bine, şi sperăm să fie OK.

Pe naşu’ Greuceanu l-o sunat mirele la 4 dimineaţa (asta în cazul în care dormiţi cu telefonul închis noaptea). La 7 o fost la spital la ei şi a făcut anticameră până pe la 4 după-masa când, după ce a vorbit cu hinul (şi vărul său) a pornit către nuntă, cu inima grea, dar liniştit că se vindecă şi şi-a revenit.

Un mare MULŢUMESC cadrelor medicale de la Urgenţă din Sibiu, care am înţeles că s-au mobilizat exemplar. Uneori, între doi doctori care uită bisturiul în pacient sau iau 200 de lei şpagă îi uităm pe cei care trag din greu să salveze vieţi după asemenea accidente stupide, şi se luptă cu moartea şi îi bagă doamnei negre coasa în cur şi o trimit la plimbare. Tot respectul, dacă aş putea v-aş acoperi de aur.

Concluzia: NU MAI MÂNCAŢI CIUPERCI DIN PĂDURE. Nu mai sunt aşa cum le ştiaţi. În acelaşi weekend, după familia hinului au mai internat 8 fraţi la spitalul din Sibiu, de la cel mai mic la cel mai mare, toţi cu intoxicaţie de ciuperci. La mine pe stradă a murit un băieţel din cauza ciupercilor, şi buzele lui negre mi-au rămas adânc gravate în memoria mea de copil de 6 ani, cât aveam pe vremea aceea. Lăsaţi-le dracu’ de ciuperci, mai bine mâncaţi o carne, că uite, legumele astea vă omoară.

Şi, ca să închei cu o glumă proastă, sper din tot sufletul ca hinu-meu să nu fie deja dependent de ele, că o zis că aşa beţie nu o tras de când s-o născut.

Update: sunt toţi bine acum, astăzi îi externează.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 129 comments

 1. gabet Reply

  pe langa 2kg de hribi (dintre care unii erau cu mici viermisori, ceea ce m-a facut sa cred ca sunt comestibili) doamna aromanca mi-a oferit si singura bucata din piciorul caprioarei. am avut incredere deoarece am mai procurat hribi de la dansa in urma cu 2 ani. locul de unde le-am cumparat e Vâlcele, Covasna, de unde si apa medicinala Vâlcele, de un gust deosebit si mult peste toate apele pe care le-am consumat pana la ora actuala.
  deci piciorul caprioarei are un gust profund de padure, foarte foarte gustoasa. si am consumat-o doar dupa ce am dat un search pe google sa ma asigur ca seamana cu cea din posesia mea. as manca oricand piciorul caprioarei, chiar caut si un atlas sau un ghid de recunoastere al ciupercilor

 2. Anonymous Reply

  vAI CE CHESTIE EU CRED CA E FACATURA NU MAI TINE VRAJALA MA CA DEOAR C STII TUU SA VORGHESTI MOLDOHENESTE

 3. Anonymous Reply

  Pentru cei pe care saracia/curiozitatea inca ii impinge sa consume ciuperci de padure -> Regula de aur este sa evitati absolut TOATE ciupercile care au INEL/FUSTITA la picior. !!!

 4. iolen Reply

  cum zisesi ma ca e otravitor picioru de caprioara? eu am mancat si picior si coaste de caprioare la gratar si au fost delicioase. carnea nu a fost deloc otravitoare. numai prostii pe capu vostru :mrgreen:

 5. Culegatorul Reply

  Daca stiti ce faceti, puteti manca linistiti ciuperci din padure.DACA STITI FOARTE BINE CE CULEGETI. S-au mai scris unele detalii pe aici, nu are rost sa repet ce au postat alti cititori.
  Aspectul unei specii de ciuperci poate sa difere destul de mult de “poza de catalog” in functie de conditiile in care a crescut (umiditate, temperatura, etc.), dar sunt caracteristici, in multe cazuri destul de subtile, dupa care se poate identifica o specie.
  Ce cred ca au patit ei, dupa descrierea simptomelor si specia culeasa, e ca au confundat Macrolepiota Procera cu Amanita Pantherina. De ce? uite ce scrie intr-o carte la descrierea celei din urma:

  “Valoare alimentara: otravitoare. La aproximativ 1/2-3 ore apar primele simptome asemanatoare cu cele ale betiei, fara voma sau diaree, urmate de un somn adanc de 10-15 ore, la capatul caruia subiectul se trezeste spontan. Substanta toxica este acidul ibotenic.
  Specii asemanatoare: cucii comestibili (Amanita Rubescens) si ciuperca comestibila buretele-serpesc sau palaria-sarpelui (Macrolepiota Procera)” Locsmandi Csaba, Vasas Gizella – Ghidul culegatorului de ciuperci, Oradea: Editura Casa, 2013
  ISBN 978-606-8527-14-7

 6. Emil R. Reply

  “gandac de mai” Amarita muscaria se mai numeste si palaria sarpelui!!! Uneori poate fi mai deschisa la culoare, putand fi confundata usor, de necunoscatori sau amatori, cu Piciorul Caprioarei. Faptul ca unii inapti folosesc termenul de palaria sarpelui pentru piciorul caprioarei dovedeste doar prostie si “corcirea” denumirilor populare….Intr-adevar sunt multe specii de ciuperci si bureti care seamana intre ele , multe fiind otravitoare. Cat despre altii .. nu am ce spune, necunoasterea=ignoranta=prostie!

 7. Emil R. Reply

  Cat dsp rudele autorului multa sanatate.., “cunoascatorul” in cauza probabil a strecurat in traista vreo Amanita pantherina sau alta specie asemanatoare. Intoxicatiile cu ciuperci isi fac efectul si mai repede de o saptamana (ex. amarita muscaria intre 12 si 24 ore)
  Nu exista “incrucisarea sporilor” decat in mintea prostilor (prost=ignorant=necunoscator=adevar subiectiv=asa cred eu=stiu eu mai bine=de ce sa fie cum zici tu…etc
  Oameni buni daca, cunoasteti ciupercile, culegeti-le si mancati-le linistiti, repet, DOAR DACA LE CUNOASTETI! Pe ceilalti ii invit la supermarket, acolo gasesc cele mai pure ciuperci (sarcasm)

 8. Ioana Tudor Reply

  1. Ciupercile de cultura : champignon, pleurotus, shiitake, sunt sigure.
  2. Piciorul caprioarei nu e toxica, dar sa nu se consume ciupercile batrane, sa se consume imediat mancarea gatita, sa nu se dea copiilor sub 3 ani, sa nu se consume alcool nici in timpul mesei, nici inainte si nici dupa.
  3. Sa fie gatite in vase de inox
  4. Nu se incruciseaza sau hibrideaza sporii
  5. Printre parasol probabil s-a strecurat o Amanita sau alta specie otravitoare
  6. Ing. agronom n-a invatat la Facultate despre ciuperci, nici chiar cel horticol
  7. Exista asa zise specii pereche, 1 comestibila si alta otravitoare, foarte greu de diferentiat, se ajunge pana a se examina sporii la microscop
  8. La cules de ciuperci se merge cu mai multe pungi, cosuri naturale, nu de plastic, si ciupercile se recolteaza separat, pentru a fi examinate si inainte de a fi gatite, te mai uiti intr-un Determinator, nu esti sigur, o elimini
  9. Din cauza unei ploi, doar ciupercile cresc dupa ploaie, isi pot schimba culoarea, ploaia poate fi si acida
  10. Nu recoltati de pe marginea drumurilor, soselelor, cailor ferate, sunt foarte poluate mai ales cu Plumb
  11. etc.etc. Ciupercile din flora spontana a Romaniei, dr. ing. Ioana Tudor, tel. 0745420536

 9. Poenaru Mihai Reply

  Stimati conationali, pentru a fi sanatosi la minte si la trup, mancati ceeace i-a spus Dumnezeu lui Adam. Va rog frumos, deschideti Biblia si cititi pe pagina 2, Geneza cap.1, verset 29. Totodata cititi articolele dnei Ligia Pop (nu ii fac reclama). Beneficiati de informatiile dumneaei, gratis. Va vor fi de mare folos!

 10. Bogdan P Reply

  Am vazut mai multi deasupra ce sustin ca Macrolepiota Procera se confunda cu Amanita pantherina. Dati un search pe google si uitati-va la niste imagini, mie mi-e evident ca nu ai cum sa le confunzi. Daca comparatia imaginilor va indica confuzie, va recomand sa nu mai mergeti la cules de ciuperci, ati avut noroc pana acum ca mai sunteti in viata.

  E mult mai usor de confundat cu Lepiota rhacodes, dar si aia e pitica si are piciorul bulbos.

  Cand e mica, Macrolepiota poate fi confundata cu multe specii si de aceea e imperativ sa o culegeti doar cand sunteti fara dubii, adica atunci cand e mai mare de 10-15cm, deoarece restul ciupercilor asemanatoare nu ating inaltimea asta. La maturitate se vad si mai bine detaliile.
  Eu azi am cules o galeata de Macrolepiota dar numai exemplare adulte, desi in zona mai erau exemplare de diverse inaltimi.

  Atentia la detaliu + evitarea culegerii unor ciuperci de care nu esti 100% sigur duce la accidente.
  Spre exemplu Macrolepiota Procera e o planta sociala si creste in grupuri, dar daca zece ciuperci din grup sunt bune nu inseamna ca pe restul le arunci in traista fara sa le studiezi.

  Neatentia apare si din faptul ca omul culege de multi ani ciuperca respectiva si nu o mai studiaza cu atentie.

  Multe astfel de accidente apar si din lipsa de informare, vede un mic detaliu diferit la ciuperca dar deoarece nu stie ca acel detaliu o face o cu totul alta ciuperca decat cea pe care o stie el, considera ca e ceva nesemnificativ si o poate manca. Asta apare la cei care au invatat sa culeaga ciuperci de la parinti/bunici pe la tara, si sunt prea increzatori in acele cunostinte ca sa puna o intrebare pe internet sau sa deschida o carte. Acum existe siteuri si grupuri pe facebook unde poti cere detalii despre orice ciuperca, ai nevoie doar de poze. Iar ciuperca asta de care vorbim aici, Macrolepiota Procera, e o ciuperca banala, usor de identificat.

 11. OMG Reply

  Prietene ..esti batut in cap sincer, adica tu ai facut o adevarata capodopera acolo problema insa e ca nu e buna indicatia …tu poate ca nu stii ca nici carnea nu contine asemena proteine ca si Ciupercile si bureti si hribi si cum mai sunt(aici vorbesc de cei comestibili )
  Deci in primul rand cand culegi din padure ca sa mananci ….fie ce o fi trebuie sa fierbi hiribi. Apoi ii prajesti si ii mananci ….nu ma pricep eu foarte mult la denumiri si la gatit dar crede-ma , ca acel prieten fin nepot strabunic ce ti-a fost e un nebun man adica singurul lucru la care ma pot gandii este…nu a luat acele ciuperci de nebun …parca era un bun al acestei imprejurimi deci prin urmare exista 2 variante :
  1. [b] Nu a spalato,fiert si prajit[/b]
  [u]sau[/u]
  2.[b] A dat peste un loc unde sunt mai multe ciuperci comestibile si din neatentie sau mai bine zis de fericire omul tau nu a vazut ca se aflau langa cele care sunt otravitoare..prin urmare a facut hepatita b daca nu ma insel [/b]
  Sper ca lumea sa nu te asculte pentru ca tu doar stii sa scrii nimic altceva 🙂
  Spor la Ce vrei tu prietene si nu mai faci prostii pentru ca odata si odata tot dai peste cineva pe care il prostesti cu astfel de chestii si cine stie cum e lumea ..poate a mancat vreun hrib prajit 🙂

 12. Ursache Vasile Lucian Reply

  Cum sa mâncați ciuperci de care nu sunteți siguri ?

 13. Futaciosu Reply

  Ce va place la unii sa aberati,ce daca era agronom,poate ca a facut facultatea cu plasele de branza si gaini livrate de parinti.Hai sictir.

 14. Vasile Reply

  Gropare, sa traiesti!
  Ca daca nici barbatii nu se ajuta intre ei, atunci cine?!
  Multam pentru articol, o fo szuper!
  Szuper la stilul ca am luat niste urechiusi de la aia de pe marginea drumului.
  Si nevasta-mea ti-a citit postarea.
  Si a refuzat sa mance.
  Asa ca mi-a ramas mie o oala intreaga de tocanita.
  Sa traiesti, ca buna o fo!
  Is dator o bere.

 15. Heyo Reply

  Si uite asa s-au dus draq 50 de lei?? .Cin’ m-a pus sa citesc articolul tau?Pai tocmai ce am venit din Piatra Craiului si pt ca mi-au facut cu ochiul am cumparat de la ciupercari galbiori,galbeni toti,ala s-a jurat ca’s buni,ba chiar a mancat unul in fata mea,si am luat si eu ,de 50 de lei,acum sa ii gatesc,dar cum?!?!Cat pe net,sa vad si retete si daca nu cumva am probleme cu ei si uite ca am citit aici,nu stiu daca sunt buni sau nu,dar mai bine nu risc,asa ca i-am aruncat direct si fix la tomberon.Schimbam meniul,ceafa de porc la gratar????

 16. Groparu Nemernic Reply

  @ Heyo: Cu rușine trebuie să-ți mărturisesc că și eu am cedat la gălbiori. Cică sunt imposibil de confundat, deci riscul ar fi, teoretic, nul.
  PS: Eu i-aș mânca!

 17. Ilie Bodnarescu Reply

  Regula de aur a culegatorului de ciuperci: LA CEL MAI MIC DUBIU, NICI NU ATINGE CIUPERCA! GASESTI ALTA!!!!

 18. Claudia Reply

  Există o ciupercă otrăvitoare care seamănă cu piciorul căprioarei, dar nu e, dar are inelul diferit

 19. ciuperca tibetana Reply

  In copilarie am mancat multe ciuperci, acuma mananc mai rar. Am citit un articol interesant in zilele trecute, despre ciuperca tibetana. Mi s-a parut foarte interesant, are multe efecte benefice.

 20. doru Reply

  sporii ciupercilor nu se imperechiaza niciodata ,asa cum nici pisica cu cainele,e o lege nescrisa a naturii . cei care nu aveti cultura necesara ,nu mai postati din auzite .

 21. pe voi va blestemat careva Reply

  vrei sa spui ca ” Palaria Sarpelui” de care a mancat cu kilogramele sunt otravitoare ?
  ma , tu ai amestecat ciuperci bune cu nebune, si nu se transmite nici un spor de la una la alta ca aici nu e bar de negri si parlament , ci pur si simplu nu au voie sa se atinga bune de nebune deoarece daca storci zeama de pe una nebuna pe una buna … ai pus o. Faza e ca voi ati prins ceva virus ori bacterie. cine stie ce mizerie aveti voi in zona. is tare curios cum arata ciuperca ce ai mancat tu. pt ca eu am mancat ciuperci din astea luate direct nespalate si puse direct pe gratar. o inghititura auzi… nu exista ! NU EXISTA !
  otrava daca iei si nu intri in coma cu ” inghititura ta”
  pe voi va blestemat careva

 22. Rares Reply

  Minciuni 🤣🤣🤣🤣🤣 palaria asta o mananc in fiecare an de pente 20 de ani cei mai buni bureti facuti pane ❤️❤️❤️❤️

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *