Oameni buni, nu ştiu cum să vă spun să băgaţi la cap: nu mâncaţi ciuperci din pădure.

Am să vă spun acuma şi de ce, şi vă implor să citiţi postarea asta până la capăt şi să daţi mesajul mai departe tuturor.

Aşa cum vă spuneam, sâmbătă aveam de mers la nunta unui prieten. Mă trezesc dimineaţa după o şuetă cu Doru Panaitescu, sosit în Cluj într-o vizită fulger. Îmi fac o salată de roşii  ca să nu mi se aplece cârnaţul de Oaş pe care urma să-l înghit ca un anaconda, pun televizorul pe Trinitas TV sau pe Fashion TV, nu mai ştiu, şi iau prima muşcătură.

Şi sună telefonul: Perhanus, prietenul din Sibiu, voievodul prepeliţelor.
– Salut, mo, ce faci?
– Tu ai auzit ultima ştire?
– Nu, ce să aud?
– Hinu-to, hină-ta, hinuţu-to, maică-sa şi prekinul ei sunt în comă, la spital.
– CEEEEE???
– Da.
– TOŢI 5?
– Da.
– Ce s-o întâmplat?
– Or mâncat ciuperci şi acuma sunt la spital.
– Nu se poate. NU SE POATE!!!!!
– Hai că nu mai pot vorbi, te sun când mai am veşti.

Nu vreţi să ştiţi ce stare îţi induce o asemenea ştire. Am retrăit într-o secundă, poate, cea mai urâtă zi din viaţa mea, înmulţită cu 5. Vizualizam 5 oameni foarte dragi mie întinşi pe targă, pe life support, exact ca-n filmele americane. Ştiţi ce imagine mi-a rămas pe retină şi nu mi-o pot scoate din minte? “Hinuţul” nostru face 2 anişori pe 13 iunie (să trăiască, la mulţi ani!) şi eu tocmai aflasem că este în comă. Am crezut că tot Floreştiul s-a prăbuşit în capul meu.

Încep să judec la rece: ciuperci de pădure. Hmmm. Prietenul mamei hinului este agronom, şi ştie tot ce mişcă pe planetă. TOT. Cai, vite, păsări, porci, ciuperci, fructe de pădure. Locuieşte în Valea Viilor de zeci de ani, nu se poate să fi făcut o asemenea greşeală, e imposibil. Nu avea cum să aleagă ciuperci otrăvite.

Iau telefonul cu mâini tremurînde şi formez numerele de telefon ale prietenilor. Îl sun pe co-naşul Greuceanu, care îmi respinge apelul. O sun pe naşa, nu răspunde. Sun mirele, fratele mirelui, sun şi pe Dumnezeu: nimeni nu răspunde. Mă simt neputincios şi mă zvârcolesc de o durere mută ca un muşuroi de funici ars cu plastic de un copil răutăcios. Pizda mă-sii de treabă, hinuţul are 2 ani şi e în comă! Hinul meu are 34 de ani, hina e şi ea tânără, sunt cei mai faini oameni de pe planetă. Mama hinului şi-a îngropat soţul când hinul avea 15 ani, şi acum şi ea, şi prietenul ei, şi toţi sunt în comă. Nu, nu se poate aşa ceva, e imposibil. De ce? Cum? Ce putem face?

Mai mergem la nuntă? Se mai ţine ceva? Continuu să îi sun pe toţi, fără succes. Îl sun pe Gioni, care era pe drum către nuntă, şi îi zic, şi abia acum simt şi eu amploarea dezastrului:
– Te rog frumos opreşte maşina, trage pe dreapta.
– Dada, sigur.
– Man, te implor eu, opreşte maşina.
– Nu pot, mă duc la nuntă.
– Man, pizda mamii ei de treabă, trage dracu’ pe dreapta! Nelu e în comă, hinuţul e în comă, toată familia e în comă la spital, la Sibiu! Înţelegi? Pula mea!!!!
– Nu cred. Cred că glumeşti.
– CUM PULA MEA SĂ GLUMESC??? ASTEA-S GLUME?? CREZI CĂ-S CRETIN SĂ FAC ASEMENEA BANCURI???

Mă sună înapoi după 10 minute.
– Man, ai vorbit serios?
– Da, man. Îmi pare rău. E pe bune treaba. Mergi la biserică, poate prinzi alaiul şi spune-le, sau află naibii ceva, că mie nu-mi spune nimeni nimic!!!!!

Ce urma să se întâmple? Ciupercile atacă ficatul şi rinichii. O sun repede pe prietena noastră de la SMURD:
– Cunoşti pe cineva de la SMURD Sibiu?
– Nu, din păcate.
– Spune-mi repede la ce să ne aşteptăm!
– Dacă au mâncat ciuperci, sigur îi transferă la Cluj sau la Târgu Mureş pentru dializă şi tratament hepatic. Stai aici, nu pleca nicăieri încă. Dacă îl aduce la Cluj, să-mi spui, fac tot ce pot să-i ajut.

Stau ca pe ace înroşite în foc. Ca să câştig timp, fug la duş, şi când mă săpuneam mai abitir dă buzna nievasta peste mine şi izbucneşte:
– L-am văzut la TV cum îl resuscitau!!!!
– Ce????
– Da! Pe Nelu!!!!

În viaţa mea nu mi-am văzut soţia atâta de distrusă. Şi niciodată nu am avut atâta moarte în jur. Şi nu cred că poate cineva că privească un bărbat de 1.86 m şi 96 de kile, puternic ca un taur (ridica lespezi de peste 100 kg în Spania) şi frumos cum îi atârnă fără vlagă mâna din targă şi să nu fie afectat.

Sar din duş şi caut pe net: “ciuperci Mediaş”. EvZ, Gândul, Mediafax, Antenele, Jurnalul… tot ce e presă în ţara asta, indiferent de mogul, avea articol pe site cu hinu-meu şi familia lui. Aceleaşi informaţii seci: o familie de cinci membri a fost transportată în comă la spital după ce au consumat ciuperci din pădure. Nici un alt indiciu, nimic. Mă gândesc să-l sun pe Piticu să-mi facă legătura cu reporterii de la spital, dar îl sun pe văru-meu din Sibiu:
– Văru’, te implor fugi la spital şi vezi ce se întâmplă!
– Stai aşa, zice; te sun în 2 minute.

Cele mai lungi 2 minute din viaţa mea. Când a născut nievasta am fost calm ca o piatră, acum îmi venea să muşc din termopane. Cred că dacă urlam o dată decopertam blocul.
– Alo, văru?
– ZI!!!!!
– E de bine. Am sunat la spital.
– Şi?
– Hină-ta s-a externat şi s-a internat la pediatrie cu băieţelul, care s-a trezit; hinu-to s-o trezit acum şi e bine; singura care mai este încă în comă este mama lu’ Nelu, de prietenul ei nu ştiu nimic.

M-am calmat ca prin farmec.

M-am hotărât atunci să nu mă mai consume orice porcărie. Şi sunt convins că vreme îndelungată de acum încolo voi reuşi. Ce am eu, tu, alţii, probleme cu banii, la serviciu, cu nebunii din trafic sau alte rahaturi nu sunt probleme, sunt fix nimic. Suntem noi numai prea proşti să ne dăm seama de ce contează cu adevărat în viaţă. Atâta am fost de tulburat că nici măcar o rugăciune n-am fost în stare să zic, şi chiar nu sunt genul care să pice în genunchi la prima pană de cauciuc. Era singurul mod în care-l puteam ajuta, să-i trimit un gând bun. Noroc că cineva acolo sus îl iubeşte pe Nelu şi i-a adus întreaga familie înapoi la viaţă.

Am plecat la nuntă, unde am încercat să facem tot posibilul ca să nu ne mai gândim la moarte şi să ne bucurăm de viaţă. “Io cred că-l omor”, o zis mirele când am ajuns. Hinu-meu urma să-i fie naş, aşa că mirii au schimbat naşii în chiar ziua nunţii.

Ce se petrecuse: familia mâncase bureţi şi parazoale (piciorul căprioarei).
25850116
(poză şterpelită de aici, şi îi rog să-mi dea voie să o las pe site pentru ca lumea să ştie şi să se ferească)

Este o ciupercă cărnoasă, bună (dacă-mi permiteţi expresia) de şi mori. E uşor identificabilă după inelul de pe tulpină. Am mâncat în copilărie, ceva mai bun nu există pe pământ. Problema este că ciupercile dracului îşi combină sporii şi apar hibrizi atâta de ciudaţi că nu-i mai deosebeşte nimeni de parazoalele originale. Da, nici dacă eşti agronom şi le mănânci de 30 de ani.  LE: Se pare că nu-și combină sporii, până la urmă.

Mama hinului a mâncat cu o seară înainte tocană, n-a avut nimic. În seara fatidică, hinul meu nu a mâncat nimic toată ziua, şi seara a balotat ciuperci ca nebunul. I-au dat şi pruncului o înghiţitură, ca să scape de gura lui. Mai mult ca sigur că şi eu i-aş fi dat Gropărelului să guste, înainte de păţania asta. Înghiţitura asta i-a provocat coma pruncului. O mică înghiţitură. Vă daţi seama? Toţi sunt oameni cu capul pe umeri, hinul meu are o afacere, sunt oameni integri, inteligenţi şi foarte responsabili. Dar s-a petrecut necazul, pentru că necazul nu te alege.

Când au simţit că li se face rău, au sunat la 112. Au reuşit cu greu să se facă înţeleşi de operatoare. Când au sosit ajutoarele, deja intrau în comă. Au fost duşi în Mediaş, apoi transferaţi la Sibiu. Am mers azi după nuntă să-i văd, şi toţi sunt bine. Şi nici nu ştiţi ce fericire mă cuprinde. Sperăm să nu rămână cu sechele: la ficat, la rinichi sau neuro. Deocamdată halesc din perfuzii, iar mama hinului mai are rare momente de inconştienţă. Dar merg spre bine, şi sperăm să fie OK.

Pe naşu’ Greuceanu l-o sunat mirele la 4 dimineaţa (asta în cazul în care dormiţi cu telefonul închis noaptea). La 7 o fost la spital la ei şi a făcut anticameră până pe la 4 după-masa când, după ce a vorbit cu hinul (şi vărul său) a pornit către nuntă, cu inima grea, dar liniştit că se vindecă şi şi-a revenit.

Un mare MULŢUMESC cadrelor medicale de la Urgenţă din Sibiu, care am înţeles că s-au mobilizat exemplar. Uneori, între doi doctori care uită bisturiul în pacient sau iau 200 de lei şpagă îi uităm pe cei care trag din greu să salveze vieţi după asemenea accidente stupide, şi se luptă cu moartea şi îi bagă doamnei negre coasa în cur şi o trimit la plimbare. Tot respectul, dacă aş putea v-aş acoperi de aur.

Concluzia: NU MAI MÂNCAŢI CIUPERCI DIN PĂDURE. Nu mai sunt aşa cum le ştiaţi. În acelaşi weekend, după familia hinului au mai internat 8 fraţi la spitalul din Sibiu, de la cel mai mic la cel mai mare, toţi cu intoxicaţie de ciuperci. La mine pe stradă a murit un băieţel din cauza ciupercilor, şi buzele lui negre mi-au rămas adânc gravate în memoria mea de copil de 6 ani, cât aveam pe vremea aceea. Lăsaţi-le dracu’ de ciuperci, mai bine mâncaţi o carne, că uite, legumele astea vă omoară.

Şi, ca să închei cu o glumă proastă, sper din tot sufletul ca hinu-meu să nu fie deja dependent de ele, că o zis că aşa beţie nu o tras de când s-o născut.

Update: sunt toţi bine acum, astăzi îi externează.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 129 comments

 1. Ema Reply

  Se intampla sa gasesti ciuperci de padure cu anumite trasaturi modificate precum: disparitia inelului de pe picior, se modifica culoarea petelor de pe palarie, culoarea sucului propriu, distantiere diferita a lamelor etc. Dar aceste modificari trebuie sa ne determine sa nu le culegem. Un cunoscator (expert, nu bunicu’, unchiu’, vecinu’) cunosc perfect aceste trasaturi si le analizeaza.
  Paranoia asta in care sustineti ca ciupercile pur si simplu devin otravitoare si nimic nu ne poate da garantii despre calitatea lor este o dovada de PROSTIE!

  • Radu Georgescu Reply

   Din orice mucegai necontrolat, in condititii diferite, pot fructifica fie ciuperci comestibile fie otravitoare.
   Culegem doar ce cunoastem, curatam si spalam bine, preparam termic temeinic si nu abuzam de cantitate.
   Preventiv un pahar de lapte. Altfel mergem la risc.
   In general ce vine din mediul salbatic, are o concentrație mare de substante ce devin otravitoare prin supra dozaj.

 2. Nelu cu beleaua Reply

  Dragii mei, cunoscatori sau necunoscatori in ale ciupercilor, dupa ce patesti ce am patit eu o sa va treaca toata umbra de incredere in cunostintele voastre in ale ciupercilor si toata increderea in sfaturile celor in varsta care nu au patit-o,inca, si care poate nu o vor pati niciodata.
  Sa va fereasca Domnul sa va vedeti copilul, mama si sotia in coma pentru ca tu ai fost destept si pentru ca tu stii mai bine. Sa te fereasca Domnul sa nu se mai trezeasca si sa traiesti tu cu asta, daca mai poti. Si daca totusi din nefericire i se intampla unuia dintre cei increzatori in abilitatile lor de mari cunoscatori sa vina atunci sa explice cum de s-a inselat, sau ca de fapt a fost o mica neatentie sau ca intr-adevar se pare ca unele ciuperci nu mai sunt atat de bune pe cat erau sau de fapt ce mai conteaza ce s-a intamplat.
  Iar desteptul cu dovada de prostie sa isi vada moartea cu ochii apoi sa vb.
  De fapt am vrut sa transmit cu totul si cu totul altceva:
  Va multumesc tuturor pentru urarile de bine si multumesc din tot sufletul prietenilor mei minunati care au fost alaturi de mine si pentru care nu stiu ce ar trebui sa fac pentru a ma revansa.
  Va iubesc din suflet si nu o sa uit niciodata tot ce s-a intamplat in jurul meu in momentele care eu nu am mai putut avea grija de mine si de familia mea.

 3. Bula Reply

  Revin cu o completare:
  Din pacate, in limba romana sunt foarte putine carti sau site-uri despre- si pentru identificarea ciupercilor.
  Cautand pe net, am gasit site-ul http://ciuperci.org/new/index.html care da unele indicatii pentru deosebirea ciupercilor comestibile de cele otravitoare,
  De asemenea, pe site-ul http://magazinu.ro/product.php?ProductID=73 am gasit o carte “Ciupercile din flora spontana a Romaniei” (copiati adresele site-urilor in browswer daca nu apar link-urile).
  Din pacate niciuna nu prea este de folos “omului de rand”, denumirile fiind date in lb latina, fara a fi mentionate denumirile populare.

  Cel mai practic ghid “de ciupercarit” care a aparut in Romania este o carte de buzunar aparuta “82, in lb maghiara:
  “Gombáskönyv” autor: Veress Magda, editura Kriterion
  Din pacate, aceasta carte nu a mai tradusa in limba romana si nici nu a fost retiparita. Personal totdeauna port cu mine un exemplar (abnotat si de mine) cand ma duc la “ciupercarit”.
  Iar, daca nu reusesc sa identific indubitabil o ciuperca, o las la locul ei, n-o imprastii nici cu piciorul, sa nu se inmulteasca ! Chiar daca are aspect impunator !
  Si asa am reusit sa nu fac nici macar o diaree de-a lungul deceniilor.

 4. Anonymous Reply

  Acum știm ca au mâncat de fapt ciuperci otravitoare. Despre mutatii genetice la organisme stabile genetic milioane de ani cu greu credibil. Recomand cu tarie înainte de preparare sampinionizarea ( spalat intens si ținute scufundate in apa) pentru a se desprinde sporii altor ciuperci, si testul cu clorofila, o mina de patrunjel proaspăt , care in contact cu tocsinele din ciuperci otravitoare se vestejeste instantaneu. Pofta buna si vigilenta maxima

 5. alin Reply

  Mare dreptate ai, prietene… Romanii sunt o natie prea proasta ca sa isi dea seama ce este de fapt viata, ce conteaza cu adevarat… Pentru ei nu conteaza decat imaginea si lucrurile materiale, ei nu pot pricepe ca moartea, cand iti da tarcoale, nu te intreaba daca ai “hateri” care te invidiaza pentru cat de mari tzatze ai sau pentru cati bani are papagalul cu care ti-ai pus-o aseara…

 6. borg Reply

  @Nelu, bine ca s-a terminat cu bine toata treaba.
  Acuma dupa cum vezi, s-au facut aci cateva tabere, unii pro, altii contra, altii care nu stiu despre ce vorbesc etc.
  Ideea de baza este ca ma gandesc ca nimeni nu e atata de pestritz la matze incat sa se bucure ca cineva a patit-o.
  Da e si partea aialalta in care, cam peste tot, toata lumea se plange de cultura redusa a romanului dar cand e sa spui ceva concret si palpabil, bazat pe stiinta si nu pe povesti de la televizor, esti luat la misto(sau misteaux daca prefera asa domnu’ Gropar).
  Si imi pare bine ca nu a inchis comentariile la articolul asta. Macar cei care citesc pot sa mai afle una alta de la cine mai stie si pot sa si vada ce patesc daca gresesc. Si umblatu dupa ciuperci, ca orice sport, mai are si pericole, nu e loc de amatorism. Asta cu corcitul ciupercilor e din aceeasi gama romaneasca cu “s-a intamplat”, “s-a stricat”, “s-a gresit”, “asa a vrut Dumnezeu”. E mai simplu sa gasesti scuze decat sa iti asumi o greseala; tot timpu autorul a facut bine ce a facut dar ceva din afara a intervenit si a busit lucrurile. Dar asta e alta poveste, care nu isi are locul aici si sincer nici nu vrea sa insinueze chiar nimic nimic.. Ca in contextu asta chiar nu mai conteaza, ai gresit ai patit-o. Da macar sa nu mai propagam prostia cu corcitul ciupercilor, cu sporii, cu impletirea hifelor si cine stie ce alte idei. Pana la urma e extrem de simplu, cand gresesti se vede imediat sau a doua azi. Atata tot.

 7. Inaptul Sef Reply

  orice retard stie ca ciuperci cu bubite/floricele pe ele inseamna ca sunt otravitoare… tulpina la fel ❗

  Nu zic ca isi merita soarta oamenii, dar cel care a cules si a adus acele ciuperci acasa merita batut bine, la fel si persoana care a gatit acele ciuperci pentru ca a confirmat ca sunt OK pentru familie.

  Le vezi in slbz ca au flori pe ele “hmmm… o sa fie delicioase, o ne imaginam tot ce dorim noua sa ne placa, Amsterdaaaaaam la noi acasaaaa”.

  Pacat ca sunt implicati si copii in cazuri d-astea de selectie naturala.

 8. bela Reply

  apel la toata lumea care consuma ciuperci-nu mancati ce nu santeti siguri-puneti mana in buzunar cumparati cea mai buna carte despre ciuperci,cititi invatati si deveniti micologi.pana atunci fiecare da cu batu-n balta.este o stiinta intreaga-amatorismul este nesigur si se lasa cu dureri de stomac-in cel mai fericit caz-cu toate ca nu sunt multe toxice-cititi-ghid complet all-ciuperci-din 1999 editat de ettore bielli-tradus de radu gadea-si vorbim dupa aceea-italienii se pricep

 9. printre randuri Reply

  treaba sta asa: ocoalelel silvice sunt interesate sa faca profit de pe paduri (ciuperci, afine, zmeura si fragi); n-au cum pt. ca la noi (inca) se mai aduna de catre aproape oricine, mai ales in zona satelor – traditie! tot la doua case sunt culegatori de ciuperi si fructe de padure; ocoalele silvice iau bani buni pe recolta la export si in acest caz, descurajeaza culesul fructelor de padure, care nu se face organizat (de catre ei!) ; astfel, apar povesti ca si cea de mai sus si multe altele; mutatiile genetice intre soiurile bune si cele otravitoare nu sunt posibile! nu face mama natura asa greseli! se intampla cazuri nefericite in cazul necunoscatorilor si al confuzilor …si cam atat!
  urmeaza afinele, zmeura si fragii; toate vor fi “infectate”, se vor gasi hibrizi otravitori, virusati, cu holera, hepatita si alte cele…tineti ochii deschisi si mintea limpede!

 10. Muianu Reply

  Mancati frati si surori ciuperci din padure.
  Asigurative in prealabil ca au carcasa din otel inoxidabil.
  Ma rog,ca le cunoasteti.
  Agronomi sunt multi,unii au terminat facultatea la limita.
  Nu spun ca e cazul.
  Sporii nu se combina,e impotriva naturii.
  In final cititi.
  Exista o serie de carti foarte bune.
  Daca vrei sa nu mori in accident de avion mergi doar cu trenul.Chiar daca avioanele sunt cele mai sigure mijloace de transport.

 11. Groparu Reply

  @ Muianu: Mananca, frate Muianu, baga ciuperci in tine, fii tu mai inteligent ca noi toti, mai premiant la Agronomie si mai centaur! Si fa-te si pilot de tren, sa zbori cu locomotiva prin aer, ce tare esti tu.

 12. Teo Reply

  Ciuperca din fotografie se numeste Macrolepiota Procera
  (parasol sau burete serpesc-popular);este delicioasa pane.Tocmai am mancat! 😆
  Se poate ca printre restul ”buretilor” culesi de rudele tale sa se fi strecurat si vreunul otravitor…,de-asta s-a-ntamplat nenorocirea.
  Sporii ciupercilor nu se combina.E biologic imposibil! 😉

 13. Nume Ticu / pronume eu Reply

  Tata meu, care are 76 de ani, culege bureti de cand era copkil. Pana acum, nu am avut in familie vreun eveniment nefast legat de “ciomperci”. Fiind de felul lui un tip mai repezit, s-a mai intamplat, uneori, sa “uite” niste nisip prin bureti. M-am ales doar cu niste crantz-crant si cam atat. Acu’ ma gandesc ca graba asta la spalarea ciupercilor poate sa aiba ca efect si fenomene din astea neplacute, tocmai pentru ca ar putea fi contaminate de apa provenita de la vecinii otraviti. Dar un lucru e sigur: intotdeauna le fierbe, arunca apa si abia apoi le gateste. Pe gratar nu am mancat decat champignioane din magazine.

 14. Novice Reply

  Ciupercile sunt aceleasi, aspectul este acelasi, structura e aceeasi si biochimia lor e aceeasi. Ciupercile comestibile nu devin otravitoare; oamenii au cules din timpuri stravechi Macrolepiota Procera(parazoale sau piciorul caprioarei) si nu au patit nimic si nici nu vor pati nimic in continuare, ea e aceeasi, eu o culeg de cand sunt copil si nu am avut nici cel mai mica problema. Haideti sa nu ne mai lasam dusi de sentimente si intamplari nefericite, si sa tragem concluzii pripite astfel rapind o indeletnicire placuta pentru multi, culesul ciupercilor!(Unele te pot omora cu certitudine, dar cu siguranta nu cele care se stiu a fi comestibile!)

 15. Adrian Ionescu Reply

  1. Jură-te că nu ești producător de ciuperci, sau nu ești plătit de unul dintre ei!
  2. Deviza consumatorilor de ciuperci este: “Dubito ergo sum”.
  3. Ciupercile mortale nu își fac efectul mai devreme de 1 săptămână și nu te mai ajută decât popa.
  4. Felicitări pentru dialectul incorect.
  Concluzie: ești un escroc!!!

 16. miha Reply

  Subscriu. Al dracului de bune, dar mie imi place sa am puls. Cand vreau, cumpar de cultura. 😉

 17. miha Reply

  Dc ..cauta tu mai atent. Ciuperca din poza e una, palaria sarpelui e ROSIE. Seamana ca forma..dar atat. Pe bune, habar-n-ai ce vorbesti. Cauta mai poza pe net cu una si cu alta si te lamuresti.

 18. Groparu Nemernic Reply

  @ Adrian Ionescu: mă pregăteam să-ţi explic că nu e campanie, dar când am citit că tu crezi că ciupercile mortale nu îşi fac efectul decât după o săptămână, am renunţat.

 19. terente Reply

  Daca au mincat palaria sarpelui exista riscul sa le fi confundat cu Chlorophyllum rhacodes,ciuperca foarte asemanatoare,dar care poate produce la unele persoane indigestii foarte grave!!!
  Consum curent ciuperci de padure si n-am nimica.De fapt maninc ciuperci de vreo 55 de ani si nu m-am intoxicat niciodata!Mai lasati povestile cu mutatiile genetice!Mai bine documentati-va bine inainte.

 20. terente Reply

  Revin.
  Uitati datele aici-http://www.first-nature.com/fungi/chlorophyllum-rhacodes.php
  Si vedeti ce scriu astia aici:
  Toxicity

  Many books and websites state that this is a good edible mushroom, but the Shaggy Parasol has been known to cause serious illness in some people and so picking it to eat, intentionally or otherwise, should be avoided

 21. xyz Reply

  Titlul cu ” Nu mai mancati ciuperci din padure” si poza cu RIP mi se par mult prea dure … si acum niste pasi de urmat: 1. Pentru cei amatori [ inclusi si cei agronomi ( care nu au nicio legatura cu Micologia … poti sa despici graul in 4 asta nu inseamna ca esti un expert micolog ) ] NICIODATA nu culegeti PARAZOALE !!! Aceste ciuperci sunt comestibile insa sunt foarte usor de confundat cu AMANITELE CARE SUNT UNELE DINTRE CELE MAI OTRAVITOARE CIUPERCI — 2. Daca sunteti amatori renuntati la buretii albi, si acestia pot fi usor de confundat cu ciuperci otravitoare 3. NU EXISTA CA O CIUPERCA COMESTIBILA SA DEVINA OTRAVITOARE ( o spun oamenii de stiinta nu eu ) insa anumite persoane pot fi alergice chiar la cele comestibile ( alergii foarte periculoase, simptomele si tratamentul nu este acelasi cu otravirea ) 4. Va recomand sa culegeti doar ce ati mai mancat de la bunici prieteni, de obicei acei bureti carnosi cu palarie rotunda maronii precum pamantul, manatarci, craite … insa invatati caracteristicile acestor ciuperci ca se cunoasteti bine 5. Daca ciuperca este stricata, gaurita, galbuie in interior aruncati-o … puteti sa faceti toxiinfectie chiar daca este comestibila 6. Daca un tip de ciuperci pe care cautati sa le culegeti au muscaturi de animale, insecte pe ele sau inauntru … este un bun semn ca ele sunt comestibile INSA TREBUIE SA CUNOASTETI CIUPERCILE 7. Nu mancati ciupercile crude, fierbeti-le foarte bine, prelucrati-le termic si repet inca o data PT AMATORI RENUNTATI LA PARAZOALE SUNT INSELATOARE!!!!

 22. xyz Reply

  @ Groparu Nemernic Sunt sigur 70% ca prietenii tai s-au otravit cu Amanita ( o ciuperca FOARTE asemanatoare cu parazoalele si Foarte periculoasa ). Otravirea cu Amanita poate fi divizata in 3 stagii: primele 6-12 ore crampe abdominale, stari de voma si diaree cronica. In stagiul al doilea individul pare sa-si fii imbunatatit starea, dar are loc o continua distrugere a ficatului. Al treilea stagiu poate duce catre o totala cadere a ficatului si rinichilor, daca moartea nu are loc, recuperarea poate dura 2-3 saptamani. Deci vroiam sa iti spun ca efectul otravirii este imediat, insa daca nu esti atent si tratezi cu superficialitate durerile abdominale si voma, poti intr-adevar sa te simti bine ca apoi dupa un timp sa intri subit in coma. Imi pare bine ca prietenii tai si-au revenit TE ROG SPUNE-LE SA RENUNTE LA CULESUL PARAZOALELOR exista si micologi care au confundat acste ciuperci cu Amanita si au fost rapusi 🙁

 23. Amator Reply

  Am fost si noi ieri la cules ciuperci. am adus acasă doar parazoale astea cică la cunoaște omulețul meu. 3 dintre ele parca arătau puțin altfel le-am pus in traista separată si le-am adus acasă! Soacra ne-a zis ca uite așa si așa acestea sunt criteriile puteți sa le mincati.
  CIT le curățăm zic: hai uitate citește tu singur innainte de a le pune in oala . Mai si găsesc articolul tau , l-am citit PINA la capăt cum ne -ai si rugat inclusiv cu comentarii ! Cred ca ne-ai salvat ! Noi doi avem si un prunc de 4 luni. Multumesc!
  A fugit omul meu la maica-sa săi zică , dar socrosenia nu crede .

 24. Maximus Reply

  Asa e cum spune xyz, parazolul (palaria sarpelui sau piciorul caprioarei) se poate confunda de necunoscatori cu Amanita pantherina care e deosebit de otravitoare.Asta cu toate ca ptr un cunoscator este imposibil sa ignore indiciile clare de recunoastere a speciei.Piciorusul, palaria, lamelele, culoarea si mirosul.

 25. Maximus Reply

  PS: evit sa culeg ciuperci cu lamele, prefer buretii (familia Boletus).

 26. Ramona Reply

  Citeam si nu intamplator despre ciupercile otravitoare. Cuvantul mai potrivit ar fi “documentare”. Si sa va si spun dc? Mama mea este la munca in Spania ,iar sambata a mers in padure dupa ciuperci. Intamplarea face ca erau otravitoare. Este internata de luni . de duminica dimineata au inceput starile de rau, voma, ameteli…de toate ce mai. Acuma stau si-mi rod unghiile…..si astept…..si iar astept. Noroc cu fratele meu care e aproape de ea.
  Medicul e optimist, zice ca primele 72 de ore au fost cele mai critice. Ma rog sa-si revina. Important e ca s-a stabilizat. Ciuperci nu mai mananc eu d’apoi ea!!!!!!!!

 27. Valentin Reply

  Oameni buni, ciuperca PICIORUL CAPRIOAREI (Lepiota procera) NU este otravitoare!!! Persoana care a postat povestea de mai sus nu stie ce vorbeste. O ciuperca, daca acum 50 de ani, bunicii nostri au mancat-o si nu s-a intamplat nimic, nu se poate ca acea ciuperca sa devina otravitoare. Ca esti tu tampit si ai pus mana pe toate ciupercile din padure, printre care au fost si otravitoare, apoi te-ai hotarat sa mananci Piciorul caprioarei si te-ai imbolnavit din cauza celorlalte pe care ai pus mana, e alta treaba. Punand mana pe o ciuperca otravitoare, apoi pe alta neotravitoare si consumand-o apoi, exista riscul sa se “infecteze” si cea buna. Niciodata, o ciuperca comestibila NU poate deveni otravitoare asa din senin, sau prin trecerea anilor.
  Piciorul caprioarei se poate insa confunda cu Palaria sarpelui, care este foarte otravitoare. Asa ca, daca nu ai habar care e una si care e alta, poti sa-ti vezi de treaba. Daca le cunosti, poti manca linistit Picioarul capriorei. Sunt foarte bune.
  In concluzie, nu mai vorbiti tampenii, daca nu stiti.

 28. Valentin Reply

  Acum ca ti-am citit tot articolul, unde am intalnit fraza: “Problema este că ciupercile dracului îşi combină sporii şi apar hibrizi atâta de ciudaţi că nu-i mai deosebeşte nimeni de parazoalele originale.”, pot sa-ti spun ca habar nu ai despre ce vorbesti.

 29. Groparu Nemernic Reply

  @ Ramona: Doamne-ajuta sa se faca bine!
  @ Valentin: multumesc de feeback-ul constructiv, dar acum e randul meu sa dau cu parul – NU se poate confunda palaria sarpelui cu piciorul capriorarei, la fel cum nu se poate confunda Skoda Fabia cu Dacia Logan!

 30. bihoprel Reply

  Ciuperca din fotografie:
  Daca este atat de buna, pane sau altfel gatita, daca este atat de cautata incat poate fi uneori confundata din prea multa pofta pentru aceasta subspecie, DE CE NU O GASIM IN HYPER, SUPER, MAGAZINE ambalata corect si cu eticheta pusa ?

  Ca daca o vom gasi, o vom cosuma linistiti, pastrand etichetele : de la casa de marcat si de pe ambalajul produsului.

  Pana nu vom afla un raspuns oficial la aceasta intrebare, DESIGUR ca numai din magazine sub control fito-sanitar ar fi bine sa ne procuram ciuperci de orice fel, in orice mod de preparare ar fi prezentate.

  Ca groparii sa lucreze la garduri 🙂 si nu la implanturi.

 31. mire Reply

  sunt zeci de versiuni de parasol comestibile de diferite marimi: inalte si scunde, dar cea otravitoare are semne distincte si nu e inalta. de ce sa te supui la risc cand in jurul tau cresc zeci de parasoale foarte inalte pe care nu ai cum sa nu le recunosti, uriase fiind.
  “agronom” nu inseamna ca e specialist in ciuperci. inseamna ca stie cum se cultiva ciupercile in ciupercarie, adica are habar mai mult decat altii, ceea ce nu inseamna ca e specialist nici chiar in cultivarea ciupercilor.
  NU TE DUCI la adunat ciuperci daca ti se pare ca le cunosti si ti se pare ca ai mai mancat din aceeasi ciuperca candva. nu culegi o ciuperca care e strivita, sau care si a pierdut semnele distincte, nu culegi ce nu cunosti.
  trebuie sa fii expert in a deosebi ciupercile otravitoare, care nu sunt foarte multe, dar care foarte usor isi pierd indicile (bulinele de pe palarie in cazul amanitei) si devin mai dificil de recunoscut apoi. ti se pare ca nu e ca celelalte, o lasi acolo. iei alta care ti e 100% cunoscuta.
  desi sunt raspunsuri mult mai elaborate mai sus, tin sa mi scriu si eu parerea ca si varianta pro ciuperci de padure si anti legende urbane.

 32. Nic Magus Reply

  Prostia cu sporii ce se combina genetic este repetata de orice dobitoc care vrea sa se dea mare ca stie cate ceva despre ciuoerci. Dintre speciile de lepiota doar una este mortala si aceea este destul de mica pentru a nu fi confundata cu Macrolepiota.”Desteptul de prieten” a mancat cu siguranta una din variantelele de lepiota cum ar fi:Lepiota Molybdes or Lepiota cristata’or Lepiota Ignivolvata, sau LepiotaBruneo-Incarnata.
  Faptul ca a dat sa manance ciuperci la un copil atat si la o persiana in varsta, arata incaodata ca este dobitoc si nu ar trebui sa culeaga ciuperci din padure.

 33. Iuliana Reply

  Pt.nenea care a scris articolul: cred ca paranoia este mare, dupa ce treci prin ce ai trecut matale. Dar e cazul sa fim rationali. Miine poimiine n-o sa mai mincam afine ca cica se corcesc cu matraguna (doar amindoua au bobite negre, nu?)…

  NU EXISTA CIUPERCI CORCITE, EXISTA NUMAI PERSOANE CARE CULEG DUPA URECHE, FARA SA STIE CE CULEG DE FAPT.

 34. Iuliana Reply

  Te rog sa-l intrebi mata pe domnul victima agronom cite cursuri de micologie a avut in facultate. Plus, un curs in amfitatrul facultatii de agronomie nu tine loc de stiinta in ce priveste ciupercile. Ciupercile se cunosc culegindu-le sub supravegherea unui cunoscator. Adica poti sa faci zece ani de cursuri zilnice despre ciuperci, dar in amfiteatrul universitar, si nu vei sti aproape nimic despre ciupercile “in carne si oase”. Ca sa le cunosti, trebuie sa mergi la fata locului, si sa ti le arate un cunoscator; adesea diferentele sunt extrem de discrete, si daca n-ai experienta concreta, culegi toti buretii nebuni posibili, oricite carti ai citi.

  Regula de aur este: daca nu esti sigur de un burete, nu-l lua. Ca dupa ce treci de perioada “high”, care e foarte placuta, poti ajunge sa debitezi ineptii pe bloguri – ca ciupercile hibridizeaza etc. Pai, daca ar hibridiza, de multe mii de ani nu ar mai fi existat ciuperci comestibile (dat fiid ca hibridizarea se produce la speciile cu “negativ” (adica fara unele substante) de la speciile cu “pozitiv” (adica acelea care au substantele respective). Hibridizarea inseamna de regula capatarea unor insusiri noi, ori accentuarea unor insusiri, si niciodata pierderea insusirilor. Pierderea insusirilor survine dupa o hibridizare fortata (polenizare dirijata in medii controlate) si este o salbaticire sau degenerare. Asta o spun ca sa va dati seama ca nu exista dez-hibridizare care sa urmeze unei hibridizari spontane, naturale. Pur si simplu ciupercile NU hibridizeaza, ci cei care le culeg Nu se pricep sa le culeaga.

  Nenea agronomul a crezut ca daca a mincat nu stiu cind ciuperci parasoale culese si garantate de altii, si a mai si audiat vreun curs vag despre cultura ciupercilor, asta il face apt sa culeaga ciuperci din padure. Ceea ce nu e deloc adevarat.

  De ce insist cu aceste clarificari? Pentru ca exista un foarte viu interes ca oamenii sa nu mai culeaga ciuperci din padure,, ci numai din supermarket (daca se poate, din supermarketurile din lanturile transnationale) si articolul de mai sus serveste de minune acestui interes. Discutia e lunga, trece pe la Codex Alimentarius, pe la “producatorii” de ciuperci din flora spontana, si ajunge la globalism si la controlul total al societatii, realizat in primul rind prin monopolul asupra produselor ce satisfac nevoile vitale ale omului: apa, hrana, imbracaminte, locuinta, si, in curind, aer. Hai sa nu ne punem pe bloguri gindurile de oameni dezorientati, care au trecut printr-o situatie dificila din punct de vedere emotional! Hai sa nu generalizam prosteste!

  Ideea este asta: ciuperci de padure se pot minca excelent, dar trebuie sa stii ce culegi. Eu personal cunosc urmatoarele ciuperci, si le cunosc fara gres: ciuperci de padure/de balegar, ghebe, hribi, bureti de roua, pinisoare, galbiori, trompeta piticului/urechi de lemn, iutari, riscovi, pastravi de fag, creasta cocosului, nicoreti albastri, nicoreti albi/bureti cenusii de padure, zbirciogi. Altceva nu cunosc, si nu culeg. Nici parazoale, nici minatarci, nimic altceva. In familia mea nu s-au mincat niciodata parazoale, minatarci sau alte asemenea. Asa ca nu ma simt in stare sa culeg ceva in legatura cu care nu am o experienta substantiala. Cam asa trebuia sa procedeze si domnul agronom din povestea matale de speriat copiii – daca nu avea experienta substantiala DE CULES parazoale, NU TREBUIA SA CULEAGA PARAZOALE.

 35. Iuliana Reply

  Speciile enumerate de mine (pe care le cunosc eu) au aproape fiecare (cu exceptia galbiorilor si a urechilor de lemn) specii necomestibile sau otravitoare aproape identice. Daca eu n-as avea experienta concreta si multa in legatura cu ciupercile astea, ar fi foarte usor sa culeg si buretii necomestibili. Extrem de usor ar fi. Dar pentru ca le cunosc foarte bine, imi este foarte usor sa recunosc precis speciile, chiar daca nu am si varianta cealalta la indemina, ca sa fac comparatia. Pe o astfel de competenta trebuie sa se bazeze cine vrea sa culeaga ciuperci. Nu pe inchipuieli de genul “de 30 de ani maninc bureti din specia x, culesi de bunica” (eventual, eu nu am fost niciodata efectiv la cules de bureti), “si am mai si avut cursuri despre speciile y si z”…

  Va doresc sa va reveniti cu totii din spaima, si sa depasiti momentul nasol!

 36. Feri Reply

  “Problema este că ciupercile dracului îşi combină sporii şi apar hibrizi atâta de ciudaţi că nu-i mai deosebeşte nimeni de parazoalele originale.”

  Ciupercile nu isi combina sporii. Nici doua ciuperci din acelasi soi nu isi combina sporii, ba chiar contin substante care nu permit acest lucru. Tin deoparte sporii altor ciuperci. Ciupercile nu se imperecheaza. Deci nu pot iesi hibrizi doar prin manipulare genetica.

  Din specia de care vorbesti sunt mai multe zeci de subspecii, care nu sunt toate comestibile, plus ca daca nu ai experienta in identificarea ciupercilor le poti confunda cu specii otravitoare. Sunt mai multe mii de specii. Dintra care sunt vreo 10 mai periculoase. Pe acestea trebuie sa le cunosti, altfel mai bine nu manca din padure.
  Eu zic ca totusi a ajuns si ciuperca otravitoare intre cele bune, altfel nu-mi pot explica. Sunt asociatii de micologi, adica de iubitori ai ciupercilor, si al culesului lor care functioneaza de ani buni si nici un mebru al lor nu s-a intoxicat vreodata.

  “Lăsaţi-le dracu’ de ciuperci, mai bine mâncaţi o carne, că uite, legumele astea vă omoară.”

  Ciupercile nu sunt legume. Sunt fiinte care sunt undeva intre legume si animale.

 37. Feri Reply

  pentru bihoprel

  Citat “Ciuperca din fotografie:
  Daca este atat de buna, pane sau altfel gatita, daca este atat de cautata incat poate fi uneori confundata din prea multa pofta pentru aceasta subspecie, DE CE NU O GASIM IN HYPER, SUPER, MAGAZINE ambalata corect si cu eticheta pusa ?
  Ca daca o vom gasi, o vom cosuma linistiti, pastrand etichetele : de la casa de marcat si de pe ambalajul produsului.
  Pana nu vom afla un raspuns oficial la aceasta intrebare, DESIGUR ca numai din magazine sub control fito-sanitar ar fi bine sa ne procuram ciuperci de orice fel, in orice mod de preparare ar fi prezentate.
  Ca groparii sa lucreze la garduri 🙂 si nu la implanturi.”

  Ciuperca respectiva nu poate fi cultivata in beciuri, hale ca cele fara gust din magazine. Cele mai multe ciuperci traiesc in simbioza cu copacii si plantele din padure si creeaza micoriza. Se ajuta reciproc.
  Sunt specii care ajung si in magazine, de exemplu Boletus (hriba) care se pot usca si nu e dificila transportarea lor si nu expira nici dupa un an. Si acelea sunt culese din padure ca doar acolo traiesc, nu le poti cultiva in ghiveci (doar daca ai si un stejar platat in acel ghiveci)

 38. Io Reply

  De acord cu Feri, la noi le zice pitoance (Numa’ vezi, dragule, sa nu fie Boletus Satanas ca-i bai 🙂
  Io am o experienta de mai bine de 40 de ani de munte, in plus invatat ciuperci de la tata (mare cunoscator). Am cules ani multi, am si pus la murat, le-am gatit, toate alea. Tare-s bune. Da’ tot era s-o patesc o data, sint 20 de ani de-atunci, le si pusesem la jar pe unele si pe celelalte in ceaun. Cind am vazut ca pe jar vreo 3-4 capata culori mult prea frumoase am aruncat totul. Si bine-am facut.
  Acum locuiesc in alta zona si nici prin gind nu-mi trece sa mai culeg ceva, ma limitez la ce gasesc la Carrefour. Nu-s ca la padure insa prefer asa decit sa dau de lucru SMURD-ului.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *