Oameni buni, nu ştiu cum să vă spun să băgaţi la cap: nu mâncaţi ciuperci din pădure.

Am să vă spun acuma şi de ce, şi vă implor să citiţi postarea asta până la capăt şi să daţi mesajul mai departe tuturor.

Aşa cum vă spuneam, sâmbătă aveam de mers la nunta unui prieten. Mă trezesc dimineaţa după o şuetă cu Doru Panaitescu, sosit în Cluj într-o vizită fulger. Îmi fac o salată de roşii  ca să nu mi se aplece cârnaţul de Oaş pe care urma să-l înghit ca un anaconda, pun televizorul pe Trinitas TV sau pe Fashion TV, nu mai ştiu, şi iau prima muşcătură.

Şi sună telefonul: Perhanus, prietenul din Sibiu, voievodul prepeliţelor.
– Salut, mo, ce faci?
– Tu ai auzit ultima ştire?
– Nu, ce să aud?
– Hinu-to, hină-ta, hinuţu-to, maică-sa şi prekinul ei sunt în comă, la spital.
– CEEEEE???
– Da.
– TOŢI 5?
– Da.
– Ce s-o întâmplat?
– Or mâncat ciuperci şi acuma sunt la spital.
– Nu se poate. NU SE POATE!!!!!
– Hai că nu mai pot vorbi, te sun când mai am veşti.

Nu vreţi să ştiţi ce stare îţi induce o asemenea ştire. Am retrăit într-o secundă, poate, cea mai urâtă zi din viaţa mea, înmulţită cu 5. Vizualizam 5 oameni foarte dragi mie întinşi pe targă, pe life support, exact ca-n filmele americane. Ştiţi ce imagine mi-a rămas pe retină şi nu mi-o pot scoate din minte? “Hinuţul” nostru face 2 anişori pe 13 iunie (să trăiască, la mulţi ani!) şi eu tocmai aflasem că este în comă. Am crezut că tot Floreştiul s-a prăbuşit în capul meu.

Încep să judec la rece: ciuperci de pădure. Hmmm. Prietenul mamei hinului este agronom, şi ştie tot ce mişcă pe planetă. TOT. Cai, vite, păsări, porci, ciuperci, fructe de pădure. Locuieşte în Valea Viilor de zeci de ani, nu se poate să fi făcut o asemenea greşeală, e imposibil. Nu avea cum să aleagă ciuperci otrăvite.

Iau telefonul cu mâini tremurînde şi formez numerele de telefon ale prietenilor. Îl sun pe co-naşul Greuceanu, care îmi respinge apelul. O sun pe naşa, nu răspunde. Sun mirele, fratele mirelui, sun şi pe Dumnezeu: nimeni nu răspunde. Mă simt neputincios şi mă zvârcolesc de o durere mută ca un muşuroi de funici ars cu plastic de un copil răutăcios. Pizda mă-sii de treabă, hinuţul are 2 ani şi e în comă! Hinul meu are 34 de ani, hina e şi ea tânără, sunt cei mai faini oameni de pe planetă. Mama hinului şi-a îngropat soţul când hinul avea 15 ani, şi acum şi ea, şi prietenul ei, şi toţi sunt în comă. Nu, nu se poate aşa ceva, e imposibil. De ce? Cum? Ce putem face?

Mai mergem la nuntă? Se mai ţine ceva? Continuu să îi sun pe toţi, fără succes. Îl sun pe Gioni, care era pe drum către nuntă, şi îi zic, şi abia acum simt şi eu amploarea dezastrului:
– Te rog frumos opreşte maşina, trage pe dreapta.
– Dada, sigur.
– Man, te implor eu, opreşte maşina.
– Nu pot, mă duc la nuntă.
– Man, pizda mamii ei de treabă, trage dracu’ pe dreapta! Nelu e în comă, hinuţul e în comă, toată familia e în comă la spital, la Sibiu! Înţelegi? Pula mea!!!!
– Nu cred. Cred că glumeşti.
– CUM PULA MEA SĂ GLUMESC??? ASTEA-S GLUME?? CREZI CĂ-S CRETIN SĂ FAC ASEMENEA BANCURI???

Mă sună înapoi după 10 minute.
– Man, ai vorbit serios?
– Da, man. Îmi pare rău. E pe bune treaba. Mergi la biserică, poate prinzi alaiul şi spune-le, sau află naibii ceva, că mie nu-mi spune nimeni nimic!!!!!

Ce urma să se întâmple? Ciupercile atacă ficatul şi rinichii. O sun repede pe prietena noastră de la SMURD:
– Cunoşti pe cineva de la SMURD Sibiu?
– Nu, din păcate.
– Spune-mi repede la ce să ne aşteptăm!
– Dacă au mâncat ciuperci, sigur îi transferă la Cluj sau la Târgu Mureş pentru dializă şi tratament hepatic. Stai aici, nu pleca nicăieri încă. Dacă îl aduce la Cluj, să-mi spui, fac tot ce pot să-i ajut.

Stau ca pe ace înroşite în foc. Ca să câştig timp, fug la duş, şi când mă săpuneam mai abitir dă buzna nievasta peste mine şi izbucneşte:
– L-am văzut la TV cum îl resuscitau!!!!
– Ce????
– Da! Pe Nelu!!!!

În viaţa mea nu mi-am văzut soţia atâta de distrusă. Şi niciodată nu am avut atâta moarte în jur. Şi nu cred că poate cineva că privească un bărbat de 1.86 m şi 96 de kile, puternic ca un taur (ridica lespezi de peste 100 kg în Spania) şi frumos cum îi atârnă fără vlagă mâna din targă şi să nu fie afectat.

Sar din duş şi caut pe net: “ciuperci Mediaş”. EvZ, Gândul, Mediafax, Antenele, Jurnalul… tot ce e presă în ţara asta, indiferent de mogul, avea articol pe site cu hinu-meu şi familia lui. Aceleaşi informaţii seci: o familie de cinci membri a fost transportată în comă la spital după ce au consumat ciuperci din pădure. Nici un alt indiciu, nimic. Mă gândesc să-l sun pe Piticu să-mi facă legătura cu reporterii de la spital, dar îl sun pe văru-meu din Sibiu:
– Văru’, te implor fugi la spital şi vezi ce se întâmplă!
– Stai aşa, zice; te sun în 2 minute.

Cele mai lungi 2 minute din viaţa mea. Când a născut nievasta am fost calm ca o piatră, acum îmi venea să muşc din termopane. Cred că dacă urlam o dată decopertam blocul.
– Alo, văru?
– ZI!!!!!
– E de bine. Am sunat la spital.
– Şi?
– Hină-ta s-a externat şi s-a internat la pediatrie cu băieţelul, care s-a trezit; hinu-to s-o trezit acum şi e bine; singura care mai este încă în comă este mama lu’ Nelu, de prietenul ei nu ştiu nimic.

M-am calmat ca prin farmec.

M-am hotărât atunci să nu mă mai consume orice porcărie. Şi sunt convins că vreme îndelungată de acum încolo voi reuşi. Ce am eu, tu, alţii, probleme cu banii, la serviciu, cu nebunii din trafic sau alte rahaturi nu sunt probleme, sunt fix nimic. Suntem noi numai prea proşti să ne dăm seama de ce contează cu adevărat în viaţă. Atâta am fost de tulburat că nici măcar o rugăciune n-am fost în stare să zic, şi chiar nu sunt genul care să pice în genunchi la prima pană de cauciuc. Era singurul mod în care-l puteam ajuta, să-i trimit un gând bun. Noroc că cineva acolo sus îl iubeşte pe Nelu şi i-a adus întreaga familie înapoi la viaţă.

Am plecat la nuntă, unde am încercat să facem tot posibilul ca să nu ne mai gândim la moarte şi să ne bucurăm de viaţă. “Io cred că-l omor”, o zis mirele când am ajuns. Hinu-meu urma să-i fie naş, aşa că mirii au schimbat naşii în chiar ziua nunţii.

Ce se petrecuse: familia mâncase bureţi şi parazoale (piciorul căprioarei).
25850116
(poză şterpelită de aici, şi îi rog să-mi dea voie să o las pe site pentru ca lumea să ştie şi să se ferească)

Este o ciupercă cărnoasă, bună (dacă-mi permiteţi expresia) de şi mori. E uşor identificabilă după inelul de pe tulpină. Am mâncat în copilărie, ceva mai bun nu există pe pământ. Problema este că ciupercile dracului îşi combină sporii şi apar hibrizi atâta de ciudaţi că nu-i mai deosebeşte nimeni de parazoalele originale. Da, nici dacă eşti agronom şi le mănânci de 30 de ani.  LE: Se pare că nu-și combină sporii, până la urmă.

Mama hinului a mâncat cu o seară înainte tocană, n-a avut nimic. În seara fatidică, hinul meu nu a mâncat nimic toată ziua, şi seara a balotat ciuperci ca nebunul. I-au dat şi pruncului o înghiţitură, ca să scape de gura lui. Mai mult ca sigur că şi eu i-aş fi dat Gropărelului să guste, înainte de păţania asta. Înghiţitura asta i-a provocat coma pruncului. O mică înghiţitură. Vă daţi seama? Toţi sunt oameni cu capul pe umeri, hinul meu are o afacere, sunt oameni integri, inteligenţi şi foarte responsabili. Dar s-a petrecut necazul, pentru că necazul nu te alege.

Când au simţit că li se face rău, au sunat la 112. Au reuşit cu greu să se facă înţeleşi de operatoare. Când au sosit ajutoarele, deja intrau în comă. Au fost duşi în Mediaş, apoi transferaţi la Sibiu. Am mers azi după nuntă să-i văd, şi toţi sunt bine. Şi nici nu ştiţi ce fericire mă cuprinde. Sperăm să nu rămână cu sechele: la ficat, la rinichi sau neuro. Deocamdată halesc din perfuzii, iar mama hinului mai are rare momente de inconştienţă. Dar merg spre bine, şi sperăm să fie OK.

Pe naşu’ Greuceanu l-o sunat mirele la 4 dimineaţa (asta în cazul în care dormiţi cu telefonul închis noaptea). La 7 o fost la spital la ei şi a făcut anticameră până pe la 4 după-masa când, după ce a vorbit cu hinul (şi vărul său) a pornit către nuntă, cu inima grea, dar liniştit că se vindecă şi şi-a revenit.

Un mare MULŢUMESC cadrelor medicale de la Urgenţă din Sibiu, care am înţeles că s-au mobilizat exemplar. Uneori, între doi doctori care uită bisturiul în pacient sau iau 200 de lei şpagă îi uităm pe cei care trag din greu să salveze vieţi după asemenea accidente stupide, şi se luptă cu moartea şi îi bagă doamnei negre coasa în cur şi o trimit la plimbare. Tot respectul, dacă aş putea v-aş acoperi de aur.

Concluzia: NU MAI MÂNCAŢI CIUPERCI DIN PĂDURE. Nu mai sunt aşa cum le ştiaţi. În acelaşi weekend, după familia hinului au mai internat 8 fraţi la spitalul din Sibiu, de la cel mai mic la cel mai mare, toţi cu intoxicaţie de ciuperci. La mine pe stradă a murit un băieţel din cauza ciupercilor, şi buzele lui negre mi-au rămas adânc gravate în memoria mea de copil de 6 ani, cât aveam pe vremea aceea. Lăsaţi-le dracu’ de ciuperci, mai bine mâncaţi o carne, că uite, legumele astea vă omoară.

Şi, ca să închei cu o glumă proastă, sper din tot sufletul ca hinu-meu să nu fie deja dependent de ele, că o zis că aşa beţie nu o tras de când s-o născut.

Update: sunt toţi bine acum, astăzi îi externează.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 128 comments

 1. zoltybogata Reply

  Am auzit că și cele pe care Bunici noștri le mâncau mai demult, acum sunt otrăvitoare. Multă sănătate

 2. cotos Reply

  Eu am renuntat de mult la cele din padure. Sa stii, ca si cei mai buni mai pot gresi. Dar e ok, daca s-a terminat cu bine. Stiu ca cele crescute in sere nu sunt la fel, dar prefer viata.

 3. Mihaela Reply

  Multa, multa sanatate !! O nenorocire cu ciupercile astea, sper ca mama natura sa ne lasa-n pace afinele, zmeura si fragii. Ultima oara cand am mancat ciuperci din padure a fost la bunica acum vreo douaj` de ani.

 4. Greuceanu Reply

  Totul pare sa se naruie in fata ta, tot ce ai mai drag pe lume se stinge in fata ta fara ca tu sa poti face ceva….

  tot ceea ce poti face este sa te lasi cu incredere deplina pe mainile celor cu salopete rosii de la SMURD sau Ambulanta, cu bocanci si salopete vechi, cu masini si tuburi de oxigen zgariate, cu salarii care nu depasesc 1500 RON, care isi imprumuta tigari de la unul la altul intre doua “interventii”…. celor de la URGENTA ….. RESPECT este ceea ce noi toti va datoram, si cei care nu v-o datoreaza inca, va vor deveni datori in curand. …. doar in astfel de momente poti sa intelegi …. conteaza ce salar are un astfel de om? cat ar fi cinstit sa fie platit ca iti aduce inapoi copilul sau fratele din coma?! ar trebui un astfel de om sa fie preocupat ca a crescut EURO?! ca s-a scumpit gazu cu 3 ron mc?! ca nu si-a platit RCA-ul?! sau ar trebui sa aiba ca unic stres faptul ca e nujtiu ce conferinta despre ficat la Praga…. ca a aparut un nou tratat de toxicologie…. etc?! in locul meu puteti intelege importanta lor si a acelui loc in care preotul asteapta pe hol “clienti” ….Pot sa intru?! la ce numar?! /…. a… nu inca?! da’ pe la cat?! cat credeti ca mai dureaza?! ca trebuie sa ajung….. si oamenii astia….ioi….. se invart cu agilitate in jurul targii…. trag patul mai spre stanga ca afara ploua si curge apa prin tavaul ruginit …. puii mei … nu stiu ce sa mai zic….

 5. ancapotinteu Reply

  Am auzit si eu ieri, eram in drum spre Medias, la botez la sora-mea, Ioana, unde trebuia sa ajunga si ei… Am ramas la fel de socata si-mi muscam pumnii… Am sunat-o iute pe soacra, i-am povestit, mi-a confirmat ca a vazut la tv, eu acolo nu ma uit, si am urlat cat m-a tinut gura: SA NU-I DATI VECI PURURI CIUPERCI LA COPILU MEU!
  Si acum imi vine sa dau apa la soareci… ma bucur nespus ca sunt bine, transmite-le, te rog, daca poti, gandurile mele de bine.

 6. Ionut Bunescu Reply

  Căcat, mega căcat… mi-e frică să mai mănânc ciuperci, indiferent de unde sunt… Puii mei, asta din comerț sunt “crescute” în spații controlate?

 7. AmCiuPerCi Reply

  Lasa, ca nu-i chiar asa. Je méxcuz da’ io n-am auzit de parazoala. Dupa nume doar si e nazoala. Bajeti, bagati ciumperci, fara grija BUT!!! Doar ce cunoasteti si puteti duce! Chiar si sugarii au voie! Carnea merge linga.

 8. Injuratoru' Reply

  AmCiuperci daca nici dupa postarea asta nu-ti vine minchea la cap atunci esti un BOU. Mo, tu nu-ntelegi ca ala de era prekinu’ mamei e agronom care cunoaste tot ce misca pe pamant (sau sub el) ? Si chiar nu cred ca vrei sa-ti dea careva asa o veste mai ales cd cunosti oamenii aia si ti-s simpatici ori dragi. Adevaru’ cu ciupercile e ca intr-adevar isi combina sporii (cele otravitoare cu cele comestibile) si in cazu asta ai cam pus-o. Parafrazandu-l pe @Greuceanu, respect pentru SMURD, flegme pt statul roman si Doamne da buget mai mare pt marketing la Billa ca sa poata mediatiza ciupercile alea pe care le vand ei acolo. @Gropare poate prinzi o campanie de-asta ciupercoasa :)) Bine ca amu putem rade ca de era Doamne feri altfel….

 9. Corina Bodea Reply

  Nu stiu ce sa zic: intoxicatiile cu ciuperci sunt foarte periculoase, sper din toata inima, ca familia sa-si revina in totalitate; dar nu prea cred cu gene mutante sau spori de la ciuperca la alta: pur si simplu printre cele culese s-a strecurat si 1-na otravitoare; si noi obisnuim sa culegem, mai rar ce-i drept, ciuperci din padure(bureti de roua, galbiori, bureti iuti, ghebe si “sampinioane”) si de fiecare data cand ma trezesc a 2-a zi dupa ce le -am consumat intr-o tocanitza extrem de gustoasa, imi zic plina de usurare, traiesc, deci am scapat si anul acesta; pare cinic dar parca amoxina ciupercilor te termina rapid si fara complicatii, fata de chimicalele care ne sunt varate pe gat in fiecare zi prin alimentele si legumele pe care le consumam(si cu riscul de a-mi ridica multi dusmani pe cap, m-as referi si la o parte din produsele bio, care de dragul castigului nu sunt chiar bio, bio).

 10. Nexulescu Reply

  M-ai pus pe ganduri rau de tot… In Floresti, consatene drag, mi-au crescut ciuperci puzderie dupa toate ploile astea. Si is in “zona controlata”, nu la marginea padurii… Anul trecut m-am trezit cu fica-mea rontaind la ele, dar am ras, ca de, is bureti de ploaie. Nu a patit nimic, dar maine le extermin pe toate…

 11. AmCiuPerCi Reply

  Ma Injuratoru’
  Te aprinzi degeaba. Sezi blind acolo. Sigur ca nu vreau sa-mi dea nimeni o veste d-asta, dar asta nu inseamna ca prekinu le stie pe toate. Ca de stia, le ocolea. Voiam sa zic ca ma deranjeaza titlul, ca adica de unde sa luam ciumperci daca nu din padure? De la firma… care??? Concluzia mea era ca ciupercile de padure SINT bune, nu-i nimic de speriat, doar sa stii care-s ALEA BUNE. Acu ai inteles? (era sa inchei cu “boule”, dar m-am abtinut)

 12. AmCiuPerCi Reply

  Si inca ceva bre, Injuratorule: cam de cind s-au apucat ciupercile astea sa sa-si combine sporii? Dupa decembrie ’89? Ca pe vremea lui Ceasca n-aveau obiceiuri d-astea! Intreb si io, deh…

 13. mihai Reply

  piciorul caprioarei sunt bune. dar la noi in familie numai bunicumi-o le strangea si le cunostea… de cand s-a dus in loc cu verdeata nu am mai avut curaj sa mananc. dar sunt cele mai bune ciuperci din lumea asta… daca le faci pe gratar sau pane

  *nu s-a dus de la ciuperci :))

 14. borg Reply

  E o tragedie toata intamplarea dar io zic ca nu ar trebui exagerat in nici o parte. Nici cu atotstiinta si nici cu “toate is otravitoare, murim”.
  Apoi mai e chestiunea cu corcitura intre specii. Asta inseamna ca anu asta s-a corcit picioru caprioarei, anu trecut hribii, amu’s doi ani buretii de roua si amu’s trii ani, ghebele. Mai greu, ca nu mere ca la cucuruz sau fasole. Dupa cum nu mere intre cartof si ceapa sau prun si lebenitza, desi is plante toate. Mno si la ciumperci e cam la fel, faptu ca au cam aceeasi forma nu inseamna ca nu is total diferite si incompatibile. Ase ca io zic ca nu e chiar exact mitul asta cu corceala intre spori. Da numa zic nu dau cu paru’. Fiecare face cum crede ca e mai bine.
  Alta chestiune e ca zici ca au fost si alti bureti pe acolo in afara de ce e in poza. De aici, posibilitatile sunt multe. Ce bureti?
  Piciorul caprioarei e putin toxica ase de la mama ei, de aia tre sa stii ce gatesti, adultii pot sa aiba sau nu simptome, la copii nu le dai tocana daca e din specii mai dubioase. Pe adult poa’ sa il doara numa capu’ a doua zi si zice ca e de la tuica de aseara, copilu’ poa sa intre in coma. Toate de la aceeasi mancare de ciuperci. Apoi iar, ciupercile astea se culeg doar adulte, alea mai mici se confunda cu ceva din genu amanita, alea dau blocaj renal si coma, nu numa alea dar aci in context zic. Iar se mai confunda cu ceva ce creste pe la noi si care is tot asa putin toxice dar chiar bune la gust. Da daca ai bagat si o shtampa de tuica dupa ele, ala esti.
  Nu e asa de simplu cu ciupercile.
  De aia:
  1. Nu cunosti, nu culegi. Te limitezi la conserve si la alea din magazin. Pe alea din padure, le admiri, le fotografiezi si le lasi in pace, nu le calci, nu joci fotbal cu ele.
  2. Nu cumperi de pe marginea drumului. Aici sunt exceptii dar daca te incadrezi la punctu 1, nu cumperi. Tot aici, nu cumperi ciuperci de padure procesate, ca nu stii ce o uscat ala de le-o cules. Uneori, diferenta intre alea bune si alea rele o face locul unde cresc, forma piciorului si ce mai are lipit pe el, gulere, chestii, daca picioru iese dintr-o chestie ingrosata in pamant, da nu zic numele ca se interpreteaza, daca are viermi in picior si de care. Astea nu ai cum sa le vezi la marginea drumului cand cumperi proaspete sau uscate.
  Sanatate maxima.

 15. AmCiuPerCi Reply

  E! Cam asa as fi vrut sa ma exprim si io. Da’ am crezut ca ne intelegem noi, laconicii, intre noi. Altminteri, multa sanatate! Si atentie!

 16. Obi Two Kenobi Reply

  Oamenii cinstiti si de bun-simt sint doar o amintire. Eu am renuntat de mult la ce vind astia prin piata, pentru ca pur si simplu nu am incredere in oameni. Unei cunostine era sa-i moara fetita de 2 ani, pentru ca omul de unde cumpara lapte “natural, sanatos” i-a ascuns ca avea vaca bolnava, cu septicemie.

 17. Laura Reply

  Piciorul caprioarei nu prea poate fi confundat (daca-l stii), dar buretii cu siguranta.

 18. maria Reply

  Deci: n-am cules ciuperci în viața mea. Da am făcut un doctorat. Și zău că-mi pare mai complicată faza cu ciupercile!
  Și nu pricep: de ce să risc. Pt un castron de tocană? Să-mi las copilul fără mamă pt o tocănițăă! Când sunt atâtea alte feluri de mâncare? Tre să fiu

 19. ioana Reply

  nimeni nu poate intelege gravitatea situatiei decat daca lucreaza in domeniu sau trece prin ea! Nu va doresc sa aveti parte de asa ceva niciodata, pentru a putea intelege disperarea si groaza din acele clipe!
  @ amciuperci: accidente s-au intamplat intotdeauna chiar si inainte de 1989, numai ca nu s-au dat publicarii ca multe alte lucruri din acea vreme.
  Ideea este ca nu trebuie sa ne culcam pe o ureche si sa ne batem cu pumnul in piept ca daca le cunoastem nu ni se poate intampla nimic. Nu iti doresc vreodata sa ai parte de vre-un asemenea accident.
  Iar cei care au trecut prin situatii similare, clar ca nu se vor mai atinge in veci de ciuperci, fie ele din padure, comert, conserve sau poleite cu aur!
  Lucrez in sistem si din pacate am vazut destule, mai ales copii intoxicati cu ciuperci pe care personal i-am “chinuit ” cu spalaturi stomacale si cu perfuzii.
  Eu una clar ca am renuntat demult la ciupercile de padure, prefer sa cumpar de cultura chiar daca am doar 2 variante.

 20. Adrian Brasoveanu (Zoly) Reply

  MOLOOOZ!!! Motivul real pentru consumul de ciuperci din padure este fix SARACIA. Putem noi sa ne tavalim si sa dam sfaturi, dar nu rezolvam nimic.

  In plus de asta, Ionut Bunescu are totala dreptate. Tot ce este comercializat poate fi consumat cu incredere. Ma rog…asta daca nu te gandesti sa cumperi ciuperci de la vreo baba batrana care isi vinde ciupercile la colt de strada.

 21. gabi Reply

  Eu am evitat tot timpul sa mananc ciuperci. Tocmai din aceasta cauza. Te poti pacali usor

 22. spanac Reply

  Vai cât de nașpa. Auzisem și eu povești d-astea, însă acum văd că nu se pot deosebi între ele, chit să fii tu cultivator de 30 de ani…
  Metoda cu lingurița de argint și oțetul de ce nu se folosește?
  În orice caz, acum sunt bine toți 5?

 23. GhitaB Reply

  Hmm… De când mă știu (vreo 6 ani cred că aveam când am început să merg prin pădure) ciupercile se mănâncă din pădure. 🙂 Cele bune. Adică nu cele nebune. Și zic că știu care-s. 😀

  Piciorul căprioarei… Astea-s faine, ce-i drept. Când sunt mai tinere zici că-s microfoane, care-s mari se fac ca niște umbreluțe.

  Probabil că n-o să mai iau felul ăsta… dar de celelalte… e hobby, totuși. 😀 Cred că nici pescarii nu s-ar lăsa ușor de pescuit… 🙂

 24. Ana Reply

  Nasoala patania! Si da, nu haliti ciuperci din padure daca nu le stiti. Si si daca le stiti, o faceti pe riscu vostru… Ca, desi nu se combina sporii, sunt multe specii otravitoare care seamana cu alea bune. Dau un singur exemplu referitor la parasol (Macrolepiota procera), cu o imagine foarte asemanatoare cu cea din postare, doar ca e o ciuperca toxica (poate nu te chiar omoara) si e tot mai fracventa si in Europa: (Chlorophyllum molybdites) http://www.mykoweb.com/CAF/species/Chlorophyllum_molybdites.html

 25. roxid Reply

  Te inteleg perfect. Am trecut prin asta, cu niste prieteni. Teribila experienta

 26. alexnicolae Reply

  Ioi, cata lume a lipsit la botanica! Deci: o ciuperca cum o vezi tu e formata din mii de fire, care impreuna construiesc forma. Dar.Fiecare fir e o ciuperca – organism diferit. Cand mananci o ciuperca, mananci o gradina de cateva mii de fire – ciuperci diferite. Zeci-mii de spori construiesc ciuperca. Intre nmii de ciuperci bune, se pot strecura fire toxice, simplu – cam ca o urzica in gradina botanica. Asa ca nu conteaza cum arata ciuperca!

 27. De dat mai departe | Iubesc Viaţa Reply

  […] Groparu a lăsat pentru un moment glumele deoparte şi a scris un articol serios, prin care încearcă să ne convingă să renunţăm la ciupercile culese din pădure. Asta după ce “Vizualizam 5 oameni foarte dragi mie întinşi pe targă, pelife support, exact ca-n filmele americane”. De citit şi de dat mai departe! […]

 28. Cuibus Reply

  Fain articolul, desi carnea omoara mai mult decat ciupercile. Si eu am patit, de fapt mama mea cand eram mai mic, doar ca erau ciuperci din conserva..si de atunci ea nu mai consuma nici ciuperci cumparate. Din pacate etica cam in orice domeniu a disparut..goana dupa bani si lipsa de umanitate duc la astfel de cazuri nedorite.

 29. Lia Reply

  “familia mâncase bureţi şi parazoale (piciorul căprioarei)” –
  de-aici eu nu deduc ca doar piciorul caprioarei poate fi de vina.

 30. Jordan Reply

  Funny cum toti stiu mai bine, chiar daca cineva le povesteste cum era sa moara prietenul / finul / mama lui, specialist in domeniu, ei il ignora, ca ei stiu tot.

  Bunica, a carei meserie era specialist in produse forestiere – ciuperci, zmeura etc – era sa moara si doar a gustat din tocanita de ciuperci pe care o gatea. Avea 45 de ani, vedea perfect, avea 20 de ani de experienta… nici un motiv sa se insele. Evident, asta nu va opri pe nimeni sa manance ciuperci din padure, ca doar ei stiu mai bine decat oricine altcineva.

 31. koyrosh Reply

  @all – ajunge cat ne dam cu parerea, sincer.. un punct material de respect tot se impune acilea; groparele ne-o rugat sa nu mai halim ciuperci de padure, ca uite ce se poate intampla. nu tin minte sa ne fi rugat sa ne dam cu parerea, ne-o rugat sa dam un share la poveste, sa ia si altii aminte. putem asta? multam anticipat in numele omului. gropare, inchide comment-urile vietii ca altfel nu ne vedem nici maine de stai sa ii lamuresti pe toti.

 32. dc Reply

  Parazoalele alea (piciorul caprioarei, cum le mai ziceai tu) sunt fix “palaria sarpelui” (Amarita muscaria), ciuperca otravitoare cu o mare putere de mutatie si mimetism relativ la aspect. Ce o tradeaza tot timpul este piciorul cu acea “fustita”. Nici o ciuperca comestibila nu are asa ceva.

 33. deea Reply

  Eu cred ca-i ceva teaser pt campanie pe bloguri, am mai citit in dimineata asta o postare la o tipa care a scris fix in acelasi stil, cum era cica sa moara barbat’su…Daca-i numa’ o coincidenta, ii cam mare! 😉
  Oricum,e bine sa constientizam lumea, desi chestia cu sporii care intoxica ciuperca buna e o tampenie, e imposibil dpdv biologic. Am un bun prieten care e specialist in ciuperci la Fac de Biologie de la UBB si am discutat chestia asta, mi-a explicat ca e absolut imposibil. sunt, in schimb, ciuperci toxice care arata f asemanator cu alea bune, si e destul sa nimereasca una din singura intr-o plasa de ciuperci bune, singurele ciuperci pe care le culeg eu de pe camp sunt champignon, la alea nu ai ce sa gresesti.

 34. Groparu Reply

  @ deea: incerc sa ma abtin cat pot de mult: da, este o campanie pe bloguri, se numeste “INCEPETI IN PLM SA GANDITI!!!!”

 35. deea Reply

  @Groparu: OK, doar ca mi s-a parut asa, o coincidenta uriasa sa citesc pe 3 bloguri diferite despre bloggeri care s-au intoxicat cu ciuperci sau au avut rude/prieteni care s-au intoxicat cu ciuperci. In aceeasi dimineata! Adica, what are the chances, in PLM?

 36. alunelu Reply

  @dc: Am cules si mancat parazoale, acum multi ani, si se pare ca inca traiesc. Si da, au “fustita”, era chiar criteriul dupa care le deosebeam de cele rele.
  Din cate am inteles, galbiorii sunt singurele ciuperci care nu pot fi confundate/nu au echivalent otravitor. Cu toate astea, acum n-as mai culege nimic, ma abtin si mananc doar ciuperci de cumparat. Ceea ce doresc si cititorilor acestui blog, cu exceptia celor care cred ca e campanie.

 37. Groparu Nemernic Reply

  @ deea: deci am facut eu multe pe blogul asta, dar niciodata, niciodata nu as minti printre dinti – mai ales cu chestii atata de serioase.

 38. Bula Reply

  Groparule, (si nu numai)
  Trebuie sa-i dau dreptate lu’ AmCiuPerCi: din “89 incoace au inceput sa se “incruciseze” ciupercile cu . . . prosti ! Adica cu cei care sunt atotstiutori, dar nu iau macar o carte in mana.
  Culeg ciuperci de peste 30 ani, dar nu am reusit sa fac nici macar o diaree “sanatoasa” de la ele.
  Un invatator d’almeu ne-a invatat asa: “cand stii CE NU STII, abia atunci incepi sa stii !”
  Daca pui mana pe o carte de specialitate – ciupercarit – afli prima regula:
  TOATE CIUPERCILE PE CARE NU LE-AI IDENTIFICAT 100% SUNT OTRAVITOARE ! ! !
  Si trebuie sa fii nebun sa incalci aceasta regula !
  Asa ca, daca vreti sa culegeti si mancati ciuperci, puneti mana pe carte ! Si cartea de ciuperci sa va fie in treasta cand vreti sa culegeti ciuperci. Daca aveti cea mai mica indoiala, atunci lasati la locul lor ciuperca, nu merita riscul !
  Si nu mergeti dupa povestile prietenilor “atotcunoscatori” !

  In final, doresc sa comentez un singur lucru la articol:
  Ciuperca “piciorul caprioarei” este o ciuperca de TOAMNA (august-octombrie) si nicidecum de primavara !
  Daca prietenii tai citeau acest “amanunt” inainte sa infulece din tocanita, atunci nu pateau nimic. Acum vor avea si timp de citit pana-si vor reveni complet . . .

 39. Groparu Nemernic Reply

  @ Bula: fair enough. Am mai aflat intre timp un amanunt – cica nu se culeg ciupercile in perioada in care ploua zile in sir. Cica se contamineaza ciupercile bune de la alea rele de la suvoaiele de apa.
  Oricum ai lua-o, eu unul sunt hotarat sa nu mai mananc ciuperci inainte de a le testa inainte. Pe prieteni, fireste. Glumesc, eu ma voi lipsi de ele for ever;)

 40. deea Reply

  @Groparu: nici num-am gandil la o chestie de minciuna, m-am gandit la genul acela de campanie socanta de prevenire a unei situatii periculoase, cum erau si campaniile TV pt purtarea centurii de siguranta, de ex. Dupa ce am citit 3 articole pe bloguri in care o tipa zicea ca sotul ei era aproape sa moara de la ociuperca, un altul zicea ca vecinii lui au fost dusi cu salvarea la spital din cauza ciupercilor, plus ce ai povestit tu, pur si simplu mi-am imaginat ca a pus cineva (stiu eu, vreun ONG pe teme de sanatate) la punct o campanie mai socanta de constientizare pe tema asta. Mea culpa!

 41. Marian Reply

  Ciupercile nu se pot “corci” prin spori!!! Sporii de ciuperci nu sunt toxici! (nici macar la cele otravitoare) asa ca nu mai bagati criza in populatie. Sunt oamenii care culeg ceea ce nu cunosc si consuma ciuperci de care nu au habar. Cred ca mai important este sa faci o reclama in care sa le explici oamenilor sa nu mearga in stare de ebrietate sa culeaga ciuperci!! Singurele ciuperci consumabile sunt cele cu codul de bare, la fel ca apa doar cu cod este buna…etc.!

 42. Laura Lungu Reply

  Eu zic ca e un prilej bun sa revigoram Campania de virat 2% pentru SMURD. I-am vazut si eu la treaba in momente in care ma simteam ca un fir de nisip de puternica. Numai cine s-a simtit asa stie care e valoarea acelor oameni. Imi pare tare bine ca s-a terminat cu happy end tarasenia.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *