Acum 2 ani de zile, primesc de la agenția de PR a RMGC un e-mail în care eram invitat la o întrevedere, ”să ne cunoaștem mai bine”. Suspectînd o șpagă cinstită de 14 carate, m-am dus cu rucsacul de tură la mine; dar în afară de o chifteluță și două cola pe care am insistat să mi le plătesc până când am devenit ridicol și am acceptat și o apă minerală şi o îngheţată gratis nu m-am ales cu nimic în jeb – nici măcar cu un lingou de blutoniu.

Am stat atunci de vorbă cu oamenii vreo 5 ore. Aveam cu mine o listă de întrebări pe care chiar voi mi le puseserăţi, pe site, şi am rămas dator cu răspunsul pentru că presimţeam că aveam nevoie de o zi întreagă pentru a scris articolul de faţă. O zi pe care n-o am, că dac-o aveam, scoteam un nou concept de site pentru www.groparu, că tema asta e bătrână rău şi-i tremură mâna când duce paharul la gură. Da’ mno, zâua aia ui la ea că-i pe noi.

A, și încă ceva: am fost de vreo 4 ori la Roșia, și ultima oară am stat vreo 3 ore și am tot vorbit cu localnici și susținători și adversari.

Aşadar: sunt confuz şi nu ştiu ce să mai cred, şi din ce citesc mai mult, mai mult mă cufund la scufund.

1. Criza Roşia Montana este în primul rând o criză a statului nostru slab.
Dacă aveam un stat puternic, situaţia arăta cu totul altfel.
În primul rând, s-ar fi făcut o licitaţie internaţională şi ar fi câştigat o companie de renume, nu un SRL off-shore de garsonieră confort II cu afiliaţii securistice (Ovidiu Tender, Frank Timiş). O firmă zdravănă, cu sediu baban în Elveţia sau Canada sau Dubai, o firmă cu bonitate, experienţă, acţionariat serios etc.
În al doilea rând, proiectul care ar fi câştigat ar fi fost mega avantajos pentru România. Exploatarea ar fi fost apoi fluturată triumfător în campania electorală de politicieni şi ar fi fost folosită ca atu la alegeri. Ar fi fost dată ca exemplu. Uite, băi alegător din Teleorman, ce am făcut pentru verişorul tău din Apuseni! Cheamă-l să voteze aici de două ori la toamnă!
În al treilea rând, am fi avut politicieni mai greu de corupt, nu ca ăştia pe care îi cumperi cu o şaorma. RMGC, aşa se vorbeşte, a jucat mereu la două capete în campania electorală. Nu e nimic reprobabil în asta, aşa fac şi marile companii producătoare de armament din State (Lockheed Martin, McDonnell Douglas), de exemplu, care sponsorizează şi republicanii, şi democraţii. Dar, cu un stat puternic, am fi avut şi politicieni care îşi asumă ce fac. Ca Băse’.
lingoule
Băi, îi şi asta o virtute, să persişti public în punctul de vedere chiar dacă ştii că toată România e împotriva ta. Omul chiar crede că exploatarea e soluţia, şi o spune. P-ăsta măcar ştii în ce celulă să-l închizi şi ce terapie să-i prescrii. Dar la nebuni nesiguri ca siniştrii de Ponta şi Rovana Plumb, care încearcă să promulge legea RMGC-ului dar anunţă că vor vota împotriva ei, pe ăştia unde-i încadrezi? La nebuni, la proşti, sau la laşi? Sau faci o secţie specială pentru ăştia care suferă de trei simptome deodată?
photo(10)
În al patrulea rând, după începerea proiectului am fi avut o mie de agenţii de mediu care ar fi stat cu lupa în curul RMGC-ului şi i-ar fi tras nişte amenzi frumoase pentru fiecare picătură de cianură care le pică din farfurie. Amenzi frumoase? Fraţilor, grase şi lucioase ca vacile alea biblice care prevesteau 7 ani de belşug. În schimb, nu pot uita o conferinţă la care eram interpret – ceva cu ecologia. Vorbeşte o nemţoaică: “…iar dacă o firmă poluează constant şi consistent, atunci puteţi merge până la închiderea respectivei firme!” O colegă de la garda de mediu îi spune pe şleau: “Noi avem un singur angajator în Câmpia Turzii, Mechel, care poluează de rupe, dar angajează 2.000 de oameni. Ce e de făcut în cazul lor?” Nemţoaica nu ezită: “Te gândeşti la ceilalţi 20.000 de locuitori ai oraşului, nu la cei 2.000 de angajaţi care sunt o minoritate!” Inspectoarea de mediu era să pufnească în râs de să-i iasă mucii pe nas.

2. S-au turnat tone de minciuni de ambele părţi.
În primul rând, nu cred că la Roşia va fi un lac de cianuri. De ce? Păi voi aţi văzut ce mare va fi lacul cela? 8 km în diagonală, 400 m adâncime – sau ceva de genul. Asta înseamnă că fiecare picătură din aia de cianură va fi diluată de găleţi şi găleţi şi găleţi întregi de apă. Nu ştiu de unde vor face rost de atâta apă, dar la cum va arăta lăcoiul ăla cred că poţi îngropa acolo un Cernobâl şi două Pripyat-uri, plus jumate supa Oanei Roman fără probleme majore. De ce cred asta? Pentru că aşa mi-au zis remegeceii şi pentru că altfel nu cred că e profitabil proiectul. Păi cine are bani să tot cumpere cianură de nebun? Plus că cianura aia va fi refolosită şi – asta rog un chimist să-mi confirme, că eu am băut cerneala la orele despre Mendeleev – cianura se neutralizează în timp. Deci dacă speraţi să vă trimiteţi socrii la Roşia Montana la băi, am o veste proastă pentru voi.
Pe lângă asta, există la ora actuală nişte tehnologii de filtre şi bazine de decantare că poţi face limonadă până şi din otrava pe care-o picurat-o Claudius în urechea tatălui lu’ Hamlet. Ştiu asta, pentru că am tradus în repetate rânduri pentru un institut din Bistriţa şi unul din Baia Mare nişte proiecte europene pe ape reziduale de stă mâţa-n coadă, îţi scot ăştia metalele grele ca limba din gură.
În al doilea rând, refuz să cred că barajul ăla va fi chiar atâta de şubred pe cât se zice. Arabii construiesc insule în ocean, japonezii aeroporturi în mare şi noi, o ţară cu tradiţie în construcţii, nu suntem în stare să construim un baraj etanş care să ţină câteva sute de ani? Remegeceii zic că va fi nevoie de o ploaie cum numai o dată la 100 de milioane de ani apare, combinată cu un cutremur de magnitudinea şi scara-nu-ştiu-cât în aceeaşi zi ca să fisureze barajul. Da, e asigurat şi contra lui Dorel.
În al treilea rând, pentru că fiecare tabără aduce argumente pe care, la un moment dat, trebuie să alegi dacă vrei să le crezi sau nu. Remegeceii spun că mina va fi ca orice altă exploatare pe bază de cianuri din Finlanda sau Noua Zeelandă, super sigură, super cumsecade. Protestatarii spun că nu va fi aşa, ci va fi ca-n exploatări miniere din Turcia sau America de Sud, cu boli şi nu mai vreţi să ştiţi. Mno! Pe care-i crezi?
În al patrulea rând, pentru că – nu-i aşa? Nu pentru aur sunt canadienii aici, ci pentru wolfram, uraniu, cobalt, tungsten, molibden şi eight-nine-ten. Remegeceii zic că licenţa lor de exploatare este strict pe aur şi argint.
În al cincilea rând, pentru că locurile alea de muncă nu încălzesc pe nimeni. Dacă guvernanţii ar vrea să creeze cu adevărat locuri de muncă, ar crea o legislaţie mai favorabilă muncii şi ar mai tăia din ajutoarele sociale – avem totuşi prea mulţi şoferi nevăzători. Plus că RMGC nu va angaja, cred, pălmaşi, ci personal ultra-calificat. Aşa că, doamnă Sanda Lungu, am o veste proastă pt. dvs.: dacă nu v-aţi luat între timp diploma de inginer minier cred că tot la împletit ciorapi veţi ajunge, asta ca să nu zic “la făcut alba”.
În al șaselea rând, pentru că boala olandeză. Google it.
În al șaptelea rând, pentru că localnicii NU SUNT PENTRU PROIECT, la fel cum nu sunt nici ÎMPOTRIVA LUI. Sunt la fel de scindați în privința asta ca dinții unei furci ținute de o băbăciune care are și ea dinții scindați ca o furcă.

3. Pentru că potenţialul turistic al zonei.
În primul rând, pentru că Apusenii, în general, şi Roşia Montana, în special, nu stau deloc roz dpdv al turiştilor. În pofida potenţialului evident, în afară de câţiva nebuni care merg prin peşteri, fac baie la Beliş şi schi în Arieşeni, cam bate vântul. Ştiţi la ce mă raportez? La turiştii cu ochii oblici. Când vom avea autocare întregi cu coreeni, japonezi şi chinezi, abia atunci vom putea vorbi despre turism ca o forţă în România sau Apuseni. Eu din Cluj, Ilie care merge în team building o dată pe an şi Gigel de peste Carpaţi care vine să stea 3 zile la Scărişoara nu vom putea susţine o industrie turistică în adevăratul sens al cuvântului. Bonus: din cauza unor legi cretine, proprietarii de pensiuni nu-ţi prea pot pune ţie în farfurie un ou natural sau un muşchiuleţ de viţel crescut în propria ogradă, pentru că sunt obligaţi să se aprovizioneze de la Metro şi Selgros; aşa că vecinul lor mic fermier poate muri la poartă cu cârnaţii, brânza şi ouăle ecologice în mână (vai, ce urât o sunat asta cu ouăle) dacă produsele astea nu sunt abatorizate şi procesate şi umplute de E-uri.
În al doilea rând, pentru că dacă începe exploatarea, 15 ani s-a zis cu turismul în zonă. Nu va merge nimeni să se uite la Muzeul Aurului din Roşia când la 2 km de localitate bubuie un vagon de explozibil pe zi de-ţi puşcă plombele din măsele şi-ţi umple plămânii de praf. Mulţumesc, prefer să vin la birou, la aer condiţionat.
În al treilea rând, pentru că, paradoxal, dacă nu începe exploatarea, turismul în zonă e condamnat oricum. Dacă RMGC-ul o mai renovat câteva clădiri pe ici, pe colo, cele câteva sute de localnici rămaşi în zonă nu vor putea plăti nici măcar un bec care să lumineze clădirile astea mai mult de 4 luni de zile pe an. Ce să mai investeşti în amenajarea minelor romane, să pui manechine îmbrăcate în armuri romane, să faci replici din uneltele minerilor antici, din armamentul legionarilor lui Traian şi beţivii lui Decebal, să recreezi bătălii… aşa cum mi-ar plăcea să văd, din moment ce nu suntem în stare să conservăm cumsecade nici măcar Sarmisegetuza?
Şi mai este una bună: nu poţi face turism într-o zonă în care orice adiere de vânt îţi umple dealurile de praf de la haldele de steril din apropiere, şi prin mijlocul localităţii curge un pârâu cu suficient acid nuştiudecare suficient cât să omoare un cartier mai răsărit pe zi, moştenire de la fosta exploatare de stat. Başca drumul, care e tot o groapă şi-o serpentină, că faci 3 ore până începi, de fapt, să ajungi oriunde în Apuseni (RMGC se jură că va rezolva problemele astea în doi timpi și trei mișcări).
În al patrulea rând, din păcate, turiştii se cam înghesuie mai degrabă în Bulgaria cu familia sau în Vamă să se îmbete decât la munte. Mă, aşa-s ioropenii ăştia, toţi visează palmieri şi Radu Mazăre, nu crăişorul Horea şi Avrămuţ. Fireşte, asta nu înseamnă să distrugem munţii dacă nu-s mare, dar nici să nu ne facem speranţe că vom avea turişti ca-n Monte Carlo.

4. Pentru că fiecare parte a făcut greşeli de parcă a gândit cu fundul
În primul rând
, pentru că deşi am încercat în repetate rânduri să-i aduc pe oengişti să ne prezinte şi ei punctul lor de vedere (am zis că abia atunci voi putea scrie despre Roşia Montana, după ce voi fi auzit ambele tabere) nu am reuşit. Salvaţi-Roşia-Montana-Alburnus-Maior şi încă câteva asemenea asociaţii, în frunte cu Bucurenci (mi-a venit înapoi mailul trimis pe adresa lui publică de oengist) au tot promis că vin şi vorbim, şi am rămas cu promisiunea. Am fost, în schimb, înscris la newsletter şi de atunci primesc spam în veselie.
În al doilea rând, pentru că RMGC-ul s-a apucat de mutat morţii din cimitirul din Roşia. Pe furiş şi cam ilegal. Căutaţi voi pe google dacă aveţi chef, e un articol de pe Vice, parcă.
În al treilea rând,
pentru că şi partizanii RMGC, şi ecologistul de internet îşi impun punctul de vedere cu cazmaua. Şi pe net, şi la TV şi în orice dezbatere.
În al patrulea rând,
pentru că oengiştii nu se luptă să schimbe încadrarea economică a zonei în aşa fel încât localnicii să poată desfăşura şi alte activităţi care pot genera prosperitate. Dacă nu ştiaţi, dacă vrei să-ţi faci mâine o pensiune sau o fermă de zmei sau pur şi simplu un bordel la Roşia Montana nu poţi, pentru că zona este decretată monoindustrială şi numai activităţile tangente mineritului pot fi autorizate. Nu e mai OK să militezi să se schimbe asta, dacă într-adevăr îţi pasă de oameni?
În al cincilea rând, pentru că nu cred că oengiştii nu au parte de finanţare ocultă. Să-mi zică mie mutu’ că într-o Românie în care nu se strâng bani pentru copiii bolnavi de cancer unii fac rost de bani de tipărit afişe, umblat pe la TV, imprimat tricouri etc. ca să salveze un munte pierdut într-o mare de munți. Nu zic că toţi sunt vânduţi miliardarilor care-i subvenţionează pentru a manipula bursa, dar nu pot să nu mă gândesc de unde au toţi aceşti oameni bani. Pentru că vă zic din propria experienţă că banii pentru (orice fel de) proiecte se fac foarte, foarte greu.
În al şaselea rând,
pentru că sunt foarte puţini lideri la vedere. Goţiu, Mihnea de la Luna Amară… OK, bun, nu e cazul să apară un domn la costum? Un nene credibil, cu discurs frumos şi care să nu arate ca Remus Cernea?
În al şaptelea rând, pentru că se vorbeşte obsesiv despre nu ştiu ce invenţie a nu ştiu căror oameni de ştiinţă din Baia Mare, care pot extrage mult mai profitabil şi ecologic aurul fără cianuri. Hmmm…
În al optulea rând,
pentru că protestatarii de la București de ieri au aruncat cu roșii în trafic. Roșii. În trafic. Roșii! În timp ce, sunt sigur, au râs malefic.

V-aş mai zice chestii, dar scriu la textul ăsta de vreo 4 ore (am pierdut primul draft după ce am scris la el vreo 3 ore din cauză că WordPress-ul nu are un sistem anti-Dorel), acum e ora 4:00 şi azi am o zi grea. Dacă am uitat ceva, vă fac un update.

Aş vrea să închei cu o concluzie personală (nu, nu faptul că presa din RO a acoperit, în marea ei majoritate, mizerabil protestele). Mai întâi însă ţin vă prezint ultima piesă a trupei Maya, care din punctul meu de vedere are potenţial să devină imnul protestelor. Pentru că mă furnică la ceafă când o aud:

Aşadar: când făceam masteratul de interpretariat de conferinţe, făceam exerciţii pe un text despre Porodica Montană. Un text greu şi alambicat cu cifre, date, nume. Colegul sau colega transpiră să redea toate informaţiile corect în engleză (împuţită meserie, vă spun!), iar la final cere părerea tuturor. Dintre toţi, un prof venit de la Comisia Europeană sare: “Cum, dar tocmai concluzia, esenţa discursului a scăpat-o! Ia mai citeşte o dată ultima frază!” Ultima frază era ceva de genul “oricum ar fi, se pare că proiectul de la Roşia Montană suscită interese şi energii care pot crea în premieră germenii unei societăţi civile în România”. Proful exulta: “ăsta e esenţialul! România se trezeşte! Poporul capătă voce! Iese din inerţie!!”

Îi ştiţi pe tinerii ăştia pe care-i luăm la mişto că nu citesc decât Facebook – asta în cazul în care îşi vor lua BAC-ul? Cei cărora, totuşi, generaţia mea le-a creat modelele?
– “Decât premiant în închisoare/Mai bine repetent în drum spre mare” – pe bune, Tudor Chirilă?
– “Decât să-i faci mai bine să îi cheltuieşti” – pe bune, Puya?
– “Banii n-aduc fericirea/Dar te-ajută să-ntreţii iubirea” – pe bune, Andra?

Uite că tinerii ăştia care nu au auzit de Ada Milea ies în stradă mai mult şi mai abitir şi ne adună şi pe noi şi pe cei mai bătrâni ca noi în jurul lor. Ceea ce mi se pare foarte, foarte fain. Oare Revoluția chiar începe cu Roșia Montana?
photo(9)

PS: În seara asta, un protestatar discuta cu un jandarm:
– Prietene, iartă-ne că-ţi stricăm duminica şi te aducem aici.
– E OK, zice jandarmul.
– Cam câţi oameni crezi tu că sunt aici?

Jandarmul se uită o secundă în piaţă, apoi răspunde:
– Nu suficienţi.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 83 comments

  1. Dan Reply

    1. Îmi place postul tău pentru prezentarea bilaterală a situaţiei (unii jurnalişti ar trebui să vină la tine la cursurid jurnalism, şi cum se face o ştire);
    2. WordPress-ul are funcţie de autosave. Acum depinde dacă tu o ai activată şi la ce timp îţi este setată;
    3. Îmi plac părţile în care schimbi cursivitatea postului cu câte o ironie sau o glumiţă, şi mai ales ultimele glume, in special cea cu jandarmul câte este o replică pur ardelenească;
    4. Ţi-aş putea spune mai multe despre susţinerea ce stă in spatele protestarilor, mai ales că pe lider din Cluj îl poţi întâlnit şi in circumstanţe mai opuse protestelor (şi cu asta mă opresc pentru că nu am voie să spun prea multe).

  2. Gigi Reply

    Vin şi întreb şi eu : oare câţi dintre protestatari ştiu atât de multe chestiuni despre RM ? ❓
    Oare câţi dintre …. parlamentarii care ar trebui să discute o lege anume ştiu jumătate dintre aceste puncte de vedere ? ❓

  3. Calin Reply

    Gropare, sunt argumente de ambele parti.

    Eu am 2 impotriva (si le zic pe astea ca mi se par mie importante)

    1. Sa nu uitam de ce s-a intamplat la Baia Mare prin 2000. Si acolo era un lac de decantare pt cianuri, si acolo era sigur si acolo cianura era cu apa. Si totusi barajul s-a spart, a ajuns in Tisa si apoi in Dunare. Si multi pesti au murit (nu mai bine ii pescuiai tu in Delta?)

    2. Se fac locuri de munca. Da nimeni nu zice cate. Si nimeni nu zice daca pe locurile alea o sa fie angajati romani. Ca specialisti avem si nu prea. In plus, exploatarea o sa dureze 10 ani. Apoi iar nu mai avem mine, zona se intoarce unde e acum + un lac mare si urat cu cianuri

    Si sa zic ca le-as accepta si pe astea. Am accepta riscurile. Dar mai presus de toate, nu imi place legea care le permite Remegeceilor cum zici tu sa faca ce vor ei pe acolo. Creeaza un precedent mult prea periculos.

    Parerea mea

  4. Andrei Reply

    apoi stii cum e
    1. interes national?
    2. sa minezi poti oricand, dar sa desminezi nu mai poti, la fel cu reparații in caz de domne-feri

  5. Ioana Reply

    Mi-a placut mult articolul tau, pentru ca scoate in evidenta 2 lucruri importante:

    1. Romanii, mai ales tinerii, se simt confortabil sa protesteze, se simt ok sa “ocupe” spatiul public si sa isi spuna parerea/valorile/si tot ce mai simt ei in legatura cu un subiect dar si cu felul in care vrem sa arata lumea in care traim. Mi se pare ca ne acceptam furia aia specifica romaneasca, dar care de data asta nu mai sta si cocleste, se exprima si cauta solutii.

    2. Dar in momentul acesta nu prea se vad solutii. Spunem Stop! dar cu ce venim la schimb?? Eu sunt oengista cum spui tu si mai vin si din Apuseni. Stiu cum se traieste acolo si cata munca e nevoie sa duci sa depui ceva pe agenda publica sau sa duci la capat un proiect de anvergura, si din pacate de multe ori ONG-urile au fost prinse cu temele nefacute sau facute pe jumatate. Aste trebuie sa schimbam si daca reusim suntem bine! Putem incepe sa schimbam lumea 😡

  6. Marius Eu/El (deh, tu ai vrut asa) Reply

    Imi place mesajul tau ca e structurat. Dar nu de osanale duci lipsa si nu de asta am intrat p-aici pe la tine. Vreau sa iti spun tie si cui o mai citi ca aurul se extrage cu cianuri in toata lumea, nu la noi. Adica or fi inventat altii oarece procedee mai destepte dar pana una alta, ar trebui sa militam impotriva chimiei industriale si a idiotilor care numa cianuri au reusit sa foloseasca la extragerea aurului. Pe de alta parte, nu inseamna ca folosind cianuri o sa murim ca agentii din filmele de mana a doua, ca nu ni se pune asta in masele. Desigur ca polueaza mediul. Nu la fel de mult ca alte dezastre despre care nu se vorbeste ca nu e destul de politizat.
    Pe de alta parte, eu cred sincer ca tara asta are nevoie de aur si argint ca sa se mai scoata cu datoriile. Si are nevoie acum. Nu peste 1000 de ani cand s-o inventa procedeul nepoluant de extragere a aurului.
    Ma amuza cum oamenii ies in strada pentru o problema de industrie extractiva dar stau in casa pentru probleme sociale. Sa fie invidia spagii luate de cine stie cine?
    Ok, trag linie si inchid: sincer sa fiu, problema Rosia Montana este un mare balon de sapun si mi-e ciuda ca intelectualii care militeaza plenar nu-si dau seama ca nu sunt decat o masa de manevra. Traiasca Miorita! (balada noastra cu sfarsit in coada de popandau…)

  7. Emil MAIER Reply

    Apoi Gropare, tare-ti multumesc! Ai scris una dintre putinele evaluari obiective pe care le-am citit in ultima vreme asupra chestiunii, si nu-i putin lucru.
    Ne-am invatat sa fim al naibii de razboinici in a ne sustine parerea si deloc dispusi sa ascultam si argumentele obiective ale celeilalte parti. Tu nu. ’nuff said.

  8. Iulian Reply

    Te citesc zilnic si chiar ma intrebam cand ai sa abordezi subiectul. Apreciez faptul ca esti impartial si vii cu argumente de ambele parti, ceea ce nu prea am vazut in ultimele zile pe cele bloguri. Personal, nu vad niciun argument valid pro exploatare. Toate potentialele beneficii sunt praf in ochi, niciun om intreg la minte n-ar da un deal pe-un lac de otrava. Oameni necajiti sunt peste tot in tara, nu numai la Rosia Montana. Nu vad de ce ar fi ei mai cu mot (sic!)

  9. Alexandru Reply

    Protestele din prezent sunt cauzate de o lege a guvernului ce prevedere anularea a 20 de prevederi legale special pentru RMGC. Prima dintre ele se afla anularea dreptului la proprietate pentru opozantii din localitate.
    Aceasta este discutia acum: este in regula sa fie anulate 20 de prevederi legale pentru ca planul RMGC sa ajunga legal?

  10. Iulian Reply

    @marius, si altii cu sperante asemenea: incetati oameni buni in a mai crede ca banii aia vor plati din datoriile tarii. treburi de genul asta sunt doar bilete de voiaj pentru clasa politica. daca s-ar dori construirea a ceva durabil in tara asta s-ar vedea proiecte cu perspectiva pe 20-30 de ani, poate si mai mult, nu pe 10-15 ani (mira-m-as). gata, ca o iau pe ulei.

  11. Marius Eu/El (deh, tu ai vrut asa) Reply

    Vezi Iulian cum lovesc baladele? Decat sa avem cu ce, mai bine sa nu avem cu ce ca pleaca idiotii aia in voiaj. Probabil ca nu vom plati datoriile pe de-a-ntregul. Da macar n-o sa aiba motive sa creasca TVA, taxe si alte alea…
    Si cu toate ca n-am trait acolo si atunci, povestea asta imi aminteste de inceputul exploatarii petrolului din tarile arabe. Si ei s-au impotrivit, din motive religioase ce-i drept. Acum sunt bogati. Unii mai bogati decat altii ca cica asa se structureaza societatea capitalista. O fi mai bine sa ramanem saraci?
    Baciul Muntean – cardasie sinistra cu baciul Ungurean.
    P.S. Nu ma raliez vreunui partid politic sau vreunui politician. Nu-mi place niciunul pentru ca le e foame la toti.

  12. Mihaela Curea Reply

    Noi l-am intrebat ieri pe un politist de la protest si zicea ca asa multi oameni in strada nu a vazut niciodata.
    sotul meu spune ca poate ar trebui sa devenim putin mai agresivi in aceste proteste, asa cu calm si pace si vorba buna in tara noastra nu se poate rezolva nimic.
    Eu totusi sper sa fie bine, desi cunoscand detaliile acestei probleme de ambele parti, imi ramane doar sa sper ca va fi bine.

  13. petrov Reply

    ce nu inteleg acesti protestatari, in capul carora e un haos complet (anticorporatie, antidemocratie, anticapitalism, antiorice) e ca nu asa faci ceva in cadrul acestei organizari sociale in locul careia deocamdata nu avem ce pune mai bun.

    cata vreme n-ai pe cine vota, va trebui sa iesi in strada tot la 2 zile sa sanctionezi niste imbecili incompetenti. ca s-a iesit doar pt rosia montana si cainii vagabonzi, e drept, insa se putea iesi in strada pentru alte cateva sute de chestii importante.

    deci, cum am mai zis si prin alte parti, daca vrei sa faci cu adevarat ceva, du-te omule inscrie-te intr-un partid sau infiinteaza un partid, da consistenta unei clase politice incapabile, corupte si nesimtite. altfel, va trebui sa protstezi in fiecare zi si asa ceva e imposibil desigur.

    cat despre revolutie, asta e pur si simplu o vorba goala. sa nu ne cacam pe noi totusi, inteleg ca majporitatea n-au nici un scop in viata si au nevoie de adrenalina, dar nu e cazul sa vorbim aiurea.

  14. Groparu Nemernic Reply

    @ petrov: faptul ca presa a scos în față niște copii cu capetele despărțite de minți nu înseamnă că TOȚI protestatarii sunt așa. Hai să nu generalizăm, anarhiștii, anticapitaliștii și feizbuchiștii sunt o mână de oameni acolo, in nici un caz un eșantion reprezentativ.
    Cat despre activat intr-un partid… ai incercat? Am avut si eu mica mea nebunie in facultate. Am rezistat 4 luni. Și eram extrem, extrem de bun la ceartă, cu idei fixe și nervii proaspeți, nu tăbăciți ca acum.

  15. petrov Reply

    am trecut si eu pe la protest in bucuresti, am si vorbit cu unii care au fost la protest in bucuresti, ca nu eram in cluj, care mi-au confirmat ce fel de oameni sunt acolo. normal ca nu toti. insa e suficient sa iei sloganurile ca sa vezi ce zic eu mai sus.

    da, am fost intr-un partid, psd, prin 2004, am rezistat vreo saptamana, m-am scarbit ingrozitor. parca am plonjat intr-o groapa cu cacat asa m-am simtit.

    dar, repet, parerea mea e ca pana n-o sa vina alti oameni inspre politica nu se va schimba absolut nimic. pt ca nu e suficient sa ne traga europa de maneca, dupa cum am constatat deja. iar oamenii nu pot protesta in fiecare zi din motive evidente.

  16. Silvia D Reply

    Nu ne plateste nimeni, stai linistit…imi tiparesc si tricoul si afisele din banii mei, ca toti cei care au fost la protest!

    “Plus că cianura aia va fi refolosită şi – asta rog un chimist să-mi confirme, că eu am băut cerneala la orele despre Mendeleev – cianura se neutralizează în timp.” – aiurea, se vede ca nu ai fost pe faza la chimie 😉
    cianura nu e biodegradabila, se resoarbe in panza freatica, si nu, nu va fi refolosita!

    si da se poate face din orice otrava apa de baut, dar la costuri care nu se amortizeaza in veci! Cand nu vor sa foloseasca din start metoda non-toxica cu TIOSULFAT DE AMONIU , crezi ca vor purifica prin procedee costisitoare apa?

    Ba da, ne luptam si pentru a se scoate zoan din categoria de zona monoindustriala care blocheaza orice activtate in zona, din pacate nu avem spatiul pe care il are RMGC la dispozitie in tv si presa scrisa pentru a ne expune argumentele!

    P.S. bine remarcata treaba cu SRL de apartament

  17. Bucatarul lenes Reply

    Da’ las’ să protesteze, chiar dacă nu știu toți cu claritate împotriva a ce sau pentru ce protestează. Măcar au inițiativă și, poate, o seamă dintre ei și-or învinge scârba și or intra în politică înainte de următoarele alegeri.
    Dacă ședem cu mâinile-n sân ca până acum, ce rezolvăm? În politică nu ne băgăm că ne e scârbă (inclusiv eu), la vot nu mergem că n-avem pe cine să votăm (exclusiv eu), de protestat nu protestăm că nu rezolvăm nimic și după aia așteptăm să se schimbe ceva. Și chibițăm. Că de pe margine se vede mai bine.
    Treabă-i asta?

  18. Gruia Reply

    Guvernul nostru este ca un cap de familie care sparge banii pe băutură, iar acum vrea să vândă bijuteriile nevestei ca să mai achite din datorii. Oricât de mulți bani i-ai da, nu va face nimic bun cu ei.

    O dovadă este proasta absorbție a fondurilor europene – sume de zeci de ori mai mari decât toți banii ce ar urma să fie încasați de pe urma proiectului de la Roșia Montană.

  19. Daciana Reply

    1. Iti multumesc ca te-ai documentat atat. Sunt cateva lucruri pe care nici eu nu le stiam pana la capat si am tot citit.
    2. Rosia e un Punct mare pe un I lung de palme peste cap luate de poporul asta.
    3. Exista alternative la exploatare (de ex la Certej langa Deva, e filon care s-ar putea scoate sapand, dar se merge tot pe cianuri ca e mai “simplu”), exista alte substante, cautati pe Google ~alternatives to cyanide mining~ (nu ma refer la inventia obsesiva a celor de la Baia Mare, care s-ar putea sa fie sau nu reala), dar nu au fost acceptate din cauza ca toate costurile cresc simtitor/pentru ca li se pare mai complicat sa implementeze noi tehnologii.
    4. Nu stiu daca reusesc, dar pot sa incerc sa aduc pe cineva de la ONG-uri ca sa vorbiti.
    5. De la povestea asta ar trebui sa ne aducem aminte sa reciclam mai mult si sa ne pese de mediu in general, nu punctual.
    6. Copii aia fara BAC nu sunt toti niste prostanaci. Multi lucreaza din clasa a 9a din lipsa de bani si ajung sa nu mai aiba timp de invatat sau sa nu mai vada rostul (si ca aditie, suntem destui oameni cu IQ generos printre protestatari :)) )
    7. Problema “Eu cu cine votez?” ramane mare si grasa si ne priveste direct in ochi. In acest moment eu mi-as dori anarhia aia imposibila, utopica, pentru ca nu vad ce clasa politica, pe care sa o doresc, s-ar putea ridica in acest moment. Eventual una care face direct si dupa aia cere voturi?!

    Multumesc de articol. Nici eu nu am putut sa dorm pana la 6 dimineata.

  20. november Reply

    @petrov, e pacat sa generalizezi intr-un mod absolut pagubos. E pacat sa treci in derizoriu un exercitiu democratic a unor tineri care in general au studii superioare si se informeaza si din alte parti decat din presa care a acoperit mult prea putin protestul. Ma uitam aseara pe Realitatea unde moderatorul ii dadea indicatii pe-un ton tendentios reporteritei din teren pentru a-i intreba pe protestatari ce varsta au si cu ce se ocupa (?!?!). Evident c-a facut asta cu urmatorul intervievat care pe-un ton extrem de coerent si logic si-a prezentat motivele pentru care a iesit in strada, ca-n final sa spuna ce varsta are si cu ce se ocupa. Spre disperarea moderatorului era un tanar doctorand undeva in afara tarii care era in vacanta-n tara.

    Zau ca nu-nteleg de ce se incearca din toate partile decredibilizarea celor din strada. Ba sunt hipsteri, ba sunt anti capitalism, ba sunt anarhisti. Dar culmea, eu am vazut pana acum niste cetateni romani mai civilizati decat media nationala care adunau mucurile de tigari de pe jos. Cetateni care nu s-au luat la bataie cu jandarmii, cetateni care au protestat in cel mai civilizat mod cu putinta. Iar eu ma declar mandru ca locuiesc in aceeasi tara cu acesti oameni.

  21. Juji Reply

    Da, frumos scris, ca tot ce scrii de altfel.
    Si da, stiu ce zici cand zici ca proiectul asta ar putea fi un mare plus. Dar suntem in Romania (ma rog, sunteti ca eu am plecat un pic) si din nefericire aici se corupe tot. De la aprobari la sondaje si estimari. Daca se va face acest proiect la standarde Euro-Internationalo-Universalo-Dr.Who-ice va fi doar pe hartie. Pentru ca in Romania aprobarile se dau la jumatate de cantitate si la jumatate de calitate, dar se platesc pe intreg 🙂
    Nu proiectul e musai buba ci tara unde se desfasoara. Ca doar n-om fi noi saharoizi, sa dormim pe zacaminte de petrol si aur si sa cumparam de la altii, pastrandu-le pe ale noastre pentru zile negre. Nooo, noi vindem tot, de data sta ne vindem chiar si pamantul de sub picioare 🙂

  22. Lu Reply

    Draga gropare, te intrebi de unde au oengistii “bani de tipărit afişe, umblat pe la TV, imprimat tricouri”.
    Pai: la Alburnus doneaza o multime de oameni 2% sau doneaza pur si simplu. Si sunt sprijiniti de numeroase ong-uri serioase, gen re-generation, ecocivica, salvati bucurestiul, WWF, care la nevoie pot gasi bani de-un banner mai acatarii.
    Alburnus e sprinit de ani buni de Stephanie Roth, fost jurnalist de mediu, om extrem de bine conectat si sunt sigur, foarte convingatoare. Cred ca usor poate convinge un elvetian de-al ei sa doneze pentru Rosia. Campania TV cu Maia a fost facuta pro bono de Maia si Dragos Bucur, pro bono de Papaya, iar la TV s-a primit de la CNA acceptul pentru mesaj de interes public. (io asa stiu)
    Tricourile ni le facem singuri. Just think. Aseara erau MII, mii de oameni cu bannere si tricouri. E absurd sa crezi ca le-a dat cineva. Alburnus doar nu e PSD 😀

  23. ion ion romanul care nu face politica Reply

    Frica de acel baraj,lac e reala si fundamentata pentru ca Romania e tara lui “merge si asa”.Inginerii de tv ne tot spun ce serios au proiectat ei dar in Alba sunt niste vanturi nebune primvara/toamna(de te ridica de pe picioare) si niste calduri de 43gradeC-vor sa ne spuna ei ca nu se va evapora nimic, nu va fi purtat de curentii de aer mixtura aia toxica?!
    Cum spunea un prezentator de la tv in Rosia Montana oamnenii aplica “fuck the others”

  24. Radu Tanasescu Reply

    Ma, eu nu stiu ce sa zic cu impactul asupra mediului. Toate tarile alea nordice, mega civilizate cu proiecte mega sigure, au probleme cu cianura.

    Si noi nu suntem o tara mega civilizata si mega avansata. Noi suntem tara in care un drum facut acum se strica peste sase luni.

    N-am fost in stare sa construim nimic bun pana acum nici macar prin intermediul companiilor straine.

    Pe mine asta ma sperie. Si mi-e frica de acest proiect, mi-e frica mult mai mult decat ma indigneaza tzeapa pe care si-o ia Romania.

    Acum in schimb sunt nervos. Peste 10.000 de oameni doar in Bucuresti sunt complet ignorati de clasa politica. A iesit doar Antonescu si a declarat fix nimic. Ministerul justitiei tocmai a dat aviz pozitiv proiectului si toata presa in continuare incearca sa manipuleze. Desi pana acum n-au reusit sa prosteasca prea multi oameni, numarul protestatarilor creste.

    Traim in vremuri tulburi. Nu cred c-am tipat vreo data asa tare. Si tocmai acum suntem complet ignorati.

  25. Mircea C Reply

    Mai este un argument foarte simplu: noi vrem ca aurul sa ramana 100% romanilor. Romania nu se termina astazi, daca nu il putem noi exploata, sa ramana generatiilor urmatoare, nevoia de resurse va fi tot mai si tot mai mare in viitor.

  26. Bogdan L Reply

    E laudabila dorinta de a proteja un patrimoniu cultural si istoric cum e cel de la Rosia Montana. Dar am si eu o mirare: nu am auzit voci la proteste care sa comenteze ceva referitor la Romaltyn si Baia Mare. Unde se va aplica foarte curand (aici nu mai vorbim de proiect in dezbatere, ci de o invesitie care mai are purin si porneste) acelasi procedeu de cianurare pentru extragerea aurului. Ce ar trebui sa inteleg de aici: ca 120.000 de oameni nu trag in balanta cat trage o zona de patrimoniu cultural, sau ca selectam temele de protest dupa criterii neclare?

  27. bia Reply

    😐 hm, nu stiu cat cunosti tu de bine protestatarii daca zici despre ei ca nu stiu despre ada milea dar asculta andra.. c’mon, andra? pe bune!
    andra, dom’le?

  28. bia Reply

    😮 😐 hm, nu stiu cat cunosti tu de bine protestatarii daca zici despre ei ca nu stiu despre ada milea dar asculta andra.. c’mon, andra? pe bune!
    andra, dom’le?

  29. Groparu Nemernic Reply

    @ bia: nu e vorba de ce muzica asculta protestatarii, ci de ce muzica se da acum la radio si TV pentru generatia ta. Stii, pe vremea mea muzica aia mainstream era mai OK:)

  30. Eniko Reply

    Imi place ca analizati tema din mai multe puncte de vedere. Stiu ca dupa atata manipulare din media din toate partile multi nu mai stiu ce sa crede.
    La un singur lucru pot sa va atrag atentia: in 2010 un grup de cercetatori de la ASE din Bucuresti au facut un stuidu detaliat, in care au analizat proiectul de la cap la coada, si au intocmit un raport de 31 de pagini despre avantajele si dejavantajele proiectului, folosind date obtinute si de la RMGC si experti in domeniile respective.

    Sunt sigur ca daca citititi rand cu rand raportul de mai jos, veti intelege complexitatea problemei si de asemenea partea urata, coruptionala a procesului. Despre acest raport nu prea se vorbeste. Conform afirmatiilor acestui grup statul a facut tot posibilul ca acest raport sa nu devina cunoscut in cercuri largi.

    Din detaliile tehnice a raportului veti intelege de ce ar putea cauza catastrofa.
    Cititi, intelegeti si distribuiti ca si cetatenii de rand sa vada.

    http://www.rosiamontana.org/sites/default/files/raportrosia-ASE-2010.pdf

  31. Raluca Reply

    Foarte bine scris cu o exceptie:

    În al patrulea rând, pentru că oengiştii nu se luptă să schimbe încadrarea economică a zonei în aşa fel încât localnicii să poată desfăşura şi alte activităţi care pot genera prosperitate. Dacă nu ştiaţi, dacă vrei să-ţi faci mâine o pensiune sau o fermă de zmei sau pur şi simplu un bordel la Roşia Montana nu poţi, pentru că zona este decretată monoindustrială şi numai activităţile tangente mineritului pot fi autorizate. Nu e mai OK să militezi să se schimbe asta, dacă într-adevăr îţi pasă de oameni?

    Oengistii au atacat hotararea in instanta si au anulat-o. Cat timp hotararea a fost anulata, s-au deschis cele cinci (sau un jurul a cinci) pensiuni din Rosia Montana. Ca imediat dupa, Consiliul Local sa dea hotararea din nou.

    Trage ce concluzie vrei tu de acolo.

  32. Mihaela Reply

    Protesteaza multi pentru multe legi aberante si uneori reusesc sa mai corecteze una-alta, dar ultima lege pt. Rosia Montana le intrece pe toate: pt. asta a iesit lumea in strada, pt. ca intr-adevar ar fi un precedent mult prea periculos.
    Altfel problema exista de multi ani, s-au perindat mullti politicieni cu spagile lor, au fost voci impotriva si multe reclame platite pro, dar n-am mai vazut astfel de miscari in strada.
    Petrov, nu cred ca politica e neaparat singura solutie, sunt ONG-uri care devin tot mai puternice si de-acolo art trebui sa plece controlul.

  33. ivanG Reply

    Mai am si eun niste “pentru ca”…
    Pentru ca… valoarea adaugata pentru economia si know-how-ul nostru a presupusei marete investitii este egala cu zero. Iaca, da cu dinamita, baga ceva meclem, pleaca cu aurul si pe tine te lasa cu zeama de meclem.
    Pentru ca… 50 de primari reprezentand 100.000 de locuitori flamanzi (asa ziceau ei…) n-au reusit in 15 ani sa faca niste nenorocite de 2000 de locuri de munca (5%), jurandu-se ca, daca va veni GR, va curge lapte si miere pe ulite, pe termen nelimitat.
    Pentru ca… ni se da blana ursului din padure pe vrabia din mana. Cele 5 miliarde care vor imbogati poporul roman in 15 ani nu sunt, de fapt, decat 2,3 miliarde. Restul, cica, sunt venituri indirecte. Dar nici cele 2,3 miliarde nu sunt prea directe. Sunt vreo 500 de milioane din cota parte de aur/argint. Asta daca se realizeaza cota… Mai sunt vreo 275 mil. din dividende. Asta daca se dau dividende… Restul sunt din ce in ce mai indirecte. Impozite pe venit si taxe pe salariile angajatilor. Asta daca nu-i platesti cu salariul minim pe economie si nu le dai restul in natura… Si daca nu-ti platesti inginerii ca si consultanti, in afara… TVA si accize pe combustibilul pe care il vor folosi… Daca… Si tot asa!

  34. Serj Reply

    Felicitari pentru obiectivitate.

    Vreau sa zic ca tinerii de acolo poate nu stiu exact de ce se lupta dar ies in strada pentru ca simt ca statul si noi romanii suntem furati. Eu nu cred ca lumea ar comenta daca proiectul ar fi super profitabil pentru Romania chiar si cu lacul ala de cianuri, asta e, dar sa fie profitabil..

    Nu sunt de acord cu:
    – 6% redeventa (nu stiu daca e profit sau pe venit)
    – contract secret
    – statul sa aibe 20% (asta inseamna ca isi asuma responsabilitati, aia vand compania la un dezabilitat sau dracu stie si gata, s-au spalat)

    Eu as face asa:

    – Subcontracta o companie sa mineze pentru mine la Rosia Montana, ii platesc 50% din ce scoate pentru ca aduce tools + se chinuie sa o faca si ma asigur ca raporteaza cantitatea care o prelucreaza.
    Nici nu as accepta bani! vreau aur! cat? 300 tone? oke 150 la stat restu compania.
    – Fond deschis pentru reparatiile de mediu, % sa mearga acolo ca sa fie folosit ulterior pentru ecologizat zona.

    Orice se mai descopera acolo, la fel, 50% dar bani pe ele! ca nu avem nevoie de x metale rale in banca romaneasca -> investim in autostrazi, in parcuri industriale, energie nucleara / euliana, cercetare.

    Eu zic ca le ramane si la Gold Corporation astia destul profit cat sa faca fericiti actionarii lor.

    Cine ar face asta transparent ar intra in istorie.

  35. Vincent Reply

    Sa stii ca s-a incercat anulare a hotararii de consiliu local care declara zona monoindustriala.
    Cat despre lacul CU cianuri, nu DE cianuri (evident) o problema o reprezinta nu concentratia, ci cantitatea mare de cianura. Si solul poros pe care este construit lacul. Exista studii geologice clare pe tema asta. Google it. Si care fac ca riscul de infiltratii sa fie considerabil.
    Apoi chiar intrebarea ta: de unde vor aduce atata apa? S-au mai facut lacuri de acumulare, dar pe rauri, nu asa, din senin, sau pe paraiasul de pe valea Cornei.

  36. Madalin Blidaru Reply

    Cel mai bine au iesit cei interesati de proteste si de scaderea actiunilor GR, apoi romanii, daca intr-adevar va aparea baza legala pentru oprirea proiectului, cu toate daunele posibile.

  37. Vincent Reply

    Ce inseamna finantare oculta pentru ONG-isti? Ar fi ideal daca ai putea da nume, dar daca nu, cel putin cam in ce ar consta? La Budapesta, exista Central European University. A fundatiei Central European Trust. Care apartine lui George Soros. Multi dintre tinerii capabili din Romania s-au dus acolo la master. Unii dintre ei au lucrat apoi in ONG-uri din Romania de mediu sau civice. Aud ca-s ecologisti vanduti lui Soros. De asemenea, pe site-ul CET sunt publice finantarile acordate ONG-urilor civice din Romania, pentru diverse proiecte. Astea-s finantarile oculte la care te gandesti sau sunt si altele?

  38. Vincent Reply

    Solutia in zona nu este doar turismul. Cum nu este doar agricultura, Cum nu e doar mineritul. Probabil nu stiai, dar in muntii din jur, altii decat cei care urmeaza a fi implodati, exista in continuare rezerve importante de aur, probabil mai mici, dar care pot fi exploatate. Fara sa distrugem galeriile existente care ar trebui in mod cert conservate. Si fara sa aiba loc o exploatare pe scara larga. Probabil pentru un profit mai mic. Unele pot fi exploatate in subteran din cate stiu de la unii geologi. Altele, de suprafata, pot sa astepte pana apar noi tehnologii mai putin periculoase.
    Aurul nu e o resursa de care sa depinda industria, 80% din el e folosit in industria bijuteriilor. Adica stai un pic, nu mai putem astepta sa ne tragem un lant de aur?

  39. Attila Reply

    Gropare, dau si eu cu parerea (de inginer de mediu):

    1. A castigat o companie de renume. Hopa, avem o problema aici: daca prin renume intelegi “notoriu”, atunci DA, Gabriel Resources si asociatii intradevar sunt de renume. Unul trist. Intradevar sunt o companie mare, din punctul de vedere al industriei miniere autohtone – dar pe plan global, GR e actoras de mana 3.

    Acum destul de multi ani de zile, cand la facultatea de profil deja era mare tema Rosia Montana, am povestit cu profu’ mult si bine. Omul era asa, mai de moda veche, inginer din soiul ala care a uitat mai mult decat o sa invat eu vreodata – zicea nenea respectiv ca bine bine, aurul e acolo, evident ca trebuie scos. Dar nu asa si nu cu astia. Ca de scos il pot scoate, de asigurat si refacut zona dupa aia, canci.

    Daca aveau orice intentie serioasa de a asigura zona dupa incheierea exploatarii, din start nu era propusa metoda prin cianura (de fapt e un pic mai complicat procesul, dar pentru simplitate, lasam cianura naibii). Dar, vezi tu, e metoda cea mai rapida si eficienta. Scoti maxim si dupa tine, potopu’. Avand in vedere istoria acestei tari in a trage la raspundere BIG BUSINESS pentru greselile facute, pe cat punem pariu ca sunt destule gauri in acel magic contract, prin care GR&RMGC sa se traga pe cur si sa nu pateasca nimic indiferent de ce se intampla?

    2. Cu deosebit regret te anunt ca orele de chimie nu sunt pentru beut cerneala. Asa cum nici tu nu ti-ai dori sa bei din lacul de decantare cu cianuri, chiar daca e lungit cu multa apa. Cianura aia de acolo nu o scoti, nu o neutralizezi decat cu niste costuri astronomice. Gropare, nu e de gluma nene, rahatul ala acolo ramane, pana se intampla 2 chestii: se sparge barajul si mai mergi tu la pescuit in Delta la pulavara sau se trece la ecologizarea zonei, cu pompat apa, extras rahatul si asa mai departe. Intreaba te rog canadienii si pe cei de la EPA din SUA, vezi la cat se ridica distractia. O sa vezi ca ajunge sensibil de aproape la valoarea teoretica a zacamantului.
    Intelege te rog ca bazinele de genul de decantare sunt ca si sotia mea la volan – nu te intrebi DACA va baga masina in gard, ci doar ca oare sa fie gardul tau sau a vecinului. Accident waiting to happen.

    3. ONG vs Media&PR

    Amandoi la fel de prosti. Isterie multa, atat de mult zgomot incat nu te mai auzi intre ei. Pe cei care fac PR pentru RMGC ii inteleg – sunt platiti, au un job, trebuie facut. Pana si dracul are nevoie si dreptul la avocat. M-am cam sictirit in sinea mea cand unul din ei a continuat cu vrajeala si in afara jobului, cand teoretic singurul subiect trebuia sa fie sticla de coniac sau cea de tuica – dar na, omul e profesionist pur sange, trebuie sa respecti asta.
    Si zicea omu’, ca astia cu ONG fac in stilul sovietic – arunca atata cantitate de propaganda pe piata, incat la un moment dat, cantitatea devine calitate – si uite ca a avut dreptate.

    Bottom line: DA, pentru exploatare. NU prin GC&RMGC si metoda din prezent. Exista destule metode alternative: reale, testate si implementate in mine mult mai mari decat viseaza sa devina RM. Doar ca nu sunt asa de cost effective – vezi tu, pana la urma de aici se impute treaba.

  40. Vincent Reply

    @33: proiectul de la Baia Mare nu e deloc pe “vine”. Se judeca cu Consiliul Local, care acolo e impotriva. Deci ceva mai rasfirat, va rugam,

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *