Căruciorul, sau ceea ce ar putea fi o foarte frumoasă poveste de groază cu români

Primul drum cu Gropărelul după ce a ieșit din garsoniera buricului (adică după naștere, bre!) a fost în Germania, la soru-mea, în 2011. La 6 luni pe planetă, ficiorul meu era deja mai european decât o întreagă filială AUR, mă-nțelegeți?

Și în Germania, chiar în ultima seară, ce vedem noi pe stradă?

Păi, un cărucior.

Abandonat.

Stare excepțională, roșu, decapotabil și cu fix atâția cai putere cu câți ai tu chef să împingi la el.
– Uite! zice soru-mea. E al vecinului și nu-i mai trebuie. De ce nu-l luați voi? Că o să vă trebuiască când mai crește Gropărelul, adică la anu’.
– Da! De ce nu-l luați voi? întreabă și mama.
– Nu, cum să-l iau de pe stradă, ce suntem noi, români? zic eu, cu rușinica în suflet.
– Vezi că aici nu e ca-n România! Aici o ardem pe sustenabilitate, efecte de gaze de seră și viitor! Lumea scoate lucruri perfect funcționale pe stradă și, dacă ți le trebe, le iei! Salvezi planeta!!!!

Și… ce s-o mai lungim, că m-am după gura femeilor și-n puterea nopții m-am dus, l-am luat de pe stradă și în același an ni l-a adus soru-mea în România și ne-am pricopsit cu un cărucior de calitate germană perfect funcțional, condus doar de o bătrânică până la biserică. Ușor, ușor de manevrat, plin de buzunare și ascultător la comenzi, v-am mai zis că e și ușor? În ideea că oricum lucrurile și hainele de copii își schimbă proprietarii zeci de ani de zile la rând, că am primit și dat și noi mai departe haine și jucării cu sacii, ce mai conta de unde era căruciorul? Aia e, blogger de succes din Cluj aduc cărucioare din străinătate, rog seriozitate.

Au trecut ani, noi am folosit și răsfolosit căruciorul ăla fără milă cu Gropărelu’… într-un final și cu întârziere a apărut și asta mică Gropărică, și taman când ne gândeam noi dacă are rost să cumpărăm alt cărucior pentru ea, că ăsta roșu adus din Germania deja avea kilometraj serios, văzuse și vreo 5-6 concedii cu cale de avion dus-întors, a transportat cumpărături…


Îi mai trebuie cauciucuri de iarnă și e ca nou!

…a apărut pandemia, n-a mai ieșit nimeni nicăieri, și pentru un drum în parc, chiar n-avea rost să plătim 1000 de lei pentru un cărucior nou (aia e, mi-am luat bere de banii ăia, suck it, Iancu Guda!).

Și acum… chiar în dimineața asta plecăm în Germania, la soru-mea, în city break. Tuspatru (+familia vărului meu, care e și brother-ul meu), cu jucăriile copiilor și cu ponei în miniatură și… cu căruciorul pentru fată.

Căruciorul ăla adus din Germania acum 12 ani.

Cum ar veni, căruciorul revine acasă.

Și acum, am în minte o situație care nu-mi dă pace: cum ar fi dacă am lăsa căruciorul înapoi pe trotuar, chiar în fața casei de unde l-am luat acum 12 ani de zile??? Ce șoc nemăsurat ar avea părinții proprietari care au abandonat căruciorul ăla ca să-l ia un suflet de creștin din România, dacă vor revedea EXACT același cărucior revenit acasă după 12 ani de zile?

Ce ar crede ei despre univers, despre Dumnezeu și despre simțul de orientare al cărucioarelor de pe planetă?

Și cum ar fi dacă l-am lăsa noaptea în fața porții și am pune la boxă la maxim un plânset isteric de copil, să-i trezească pe bunii germani din somn și să aibă șocul vieții lor?

N-ar fi asta ca-ntr-un film de groază?

Și cum ar fi dacă ăia ar chema poliția germană și ne-ar aresta și-am apărea la TV? Este că asta ar fi o schimbare de la știrile alea care-ți fac inima cât un purice, știrile alea care-ncep cu ”o familie de români aflată în Germania”, că știi că urmează o blestemăție de ce-or mai făcut românake ai noștri?

Și ar fi de râs pentru noi? Nu și pentru nemți?

Deci cum ar fi?

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 8 comments

 1. alexnicolae Reply

  am mers cu caruciorul tot asa, mii de km, l-am adus inapoi dar apoi l-am uitat in avion, recuperat cu nervi, doar pentru ca fica-mea sa refuze sa mai stea in el. Nada, nici macar o singura data nu l-a mai folosit.

  • aviatorul Reply

   Cum ar fi daca ar gasi caruciorul + un bilet cu povestea pe unde in ultimii 12 ani?
   Toy Story european

 2. Lucian M Reply

  Ar fi un șoc doar dacă cei care l-au scos în stradă mai locuiesc acolo. 😈

 3. WhiteWolf Reply

  Așa am reținut io : ” Vezi că aici nu e că -n România! Aici o ardem pe sustenabilitate, efecte de gaze de seră și viitor! Lumea scoate lucruri perfect funcționale pe stradă și, dacă ți le trebe, le iei! Salvezi planetă !!!!”
  Și -atunci ce mă gândesc …..
  Pui planu’ în aplicare, cum ar veni, se cheamă că tot ca la Germanea te porți și acționezi. Da’ la ei ! Odată ajuns acolo, zic, cu planul pus la punct în detaliu, pentru căruț .
  Mno. Numa’ o singură concluzie se egzistă.
  Ești anti. Și încăpățânat. Nu vrei (și pace) să faci partea ta, în pătrățica ta, aici, în țzhărișoara nuastră, ca să avem și noi ca ei; qzda mă-sii, aia cu țară ca afară .
  Nu-i corect, monsher. Chiar nu-i (sad face)

 4. Zibusor Reply

  Mie mi-ar placea sa vad caruciorul de alta data, asa, de amintiri dulci de “adormi odata, copchile, toti bebelusii dorm doar tu nu vrei”. Deci poate si vecinii s-ar bucura sa ii spuna odraslei : uita, asta era instrumentul de tortura de cand erai tu mic si n-aveai voie cu lego

 5. Lermontov din Iclod Reply

  Dacă e cu economie circulară, să fie până la capăt. E mistuit și căruțul ăla de nostalgia originilor. Musai trebe dus înapoi și lăsat de unde l-ai luat #noapteacahoții. Ar fi cadoul perfect de Paști pentru oamenii ăia, indiferent dacă ei țin sau nu Paștile. Abia aștept postarea de după.

 6. Mada Reply

  Eu numesc asta ‘închiderea cercului’. În primul an de Germania, mi-am luat de pe stradă frigider și un tablou infoliat cu Marilyn Monroe, care încă și acum mai are un actibild cu prețul pe el 75DM. Frigiderul apoi l-am păsat vecinului meu afgan, care m-a și ajutat să car frigiderul la mine într-o prima faza. De-a lungul timpului ‘am dat’ și mi ‘s-au întors’ totul de la haine și până la canapele; cu toată o completare că au fost mai mult între prieteni și cercul lărgit de cunoștințe. Așa ca un fel de ‘pay it forward’ în viață reală.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *