(prima femeie – aici)

În weekend am fost în vizită la niște neamuri de peste munți, la ceva nuntă urmată de căsătorie și apoi de căsnicie. Evenimentul în sine va face obiectul altor postări (sper să mai țin minte ceva, că atâta de bun o fost vinul…!); dar eu m-am bucurat că mi-am revăzut-o pe tanti Sonia – o știți voi, e soția lu’ unchiu’ Mitrică de la Drăgășani.

Tanti Sonia e o mega jupâneasă; femeie mai frumoasă ca ea nu mi-a fost dat să văd pe lumea asta. La 55 de ani avea talie mai mică decât mine acum, la treizăciși… ăăă… douăzecișiceva de ani. Când era mică, zice tata, atâta era de frumoasă și de blondă, că or furat-o țiganii; și bunicu’ (Tataia) o răscolit tot satul și nu s-o lăsat până n-o prins-o.

După ce o scăpat cu bine de ghiuleaua de gogonea sărată în ochi, s-o măritat cu unchiul Mitrică, care era miner. Și au avut o căsnicie frumoasă, cu trei copii. Și aici intervine partea interesantă.

Unchiul Mitrică era miner la Petroșani; deci ea trebuia să se ocupe de gospodărie: capre, cal, găini, curci, rațe, gâște… știți voi, oltenii sunt nebuni după carne de pasăre, și cresc orătăniile în haite (noi, ardelenii, suntem mai cu porcul – să mă ierte doamnele). Asta pe lângă zilele la cooperativă, că avea normă. Făcea mătușe-mea rachiu și vin ca o jupâneasă adevărată și nu se da în lături de la nici o muncă – așa frumoasă cum era ea. Și avea trei copii frumoși și deștepți și cu bun simț. Și aici intervine partea și mai interesantă.

Când avea vreo 50 de ani, s-o trezit cu nu unul, nu doi, ci patru nepoți! Pe care i-o crescut până pe la 7 ani și prin vacanțe – asta pe lângă gospodărie, capre, cal, găini, curci, rațe, rachiu, porumb, vin. Și apropos de vin, acum urmează partea cea mai interesantă.

Odată la 2-3 săptămâni, tanti Sonia mergea în beci; și acolo scurgea cu mare grijă un butoi de vin de 5 vedre de vin în două bidoane de plastic de câte 22 litri fiecare.

Și cu mare grijă lua tanti Sonia bidoanele cu vin și pleca cu ele, cătinel prin sat, la cursă. Acolo le urca singură (n-avea încredere în nimeni, că odată o furase unul, și ea, femeie, ce putea să facă?) până în gară la Drăgășani; unde se suia cu ele în tren. Și mergea cu ele preț de câteva ore până la Petroșani.

Unde, pentru că nu avea cum să dea bip, că touchescreen-ul de telefon public cu fise nu prea îți permite asta, mergea cu ele până la căminul unde locuia unchiu Mitrică.

Să aibă și el, săracu, un 30-40 de litri de vin pe lună, să aibe omul putere de muncă.
tanti sonia

Și acum are spre 80 de ani, și tot frumoasă este! Și am zis că poate vă place și vouă povestea asta.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 13 comments

 1. ion ion romanul care nu face politica Reply

  Gropare de data asta n-ai nimerit-o.Femeia cu asa gospodarie si atatea neamuri stia ca trebuie sa faca economie si atunci ducea bautura home made la barbat sa nu dea banii la crasma( unde s-ar fi putut intorloca cu alta) si sa ii ramana salarul de miner copiilor ei.

 2. marcian Reply

  Ma uit la unchiu’ Mitrica. N-am crezut niciodata ca vinul poate sa ingrase in asa hal! De azi nu mai beau decat bere!

 3. Robo Reply

  Super gropare, devine din ce in ce mai clar ca pentru tine, femeia ideala ii aia care-ti aduce beutura la bot. Si dupa aia te tine si de cap cand borasti.
  Si daca-i mai tragi cate o scatoalca la betie, e numai din cauza ca te-a luat valul, ca altfel o pretuiesti enorm, ca e femeia ideala care-ti aduce beutura la bot.
  Wtf, man.

 4. remus Reply

  si nevasta-mea imi scoate ochii ca beau cate 1 bere seara..ptiuuuuuu. no tre sa o educ.

 5. interesat Reply

  Daca vrei sa fii adulat de toata suflarea masculina care te citeste si sa iti faca statuie si sa plateasca pomelnice pt tine, zi-ne unde gasim femei/sotii/prietene/amante ca si tanti Sonia si doamna Roszy..

 6. Groparu Nemernic Reply

  Pfuay, ma, ce v-ati pornit cu totii! Asadar:
  @ ion ion: posibil. Sau poate pur si simplu isi facea datoria de româncă față de cel care scotea carbunele țării!
  @ marcian: apăi să fim noi sănătoși să arătăm așa la 80+ de ani…
  @ Robo: ba nu, ca n-am de ce sa ma plang de a mea. Mai buna ca ea nu gasesc, si mai rea ca ea nu-mi trăbă.
  @ remus: succes!
  @ interesat: eu sunt un caz special, am întâlnit două din astea în aceeași viață.
  @ Dragoș: nu. Să știi că am cerut aprobare înainte de a publica postările astea.

 7. Belle dImagination Reply

  Io nu cred că femeia ideală e cea care aduce băutura la nas şi p-ormă te ţine de cap când borăşti. Şi nici aici nu e vorba despre borât.
  @Robo: O femeie care a fost bătută n-are la 80+/- ochii ăia vii şi nici zâmbetul de fetiţă de 5 ani pusă pe şotii peste poza căreia s-a jucat un IT-ist mai nesimţit şi a făcut-o bătrână. Crede-mă că ştiu cum arată o bătrână bătută şi ştiu cum e să trăieşti lângă un beţiv.
  Vinul de Drăgăşani a fost permanent o monedă de schimb forte care te putea aranja, să ştii de la una care nu a băut dar a crescut cu băutura în casă fiindcă la ţară a fost permanent vie.

  Femeia cu care trebuie să semene nevasta oricui e femeia care îşi sprijină soţul şi la bine şi la rău. Iar dacă Groparu s-ar deranja să le scrie biografiile acestor doamne (nu glumesc, chiar sunt mari doamne chiar de nu-s de la oraş) am putea învăţa multe toţi.

  Dar Gropare, fă-ţi pomană şi scrie şi despre bărbaţii cu care ar trebui să semene soţii noştri. Măcar despre unchiul Marcian pe care-l cunoşti.

  Şi mulţam că-mi dai curaj

 8. ady Reply

  Pot sa zic eu despre barbati? Pot, pot? Acu’ 35 de ani (poate un minus de 1-2 saptamani) un el si o ea se plimbau de mana pe faleza. El statea in tabara de tineret cu un amic, ea cu o prietena la casute, ca altfel le rupea tatal ei capetele. Ea: iubi, mi-e pofta de masline. Nicio alimentara deschisa, el isi invinge timiditatea si intra intr-un restaurant care era deja cu scaunele pe masa, maturai si strangeau. A iesit victorios cu masline. Azi, dupa aproape 35 de ani de casnicie ( ii fac la toamna),, doi copii si o nepoata el inca ii mai face toate poftele. Iar ea nu pleaca nicaieri fara sa-i aduca macar o tableta de ciocolata amaruie-preferata lui.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *