Se întâmplă un accident groaznic în intreprindere: un muncitor uşor abţiguit reuşeşte să-şi prindă mâna în cea mai turbată bandă transportoare din judeţ – cea de la fabrica de cărămidă.
tuica de pruna
Dacă băuse sau nu ţuică de la Casa Ţuţuianu nu vom şti, probabil, niciodată

La fabrica de cărămidă am lucrat şi eu după ce am picat la facultate, dar la secţia de teracotă, unde operam pe verişoara celei mai turbate benzi transportoare din judeţ: aia care aducea cârnatul ăla imens de argilă amestecată cu nisip şi apă, de se tăia ca un salam de biscuiţi în calupuri care urmau să ajungă teracoturi. Când am fost desemnat să mă ocup de ea, eram convins că maistrul de secţie avea ceva împotriva lu’ taică-meu, pila mea din intreprindere (da, pe vremea aia îţi trebuia pilă ca să te angajezi muncitor necalificat), şi în fiecare dimineaţă, înainte de lucru, îmi luam rămas bun de la copite, convins fiind că era ultima dată când îmi trăgeam pantalonii pe mine cu ambele mâini.

În fine: muncitorul scapă ca prin urechile acului cu numai nişte unghii smulse, dar cu ciolanul întreg; însă, pentru că zbierase ca un ieduţ la ceasul alăptării indignat de ugerul căpresc gol, aude întreaga secţie, toţi opresc lucrul, îl întind pe jos, cheamă salvări… etc. Omul e dus la spital şi întreaga afacere se încheie cu o drăguţă de anchetă internă.

La ancheta internă, primul vizat este, fireşte, şeful de secţie. Unde era când s-a produs accidentul? De ce muncitorul fusese lăsat să opereze cea mai turbată bandă transportoare din judeţ – cea de la fabrica de cărămidă – după ce băuse rachiu? Şi, mai ales, cum de s-a petrecut accidentul? El nu văzuse ce uşor poţi să-ţi prinzi deştele în aparat???

După ce le-a răspuns cu multă răbdare întrebărilor până când a devenit clar că de fapt anchetatorii nu doreau să elucideze condiţiile accidentului, ci mai degrabă să caute un ţap ispăşitor (fără uger), maistrul şef de secţie a început să-şi piardă cumpătul. Şi le-a repetat obsesiv că nu e vina lui: muncitorul trebuia să aibă grijă! Chiar el îi atrăsese atenţia de o mie de ori să nu îşi prindă mâinile acolo! Pe bune! Voi ştiţi ce uşor îţi poţi prinde mâinile în cea mai turbată bandă transportoare din judeţ? Ştiţi? Ha? Ia să v-arăt, că habar n-aveţi!!

Şi maistrul, într-un acces de nervi, îşi plimbă mâinile peste dispozitiv, dar nu mai apucă să-şi tragă mădularul înapoi, pentru că îndată cea mai turbată bandă transportoare din judeţ – cea de la fabrica de cărămidă – îi prinse deştele şi îl lăsă, din fericire pentru el, fără câteva unghii, nu fără întreg ciolanul.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 4 comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *