Nu vă șocați că există oameni care culeg 1 leu de jos: ei au altă valoare a banului decât avem noi, orășeni îmbuibați, iar un leu rămâne un leu: ești prea sărac să ai principii.

Nu vă șocați nici de faptul că există și cei care aruncă 1 leu pe jos ca să-i vadă pe cei dintâi cum îi ridică. Tind să cred că au aruncat doar de sanchi și s-au crucit când au văzut că unii chiar îi ridică. Și așa, la câte basculante de rahat aruncă pesedeaua în capul oricui nu este de partea lor, ce au făcut tinerii aceia cu amărâții este fix pepsi. Chiar, ce e mai umilitor, să vii o zi întreagă să aplauzi și apoi să-ți vinzi părerea pentru 50 de lei, sau să ridici 1 leu din scuipat? Grea alegere.

Problema este că nu toți care sosiți la Iași, București sau Galați cu autocarul la mitingurile PSD vin de foame.

Mulți vin de frică: primarii au un întreg arsenal de arme pentru a-i șantaja pe cei mai vulnerabili, ba că le taie ajutorul ăla social, și așa mic, ba că le confiscă căruța cu care merg la câmp, ba că-i amendează pentru gardul ăla nereparat sau ridicat fără aurtorizație. Și nici măcar nu ai nevoie de motiv întemeiat și legal să le faci rău, pentru că e ușor să-i abuzezi, dacă trebuie. Iar tu, victima, n-ai cum să mergi la oraș să-i dai în giudeț, că asta cere avocat, avocatul cere bani, procesul cere timp. Iar cei pe care i-am văzut în filmulețe nu prea păreau genul care să se știe cu timbrele fiscale pentru dosarele la judecătorie.

Apropos de vândut votul, campioana pe sate este o mătușă a cuiva (știu povestea la prima mână) care s-a ofticat de moarte la nu mai știu care alegeri sau referendum cu Ponta: la cererea primăriței PSD, umbla comisia electorală prin comună cu urna mobilă ca să îndemne (hahaha) oamenii să voteze, că altfel nu ieșea cvorumul, și era rău. Și membrii comisiei dădeau fiecărui votant 50 de lei. 50 de lei drect în mânuțe, frumos, și toată ulița știa. Mătușa ratase șansa: abia mergea, era pe jumate surdă, nu-i auzise pe ăia când o strigaseră să iasă la poartă, iar ăia 50 de lei pe care i-ar fi primit la o pensie de sub 500 erau mult mai palpabili decât orice altceva se petrecea la București, la sute de kilometri depărtare.

Și astfel rămăsese singura de pe stradă care nu luase banii ăia. Proasta străzii, cum ar veni.

Ce nu trebuie să uităm noi, ăștia, optimiștii anului 2019, este că ei luptă să le fie bine numai lor, iar noi luptăm ca să ne fie bine și nouă, și lor.

Între timp, absolut pe oriunde merg, pesedeii au parte de huiduieli – chestie pe care nu credeam să o văd vreodată de la o nație bolnavă cronic de narcolepsie politică.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 48 comments

 1. Atti Reply

  Ce au făcut ăia cu leul aruncat, a fost cea mai corectă evaluare făcută vreodată susținătorilor PSD.

  Apropo de santajul la care primarul îi poate controla – oare primarul acela de cine a fost ales? Hai să nu perpetuăm mitul cu săteanul pur și inocent, muncitor și credincios, prins într-o capcană de sistemul nasol.

  • Groparu Nemernic Reply

   Mie-mi plac ăștia care pun egal între românii care-i votează pe ăia care le promit scutiri de taxe și cei care culeg 1 leu din scuipați.
   Adică unii cer să le rămână mai mulți bani din muncă cinstită în timp ce alții nu ies în stradă pentru a li se oferi șansa unui loc de muncă, ci pentru bani la negru, înfipți direct în jeb. Unii care condamnă furtul și alții care-s OK cu asta câtă vreme le iese și lor ceva.

   • Atti

    Dar de clientul, modern si progresist cu toate cele, inclusiv sticker #rezist si farapenali pe masina – care era foarte uimit cand eu insistam sa ii tai factura (si sa platesc taxe, implicit), ce zici?

    Si nu e caz izolat.

 2. Sorin Reply

  Imaginea cu banii este de fapt imaginea dezumanizării, cu două dintre aspectele ei.

  Într-o parte, cei care se pretează să ridice banii, vai de capul lor, poate săraci lipiți sau poate nu.

  În cealaltă parte, niște jeguri de oameni care s-au gândit ei să umilească niște bătrâni.

  Deși contextul este politic, acțiunea respectivă nu este politică. Este despre condiția umană. eu nu văd politic lucrurile, nu este totul despre PSD, PNL și ceilalți.

  Cineva scria pe aici că ăia care aruncau cu banii făceau cea mai corectă evaluare a susținătorilor PSD. Atât poate, atât a văzut el. Susținătorii oricărui partid au astfel de oameni, poate mai puțin USR-ul, că sunt mai tineri și mai educați. Dar restul… Am văzut și eu multe găleți cu PDL prin curțile satelor pe unde am fost. Nici eu nu sunt de acord cu ce face Dragnea, așa cum l-am urât și disprețuit și pe Băsescu (alt jeg). Dar lumea nu este doar despre asta.

  • mac gregor Reply

   Is perfect ok cu cei care le aruncau un leu. Asta e valoarea lor, estimata corect se pare din vreme ce au ridicat banii.

   Si nici ca sunt batrani nu ma mai inmoaie. O lichea poate fi la fel de bine tanar sau batran, deci mars. Ai citit ultima postare a lui Godina? Iti trece repede compasiunea.

   Varianta corecta este ca PDL sa ii cumpere cu galeti si faina la viitoarele alegeri, si aia e.

  • Atti Reply

   Da, atât am văzut, atât pot. Vai de mine ce i-au umilit pe săracii bătrâni. No și ce, dacă societatea i-a protejat destul încât să ajungă la o vârstă, asta ar trebui să îmi impună ceva grad de respect față de ei? Nu cred. Din aplaudaci la sedințe de partid pre-89, au ajuns la statutul de vite bătrâne cu lozinci PSD. E pe-aici o performanță de aplaudat?

   Stai relax, că am același grad de respect zero față de oricine își vinde votul și persoana, indiferent că e P(SD)/(DL)/(NL)+et. al. Iar ăștia care s-au aliniat să fie încărcați ca niște vite de abator să aplaude, apoi s-au umilit pentru un leu – au renunțat singuri la privilegiul de a impune cuiva respect.

  • Groparu Nemernic Reply

   @ Sorin: Parțial de acord. Dar dacă aruncă cineva cu un leu către tine, te jignește? Te simți jignit?
   Și 2: Ia intreaba-i pe cei aduși cu autocarele ce cred despre noi, ăștialalții, care protestăm. Ar trebui să ne simțim jigniți că ne fac ”vânduți, sorosisti, trădători de neam și țară”? Tu ce zici? Cine jignește mai mult?
   Unii ne vindem pentru niște idealuri (gen corectitudine), ceilalți pentru un leu în buzunar. Dacă tu tragi linie între cele două, treaba ta.

   • Sorin

    Eu exact asta am spus, că în imaginea respectivă se vede dezumanizarea de ambele părți, cei de dincolo și cei de dincoace de gard. Nu era de vorba de compasiune. Nu mă interesează cine de ce forțe politice e manipulat. Pentru mine fenomenul politic (inclusiv activiștii părților) este doar obiect de studiu. Uneori îl privesc și ca pe un mega-reality show, mult mai reality decât celebrul Big-Brother.

 3. PSD-istul Reply

  Mă stric de râs la aste comentarii de …… dreapta? Cică Dide, Ceausila-tembelica, Angi-Shaorma et&comp aruncau cu bani munciți! Sau sclavetii multinaționalelor care au rate pe 30 de ani! Nazistoizii ăștia de carton cu aifoane și bășini in cap se duc la serviciu și-i sug pula șefului zi de zi, in timp ce pensionarii ăia se bucură de o pensie mărită de PSD și li cam brehane de idioți! Mai vedem la vot cine a luat Muie en-gros, că tot va place conceptul!

  • mac gregor Reply

   Du-te ma si pupa mana lui Dragnea, daca asta e tot ce esti in stare. Eu nu am nevoie sa pup mana ciocoiului de Teleorman ca sa traiesc.

   • mac gregor

    Si pe-a dusului cu capul de la agricultura.

    Mare pacat ca nu se face verificare psihiatrica inainte, ca ar pica jumatate din guvernul Dancila.

   • PSD-istul

    Muie mie, ma, ca io atata inteleg din democraceala Mutalăului! O să i-o molfăi bine la teleormănean, ca altfel se supără pe mine dracnea cu dinții dtricați.

  • Groparu Nemernic Reply

   Pesedistule, ca ”sclav” la multinațională îți spun cu mâna pe inimă că nu trebuie să pupăm nici un inel aici. Dacă ești bun și-ți faci treaba ești binevenit, dar dacă ești putoare n-ai decât să intri-n politică unde dai jos chiloții și aștepți să te bage-n seamă șeful cel mare sau măcar vreun directoraș.
   Cred că se știe din ce categorie faci tu parte.

 4. PSD-istul Reply

  Un proverb chinezesc zice așa: ai grijă ce-ți dorești că s-ar putea să ti-i se întâmple! Toți ăștia cu Muia-n-gura o veți molfăi până la juisare pe 26!

  • Groparu Nemernic Reply

   Vezi că-n timp ce ne urezi carne îți iau copiii nozocomiale de la medicul de familie, iar dacă dorim să scăpăm de voi este și pentru că n-ați făcut nimic pentru a ne scăpa de ele.
   Dar dacă tu te răcorești înjurându-ne în timp ce te îneci în buda din fundul curții, dă-i drumul, viteaz anonim ce ești.

   • PSD-istul

    Doar un prost ca mine ia nozocomiale de la medicul de familie… Noroc că nu vine Tariceanu niciodată la presedintie, așa că luăm pur și simplu MUIE-MUlta IEuropenitate de la sas!

 5. neamtzschantz Reply

  a inceput campania electorala pe bune si pe bloguri.
  de cind stiu eu romania, romanii se balacaresc ca la usa cortului in campania electorala. daca intru intr-o crisma in germania in perioada electorala si daca-i intrebi cu cine voteaza unu o sa-ti zica cu spd, altu cu cdu sau csu, altu cu verzii, altu cu socialistii, altii cu liberalii. toti au sa ia nota de optiunea ta de vot da nimeni n-a sa balacareasca si n-o sa desconsidere pe cineva pentru optiunea lui de vot. n-o sa faca asta nici la el acasa si nici la munca si nici in cercul de prieteni apropiati.
  si eu, privitor de afara cred ca psd este un mare rau pentru romania si n-as vota cu ei. ce nu inteleg eu e dispretul, ura si balacareala la adesa celor care ar vota cu ei. pai dupa cum vad eu si aia “buni” sint “rai”.

  • Groparu Nemernic Reply

   Nu este nici un fel de campanie aici pe blog, ce e plătit e marcat ca atare, iar părerile mele nu sunt de vânzare. Ba mai mult, cred că deja v-ați format o idee spre ce parte a spectrului politic înclin, nu mai e nici un secret.
   Iar scatoalce am dat tuturor, nediscreționar, când am considerat de cuviință.

   • neamtzschantz

    @groparu
    dragul meu, eu nu te-am acuzat de nimic, nici ca esti platit de cineva, nici ca te-ai lasa cumparat de cineva, nu stiu cum se poate intelege asa ce-am scris eu?
    cind faci comentarii politice in campanie electorala, atunci faci campanie electorala, ceea ce e bunul tau drept. si sa faci campanie electorala pentru cine vrei tu si sa ai pareri politice de care vrei tu. nu inteleg care-i problema si nu inteleg ofticarea ta. eu insumi am pareri politice si mi le afirm cind poftesc ca nu mi-e rusine cu ele si oricine altcineva are acelasi drept. nu inteleg reactia ta.

  • mac gregor Reply

   Eh, daca PSD ar trata lumea cu respect as putea si eu sa am respect pentru votantii lor.

   Din cate imi amintesc, si groparu era mai respectuos cu ei acum cativa ani. Acum e mai clar pentru toata lumea ca nu merita.

   Merita un pic de cautare in arhiva blogului, eu asa imi amintesc.

   • neamtzschantz

    @mac
    oricine poate afirma ca adversarul nu trateaza populatia cu respect si sa foloseasca asta ca argument pentru propria lipsa de respect. absolut oricine.
    pe de alta parte eu am citit comentariile si am tras o concluzie, si anume ca din 90 incoace am vazut balacareala de campanie absolut intotdeauna si am constatat ca in vest e cu totul altfel, ceea ce e adevarat. adica e mai multa civilizatie in discursul politic si la actorii politici dar si la votanti.
    acuma eu am facut o constatare avind ambele experiente. e bunul meu drept. nu te-am tras de mineca, nu ti-am cerut justificari. terog sa te simti liber sa faci cum crezi tu mai bine, de altfel nici macar n-ai nevoie de incuvintarea mea in sensul asta.
    lumea in romania din punct de vedere politic e necivilizata de orice parte s-ar afla, asta e parerea mea, si ma tem ca nu mi-ai schimbat-o cu “argumentul” tau.

   • mac gregor

    Din punctul meu de vedere o sa incerc sa fiu cat mai putin stresat cu putinta de campania asta electorala.

    Votantii lor pur si simplu trebuie cumparati la un leu, ca asta este valoarea demnitatii lor.

    Ce rost are sa imi pierd ore in sir ca sa discut cu respectivul “valori” pe care nu le are, dar pe care se preface ca le sustine pentru ca a primit un litru de ulei. Mai bine lucrez in timpul ala, cumpar un bax de ulei si “conving” 10 ca el dintr-o lovitura ca sunt cel mai bun.

    Plus ca scap de stresul implicat in discutia cu un mincinos care le intoarce cu nesimtire, il si conving, scap si mai ieftin, win-win.

    Stresul scurteaza viata.

   • neamtzschantz

    @mac
    da de ce trebuie sa convingi pe cineva de ceva omule. tu votezi cu votul tau, el voteaza cu votul lui. poate ca problema voastra e ca credeti ca trebuie sa convingeti pe cineva de adevarul vostru, daca e nevoie cu forta sau cu orice mijloace. nu trebuie.
    asta e democratia. tu votezi ce vrei, el voteaza ce vrea, toti se supun voiosi rezultatului. e diferenta prea uriasa intre ce ai fi vrut tu si ce a iesit ca fiind vointa majoritatii, atunci poate nu e tara potrivita pentru tine alaturi de o asemenea majoritate. simplu.

   • costicămusulmanu

    neamțule iar ne contrăm…
    și dacă nu vreau să plec? că nu prea vreau; nu de frica insuccesului că (știu că nu-s modest, da’ asta e) nu-mi plouă-n gît; da-mi place a dracu’ țara asta…
    pe de altă parte și irlandezu’ de mcgregor are și n-are dreptate: are cînd îi evaluează la 1 leu și n-are că nu admite că valoarea asta, în timp, le-am dat-o noi ăștia cu mai mult de 3 sinapse…care n-am fost capabili (sau nu ne-a interesat pînă acum) să-i ridicăm puțin din mocirla securisto-comunistoidă, să-i facem să gîndească și singuri și să nu ia pe nemestecate ce le “vinde” primaru’ sau popa;
    cu groază mă gîndesc la ascensiunea fulminantă a unui zelea-codreanu, pe fondul nedreptății sociale și a deznădejdii și cu greață la votul meu pro iliescu, în 2000, de frica lui vc tudor…
    somnul rațiunii naște monștri!

   • mac gregor

    @costica

    Eu zic ca asta e nivelul lor. Si asa trebuie tratati, cumparati cum o face pesedeaua, ca atata pot si doar atata inteleg. Nu sa ma apuc eu sa fac din porc cal de curse.

    Eu nici pe mine nu ma pot ridica cat si cum vreau, ce sa fac cu ei? Pentru asta trebuie o organizatie. Si avem inca un deficit de organizare, abia avem USR si un inceput de organizare pentru noi.

    Daca pe parcurs isi dau seama ca se poate mai bine si o sa vrea si altceva decat sa pupe mana ciocoiului pentru un kil de faina, foarte bine, o sa incerc sa ii ajut.

   • neamtzschantz

    @costica
    eu nu zic sa pleci. eu nu zic nimanui nici sa plece, nici sa ramina. eu am spus ca daca majoritatea unei tari merge pe o cu alta linie decit aia pe care merg eu, atunci nu e tara potrivita pentru tine. asta nu inseamna ca trebuie sa pleci, poti sa traiesti mai departe in tara care nu ti se potriveste, your choice.
    probabil ca te-ai descurca minunat si afara, posibil si sa nu, asta o afli numai cind o incerci. cunosc oameni care in romania din puctul de vedere al societatii romanesti si a criteriilor ei de evaluare nu valorau nici cit o ceapa degerata si aici au lasat lumea cu gura cascata de buni ce erau si cunosc pomi laudati in romania cu superlative care s-a dovedit ca aici s-au ratat maiestuos. ambele sint posibile, de stiut sti insa numai dupa ce o faci.

  • Sorin Reply

   Cu respect îți spun: ceea ce tu nu știi (sau poate ai uitat) este că România și românii nu au experiență democratică. Pur și simplu nu știu ce-i aia. Așa a fost mereu. În interbelicul hiper idealizat era mai rău decât acum. Campaniile electorale și viața politică – în general – evoluaseră, e drept, de la măciuci la mitralierele legionarilor. Acum a mai rămas doar mu-a și acuzațiile de soroșism, de corupt sau de comunist. Tendința este mai degrabă spre non-democrație. Am avut Iliescu și adepții lui gălăgioși, mai nedemocratici decât idolul lor însuși, am avut Băsescu, cu adepții lui mult mai băsiști decât odiosul personaj, acum îi avem pe Dragnea, Iohannis, Cioloș. Nu știu câtă democrație vor ei, dar adepții lor sigur nu cunosc conceptul. Românii vor tătuci, românii vor fie regimuri de tip fascist, fie de tip ceaușist. Ei îi regretă pe Ceaușescu, pe Antonescu, iar celor mai tineri legionarii li se par cool. Nu mai au mitraliere, mineri nu prea mai sunt, așadar am rămas cu mitingurile psd-iste (care ne aduc aminte de vechiul regim), cu demonstrațiile și marșurile mișcării Rezist, cu pumnii grupului Dide-Sandi-Ceaușescu și cu unii care se dau cu curul de pământ prin Parlament sau se aruncă în fața mașinilor. Un artist a spus că nu știe dacă merge la vot. Atât i-a trebuit! Au sărit hultanii pe el. Dacă la ultimul referendum spunea că votează, se întâmpla la fel. Uneori e bine, alteori nu e bine să mergi la vot. Poftim democrație!

 6. Emil C Reply

  @macgregor, tu ești un tip trist tare, dacă te bucuri că niște golani au aruncat la batjocură cu mărunțiș către niște amărîți.

 7. Remus Reply

  ba deci io am ratat momentul? care e faza cu un leu?
  ca in rest toate celelalte/galeti/buzi in curte le avem de la pesede/penele/plm

 8. Morrissey Reply

  Daca sunt asa abuzati de primari, saracii de ei, atunci de ce voteaza tot trandafirii, de 30 de ani incoace?
  Hai sa nu le mai gasim scuze, ca nu au niciuna. Cand esti lenes ramai si prost si sarac.

  • Remus Reply

   unii ar zice ca atunci cand esti prost de mic, cand esti mare numai te joci.

 9. santamanta Reply

  @musulmanu,corect, in loc sa ne batem joc de ei, ar trebui ridicati -greu cand te injura, dar sa mai pui si jar pe foc…
  @neamtz, trump e in vest?
  discuta civilizat cand aud de merkel ‘old white men’ din ex-RDG(ramasi la fel, intr-o mocirla nationalista)? sau ii iau la bataie pe jurnalisti?

  • neamtzschantz Reply

   @santamanta
   trump e in america. europa nu e un capitalism salbatic de tip american, ci o social-democratie care in america e socotita socialism. europenii centrali si de vest urasc americanii si stilul american de capitalism. un pic exagerat, dar daca vrei e cam relatia fostelor tari din est cu uniunea sovietica, cam aceleasi sentimente.
   e adevarat ca in fostul ddr ultranationalismul e in floare, dar in total in germania nu depaseste 20%. cind nazistii germani sau extrema stinga au majoritatea sau ajung cumva la guvernare e timpul si pentru mine sa-mi caut alta tara. nu cred ca o sa fie cazul.

 10. Dan Andrei Reply

  Groparu’ tot gropar. Ascunde căcatul sub pământ. Banul face valoarea? Să dai un leu și să te miri că sunt oameni care îl ridică. 🤣🤣🤣 Reziști sau nu reziști?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *