Doamne-Doamne nu are nici o legatura

Nici cu atacurile astea, nici cu alea de la turnurile gemene. Nici cu popa care v-a luat bani ca să vă sfinţească casa şi maşina la început de an, nici cu cel care nu vă îngroapă ruda sau nu vă botează copilul dacă nu sunteţi la zi cu contribuţia la biserică. Nici cu cel care vă îndeamnă să votaţi cu unul sau cu altul, care cerşeşte bani pentru Catedrala Mântuirii Neamului, nici cu Torquemada sau cu cei care l-au ars pe rug pe Jan Hus şi Giordano Bruno.

Nici cu pastorul catolic pedofil, nici cu cei care au ordonat Noaptea Sfântului Bartolomeu, nici cu cei care blochează drumul copiilor palestinieni către şcoală sau cu cei care sacrificau alţi oameni în vârful piramidelor aztece. Nici cu popii care au închis uşile catedralei de la Timişoara, deşi demonstranţi paşnici încercau să se ferească de gloanţele armatei, nici cu catolicii implicaţi în masacrele din Rwanda, nici cu popii care vindeau indulgenţe pe bani grei, nici cu saudiţii care nu permit femeilor să conducă sau cu ucigaşii lu Theo van Gogh. Şi nici cu Ku-Klux-Klan-ul, nici cu musulmanul care îşi bate nevasta, nici cu popa care se îmbată şi-şi ucide tatăl, nici cu nebunul care şi-a otrăvit întreaga sectă în Guyana.

Nimic din toate astea nu are legătură cu Doamne-Doamne. Are însă legătură cu o tipologie de oameni care se regăseşte peste tot.

Iar cuvântul pe care-l căutaţi este “extremist”. Haideţi să nu mai încurcăm borcanele: una-i una, şi cealaltă – nu-i aşa? – este cealaltă.

je suis charlie

25 lovituri, dă-i și tu!