Când ochii-ţi joacă fieste

Deşi acest lucru este interzis cu litere de foc în cartea stacojie a programatorului din spaţiul non-Schengen, un inginer de soft nu a avut de ales, într-o bună zi, decât să stea la serviciu cu mult peste program. Ceva conferinţe, o urgenţă, mai o compilare şi nişte e-mailuri, overtime până pe la zece seara.

Partea bună este că în România este scris cu litere de foc în cartea stacojie a programatorului că orele suplimentare se plătesc dublu; partea proastă este că nimeni nu a citit literele alea de foc, ce să mai vorbim de întreaga carte stacojie.

Aşadar, şi muncit, şi neplătit, inginerul a plecat, într-un târziu, către casă; şi era atâta de obosit, că deja vedea linii de cod pe pereţii clădirilor de oboseală, iar ochelarii îi atârnau ca două piatre de moară pe nas. Şi, mergînd el aşa, agale, pe strada aia presărată cu linii de cod ca-n Matrix, i se făcu poftă de o ţigară – să mai elimine şi el, bietul, din toxinele de peste zi, că ţigările, se ştie, te purifică mai ceva ca o baie japoneză. Şi pentru că rămăsese fără, se îndreptă ca teleghidat către magazinul de la care-şi cumpăra de regulă ţigări şi deschise uşa.

“Pesemne că sunt foarte obosit tot timpul”, îşi spuse programatorul, “dacă până acum nu am observat niciodată că magazinul de la care-mi cumpăr ţigări are trei trepte la intrare! Poate ar trebui să fiu mai atent cu viaţa mea, gen să mă uit mai des pe unde calc!”

Se îndreptă către ghişeu, se puse la coadă şi începu să umble în portofel după bani. “Ia te uită ce linoleum or pus ăştia pe jos! Parcă aveau gresie…” În timp ce număra bancnotele de plastic, se uită în jur: “or schimbat şi vânzătoarea…!” Ciudat!
– Poftiţi! zise vânzătorul.
– Lucky, zise programatorul.
– Lucky… şerveţele? zise vânzătorul.
– Nu! zise programatorul.
– Lucky… ţigări? zise vânzătorul.
– Da! zise programatorul.
– Nu ţinem, zise vânzătorul.
– Cum adică nu ţineţi!?
Vânzătorul se uită la el lung:
– Păi suntem farmacie. Magazinul e la următoarea uşă.

Şi toată lumea de la coadă din farmacia inimii începu să necheze ca caii ăia de la Letea de-or ajuns lasagna de vacă.

8 lovituri, dă-i și tu!