În general, filmele românești sunt exact ce-ți trebuie dacă ai un blog de umor: te ajută să-ți dai seama că, indiferent de cât de slabe ți-s poantele, măcar nu ești scenarist de film în care se soarbe ciorbă timp de o oră din interiorul unui maieu. Și că, indiferent prin ce drame treci după ce ți-ai tăiat o unghie intrată în carne, tot ai mai multă poezie în tine decât soarta nefericită a personajului răstignit fără șansă în insectarul unui destin fatal. Și asta te face iarăși vesel și blogger!

Dar zic ”în general” pentru că sunt și excepții. Așa că, dacă aș face top cinci cu filmele mele românești cu care ar fi OK să naufragiez pe o planetă pustie ca să cresc cartofi, acesta ar fi, cu siguranță, condus detașat de

1. Train de vie


Afișul nu zice mare lucru. Tot restul, da (de aici)

Nu vă pot spune suficient cât de mult îmi place filmul ăsta. Radu Mihăileanu pune în scenă un film alert, extrem de amuzant, fără grobianisme, cu acțiune la 220 V, mult neprevăzut, puțină iubire, puțină moarte, puțină aventură – așa cum îți oferă în general viața atunci când te hotărăști să ți-o schimbi. Plus una din cele mai reușite scene muzicale dintr-un film de la noi! Duel între muzică evreiască și țigănească, într-un gulaș balcanic de-ți face părul să dea la măciuci:

2. Aferim

Nu s-a schimbat mare lucru în România de atunci (sursa)

Despre care am scris că-mi place – mai ales din cauză de muzică din colecția lui Anton Pann. Și un scenariu desăvârșit: s-au studiat mai mulți scriitori din vechime pentru a reda parfumul limbajului prepașoptist decât cred că au citit 70% din filmmakerșii români într-o viață.

3. Seriile cu Florin Piersic haiduc

Trandafirul galben
Feriți-vă, scuipă sâmburi! (sursă poză)

Scenarii scrise de Eugen Barbu, un maniac al cuvintelor care stătea la discuții ore în șir cu oameni din cele mai variate medii și-și scria pe șervețele orice cuvânt demn de ținut minte (și Groparu le scrie pe aifon, dar le șterge din greșeală). Un Florin Piersic in floarea vieții, așa de potent că orice se alege de el nimic nu va șterge imaginea lui din filmele astea. O Marga Barbu aprigă, care – băăăăi, ce femeie! – se ridica ușor, avea un umăr gol și trezea toți hormonii, până și-n femei și copaci! Meseria ideală? Proiecționist de cinema în epoca de aur, vedeai filmele astea de 100 de ori pe an!

Subtilitate: Mărgelatu este în ceva biserică, cu potera pe urma lui… potera îl înconjoară și zbiară: ”Mărgelatule, dă-te prins!” Expresia asta numai un maniac al cuvintelor o putea folosi: nu predă-te, nu renunță… ci ”dă-te prins”, echivalentul lui ”dă-te, Radule, legat!” din ceva cântec de Irina Loghin, în care Radu, ceva blogger din vechime, slobozăște levolverul și ucide oamenii domniei și, firește, scapă să scrie pe blog și-n alte zile.

4. În nemernicia mea, Columna

Barba ucigașă daco-getă versus efeminatul latin: supradoză de testosteron versus ”cred că mi se vede niște păr din nas din unghiul ăsta, mi-l depilezi, te rog? Că vreau să arăt bine deseară, la orgia consulului!” (sursă poze)

Pentru că eu țin cu dacii și încă mai sper să-i bată pe romani. Și pentru că oameni ca Ilarion Ciobanu nu se mai fabrică: mai are cinematografia românească vreun macho man îmbrăcat în piei de animale care să semene măcar de departe cu el? Scena aia în care se uită la cotropitorul roman cu o ură de auzi ochii cum scrâșnesc din dinți… plus scena asta, frateeee….

Și, pentru că veni vorba,

5. Orice film cu Gheorghe Dinică

Băi, deci orice film cu Gheorghe Dinică. Pentru că nimeni nu a jucat vreodată vreun rol de lichea mai bine ca el. Ticălosul prin excelență. Sunt mare fan, îl iubesc, și faptul că nu mai este printre noi îi crește legenda zilnic. Dinică for ever! Luați de aici, dacă aveți o zi mai liberă la servici:

Na bun! Acuma: scrieți-mi frumușel un top 5 filme românești la care vă puțeți gândi și puteți câștiga, prin tragere la sorți, un super proiector Epson EH-TW5210, așa de tare că nu veții mai vrea să vă uitați la filme la plasma 7D 19k Ultra HD cu prăjitor de cârnați încorporat. Așa de tare, că veți deveni cea mai tare gazdă pentru meciuri și filme sau veți avea mereu un motiv suficient de puternic ca să scapi de musafirii nepoftiți arătându-le pe ditamai ecranul poze de la nunta voastră sau pozele de la mare.

În 6 iunie, câștigătorul va fi anuntat pe pagina de Facebook a Raiffeisen Bank (momentul sponsorului: ”Noi ne pricepem la banking. Alții la filme. Îi aplaudăm pe cei care le fac la TIFF15!”). Regulamentul campaniei este disponibil tot acolo. Și scrieți-mi până pe 5 iunie, ora 23:59; și mai vedeți că o să vă dau și niște bilete la Câini la TIFF de vineri, un alt film românesc premiat la Cannes anul ăsta, despre care am auzit numai lucruri bune; asta dacă sunteți în Cluj.

Hai, liniște pe platou… MOTOR! Să curge comentariile! (preiau leapșa de la fiica mea Cristina Bazavan și îl contaminez pe Cristi Sun Tzu).

LE: Multumesc tuturor celor care au scris Usturoi, chiar dacă asta nu le va mări șansele (câștigătorul va fi ales prin tragere la sorți), eu nu am scris că e în topul meu 5 pentru că e bebelușul meu, și no ;))

Update final: s-a tras la sorți, cu tot cu backup, în cazul în care Cosmin B nu răspunde la mailuri. Mulțumesc tuturor celor care au participat, și rămâneți pe Groparu, singurul blog cu cea mai veche temă din România! Mă gândesc foarte serios să trec pe groparu.blogspot.ro, pe bune vă zic.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 211 comments

 1. Vasut Reply

  1. Usturoi
  2. Amintiri din Epoca de Aur
  3. Aferim
  4. 4 luni, 3 saptamani, 2 zile
  5. Liceenii

 2. Vlad D. Reply

  1. Filantropica
  2. Morometii
  3. 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile
  4. Aferim
  5. Amintiri din epoca de aur.

 3. Adrian F. Reply

  1. Filantropica
  2. Amintiri din Epoca de Aur
  3. Crucea de piatra
  4. Cel mai iubit dintre pamanteni
  5. Secretul lui Bachus

 4. Groparu Nemernic Reply

  @ Adascalitei Cristian Marius: nu! Asa ca… felicitari, esti noul castigator al proiectorului! Te rog trimite-mi datele tale pe groparu.ro la gmail. OK?

 5. Cosmin B Reply

  ok. sa-l folosesca sanatos. dar deja aveam locul pregatit :))

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *