Știu că pe mulți îi va lovi neplăcut postarea asta. Mi-o asum. Sper să tolerați punctul meu de vedere chiar și într-un asemenea subiect care stârnește pasiuni și polemici, dar am un băiat și vreau să-i arăt, peste 20 de ani, că am luptat și eu, cât am putut, să-i fie mai bine lui și generației sale. Am și o mică motivare la coada articolului, dacă vă interesează.

Așadar, pe cine aș vota sau votez în 2016?

La Zalău: pe prietenul meu Mircea Groza. Din partea PSD, partidul care mă doare că a încăput de la începuturile istoriei sale pe mâna unor asemenea mafioți, în timp ce cele mai bune țări în care poți să trăiești sunt cele nordice, social-democrate prin excelență. Repet: știu, din partea PSD. Dar am avut încredere în Mircea Groza 100% pe perioada Usturoiului (unde a fost om cheie), el a avut încredere în mine 100% așijderea și am în continuare încredere în domnia sa 100%. Și nu cred că e omul care să se murdărească, a muncit prea mult o viață întreagă și este un om onest. Hai, Mircea, țin pumnii!

În Florești: jos cu primarul Șulea! JOS, JOS, JOS! În afară de câteva asfaltări și propuneri care mai de care mai fantasmagorice, cel mai aglomerat drum din România este de mulți ani Florești-Cluj, și pe el îl doare-n bașcheți: el locuiește în Cluj, face naveta pe sens invers aglomerației. Și singurele centuri care leagă cea mai mare comună de oraș sunt de piatră, cu o singură bandă pe sens. JOS, JOS, JOS!

La București, sectorul I: Clotilde Armand. Da. Da. Da.

La București, sectorul V: Ovidiu Raețchi. Fără dubii.

La București, la primăria de capitală: hipsterul, salvați Roșia Montana, Nicușor. Îi știu bubele, șef de campanie rusofil, prezență mai puțin hămăitoare la TV, dar fuck it!

La Cluj: we’re in a relationship… and it’s complicated.

La primărie, avem trei domni în plutonul fruntaș:

 1. Emil Boc: primar de mulți ani, sub el orașul a crescut și nimeni nu poate nega acest lucru. Eu însumi sunt un beneficiar al acestei creșteri. Mi-a trecut supărarea că după ce mi-a promis cu gura lui că-mi dă bani pentru Usturoi, un film care ar fi pus orașul pe multe hărți dacă ar fi fost și mai sprijinit, a declarat mai apoi, la radio, că el nu are absolut nici un control asupra modului în care comisia distribuie fondurile pentru cultură. În primărie sunt mulți oameni competenți (Diana Apan, Emilia Botezan, Oana Buzatu, Mirela Ogrutan, Panfi – care nu joacă neaparat în prima linie de front), dar a făcut un blat de mulți ani cu UDMR-ul și la blaturi e clar ce furtișaguri se petrec. Plus că multe lucrări ale Clujului sunt făcute cu fundul, cel mai grăitor fiind faptul că drumul spre viitoarele arealuri de dezvoltare au o singură bandă pe sens: Borhanci, Chinteni, Făget dinspre Mănăștur. Nu mai zic asfaltările și pavelele din centru, efectiv nu am timp să umblu să vă arăt câte semne de circulație sunt blocate de stâlpi sau semafoare și invers, că trebuie să te chiorăști prin parbriz să-ți dai seama. Plus că departamentul de autorizare a construcțiilor, din ce am aflat de la colegii mei care-și fac case, e un fel de gașcă a incompetenților (își fac ei poze la case, ca să aibă inspectorii ce pune la dosarele pe care ar trebui să le facă ei înșiși!). Plus gurile de canal. Plus pistele de bicicletă. Plus Apostu. Plus… Da, înțeleg că e greu de administrat un oraș, dar de ce alte orașe pot? Clujul se va prăbuși, la un moment dat, sub propria-i greutate, sub privirile nepăsătoare ale unei întregi administrații, odată cu jumătatea de milion de oameni (câți vom fi peste câțiva ani). Oricum, va ieși primar detașat, pentru că orașul a luat-o în sus după mulți ani de stagnare pe perioada mandatelor sale și clujenii sunt ardeleni conservatori.
 2. Octavian Buzoianu: singurul cu care m-am întâlnit în campania electorală. Intrat târziu în campanie. Nu știu ce să zic… controverse, atacuri, îți poți forma o părere despre cineva după 15 ani de bârfe din oraș și o întâlnire de 2 ore? Eu nu am reușit. Apreciez trecutul și prezentul de om de afaceri, nu știu cât de oneroase sau nu au fost și sunt ele, cu siguranță o minte sclipitoare de manager.
 3. Liviu Alexa: vulcanic, vocal, heirupist, controversat, nu admite contestație, a dat uneori inclusiv în prieteni comuni. Suntem amici și îl cunosc binișor, cu rele, cu bune și foarte bune – în ciuda oalelor sparte uneori cu ciomagul, are o activitate filantropică impresionantă, chiar dacă nu mereu mediatizată (a făcut mai mult bine decât a scris chiar el despre asta). Cel mai coerent program de primar, cel mai vehement discurs. O fi copt de primar? Nu știu. Știu însă un lucru: am încredere în echipa lui, mai exact, în prietenul meu Răzvan Dragoș. De la TVDeCe. (sursă: ziardecluj)
  Și pentru Răzvan votez cu inima deschisă. Pentru că îl vreau consilier. Pentru că nu are discurs politic în el. Pentru că mă reprezintă, pentru că este onest, este muncitor, are realizări care au pus orașul pe hărți, pentru că în programul lui de campanie dorește să atace o problemă MARE a oricărui părinte corporatist din Cluj (cu cine las copilul între ora 16:00, când scapă de la școală, și 18:00, până scap eu de la serviciu? A, scot din buzunar 1000 lei pe lună, cât costă un afterschool!), pentru că experiența lui în branding și copywriting poate duce orașul mai departe, mai sus, mai bine. Ar fi multe de zis, dar ecce homo. Și nu, nu cred că este păpușa nimănui, are suficient discernământ pentru asta. Și pentru că vreau și oameni cu fețe în consiliul local, nu adormiți în funcție sau cu mega-afaceri în imobiliare de care ori auzi din an în Paști, ori din presă, când îi saltă DNA-ul.

Ce ne-ar trebui nouă, românilor? Manageri. Leaderi. Oameni care să știe să facă planificare. Fraților, lucrez în corporație, 2 ore pe zi fac numai planificări și explic ce am făcut, de ce am făcut așa. Așa merg lucrurile, așa nu se irosesc resursele, așa te forțează sistemul să gândești fiecare pas și să-l integrezi în lungul mers către mai bine. Manageri și leaderi. Și din ăștia nu prea avem, din păcate.

Notă de final: Groparu nu are nici un interes personal direct în aceste alegeri. Lucrez la privat din 2003 și după episodul Usturoi m-am cam lecuit, deocamdată, cu cerut bani de la stat, chiar dacă asta face un bine statului, și nici nu voi fi omul care să sune pe cineva implicat politic să ceară o favoare, eventual maxim aș face o propunere oficială dacă ar fi în interesul public. Așa cum a făcut și Usturoiul, cât a putut, a pus puțintică lumină pe orașul în care trăiesc și pe care-l iubesc. Singurul meu interes este să văd că se mai trezește administrația locală din adormirea asta ardelenească și gândește cu câțiva pași înainte de a mai construi un cartier de blocuri de 30.000 de oameni, cartier legat – firește – de oraș de un drum cu două sensuri și de țevi de apă și canalizare subdimensionate, că  nu poți face duș și spăla vasele în același timp decât dacă le faci pe amândouă în chiuvetă!

Hai, fie ca cel mai bun să câștige, Doamne-ajută.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 13 comments

 1. Bula Reply

  Tevile de la apa si mintile conducatorilor trebuie largite.

 2. Groparu Nemernic Reply

  @boemul: hai ai noștri!
  @ abc: săsoaica, din ce am aflat, e mega zbir. Poți face treabă și fără să tratezi oamenii ca pe câini.
  @ Bulă: și burțile lor micșorate!

 3. Alex Nicolae Reply

  Poti sa pui linistit si pt Tg Mures , POL si Dan Masca.

 4. alunelu Reply

  Deci zici sa n-o votam pe madam Fodor? Da’ pe cine? Nu-mi zi de bloggerul Razvan Pop, ca e de-o penibilitate…

 5. Groparu Nemernic Reply

  @ alunelu: I feel you. Singura varianta, posibil, tot săsoaica rămâne, dade-dade s-a întoarce neamțu’ înapoi.
  @ genache: asta e încă una din cele mai blânde ipostaze ale lui 😀

 6. Dragos Reply

  Pe Mircea Groza nu ca l-as vota, m-as muta la el si i-as cere sa-mi faca mancare zilnic. Tot sper sa am o data ocaza in viata asta.
  Si cu Raetchi m-ai nimerit bine. Sa se dea cate unul la fiecare oras, zic eu.

 7. Atti Reply

  Gropare, toate faine pana la Alexa. Ca fix de un Trumpulet avem nevoie la Cluj. Sa aibe grija de afacerile orasului la fel de profitabil (oficial) ca de ale lui 😀

  Fix pe el. Aha. Si mai ce?

 8. Groparu Reply

  @ Atti: da, pe el. Sa le trimitem Alexa pe cap, sa nu mai doarmă atâta! Si mai ales pe Razvan Dragos, mai ales pe el.

 9. Atti Reply

  Cumva imi este greu sa aleg un gunoi pentru ca are in echipa si un om fain.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *