Fire impresionabilă și pentru că, de când am copii, văd catastrofe peste tot (e drept că le și pățim – 1, 2, 3, 4…), m-am voluntariat să fac pe pompierul la firmă. Trebuia oricum un angajat desemnat să se ocupe de evacuare în caz de incendiu; și, cum îmi place mie să mă dau șef, am preluat eu sarcina ingrată de a intra în WC-ul femeilor ca să le evacuez de fiecare dată când se face simulare (și acum exersez în oglindă replica mea preferată: ”întrerupeți căcuța, incendiu în clădire!!!”).

Cooperativa are sediul în cea mai mare clădire de birouri din Cluj: 6200 de corporatiști furajați cu salată de quinoa, cu trotinete electrice și carduri Revolut. Da, avem și bărboși, e plin.

Și se face ședință pentru programul de simulări pe sezonul toamnă-iarnă și ne adunăm ăștia vreo 60, pompieri atomici amatori de la alea 60 de firme chiriașe. Ascultăm răbdători, se discută planurile de evacuare, locurile de întâlnire etc.

La un moment dat, un coleg pompier amator întreabă franc:
– Dar de ce nu fac și pompierii adevărați exerciții de stingere la clădirea noastră?
– Cum adică?
– Păi nu știu, când facem simulare să vină și ei cu trei dube din alea mari și să se prefacă că sting incendiul. Să vadă cum își croiesc drum prin 6000 de oameni care ies din birouri în același timp, să spele un pic geamurile cu furtunurile, să vadă dacă merg hidranții… din astea.

Reprezentantul firmei de PSI izbucnește:
– Nici nu știți cât de mult am tras de ei să facă așa ceva! Am vorbit și cu generalul… nu sunt fonduri.
– Cum nu sunt fonduri?
– Nu sunt! Că o asemenea aplicație înseamnă sporuri de salarii, motorină… bani în plus.
– Păi și dacă e ceva?
– Dacă e ceva… o să vadă atunci.

Deci sunt bani de salarii mărite, dar nu sunt bani de aplicații. Și la Colectiv au văzut ei atunci exact care e treaba. Dacă ați văzut filmul de pe Libertatea (nu vă dau link, îți trebuie stomac să-l vezi cap-coadă), ați observat cum civilii îi transportau în grabă pe răniți, pe când unii pompieri și polițiști mai degrabă nu s-ar fi murdărit.

Bonus: colega mea care a lucrat pe SMURD zice că clădirile astea de birouri sunt proiectate ca maxim o treime din angajați să se poată evacua în caz de Doamne feri. Așa că… e doar o chestiune de timp până vom avea o tragedie așa de mare că vom uita cu toții de Colectiv.

Ce să vă zic, păziți-vă pielea, că dacă așteptăm după instituții…


Comemorarea Colectiv, 3 ani mai târziu, octombrie 2018

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 28 comments

 1. 7 Reply

  Nu te supara, dar pe SMURD lucreaza persoane cu cursuri de 3 luni de prim-ajutor, permite-mi sa nu pun foarte multa baza pe chestiile stiute sigur de o fosta de la ei 🙂

  • Ralu Reply

   As lua si eu with a grain of salt acest aspect.
   Probabil ar fi fost credibil daca venea informatia de la un arhitect sau cineva care chiar e expert in astfel de lucruri?

 2. andu YY Reply

  Gropare,
  un sfat pe bune,
  dacă tot ești voluntar acolo, fă-ți un grup de influență să ajungeți să obțineți exerciții simulări si cu pompierii adevărați pentru ca e extrem de important.
  La WTC 9/11 grupele de birouri care au făcut 2-3 exerciții de evacuare au reușit sa iasă în timp util, deși înjurau pompierii cu exercițiile, după tragedie toți le-au mulțumit.(etaje de sus 90 si ceva)
  Nu vă lăsați, du-te la Boc, la partide, la Orban, la ziare , la TV ,la Johannis, să se dea fonduri si sa se facă aceste exerciții asa cum sunt procedurile ( ca la carte cum se zice)

  • Groparu Nemernic Reply

   Ar fi o chestie ideală de făcut. Deocamdată mă concentrez pe colegi, au scos sub 6 minute de la alarmă până la întâlnirea la punctul stabilit, evacuăm pe cea mai sigură și rapidă rută, suntem la et. II.
   Ce mai pot să fac este să le țin un training și să-i stresez să se echipeze cu buf-uri. Și asta urmează, o am în plan.

 3. Ion ion romanul care nu face politica Reply

  Japonezii nu cheama pompierii sa ii supravegheze evacuarea. Au persoana desemnata pentru orice post punct civil si ala supravegheaza. Dar asta nu merge la romanul care carcoteste la orice. Teoretic scarile de evacuare sunt proiectate pentru 80-90% persoane (inca mai functioneaza niste standarde) dar, daca persoanele se intorc dupa telefon, poseta, punguta mancare, etc se ajunge la o treime. Pentru asta se fac training sa invingi reflexul de a te intoarce in flacari, fum.

  • Groparu Nemernic Reply

   Ei, eu sunt nazistul ăla pompier care îi scoate pe toți afară fără drept de cârcoteală. Se activează fostul dascăl care urla la elevi și le dădea 4 la obraznici 😀

 4. Anca I Reply

  Un picut eronata informatia tipului cu PSI – pompierii nu sunt platiti in plus pentru astfel de simulari, ei saracii nu au mai primit sporurile pe orele suplimentare de ani buni incoace. Poate ofiterii, da. Dar nu personalul operativ! Arafat investeste in echipament dar mai putin in personal si in pregatirea lui! In Bucuresti, pana acum vreo 2 luni, un pompier presta intr-o tura de 24 ore – 12 ore pe SMURD (in jur de 15 interventii) apoi inca 12, pe stingere, fara pauza. Acum intreb si eu…mai erau ei eficienti in caz de ceva? Este stiut faptul ca ambulantele SMURD sunt, in proportie de 70% un fel de taxiuri ptr dus diversi oameni la UPU, sa-si faca analize gratuite. Cele mai multe sunt fara medic, in majoritatea cazurilor ajung la caz si, daca e ceva mai serios, cheama o alta ambulanta, cu medic, in sprijin. Deci maxima eficienta – 2 ambulante pentru un caz! Aici intra in discutie si operatorii de la 112 si cum fac ei selectia si distribuirea cazurilor. Arafat a amestecat pompierii cu personalul SMURD, obligandu-i pe primii sa presteze pe ambulante, chiar daca ei s-au angajat ptr a fi pompieri! Fara salarii marite, fara sporuri. De multe ori la sedinte li se spune, lasa-ti stingerea, bagati SMURD! Ordin de la Arafat! Si e normal oare ca un serviciu vital pentru siguranta populatiei, profund militarizat (nu au voie nici sa aiba sindicat), sa fie condus de un civil?

  • Groparu Nemernic Reply

   Nu știu ce să zic de Arafat. Pe bune. Am atâtea informații contradictorii că sunt în ceață.
   Cei care-l cunosc personal de când făcea școala de medicină la Cluj și-ar băga mâna-n foc pentru el. În schimb, cei care au trecut prin catastrofe (și) din cauza sistemului pus la punct de el îl acuză (e drept că e greu să nu acuzi un pesedist, poate dacă era cu ”ai noștri” era mai iubit – cine poate ști?). Și acum întrebarea este: el este de vină, sau oamenii de sub el? Întrebarea asta n-are moarte.

   • Sorin

    Poți încerca o evaluare obiectivă, non-ideologică, a lui Raed Arafat. Ce a făcut, ce n-a făcut, câți oameni au beneficiat și câți au suferit în urma deciziilor/acțiunilor/realizărilor lui. Eu – de exemplu – am auzit că are un caracter nesuferit, dar oare despre asta e vorba? Dacă nu se lua în gură cu golanul ăla și nu ieșea lumea în stradă să-l susțină în iarna lui 2011, dacă nu colabora cu guvernele PSD și drama Colectiv s-ar fi întâmplat în timpul unui guvern non-PSd, de driapta, atunci poate era bine că vorbea la telefon în imaginile alea, atunci discursul ar fi fost diferit.

    În rest, ceea ce este cu adevărat îngrijorător este faptul că noi, ca nație sau ce suntem noi, avem o capacitate redusă de a gestiona situații de criză prin instituțiile ineficiente create, prin oamenii care ajung în funcții de decizie, prin tipul elitelor conducătoare care sunt exact cum este românul ca tip ideal, dar mai organizate – dacă ne amintim de Mosca. Sigur, sunt țări care se simt mult mai rău, dar când spunem că „vrem o țară ca afară” nu ne referim la… X-istan.

    Când e vorba despre un eveniment nefericit precum cel de la clubul Colectiv, primul impuls este de a căuta vinovați pe criterii politice. Asta nu e specific românesc, se întâmplă și la Licurici mai mari sau foarte mari. În speță, nimeni nu spune ceva despre vinovații reali ai accidentului: patronii clubului, pirotehniștii și managerii trupei care performa atunci, acolo. În cazul avionului prăbușit în Apuseni – la fel. În timp ce pesediștii invocau vina STS-ului, băsiștii pe cea a lui Arafat/SMURD/ „doctorul” Ponta/whatever. Nu mai spun de false probleme precum: ce căuta studenta acolo, trafic de organe, altele.

 5. Remus Reply

  La cooperativa la noi am un meci cu departamentul de protectia muncii, regarding the fire extinguishers.
  Pe scurt, fac chestii ieftine cu firme de apartament si totul sa fie ieftin, sa fie acoperiti de hartii, si cine trebe sa isi ia mita. nu neaparat sa fie si ceva functional.
  Si suntem 3000 de oameni aici.
  arza-i focu pe handicapati.

 6. Bubu Reply

  Si io-s in emergency team. Prima linie evacueaza si asigura pornirea pompei. A doua linie se intalneste cu pompierii la pct prestabilit si tine legatura cu cel care localizeaza ce senzori s-au declansat, plus vreo 3 care intervin sa stinga daca e cazul. Am avut instructaj cu pomperii live, cum se stinge un foc cu extinctor, cu patura, be-au aratat cum explodeaza un spray cu gaz etc. Toti, repet, TOTI angajatii sunt instruiti practic cum se foloseste un hidrant. O data pe an.
  Cursuri de prim ajutor o data la un an/ doi, curs pt defibrilator, curs pentru interventie in caz de substante periculoase, certificare de Pumpman pentru instalatia de stingere.
  O gramada de timp si bani, siguranta asta.

  • Groparu Nemernic Reply

   Fain! Eu sunt numai cu evacuarea. Stingătorul l-am folosit o singură dată, când eram tot pompier la altă firmă.
   E fain că faceți lucrurile mai serios.

   • Bubu

    Mda. In vecini cand a luat foc stivuitorul, acum un an, a trebuit sa-l smulga cu camionul prin perete si sa il ingroape. Altfel nu se stinge. Depozitul a mocnit 3 zile, apoi s-a reaprins. A ars vreo saptamana. Depozit de alimente, partea cu frig. U don’t want to know…

   • Bubu

    Daca observi, totul merge pe evacuare si info/ suport pentru pompieri. Prea putin pe interventie. La ultimul exercitiu am evacuat si facut apelul in sub 5 minute. Pompierii au fost aici in 2 minute juma. No kiddin. Bine, in mod normal ajung cam in 4. Atunci erau prin zona cu autospeciala.

 7. Andrea Reply

  Și-apoi vine și cutremurul. Da, ăla care dă tot Bucureștiul de pământ, cu toate ecourile lui, ăla pe care-l așteptăm de vreo zece ani. Ce zici, câți oameni locuiesc în București în blocuri cu bulină roșie? Câte clădiri istorice stau să cadă la prima adiere? Câți zgârie-nori au sisteme integrate de compensare în caz de cutremur? Code4Romania lucrează la o aplicație prin care să alerteze lumea, dar tot mă gândesc că va fi cam târziu…

  Am văzut ieri o parte din filmare, nu știu ce aș fi făcut dacă eram acolo. Aș fi urlat la oamenii ăia în uniformă care se plimbau printre răniți ca prin parc. Nu ajunge să faci educație și pregătire pentru intervenție în cazuri de urgență, e nevoie să îi învățăm pe oameni și empatie.

  • Groparu Nemernic Reply

   La cutremur… vai și-amar. Vai și-amar!
   M-am gândit mult la oamenii în uniformă care se preumblă pe acolo ca niște căței de pripas. Cred că e un cocktail de incompetență, frică să nu facă ceva ce i-ar putea costa jobul și lipsă de training evidentă. Empatie? Cum zici, cred că zero.
   Și cel mai tare mă doare că nu cred că vreunul din galonații ăia a făcut ceva după tragedie. Gen, să meargă la medicul unității de poliție și să ceară sfaturi despre cum să se comporte cu victimele cu arsuri. Nada, zilch.

 8. Andrei Reply

  Colega e cel putin habarnista iar matale dom gropar’ esti si mai “istetz” ca ea pentru ca raspandesti aceste elucubratii ale dumneaei.

  • Groparu Nemernic Reply

   6000+ de oameni în clădire, ~1000 de oameni pe corp, două căi de evacuare cu lățime de 1 pe corp. A se calcula în cât timp coboară 160 de oameni ultimul nivel până se intersectează cu alți 160 de la etajul inferior care coboară scările intempestiv, care apoi 320 se intersectează cu alți 160 de la etajul inferior șamd. Ia în calcul și condițiile de panică și condiția fizică precară a 60% din angajați (munca de birou te predispune la încheieturi înțepenite, burtici proeminente și picioare leneșe). Unii sunt atât de corpolenți că nu pot coborî cu încă cineva în lateral, ocupă o treaptă întreagă. Ajungi să ai cca 20 de oameni care coboară 22 de trepte (un etaj, primul, poate) în cca 20+ de secunde, scări cu uși batante grele, cu autoînchidere. Sună fezabil până se împiedică prima persoană și până țipă cineva, apoi începe distracția cu îmbulzeala.
   Colega mea are 8 ani de SMURD, presupun că a văzut niște chestii la viața ei. Tu ai ceva experiență în spate ca să justifice comentariul tău în care, de fapt, nu zici absolut nimic constructiv?

 9. Mali Reply

  Am vazut si eu ieri integistrarea de la Colectiv, si desi e ceva greu de privit ma supara atitudinea generala de ura indreptate catre toti pompierii si politistii/jandarmii care erau prezenti. Cum bine mentioneaza cineva mai sus, toti fac parte din structuri militarizate, unde nu se actioneaza fiecare cum il taie capul, nu au voie sa actioneze fiecare cum vrea, ci se urmeaza ordinul. Si da, oricat de stupid poate parea sa vezi oameni stand/umbland printre victime si nefacand nimic (pana cand nu s-a dat ordinul de catre comandantul misiuni), aia este exact ce trebuie sa faca: nimic pana nu primesc directia in care sa actioneze. Pentru ca daca nu au imprimat asta in creier mult mai multe actiuni de salvare ar avea consecinte nefericite din cauza haosului si deciziilor/actiunilor care interfereaza una cu alta.
  Ca nu sunt oameni in pozitiile de comanda suficient de bine pregatiti si ca nu exista proceduri suficient, suficient de clare, suficient de antrenate, sunt total de accord, si e oribil si trist.
  Insa, asa cum am spus la inceput, ma intristeaza sa vad ca societatea a ajuns intr-un punct in care e foarte usor sa ne intoarcem impotriva unui grup intreg de persoane, fara a sta sa analizam putin cine sunt cei din acel grup care cauzeaza problema si sa reusim sa vedem nuantele si sa intelegem problemele mai complet, nu doar sa sarim in directia in care suntem asmutiti.

  • Groparu Nemernic Reply

   Suntem dezbinați de ani și ani de zile, n-ar fi prima oară. Anti-pensionari, anti-bugetari, anti-psd, anti-#rezist, anti-yoghini, anti-unguri etc.
   Și acum suntem anti-pompieri/anti-SMURD pentru că nu am prea văzut pe nimeni dintre salvatori, în tot filmul ăla, cerând instrucțiuni de la boșii lor. Sau mi-a scăpat mie. Și atunci e normal să simți frustrare.

   • costicămusulmanu

    întrebam, acum vreo 12-14 ani, pe cînd Arafatu’ opera serviciul lui privat de urgențe, un fost coleg de facultate, tîrgmureșean: bre, de unde are Arafat bani?! răspunsul m-a dat pe spate…periodic se fac colecte publice, merg voluntarii cu pălăria-n mîna, la fiece casă; și toți dăm, fără excepție, pentru că la noi există o vorbă: dacă ai murit de mai puțin de 5 minute și ajunge Arafatu’…ai 90% șanse să trăiești!!!
    peste vreo 2 ani, absolut întîmplător, o cunoștință, medic tînăr, mi-a povestit experiența personală ca voluntar la Arafat: aveau un cort/spital în curtea spitalului județean, dormeau pe tărgi (voluntarii), statul le punea bețe-n roate dar Arafat era Zeul Suprem; îmi zice amicul, altfel un supermedic, că la un accident, el cu ambulanța au ajuns în 12-14 minute! arafatu’ era deja acolo (avea stație radio și echipament în toyota lui) și încarceratul era deja intubat în orb; dacă aveți vreun prieten ATI-st, întrebați ce înseamnă o intubare, apoi imaginați-vă ce înseamnă manevra aia cu o singură mînă efectuată prin trapă…
    de ce polologhia asta, vă întrebați? pentru că l-am auzit pe Arafat, destul de calm, că nu-și dă demisia…
    omul este pe treaba lui, SMURD-ul l-a creat pe cunoștințele și experiențele proprii; SMURD-ul este exemplu de bune practici la Banca Mondială…omul nu are nevoie de banii de la statul român sau de funcție, mîine își găsește job oriunde în lume…
    de ce credeți că a cerut militari pentru serviciul de urgență? pentru că ăia cel puțin urmează ordinul; dar trăim în Românica…lui “lasă-i în pula mea!”
    cît despre filmarea aia…eu unul am mari semne de întrebare; dacă era oficială, de ce nu apar data/ora? de ce sunt întreruperi? de ce a apărut chiar acum?
    amețiții ăia de pompieri nu acționează de capul lor iar ordinele le erau comunicate în căști; urlă lumea că i-au cărat pe paleți de lemn: foarte bine, cineva a găsit o soluție în condiții de război…
    nu-i apăr, justiția sper că va face lumină, însă dacă ISU este vinovat de ceva este pentru că nu au aruncat în aer bomba aia de club care funcționa fără avize…din cauză de șpagă, din cauză de pretinu’ lu’ șefu’, din cauză de pizda mă-sii!!!
    deocamdată îi vreau beliți pe bănicioiu și pe “dă-i în pula mea” ăla, mare șef!!!
    PS am făcut armată la pompieri și mai știu cîte ceva…e drept că nu se fac aplicații, cum ar trebui, deoarece costă…dar tot așa de adevărat este că oamenii ăia nu au/aveau nici pregătire psihologică pentru așa carnagiu…l-ați văzut p’ăla care fuge la autospecială, caută ceva, pleacă, se întoarce…? ăla era în șoc; majoritatea dintre noi nu putem vedea un accident cu victimă…
    dacă Arafatu’ a promis conferință de presă…stay tuned…

   • Shoric

    @costicămusulmanu, şi eu am făcut la pompieri în 1989 şi mi-am adus aminte că făceam aplicaţii periodic la un combinat de prelucrarea lemnului cu înşirat de furtune pe sute de metri prin diferite secţii, vizitat locurile cu potenţial pericol de incendiu…etc. La un moment dat a sunat alarma, incendiu la CPL, secţia de lăcuire a mobilei. A fost un haos, nu s-a mai respectat nimic, comandantul de companie dădea un ordin, venea locotenentul şi dădea altul, plutonierul de pe maşina de intervenţie ne zicea, bă, nu intră nimeni acolo pentru că sunt gaze toxice. Bine, nu a fost un incendiu major, au ars doar nişte tubulaturi pe care se evacuau gazele de la lac dar am văzut cum este atunci când nu ai un coordonator cu experienţă. A, şi la incendiile de case ordinul general era : nu vă băgaţi unde pare periculos, mai bine lăsaţi să ardă decât să vă puneţi viaţa în pericol.

   • mac gregor

    Ala care a zis ce-a zis, nu am o problema cu asta.

    Insa de ce ne-a mintit asa usor, profitand de beep-ul de cenzura de la tv, a mintit imediat ca de fapt el nu a spus decat lasa-i. Ma intreb cat de repede a mintit si in alte privinte.

 10. Eugen Reply

  Asa, ca “fun” fact: cladirea de birouri in care lucrez are 8 etaje, ocupate de 3 sau 4 firme (nu mai stiu exact). Firma la care lucrez eu ocupa ultimele 2 etaje (7 si 8). Avem 2 lifturi, dar nu avem scara de incendiu. Nu stiu care e legislatia in domeniu, daca ar fi trebuit sa existe sau nu. Anyway, long story short, una dintre firmele din cladire organizeaza periodic exercitii de simulare a comportamentului in caz de incendiu (cam la 2 luni, din ce vad eu in Inbox – asta de azi e la distanta de 3 luni fata de cel anterior, care a fost in iunie). Chiar acum cateva minute am primit email de la HR-ul nostru ca va avea loc o astfel de simulare si sa nu ne speriem de alarma. Ei bine, eu nu-mi aduc aminte cand am facut noi SINGURUL exercitiu de genul asta, daca a fost anul trecut sau acum 2 ani. Nu mai zic ca instructajul a fost doar asa, formal, fara exemple practice, doar de genul “nu fa asa” sau “fa asa”. Pur teoretic. Noi suntem vreo 200, plus cati or mai fi si pe la celelalte firme, din caz de ceva, n-o sa fie amuzant deloc. O sa fim ca aia din grupa mica din Kindergaten Cop, la prima simulare la care a participat Mr. Kimble.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *