În momentul în care aproape jumătate din populația activă a unei țări trăiește în mediul rural, și jumătate din aceasta nu a lucrat niciodată (sunt ceva studii, mi-e lene să le caut), deci canci venituri la stat din partea lor,

În momentul în care marea majoritate a angajaților câștigă salariul minim pe economie,

În momentul în care pandemia nu prea dă semne de potolire,

În momentul în care conspirațiile prind viteză, și din ce în ce mai mulți oameni altminteri sănătoși la cap o iau razna (am văzut prof la facultatea de Psihologie că o ia razna cu Bill Gates, vaccinuri și cipul Satanei; și nici n-are rost să mă mai gândesc la ceilalți) și o dau în mantra cetățean-suveran-dac-liber,

În momentul în care guvernul nu știe nici să se lege singur la șireturi, dar se oferă să plătească chiriile din malluri, lăsând artiști, mici comercianți și alte categorii de altfel importante în deriva coronacrizei,

În momentul în care este foarte posibil ca lucrurile să se înrăutățească din ce în ce mai mult,

vin să vă întreb:

CE PLANURI DE VIITOR AVEȚI? CUM AVEȚI DE GÂND SĂ FACEȚI FAȚĂ LA CE URMEAZĂ?

Încep eu:

Am amânat să le dau alor mei înapoi împrumutul pe care ni l-au dat când am cumpărat apartamentul și am preferat să renovez garsoniera, pe care o s-o închiriez din toamnă. Sper, că nu mai poți fi sigur de nimic.

Am amânat cumpărarea unei mașini mai mari, deci mergem în continuare în VW Golf 5 din ăla mic. Suntem patru, deci facem extra-planificare la bagaje și la aranjare când plecăm undeva. Fostul proprietar ne-a vândut și portbagajul portabil pe care-l luase pentru Golf (mersic, Cipri!), deci la o adică avem posibilitatea de a ne îngrămădi bulendrele cu noi, dacă ar fi să pornim pe mai multă vreme.

Am încercat să nu cumpărăm tâmpenii. Plasa reducerilor de la eMag, Fashion Days, About You, Lidl și care or mai fi e mare și largă, dar am cam ținut de bani. Excepții fiind câte o pizza sau o masă în oraș, din când în când (lui fiu-meu îi place traiul bun și am suplinit cu mici răsfățuri lipsa vizitelor la prieteni – i-a fost greu ficiorului și noi am știut asta). Și jucării pentru tati, adică scule sau chestii de camping.

Planuri de viitor: Mă gândesc să fac niște cursuri de calificare pe chestii adiacente meseriei mele. Cea mai bună investiție este în tine, așa zic cei care au investigat modalități de supraviețuire în epoca roboților.

Caut modalități de a-mi reduce ratele. Sunt cam mari, deși ROBOR-ul scade. Mai văd, aici am de investigat și trebuie păstrat un echilibru.

Caut surse suplimentare de venit, dar asta e greu pentru că: 1. Piața publicității pe bloguri e în scădere drastică, acum sunt vloggerii și influencerii la modă, și 2. Stau foarte prost cu timpul și cu energia.
Cu energia stau prost pentru că încă am de lucru prin casă, la un an de la mutare, și pe lângă asta gătim non-stop – nievasta încă alăptează, deci musai să se hrănească bine, iar Gropărelului – așa cum v-am zis – îi place traiul bun.
Cu timpul pentru altceva stau prost pentru că stau mult cu familia. Cum ar veni, ajut la consolidarea emoțională a copiilor. Pe aia mică Gropărică eu o culc de 19 din 20 de ori, iar la fiu-meu, mai nou, trebuie ajuns cu tertipuri, altfel nu are chef de tine, are alte aventuri mai interesante de urmărit, de regulă contrariul a ce-i propun eu (căpos ca maică-sa, cum se zicea într-un film, odată).


Faptul că l-am convins să vină doar cu mine pe vf. Farcău în concediu a fost un plus (detalii când îmi vin filmările din dronă)

Pe minus: nu am reușit să-mi mențin condiția fizică, nu am mai alergat de multișor, dar să zicem că am cărat vara asta suficiente materiale la renovarea garsonierei ca să nu mă consider rablagit de tot. E bine să ai condiție fizică, că poate așa mergi la medic mai rar, mai ales în perioada asta în care au mult de lucru. Poate mă reapuc în forță la toamnă (”de mâine mă apuc de cură de slăbire”, nu?). Mi-e dor să înot, tare mult mi-e dor, și e cam gata vara.

Voi? Ce faceți, cum faceți? Ce v-ați gândit? La ce vă așteptați? Cum vă vedeți anul viitor, sau – Doamne ferește – peste 5 ani? Ce secrete aveți să faceți față la ce urmează, dacă e nasol?

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 29 comments

 1. Atti Reply

  Gropare, la mine tot rahatul ăsta de C19 deja a acumulat niște pierderi directe considerabile și la ce îmi zice nasul pe la clienții mei, vor urma și cele indirecte, provocate de valul de căcat doar acum e pe vine.

  Par example, mai toți clienții mei de Horeca au plecat pa. Mai trage câte unul pe delivery, dar în mare, au luat un mumu de nu se scot degrabă. Am niște clienți pe nișă care numai de aia nu închid, că sunt în capcană cu proiecte și fonduri – vor, nu vor, musai să țină deschis (de imbecilitatea administrativă a diverselor finanțări din categoria Startup Nation, în alt episod).

  Cum o să facem? Mă pregătesc să renunț la atelierul închiriat, mi-am dat seama că e mai mult o vanitate decât o strictă necesitate, atât timp cât vasta majoritate din activitatea mea e la sediul clienților. Căștig: chirie, utilități. Pierdere: orgoliu de man-cave 😀

  Tăiem din motorizare. Trei motoare și o mașină, toate astea cer asigurări, revizii, piese, timp. Ca să nu fac depresie, metoda o să fie reabilitarea tehnică a două motoare din trei, spre vânzare și orientarea către un motor mai nou, care să nu pape bani ca antichitățile mele. Câștig: scap de niște găuri negre financiare (motor vechi, e vechi, dă-l în franț), upgrade la ceva mai potrivit modului meu de exploatare. Pierdere: sentimentală, îmi sunt dragi fiarele alea.

  Discuție cu nevasta. Cumpărăm ce e nevoie, nu ce ne dorim și mai dă-i în măsa pe Elefant & Co, deja cred că au statuie în sediul lor modelat de pe consoarta mea. Nu mai cumpărăm chestii ieftine care se fut după două folosiri ( a se vedea cârpele Miniprix, Fashion Days și multitudinea de siteuri cu de zdrențe de sweatshop care arată bine doar în poze). Susținem magazinele locale, vrem ceva frumos, mergem, încercăm, cumpărăm.

  Discuție cu nevasta2. Ce vrem și cum ajungem acolo. Cred că în tot rahatul care vine o să fie și oportunități, unele demne de exploatat.

  Umblat la tarifele mele, care au cam rămas la nivelul anilor 2015-16, iar costurile în mod sigur nu.

  Selectat din clientelă. Găurile negre, care produc doar zgomot, nervi dar se trag pe cur la facturi, le lăsăm la concurență. Diversificarea clienților – prea m-am băgat pe o nișă, a picat nișa, doare la buzujeb. Eficientizare, atât la timp cât și la nervii mei.

  Schimbat mod de lucru. Tăierea sau scăderea din prioritate a lucrărilor one-time și creșterea proiectelor pe termen lung sau cu valoare adăugată mare. Știu să fac niște chestii care au costat sute de nopți nedormite și jdemii de pagini de documentație măcinate, plm, cazul să mă folosesc de ele.

  În rest, dă Doamne recoltă bună la prune și struguri, crize au mai fost, o să mai fie 😀

 2. Andu YY Reply

  eu nu am alta idee decat sa caut o pensionara din aia cu pensie speciala s-o iau sub aripa mea…

  ce e naspa de abia de-acum se va vedea,
  🙁
  si nu numai la noi

 3. Maria Reply

  Poate aceste porcării, contribuiea apariția acelor teorii, care pot fi sai nu adevărate: http://www.cunoastelumea.ro/sua-o-grupare-satanica-a-ridicat-o-statuie-imensa-a-demonului-bafomet-in-fata-capitoliului-din-statul-arkansas/
  Sau faptul ca Bill and Melinda Gates Foundation este principalul finanțator al OMS. Și după cum spunea dr Margaret Chan, fostul director general al OMS, finanțatorii privați au obiceiul de a veni cu niște pretenții pentru diferite favoruri.

  Și pana la urmă ce sunt conspirațiile, dacă nu niște realități, care ii fac pe liderii politici ai lumii sa fie înconjurați de “gardieni”.

  Nu tot o conspirație, care a dus la uciderea arhiducelui Austriac Franz Ferdinand a stârnit Primul Război Mondial.
  Orice teorie este diferită, este catalogată ca fiind teoria conspirației.
  Dacă studiezi puțină istorie, realizezi ca foarte multe evenimente mondiale s-au produs în urma unor conspirații, inclusiv detronarea și decapitarea unor regi!
  Asa ca hai sa fim realiști și sa nu ne mai lăsăm spălați pe creier!

 4. Andu YY Reply

  O intrebare legata de :” [… activitatea …] pe bloguri e în scădere drastica, acum sunt vloggerii și influencerii la modă,”

  Numai eu am ideea ca vloggerii au 60% din timpul de emisie format din interjectii imbecile?
  Eu i-am poreclit “behaitori”

  • Groparu Nemernic Reply

   Nu știu, nu prea urmăresc, singurul de la care rămân cu ceva e Zaiafet. Or mai fi, dar nu prea am răbdare și timp să stau 40 min lipit de ecran ca să învăț O chestie, UNA singură.

 5. MihaiA Reply

  In afara de ce ziceam aici (https://groparu.ro/nevoie-sfat-robor-ircc/#comment-826874), am mai facut o chestie – ne-am luat in chirie o casa, in afara orasului (ceva mai mare si cu o gradina, numa buna pt cateva straturi de rosii si alte legume).
  Urmeaza sa dam in chirie apartamentul din oras, si asteptam sa treaca tavalugul (C19 si financiar).
  In rest, sa fim sanatosi, sa ne uitam mai putin la TV si pe net in general !

  • Groparu Nemernic Reply

   Vă felicit pentru curaj. Exact asta aș fi făcut și eu, dar cu copil mic e mai complicată mutarea, mai ales că încă nu am terminat-o pe cea de anul trecut.

  • Groparu Nemernic Reply

   Am mers din Repedea către lacul Vinderel. Am avut jeep până mai încolo de niște stâni care aveau un caucazian de mărimea unui bizon care am înțeles că mai gustă din turiști, apoi am luat-o apostolește.
   O să scriu în detaliu aventura, că am niște poze foarte faine, zilele astea, numai să prind 2 ore funcționale, nu să încep să scriu la miezul nopții, când sunt rupt deja și cuvintele vin greu. Dacă vrei detalii mai detaliate, scrie-mi un mail la groparu punct ro la gmail.

 6. Ole Reply

  Problema e ca multi nu iau masuri decat atunci cand sunt cu chilotii in vine. Multi s-au trezit ca nu au nimic economisit pentru ca au spart tot ce-au avut imediat ce s-a dat salariul. Aici nu ma refer la aia ce traiesc cu 2 mii de roni si mai au si 3 copii, ci la cunoscuti ce sunt single/cu partener(a) si salarii de cateva mii bune. Vacante peste vacante, mancat in oras, cafea comandata cu Glovo, alea alea. Si cand a venit pandemia, hopa! stai ca-i nasol. Asa ajung oameni ce au invartit bani buni sa nu mai aiba nimic la batranete si sa se planga ca nu le ajunge pensia. A se vedea cazul Angelei Similea, citez dintr-un articol: ‘”vila din comuna Belciugatele se află la vânzare din 2014. Inițial, Angela Similea a cerut 750.000 de euro pentru proprietate, însă a mai redus prețul în speranța că o va vinde. Totuși, de 6 ani de zile nu a reușit sa dea casa cu 16 camere din satul Mataraua. Acum, artista locuiește în zona Plevnei, în casa unor prieteni care trăiesc peste hotare și care au decis să o ajute.” Pe bune, casa cu 16 camere? why?? Si daca vezi ca in 6 ani nu ai dat-o, pune-o cu 200 mii, chit ca iesi in pierdere dar macar ai bani sa iti iei o garsoniera si iti si raman sa ai din ce trai. Anyway….

   • Bubu

    1.Te uiti in jur si vezi ce se cauta. Ai avut nevoie de instalator si n-ai gasit? Faci un curs. Sudura? Faci un curs. Si incepi sa lucrezi molcut, fara sa afle nenea statul. Nu mult. Cat de o bere, da sa ai ceva la mana daca e cazul.
    2. Acum ai ocazia sa cumperi echipamente scumpe la preturi mici. Unii inchid si nu au de ales.
    3. Te uiti in jur si vezi cine investeste. Un hotel care se renoveaza acuma ca nu prea sunt clienti? O fabrica ce retehnologizeaza sau se extinde, dar are muncitori in somaj tehnic? Acolo e de cautat de lucru. Part time. Inseamna ca au planuri pe termen lung si finante sa astepte sa treaca criza.

   • Groparu Nemernic

    @ Bubu: Am început – foarte timid, e drept, dar am început – să mai iau și eu câte o sculă între copite. Dar încă nu am curaj să fac chestii pe bani pentru că până îmi fac mâna durează.
    Dar da, aici în Cluj dacă te pricepi la instalații/costrucții/reparații/amenajări, nu există să nu ai job.

 7. Zev Reply

  Bre, mie mi-e mai greu sa-mi dau cu parerea, ca sunt deja la Cuca Macaii, unde se atarna harta’n cui. Nu Vintu, ca nu e harta Romaniei, e globu’ lu’mapamondu’, decat varianta flat. Si ce vad eu in jur, aviz amatorilor, pai mai nimic joburi in capitalele de stat, dar nus’ cum se face dar aia din ‘regional’ continua sa mituiasca legal oamenii sa vina sa munceasca in comunitati de bloody intre cateva sute si cateva mii, dar intinsi pe un teritoriu cat juma’ de Transilvania. Iti dau tot – loz, cazare okay pe banii lor (deci nu platesti chirie), un jipan poate nu superb, dar functional etc. O sa spuneti, pai da dar noi n-avem cum, ca imigrare, ca greu, ca avocati etc. Atunci cum mama ei de viata m-am gasit cu opt (8) romani care zburau veseli (natural, nuu…) din Perth spre Port Hedland, orasel pe care ar trebui sa-l cheme BHPBilliton, la fel cum Ashburton ar trebui sa fie chemat Rio Tinto. Unde vreau sa ajung: sunt posibilitati, “filiere” daca vreti, dar oneste nu ca gazela de la CA, prin care te poti tira departe de lumea dezlantuita, macar pana vezi ce se-a alege. Aia 8 le-au gasit, cumva. Un sejur in Australia de Vest, platit misto, zero Covid de carca de luni, nu suna prea rau, zic. Eu am luat un contract de o luna cu de-astia si am stat inca trei uitandu-ma la Netflix si gatind din Radu Anton Roman (Dzeu sa-l odihneasca), contul era plin. Gro, tii minte ca am incercat sa te tentez, devil that I am 🙂

  • MihaiA Reply

   @zev – o să auzi replica fanion a neamului românesc – “ce bine de tine că poți!”.

   Unii își merită soarta, pt că nu mișcă un deget pt a face ceva să le fie bine.

  • Groparu Nemernic Reply

   @ Zev: Cât de fain! Când îmi scrii o postare cu poze pentru cititorii gropărești? E păcat să ții numai pentru tine aventurile alea! Mai schimbăm nițel vopseaua pe aici, că s-o fi săturat și lumea de aceleași glume gropărești de 12 ani de zile.

   • Zev

    Gro, promit ca o sa incerc, chit ca n-am pana ta. Sau pana, in general. Nu stiu cat de sexy o sa fie pozele mele cu, par examplu, ce m-a distrat pe mine din bushul de Hedland sau Roeburne, adica un tren de 120 de vagoane de minereu de fer. N-am vazut asa ceva dar da, exista. Prinzi un de-ala la bariera si faci ce fac localnicii, cobori din masina si stai la o tigara si o palavra cu ala din fata si ala din spate 🙂 Oameni suntem. Si suntem filozfic impacati – trenurile alea fac ca 10% din populatia Australiei, adica westralienii, sa faca 50% din exportul tarii. E adevarat, pe langa fer, exporta in draci mancare (oi, vite) si ceva metale rare si cereale. In principiu, vedem ce-omai fi, ca chinezii au banat exportul de cereale fiindca guvernul federal a pus niste intrebari vis-a-vis de unele practici ‘democratice cu forta’. Ca sa fie treaba oabla, guvernul a alocat niste jde milioane sa faca o baza militara comuna cu US si UK in Cocos Islands. Eu girez ‘statutory approvals’ pentru ei, poate ajung si acolo. Gro, daca ma simt slab la suflet si iau un contract de-asta unde si-a intarcat mutu’ iapa, in tara unde si-a intarcat mutu’ iapa, iti iei tribu’ si vii sa ma vezi. 🙂

 8. remus Reply

  io de 4 ani m-am ocupat de construit casa.
  -am eficientizat costurile la maxim. am aici ponturi cat pentru un blog, vorba lui @groparu
  -de 4 ani fac singur cat pot. la interior am apelat la meseriași ca nu imi ieșea treaba. si am negociat putin.
  cand aud faze de alea-domle va trebe un electrician autorizat- ma folosesc de gura mea mare și le zic. pe banii mei, eu fac regulile. daca fac ceva, nu imi pun familia in pericol, deci fac bine, si cand nu pot, studiez.
  -umblu la fier vechi (iau fier cu 30%mai ieftin)
  -am aparat de sudura si imi fac singur gard/porți. aștept sa gat la mine si trec pe bani la vecini. am multe.solicitari dar zic pass ca nu am vreme.
  -apelez la prieteni, groparu si el săracu s-a conformat! si preiau ORICE material de construcție care ma poate ajuta. si daca nu ma ajuta pe mine, ajuta pe altul!
  -cjmparaturi fac cu lista si sar calul putin.
  -cumpar întotdeauna resigilate. is hoarder de felul meu
  -nu imi iau haine noi. o trimit pe soție la seconduri.
  -nu îmi schimb masina. de obicei trag de ele pana mor. reparațiile le fac cu piese noi, de origine. is dublu la preț dar țin de 5 ori mai mult.
  -in general ma bazez pe mine in orice situație.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *