Băi, și dacă n-am mai râs de taică-su lu’ nașu’ Greuceanu! Băi, ani în șir am râs de el c-o avut ceva accident de mașină minor și, de fiecare dată când îl întrebam cum s-o întâmplat, răspundea ridicând umerii:
– Ce! N-am văzut autobuzul.

Cum, mă, să nu vezi autobuzul? am întrebat eu în van universul în multe nopți senine, cu stele și pleiade și pleșoiene. Și cerul mi-a răspuns: las’ că vezi tu.

Și-am văzut. Știți voi autobuzele alea electrice de la Cluj? Mândria orașului, perla coroanei lui Emil Boc, alea de n-au costat clujenii nici un sfanț, că sunt luate cu bani elvețieni?


Aveți aici unul, în plin proces de furajare

Le știți? Poate le știți, dar nu așa intim ca mine după ce m-am băgat într-unul.

Deci: dau să ies din parcarea The Office ca să mă duc să mai rezolv una din multele lucruri legate de noul apartament. Având în cap dezastrul de acasă + îndatoririle constituționale de proaspăt tătic + soacra în vizită, era lesne de înțeles că nu prea eram cu mintea la drum.

Și, când să ies, văd un autobuz că vine, eu îi dau prioritate să oprească în stație, apoi cred – eronat – că am loc să trec pe lângă el (pe la fundul acestuia), mă strecor… și numa’ simt că-mi bate cineva pe capotă, zici că era o milionară rusoaică foarte bătrână pe care n-o bagă în seamă recepționistul!

Scanez rapid mediul înconjurător și dau de una bucată tânăr domn:
– Stai, unde fugi! Te-ai băgat în autobuz!!! Sunt șoferul!

Dau înapoi, revin la ieșirea din parcare, cobor și mă uit: frate, într-adevăr ștersesem fundicul autobuzului, dar atâta fusesem de delicat că nu simțisem nimic. Da’ nimic, că fusese o treabă ușurică și grațioasă ca orice altceva ce ține de augusta-mi făptură. Dovada – abia se vedeau urmele pe autobuz:


(scurgerea aia nu era de la mine, urma să ducă autobuzul la ginecolog)

Mno, ce să fac, iau numărul șoferului și urmează să ne auzim mai încolo.

Mă sună apoi: hai deseară la autobaza din Gheorgheni, să rezolvăm problema; că numai la 9 seara vin inspectorii să verifice, că-s inspectori speciali pentru asta, și nu ajunge amiabila, trebuie să fii și tu acolo.

Mno, mă iau și mă duc: la 9 seara, la autobaza Gheorgheni, șoferul meu deja completa un mini-roman fluviu despre circumstanțele accidentului, inclusiv cu date referitoare la școala auto absolvită și numărul de incidente din trafic avute de când și-a luat carnetul (!).

Eu – nimic, nu aveam de completat nimic. Mi se cere talonul și permisul și buletinul și asigurarea; apoi, inspectorul mă întreabă:
– Cum doriți să reparăm buzul, pe asigurarea obligatorie? Sau plătiți cash, ca să nu vă crească asigurarea anul viitor?
– Păi nu știu, zic; aș dori să aflu prima dată cât ar fi suma.
– Păi nu prea are cum fi mai mult de 30-40 de lei, că e numai puțin ștearsă vopseaua.
– Eu n-am întâlnit niciodată un mecanic care să-mi ceară numai 30-40 de lei.
– Păi sunați dimineață să vorbiți cu șeful de atelier și vă spune el.

Sun dimineața:
– Bună, păi de regulă o reparație din asta de vopsea e vreo 70-80-90 de lei, zice șeful de atelier. Dar încă n-am văzut autobuzul!
– Bun, vă puteți uita înainte de a mă hotărî ce fac? Dacă pun pe asigurare sau plătesc cash?
– Sigur, zice el.

Și mă sună înapoi:
– A, costă 150 de lei.
– 150?
– Da.
– Bun, plătesc cash, lăsați-mă să vă aduc banii la pauza de masă, pe la 1, e OK?
– Sigur, vă aștept, mai semnăm atunci niște hârtii și rezolvăm.

La 1 mă duc, șeful de atelier era plecat, inspectorul era plecat, dar ceva funcționăreasă îmi aduce devizul:
– 159 de lei.
– PLĂTESC ACUM!!! REPEDE!!! zic, și scot banii.
– Stați un pic, la casierie nu e nimeni, sunt ieșiți!
– Nu mă interesează, vă rog să-mi dați chitanță!!
– Vai, vă grăbiți așa de tare?
– Păi da! Că ieri era 30-40, azi-dimineață 7-80, la prânz deja am sărit de 150! Dacă mai stau pun pariu că trecem de 2-300, cine știe.

Am plătit și m-am dus în treaba mea și i-am mulțumit în gând universului cu stele și pleiade și pleșoiene pentru ocazia rară de a fi aflat și eu, în sfârșit, cum e să nu vezi autobuzul.

Și, după accicentul de bicicletă și ăsta cu mândria orașului și perla coroanei lui Emil Boc, stau și mă gândesc dacă data viitoare să mă bag în mașina Poliției.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 13 comments

 1. Ady Reply

  ăăă, mie mi se pare că ai văzut autobuzul, dar nu prea te-ai uitat în oglindă în ultima vreme (așa când te muți, înțelegem!) și ai crezut că ești mai subțirel decât ești de fapt și ai crezut că încapi pe lângă fundicul autobuzului.
  saaau, ți s-a părut fundicul autobuzului mai slăbănog decât era de fapt și tot la crezut că încapi pe lângă numitul fundic ajungem. 🙂

 2. Nicu Reply

  La cum e ieșirea de la The Office eu mă mir că nu se întâmplă chestii din astea mai des. Niciodată nu o să înțeleg cum au putut pune intrarea unde ar trebui să fie ieșirea și vice-versa. Bine că nu a ieșit mai urât!

  • Groparu Nemernic Reply

   Trebuie să recunoști că ești inginer pentru că ai avut o super de bun simț soluție la problemă! Corect? Ești inginer, nu?
   Eu am terminat Litere, propunerea mea era să mutăm toată clădirea fie mai Mărăști, fie mai spre centru. M-am gândit și la mutat stația de troleu, dar am respins ideea rapid.

  • pipzn Reply

   @Nicu
   Exista totusi o oarecare logica: in varianta actuala cine vrea sa ajunga in acea parcare poate sa vina si de pe strada Petofi Sandor (cu avantajul semaforizarii). Atflel ar trebui sa ocoleasca folosind varianta cu strada Angel Saligny, la mila traficului principal Est-Vest

   • Groparu Nemernic

    Da, ai dreptate. Alte variante nu prea văd, decât un giratoriu imens în zona Office.
    Sau să bage Primăria metrou pentru mașini până-n parcare!

  • Groparu Nemernic Reply

   Haha, da, drive in office.
   Numa’ că e vorba de The Office, ceva fermă de cooperatiști corporatiști din ăia hipsteri, unde și femeile au barbă și sunt cool.

 3. ion ion romanul care nu face politică Reply

  Și uite așa te ai făcut Gropare de o interdicție medicală până iti faci oftalmologic, după noua lege.

 4. DC Reply

  Pot sa duc si eu masina nevesti-mi la vopsit la atelierul ala? Ca pana acum mi-au cerut pentru o vopsire cap-coada vreo minim 4k

 5. neamtzschantz Reply

  33 de euro? si te plingi?
  pai mie imi ia 50 de euro numa ca e dragut si-mi raspunde la salut.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *