Propoziţie adâncă: oraşul Cluj are şi bune, şi rele. Şi atâtea-s de bune alea rele, că 100.000 de studenti vin aici anual, ca la Mecca; ba chiar ştiu cel puţin doi englezi care s-or mutat aici în oraş cu căţel, cu purcel, definitiv. Dacă era un singur englez, sau un englez şi un scoţian, sau un englez şi un irlandez, era nasol; dar, fiind vorba depre doi englezi sadea, vă daţi seama cât de oraş meseriaş este Clujul.

Revenind cu picioarele pe pământ, existau în Cluj nişte chestii cu care luam mereu faţa oricărui oraş din România. De exemplu, servirea la birturi şi crâjme – de cele mai multe ori decentă. Sau oamenii de pe stradă, dacă ai nevoie de ceva (mai puţin de bani). Traficul, oricât de mult mă miaun eu, traficul e tolerabil, şi parcarea cu blocarea trotuarului sau a pistei de biciclişti e mai degrabă o excepţie, nu o regulă. Hrană bunicică şi, în linii mari, la preţuri bunicici (la catering, şaormerii, restaurante cu meniul zilei – cu 12-16 lei mănânci la prânz de-ţi crapă buricul). Vecini care ascultă manele – ce-i aia? Taximetriştii… na bun. Taximetriştii.

Până acum, oricine ajungea în oraş şi îmi cerea să-i spun “o firmă serioasă de taxi”, primea invariabil acelaşi răspuns: “Ia orice taxi de oriunde, în Cluj nu avem ţepari” “Pe buneee???” “Pe bune!”

Până acum. Până acum, când era vorba de taximetrişti, vorbeam cu relaxare. Ba chiar îmi şi bombam pieptul meu pectoral, de parcă era meritul meu că la noi în Cluj taximetriştii sunt chiar oameni, deşi uneori clienţii lor sunt măgari.

Peste weekend, aşa cum vă spuneam, am tras cu doamna gropărească o frumuseţe de city break în Roma, fără Gropărel, numa’ noi doi, ceea ce vă dorim şi dumneavoastră. Ajungem marţi seara cu bine pe aeroportul de la Cluj după aventuri despre care veţi citi aici pe bloagă, ieşim din Wizzair şi ne canalizăm trupurile spre ieşirea aeroportuară, apoi sărim spre taxiuri: doar era o ditamai coloană de taxiuri în faţa terminalului.

Dăm să sărim în cel mai la îndemână, şoferul ne zice:
– Bună seara, încă nu vă pot lua să mergem…
– Cum adică?
– Păi uitaţi, suntem o coloană; şi trebuie să plece prima dată maşinile din faţa mea, şi numai apoi eu.

Mă uit: într-adevăr, coloana taxiurilor era mărginită de nişte borne pe partea stângă, nişte stâlpişori, în aşa fel că nu puteau ieşi din rând. Maşinile stăteau în şir, ca în tunel. Nu e stress, îmi zic, mergem către prima maşină din şirul de taxiuri şi plecăm cu aia.

În mod normal, fauna taxiurilor din oraş e cam aceeaşi: Diesel, Pritax, Nova, Daniel… şi naiba le mai ştie mai care.

Primele trei taxiuri din şir – cele care blocau plecarea celorlalte – erau Student Taxi. Adică o firmă de genul ălora cu care nu ai chef să ai de-a face. Şoferii – nicăieri.

Student Taxi? Hmm, zic, nu-mi sună bine; haidem la următoarea maşină: un taxi Daniel.

Nimeni nici aici.

Mă uit în jur, văd un băiet ochelarist că se uită îndelung la noi, ca lasagna europeană de carne la poarta nouă.
– E maşina ta? îl întreb.
– Da.
– Păi şi ce stai acolo? Hai să mergem!

“Alt ardelean rapid ca salariul”, îmi zic.

Ficiorul se îndreaptă către noi mergînd în reluare, cu încetinitorul, în slow motion, încetuc.
– Şefu’… unde mergeţi?
– Ha? zic.
– Unde mergeţi?
– Floreşti, zic.
– E OK 60 de lei?
– HA???
– 60 de lei. Că io aici trebuie să plătesc staţionarea…
– Până în Floreşti costă 36 de lei, zic.
– Staţionarea…
– Băi! zic.

Tot sângele mi s-o urcat în urechi, nas, tâmple. Pentru că luni a reînceput postul Paştelui (pe care ştiţi că nu-l ratez în nici un an, cu tot ce presupune asta), în primele zile sunt exasperant de iritabil. Sunt un fariseu violent – şi sunt primul care recunoaşte asta.
– Bă! Păi tu îmi aduci Bucureştiu’ aici, la mine-n Cluj? Ce-nseamnă asta? Ce-i cu comportamentul ăsta de taximetrist bucureştean?

Numai în Bucureşti taximetriştii te întreabă unde mergi, cântărindu-te din ochi şi evaluînd cât pot scoate de pe târtiţa ta. Numai în Bucureşti se negociază tariful, pentru că ceasul are numai rol orientativ, şi nu ai cum să nu te arzi: ai accent de ardelean prost, eşti ajuns acolo după o noapte de mers cu trenul sau după ce ai aşteptat prin aeroport… Numai în Bucureşti te sui în taxi cu inima bubuind, strângînd la piept bagajul şi fiind în permanenţă pregătit de cafteală. Tu, provincial speriat de bombe (“în Bucureşti, TOŢI vor să te fure de bani! TOŢI…”) încerci să-ţi aperi portofelul nu neapărat pentru că ăia 10 de lei cu care te sărăceşte taximetristul sunt o avere, ci pentru că nu vrei să devii găină. Găina lui. Taximetristul bucureştean reprezintă primul duş al realităţii, primul ambasador al oraşului mare care vrea să te îngenuncheze, să te lovească peste dinţi cu bordurile lui şi apoi să te arunce afară, în fundul gol, înapoi în provincia aia din care ai venit. Nu contează că niciodată nu am avut probleme, personal, cu taximetriştii din Bucureşti, folclorul e mai puternic, răsună mai tare în mintea ta. Şi acum noi, oraşul cu cei mai cumsecade taximetriştri, urma să preluăm moda asta cu jecmănit turiştii? Încearcă să-i spui vreunui clujean că oraşul lui a devenit ca Bucureştiul, e-n stare să te strângă de gât, insultă mai mare nu cred că se poate născoci.

Şoferul nonşalant vede că nu are cu cine, aşa că se întoarce către Sosiri căutînd o altă găină. Scot telefonul şi îi fac o poză la număr. Ostentativ. Iaca, ăsta e numărul maşinii Taxi Daniel care îmi cerea tarif dublu duminică seara, la “Consiliul Judeţean Cluj. Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca” (nu ştiu voi, dar pe mine mă buşeşte râsul când zic titulatura asta) pe la ora 23:30:

photo(1)

Mă pregăteam de ceva ambuscadă, sincer. Să sară la jugulară tinerelul ăla ochelarist. Eram cu pumnii încleştaţi. Lângă noi se plimba o poliţistă, vădit încurcată de situaţie, dar evita contactul vizual direct, totuşi se uita pe furiş cu coada ochiului la Groparu cum face poze la taxiuri.

Nievasta mă trage afară din aeroport, unde chemăm un Nova. Nova care, deşi aveau două maşini parcate în afara “Aeroportului Internaţional, Consiliul Judeţean Cluj”, ne aduce o maşină în 6 minute. Asta e. Oare şi şoferii ei veniseră la ciupeală? I-am chemat la noi, când s-au apropiat i-am întrebat dacă sunt veniţi la comandă, au zis că nu, le-am răspuns că nu mă pot sui în maşină dacă am făcut deja comandă la colegii lor, iar ei s-au evaporat. Probabil nu anunţaseră disperceratul că erau la vânătoare.

Bun. Amu îmi întreb şi eu autorităţile locale:
1. De ce s-a făcut bariera aceea de stâlpi pe partea stângă a coloanei de taxiuri, la ieşirea din terminal? Cine a făcut-o nu s-a prins că o singură maşină în capul şirului blochează întreg rândul de taxiuri?
2. Prin ce concurs de împrejurări primele trei maşini care practică un tarif mai mare pe km decât restul firmelor din Cluj (dacă nu ştiaţi, la Cluj există singur unic; nu ştiu cealaltă firmă cum de reuşeşte să funcţioneze cu tarif mai mare decât cel stabilit de Camera Judeţeană a Taximetriştilor) sunt în capul şirului, blocînd întreg şirul de taxiuri?
3. Oare nu îi pasă chiar nimănui că principala poartă de acces în municipiu, recte Aeroportul, este viciată de rechini, taximetrişti care practică un tarif mărit celui stabilit de Camera Judeţeană a Taximetriştilor, fără a oferi chitanţă în acest sens? Oare cum se simte un investitor englez sau italian care ajunge în “Aeroportul Internaţional, Consiliul Judeţean Cluj” şi este jefuit de un asemenea specimen, fără să primească bon? Totul pentru 2-3 euro?
4. Mai ştiţi cazul japonezei din Otopeni? Au luat autorităţile în calcul vreun plan pentru a se evita aşa ceva la Cluj?

 

 

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 69 comments

 1. claudia Reply

  Din ce-ai zis tu aci, atâta știu să-ți zic că și în Piața Avram Iancu, în standul de taxiuri de peste drum de Teatrul Național, sunt stâlpișori de-ăia, de-i musai să iei primul taxi din coloană, indiferent ce nație, brand sau de ce companie aparține. Numa no, îi drept că acolo nu prea stau Danieli sau Studenți….

 2. Gigi Reply

  Nu mă bucur absolut deloc pentru faptul că obiceiurile proaste se răspândesc repede în ţara noastră . Taximetriştii sunt un grup profesional care au printre alte calităţi şi pe următoarele : sunt prost crescuţi , (chiar dacă unii mai au şi burţi ! 😛 ) , nu prea au fost pe la orele de legislaţie la şcoala de şoferi , sunt plini de tupeu şi uneori , chiar ,,mâncă ” pită cu slănină şi cu ceapă roşie pe capota maşinii ! Ar fi interesant de văzut ce s-ar întâmpla cu autorizaţia respectivului dacă ai face o sesizare la primărie ! Asta aşa , de probă ! În altă ordine de idei , bine ai venit acasă !

 3. Robintel Reply

  Dacă:

  1. Taxiul este într-o parcare de taxi așteptând mușterii.
  2. Are lumina verde aprinsă pe capotă, semn că este disponibil.
  3. Refuză să te ia la cursă conform aparatului.

  Ai dreptul de a reclama la primărie – cea care dă autorizație de taxi pe raza municipiului – faptul că mașina cu numărul XXXX (nu de înmatriculare, ci numărul mașinii de taxi sau al autorizației), iar primăria are obligația să-i anuleze autorizația.

 4. adina Reply

  eu in locul tau nu m-as multumi cu un articol pe blog
  reclamatie!
  altfel, maine patesti la fel!

 5. cineva Reply

  Am aterizat tot la Cluj acum 3 saptamani si am observat “smecheria” cu stalpi, cum primul nu imi placea, m-am dus si l-am luat pe ultim taxi din coada si a pus aparatul desi m-a intrebase unde merg. Nu stia exact adresa, unde vine, dar a dat un telefon si ne-a dus la fix si in plus i-am zis ca merg cu GPS-ul pornit, daca are nevoie de scurtaturi.
  Oricum la ora 13, in zi de lucru, am traversat destul de repede Clujul de la est la vest si inapoi, fata de orasul de resedinta: Iasi.

 6. Stefan Murgeanu Reply

  sper ca nu va trebui sa fie omorat cineva si la Cluj pt a se rezolva problema taxiurilor din aeroport, cum din pacate s-a intamplat la Bucuresti… 😐

 7. marius Reply

  Cica cei cu tarifele mai mari, Student Taxi, le au acceptate de primarie. De la acelasi administrator al firmei Student Taxi am aflat ca si ceilalti pot mari tarifele dar nu o fac pentru “a-i omori” pe cei care vor sa se apuce de taximetrie.
  Nu stiu cat e de adevarat ( oricum, cert ca cei de la Student sunt niste nesimtiti care te jupoaie) dar asa a incercat sa-mi explice tanti administrator

 8. Cristian Sitov Reply

  Asa-i si-n Timisoara. Cu toate astea, in ultimele doua saptamani am recurs la StarTaxi (nu, nu fac spam!) si sincer nu mai am nici o problema cu a chema taxiurile. Am folosit aplicatia si in Bucuresti. Aceleasi rezultate. Ba mai mai mult un taximetrist si-a luat amenda grabindu-se sa vina dupa noi. 😳

 9. Alex Reply

  Student taxi e fantoma dar are societate. Am discutat si eu cu un taximetrist adevarat, tot dupa o poveste identica cu a ta (venit din paris, vrut sa iau taxi, nu era primul, mers la primul, primul ma ameninta ca tariful e dublu, politia era acolo, ii durea in pula) si mi-a spus ca in Cluj nu este tarif unic, doar ca nu vor sa mareasca celelalte companii tarifele…

 10. Arhi Reply

  chestia cu “60 lei e bine?” se practica in bucuresti doar pe cei care vin de la tara, pe care ii recunosti dupa privirea dulce si nevinovata. eventual si dupa papornita din care miroase a slaninuri si palinci.

 11. Mihaela Curea Reply

  Am un amic care a luat un taxi din gară și îi spune taximetristului unde vrea să ajungă. El știa exact cat are de plătit până la destinație. Taximetristul crezând că noul clientu nu cunoaște orașul, l-a învârtit prin toate cartierele CLujului. Când a ajuns la destinație, avea de plată cam 30 de lei, la care clientul zice ”Multumesc de plimbare, dar cursa costa doar 10 lei”.
  Nu știu de ce există acele taxiuri rechini și cum de autoritățile nu se leagă de ei.

 12. BogDan Reply

  La Bucureşti se rezolvă prin comandă. Mai ales de când are şi o companie aplicaţie de smartphone lucrurile au început să fie şi mai decente. În rest, da, aventura solitară cu taxiul trebuie estimată bine :))

 13. Mihaela Curea Reply

  Și îți recomand să faci plângere împotriva lui la dispecerat , îl cunosc pe proprietar și nu permite așa ceva. În plus, orice reclamație, aduce ”embargo” de 5 zile.

 14. Silu Cartoon Reply

  “nu ai cum să nu te arzi: ai accent de ardelean prost… “în Bucureşti, TOŢI vor să te fure de bani! TOŢI…””
  Confirm!

 15. ionescu simona Reply

  Daca primesti raspunsuri ( sic!) de la autoritatile locale , ne anunti si pe noi?

 16. Sorin Reply

  Este ceva sistematic sa iti ceara banii de stationare.

  La mine cearta a durat tot drumul aeroport-centru…Gestul suprem a fost sa opreasca ceasul in timpul mersului si sa zica ca ma duce gratis. Bineinteles ca i-am platit si vreo 5 lei stationarea, ca sa nu moara saracu’ om.

  Argumentele lui: Ca stii cat costa un abonament pe an sa intru la aeroport? Ca tu cat castigi acolo afara? si Daca tot stiai ca se cere bani de stationare de ce nu ai ieist afara din aeroport sa cauti taxi.

  Astept sa vad ce mi se intampla astazi.

 17. gigi Reply

  ➡ dupa niste calatorii recente prin italia,spania,germania……m-am cam lamurit!dein cauza crizei si acolo isi dau cu firma in cap! asa ca va fi si mai rau…………… 🙁

 18. alex Reply

  Hah, chestia cu incolonarea taxiurilor am intalnit-o prima data acum vreo 2 ani la Aeroportul CJ, venind din Buc (culmea…). Ba mai mult, nevazand din prima schema, si incercand sa ma urc intr-un alt taxi decat primul, taximetristul mi-a spus: “trebuie sa mergeti la primul, aici suntem civilizati, nu ca-n Bucuresti” :)))))
  Bun, cu antrenamentul de Buc pornim distractia si aici se pare… “sefu’, pana la aeroport se poate?” Hah, haz de necaz – si reclamatii, bineinteles.

 19. pop Reply

  in scrisurile de genu,, Ha , si ,, pai ce stai acolo ,, tu chiar pari un Bucurestean …sin inca vorbesti de altii ??? degeaba tii post , daca creerii tai se gandesc numai la violenta , pizda si alcool ,,

 20. Ady Reply

  Gropare, te-o “promovat” astia pe Stiri de Cluj si acuma intra toti mancatorii de c***t la tine pe blog. Pe mine genul asta de specimene ma fac sa cred ca suntem foarte aproape sa-i ajungem pe mitici. 😐

 21. asu Reply

  Domnule blogger,o intrebare ptr dumneavoastra: Mica mea tot pe calea turzii lucreaza?

 22. Pistike Reply

  E clar, si de aici, ca trebuie sa ne separam de Bucuresti si de tot ce inseamna spiritul balcanic de cea mai neagra speta. Trebuie sa scapam de smenari, de politicieni, de baieti destepti de tot soiul de creaturi primitive care populeaza Bucurestiul blocat definitiv in Evul Mediu. Noi ardelenii suntem purtatorii unei adevarete culturi, unice, complete, extraordinare. Din orasul ala jegos nu ne putem astepta decat la jaf, smecherii, incultura, agresivitate si cotropire.
  Trebuie sa realizam autonomia Ardealului si convietuirea pasnica si nestingherita a nationalitatilor ei traditionale.

 23. mihai Reply

  > Numai în Bucureşti se negociază tariful, pentru că ceasul are numai rol orientativ, şi nu ai cum să nu te arzi: ai accent de ardelean prost, eşti ajuns acolo după o noapte de mers cu trenul sau după ce ai aşteptat prin aeroport… Numai în Bucureşti te sui în taxi cu inima bubuind, strângînd la piept bagajul şi fiind în permanenţă pregătit de cafteală.

  Mai usor cu generalizarile. Iau taxiul destul de des in Bucuresti pt ca n-am carnet, si mi s-a intamplat de cel mult doua ora in ultmii 5 ani faza cu negociatul tarifului (de trei ori daca pun si data cand am plecat dimineatza la 6 din fatza unui club de fitze, da’ daca faci asta itzi meritzi soarta). Chiar si cand am ajuns la “negociere” n-am fost jecmanit sau ceva, pt ca stiam cam cat face cursa, pur si simplu nu s-a mai mers “pe aparat” si i-am dat la sfarsit soferului aceiasi bani. Acum daca tu esti indeajuns de aerian incat sa iei taxiurile care au scris pe usa pretul de 3.5 RON atunci iarasi itzi meritzi soarta.

 24. Flo Reply

  Stimate Dnule, daca ati circula mai des cu taxiul,nu doar pe intern ci si pe extern cum ar fi cursa Aeroport-Floresti care e externa , ati obs ca 36 de lei e putin,foarte putin. Din Floresti pana in centrul Clujului ceasul bate 24 de lei,cu bon las la atitudinea dvs sa calculati cat costa o cursa ca ceea a dvs. Nu trebuie sa blamati toti oameni care isi castiga astfel paine, asa ca in politica sau ori unde altundeva sunt si oameni care fac de rusine aceasta munca dar si care sunt cinstiti. So, nu e corect sa jigniti toti taximetristi. WTF!!!:))):P O zi buna !

 25. Groparu Nemernic Reply

  @ mihai: citeste inca o data articolul. NU am luat taxiul cu pretul umflat (ilegal, de altfel), si am refuzat tentativa soferului de a ma duce fara ceas, la suprapret.

  @ Flo: sunt 18 km din Floresti de unde stau eu pana la aeroport. Faceti dvs. calculele, la ~18 lei/km cat se ia acuma in Cluj. De unde locuiesc eu pana in centru unde lucrez am platit constant 19 lei, hai 20. Si retur cam la fel.
  Cazul Floresti = cursa externa e cam ciudăţel. Ştiu că există conflicte între taximetriştii înregistraţi în Floreşti şi cei din “oraş”. Sunt de acord să plătesc cursă externă CU CEASUL PORNIT dacă legile aplicabile taximetriei consideră Floreştiul extern de Cluj, nu zonă limitrofă. Deocamdată, din cate stiu, si circul săptămânal cu taxiul, acum se aplică tariful de oraş. O fi legal, n-o fi legal? Nu ştiu.
  Am tot respectul pentru cei care muncesc cinstit, de asemenea nu pic in pacatul generalizarilor si nu cred ca din textul meu a reiesit ca blamez toti taximetristii.

 26. Feri Reply

  E normal ca taxiurile sa stea la rand. E normal ca sa se impune o ordine, obligand si clientii (care nu stiu regula) sa ia primul taxi din rand (nu cel din mijloc).
  Ceea ce nu normal si nu ar trebui permis este ca unii taximetristi sa cere suprataxa.
  Pe de alta parte taxiurile ar trebui sa aiba intrare libera la aeroport ceea ce nu e cazul. Daca intrarea ar libera pt taxi, nu cred ca ar fi atatea abuzuri si nu ar mai avea nici o scuza taximetristii ticalosi (ca majoritatea sunt de treaba, chiar si in Bucuresti)

 27. adi Reply

  Si aici e ca la CFR. Spaga ajunge mult mai sus si fraierii platesc.

 28. Maria Reply

  Draga Feri, stimate Primării, iubiți taximetriști, nu e deloc normal să fiu obligată să iau primul taxi din rând! Și în general e o prostie să mă obligi pe mine, client să iau o anumită mașină. De ce? Pentru că o piață liberă înseamnă că am posibilitatea să aleg! Cum să aleg? În funcție de cum mă taie capul! De exemplu, mie nu îmi place să călătoresc vara cu un șofer care poartă pantaloni scurți. Chiar nu mă urc în asemenea mașini. Sau nu îmi plac mașinile cu garda jos, nici cele cu capota jos nu îmi plac. De ce? Pentru că oricât ai călca o rochiță, când ieși dintr-o asemenea mașină ești șifonată. Și neapărat, încă un criteriu: nu suport mașinile murdare. Și nu trebuie să fii paranormal ca să vezi că o mașină e murdară și ai toate șansele să culegi tot felul de mirosuri sau dimpotrivă, că o mașină e curățică, s-ar putea să fie o plăcere să circuli cu ea. Alt criteriu de alegere a taxiurilor: NU URC ÎN MAȘINĂ FĂRĂ TETIERĂ LA BANCHETA DIN SPATE. Și vă recomand și vouă, tuturor să nu urcați în astfel de mașini, pentru că la un impact oricât de mic, riscați să vă rupeți gâtul. Sau: nu urc în mașini cu șoferi fumători. Nu pentru că mă tem că fac cancer dintr-o excursie de 20 minute, dar pur și simplu nu-mi place parfumul de tutun și fum care se lipește de mine. Și ar mai fi și alte criterii personale de alegere a taxiurilor. Repet, sunt criterii personale, nu cer ca Primăria sau alte persoane să rezoneze la ele, dar mă aștept să am libertatea de a alege mașina dorită. Chiar asta înseamnă piață liberă!
  Uimitor mi se pare faptul că taximetriștii și firmele de taxi nu au reacționat la practica încolonării. Ei știu foarte bine cu cât efort se menține o mașină curată etc.

 29. Andrutza Reply

  Sa nu mai vorbi ca mai nou, toti nespalatii se fac taximetristi. Ce vina am eu ca ala nu are alta meserie? Mi se rupe! Nu ma intereseaza! Ce?! Intereseaza pe cineva de meseria mea? Daca imi place sau nu? Nici nu trebuie!

  Dar sa se spele, nu sa puta mai rau daca ar trai la pata rat!

 30. Nika Reply

  altii, (Bratislava, Budapesta) au facut licitatie si una sau doua firme de taximatre au castigat dreptul de a presta la aeroport. posibil, pentru un tarif/km putin mai mare decat in restul orasului, dar macar e reglementata treaba. licitatiile sunt anuale. Clujul ar putea lua exemplu de la ei, nu de la Buchales

 31. incurcatu' Reply

  Printre multi alti strainezi ce calca-n frumoasa urbe, se numara constant si angajatii unei firme germane. Saptamanal, cel putin un neamt vine din Germania la sediul din Cluj. Pe langa faptul ca toti au trecut prin jegmaneala cu taxarea/fata de neamt, de cum urca in taxiu, li se pun in brate si cataloage cu fete, cica pentru masaj. Pe fata, in plin centru, fie zi, fie noapte, cu detalii si insistente (DA’ INSISTENTE!!!) din partea soferului spre a nu se rata asemenea obiective turistice.
  Daca poate nu le chiar displace nemtilor asta cu “masajul”, coroborata cu furtul la km, ii face sigur sa se intrebe pe unde mama dr… au ajuns. In conditiile in care traseul oamenilor cu treaba veniti la Cluj e in triunghiul aeroport-hotel-sediul firmei, cu trecere obligatorie prin barlogul taximetristilor, e clara cred imaginea (corecta!?) pe care si-o pot face despre Cluj. Si pe care si-au si facut-o, da fapt.

 32. Uncas Reply

  Ah, citind prima parte am crezut ca, Clujul e in alta tara! M-am linistit…

 33. Andreea Reply

  Aceeasi chestie am patit-o si eu in aeroportul din Targu-Mures unde un taximetrist ne-a zis abia la finalulo cursei “taxa de stationare”. Cand am spus ca nu dorim sa platim acea taxa tipul s-a enervat si dadea impresia ca intr-o secunda o sa sara la bataie, deci, am platit.

  Avand in vedere aceasta experienta, cand am aterizat in Cluj-Napoca, am luat telefonul si am sunat la taxi sa vina nu in fata la terminal, ci la strada, in fata la aeroport. A venit intr-un minut si am platit pretul corect.

 34. Cristean Reply

  Eu zic că de-aia e bine să ai bani falși la tine. :mrgreen: Acum, serios – orice oraș mare din țară, indiferent din ce zonă, dacă are aeroport, gară sau autogară, are și jăpcari. Unii te fac cu mașina, alții direct la buzunare etc. Milă și rușine mi-e de străini, nu de românii care nu-s atenți sau nu se informează. Că doar nu-i urcă nimeni cu forța la hoți în taxi.

 35. Feri Reply

  Draga Maria, daca toata lumea ar avea bun simt si respect fata ce ceilalti nu am avea nevoie de reguli. Dar din pacate avem nevoie de reguli.
  Culoarul respectiv pt taxi a fost pus cu intentia de a impune o regula. Nu e poate solutia ideala, dar fara cred ca ar fi haos.
  Nu sunt taximetrist, nu tin cu nimeni, dar trebuie sa ne uitam mai departe de varful nasului. Nu doar taximetristii au nevoie de banii nostri, avem si noi nevoie de serviciul pe ca ei ni-l ofera.
  Km pt taxi e stabilit pt oras, unde taxiurile au locuri amenajate unde sa stea si sa astepte potentialii clienti. La aeroport insa ei sunt obligati sa plateasca stationarea (parcare), ceea ce inseamna ca ei pornesc nu de la 0 ci de la -2/3 km. Chiar daca cursa medie de la aeport e mai lunga, nu poti sa le ceri bani sa te ia.
  Eu tot timpul le ofer sa platesc parcarea in schimbul unui tarif normal. Nu am fost niciodata refuzat.
  … deci problema e mai complexa.
  Daca s-ar face licitatie pe o unumita firma, am ajunge exact cum a fost o vreme in bucuresti (nu stiu daca mai e asa), si credeti-ma ca nu era bine.
  Eu cred ca in primul rand trebuie rezolvata problema stationarii (intrare libera pt taxi) iar apoi ar trebui cumva scosi nemernicii din circulatie (cei care cer suprataxa, inseala turistii etc.). Nu sunt toti taximetristii ticalosi si generalizarea asta nu e buna.

 36. Maria Reply

  “..trebuie sa ne uitam mai departe de varful nasului. Nu doar taximetristii au nevoie de banii nostri, avem si noi nevoie de serviciul pe ca ei ni-l ofera.”
  Scuză-mă dragă Feri, dar vârful nasului meu (care mă salvează uneori de probleme), este mult mai important pentru mine, decât banii taximetriștilor. Da Feri, am mirosul fin și am nevoie de rochițe neboțite când cobor dintr-o mașină. Sunt femeie și reprezint jumătate dintre potențialii clienți.
  Să fiu în locul lui Daniel, aș pune la dispoziția clienților mașini corespunzătoare și aș crește prețul cu câțiva bănuți pe km.
  Da’ no, nu sunt patron de firmă de taxi și las pe alții să se afirme pe piața orașului.

 37. Lolli Reply

  eu mi-a luat-o urat in Cluj .m-a plimbat jmecheru’ de la vikingi la pirati si pana la urma am ajuns la Mc.D .:))
  acum ce sa zic ?am stat din mai pana in septembrie in cluj .m-au frecangit de m-au rupt.:))) am fost cazata la west city langa floresti.ma rupeau de bani .:)) .te asigur ca in curand o sa fie ca in bucuresti .

 38. AndRei Reply

  doua chestii
  1. faptul ca taxiurile din fatza blocheaza toata linia e chestiune de (ne)siguranta nationala. Practic compromite evacuarea aeroportului in caz de doamne feri. Poate cand faci reclamatie la primarie/consiliu etc le explici la idioti

  2. masinile alea functioneaza pe alt regim. limuzina ar fi echivalentul aici in state, dar sunt ceva jmenuri, Loopholesurile alea tre’ inchise

 39. ALin Reply

  Daca te rog, spune-mi si mie cum ii faza cu city break-ul asta ca si eu as vrea dar nush exact cum ii. Multumesc tare mult daca imi dai un mesaj.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *