Acum două weekend-uri am vizitat:

 • fabrica Napolact de la Cluj (din Calea Baciului, unde-am fost și eu dirig acum o eternitate de ani)
 • una din fermele lor de lapte ultra bio-eco-organic-de origine controlată de la Râșca, lângă Beliș, lângă Huedin, lângă Cluj. Da, Râșca aia de unde vin toți cartofii din Cluj (ca și cireșele de la Cireșoaia, toate).

Cei care mă citiți de o jumătate de eternitate știți că am mai tras o asemenea vizită și acum o jumătate de eternitate.

1. Fabrica seamănă cu o clinică uriașă de la NASA, așa sisteme de dezinfecție și sterilizare aveau: sterilizat mănuși, cască pe chelie, halat, ba chiar și mască, dacă ai bărbuță!


Ginecolog amator Groparu&co (nu, nu m-au lăsat să intru în toaletă la femei)

Nu intră nimeni în linia de producție dacă nu-ți schimbi încălțările cu unele speciale și le mai și lași să ți le lingă niște perii cu dezinfectant din ăla de elefanți.

Înăuntru sunt străzi, treceri de pietoni și (aici corporatiștii se vor umezi de fericire) proceduri.

Așa arată sulul de ambalaje Tetra Pak înainte să le umple cu ce produce țiți la tanti vaci.

Și așa arată dansul laptelui pe linia de îmbuteliere:

Când nu se vinde tel quel, lăpticul se adună, se hrănește cu cheag și apoi se lasă la hodinit, să nu mai fie supărat că a plecat din ugeraș.

Apoi lăpticul se trezește gata telemelizat – în funcție de somnifer (cheag), iese telemea proaspătă sau maturată, de vreo 5 sortimente în total (telemeaua de bivoliță este ceva incredibil, că am degustat).

Pe urmă, bucățelele de telemea sunt verificate, tăiate, ambalate, cântărite și trimise să se căsătorească cu roșia strămoșească, în guri flămânde de român.

Ce trebuie să știți: produsele bio-eco-organice au frunzulița aia din dreapta jos care atestă faptul că văcuțele au crescut fericite pe o pajiște curată. N-au frunză, nu-s bio.

Cu ce am rămas după vizita la fabrică: laptele este extrem de bio adus și este adus exclusiv din Ardeal (asta ni s-a repetat obsesiv). De ce numai din Ardeal? a-ntrebat o influenceriță. Păi, așa ne-am poziționat noi, au zis napolacții. Eu zic că din cauză că, fiind vaci ardelenești, nu se prind că le-ai muls decât după ce-ai umplut ciubărul.

2. Ferma ecologică de lapte a familiei Matiș din Râșca este un mic colț de rai unde vacile zburdă fericite pe imaș și, când le vine cheful, vin la fermier să-i ofere ofranda laptelui.

60 de vaci, din care vreo 4 stau în staul, că așteaptă vițeluși; biata barză, cât are de cărat la un bebe din ăsta, sper că primește spor la salariu.

Familia Matiș ne-a întâmpinat ardelenește, cu o slăninuță de se topea în gură; și cu oareșce beutură distilată din n-am prea putut să-mi dau seama prea bine, că am băgat numai un păhăruț, de, era ziua-n amiaza mare, nici chiar eu nu înghit în neștire pălinci la ora 1.


Aici, împărtășeam aceeași licoare cu Jurnalul unui tată

Doamna gazdă ne-a primit ca pe-un alai de nuntă, mai lipsea numai să țâpurească.

Ferma de munte are acareturi de tot felul, ne uitam orășenii de noi la dânsa ca la talcioc (”dar cu paiele alea ce faceți?”).

Paiele? Pacem poze pe Instagram cu ele, domnișoară!

În imagine: cel mai tânăr membru al gospodăriei, o splendoare de vițelaș.
Muuu ce?

Muuu, mno; ca să primești certificatul de lapte bio, trebuie să aștepți vreo 3 ani de zile până pășunea este certificată bio, timp în care se duc probe de sol și se fac teste peste teste – și asta în zone unde nu există poluare, cum e la Râșca, sau exploatare agricolă intensivă, cu îngrășăminte, în apropiere. Și nici asta nu ajunge, pentru că unele câmpuri nu-s ale tale decât pe hârtie, că le împarți cu tot felul de lighioane, bondărei și gâze cu rol important în echilibru; și nu poți cosi cum te taie pe tine capul, ci numai de la jumătatea verii încolo, când deja s-au făcut polenizările și au crescut copilașii insectelor și păsărilor.

Iar fânul trebuie cules numai în anumite perioade, că dacă e ploaie mucegăiește, iar dacă se usucă prea tare se duce clorofila și nu știu ce nutrienți, și asta afectează producția de lapte de peste iarnă; deci ca să știi exact perioada propice trebuie să devii meteorolog biolog fermier de vaci.

Laptele de la vacile se adună, se depozitează în niște containere de poți face jacuzzi din ele pentru toată suita lui Snoop Doggy.

Acolo se ține la temperaturi atent studiate și apoi se livrează către fabrică în pântecele acestui behemoth:


Balena verde apusensis, înghite laptele la vaci

De dinainte de a se umple burdihanul camionului, laptele se testează să fie în parametri, apoi e trimis la Cluj, unde se testează iarăși de vreo 17 ori, Doamne feri să intre ceva contaminare în ambalaje, că se oprește toată producția. Testare la primirea în fabrică, testare de un laborator acreditat independent, testare prin sondaj, testare random, testare la testare la testare.

Dar mie cel mai mult și mai mult mi-a plăcut imașul unde doamnele vaci iau masa. Cantina lor, de.

Zici că era ceva poster dintr-o reclamă (la lapte bio).

Toată poiana era numai vaci și influenserițe

Văcuțele n-au stat să mergem noi la ele să ne facem selfie-uri, ele trebuiau să fie relaxate, nu să ducă viața stresantă a unei vedete de showbiz sau, mai rău, de Instagram.

Când și-au mai făcut curaj, au venit înspre noi, dar nu m-au lăsat să le ating la țiți fără să le scot la cafea înainte, deci stați liniștiți.

Hey, sexy

Am vorbit toată ziua cu fermierul și cu reprezentantul Napolact și m-am umplut de informații. Cum ar fi că și ei se lovesc de aceleași probleme românești, și anume că forța de muncă e tot mai rară. Oamenii au plecat de la țară către oraș sau către Schengen. Și nu că n-ar mai fi oameni, că toți clujenii au cabane prin zonă, că e aer curat și liniște; ci că acolo, în vârf de munte, cu zăpadă până-n început de iunie, traiul nu e ușor.

Văcuțele dorm în câmp liber vara: vin singure la muls, apoi merg pe pajiște și se relaxează toată ziua și dorm sub stele. N-are rost să le pună muzică clasică în boxe, că le fac filarmonică greierii și ciocârliile. Rasa preferată e bălțată românească: ar fi și varianta Holstein, din aia care-ți dă 60 de litri pe zi, dar asta înseamnă că nu-ți iese fata din staul aproape deloc, că n-o lasă piciorușele, pe când ale noastre zburdă toată ziua feicite după iarba cea mai bună, și mai sunt și curățele, că nu se pun la somnic sau la rumegat unde alta s-a bălegat: puțină decență, vă rog.

Ferma ecologică este viitorul, pentru că publicul se educă și vrea calitate, subvenția este mai bună, prețul laptelui este mai bun, natura nu e călărită de resurse, ce mai, win-win pentru toată lumea. Încă mai avem de tras pe segmentul ăsta, că potențial avem, mai trebuie numai muncă, multă muncă de făcut, dar ce, să gâfâi toată ziua sub aerul condiționat de la corporație e mai plăcut? Nu știu ce să zic. ”Asta e viața mea, asta-mi place mie să fac”, zicea domnul Matiș, și zâmbea așa împlinit cum n-am prea văzut oameni să o facă.

Viitorul? E eco sau nu va fi deloc. Și lângă o fermă eco merge și o pensiune eco din fonduri europene, care pe la anul își va putea primi primii oaspeți, și dacă vrei te pune și la fân, corporatistule care ești tu înțepenit acolo pe scaun și dai sute de lei ca să faci aromoterapie din sticluțe, când la 40 de km de Cluj îți iei miresmele direct din pețiol.

Și asta când tot ce îți lipsește la momentul de față este o plăcintă pe vatră, dar tu încă nu știi asta.

În încheiere, dacă n-ați adormit până aici, vă las cu fotografia mea preferată din întreaga expediție: bunica familiei explicându-le fetelor să nu le spună, Doamne ferește, soților de ce sunt supărate! Numai să stea cătrănite și să pufnească din când în când, garantat îl scot din minți, secret păstrat cu sfințenie de mii și mii de ani. Poftă bună!

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 10 comments

 1. neamtzschantz Reply

  “seamănă cu o clinică uriașă de la NASA”
  nasa nu are clinici uriase, nu are nici macar una uriasa. nu are clinica.

 2. alunelu Reply

  Traditional si modern = 2 in 1. Da’ telemeaua din Marginime tot mai buna este, este?

 3. Remus Reply

  are acoperis de azbest cancerigen unde tin hrana animalelor.
  Dar e ok, ca si eu am la fel la baraca unde tin sculele pentru santier :)))
  in rest totul e ca in ograda bunicilor mei, ca io cu lapte de ala si smatana de aia am crescut.

  • Groparu Reply

   Am întrebat napolacții, pentru că și eu eram curios de răspuns. Iată ce au zis:

   ”Ferma a facut obiectul unei proceduri de certificare care a implicat verificarea indeplinirii conditiilor prevazute de lege pentru acordarea certificarii. In urma verificarilor s-a constatat indeplinirea conditiilor, fiind emis certificatul ecologic.”

   Mi-au promis și că au îndepărtat toate scările, să nu se urce fetele și să se apuce să pască acoperișul dacă se-ncing într-o noapte pe la vreo petrecere sau ceva. Așa că fără petreceri la penthouse, să-și savureze șampania indoor.

 4. andu yy Reply

  cum era poezia aia :

  Danga-langa, langa-danga
  Sună-n asfințit talanga
  Și de la pășune, iaca
  Tacticoasă vine vaca
  Nu mai vrea să umble creanga
  Vine-acasă, danga-langa.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *