În weekend am fost dus de Jeep-ul Nissan al Dorului Panaitescului (cea mai bună companie pe drum fără asfalt! Garantat!)
IMG_0270
Birdman fotografiindu-l pe Lizard King

într-o vizită de prietenie de la egal la egal la o gașcă de vaci bio, eco și organice hăpt în Mărișel, cea mai lungă și mai groasă comună din țară. La invitația Napolact, ăia care importă lapte din Ungaria vecină și vrăjmașă, în loc să adune de la fermierii autohtoni!

Acuma, prima mea întrebare pentru ei a fost: băi, da’ di ce importați voi lapte din Ungaria vecină și vrăjmașă, în loc să aduceți de la fermierii autohtoni? Și mi s-a răspuns, așa că vă spun și vouă: Friesland-Campina (nu Câmpina, așa cum credeam eu, pentru că sunt olandezi), proprietarul Napolact, cei care au clădit Ardelenariul din centrul Clujului amu ceva vreme,

IMG_8124
Unde stăteai și iaurțeai gratis!

produce multe produse lactate. Și pentru asta are nevoie de mult lapte. Amu: pentru produsele Napolact, folosesc numai lapte din inima Ardealului, că de-aia au și sloganul ăsta. Pentru alte branduri (Friesland-CâmpinaCampina produce pentru mai multe branduri, inclusiv pentru mărcile proprii ale supermarketurilor), se folosește lapte tot din Ardeal – mai puțin în perioada de iarnă, când văcuțele dau mai puțin lapte. Drept urmare, firma a fost nevoită să importe pentru a-și păstra cota convenită cu beneficiarii. Și laptele de import este și mai ”găsibil” și și mai ieftin (!). De ce? Pentru că subvenții mai mari.

Ca român verde care, pentru că trăim în Europa, se bucură de circulația liberă a mărfurilor, serviciilor și persoanelor, tot cred că românii sunt mai cu moț și ar trebui să păpăm mai local, dar mi-am exprimat frustrarea personală legată de faptul că:
– mi-aș dori să văd țăranii români care varsă, ca în Franța, cisterne de lapte la intrarea Consiliului Județean;
– mi-aș dori să văd țăranii români care varsă, ca în Franța, cisterne de lapte la intrarea în supermarketuri;
– mi-aș dori să văd țăranii români care se asociază în organizații profesionale care angajează avocați și negociatori care să le susțină interesele peste lege, peste milă, în relația cu autoritățile și cumpărătorii;
– mi-aș dori să văd țăranii români care sechestrează miniștrii agriculturii care ajung în zonă în campania electorală, și apoi cer drepturi și subvenții ca să-l elibereze pe nefericit. Ca în Franța. Mai zic? Toate țările astea la care ne raportăm și-au câștigat drepturile în plină stradă, cu proteste, răniți, lupte cu forțele de ordine, #unițisalvăm. Mi-aș dori foarte mult să văd mai des asemena mișcări și în România, altfel – ați ghicit – nu te bagă nimeni în seamă.

Napolact este singura companie din zonă care adună laptele de la producătorii din zonă. Dacă nu ar fi Napolact, probabil că laptele ar ajunge la porci. Așa, proprietarii de Bălțată Românească din zonă au cui da laptele. Nu știu, dacă nu ar fi ei, s-ar băga în zonă Concurența-Lact? Habar n-am.

Am filmat și înregistrat tot ce ne-au spus oamenii de la centrul de colectare din Mărișel. Temperaturile de 4 grade la care mențin laptele după colectare, cisterna aia cu climatronic și climă bizonică, mașina care vine zilnic de două ori ca să preia laptele. Măsurătorul de grăsime, dacă laptele e prea slab, ei nu îl pot prelua. Pășunile pe care le știam oricum că sunt la înălțime, departe de trafic și ploi acide. Aerul ăla care-ți face somnic și fomică. Mirosul de cetină. Păsăricile care fluieră ca apucate. Verdele cîmpurilor alpine. Cimbrișor, muguri de brad, soc, soluri brune-acide; dar și pensiuni cu termopan.
IMG_0107
IMG_0123
Cam așa, dar cu păsărici. Multe păsărici

La pièce de résistance a sejurului? Familia Abrudan. Familia Abrudan este familia jupână supremă a unei ferme de vaci ecologice, bio și organice, atâta de sus în munți, că nu au curent electric.
IMG_0131
Deși, paradoxal, garajul lor are ușă acționată cu telecomandă!

Și fac asta după ce au gustat 10 ani de Anglia, și și-au vândut apartamentul din Cluj ca să locuiască într-un loc din cerebelul munților, cu bunică și doi prunci. Și își trimit vacile singure pe munți, și ele vin seara cuminți înapoi, chiar dacă locul la care pasc e la 5-6 km distanță, pentru că au în ele un soi de GPS văcesc. Da, o oră și ceva de mers pe jos, peste ditamai valea și 60 de versanți cu o înclinație care le face vaci alpiniste. Au avut și o vacă șefă rebelă, care ducea ciurda aiurea, dar au vândut-o ca să nu fie bai. Iar vacile și-au ales altă căpetenie, mai cuminte, care nu o mai lălăie, ardelenește, pe coclauri.

Uneori, tribul vacilor este însoțit de niște câini ai familiei, care merg, cumsecade, cu ele până la pășune și înapoi. Și câinii tot drumul se uită la ugerele vacilor, pentru că au și ei, așa, fetișurile lor.
IMG_0193
Văcuța Erzsebet Popescu, pictorial incendiar nud!

Vacile astea nu dau foarte mult lapte. Vineri, Napolact a dus aceeași gașcă la Zalău, la o fermă cu 400 de capete atașate de vaci (practic, puteai ține un concert rave acolo, Zalău Moo Castle) unde au întâlnit campioane Holstein, d-elea de nu le mai satură Dumnezo de dat lapte! Una a dat, într-o zi, 54 de litri de lapte. Spre deosebire de astea, vacile eco bio organice dau 7-8-10-11 litri de lapte pe zi, pentru că nu înghit concentrate, numai iarbă și, iarna, fân eco bio organic. Și asta ține de foame normal și natural, nu îți face sânii mai mari, bicepșii mai puternici și alte chestii mai viagra, cum fac concentratele.

Și au și vițeluși, la grădiniță!
IMG_0220

Și vițelușii îi iubesc pe Gropari! Pentru că Groparii sunt delicioși, credeți-mă.

Alte detalii – la șef Marius Tudosiei și la Cristian Florea. Iar amu, pentru că sunt sigur că oamenii de la Napolact monitorizează cu lupa tot ce am scris despre ei, dacă aveți ceva de întrebat, întrebați-i!
IMG_0151

 

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 15 comments

 1. adrian Reply

  gropare, pana si advertorialele de la tine abia astept sa le citesc pana la capat 🙂

  mai afla si omu ceva nou

 2. Groparu Nemernic Reply

  @ adrian: lasă-mă să roșesc nițel :”>
  Amu ăsta nu e chiar advertorial, că nu am luat bani pe el, numa’ am fost dus în munți și hrănit; așa că este… infotrip-ial…?

 3. Ema Reply

  Așadar ai dorințe privind atitudinea țăranilor față de legiuitor. E bine. Cam împănate în lapte, smântână și flori de câmp, dar e un început.

 4. Anonymous Reply

  Acuma vaz si io ca nu esti chiar strain de munte, si de vacute ( oi).

 5. Robintel Reply

  1. Care-i deosebirea dintre sana și kefir?

  2. Cum fac ei sana aia așa de groasă și de frumoasă, iar alții o fac apoasă și nu așa de gustoasă?

 6. Bula Reply

  Ei importa lapte subventionat si “prafuri” pemtru a vraji lactate, gen iahurt, chefir etc groase si frumoase.
  Dar iahurtul pus in frigider, cu garantie de inca doua saptamani (!), la deschiderea paharului a prezentat un miros mai ceva de cat ouale clocit, iar in lichidul verzui (zer?) din interior plutea in suspensie ceva ce parea faina, daca nu era in acel lichid.
  Daca le pui laptele la acrit, dupa o saptamana inca nu se face (consistent) ca si produsele altora, in schimb va fi amar si va mirosi cu siguranta.
  Iar acele produse “bio” din Marisel si alte locuri nu prea le vei gasi in supermarketuri, fiindca iau calea spre . . . locurile subventionate, cu suprapret de “Bio” special.
  Laptele autohton nu se mai aduna de la satele din zona, fiindca majoritatea si-au dat vacile de muls la . . . abator – din cauza pretului infim de mic oferit !

 7. necunoscutul_cautator Reply

  Pana aici e bine. Acum poti sa te ocupi si de ciocolata Poiana.
  Iar despre vaci trebuia sa te uiti la TVR, stie Moise cat lapte ofera fiecare vaca. 😯

 8. zoltybogata Reply

  Lapte este destul și la noi, problema e că plătesc foarte puțin 🙁 . Și oamenii au început să își vândă vacile. Multă sănătate

 9. Cristi Reply

  Imi pare rau sa o spun dar o familie nu poate avea pretentia sa faca agricultura cu 2-3-10 vaci si 2-3 ha de pamant. Asociati sau neasociati e prea putin. Cel mult iti duci zilele cu asa ceva sau completezi alte venituri.
  Referitor la vacutele alea montane: or da ele mai putin lapte decat alde Holstein ( rasa majoritara si in Romania din cate stiu) dar sunt mai putin pretentioase la mancare si mai rezistente. Au si ele avantajele lor.
  Confirm: vacutele au un GPS vacesc, vacile bunica-mii veneau tot asa singure acasa. Au in schimb doua bug-uri de soft, cand au vitei vin acasa foarte repede (dupa 2-3 ore) iar cand sunt in calduri li se buleste de tot GPS-ul (noroc ca nu tine mai mult de 2-3 zile)

 10. Cristi Reply

  Am uitat sa intreb. Esti sigur ca alea din poze sunt din rasa baltata romaneasca? Eu am mari indoieli.

 11. Mirela Reply

  Buna,

  Care e diferenta intre laptele de Napolact 1.5% si Oke tot la 1.5%?

  Ca si ingrediente si compozitie sunt exact la fel.

  Multumesc

 12. Diana Reply

  FRumos articol ! interesant si foarte amuzant 🙂 A fost o placere sa l citesc 🙂

 13. Dan Bogdan Reply

  @Mirela, in laptele OKE la cutie am gasit bucatica de plastic de care trebuia sa tragi ca sa desfaci cutia. Bucatica aceea de plastic care trebuia sa fie pe capac era de fapt in lapte si numai faptul ca am fost atent inainte sa inghit a facut diferenta intre a scoate acel plastic pe gura si nu pe cealalta parte.

  In rest nu stiu ce sa cred legat de laptele bio. Niste analize concrete pune cineva sa ne arate diferentele chimice? sau doar vorbe si poveste pt gradinita? ca asa doar pe vorbe imi suna a promovare pe banii producatorului.

  E doar parerea mea 🙂

  Multumesc,
  Cu stima,
  Bogdan

 14. Groparu Reply

  @ Dan Bogdan: Articolul este unul publicitar şi este marcat ca atare. Am povestit ce mi s-a arătat şi am încercat să întreb toate detaliile nconfortabile – personal, sunt un client destul de greu de satisfăcut.
  Legat de cât de bio sunt toate, dacă nu aveţi încredere în laboratoarele proprii şi cele ale altor instituţii, nimic nu vă opreşte să duceţi o cutie la analize. Nu ştiu cât costă, dar nu poate fi o avere.
  Şi apoi reveniţi să ne edificaţi şi pe noi 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *