La Cluj, în weekend, în timp ce-mi duceam Gropărelu’ în concediu la bunicii sibieni, a avut loc un eveniment foarte fain: Cluj Blog Meet, în care s-a discutat despre viitoarea Asociație a Bloggerilor Clujeni. Pe care doresc să o înființeze domnii Ciulea și Psaico, care tocmai au preluat ștafeta pornită de subsemnatul acum vreo mie de ani, de a pune un panou cu bloggerii clujeni la Primărie, alături de alte instituții de presă. Jur că nu din cauza aia fostul primar Apostu a intrat la pușcărie! Jur.

Revenind la Asociație: ar fi, din ce știu eu, prima asemenea asociație la nivel național. Și ar fi binevenită, pentru că avem la Cluj cea mai faină comunitate de bloggeri din patrie. Adică, nu îmi vine în minte nici un eveniment sau proiect pornit de vreun blogger de la Cluj care să nu fi beneficiat de sprijin din partea celorlalți. Și, chiar dacă avem cu toții simpatiile și antipatiile noastre, cam tuturor ne face plăcere să ne revedem și să stăm la o bere și la o bârfă, să râdem și să spunem bancuri. Și ne sprijinim în cam tot ceea ce facem – spun asta în cunoștință de cauză: eu personal am avut parte de foarte mult sprijin din partea acestei comunități pentru filmul Usturoi și pentru alte blăstămății de-ale mele, umanitare sau nu. Plus că noi i-am dat patriei pe cei mai realizați bloggeri – pe Adi Hădean și pe Cristi Gog. Ar fi nedrept să ne arogăm meritele succesului și muncii lor, dar îmi place să cred că, dacă cei doi ar fi evoluat în altă parte a țării, probabil le-ar fi fost mai greu; și suntem mândri de ei.

Acuma, acestea fiind zise, trebuie să dăm Cezarului ce-i al Cezarului: fraților, bloggingul ăsta reprezintă o branșă ticăloasă, grea și nedreaptă. În primul rând, meseria în sine e grea: trebuie să fii copywriter-ul și scriitorul tău, designerul tău, networking manager-ul tău, Social Media expertul tău, fotograful tău, jurnalistul tău, expertul în maniere, la naiba, trebuie să fii propria ta instituție de publishing și, dacă ai și noroc, propriul tău contabil. Trebuie să găsești subiectul cel mai adecvat pregătirii și abilităților tale, trebuie să-l poți comunica corect și inteligibil, trebuie să fii tu însuți în slovele tale, și trebuie să fii un tu însuți care are ce comunica. Și concurența pe piața asta de conținut este a naibii de acerbă: toată lumea are o părere – pe Facebook, pe bloguri, TV, radio, CTP-ei, Dobrovolschi și Andrei Gheorghe, Rareși Bogdani și GâdeaBadea. Ești pregătit să fii fluiericea într-o orchestră simfonică?

Și mai trebuie să accepți ceva: faptul că poate nu tot timpul cei mai capabili bloggeri ajung la miere. Sau poate numai așa ți se pare! Dar apropos, bloggere, de când îți pasă ție de alții? Singura ta preocupare trebuie să fie să scrii un text așa de bun, încât să ți-l poți pune în CV pentru că îți va plăcea și peste 10 ani.

Credeți că e greu să ajungi în top? Ia încercați să rămâneți în top! Și încercați să faceți asta ani de zile la rând. O postare virală nu vă va asigura o audiență. 1000 de Like-uri nu vă vor asigura o comunitate. Trebuie o mie de postări virale, trebuie mii de Like-uri și Share-uri. Trebuie să fii prezent. Trebuie să fii acolo. Trebuie să scrii, bloggere. Trebuie să scrii! Și nu orice, nu oricum, nu poți păcăli cititorii cu clipuri de pe youtube și embed-uri de pe Facebook! Vă dați seama că sunt în branșa asta de atâta timp, că pe vremea mea se puneau versuri de la melodii pe blog?

Trebuie și să vorbești, să congreghezi cu alții. Asta mi-o reproșez și mie: da, sunt insuficient prezent la conferințe, întâlniri, sindrofii. Nu dau suficiente ReTweeturi și Share-uri de la alții. Pățăști. Am promis că voi scrie despre chestii, dar n-am mai apucat. Am promis că răspund la mailuri, și nu am reușit. Da, am promis că-mi schimb naibii tema asta de blog, și hahaha, ce țeapă imensă provocată mie, în primul rând (de fapt, îmi mai trebuie numai o idee deșteaptă pentru comentarii, restul conceptului este aproape gata, dar uite că nu apuc să mă gândesc la ea). La naiba, uneori nu reușesc nici măcar să scriu facturi ca să-mi încasez banii, așa de greu mă descurc cu timpul. Dar de la o chestie nu fac rabat: scriu, bloggere. Vânez și perpelesc subiectul, îl scriu pe un șervețel ca să nu-l uit, dar seara, chiar dacă asta înseamnă încă o oră-două de stat la computer (deși poate mi-ar conveni mai mult să mai stau o juma’ de oră cu fiu-meu când îl pun la nani, dar există pericolul de a adormi și de a nu mai apuca să scriu postarea pentru a doua zi), fac cumva și tot scriu. De ce? Habar n-am, narcisism, plăcere, pasiune, habar n-am. Dar o fac. Și o fac chiar dacă nu am nici o campanie cu lunile. Și am făcut-o vreo 6 ani până să reușesc să fac primii bani din blogging.

Ca să nu o mai lungesc: oricât de mult mi-aș dori, nu pot să nu fiu de acord cu postarea TVDeCe-lului. Da, sunt de acord să se facă Asociația, dar Asociația asta a bloggerilor trebuie să aibă și niște bloggeri în ea. Și, în adevăratul sens al cuvântului, suntem prea puțini pentru asta în acest ditamai orașul cu 100.000 de studenți.

Așa că, dragă bloggere, scrie. Și dacă mi te plângi că nu ai subiecte sau nu ai vreme să scrii, atunci cheltuie un click pe blogul prietenului meu Zolty. Dacă el reușește să scrie, cu numai două degete funcționale, fără absolut nici o comunitate de bloggeri în jurul lui care să-l stimuleze, într-un sat în care se petrec rareori evenimente care să-l inspire, apăi tu, dragă bloggere clujean, chiar nu ai nici o scuză.

Scuze pentru postarea lungă, imaginați-vă că v-am pus aici și o poză cu un cartof, Doamne-ajută!

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 11 comments

 1. mutareainplic Reply

  Te poti inscrie ca blogger, intr-o asociatie de profil sau nu, indiferent daca scrii din narcisism, plăcere, pasiune sau habar n-am?
  Intreb pentru un prieten :).

 2. duoamna raluca Reply

  well, domnule Gropar, tu ai fost primu care mi-ai zis: ‘fa-ti un blog’. desi probabil nu-ti aduci aminte. da eu te-am crezut pe cuvant si tooot vars prostii pe net. voiam sa spun multumesc.

 3. zoltybogata Reply

  Ms, ai mare dreptate. Am perioade când nu am inspirație defel câteva zile la rând (ca azi de exemplu 😀 ) și tot reușesc să public ceva, tot găsesc ceva, apoi voi care stați la oraș, nu aveți subiecte? atunci cine mai are? Io zic că ar trebui făcută Asociația asta a bloggerilor din Cluj și să și facem niște lucruri faine, putem face multe, dacă este voință și poate se inplică cineva și mă ajută în acest proiect http://zoltybogata.ro/as-vrea-ca-in-aceasta-vara-sa-oferim-cel-putin-1-000-de-inghetati-la-copii .Hai să facem ceva, că vorba multă sărăcia omului. Multă sănătate

 4. Marian S Reply

  Scrie bloggere, scrie, dar mai si deseneaza!!!
  Ca sa nu te trezesti ca nu vezi meniul, doar pentru simplul fapt ca e facut in Flash.
  Lasati Flash pentru reclame, ca noi oricum il blocam; ce ne trebuie maimutele alea zburatoare pe ecran??? :mrgreen:

 5. remus Reply

  Ai dreptate neinspirata tema ti-ai ales la blog. Glumeam.
  n-am vreme ca m-ash pune sa iti citesc debitarile mentale mai vechi sa vad cum ai evoluat. da n-am vreme. Si blog nu imi fac ca is hater si i-ash face pe toti cu ou si otet si nu as mai avea nici un prieten. (nici amu n-am decat cativa hateri din industria IT hihihihi).

 6. Mario Reply

  Eu nu mai sunt prin preajma dar ideea mi se pare buna (ma primiti daca se face? ca inca am buletin de Cluj :D). Ca se alege ceva de asociere, ca nu, e partea a doua, dar ar fi bine si dragut sa fie. Si cum zicea Vali Cristea mai sus, n-ar strica si niste angajamente.

 7. Petra Reply

  Ai dreptate, o astfel de initiativa nu doar ca ar creste popularitatea blogurilor inteligente, ci ar oferi o imagine de ansamblu asupra persoanelor care chiar au ceva de spus!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *