Eram în paradis! Deja pescuiam de 24 de ore, fiu-meu era în culmea fericirii, vinişorul era rece, mâncarea bună, peisajul mirific…


Şi zero peşti, doar ce credeaţi voi?

…şi, pe la mijlocul zilei, apare o barcă de băştinaşi care dădeau, vesel, cu o singură vâslă, pentru că li se buşise motorul pe baltă.
– Aveţi cumva şurubelniţe? Ciocan? Patent? Un kil de laser de la Măgurele?

Exact cum vă gândeaţi: nu numai că nu aveau absolut nici o sculă cu ei la bord, dar nici măcar două vâsle nu aveau. Aveau numai una, cu care şi vâsliseră ca cu o gondolă prin Veneţia, numa’ că-n loc de “O, sole mio!” cântau ceva de Salam.


În prim-plan este unul din cei doi. Eroul povestirii noastre e cel îmbrăcat în roşu

Iar noi, ca ardelenii! Na, haideţi încoaci, vi-i foame, vă facem un sanviş? Beţi un rachiu? Da’ un şpriţ?

Şi unul (cel cu tricou roşu) rămâne cu noi să se chinuie să repare motorul bărcii, iar celălalt pleacă la Sulina să aducă întărituri.

Şi îi mai dăm un şpriţ pescarului care rămăsese cu noi, şi ăsta începe să ne spună cum şi-o făcut el pistol de braconat mistreţi… şi cum l-o prins Poliţia la braconat, şi cum abia o scăpat… şi apoi mai bea un şpriţ, şi-apoi încă unul, şi încă unul… aflăm că-l cheamă Cristi, şi apoi numa’ ce-l auzim pe Cristi din Sulina că-mi zice, cu tupeu:
– Nu-mi dai mie cuţitul ăsta?

Am un cuţit chinezesc de 35 de lei… nu e mare brânză de capul lui, dar are lama solidă, iar imitaţia de mâner de corn de cerb (de fapt, e un plastic) le aprinde multora imaginaţia. E bun la curăţat peştii, dar oţelul nu e bun, se toceşte repede, se ascute greu şi tot pică din teaca.
– Nu.
– Cum NU??? se miră prietenul meu Cristi din Sulina căruia poate-i salvasem viaţa şi care acum îmi cerea, de la obraz, să-i fac cadouri.
– Nu se poate. E amintire.

Văzând că nu are succes cu mine, merge la naşul Greuceanu, care are şi el ceva baionetă luată tot de prin târguri.
– Da’ ăsta? Ăsta nu mi-l dai mie?

Spre deosebire de finu-so Groparu, naşul Greuceanu lucrează cu gulere albastre zi lumină şi este mult mai tranşant. S-o uitat la el verde-n ochi şi i-o zis:
– Eşti turc? NU!
– Dar ce-mi puteţi da????

Cerşitul ăsta agresiv l-o repetat şi când a revenit tovarăşul lui cu o barcă din Sulina, să remorcheze barca lor cu motorul stricat. Or sărit pe malul nostru fără să zică bună ziua şi apoi ne-or cerut, de la obraz, nişte vin ca să aibă pe drum la întoarcere.

Mno, tura asta, ardelenii au fost afurisiţi şi nu le-au mai dat nimic, mereţi cu Domnul! Ştiţi cum e, în cartea sfântă scrie să dai săracilor vinişorul tău, e adevărat, dar nu scrie nicăieri că să fii fraierul nesimţiţilor.

Şi, după ce s-au dus, am făcut inventarul sculelor şi am descoperit că prietenul nostru Cristi pe care-l adăpostisem şi-l cinstisem ca pe un oaspete plecase cu toporul nostru şi cu un set întreg de capete de şurubelniţă. Noi le adusesem pentru că data trecută ni se stricase nouă barca şi am deplâns lipsa sculelor, dar se pare că nu-i o idee bună să ai scule de fier, că se lipesc de palmele cu magneţi ale localnicilor, măi oameni buni.

Şi vă daţi seama cât am fost de scârbiţi de lumea asta, că ajuţi omul cu ce ai, şi el se dovedeşte a fi o năpârcă… cum ar veni, am crescut un şarpe în pantaloni la sân. Ce faci, te apuci să-i faci plângere la Poliţie la prost pentru 80 de lei?

Şi fix asta l-am întrebat şi pe proprietarul pensiunii la care am tras noi la finalul expediţiei, şi omul, când a auzit, a pus mâna pe telefon şi a sunat pe cineva, şi i-a zis nişte lucruri mai deosebite, pe care nu vi le pot spune decât în privat… şi vă rog frumos să mă credeţi că în 6 minute hoţul a venit la pensiune cu o pungă în care se aflau toate lucrurile noastre furate… şi ni le-a pus pe masă tot fără să zică bună ziua, şi a plecat fără să-şi ia răms bun, oarecum cătrănit că ce domni de la oraş suntem noi dacă-l deranjăm pe el cu din astea…

Şi din cauza asta atâta am râs pe seama lui că cred că şi acuma sughiţă.

În postarea de mâine veţi citi finalul expediţiei şi despre capturile noastre, dar asta numai dacă-mi vin pozele de la photoshopat.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 20 comments

 1. Corina Reply

  ……” iar celălalt pleacă la Sulina să aducă întărituri “.
  Cum-si-cu-ce-a-plecat-celalalt-la-Sulina-sa-aduca-intarituri…..????
  Cratimele subliniaza nedumerirea mea….Auzi, a plecat la Sulina….
  Cum-si-cu-ce?

  • Groparu Reply

   Înainte de a-mi scoate clopul în fața celei mai perspicace cititoare, fac o trimitere către finalul articoului precedent, și anume:
   ”Şi în prima zi am primit vizita surpriză a prietenei noastre sulinence şi a soţului ei prieten sibian, că era ziua doamnei, şi toată seara am cântat la chitară şi am beut tequila şi am mâncat biban pe grătar”
   Prietenii au plecat a doua zi, cu una bucată pescar sulinean cu tot. Cealaltă bucată, aia furăcioasă, a rămas cu noi.
   Și acum, îmi scot pălăria!

 2. unchiuvanea Reply

  “dar ce-mi puteţi da?” :)))
  Avea dreptate Dinica: mana-ntinsa care nu spune o poveste…

  • Groparu Reply

   Nu era prima dată când ni se cere agresiv ciubuc. Pentru unii, suntem pur și simplu niște portofele umblătoare.

 3. Sorin Reply

  🙂 Mă așteptam să menționezi că cerșetorul/hoțul o fi fost din Teleorman, Vaslui – ceva, spre deliciul erdeliștilor. Poate l-a trimis chiar Dragnea în persoană, ori însăși Veorica (zic și eu cu „E”, c-am văzut c-așa se face ca să fii validat ca fiind de partea binelui – care și învinge la final). Și cred că proprietarul pensiunii sigur era ceva ardelean, că altfel n-avea cum.

  • Groparu Reply

   Hahaha… asta, ultima, e cea mai bună – proprietarul e sibian, dar socrul lui ne-a rezolvat, şi socrul e sulinean get-beget 😀

  • Groparu Reply

   Am un puukko finlandez, o bijuterie, dar trebuie reparată teaca şi făcută un pic de menenanţă la lamă. De-abia aştept referendumul, că fix în weekend-ul ăla este târgul de la Negreni şi mai c-aş bugeta nişte bănet ca să-mi iau unul cumsecade.

   • Bubu

    Deci ai o bijuterie de cutit pe care nu-l folosesti si vrei sa bagi bani intr-o alta bijuterie de care sa iti fie mila apoi.
    La fel am si eu niste frumuseti si de folosit folosesc si recomand Hultafors Craftsman, cel cu portocaliu in coada, Mora Companion tot portocaliu sau cutite Mustad pt pescari.(cel fara zimti e mai bun). Toate undeva la 50 de lei.

 4. honci Reply

  Bre Nea Gropare… zi mersi ca nu o venit sa va vanda rame. Ca io cred ca aia de or facut Dune nu or dat pe efectele speciale de la viermii aia de pamant cat pot cere niste evlaviosi din astia de delta pe 10 rame. Io de aia nu ma dezic si cand vine vorba de apropieri din astea cu persoane necunoscute, is ciufut si degraba desfacator de relatie. Mai bine antisocial da cu zenu la purtator, decat cum se cade si cu probleme la bibilica pe tot sezonu’ … Nu de alta da la mine cumatru Tzo si unchiu Rusu is degraba varsatori de licori fine la nerv si dupa aia imi mai cer aia in kaufland declaratie de venit ca deh … de unde frate ai tu bani de 5 kile de Jack?!

  • Groparu Reply

   Honci Bacsi, cu doar două excepţii în… 13 (14?) ani de Deltă, apropierea de băştinaşi s-a dovedit memorabilă şi plină de învăţăminte. PS: Vezi că-n Sulina (şi cam peste tot în Deltă, în afară de Tulcea) nu există râme negre. Nu ajunge Fan Courier-ul la ei 🙁

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *