Valea Viilor este un satuc săsesc aproape parasit, aşa cum şade bine oricărui sătuc săsesc, aşezat lângă cel mai frumos oraş din România: Copşa Mică.

I se spune Valea Viilor din motive lesne de înţeles: toată lumea ştie că saşii sibieni, când beau, nu beau bere. Ei, când beau, beau vin şi palincă şi jinars. Şi se zice că în Brateiu, care e tot prin preajmă, când or ajuns comuniştii, or adus o secătură care să le facă la peizani educaţie anti-alcool. Şi ăsta o început să le zică la saşi că hâr, cî mâr, că ce rău face alcoolu’ la casa, ficatu şi nevasta omului, şi aşa si pe dincolo, până când la un moment dat un sas zice:

– Apăi domnule comunist, acilea în sat nimeni nu bea alcool, fincă toţi avem pălinca şi vinu’ nostru!

Mnoa, în această zonă mă deplasez eu weekendu asta, şi mă voi kefui FIX ÎN CASA FOSTULUI POPĂ SAS! Casa de gospodar, unde poti intoarce TIRu’ in ograda, şi oricine poate face tat ce vrea fincă este loc berechet. Si unde sunt niste poze din 1940 pe pereti cu sasi si sasoaice, care se uita la tine cu niste ochi alb-negru şi ar vrea si ei sa fie acolo, cu noi, da’ noua nu prea ne pasa. Si voi ajunge acolo şontâc-şontâc, fincă îs încă şchiop de la folbal, şi voi sta la ocazie, ca de obicei, 3 ore. Dar ce sacrificii nu fac eu ca sa beau cu sibienii mei ţiganiazi! Acest lucru, de fapt, s-a demonstrat clinic.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 3 comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *