Aşa cum v-am mai spus eu vouă, telemeaua de Sibiu e o brânză franţuzească care a reuşit în viaţă; şi eu iubesc telemeaua mea natală de Sibiu aproape la fel de mult ca familia – atâta numa’ că telemeaua nu face pişu pe tati, deci nu prea poţi compara.

În studenţie, am făcut ce-am făcut şi am descoperit un provider de telemea de Sibiu chiar în Cluj; chestie care nu m-a mirat defel, din moment ce ciobanii noştri au ajuns în transhumanţă şi pe Lună.

Coboară Neil Armstrong pe Lună, toată populaţia globului era cu ochii lipiţi de sticlă, iese el din modulul lunar, beleşte ochii în stânga şi-n dreapta, apoi declamă:
Toată populaţia Pământului o făcut în pantaloni în secunda aceea; toată, fără osebire; şi, cum se uită Neil un pic mai hacana, vede un ceva că se mişcă. Ce Sputnik să fie? Fuge repede – dâng, dâng pe gravitaţia Lunii – către punctul cela, unde descoperă – oroare! – un cioban, frate, stătea ciobanu’ sub cuşmă înfipt în botă şi se uita pensiv în zare. Neil – parcă şi văd ce mutră o făcut – o ezitat un pic în faţa arătării; da’ tot nu s-o putut răbda şi, înainte de Houston, we have a problem, atacă problema decisiv:
– Io’s… Neil!
– Io-s Ion, zice ciobenu’.
– Da’ ghe unie eşti tu????
– Din Poiana Sibiului.
– PĂI ŞI CU CE-AI VINT ACI????
– CU BRÂNZĂ!!!!!

Când i-am văzut clopul lui Ilie în piaţa de lactate, am mers ţintă la el;
Locuitor_in_ie_si_clop_ciobanesc_din_Racovita,_Sibiu

…un gest de mare curaj, avînd în vedere că brânzarii sunt mai răi ca bişniţarii de valută, sunt în stare să te belească de viu şi să pună sare de murături dacă nu cumperi de la ei, atâta-s de afurisiţi (apud ucenicii lor din bazarul turcesc). L-am luat direct:
– De unie eşti?
– Din Sibiu!
– De unde din Sibiu?
– Din Poiana!
– Cum îl chema pe şoferul care făcea cursa Jina-Sebeş?
– Streulea!
– E OK. Dă-mi telemea să-mi bag în venă.

Streulea fusese colegul meu de bancă în liceu, şi ştiam care-i flashu‘. Şi numai de la el am mai luat brânză toată studenţia, şi m-am împrietenit cu el, şi am aflat că soru-a e studentă la Cluj, şi el i-o luat apartament aci; da’ n-o vrut să-mi dea telefonu’ lu’ soru-sa cu nici un chip, că pe vremea aia eram student sărac, n-aveam nici măcar datorii, şi era mare ruşine pentru o poienară să umble cu un băiat rupt în fund de foame; dar relaţia noastră brânzoasă şi telemerică a continuat neştirbită până ce un primar al Clujului s-o hotărât să schimbe piaţa de lactate (mare, făloasă şi frumoasă) într-un spaţiu de 4×4 în care se înghesuie toţi precupeţii, amar de ei, din care Ilie a plecat, scârbit, jicnit în demnitatea şi neatârnarea lui.

Au trecut ani şi viaţa s-a schimbat; şi azi, trecînd pe lângă piaţa Mihai Viteazu, îmi zic: ce zici tu de nişte telemea de oaie, Gropare? Şi am apropat afirmativ şi pozitiv şi am intrat la lactate.

Unde, jbeng! Toate fulgerele lui Zeus mi-au tunat în creştet când l-am revăzut pe Ilie, prietenul meu brânzos şi telemeric; şi am mers direct la el, ca românii la Plevna, şi l-am atacat:
– Salut!
– Bună ziua… zice el.
– Nu mă mai cunoşti? Unde ţi-i clopu’?
– Apăi nu-l mai port, că mor de cald cu el.

Treaba asta ar fi trebuit să-mi dea de gândit: un sibian nu leapădă clopul nici ca să facă duş. Dar, cum nu sclipesc mereu de inteligenţă, am cumpărat un kil de telemea şi i-am zis:
– Dă-mi numărul tău, să iau telemea de la tine data viitoare.
– 0745… începe el.
– Te trec aici “Ilie Poiana Sibiului”, OK?
– Cum vrei, zice; mă poţi trece şi Ilie Mănăstireni… cum ţi-e mai bine.
– Doamne-ajută, drumuri bune!

Şi m-am dus.

Apoi am început să mă prind; Mănăstireni? Care Mănăstireni? Şi deodată scot zmarfonu’, googălesc şi găsesc: localitatea Mănăstireni, județul Cluj.

Deci Poiana Sibiului, ai? Şi telemea de Sibiu, ai? Deci mă gândesc foarte serios să-l dau în  judecată, că cu telemeaua mea de Sibiu nu e de glumit.

(sursa foto)

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 9 comments

 1. Bula Reply

  A fost un caz fericit. Macar a fost de oaie.

  Dar ce sa zici de produsele de la SUPER market, care doar PE ETICHETA vad oaia / vaca ? A caror lapte super infra-ultra violat tine GARANTAT 6 luni de zile, FARA sa se acreasca (da’ sa faca si branza din ea).

 2. Încă 3 bancuri Reply

  […] (de la groparu) Coboară Neil Armstrong pe Lună, toată populaţia globului era cu ochii lipiţi de sticlă, iese […]

 3. Groparu Nemernic Reply

  @ boemul: exista un blestem greu pentru cei care pleacă din Sibiu şi uită de unde au plecat.
  @ Bula: aia nu-i telemea, e un fel de material de implant de sâni.

 4. mixy Reply

  De-acu’ o să mă gândesc numai la busturi de vedete când oi mai vrea telemea 🙁

 5. omu' muncii Reply

  hai in p-ta rahovei la o tanti din raaaassinaaari sa vezi ce marfa are.io numa de la ea iau tat timpu si telemea si urda. Si mai este o tanti din Rosia, cacare cand lipseste tanti din tiganiada ma bag in sama cu ea…

 6. Gigi Reply

  😎 Doamne , ce mândri vă mai ţineţi voi , sibienii ! Totuşi , dacă omul şi-a călcat pe inimă , a dat clopul jos la duş , l-a uitat acolo şi amu i-o fost ruşine să recunoască ? Că doar se făcea de râs în Poiana Sibiului !

 7. Corina Bodea Reply

  Nea Gropare, nea Gropare, ce ți-e și cu telemeaua de Sibi’;importantă e rețeta- de când mergem în pastoral pentru miere de salcâm la Valea lui Mihai, am văzut în pădure oile unui cioban din Mărginime, care și-a cumpărat casă în Curtușeni, a cumpărat pământ și a luat în arendă, are ciobani din Moldova angajați la oi , pe care le ține vară, iarnă, pe graniță cu Ungaria.Brânza o face la Curtușeni și o distribuie el știe pe unde cu 4×4 din dotare.
  I-am fotografiat și oile și ciobanii chiar și câinele Floroiu, iar pe ””chef” l-am întâlnit odata în microbuzul de Fanny, pe ruta Cluj Valea lui Mihai. Era cu nevastă, nepot, bagaje, haine de piele, telefon de hipster și clop.Avea 2 straturi de grăsime la ceafă, dar asta pentru că muncea.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *