Normal că are suflet, că doară nu-i vampir! Iar, ca moguli locali, Banca Transilvania face foarte bine că se implică în sufletul urbei.

Postările de săptămâna trecută – cea cu leul şi cu cuburile – fac parte din campania BT de sprijinire a unor prunci defavorizaţi, pe principiul “decât să vă dăm un peşte, mai bine vă-nvăţăm să pescuiţi, că poate mergeţi şi voi în Deltă, ca Groparu, staţi acolo o săptămână, vă mănâncă ţânţarii, prindeţi numai fâţe, dar la întoarcere declaraţi, sincer, că e cea mai tare chestie pe anul ăsta!”

Lăsând gluma la o parte, unul din visurile mele se leagă de o pensionare prematură şi de ore de engleză predate gratis unor copii defavorizaţi, cum sunt cei din Fundatia Clujul are Suflet, că aşa mai spală şi Groparu nişte păcate şi-l fac să se simtă util – exact, ca Faust. Pentru că, dintre toate nedreptăţile de pe lumea asta, cea care mă revoltă cel mai tare se leagă de copii care nu au şanse egale cu ceilalţi – pe motiv de boală, handicap sau posibilităţi materiale reduse. Că mai încolo în viaţă se hotărăsc să se facă politicieni, traducători sau – mai rău – bloggeri, asta e o cu totul altă discuţie, nimeni nu e perfect.

Ca sa lăsăm şi nişte cifre să vorbească, aflaţi că:

– 787 de tineri au beneficiat pana in prezent de serviciile Clujul are Suflet (CAS), dintre care cu peste 600 au fost stabilite obiective si au fost obtinute rezultate
– in prezent la CAS sunt intr-un program de interventie educativa 215 tineri
– din cei 93 elevi de liceu meditati, 30 sunt acum studenti
– s-au ameliorat problemele de relationare, conflictuale la mai mult de jumatate din cei aproape 230 de tineri care au fost consiliati de psihologi sau au participat la grupe de dezvoltare personala
– si-au imbunatatit rezultatele scolare (la nivelul performatelor in invatare) 158 de tineri
– 84 % din elevii beneficiari au promovat anul scolar 2009-2010 in luna iunie.
– 139 de tineri au beneficiat de locuri de munca, chiar daca doar pe perioada vacantei de vara (invatand in felul acesta sa raspunda cerintelor de munca)

  Ce puteţi voi face? Vă veţi întreba. Pe lângă donat bănuţi unde şi cum apucaţi să vedeţi urnele Clujul are Suflet, aflaţi vă BT donează 1 leu pentru fiecare plata de factură efectuată în ghişeele BT. Deci asta fac unii cu un leu;) Iar zilele astea urmează să întreprind şi eu o vizită la Fundaţie, şi de-abia aştept să mă cuprindă din nou emoţia aceea resimţită când intru în instituţiile de învăţământ – emoţie resimţită şi ca elev, când mă urecheau profii că nu aveam numărul matricol pe braţ, şi ca student, când mă simţeam nelalocul meu la cursurile ţinute de profii meseriaşi de la Litere, şi şi ca fost profesor, când mă urecheau elevii că de ce nu le dau drumul să joace fotbal în loc să facem franceză!

  Written by Groparu Nemernic

  Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

  This article has 8 comments

  1. Groparu Reply

   Mo, Funarele in primii ani nu deraiat: vocsise centrul, rădicase beserici, statui, luminase strazile.
   Sub Boc orasul a cunoscut o a doua tinerete. Asta o recunosc pana si detractorii.
   No: da’ cine s-o gandit ca dupa ceva vreme oamenii se schimba? Ca daca am sti treaba asta mai din timp nu ar mai exista divorturi veci!

  2. Scriu Pareri Reply

   Tot respectul pentru ceea ce face Banca Transilvania, pentru implicarea in viata Clujului, dar mai ales pentru sansele pe care le ofera acestor copii defavorizati! Haideti sa contribuim si noi!

  3. Mima Reply

   in afara de facturi care sunt de la sine intelese si platite la BT, cum se procedeaza sa dai o mana de ajutor? Am timp si studii gramada, as contribui cu ele.

  Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *