Tu ce ai face cu un leu?

Dintr-un leu, o bancă olandeză si-a tras un logo. Dintr-un leu, o antilopa depresivă si-ar croi un dispozitiv sofisticat de sinucidere.

Cu un leu, pe vremea cînd era permis ronţăitul seminţelor pe stadion, mi-aş fi tras o limbă cât un cozonac la meciurile CFR.

Cu un leu băgat în puşculiţă zilnic aş reuşi ca la final de an să fi economisit echivalentul unui salariu de doctor. Nu e de râs!

Cu un leu îţi cumperi o pungă de pufuleţi, şi-ţi mai şi rămân bani.

Cu un leu îţi cumperi 100 de bani!

Dar eu cel mai bine am folosit un leu în străinătate. Şi asta am descoperit în Amsterdam când, morţi de sete, ne-am oprit, eu şi Tibby, la o crâjmă de-o ţinea un australian. Şi am plătit 4 euro pe o bere la halbă, şi ne-am simţit oleacă nasol când nenea ne-a întrebat de unde suntem, şi noi nu i-am lăsat restul de la 10 euro bacşiş (eram la final de concediu, deci mai precauţi cu ţiţeiul). Ne-ar fi mers buhul prin lume că românii nu lasă ciubuc – ori eu nu puteam reveni cu spatele drept în patria mumă, în faţa telemelei de Sibiu şi a studentelor de la Costineşti, ştiind că le-am făcut de râs pe plan internaţional, mai ales că pe vremea aceea nu aveam brand de ţară.

Şi atunci am luat o hotărâre radicală pentru România. Am palmat cei doi euro primiţi ca rest, i-am strecurat, abil, în buzunarul de la portofel, şi am scos un leu.

Verde.

Şi-l întreb: nene cangur, pot să îţi las un ciubuc din bani româneşti? Te rog io frumos! Uite aici, sunt din plastic, nu poţi să îi rupi, nu poţi să-i sfâşii, nu se mototolesc, tragi cu dinţii de ei şi n-au nimic! Ce zici? Te rog eu frumos să-i accepţi!

Şi, cu un zâmbet sincer, i-am pus pe bar.

Parcă i-aş fi dat unui aborigen prima lui oglindă, pe la 1700! A luat cu evlavie bancnota, a lucrat-o un pic cu neîncredere, după care a început să râdă ca o adolescentă chineză timidă şi să tragă de leu în sus şi-n jos, să-l mototolească şi să-l iubească. L-am lăsat în plata Domnului şi m-am cărăbănit către Amstelul aburind de pe masă, dar n-am ajuns bine că m-a chemat înapoi. Şi a trebuit să-i zic tot: despre România, banii noştri, polimeri, Dracula, şcoala românească de chimie, centrala de la Cernavodă. Şi ne-am despărţit cei mai buni prieteni, el fericit de noua lui jucărie unică în Ţările de Jos, eu fericit că ne-am făcut promovare internaţională cu un leu.

Tu ce ai face cu un leu?

(P)

46 lovituri, dă-i și tu!