Cred că până acum v-ați prins că nu are nici un sens să ne lăsăm la mila și competența autorităților, da? V-am mai zis că atunci când declarau sus și tare că avem de toate, ei se refereau de fapt la nozocomiale.

Unii oameni au luat hidra de coarne și au început să ajute cum pot. Așa face Emilian, fostul meu coleg pasionat de imprimante 3D, face nici mai mult nici mai puțin decât viziere pentru personalul medical.

La propria lui imprimantă.

După modelul ăsta:

Împreună cu alți posesori de imprimante, produc viziere pe timpul, banii și uzura propriilor aparate; viziere pe care le donează.

Designul vizierelor aparține celor care vând imprimantele Prusa, este aprobat de Ministerul Sănătații din Cehia și modelele se pot steriliza în autoclavă.

O vizieră produsă de ei costă circa 20 lei. Nu e mult, dar dacă acoperi din jeb necesarul unui schimb de spital te falimentezi în trei zile.

Iar cadrele medicale sunt dis-pe-ra-te după așa ceva (capturi luate de la cei care se ocupă de viziere.ro).

Cum puteți ajuta:

– Indicați-ne o sursă de PETG (cunoscut și sub numele de VeraLite) din care pot primi gratis sau la reducere (sunt vremuri disperate, da?). Fiind vorba de material medical folosit în zone de contaminare, nu se poate folosi orice plastic de ambalat flori.

– Donați niște bani, fraților și surorilor, să-și cumpere inginerii plastic PETG din ăsta din care să facă viziere pe care să le doneze spitalelor. În picioare mai poți pune pungi, pe mâini spălate bine ai mai îmbrăca niște mănuși de zugrav, dar la ochi, gură și nas nu prea ai cum evita contactul cu păcătosul ăsta de coronavirus, mai ales cu criza asta de măști.

Pentru că-l cunosc pe Emilian și pentru că de multișor nu am mai salvat lumea aici pe blog, am hotărât să mă implic direct în această acțiune. Donațiile se primesc cu drag pe adresele:

PayPal:
groparu punct ro [la] gmail punct com

IBAN:
Morar Precup Emilian
RO70BTRL01301201I57717XX

Revolut:
0745438078

Ce nu se cheltuie pe viziere se investește în producția de ventilatoare (care-s scumpe ale naibii, doar burduful costă 300 de lei!).

Haideți! Haideți să ieșim cu fruntea sus din necazul ăsta planetar.

Și vă rog să dați mai departe mesajul ăsta, nu ca să-mi faceți mie trafic la blog, ci ca să ajungă la cât mai multă lume, poate avem parte de surprize plăcute; gen să ne trimită Jack Ma vreo 6 vapoare de PETG pe calea aerului de la Ali Express și ne scoate Europa din criză (hai, Jack, nu fi scârțar, că și eu te-am împrumutat când erai copchil sărac!).

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 37 comments

 1. Attila Reply

  Am imprimanta 3D dar nu am stoc suficient de filament.
  Daca primesc filament pot sa fac si eu cateva piese. Mai putin PET-urile.

 2. Dragos Batca Reply

  Nu e recomandata autoclava, depasind temperatura admisa, si chiar si asa, autoclavele sunt mici in spitale.
  https://help.prusa3d.com/en/article/prusa-face-shield-disinfection_125457

  Trebuiesc dezinfectate cu alcool, dar din cauza straturilor si porozitatii, este aproape imposibil.
  Singura solutie este acoperirea pieselor imprimate cu un strat de poliuretan, unele vopsele acrilice sau alte coatinguri ce pot fi curatate usor.

  • Groparu Nemernic Reply

   Salut, Dragoș,

   Mulțumesc foarte mult pentru comentariu. Emilian zice că a respectat întocmai specificațiile producătorului (tipul de plastic etc).
   Ce ne poți recomanda în acest moment? ”poliuretan, unele vopsele acrilice sau alte coatinguri ce pot fi curatate usor” = ne poți da o denumire de produs după care să ne uităm?
   Dacă nu, cum putem uni punctele astea? Adică avem deja bănuți pentru viziere, avem imprimanta, avem materiale, ce mai putem face ca să fim 100% siguri că nu facem din viziere material contaminant?

   • Groparu Nemernic

    Medicul meu de familie zice că principala grijă este să nu strănute cineva în fața medicului, de aia se poartă. De dezinfectat se pot folosi șervețele de ochelari.

 3. Irina Reply

  Va rog sa distributi si la Spitalul Clinic Judeteam – Sectia Nefrologie. E jale! Multa sanatate si multumiri pentru tot binele pe care il faceti!

 4. Anonymous Reply

  Mentionezi si un nume pentru Revolut, sa stim daca trimitem cui trebuie?

 5. Moldovan Reply

  Ne ocupam cu livratul, pana acum am mai donat manusi, măști ,mâncare etc. Scriemi in privat pe acest nr. 0742675037

  • Groparu Nemernic Reply

   Perfect, multumesc! Chiar ne gandeam cum sa facem cu livratul, o sa auzi de la mine zilele astea 🙂
   Las numarul aici, poate ajunge numarul tau si la altii si te convoaca.

 6. Raluca Reply

  Buna seara,
  Dacă puteti ajuta si Spitalul din Baia Mare ar fi minunat! Un coleg are soția acolo, si-au epuizat economiile lor cumparind câteva materiale, dar nu mai găsesc stocuri disponibile si nici resurse financiare.
  Multumesc mult.

 7. Raluca Reply

  Revin cu o specificatie: este vorba de Spitalul TBC din Baia Mare, spital dedicat pt infecții cu Covid19. Spitalul va fi in carantină de săptămâna viitoare, iar ea si colegii ei, vor mai iesi de acolo sa-si vada familiile, copiii, abia după ce se termină epidemia.

 8. andu YY Reply

  Gropare
  o pun pe fie-mea să trimită la BTR cu IBAN ce ai scris. Dar e rog verifica ce e cu XX din coadă. Asa e corect?

 9. andu YY Reply

  Si acel ”I” de la coadă ….I577…este I sau 1 ? nu prea are cum să fie o litera acolo.

  te rog verifică tot codul IBAN din nou
  dacă nu e codul corect se pierd banii in hățișul bancar

  • Ella Reply

   andu, codul IBAN e corect așa cum e scris, cu I (I de la Ion), tocmai am trimis și eu. Aplicația mea de bancă validează IBAN-ul și l-ar fi refuzat altfel.

 10. dan darius Reply

  va salut.stiu ca poate nu e mare lucru..dar daca aveti nevoie de 1 ajutor cu distributia produselor pun masina mea personala(vw golf combi) la bataie..in mod gratuit…va pot ajuta cu distribuirea produselor…daca e nevoie fac drum la baia-mare…satu-mare…100-150 km distanta de cluj

 11. Rares Iovanov Reply

  Am donat astazi pe contul acesta! RO70BTRL01301201I57717XX
  Nu am vazut aceasta ultima postare! Imi pare rau!

 12. Flaviu Reply

  Oare ai reusit sa gasesti PETG? Avem si noi la Alba, toate materialele pregatite inafara de folie. Si pe la spitalele din zona noastra e JALE!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *