Am primit la pachete de haine de n-am mai avut aer! Plus jucării, încălțăminte, briz-briz-uri (brățări, cercei, inele) ce mai, până și ceară epilatoare și fixativ de păr am primit! Și le-am dat, cuminte, mai departe unei tinere care, cine știe, poate umblă să se mărite și vrea să fie și ea cochetă nițel, fată.

Fără cuvinte

Mulțumiri uriașe merg la următorii oameni, și-mi pare rău că trebuie să-i pun într-o listă care-i ierarhizează oarecum, pentru că fiecare a contribuit decisiv ca acțiunea să fie o reușită.

Echipa de șoc, mai puțin Monica

Mulțumesc lui Dan Olteanu, de la Donuterie, pentru cele două dube puse la dispoziție în care să urcăm cei vreo 50 de saci sortați pentru fiecare familie.

Cam jumătate din ce-am strâns. Nu pare mult, dar un sac are 240 l

Plus efort depus la încărcare, că degeaba e el antreprenor, tot la munca de jos ne întoarcem!

O parte din gașcă

Mulțumesc alergătorului Ștefan U. care a alergat la noi cu duba proprie, deși are familie numeroasă, sper să nu-l certe nievasta că umblă teleleu cu Groparu pe la gropile de gunoi să doneze țoale.

Nouă ne era frig. Nouă

Mulțumesc fostei mele eleve Anto’ (și prietenei sale Daniela) care au adunat pachete și s-a înfipt decisiv în distribuirea alimentelor, pe care, împreună cu Adela C.-T., le-au făcut pachet chiar acolo, pe loc. Pachete cu făină, mălai, paste, conserve de mazăre, carne, pâine și nici nu mai știu. Alimente cumpărate de Anto și (tura aia mare) de foștii mei colegi Mihai T. și Bogdan U., care s-au dus în Turda dis-de-dimineață și au umplut un Passat cât un vapor.

Aud pe careva cu ”mie nu-mi place mazărea”?
Și nici măcar o bere. Uf…

Și care Adela C.-T.  (cu prietena sa) a adus și chestii farmaceutice pentru ei și s-a ocupat să cumpere o aerotermă pentru femeia aia de 70 de ani care stă singură, plus alte chestii.

Di tătie

Mulțumesc mult colegei Adela (altă Adela) și colegului Ovidiu care m-au ajutat cu sortarea (mai ales cea dintâi) și (cel din urmă) cu transportul lui Zolty la fața locului și înapoi acasă, într-o sâmbătă dimineața în care ORICINE și-ar fi dorit mai degrabă să se uite la candelabre decât să iasă din pătuț.

Aici am dat niște lucruri ochiometric, că nu am mai apucat să le sortez și nici nu scria pe saci ce conțin

Mulțumesc Monicăi care a venit cu ficiorul ei până acolo ca să le ducă și ea un transport de lucruri, după ce deja-și deșertase mașina de donații în duba lui Dan Olteanu cu câteva seri înainte.

Hai să te vindec de foot fetish

Mulțumesc, Sergiu R., care m-a ajutat (și el) la sortare, și mi-a adus țâșpe transporturi din ce-a colectat de la colegii lui.

Vă mulțumesc tuturor celor care ați donat haine, papa (Alina-Maria R.) și alte lucruri. Am messengerul plin de mesaje, vă știți voi care sunteți, vă pup, tu.

Cam o sanie de lucruri de familie. Taci că nu-i rău

Banii: Zolty a primit până acum următoarele donații:

Cristina Albu: 16,98 EUR  Paypal
Anonim sent you 21,47 EUR Paypal
ILIES ADELINA = 20 lei
Sulincean Alin = 210 lei
Anonim = 200 paypal usd
Robert Norvegia = 500 lei
BERE DENISA-TEODORA= 150 lei

Total – circa 2000 de lei. LE: La astea se adaugă patru bonuri de masă, valoare circa 60 de lei.

De 1600 am cumpărat alimente, vezi bonurile de mai jos. Le-am zis lui Mihai și Bogdan cam ce să cumpere sperând că vom depăși suma și voi acoperi eu ce se depășește, dar abia au ajuns la 1600 de lei și s-a umplut mașina.

Așadar, au rămas circa 400 de lei. Pun și eu 400 și avem 800. Planul meu este să-i lăsăm să-și petreacă sărbătorile în liniște, apoi să le mai fac o vizită prin ianuarie-februarie-martie cu săpunuri, perii și paste de dinți și produse de igienă feminină, șervețele umede, plus ceva cărți, dacă rămân bani. Dacă vreunul din donatori dorește să facem altceva constructiv cu banii, aștept sugestii.

Sugestii de activități de la colega mea Andreea: să aducem un student la medicină să-i învețe să se spele corect pe dinți. Să aducem un dermatolog să le arătăm ce se poate întâmpla dacă nu se spală.

Cele mai mari emoții le-am avut cu cititorul Remus, care i-a luat pe patru din locatarii coloniei ca să-i sape nu știu ce șanț pentru buncărul lui atomic cu care vrea să ajungă la chineji. Spre marea mea fericire, oamenii au venit la el și au muncit pentru bani, deși vremea era crimă și pedeapsă: era nasol dacă eu le duceam ajutoare și ei strâmbau din nas la muncă cinstită. Mai mult, unul dintre ei m-a întrebat, de la obraz, dacă nu am ceva de lucru pentru el. Las numărul lui aici, poate aveți nevoie de muncă necalificată și nu găsiți oameni: 0746631381. Trebuie să știți că nu au scule și au nevoie de îndrumare, deci nu vă așteptați să vă încrusteze cristale Swarovski în travertinul de deasupra piscinei interioare.

Și, la final, țin să-i mulțumesc lui Zolty din Bogata pentru că face ceea ce face. Cu cele două degete ale sale cât de cât funcționale și cu mijloace extrem de modeste, dar cu o inimă cât o balenă, Zolty reușește să pună pe fața copiilor și oamenilor amărâți mai multe zâmbete decât aș reuși eu și aproape toți oamenii pe care-i cunosc într-o viață. Bravo, Zolty! Ești de o bune dispoziție molipsitoare și o inspirație pentru noi, ăștialalții cărora mașina din față care nu semnalizează le strică ziua. Aplauze, chapeau, felicitări!

Alți nebuni din ăștia – Valentin Vesa cu Shoebox, Cristi Gog și Dan Ciulea cu Nepoți de Crăciun… și mai sunt.

Învățătura profetului Groparu: ce am făcut tura asta nu mi-a luat decât puțintică muncă (și un pic de stres). Puteți face și voi același lucru cu prietenii și cunoștințele voastre, sigur au o tonă de haine care nu le mai trebuie, și vă dă Zolty liste cu amărâți care se bucură de asemenea donații de nu le puteți duce. Este că nu purtați jumate din garderobă? Este?

Bun, acuma când pornim următoarea campanie umanitară? Că m-am cam încălzit, îmi place.

Închei aici, că trebuie să mă uit cu cât mi s-a mărit traficul la blog după treaba asta. Mhehehe.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 30 comments

 1. ZoltyBogata Reply

  Salut, în primul rând mulțumiri colegului tău (eu uit numele oamenilor) care ma dus cu mașina, chiar a lăsat motorul pornit să am căldura necesară. Felicitări ție și celor care sau implicat, ai adunat o gașcă mare, io încă nu am reușit așa ceva 😀 și ați făcut o treabă foarte faină, am văzut bucurie pe fețele oamenilor, eu eram mai în umbră și vedeam multe. Eu mă bucur foarte mult de această colaborare și mi-ar place să facem mai multe, mai ales că ai început să-ți placă, îți arăt io locurile, mai știu vreo câteva. Dar mă bucur că Remus a acceptat provocarea mea și 4 oameni au muncit o zi măcar, este un început și asta demonstrează că oamenii vor să muncească și nu e cum cred unii. Multă sănătate

 2. Dimitrie Handoca Reply

  Felicitari! Sunt voluntar al unei asociații umanitare “Cortul Multicolorat al Copiilor” din Bălan, județul Harghita, încă din 2007. Scopul asociației este ajutorarea comunităților de romi (și nu numai). Ai făcut să pară ușor și simplu dar eu știu că nu e așa. Bravo!

  • Groparu Reply

   A, păi atunci nu ne faci un hatâr ca să ne dezvălui niște secrete din branșă? Să ne faci un share la know how? Că toată lumea are teorii, dar prea puțini au experiență.

 3. Bubu Reply

  Foarte buna ideea sa le iei carti. Mai ales de tarot sa le iei. 😀 Da si din alea de citit is bune cand se aseaza in fata focului, seara, sa faca cornete.

   • Bubu

    :)) numai pt. semintele de bostan.

    La modul serios acuma. Oare nu mai bine le prinde un set de scule, sau o lopata sa aiba cand merg cu ziua? Sau bani cash sa isi ia ce vor ei?
    Sau poate unii n-au nici buletin si le-ar trebui ajutor sa isi faca.
    Zic si io.

 4. remus Reply

  buuun.
  Ma gropare, io atat de mult comentez pe blogul tau de cred ca poti sa ma ridici de la rangul de cititor la rangul de cititor + (hahahaha)
  Experienta mea cu baietii.
  1. eu sunt impotriva cadourilor catre indivizi dubiosi. vreau oameni cinstiti care sa munceasca (dupa chipul si asemanarea mea-ma rog, aproape ca mine (ca nici io nu-s fara de pacat))
  2. de asta i-am chemat la munca. si au venit. 4 indivizi. prima impresie…eh, prima impresie.
  Au venit asa (la 7:20, in gara, cu trenul):
  babu – om batran pe la vreo 50 de ani

  Gabi- fiul lui babu, au facut impreuna echipa la sapat un sant, 7m lungime x 1m latime ori 0.5m inaltime si bagat “blocaj” de bolovani. Evacuat pamantul + adus bolovanii de la vreo 15 metri din vale) am ramas impresionat. pe bune. Apoi am mutat impreuna 6 mc de lemne (grinzi, corni, etc)

  Andrei, fratele lui gabi – “spiderman” tinerel pe la vreo 20 de ani- a venit fara caciula pe vremea de afara cu freza de bob dylan. i-am rezervat decofrarea planseului dintre etaje (ca no, resposabilul de operatiunea asta trebuia sa fie capabil de a se catara pe schela si sa o tot mute colo colo->, am un planseu mai inalt). l-am echipat cu 2 rangi, baros de 5kg + casca de protectie. a facut treaba buna. aproape a terminat.

  Alin- cam posomorat omul. cu ceva probleme la coloana si la stomac. L-am luat cu mine ca sa faca chestii de finete (decopertat si evacuat cu roaba pamant fara sa ii dam damage la drenul de sub) + imprastiat de mozloz. Evident ca a venit in adidasi de panza, si dupa 20 de minute in zapada a inceput sa tremure de frig, era leoarca. L-am dotat cu o pereche de cizme impermeabile + imblanite de la decathlon .

  Intre timp, ghetele mele anti cuie au lat apa de am inceput sa tremur ca un vibrator (de beton)! m-am dus fain frumos la leroy si mi-am cumparat o pereche noua. doar nu era sa il descaltz pe bietul om.

  Cum e Craciunul aproape, am pus intr-o punga 2 kile de rosii + 2 de castraveti +2 pite de alea mari+4 rude de salam victoria (daca nu eram in post, le dadeam numa 3, ca una o confiscam eu) + 4 roti de cascaval rucar. Pe scurt au d e v o r a t tot. ce a ramas le-am dat sa duca acasa. + 150 lei de fiecare.

  Is harnici, dar daca pleci de langa ei si isi termina taskul curent, intra in back-out si devin idle, ca nu reusesc sa lege actiunea urmatoare. Daca esti langa ei, si le explici ce tre sa faca treaba mere.

  la ora 17:30 cum toti tremurau de frig, uzi la picioare ca or venit in pantofi nu prea inalti, am luat hotararea sa ii duc acasa. Si ce sa vezi, Cluj->c-turzii pe varianta (ninsoare + ceata+drum super inzapezit) am facut 1.10 minute(media a fost cam 40 km/h) . Or adormit toti de la caldura :). da i-am dus. Cand sa ma intorc am zis ca sa fiu destept si sa o iau pe hautostrada. big mistake. Am facut 42 de km in mai bine de o ora, in conditii super nasoale.

  De luat la lucru ii mai iau, dar sa ma slabeasca zapada asta. ca m-a luat prin surpindere…sa ninga in decembrie? global warming boss.

  nu am facut poze ca bateria samsungului meu cedeaza repede la frig. Si amu, totul e sub un strat gros de zapada.

  • Mac gregor Reply

   Felicitari Remus, cel mai cinstit ajutor. Si tuturor participantilor.

   • Puican

    I-ai muncit bine de tot, boss. I-ai ‘aranjat’ pentru sarbatori, or sa zaca o luna.

  • Puican Reply

   I-ai muncit bine de tot, boss. I-ai ‘aranjat’ pentru sarbatori, or sa zaca o luna.

   • Groparu

    Puicane, mă sună Valer în draci să-i caut ceva de lucru, două apeluri în jumate de oră primite ieri. Te bagi să-l ajuți să câștige ceva bani cinstiți? Hai, te rog, ori te bagi, ori te abții să mai comentezi din astea.
    PS: Valer e cel al cărui număr de telefon l-am scris în postare, dacă ai citit până la capăt.

   • remus

    Eh,
    oricum acum e zapada, nu mai au ce sa lucreze…. se pot odihni

   • Groparu

    O să-l sun pe Valer să-i recomand să iasă la dat zăpada de pe stradă. În zonele rezidențiale ar face bani frumoși.
    Atâta numai că primăriei îi este frică să-i amendeze pe cetățenii cu drept de vot, așa că ne rupem toți gâturile.

   • remus

    Gropare,
    imi dai o idee.
    Cum sa faci o bursa a locurilor de munca, in 2018-2019 la care sa aiba access si oameni care nu au access la tehnologie.
    Asta ca sa scape “patronii”/constructorii de buncare de problemele cu lipsa fortei de munca/ respectiv beneficiarii de taiatul frunzelor la caini.
    Chiar ca e o provocare. Daca as gasi solutia m-as imbogati.

 5. Puican Reply

  Ati luat mazare Bonduelle?! Cea mai scumpa de pe piata…mdah.

  Iar sa donezi ceara epilatoare e chiar bataie de joc.

  • Groparu Reply

   E, învățăm și noi. Tura viitoare mergem cu card de Metro, zicea Zolty ca prețurile, la en-gros, sunt la jumătate.
   Iar despre ceara aia… nu văd de ce o domnișoară nu și-ar dori să fie cochetă. Dacă nu-i place, nu e ca și cum pur și simplu n-o poate folosi.

 6. remus Reply

  baieti, de luat la lucru ii iau pe toti, sa imi permita vremea.
  dar acum dau in depresie ca nu am reusit sa torn centurile de beton de sub acoperis, si fara centuri, pa acoperis, fara acoperis, pa lucrat inauntra si pa geamuri.
  m-a luat zapada asta prin surprindere.
  pam pam

  • Groparu Reply

   Astea le-am luat din magazine, nu am cerut de la nimeni sponsorizare ca să primim ceva ce expira a doua zi. Nu am luat nimic ce nu am fi luat noi pentru noi.
   Altceva? Alte chestii nasoale, reprobabile? Alte comentarii? Nici un compliment pentru oamenii ăștia care și-au sacrificat jumătate din ziua de sâmbătă? Sau niște bunuri pe care le puteau, altfel, vinde pe OLX? Numai bube și plângeri ai de zis? OK…

   • Puican

    Nu m-am referit ca ar fi date de voi deja expirate, dar poate oamenii aia le pastreaza necorespunzator si se altereaza. Iar cand le consuma si se imbolnavesc pe cine crezi ca vor da vina?

    Eu ii respect pe toti care au contribuit la actiunea respectiva, apreciez efortul lor, doar ca, dupa parerea mea, ar fi fost mai bine sa li se dea oamenilor banii si sa-si cumpere ei ce doresc de mancare. Poate cu banii aceia s-ar fi pregatit de Craciun, s-ar fi putut cumpara chiar un porc intreg, in viu, pe care sa-l imparta intre ei.

   • Groparu

    Sounds good, doesn’t work.
    Am donat alimente neperisabile tocmai pentru că nu prea au cum se strica în următoarele luni. Presupun că nu și-or păstra conservele de mazăre și pungile de mălai fix pe sobă.
    Iar legat de bani… am făcut un poll și lumea a votat pentru donat bani, în majoritate covârșitoare. Dar:
    1. Asta nu ar prea fi garantat că pruncii ăia ar fi mâncat. Există șansa ca părinții să-i cheltuie pe țigări și beutură când pruncii sunt înfometați. Și acțiunea am făcut-o pentru copii, în primul rând.
    2. Oamenilor li s-a oferit (de Remus, vezi mai sus) șansa de a munci cinstit pentru bani. Dacă cineva are șansa de a munci, dacă-i dai bani stimulezi nemunca. Și grupurile astea vulnerabile nu au notorietate în a-și gospodări bine finanțele. Mi-ar fi fost mult mai ușor să dau fiecăruia un plic și pa, nu să rog oameni să stea jumătate de zi prin magazine și/sau să facă pachete. Dar nu cred că ar fi fost la fel de eficient.

 7. Sorin Reply

  @remus – în legătură cu bursa locurilor e muncă pentru cei care nu au acces la tehnologie:

  Cred că se poate proceda ca înainte de apariția tehnologiilor de comunicare avansate. Cum își găseau oamenii de lucru? Trebuie studiat și adaptat/schimbat acolo unde este nevoie. De exemplu întrebi bătrânii, citești arhiva publicațiilor vechi (le găsești la bibliotecile județene). Dar neapărat trebuie interogați și cei din mediul rural. Întrebă și femeile, pentru că pentru ele era un pic mai greu în vremurile în care muncile „de jos” erau preponderent manuale/fizice. Nu întreba doar oamenii săraci sau fără studii. Întrebă și intelectuali bătrâni, chiar dacă pentru ei nu a fost o problemă câștigarea existenței, pentru că au capacitate de a sintetiza, de a vedea lumea în care trăiesc mai analitic. Preoții bătrâni pot fi și ei o sursă de inspirație.

  În filmele despre societatea capitalistă industrializată din prima jumătate a secolului trecut (sau mai devreme) era câte un ghișeu și o coadă formată din oameni care căutau de lucru. Unii aveau noroc în ziua aia, alții nu. Și asta se întâmpla zilnic. Era în perioada de glorie a fordismului (taylorismului – mai exact). În alte filme vedeam un loc deschis (o piață) unde veneau angajatori și strigau oferta, apoi selectau oamenii de care aveau nevoie. Frustrant pentru cei mai mulți, dar o farfurie de hrană pe masa unor familii. Se întâmplă asta chiar în zilele noastre, pe la unele depozite: se duc oamenii pe la 5 dimineața și așteaptă să fie selectați pentru a descărca tiruri. Bineînțeles că sunt aleși cei mai vânjoși. Cunosc pe cineva care a devenit chiar angajat formal, un fel de supervisor, după ce a fost remarcat de patroni.

  Cum cred că se pot adapta situațiile de mai sus:
  înființarea unor birouri speciale în orașele principale, cu mai multe mese unde cei care au nevoie de un salahor ceva, să prezinte oferta de muncă. Oamenii care știu despre aceste locuri se duc acolo să-și încerce norocul. Se pune întrebarea: Dar cei de la țară cum fac? Păi pentru cei care locuiesc în apropierea orașelor pare mai simplu. Pentru ceilalți le pot fi de ajutor primăriile. Fie cei care caută muncitori trimit oferta primăriilor, iar aceștia o afișează și facilitează contactul, fie primăriile, printr-un consilier care ia banii degeaba pe acolo, sau printr-un asistent social (care probabil nici el nu face mare lucru pentru salariu), caută joburi temporare pentru defavorizații lor. Biserica poate fi de asemenea implicată, nu doar hulită.

  Ideile astea de mai sus trebuie dezvoltate, se poate face un focus-grup, ceva, ori un simplu brainstorming informal, poate găsești soluția de îmbogățire.Dar vezi că dacă aflu că ai devenit bogat plecând de la ideile mele, te caut pentru procente.

  PS: Sunt conștient că am luat prea în serios ceva ce a fost mai mult o glumă, dar sunt destule realizări mărețe care au pornit de la o glumă. Eu sper chiar să încerci să faci ceva, nu neapărat să devii milionar, ci doar să ajuți oamenii și să devii atât de popular încât peste vreo sută de ani să-ți pună urmașul lui Mugur Șorțuleț chipul pe vreo bancnotă, măcar în locul lui Iorga. Succes!

 8. Remus Reply

  @Sorin,
  eu ma gandesc la treaba asta, dar din pacate nu-s deloc anteprenor.
  adica am fost dar am esuat de fiecare data.
  Acum, zilele astea in care traim, ma roade treaba asta cu lipsa fortei de munca. Si 2 ani de zile pana amu’ nu am reusit sa o rezolv, ca eram si eu cu casa gata.
  Referitor la baietii care imi vin la munca is super seriosi, i-am mai luat intr-o zi la lucru (cat a permis vremea) si o sa ii mai iau inca de multe ori.
  Dar imi rezolv problema doar mie. si eventual la cateva zeci de familii de prin cartier. si doar temporar.

  trebuie ceva pe termen lung.

 9. Rozalina Reply

  Buna seara sunt o mama de 4 copi si nu am posibilitatea buna stam antro camera 6 persoane daca se poate sa ma ajutati si pe mn va rog mult cu tot ce sa poate va rog mult astept un raspuns

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *