Tot de prin conced

Deci: la mine la ţară, la Orlat, zace mai mulţi vecini.

De o parte a drumului zace Orlatul, de ailantă zace satul Gura Râului, cu care noi, orlăţenii, nu avem nici o treabă – decât dihonii, fincă orlăţenii cu gurenii se urăsc de moarte; şi multe or fost cazuri de oi din Gura Râului violate de ciobani din Orlat, şi viceversa. Dar nu despre asta e vorba.

Pe lângă oile violate, au fost cazuri numeroase şi de brişti, furci, topoare şi coase, şi foarfeci înfipte în gâţi de gureni de mâini orlăţene, şi viceversa; dar nici despre asta nu e vorba.

Printre pitoreştii mei vecini se numără şi un cuplu demn de o postare: el, italian pensionar pe la 60 de ani, ea fostă stripperiţă din bar din Germania, pe la vreo 35 de primăveri, agăţată de italian şi adusă acolo ca să o facă regina Orlatului. Şi  cuplul ăsta e OK, mai puţin când se ceartă în italiană şi-şi spun unul alteia vafanculo, Fiat Punto şi pizza calzone, şi alte asemenea.

Şi într-o zi, italianul ieşea cu maşina lui în drumul comunal, de pe uliţă sătească; şi eu tocmai vroiam să înfig furia vişinie pe aceeaşi uliţă peizană, unde nu încap două maşini deodată.

Io începător în Dacie, el în Alfa Romeo, că-şi trăieşte omul a patra tinereţe.

Io-i fac cu farurile, el rămâne nesimţit. Io ştiu că am prioritate, şi tabla de pe Dacia mea violează tablă italiană de Alfa Romeo oricând, şi face şi perversiuni agravante cu ea; dar cu bun simţ, dau înapoi şi ies pe drumul comunal principal cu spatele, îl las pe Giovanni să iasă de pe drum secundar pe drum principal, şi Giovanni se cară, fără măcar să-şi aprinda avariile în semn de “mersi, bă dacule!”

Io stuchesc într-o parte a greaţă de macaroane, şi mă duc în drumul meu.

Dar italianul, totuşi, mi-a mulţumit a doua zi. Da. Atunci când nepotul meu ăla mare a zburat zmeul pe toată pajiştea de lângă casa italianului, şi la un moment dat i-a scăpat zmeul în curte la italian. Şi când încercam să recuperăm zmeul fără să intrăm în curte la om, deşi poarta era larg deschisă, că de! noi, orlăţenii, avem bun simpţ, italianul ne-a văzut din casă cum trăgeam de sfoara zmeului, şi a acţionat poarta lui electrică de intrare în curte să se închidă, ca să ne taie orice şansă de a mai recupera zmeul zburat de un puşti de 8 ani la el în ogradă.

Dacă ştiţi vreun Mailat de italieni pensionari aveţi o bere de la mine.


19 lovituri, dă-i și tu!