Deci: la mine la ţară, la Orlat, zace mai mulţi vecini.

De o parte a drumului zace Orlatul, de ailantă zace satul Gura Râului, cu care noi, orlăţenii, nu avem nici o treabă – decât dihonii, fincă orlăţenii cu gurenii se urăsc de moarte; şi multe or fost cazuri de oi din Gura Râului violate de ciobani din Orlat, şi viceversa. Dar nu despre asta e vorba.

Pe lângă oile violate, au fost cazuri numeroase şi de brişti, furci, topoare şi coase, şi foarfeci înfipte în gâţi de gureni de mâini orlăţene, şi viceversa; dar nici despre asta nu e vorba.

Printre pitoreştii mei vecini se numără şi un cuplu demn de o postare: el, italian pensionar pe la 60 de ani, ea fostă stripperiţă din bar din Germania, pe la vreo 35 de primăveri, agăţată de italian şi adusă acolo ca să o facă regina Orlatului. Şi  cuplul ăsta e OK, mai puţin când se ceartă în italiană şi-şi spun unul alteia vafanculo, Fiat Punto şi pizza calzone, şi alte asemenea.

Şi într-o zi, italianul ieşea cu maşina lui în drumul comunal, de pe uliţă sătească; şi eu tocmai vroiam să înfig furia vişinie pe aceeaşi uliţă peizană, unde nu încap două maşini deodată.

Io începător în Dacie, el în Alfa Romeo, că-şi trăieşte omul a patra tinereţe.

Io-i fac cu farurile, el rămâne nesimţit. Io ştiu că am prioritate, şi tabla de pe Dacia mea violează tablă italiană de Alfa Romeo oricând, şi face şi perversiuni agravante cu ea; dar cu bun simţ, dau înapoi şi ies pe drumul comunal principal cu spatele, îl las pe Giovanni să iasă de pe drum secundar pe drum principal, şi Giovanni se cară, fără măcar să-şi aprinda avariile în semn de “mersi, bă dacule!”

Io stuchesc într-o parte a greaţă de macaroane, şi mă duc în drumul meu.

Dar italianul, totuşi, mi-a mulţumit a doua zi. Da. Atunci când nepotul meu ăla mare a zburat zmeul pe toată pajiştea de lângă casa italianului, şi la un moment dat i-a scăpat zmeul în curte la italian. Şi când încercam să recuperăm zmeul fără să intrăm în curte la om, deşi poarta era larg deschisă, că de! noi, orlăţenii, avem bun simpţ, italianul ne-a văzut din casă cum trăgeam de sfoara zmeului, şi a acţionat poarta lui electrică de intrare în curte să se închidă, ca să ne taie orice şansă de a mai recupera zmeul zburat de un puşti de 8 ani la el în ogradă.

Dacă ştiţi vreun Mailat de italieni pensionari aveţi o bere de la mine.


Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 19 comments

 1. ameţitul Reply

  culege nişte baligi de pe drum cu o lopată şi umple-i casa de noroc 🙂

 2. nonick Reply

  Mailat cel original e conjudetean de-al nost, din Avrig, soacra-mea o stie pe mama-sa. Ma calific pentru bere?

 3. mimiblonda Reply

  ma, nu m-as fi gandit sa fii orlatan. eram convinsa ca de undeva de pin poiana, jina, ca iar concluzionasem ca “ui ce mintos si ajer te face branza!” cand m-am inchiedicat de tine-n virtual. acuma, c-o picat varianta cu branza si de la lemne nu creca-i cazu, traba ca esti din parinti campioni, ca nu sesplica altfel. da m-as fi putut gandi. ca de erai din poiana te-ar fi facut muma-ta doctor sau patron de benzinarii, nu gabor.

 4. Groparu Reply

  @ nonick: trebe unu liber, nu inchis la dusuri cu puscariasi, ca de-acolo nu am ce face cu el.

  @ mimiblonda: adevarul adevarat ie ca… mama e din Poplaca si Turnisor, si tata de peste munti, si io – din Vasile Aaron, crescut cu cheia la gat pe malul Sevişului. Tu stii la ce ma refer! Cat despre agerime si alte shele, ia vezi matale acilea: http://afrim-tya.blogspot.com/2009/07/groparu.html

 5. Buha Neagra Reply

  Tine mina deasupra capului si pliaza in palma degetele mijlociu si inelar, iar aratatorul si ala mic ridica-le, cam cum fac rockerii la concerte. O sa-i placa. Daca-i mai spui si “cornuto”, ii creste tensiunea la 200.

 6. Carmen Reply

  Io as da 5 beri, nu una, pentru un Mailat de orice natie de jenu, nu numa’ de pensionari italieni 🙁

 7. Sangerica Reply

  bine ca nu puse mana pe pusca, si cureaua lata, si n’a inceput sa traga. da’ n’ai nevoie de mailat ci doar tre sa’i arati zmeu’ striperitei si asta sigur isi deschide poarta. 😀

 8. WhiteWolf Reply

  He,he, he 🙂 Orlatu’ are gara mai fainã !
  Si pe vremea lu’ Ciuruitu’ era si discoteca mai faina 🙂 🙂
  Plus ca pretenu’ meu al mai bun e fix Nicu Luca din Orlat.
  Cum dreacu v-ati muiat asa de rau de incep italienii sa faca legea pe acolo ?!? Musai sa-mi zici

  p.s; tot nu-ti merje botonu de “acasa da nu tv” si nici altele
  devine enervant ca nu mai poti iesi de pe unde intri nici daca injuri 😛

  • Groparu Nemernic Reply

   Mo, deci facem una buna – tre sa discut cu dizaineru, da’ mai stau sa-mi trimita Mile banner cu noua lui agentie de turism si atunci il deranjesc pentru mai multe;)

 9. nonick Reply

  Hai ca mi s-o aprins un beculet: Orlat -> italian-> n-o fi sefu’ de la Marinest, firma aia de confectii care dadea de lucru la tot regnul femenin din Orlat si imprejurimi? Ca daca da, il stiu personal, si daca imi umflu un muschi ii aflu nr. de telefon si ti-l dau sa-i faci zile negre zi nopti albe.

 10. becaliada Reply

  mishto scris, ai stil fain. shi eu sunt din sibiu shi am un blog (becaliada.wordpress.com). vezi de-ti place, poate facem schimb de blogroll

 11. Ionut Reply

  Eu pe stadion am auzit ca Banel e ruda cu Mailat, el nu-i bun? Oricum nu mai joaca de mult, scoate si el un ban cinstit cu italianu tau! 😀

 12. Greuceanu Reply

  bah….
  las’ ca-i venim noi de hac! e prea banal sa ne jucam dea coitu’ cu italianca aia buna nascuta in RO si specializata in DE; data viitoare cand m-oi imbata acolo, o sa-tz fac in curte o replica a Columnei lui Traian in care sa se vaza cum ei, romanii, ne-au batut pe noi, dacii, apoi s-au insurat cu muierile noastre si ne-au alungat copiii! NA!!!!

 13. Mortyse Reply

  Nno, daca stiam ca la Orlat te duci, iti ziceam sa-l saluti pe Klaus Contz, ca si el ii de-al vostru om bun. Pe italian… sa-l [beep-beep] cainii! Data viitoare da-te jos din furia visinie si strica-i tabla din juru’ ochilor, sa-si aduca aminte de furia visinie de cate ori se uita in oglinda!

 14. Catalin Reply

  Misto scris, chiar m-am amuzat. Oricum, frumoasa zona… nu stiam ca au ajuns si italieni pe acolo. Si apropo de asta, nu voi intelege niciodata de ce au denumit hotelul din Gura Raului, Bocca del Rio.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *