Heaven Studio Timişoara – discriminare nazistă de cea mai joasă speţă

Wednesday, 22 June 2011, 22:49 | Categoria : Semi-intelectual angajat
Taguri : ,

Update: din păcate pentru ea, aşa cum zice foarte plastic Marieta Varga, “fata în scaunul cu rotile nu va mai deranja pe nimeni“. Nu ştiu de ce îmi vine să-i pun pe cretinii ăia de la Heaven să îi poarte sicriul!

—————————————————

De Timişoara mă leagă ombilical un oarece zis suflet, iar cei care cunoaşteţi relaţia mea cu marele sârb ştiţi şi de ce. Este oraşul în care am fost mereu ca acasă, cu timişorenii m-am simţit mereu în largul meu oriunde m-am întâlnit cu ei (pusic, familia Sirb şi DeCe! ca să nu mai zic de ceilalţi strămutaţi acolo, viniturile), iar ca sibian şi clujean am avut mereu numai admiraţie pentru oraşul de pe Bega. În mintea mea, Timişoara a fost şi rămâne cu 10 ani în faţa celorlalte oraşe.

Din păcate, şi în capitala Banatului găsim mârlani. Internetul arde de câteva zile pe tema unui scandal care mie unuia mi-a tăiat respiraţia de indignare: Clubul Heaven Studio din Timişoara i-a refuzat accesul unei tinere cu dizabilităţi, aflată în scaunul cu rotile, pe motiv că le provoacă disconfort celorlalţi clienţi.

Luăm o pauză, că m-am enervat.

Revenim.

Da, aţi citit bine. În secolul XXI, într-un oraş etalon al României, unei persoane cu dizabilităţi i se refuză accesul într-un club. Nu unei persoane recalcitrante, unuia deja beat praştie sau vreunui scandalagiu cu sabia de samurai ascunsă-n mânecă: unei fete în scaunul cu rotile, pentru că suntem bărbaţi şi fata în scaunul cu rotile nu vine cu gaşca să ne spargă dinţii. Ce poate fi mai dezgustător, mai josnic şi mai scârbos? Mai inuman, cinic, câinos şi răutăcios? Mai mult, în loc să îşi asume greşeala de a fi lăsat un paznic de intrare (denumit generic badigard pentru că ăsta este intelectul lui, no! de gard) să decidă cine poate intra şi cine nu, personajul Liviu Ciubotă, şeful de sală, ne arată şi el, graţios, cum gândeşte cu ciubotele:

Nu suntem instituţie publică sau de stat să fim obligaţi să lucrăm cu astfel de persoane. Clubul nu este amenajat pentru cei cu astfel de deficienţe şi ar fi reprezentat un disconfort atât pentru ea cât şi pentru persoanele care au venit la noi să se distreze şi ar fi văzut-o în scaunul cu rotile.
(via tion.ro)

“Domnule” Liviu, lasă-mă să te luminez: eşti instituţie de interes public chiar dacă eşti o firmă privată. În momentul în care îţi intră pe uşă primul consumator eşti obligat, prin lege (dacă de cei şapte ani de-acasă nu poate fi vorba), să respecţi anumite reguli tocmai pentru a proteja clienţii de abuzuri ca cel pe care tocmai l-aţi comis. Iar oamenii, indiferent dacă sunt  lezbieni, programatori în C+, ţigani sau locuitori ai planetei violet au anumite drepturi, printre care dreptul la egalitate, la nediscriminare, la demnitate. Drepturi pe care tocmai aţi făcut pipi cu puţa voastră aia mică. Şi sper ca acest lucru să se lase cu sancţiuni deloc neglijabile, oricat de “jmekeri” ar fi avocatii vostri. Dacă eram în State, fata în cauză (care a renunţat, cu delicateţe, să se mai mânjească de la contactul cu asemenea untermenschen) probabil că ar fi scos o sumă sănătoasă de bani dintr-un proces de discriminare intentat clubului.

De ce scriu această postare? Pentru că, după eveniment, un val de proteste a inundat pagina de facebook a clubului, dar administratorul paginii, într-o încercare tipic românească de a ascunde gunoiul sub preş, le-a şters pe fiecare în parte (chiar şi pe al meu, în care le ceream pur şi simplu să comenteze articolul din tion.ro). Aşa că:

 • – Groparu a raportat la Facebook pagina de fani a clubului pentru că discriminează persoanele cu dizabilităţi folosind procedura de aici (dacă doriţi să participaţi şi voi la boicot, aveţi tot respectul Groparului!)
 • – Groparu a dat Like paginii anti-Club Heaven (azi la amiază eram vreo 400, în seara asta suntem peste 1500 de fani!);
 • – Groparu l-a interpelat pe Horia Brenciu, care va susţine în curând un concert în numitul birt de fiţe, anunţându-l despre ce face clubul în timpul liber. Să vedem ce are de spus Horia Brenciu vis-a-vis de incident, pentru că, nu-i aşa, de-asta e frumos web 2.0, pentru că interacţionăm cu toţii! Ba mai mult,
 • – Groparu va interpela, pe Internet, fiecare cântăreţ sau invitat în clubul Heaven Studio din Timişoara până se va plictisi, anunţându-i despre evenimentul deloc onorabil care a avut loc acolo;
 • – Groparu (ca şi Denisuca, Bleau, Crivăţ şi mulţi alţii) a scris postul acesta, care va rămâne peste veacuri pe interneţi. Aşa că dacă aveţi evenimente de ţinut în Clubul Heaven Timişoara, petreceri corporate, lansări de produse, chefuri tematice, after-party-uri, cocktailuri după conferinţe etc. etc., gândiţi-vă de două ori: brandul vostru va fi asociat cu un local care interzice accesul persoanelor cu dizabilităţi. Eu unul nu mi-aş duce firma într-un asemenea loc.

Ce mi-aş dori să văd? Un comunicat în care proprietarii clubului recunosc “OK, am făcut-o de oaie, am înjosit o femeie, am jignit un om aflat într-o situaţie mai specială, ne pare rău şi ne cerem scuze!” Şi mi-aş mai dori să văd cum amenajează o rampă pentru asemenea persoane cu nevoi speciale la intrarea în grota aia. Şi mi-aş mai dori să văd şi nişte proteste mai vehemente din partea noastră, a românilor, dacă ipochimenii clubului Heaven fac în continuare pe proştii. Pentru că dacă nu luăm atitudine, ce urmează? Să-i refuze intrarea lui Cabral? Să nu le permită accesul ochelariştilor? Să îi dea afară pe cei care vorbesc maghiară sau coreeană? Pentru că dacă le-ar interzice gunoaielor intrarea în club, înşişi patronii şi angajaţii lor nu ar mai putea intra în local nici măcar să facă un pişu. Da, cu puţa aia mică a lor.

Update: pentru Horia Brenciu, banii vorbesc mai tare decat o voce in scaunul cu rotile. Păcat!

Later update: Nici în Cluj nu ne putem lăuda cu toleranţă 100%.

Later update: În cele din urmă, firma care l-a “închiriat” pe Horia Brenciu s-a hotărât să schimbe locaţia. Respecte Life Care! Păcat, Horia, ai fi avut ocazia sa străluceşti.

147 de lovituri pentru “Heaven Studio Timişoara – discriminare nazistă de cea mai joasă speţă”

 1. 1Alex (@celcareuraste)

  Trist ce se întâmplă in anul 2011…

 2. 2Copila blonda

  Eu cred ca se exagereaza. Cluburile isi rezerva dreptul de a-si selecta clientela. Ca o fac intr-un mod absolut idiot argumentat e evident.
  Insa de acolo pana la a actiona atat de vehement impotriva unui club din cauza unui portar, din nou, absolut idiot… e cale lunga.

 3. 3zoltybogata

  Foarte urît din partea lor . Şi noi sîntem oameni şi avem drepturi egale. Un prieten de al meu tot în cărucior, nu a fost lăsat în magazin, pe motiv că face urme şi murdăreşte pe jos cu roţiile căruciorului, de parcă iei ar zbura prin magazin. Multă sănătate

 4. 4Belle d”Imagination

  Copilă blondă, ia du-te tu, că s-o găsi cineva să-ţi împrumute măcar o cârjă sau un baston, la un club unde să-ţi fie refuzat dreptul de a intra.
  Să vezi cum o să simţi brusc nevoia să-i subliniezi cu băţul litera legii referitoare la discriminare.

  ŞI nu, aici nu e vorba de bădigard. E vorba de nea Liviu Ciubotă care-şi bagă bocancul jegos în ea de legislaţie şi drepturile omului. Da, ai perfect voie să interzici accesul unui om beat, împuţit, îmbrăcat necorespunzător, violent, sau care a fost dat afară înainte şi ai motive să-l bănuieşti că a venit să dea cu mucii-n fasole sau să se pişe pe podea.

  Dar să argumentezi aşa refuzul unui bădigard prost, înseamnă că eşti retardat rău de tot.

  Iar dacă eşti retardat dar retardat rău de tot, nu cumva ar trebui să-şi interzică singur intrarea în clubul pe care îl reprezintă?

 5. 5Pavel

  Mie mi s-a refuzat intrarea într-un club din Iaşi doar pentru că nu-i plăcea faţa gorilei de la intrare. Deci, nu doar în Timişoara se întâmplă chestii din astea nasoale.

  Copila blondă, îţi rezeri dreptul pentru nişte clienţi care ştii că au creat probleme, îi opreşti la intrare pe beţivani, dar nu pe oameni ce nu au faţa plăcută gorilei sau ai o boală grea şi numai o astfel de discriminare îţi mia tre într-o Românie du-să pe… ce vrei.

 6. 6Copila blonda

  Pavel, şi tu erai beat, dubios, drogat cand nu te-a lasat sa intri? Probabil ca nu. Si? Nu te-ai dus pe la tv, nici pe bloguri, nici prin ziare. Fiindca nu e subiect. Eu asta zic.

  Bodyguardul e un tantalau. Dar sa nu avem pretentii de diplomatie de la el.

 7. 7Catalin

  @Copila
  Nu ai dreptul sa selectezi clientela. Punct.

 8. 8Diana

  E cam trist sa vezi ca Timisoara care se vrea considerata “fruntea” cate odata da cu fruntea de nu mai poate gandi bine. Sunt timisoareanca si de 5 ani locuiesc in State. Sunt dezamagita sa vad ca in ziua de astazi oamenii care au avut un imens ghinion sa se nasca sau datorita unui accident sa ramana cu dizabilitati sunt fortati sa stea pe margine si sa nu aiba acces la cele mai elementare activitati pe care ceilalti le pot avea. Ma intreb daca stimabilul patron, sef de sala si bodyguard de le celebrul Heaven ar fi in aceeasi masina si ar avea un accident maine si ar ramane toti in scaune cu rotile nu ar mai putea sa se intoarca la cuibusorul lor de nebunii in Heaven pentru ca nu e amenajat si ar incurca clientii?
  Si da poate ca in State oamenii cu deificiente au cate odata mai multe privilegii decat cei fara dar sunt sigura ca oricand ar da orice sa poate fi din nou in totalitatea puterilor
  Si la sfarsit o urare pt stafful de la Heaven : sa aveti norocul sa petrecti cel putin 2 ani intr-un scaun cu rotile si sa vedem daca atitudinea se schimba.

 9. 9Catalin

  P.S. Un super like ptr articolul asta Gropare!
  :*

 10. 10Denisa

  Pe mine m-a enervat că i-a spus fetei “nu puteţi să intraţi aşa, nu pot să vă las să intraţi aşa“, de parcă, nu-i aşa, dacă era de treabă, Lavinia putea să-şi lase naibii accesoriul acasă şi să nu-i deranjeze pe ceilalţi clienţi ai clubului – numa’ intelectuali rasaţi – cu hidoşenia ei. Sfinte căcat!!!

 11. 11andrei crivat

  Miruna, ok, n-ai pretentii de la badigard. ca e un badigard.

  dar cand managerul unitatii declara, textual, “nu putem lasa ASTFEL DE PERSOANE, creaza disconfort clientilor” nu mai e lipsa de diplomatie, e pur si simplu mizerie.

  zic. parerea mea.

 12. 12ioana

  Asa ceva ! Jur ca m-a podidit plansul de la prea multi nervi! Nu se poate, nu putem permite. Cred ca ceva mai mult trebuie facut. Dar, pana ne mai vin idei, eu una ma revolt pe toate linkurile puse de tine. Hai sa facem un post cu idei pe subiectul asta !

 13. 13Anonymous

  ai dreptate copila blonda

 14. 14Iulianj

  Cluburile au dreptul de a-si selecta clientela, in sensul ca nu poti sa intri in pantaloni scurti si slapi daca ei cer o anumita tinuta. In privinta accesului pentru persoanele cu dizabilitati nu stiu daca sunt obligati sa il faciliteze.

 15. 15ioana

  Tot nu-mi revin 💡 Tembeloidul ala trebuia sa fie mandru si fericit ca o persoana cu dizabilitati isi ia inima in dinti si vrea sa mearga acolo ! A depasit pana si nazismul acest Heaven. Haideti sa gasim mai multe idei pt a face ceva !

 16. 16Copila blonda

  Andrei, e tembel, dar e dreptul lui. Nu e bună strategia de marketing, însă, din nou, e dreptul lui să-şi falimenteze afacerea. Că despre drepturi e vorba când discutăm discriminarea.
  Şi îmi pare tare rău când partea emoţională nu ne lasă să judecăm raţional. Drepturile sunt pentru toată lumea. Inclusiv pentru cei care nu stau în scaun cu rotile.

 17. 17Copila blonda

  Ioana, fă-ţi tu un club şi poţi chema pe cine vrei.

 18. 18dade

  Un mic raport la pagina de FB nu strica.
  explicatii aici:
  http://trotineta.com/cum-sa-ti-futi-firma/

 19. 19ioana

  Copila blonda, am avut timp de 5 ani un club. Stiu despre ce vorbesc. In schimb, cine nu are habar de un subiect, asa, in general, nu poate avea o “parere” 💡

 20. 20Cougar

  .. şi iată şi subiectul primei ediţii de “natura urbană” din luna iulie.

 21. 21Copila blonda

  Ok, e clar că ştii mai multe decât mine. Şi e evident că nu e bine cum a procedat clubul. Nu vreau să se înţeleagă că îi dau dreptate. Dar nici că îl condamn. Nu înţeleg atenţia care i se acordă unei idioţenii a unui portar.

 22. 22ioana

  “Parerea’ ta, ” coplila blonde”, care aseamana intrarea persoanelor cu dizabilitatile fizice in Heaven cu cea a barbatilor fara cravata sau “tinuta” in localurile in care aceasta este obligatorie, desfide nazismul !!!! 💡
  “…nimeni nu-i de vină că telemeaua pute”
  Noi, ceilalti, care vedeam “o singura fata a discriminarii
  ” vă rog, nu ne faceţi să ne simţim prost că nu suntem discriminaţi”

 23. 23Copila blonda

  Nu, n-ai înţeles. Dar îţi mulţumesc că ţi-ai dat silinţa şi mi-ai citit articolul până la capăt 😀
  Comparaţia era în faptul că există această regulă a selecţiei clientelei şi nu în ce constă ea, regula.
  Sunt sigură că cititorii mei nu fac asemenea confuzii. Iar din respect pentru dl gropar, mă opresc aici în discuţia cu tine.

 24. 24ioana

  Si , copila blonda, BA DA, dai dreptate clubului! In tot postul tau. Faptul ca te dai blonda nu scuza faptul ca acuzi si tu portarul, ca si cum nu poti vedea dincolo de 2 cm in fata ta. Sau, nici macar, nu poti citi corect declaratia acelui “patron “. Oricum, am pierdut destul timp cu tine si ti-i fi castigat si tu traficul de troll pe care-l urmareai ➡

 25. 25fj13

  Io nu prea-ti comentez Gropare,dar acum nu ma pot abtine sa-i dau copilei blonde numai un citat
  ““Nu suntem instituţie publică sau de stat să fim obligaţi să lucrăm cu astfel de persoane. Clubul nu este amenajat pentru cei cu astfel de deficienţe şi ar fi reprezentat un disconfort atât pentru ea cât şi pentru persoanele care au venit la noi să se distreze şi ar fi văzut-o în scaunul cu rotile. Era foarte aglomerat în momentul în care au încercat să intre, culoarele sunt foarte înguste”, spune Liviu Ciubota, şeful de sală al Clubului Heaven din Timișoara..Nu bodygardul,nu oricine,ci un fel de purtator de cuvinte al lor.
  L-au dat afara pe bodygurad?Era logic ca asta urmeaza si daca oamenii gandesc asa, or sa dea vina numai pe el si gata.
  Erau pe vreumri filemele indiene,unde la intrarea in localurile englezesti, scria asa “Interzis cainii si indienii”,daca gandes multi asemeni tie, intr-o zi o sa itim si noi “interzis romanilor”

 26. 26Zamfir

  Mă alătur protestului faţă de nemernicia patronului respectiv.
  http://zamfirpop.wordpress.com/2011/06/23/zolty-al-nostru/

 27. 27pepe

  Hai sa facem un indicator cu ” Accesul interzis invalizilor, diabeticilor, negrilor…” si sa il trimitem. Tembel imputit !

 28. 28dorina

  cred ca ar fi util sa aflati opinia Consiliului National Impotriva Discriminarii.
  Gropare, persoana in cauza, ar trebui sa sesizeze aceasta institutie.

 29. 29culaie

  M-am bagat si eu!

 30. 30RBoy

  @Copila blonda: du-te la club !

 31. 31marius

  mizerii de oameni, gunoaie! Cand un proprietar al unei afaceri are o asemenea atitudine merita sa-i moara afacerea si el de foame!

 32. 32V_for_Whatever

  In acest caz as sugera pe un ton foarte seios sa imbinam utilul cu placutul si cu propaganda prin fapta proprie si sa ne strangem un grup mai marisor sa facem o plimbare pana in Timisoara, facem un pipi documentat pe clubul Heaven Studio, il transformam intr-un post si mai departe transformam chestia asta intr-un protest impotriva soricului gros si al prostiei.

  P.S. Din pacate cei de la CNCD nu prea au ce sa faca in cazul acesta si probabil nici in viitor. Nu cred ca merg aia in cluburi sa controleze daca ceafa de porc de la intrare (sau seful de sala/patronul/etc) face discriminari.

 33. 33normancboy

  Pai normal ca e dreptul lui sa-si selecteze clientela

  Si e si dreptul groparelui sa faca publice creteriile dupa care se face selectia.

  care-i problema?

  Io am ochelari si burta..poate nici pe mine nu ma lasa.

 34. 34Cristi

  @fj13 De ce nu si “Interzis ochelaristilor”? Si asta-i un handicap care poate creeaza disconfort arianilor din carciuma cu pricina.

 35. 35ThoR

  gata Gropare, acu dau repejor un anti-like la melteni

 36. 36ThoR

  macar atat……

 37. 37Cristi

  @normancboy: bine dom’le ca postezi inaintea mea ce am vrut sa spun. :smile:
  Io-s slab si ochelarist poate nici pe mine nu ma lasa.

 38. 38Dan Ciulea

  @Copila Blonda: daca imi permiti, ne revoltam asa de galagios din simplu’ motiv ca s’o depasit nivelu’ de supraplin … intelegi .. e prea mult, faptu’ ca nu m’o lasat sa intru pe mine in club Vertigo din Cluj din cauza ca aveam barba (sau plm sti de ce) nu e asa o tragedie, dar faptu’ ca respectivu’ club o refuzat o persoana aflata in scaunu’ cu rotile pentru ca ceiulalti clienti se “simte” prost e idiotenie … si prin urmare scriem toti, cei care am fost deranjati de acest incident, si poate-poate, pe viitor, urmatoru’ sef de sala se va gandii de doua ori inainte sa refuze o persoana pe motivele idioate mai sus prezentate … cel putin eu de asta am scris 😉

 39. 39normancboy

  @Cristi: great minds think alike 😆

 40. 40Pinteus

  Subscriu, Gropare!

 41. 41Zhao Leblanc

  Nu stiu ce va mira atata. Suntem in Romania unde orice este posibil. Si pe mine m-au refuzat la intrarea in cluburi tot felul de maimute d’astea care pur si simplu isi varsa frustrarile pe unii clienti doar pentru ca “au dereptul de a selecta clientela”. Nu bausem nimic, imbracat decent eram, nu sunt nici urat sa sperii audienta 😆
  De cele mai multe ori ziceau ca nu am peste 18 ani, chiar daca eu aveam deja 21 sau 22. Daca pari mai tanar deranjezi clientii.
  @Copila blonda – Tu n-ai de unde sa cunosti sentimentul pt ca esti fata si nu te refuza nimeni (daca nu esti in carucior cu rotile), Altfel nu ai mai spune asta.
  Cand esti tratat ca un gunoi de astfel de oameni ar trebui sa fii aparat. O lege anti prostie ar fi buna.

 42. 42rumbu

  Copila blonda, odata ce esti local public (nu conteaza ca ai sau nu capital privat), afisele de genul “ne rezervam dreptul sa selectam clientela”, “tinuta obligatorie” sunt ilegale. Daca nu ma crezi, iti stau la dispozitie cu procesul castigat impotriva restaurantului “La mama” unde nu am foist primit acum 4 ani din cauza pantalonilor scurti. Normal ca acum te poti duce linistit la restaurantul respectiv, afisele cu “tinuta” au disparut, probabil n-am fost singurul nebun.

 43. 43haolica

  Copila Blonda: oricine are dreptl la o parere. Dar tu esti blonda.

 44. 44mihai

  Ok, gestul lor (al clubului, “badigardului”, patronului etc.) n-a fost ok in ochii majoritatii dar ce-are a face sula cu prefectura ?

  Sunt liberi sa-si conduca afacerea cum cred de cuviinta. Poate ca vor sa o faca bucati si asta e doar inceputul. Poate ca le place sa fie considerati idioti de catre marea majoritate si poate ca nu le pasa de opinia publica. Putem face oricate presupuneri dar un lucru e cert – e democratie, gesturile si consecintele lor ne apartin.

  Cred ca e dreptul lor sa isi aleaga clientela (daca as avea un business si eu as avea pretentii de la cei care-mi calca pragul – ok, foarte probabil ca criteriile mele ar diferi de ale lor dar asta e doar exercitarea liberului arbitru) cum e si dreptul nostru sa judecam/ comentam alegerea lor.

  Marea majoritate e indoctrinata de “visul american” desi cine a fost acolo a putut sa vada pe viu adevarul … eh, uite o bucata autentica de democratie in cel mai pur stil american – sunt sef la mine acasa deci fac ce vreau io’ ! Si daca nu-ti place du-te mai incolo. Deci, daca nu va place gestul lor nu le calcati pragul/ nu le cumparati produsele/ scrieti-le o suta de mii de articole si sunati-i de o suta de mii de ori pe zi ca sa-i innebuniti si sa le aratati cat de gresit au procedat.
  DAR aveti puterea atunci sa recunoasteti ca e dreptul lor sa-si exercite opiniile, indiferent daca sunt pe gustul nostru sau nu.

  Nu ma erijez in aparatorul/ avocatul lor, nu, nici pe departe (si nu sunt nici avocatul d-rei discriminate). Zic doar atata – cand eram sub comunism ne plangeam ca nu avem libertate, ca nu avem drepturi, ca nu suntem lasati sa fim noi insine, ca suntem constransi etc. Acum ca visam sa construim “societatea multilateral dezolvata” = democratia americana de Dambovita (in cazul asta de Bega) ne plangem ca exista si buruieni, ca nu avem parte numai de lapte si miere.

  ps – cel mai bun exemplu care-mi vine in minte pentru a ma face inteles e “The People Vs. Larry Flynt”; cine l-a vazut si l-a inteles poate ca o sa inteleaga ce am scris mai sus, restul poate ca ma vor dezaproba (ca sa folosesc un cuvant “moale”). Dar suntem in democratie, nu ? Suntem majori, vaccinati si complet pregatiti sa raspundem pentru faptele/ opiniile noastre … yeah, right …

 45. 45Lavinia

  Multumesc pentru postul asta. Tot mai multe firme/cluburi/ paranghelii se ascund in spatele “Cluburile isi rezerva dreptul de a-si selecta clientela.”. Stiu, sunt multi redusi la minte (copila blonda…) care chiar au impresia ca o norma interna a unei firme (facuta publica) e deasupra legislatiei statului.
  Faptul ca managerul clubului/echipa sterge toate comentariile negative demonstreaza josnicia si lasitatea.
  Si da, as participa si la un mars impotriva unor astfel de atitudini!

 46. 46g.w.

  niste gunoaie, am participat la boicot si pot spune ca in locul managerului as fugi in munti lasandu-mi baraba sa nu ma mai recunoasca lumea pe strada ca sunt un penibil

 47. 47koyrosh

  io zic sa nu vorbeasca groparu de discriminare si alea-alea. ca la tziganiada is numa unu’ si unu’ si toti ficiori. si acolo credeti-ma, chiar isi rezerva dreptu’ de a selecta “tiganii” in cauza.
  no gropare, sah la pion…

 48. 48Injuratoru`

  Mei oameni buni, “dreptul ala de a-ti selecta clientela”, de fapt nu exista, Este doar un alt abuz din partea majoritatii cluburilor, insa incalca in mod clar drepturile omului.
  Din moment ce ti-ai “tras” club (nu de-ala cu card de membru si alte chichite, in cadrul caruia intr-adevar poti sa stabilesti niste reguli relativ prohibitive de aplicare/admitere/confirmare/recomandare si ce mama dracu`or mai fi), eu zic ca esti obligat sa-ti lasi “poarta” deschisa pentru absolut toti potentialii clienti. Pe club nu esti propriitar asa cum esti pe viloaca “Spuma Noptii”. Clubul/discoteca/crashma e un LOC PUBLIC, adica unde are acces tot omu’ dornic de ceva substante etilice, muzici tiuitoare, etc.
  In caz contrar, oricine te poate aduce in fata judecaciunilor ca sa te oblige sa il lasi sa-si bage nasul printre boxele tale, atata vreme cat tu ca proprietar nu esti in stare sa demonstrezi ca respectivul e un scandalagiu/distrugator/rupator, etc.
  Asa ca ia mai lasati-ma in pace cu “dreptul de a-ti alege clientela” care din punctul meu e mai mult decat zero si asta o stiu de pe partea cealalta (a clubului care a avut probleme in astfel de cazuri si caruia pana la urma i s-a impus sa lase golanii inauntru, urmand sa ii excluda unul cate unul pe parcurs (care cum facea cate-o boacana se trezea cu proces pentru instituirea interdictiei iar mai apoi a fost de-ajuns o simpla lista comunicata lunar la politia in a carei raza isi are asezamantul de cultura despre care facem vorbire, sediul)).
  Oricum, multa m… ii dorim si le dorim tuturor “patronilor” bodegilor care in loc sa te aduca la ei in crashme ca sa te goleasca de bani in moduri cat mai placute, isi pun imputiciunea (de cele mai multe ori) de bulldogard sa aprecieze asa … ochiometric cam cine merita si cine nu merita sa isi plimbe ochii peste pitzipoancele dinauntru.
  Punct. (tolai ce pipistare lunga am tras; gropare tura asta nu injurai … prea mult; vazushi ???)

 49. 49excalibur90

  oare boc are voie sa intre in clubul ala?da .el intra ca are carucior cu girofar.

 50. 50mihai

  Hmmm, nu e spatiu public fiindca nu-i construit din bani publici, e spatiu privat fiindca e construit/ administrat pe banii patronului/ detinatorului.

 51. 51Daniel

  Se vede treaba ca multi inca nu cunosc legea.
  Noroc cu Andrei Crivat care a subliniat clar un articol din Legea nr.48 / 2002.
  f) refuzarea accesului unei persoane sau unui grup de persoane la serviciile oferite de magazine, hoteluri, restaurante, baruri, discoteci sau de orice alti prestatori de servicii, indiferent daca sunt in proprietate privata sau publica;

  Deci faza cu selectarea clientelei e ilegala. Punct. Orice argument in favoarea asta e fix degeaba pentru ca legea e destul de clara.

 52. 52accidduzzu

  Mane toate partile (fata, proprietarii clubului, clientii) implicate au dreptate si solutii de compromis in cazul de fata nu exista. Oricum ai da-o una din parti va fi/se va simti lezata/DISCRIMINATA 😉 Ca pe tine te doare-n cur ca io merg acolo si n-am chef sa ma impiedic sau sa cad peste respectiva persoana, nu-i normal. La fel cum nu-i normal sa interzici unei persoane dreptul la distractie, ma rog suna ca dracu’ da pricepi idea.

 53. 53Injuratoru`

  @mihai Atata vreme cat patronul/administratorul decide sa nu isi mai tina doar el si ai sai prieteni zilele de nastere si de cumetrie acolo si decide sa il puna la dispozitia consumatorului , acel spatiu devine PUBLIC!

 54. 54mihai

  Nu, nu-s avocat, nu cunosc legea dar citatul dat de tine e incomplet – nu se intelege nimic concret.

  Deduc ca e interzisa selectarea clientelei; daca e asa nu mai zic nimic decat ca legea asta e f_tuta.

 55. 55Injuratoru`

  @mihai cauta cu al tau goagal legea aia si mai apoi articolul si te vei dumiri.

 56. 56Daniel

  Mihai, multumit?
  Art. 10 Legea nr.48 / 2002.
  Constituie contraventie, conform prezentei ordonante, daca fapta nu intra sub incidenta legii penale, discriminarea unei persoane fizice, a unui grup de persoane din cauza apartenentei acestora ori a persoanelor care administreaza persoana juridica la o anumita rasa, nationalitate, etnie, religie, categorie sociala sau la o categorie defavorizata, respectiv din cauza convingerilor, varstei, sexului sau orientarii sexuale a persoanelor in cauza prin:
  a) refuzarea acordarii serviciilor publice administrative si juridice;
  b) refuzarea accesului unei persoane sau unui grup de persoane la serviciile de sanatate publica – alegerea medicului de familie, asistenta medicala, asigurarile de sanatate, serviciile de urgenta sau alte servicii de sanatate;
  c) refuzul de a vinde sau de a inchiria un teren sau imobil cu destinatie de locuinta;
  d) refuzul de a acorda un credit bancar sau de a incheia orice alt tip de contract;
  e) refuzarea accesului unei persoane sau a unui grup de persoane la serviciile oferite de teatre, cinematografe, biblioteci, muzee si expozitii;
  f) refuzarea accesului unei persoane sau unui grup de persoane la serviciile oferite de magazine, hoteluri, restaurante, baruri, discoteci sau de orice alti prestatori de servicii, indiferent daca sunt in proprietate privata sau publica;
  g) refuzarea accesului unei persoane sau unui grup de persoane la serviciile oferite de companiile de transport in comun – prin avion, vapor, tren, metrou, autobuz, troleibuz, tramvai, taxi sau prin alte mijloace;
  h) refuzarea acordarii pentru o persoana sau un grup de persoane a unor drepturi sau facilitati.”

 57. 57mihai

  @injuratoru’

  defineste “prieteni” …. lol, prieteni ii pot fi toti pe care-i place, doar uitandu-se la moaca lor sau si mai bine, la portofelul lor. N-ai cum sa stii cine-i sunt prieteni si cine nu. Oricum, intr-o logica elementara, nu tu si eu definim cine vrea el sa permita sa-i calce pragul.

  Omule, mi se pare ca e scapat din vedere un lucru esential – pe banii mai am dreptul sa fac regulile casei.
  Nu-ti place clubul meu/ firma mea fiindca are reguli aiurea (din punctul tau de vedere) ? Nici o problema, mai sunt alte sute de cluburi/ firme. Alege oricare alta.
  Nu te trec pragul firmei/ clubului cu forta. Esti liber sa te duci unte te simti mai bine.

  Nu ti se pare ciudat ca pe banii investiti de tine sa fii constrans la a avea clienti oameni pe care nu-i vrei ?
  Nu ti se pare ciudat sa fii obligat sa lasi liber acces oricui, indiferent de

 58. 58Injuratoru`

  @mihai
  “pe banii mei am dreptul sa fac regulile casei”: atunci pune-ti membership fee, emite legitimatii si stabileste reguli clare (eventual relativ prohibitive) cu privire la cooptarea de noi membrii in clubul ala.
  “nu ti se pare ciudat sa fii obligat sa lasi liber acces oricui?” nu, daca nu ti se pare tie corect, cheama-ti prietenii/persoanele care-ti sunt pe plac, la tine acasa la un gratar, chef, etc. Acolo mi se pare normal sa lasi doar pe cine ai tu chef. Daarrr, repet, din moment ce ai ales sa deschizi un club, sa il introduci in circuitul economic/civil si alte alea, nu mi se pare normal ca tu sa limitezi in mod cu totul arbitrar accesul vreunei persoane sau vreunei categorii de persoane atata vreme cat nu poti demonstra ca prezenta lor acolo iti aduce vreun prejudiciu.

 59. 59Peter

  Până la urmă, este ceva trist. În liceu am avut un coleg care nu se putea mişca decât în cârje. Copii proşti fiind, mai era câte unul să-l ia peste picior, dar mereu a avut puterea să treacă peste micile răutăţi ale noastre şi, în final, ne-a dat tuturor o lecţie fromoasă, pe care am priceput-o cu adevărat mult mai târziu…
  E clar că indivizii, până nu şi-or face club privat, nu au dreptul să facă aşa ceva (au mai spus-o şi ceilalţi).

 60. 60dorina

  gropare, se pare ca toata actiunea are efect:
  Contactat de EVZ, Csaba Asztalos, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), a declarat că va perfecta actele de autosesizare a instituţiei în legătură cu acest caz. “Am demarat procedura de autosesizare în legătură cu acest caz inacceptabil. Noi avem dreptul să ne autosesizăm în astfel de situaţii”, a declarat Asztalos
  felicitari

 61. 61Zamfir

  Consiliului National Impotriva Discriminarii a stabilit deja că dacă nu plouă, nu este zi de lucru, eşti preşedinte, nu este discriminare să te adresezi cu “ţigancă împuţită”! Deci, lăsaţi-i în pace! Nu-i zgâlţâiţi degeaba!

 62. 62Mortyse

  Ma ardeau si pe mine degetele sa ma reped sa comentez, dar am tras putin de rabdarea mea si am citit toate comentariile de pana acum.
  Miruna, cu parere de rau iti spun ca ma surprinde lipsa ta de intelegere a problemei. La primele posturi am crezut ca nici macar nu citisesi articolul.
  Gropare, chapeau bas, maitre! Frumos din partea ta ca te implici ata de activ in aceste cauze, si cred ca o faci cu dozajul necesar de indignare si de PR de bun simt necesar (fie ca e pro sau contra). Reverenta!
  S-au incins multe spirite aici, si daca va veti reciti comentariile de mai sus, veti vedea ca multe sunt de-a dreptul ininteligibile.
  Analizand cat de la rece pot problema (pe caldura asta 😛 ), este o mare greseala – Miruna – sa confundam anuntul cu “Ne selectam dreptul de a ne selecta clientela” cu dreptul la discriminare. Cum spune cineva mai sus, aceasta formula de auto-protejare a barurilor si cluburilor nu are validitate legala, este doar o chestie conventionala, care subliniaza autoritatea conducerii – este, daca vreti, scuza badigardului ca sa tina dincolo de usa pe cineva in stare de ebrietate avansata sau care nu corespunde “dress code”-ului clubului. Sunt cuvintele care stabilesc o conventie tacita intre conducerea clubului si clienti. Dar nu sunt o formula care sa dea dreptul la discriminare.
  Managerul, seful de sala, sau ce-o fi fost puricele ala infect posesor de doi neuroni neconectati ( ma scuzati, mi s-au incins si mie circuitele), a gresit enorm cu acea declaratie cu “persoanele de genul asta creeaza disconfort celorlalti” – de parca cineva in carutul cu rotile este vinovat ca se plimba asa pe strada, este neregulamentar… Daca ar fi intampinat clienta cu “Ne cerem scuze, clubul, din pacate nu este amenajat pentru carutul cu rotile si culoarele sunt foarte stramte, nu va putem primi pentru ca nu va putem asigura confortul necesar.” ar fi fost de milioane, ar fi salvat fata clubului si ar fi dat dovada de eleganta.
  Problema nu se pune numai de discriminare, ci si de lipsa de respect a unor marlandeziajunsi “patroni” care merita suturi sanatoase in cxaieori de cate ori cred ca statutul lor de “patroni” le da dreptul sa calce pe cineva in picioare. E dreptul lui sa-si ruineze clubul (cei care ati spus asta in comentarii, zau, va zic, idiotenie mai mare n-am auzit! de parca s-ar da cineva cu capul de un zid in mod deliberat, doar pentru ca are dreptul, ca e capul lui si zidul lui).
  Este insa de datoria noastra (fata de noi, in primul rand) sa stergem pe jos cu acesti “frunte-ngusta-ceafa-lata-burta-tuguiata”, dar cu cap. Un telefon la OPC, un proces, si incet-incet, poate mai scapam de niste “taraturi” ale societatii si natiei asteia. Capul jos si injuratura printre dinti nu ajuta la nimic.

 63. 63babuinu'

  sunt din tm si-ti citesc blogul de ceva vreme…vreau doar sa-ti spun bravo pentru acest articol !!!

 64. 64dorina

  zamfir,
  mare viteaz esti…
  daca trebuie sa-i lasam in pace pe cei care tocmai asta sunt obligati sa faca, atunci mai bine mergem la culcare. cu tot neamu…
  pacat de tineretea ta, cat despre spirit civic sau inteligenta ce sa mai vorbesc….

 65. 65Lavinia

  Mihai, “pe banii mai am dreptul sa fac regulile casei” abia astept sa deschizi “magazine, hoteluri, restaurante, baruri, discoteci sau de orice alti prestatori de servicii” si sa te dau in judecata. Tu chiar mergi pe ideea ca o afacere o poti conduce dupa propriile reguli? Ma bucur ca nu esti limitat. Ne mai miram de ce unele servicii sunt de rahat cand avem destepti de astia? Offfffff…romanii o sa ne omoare.

 66. 66cealalta ana

  bun articolul.copila blonda vrea pisicola pe gratis la Heaven,ignorati-o…
  deschid sampanie pt reactia mai multor bloggeri si tineri din popor,care incep sa guste din civilizatia europeana,militanta si reactionara de felul ei 😉 care nu tolereaza maimutoii in speta celor de la sus-numitul club,care sustine persoanele handicapate,nu omoara caini si recicleaza plasticul.keep the good work

 67. 67mihai

  :)) deci cluburile nu au voie sa-si selecteze clientela prin lege. avand in vedere ca se obtine un aviz de functionare , acel local devine public si se supune legii antidiscriminare din Romania. La fel cum nu poate exista comanda minima la comenzi telefonice sau online nimeni nu are dreptul sa-si selecteze clientela dupa criterii empirice proprii sau dupa zen. Singurul drept (obligatie) e sa asigure siguranta clientilor propri.

 68. 68andrei

  @Mihai indiferent de cati bani ai baga tu si cine ai fi tu. nu poti conform legi nr 48/2002 art 10 sa faci DISCRIMINARE pe orice motiv [ romi maghiari oameni cu 4 roti si tractiune manuala ( sau automata ) etc ] pantaloni scurti etc atata timp cat nu te duci in scula goala …in cazul in care ti-se refuza dreptul acordat de legea in cauza cel mai frumos este un apel la 112 (se accepta la proces si sunt inregistrate automat) si plangere penala la fata locului organului de ordine sunt obligati sa raspunda si nu pot sa ia spaga. Suntem stat de drept, republica, intr-un mod ciudat o forma de democratie in devenire egalitatea intre oameni in fata legi este garantata de constitutie indiferent de patura sociala religie sau culoare etnie..multi inca traiesc in dictatura totalitara dinainte de ’89 si uita acest lucru MERITA sa fie adusi cu picioarele pe pamant si @Mihai pe banii tai traiesti intr-o societate=colectiv; DEMOCRATIE = esti liber sa faci orice atata timp cat libertatile tale nu contravin legii si libertatilor noastre; poti striga pe strada pneumonie si nu vei patii nimic striga pizda si te paste o amenda de la primu agent de la “shaptea scara”…iti urez mult noroc la sapat santuri cam asta meriti la ce intelect si mentalitate ai “ceao ca m-ai plictisit”…mai astept reply? :roll:

 69. 69Mortyse

  @andrei: vad ca te plictisesti repede si ca nu citesti posturile pana la capat, apoi arunci repede cu jigniri. Poate nu e Mihai cel mai coerent comentatori, dar zau ca va certati degeaba, sustinand chestii asemanatoare.

 70. 70haolica

  bai oameni buni, atat va zic: daca eram acuma in Americi, fata asta era ogata. milionara in dolari

  asa e doar calcata in picioare ca a indraznit sa pretinda un tratament normal din partea celorlalti

 71. 71Andreea

  Ce gest grotesc, niste animale. Hai sa nu-i mai lasam pe oamenii cu diferite dizabilitati in hypermarketuri, parcuri sau alte medii in care apar familii cu copii, pe motiv ca ar crea disconfort ochilor. O persoana daca a avut nesansa de a se naste cu diferite dizabilitati sau a avut vreun accident de masina in urma caruia a ramas cu dizabilitati pe viata, ar trebui sa se scuze?Sa-si ceara iertare in fata celorlalti pentru ca nu e sanatoasa sau nu se ridica la pretentiile superficiale de frumusete promovate prin diverse reviste? Fratilor, nu toti suntem atat de perfecti, sanatosi sau frumosi pe cat ne-am dori. Dar macar haideti sa fim umani, sa nu uitam ce-i compasiunea, intelegerea si respectul intre semeni. Si acea fata platea la fel ca mine sau ca tine pentru un suc, nu avea vreo boala care se transmitea publicului la fiecare respiratie a sa. Pacat, ar trebui sa le fie rusine patronilor acelor club. Andreea

 72. 72ionut

  @Copila blonda

  Adevar graiesti .

 73. 73Filip

  Io, as mai propune, sa-si dea foc si sa se stinga singur cu pipi-ul lui! Asta patronului!
  Badigardului, i-as propune sa se duca in mare, fara colac de salvare, cu promisiunea mea ferma ca ma duc dupa el cu barca, sa-l aduc la mal.
  Celor care sustin ineptiile clubului, le-as propune sa se puna intr-un scaun cu rotile si sa iasa la plimbare, sa traga niste concluzii…….Gura mami lor de imbecili.

 74. 74mihai

  @Lavinia – esti o dulce, limitata ce-i drept dar o dulce. Asteapta-ma mult si bine. Vin imediat.

  @andrei (aka haterul andrei)
  Hai sa luam si un altfel de exemplu fiindca d-ra in carutul cu rotile atrage toata simpatia si eu sunt limitatul freaky, nu ?

  Hai sa ne inchipuim ca esti milionar in euro si deschizi in centrul orasului tau mult iubit un hotel de 5 stele, ceva gen Plaza etc.
  Il faci IMPECABIL, opera de arta ce mai. Perfect din toate punctele de vedere, toti te lauda, il conduci ireprosabil, clientii sunt multumiti, concitadinii sunt mandri de tine si urbea lor (“uite ma unul care ne face mandrie orasului, uite ca si la noi se poate, asa da, bravo !”)

  Buun. Si intr-o zi poate ca intra pe usa principala cel mai infect aurolac ce ti-l poti imagina. Unul nespalat de vreo 10 luni, putind a urina/ fecale/ voma/ canal/ prenandez si ce mai vrei tu. Mucii ii curg pe fata, haine si pe jos. Paduchii ii colcaie in claia de par, e descult si culoarea pielii e incerta din cauza jegului in straturi pe el. Baga mana in buzunar, scoate bani si iti cere o camera. Conform legii esti obligat sa il servesti, n-ai voie sa il dai afara sau sa il refuzi fiindca e discriminare etc.

  Se cazeaza si apoi coboara la masa. In restaurant. Se aseaza si comanda ce vrea inima lui. Ce faci ? Il servesti sau il dai afara fiindca ceilalti clienti e evident ca fug toti afara, nesuportand privelistea/ mirosul.

  Exemplul numarul doi. Ai o firma de transport, din localitatea A in localitatea B,C,H si Z. Nu conteaza, oricare vrei tu. Si urca aurolacul, prietenul de la exemplul 1, isi cumpara un bilet si se aseaza cuminte la locul lui. Nu injura (adica nu striga “p_zda”), nu face scandal, nu isi arata partile intime, se comporta normal. Ce faci ? Il duci pana unde si-a cumparat bilet sau il poftesti sa isi caute alt mijloc de transport fiindca toti ceilalti clienti au coborat instant din autocar din cauza mirosului/ privelistii ?

  Cat despre sapat santuri nu stiu, momentan lucrez intr-o banca si o sa ma mai gandesc daca e rentabil sau nu sa ma angajez la radet/ rosal etc, nu stiu exact cine sapa santurile. Poate imi pui o pila in caz ca am nevoie, ce zici ? Iesim la o bere pana dai telefoanele si promit sa ma spal, sa nu put.

 75. 75DizabilLove

  Cei de la Groupon promoveaza o oferta Heaven azi. In numele persoanelor cu dizabilitati de pe site-ul DizabilLove le-am cerut sa fie solidari impotriva discriminarii si sa opreasca reclama dar din ce au inteles ei nu clubul ci numai angajatul care a fost concediat se face vinovat de discriminare. Nu sunt de acord dar cum nu cunosc nici toate detaliile mai bine las pe altii sa le raspunda. http://www.facebook.com/groupon.timisoara

 76. 76Copila blonda

  Rumbu, super intervenţia ta! Cu multe mulţumiri, te-am luat şi la mine pe blog.

 77. 77Grig

  @Mihai: Coae, sunt lucruri diferite. Ai denaturat problema ca sa o poti ataca mai usor (baga un ochi pe wikipedia, la “strawman” si o sa intelegi ce vreau sa zic). Cand iti vine unul nespalat intr-un loc unde una din conditiile obligatorii este sa fii curat, da, poti sa-l dai afara. Cand iti vine unul in scaunul cu rotile sa se angajeze intr-un loc unde una din conditiile obligatorii este sa stai in picioare, da, poti sa-l refuzi. Cand iti vine unul cu pistolul la brau in sediul bancii, da, poti sa chemi politia si n-o sa-ti zica nimeni nimic. Dar arata-mi si mie care e incompatibilitatea intre club si scaun cu rotile, ca nu m-am prins.

  In alta ordine de idei, societatile comerciale din Romania sunt OBLIGATE sa aiba rampa de acces (altfel sediul respectiv nu primeste autorizatia de functionare de la primarie). Te rog sa remarci ca e vorba despre societatile comerciale (adica TOATE, prostea) nu numai despre institutiile de stat.

  Deci muie ma, cu aurolacul tau imputit. Da, daca pute il da soferul jos din autobuz. Sa se duca dracului sa se spele, ca poate. Da’ fata aia NU poate sa mearga pe picioarele ei.

  Jigodie ce esti.

 78. 78Mada

  Pentru cei care sunt avocatii selectarii clientelei. Da, o poti face la modul absolut, dar cum spunea un comentator pe aici, atunci faci legitimatii si reguli f clare, dar nici atunci nu prea ai tu cum sa excluzi persoanele cu dizabilitati! Domnule poti selecta pentru tinuta, pentru starea etilica si altele, dar nu pentru asa ceva!!!! E strigator la cer!

  Nu fac morala cu strainatatea, multe mizerii si in Londra. Dar un lucru se respecta, macar si pentru a respecta legea daca nu individul, acces persoanelor cu orice handicap in orice tip de program, inclusiv cu finantare privata. Exemplu: un client care nu vede bine a dat in judecata firma la care lucrez acum 2 saptamani pentru ca nu i-a asigurat interpret la un seminar organizat. Firma a venit cu n spe scuze, dar cazul e in justitie. DA, asa trebuie!

 79. 79mihai

  @grig

  Esti cel mai tare, in special la injuraturi. Nu vreau sa replic pe masura fiindca mi-e frica, poate imi afli ip-ul/ adresa si imi si f_ti o mama de bataie fiindca nu-s de acord cu tine.

  Lol, acuma trecand peste infantilisme si teribilisme de coltul blocului nu cred ca am denaturat deloc problema – care suna asa : este sau nu permis sa iti selectezi clientela ?

  Legea spune ca nu, eu am indraznit sa spun ca legea e prost facuta in sensul ca poate da nastere la abuzuri din partea clientilor. Un astfel de abuz (imaginar) a fost aurolacul inventat, in doua exemple.

  Incompatibilitatea dintre scaunul cu rotile si un club ? Nu sunt eu cel in masura sa decid asta, patronul clubului ar trebui sa fie dar uite ca legea nu-i permite.

  Grig, e greu sa porti o discutie civilizata in contradictoriu, asa-i ? Cred ca singura modalitate in care ai putea face asta vis-a-vis de mine e dupa ce mi-ai sparge fata, sa ma inveti minte sa mai indraznesc sa vorbesc.

 80. 80Grig

  @mihai: Atat timp cat legea spune “nu” e nu. Ce e neclar aici? ce e negociabil? ca-mi scapa. Ce atatea discutii de doi lei?

 81. 81mihai

  Ok, si cu asta am incheiat fiindca sunt putini (sau chiar deloc) oamenii cau care se poate discuta civilizat in contradictoriu – uite ce am incercat sa spun si am fost injurat ca la usa cortului.

  E alegerea ei daca vrea sa mearga in club, pe stadion, cu autocarul, la mare la plaja sau cu avionul.
  La fel cum e alegerea aurolacului sa doarma in canal sau la hotel de 5 stele (daca-si permite), sa calatoreasca cu autocarul de ultima generatie sau sa umble pe jos, sa manance din gunoaie sau sa indrazneasca sa intre intr-un restaurant luxos. Sau a ta sau a mea. A tuturor.
  SI la fel cum ei sunt liberi sa decida unde mananca, danseaza, dorm sau beau un suc asa ar trebui sa fie liberi si prestatorii de servicii sa decida cui dau voie sa manance/ danseze/ doarma sau sa bea in stabilimentele/ autocarele/ avioanele etc administrate de ei.

  ESTE DOAR OPINIA MEA PERSONALA ca toti cei care presteaza acele servicii (hotel, club, restaurant, companie de transport cu autocarul sau cu avionul etc) ar trebui sa aiba dreptul de a permite sau nu accesul la serviciile pe care le pun la dispozitia clientilor dupa propriile pareri/ convingeri/ reguli. Atata timp cat aceste reguli nu contravin legilor – sigur, dupa aflarea legii in vigoare toata discutia (cel putin din partea mea) devine desueta. Fiindca legea din tara asta nu le da voie sa aleaga clientela. In privinta asta ai dreptate, nu e loc de tocmeala si foarte probabil ca va plati pentru incalcarea ei.

  Si eu am indraznit sa spun ca legea e prost facuta. Si bineinteles ca din aceasta cauza sunt “jigodie”, “muist”, “sapator de santuri” si altele, toate caracterizarile venind de la oameni cu un intelect si o cultura vast superioare mie.

  Si nu, nu am ceva contra d-rei din articolul care a generat discutiile astea si nici impotriva celor de partea cealalta (oamenii din club, indiferent de rang, functie). Discutia mea a fost pur generala, incercand sa privesc problema alegerii clientelei obiectiv, fara a ma lasa influentat de comentariile de prost gust citite pe parcurs.

 82. 82Mortyse

  Mihai, zau ca exagerezi. Intr-adevar, exemplul cu aurolacul nu are nimic a face cu problema acestui articol.
  Selectarea clientelei este o conventie tacita intre furnizorul de servicii si client, dar nu este ceva reglementat de lege. Discriminarea insa da, este condamnata si legal, si moral, si social. Pana la urma, si aurolacul tau, daca vrea neaparat sa intre in hotelul tau de lux, ar putea-o face, invocand legea. Ar putea fi insa oprit, daca se invoca pericole de igiena si sanatate pentru ceilalti clienti.
  Un om in carut cu rotile – acesta este cazul discutat, nu mai divaga (sa nu zic bate campii) inutil. Reciteste articolul, reciteste-ti propriile comentarii si incearca sa vii cu un comentariu pertinent… sau taci.
  Gandeste-te cum ar fi ca maine sa te pomenesti victima unui accident si condamnat sa nu mai mergi pe picioarele tale niciodata. Gandeste-te ca maine ti s-ar putea naste un copil cu o afectiune grava, care va trebui sa se deplaseze in scaunul cu rotile toata viata. Poti?
  Consider ca si lipsa de empatie si lipsa de omenie sunt handicapuri majore. Imi pare rau pentru tine, pentru ca singur te faci tinta atacurilor de tipul celor de mai sus. Se vede ca faci o munca gri.

 83. 83V_for_Whatever

  …mda, cred ca intr-adevar discutiile astea super aprinse si total inutile ajuta foarte mult in combaterea discriminarii in Romania…mai ales partea cu “inutile”.

 84. 84Belle d”Imagination

  @Mihai

  Fişior frumos, înseamnă că eşti lejer retardat! NU poţi să pui semnul egal între o persoană împuţită din proprie alegere, indiferent de banii pe care-i are şi o persoană care a ajuns în scaunul cu rotile. Nu-i tot aia să nu-ţi fi făcut 2 luni baie – când da, îţi poţi exercita dreptul de a-l refuza exact deoarece va afecta negativ libertatea celorlalţi clienţi! şi un om care nu are un picior, are probleme cu motilitatea, nu are o mână sau un ochi.

  Auzi, da” nu te duci tu pân la Stephen Hawkins să-i explici tu ca arian model de ce ar trebui să se sinucidă???

 85. 85INTJ

  prinde romanu’ pestisoru’ de aur si pana sa deschida gura, zice pestisoru’ : “zi repede ce vrei? bani? masini? femei? a’ dreq’ … n-ar cere unu’ o carte!”

  asa si cu clubu’ asta de fite: nu-i teatru si nici opera … da-i rost de luat multi bani de la/pe “cel care a gresit formularea” (cum scria cineva mai sus). ca deh: daca stia omu’ limbaj PR … tot nu intra tipa-n clubul de fite, da’ macar nu era hartuit de toti cei care se feresc sa puna mana si dau doar (frumos, ce-i drept) din gura.

 86. 86Andreea M

  Sa fim seriosi :)) chiar credeti ca ”artistii” de la noi din tara n-o sa mai sustina concerte in acest club doar pt ca ii contacteaza cineva si le spune sa nu isi asocieze imaginea cu el? Banul primeaza in Romania, deci asa ceva n-o sa se intample..nu stiu daca vreunul dintre comentatorii aprigi au vazut cum arata clubul…fata aia efectiv nu ar fi avut pe unde sa treaca, cu sau fara rampe.. Sa nu ma intelegeti gresit, imi pare rau de domnisoara, nu mi se pare corect ce s-a intamplat..dar nu mai faceti atata pe corectii…pt ca traim in Romania…si asta e de ajuns.

 87. 87mihai

  Imi place Mortyse ca dupa tine sunt “impertinent” (in opinii cel putin) si “handicapat” (major). Imi place cum imi spui “taci”. Imi place cum ai ghicit ca “fac o munca gri”. Toate astea, fara indoiala, pe baza faptului ca ma cunosti peronal de atatia si atatia ani, ma stii mai bine decat ma cunosc eu insumi.
  Si de asta cu siguranta tu esti cel mai in masura sa ma judeci si sa ma caracterizezi :) – impreuna cu cei care “m-au facut tinta atacurilor de mai sus”.

  Ceea ce nu stii – chiar daca ma stii de atatia ani – e ca nu prea imi pasa de caracterizarile facute empiric si vulgar. Gratuite si josnice. Sunteti liberi sa ma “pictati” cum vreti voi, nici nu ma simt discriminat :)

  Cum ziceam, esti un partener fin de conversatie, de asta nu m-am putut abtine sa nu-ti raspund.
  Oricum, te intreb : daca ii dai voie d-rei in scaunul cu rotile sa intre in club de ce sa nu-i dai voie aurolacului sa intre si el in club ? In cazul ei o numesti “discriminare” si in cazul lui “selectarea clientelei” ? Cine sau ce anume hotaraste cine intra si cine nu ?

  Legea, o sa imi spui. Corect, si legea spune (dupa cum am fost informat de catre Daniel mai sus) ca toata lumea are voie. Ei, eu raman la parerea ca e o lege prost facuta.

  Cred ca va trebui sa inventezi noi epitete ca sa ma faci sa inteleg cat de batut in cap sunt.

  http://www.imdb.com/title/tt0117318/
  – uitati-va la el si poate o sa intelegeti ce vreau sa spun.

 88. 88mihai

  Belle, imi place cum ai tu propria imparteala a oamenilor lumii asteia (cel mai probabil dupa criterii din cele mai stiintifice, relevante si de bun-simt, nu-i asa ?) si cum din nefericire imparteala ta nu e impartasita de “retardul” de mine.

  Ce sa-i faci, ghinion. Oricum apreciez ca o persoana de calibrul tau si-a facut timp sa ii zica doua unui mucos ca mine.
  Ma simt (putin) mai bine, mai important. Iti multumesc.

 89. 89Belle d”Imagination

  @copilă blondă

  Tuta va rămâne o tută! Şi să nu ai parte vreodată să fii refuzată undeva fiindcă managerul refuză să admită accesul persoanelor sub un anumit nivel de IQ şi sau interligenţă sentimentală!
  Sau şi mai rău, să admiri lumea dintr-un cărucior cu rotile! Vei vedea ce bine e să fii discriminat.

  PS, amintire dragă din tinereţe, când Salsa 1 era singura discotecă latino din Bucureşti.
  O noapte de vineri, aglomeraţie cruntă, totuşi a intrat un om în cărucior. Doamne, cred că nu a fost femeie care să nu-l invite la dans. Cu toate că era aglomeraţie nimeni nu s-a plâns că l-a lovit căruciorul sau alte idioţenii.

  Dar ştii ceva? Eşti o mică idioată care nu merită efortul de a i se explica nimic. Îţi acord privilegiul de a fi cretină şi rămâi în lumea ta perfectă. Priveşte-o bine, fotografiaz-o
  Probabil curând n-o s-o mai ai!

 90. 90Cougar

  ce mi se pare interesant e că încă se vorbeşte în contradictoriu pe subiectul ăsta. cu argumente. really. seriously.

 91. 91Felix Tiberiu

  In primul rand, facui si io ce zise Groparu,dadui like colo, unlike colo, raportai pagina, sunt ciumete! Acu, mai citi odata ce se scrise p’acilea, si vad ca e mai ca la fuga Harghitei in Ungaria! Ba, ce aveti? Luati un diazepam, si vedeti ca toti gresesc! Greseste tipa, ca cum a zis ala, era aglomerat, si daca calca cu roata un pantof de 4000 euro doar stangul, creea discomfort si lu ala si ei, ca trebuia sa-l plateasca ca neincaltat, greseste portarul ca e dobitoc, ca asa e el, ca de n-ar fi era manager la BNR, deci nu l-a dus capu sa zica ca carutu are roti murdare si d’aia, greseste si gaga ala care dadu comunicatu, ca nu s-a gandit de dimineata, sa-si ia bunul simt cu el! Acu sa-i omoram? Pai nu se numeste ca nu suntem toleranti cu idiotii? Adica facem discriminare, pe portar il linsam, da pe Boc il lasam? Si pe serioase, daca fata aia nu le fute un proces, isi merita soarta!

 92. 92Mortyse

  Bai, Mihai! Daca tot esti asa de Tanase, hai sa-ti explic ca pentru astia care n-au avut parinti sa-i educe si au “the attention span of a fly” (imi permit, pentru ca oricum nu intelegi).
  Ai o munca gri si ai afirmat chiar tu aici unde lucrezi – daca ti se pare colorata tare munca intr-o banca, iar te compatimesc.
  Daca ai atat de putina materie cenusie incat nici acum nu ai inteles ca intre cazul fetei in caruciorul cu rotile si cel al aurolacului e o diferenta de la cer la pamant, chiar nu merita, mai, sa-ti mai explic. Esti prost tare! Chiar esti.
  Din punct de vedere legal, un loc public poate refuza intrarea unui personaj ca aurolacul pe care l-ai descris, pentru ca prezinta un pericol din punct de vedere sanitar. Deci se poate.
  Mai departe nu mai zic decat bine ca te simti tu bine cu tine. Fericiti cei saraci cu duhul.
  Eu am incercat chiar sa-ti iau si apararea, cand am crezut ca ai si inteles articolul ala de lege. Dar era doar copy paste, procesare error error.
  P.S.: Mai pune mana pe DEX, poate afli ce inseamna desuet.
  Asa ce ma scarbeste atitudinea ta ca, zau, daca iti vine sa raspunzi, considera din start ca replica o injuratura din adancul rarunchilor, pentru ca vad ca doar pe astea le intelegi.

 93. 93Belle d”Imagination

  O să râzi mihai, dar criteriile mele sunt chiar simple şi ştiinţifice: nu poţi produce dovezi materiale referitoare la capacitatea ta de a raţiona, înseamnă că eşti retardat. Iar tu chiar nu chiar ţii cu tot dinadinsul să-mi demonstrezi că nu gândeşti şi nu vrei să gândeşti.

  Aici nu-s de acord cu un alt user, Rumbu. Un restaurant ar trebui să poată impune un cod vestimentar. Probabil peste stelele de la La mama.
  Citeşte tu mai sus la Daniel cum e cu discriminarea:

  Art. 10 Legea nr.48 / 2002.
  Constituie contraventie, conform prezentei ordonante, daca fapta nu intra sub incidenta legii penale, discriminarea unei persoane fizice, a unui grup de persoane din cauza apartenentei acestora ori a persoanelor care administreaza persoana juridica la o anumita rasa, nationalitate, etnie, religie, categorie sociala sau la o categorie defavorizata, respectiv din cauza convingerilor, varstei, sexului sau orientarii sexuale a persoanelor in cauza prin:
  a) refuzarea acordarii serviciilor publice administrative si juridice;
  b) refuzarea accesului unei persoane sau unui grup de persoane la serviciile de sanatate publica – alegerea medicului de familie, asistenta medicala, asigurarile de sanatate, serviciile de urgenta sau alte servicii de sanatate;
  c) refuzul de a vinde sau de a inchiria un teren sau imobil cu destinatie de locuinta;
  d) refuzul de a acorda un credit bancar sau de a incheia orice alt tip de contract;
  e) refuzarea accesului unei persoane sau a unui grup de persoane la serviciile oferite de teatre, cinematografe, biblioteci, muzee si expozitii;
  f) refuzarea accesului unei persoane sau unui grup de persoane la serviciile oferite de magazine, hoteluri, restaurante, baruri, discoteci sau de orice alti prestatori de servicii, indiferent daca sunt in proprietate privata sau publica;
  g) refuzarea accesului unei persoane sau unui grup de persoane la serviciile oferite de companiile de transport in comun – prin avion, vapor, tren, metrou, autobuz, troleibuz, tramvai, taxi sau prin alte mijloace;
  h) refuzarea acordarii pentru o persoana sau un grup de persoane a unor drepturi sau facilitati.”

  Sunt definite mai sus criteriile de discriminare: sex, religie, apartenenţă politică, orientare sexuală, dizabilităţi fizice. NU e trecut nicăieri un criteriu de igienă personală. Dacă nu accept prezenţa unui aurolac în maşina/ restaurantul meu şi îmi poţi demonstra că îi refuz accesul din alt motiv (e gay, ungur, ţigan sau român), mă paşte o amendă minunată.

  În rest, să ai parte de multe ”accesul interzis câinilor şi românilor” pe unde te duci tu. Şi pe urmă să-mi explici mie cum e cu libera circulaţie, drepturile omului şi libertatea de a-ţi selecta clienţii.

 94. 94alin

  as vrea si eu sa ma lamureasca copila blonda cam care ar fi criteriile normale de selectare a clientelei unui local si de ce la noi nu trebuie sa fie ca pe afara, unde daca s-ar fi intamplat asta ar fi iesit un scandal monstru si ceva bani din judecati.Daca inca mai crede ca exageram, atunci o sa-mi fac si eu un club unde domnisoarele blonde ca dumneaei nu au voie pentru simplul motiv ca sunt blonde si imi deruteaza clientela.

 95. 95alin

  refuzi cca si clientela persoane care reprezinta cu adevarat un disconfort pentru ceilalti clienti sau persoane care nu isi pot dovedi financiar sa spunem posibilitatea de a intra acolo, dar in nici un caz disabilitatile nu reprezinta criteriu de a permite sau nu accesul cuiva undeva, oameni cu disabilitati au castigat nenorocite de olimpiade, oameni cu disabilitati pot face lucruri pe care noi astia “normali” nu le putem face, insa ai dracu nu pot intra intr-un club amarat

 96. 96Cougar

  trackback nu ştiu cum să dau, dar un link pot să las: http://coralfields.blogspot.com/2011/06/ieri-in-toata-tara-azi-si-n-timisoara.html

 97. 97Lumi

  Groparu: Si in State cluburile private pot selecta clientela…aminteste-ti te rog scenele din filme in care cluburile au franghia in fata si un nene selecteaza clientela…De exemplu comedia de succes: Knocked Up…Ce zice caracterul lui Craig Robinson (bodyguardu din fata clubului): “We cant have a bunch of old, pregnant bitches running around in the club”…

  Pe de alta parte, degustator…Ce sa mai vorbim!

 98. 98ASdfix

  Eu am impresia ca vorbiti din filme. Va rupeti in figuri cu legea e lege, trebuie respectata, bunul simt zice nu stiu ce si nu stiu cum. Doar in filme vedeti cazuri de astea transate clar-alb sau negru. In viata reala tot timpul va fi “lasa-ma sa te las”. Ce e asa greu? Da, aia au fost tembeli. Da, parerile sunt impartite. Dar asta nu inseamna ca dreptatea este de o singura parte. Pt ca situatille astea se intampla d-adevaratelea si solutia trebuie sa vina tot din viata reala, nu din filme. Oricum, cand va aud cu chestii de gen ” nu da bine”, ” fara bun-simt”. SOC: mi-am uitat bunul simt in blugii ailalti.Lasati-o mai mereut cu filmele. NU exista al-negru, exista gri. In afara de asta, daca nu era tion.ro sa inceapa, habar n-aveati. Daca nu e in online, nu exista, nu?
  Ii tot dati inainte cu “traim in sec XXI”. Zau? Nu voi spuneati ca suntem ca mentalitate cu cel putin 1 secol in urma fata de aia “din tarile civilizate”?Chiar, cum se poate ca intr-o tara plina de corupti, de patroni tembeli, de jmekeri, de baeti de baeti,de marlani, de boi cu impresii sa se poata o asa flagranta discrimare.The Internet is really some scary shit, pe bune.
  PS. la ce a spus Mihai, ma mir ca puteti raspunde cum ati raspuns. Omul zice ca e o lege proasta. Greseste? Daca da, de ce? In afara de “e lege si unde e lege nu-i tocmeala”. Ba tocmai ca e, de aia suntem cetateni liberi, avem cica democratie si aprlamentari alesi. Sa punem la incercare chiar legile si sa le schimbam daca e nevoie. Ca doar suntem in secolul XXI..

 99. 99sendroiu

  eu cred ca reactia celor de la Heaven in fata unui scaun cu rotile s-a datorat nu neaparat discriminarii ci dorintei de a masca faptul ca autorizatia de functionare a bombei a fost semnata probabil pe genunchi, foarte probabil ca urmare a unei mari mari spagi …
  Caz in care, refuzul trebuia sa sune cumva de genul: “domnisoara, nu va putem primi, deoarece culoarele de acces sunt asa de stramte, incat in cazul unui busculade, domne fereste, intram foarte adanc in kkt, atat noi cit si patronul, ca sa nu mai vorbim de domnu’ de la primarie, care ne-a dat avizu’, da’ ne-a atras atentia cand a luat spaga sa nu permitem accesul in club a persoanelor care se deplaseaza pe biciclete, placi, scaune cu rotile si a celor care au circumferinta abdomenului peste 200 cm. Si ne pare rau ca am dat spaga sa luam avizu de functionare in conditiile astea, da’nu ne-am putut abtine”

 100. 100Daniel

  @ASdfix: In Romania nu se respecta nici legile care le avem si tu vrei sa le si schimbi… asta e tare buna. Intai sa respectam legile pe care le avem si dupa aia sa ne apucam sa le schimbam ca daca le schimbam si tot nu le respectam nu am rezolvat nimic. Si chiar as vrea sa argumentezi schimbarea legii cu ceva argumente legale macar sa stim la ce sa ne asteptam pe viitor daca tot ne ameninti ca e proasta legea asta.

 101. 101mihai

  ASdfix, democratia inteleasa si (de)scrisa aici de alde Mortyse/ Belle/ etc. suna cam asa : daca esti de acord cu mine, imi canti in struna si ma aprobi in tot ceea ce fac sau zic suntem ok, cuscri o viata-ntreaga; daca indraznesti sa ma contrazici si sa ai o alta opinie decat a mea esti prost si-ti pute gura.

  http://www.imdb.com/title/tt0117318/quotes

  “Isaacman: Unpopular speech is absolutely vital to the health of our nation. ”

  Zi-le Mortyse ce si cum vine asta, esti miezu’ ! (Nu te mai obosi sa imi explici mie, doar tu singur ai zis ca “sunt prost tare; chiar sunt”).

 102. 102Injuratoru`

  @Mihai (aka Gica … contra of course) chiar nu vreau sa cred ca e singurul film pe care l-ai vazut vreodata. I suggest watching Crash for the beginning. http://www.imdb.com/title/tt0375679/
  Si amu, fara sa vreau sa iti aduc vreun afront personal, tre sa fiu ultra de-acord cu @Mortyse cand spune ca munca aia a ta e lipsita de orice cromatica. Sincer, nu esti primul si nici macar al zecelea white-f__king-bank-collar worker al carui creier mi se pare a fi spalat cel putin cu clorox daca nu cu alte substante si mai nocive (soda caustica???)
  @ASdfix total de acord cu tine. ar mai trebui poate un pic ajustata legea aia (si nu doar aia) pe ici pe colo, dar nu potsa nu fiu de acord si cu @Daniel. Atata vreme cat avem un cadru legislativ (bun, rau, cum o fi) si nu il respectam (sau hai sa vorbesc la alta diateza, ca noi cica am vrea sa il respectam “nu e respectat”), nu vad cum s-ar putea respecta o alta lege. Exista si un adagiu in latina juridica (pe care bineinteles ca nu mi-l aduc acum aminte) care zice ca nici o lege, oricat de completa sau de buna ar fi ea, nu poate sa prevada toate situatiile care tind sa apara in real-life, si cu atat mai putin una care sa fie pe placul tuturor. Intotdeauna o sa existe un Mihai sau o Copila blonda, sau vreun alt X-Man caruia sa nu-i fie pe plac o reglementare ori alta.
  Si amu, Noapte Buna tuturor.

 103. 103Florin Laza

  bah e de-a dreptul “jenibil’ pe langa faptul ca nu sunt rampe speciale care sa faciliteze accesul persoanelor cu dezabilitati, cand saraca persoana in carucior ajunge si ea acolo la club dupa mari eforturi ce safec mister ceafa lata de la usa alias badiguard:” nu ai voie dom`le” Mircea Badea a zis ceva odata: ” da-i unui prost sa aibe grija de o bariera si brusc in secunda iimediat urmatoare se va crede stapanul lumii” asa e si situatia badiguarzilor, sa le fie rusine si sa astepte ei mult si bine pana ma voi duce eu in clubul lor , sa le fie de capul si sufletul lor de nesimtiti ordinari ce sunt ei

 104. 104mihai

  @injuratoru’
  Am vazut si alte filme, inclusiv “Crash” (desi in momentul asta nu-mi mai aduc aminte ce era in el, probabil o sa il revad odata si-odata) doar ca “The People vs Larry Flynt” mi s-a parut cel mai reprezentativ pentru sustinerea opiniei mele in discutiile ce incercam sa le port. De asta am facut trimiteri repetate la el.

  Asa ca fapt divers, lucrez ca “Ofiter Investigatii Reconciliere” – nu cred sa ai habar cu ce se mananca si nu cred sa aiba habar nici ceilalti, deci nu stiu de unde si pana unde puteti tu sau altul sa ii spuneti “munca gri”/ “lipsita de orice cromatica”. Pentru voi o fi asa dar cum stii ca e la fel si pentru mine ? Nu-i obligatoriu ca ceea ce-ti place/ displace tie sa imi placa/ displaca si mie, nu ?

  Nu ti se pare ca va arogati gratuit dreptul de a-mi spune ce lucrez si cum sunt in timp ce voi de fapt habar nu aveti cine sunt si ce fac ? Inafara de asta eu am incercat sa port un dialog pastrandu-ma in limitele decentei in vreme ce tu si altii/ altele ati folosit invective la adresa mea constant … pentru a-mi demonstra ce ?

  Cat sunt de mic in comparatie cu voi ? E interesant ca va inchipuiti ca vorbind murdar si agresiv va cresteti sansele de a intimida pe cineva, de a-i inchide gura.

  Nu-s gica contra decat atunci cand sunt convins de justetea unei opinii si interlocutorii dau gres in a-mi demonstra contrariul – cazul de fata. Nu am nimic personal nici cu tine nici cu altcineva de aici (sau aiurea), am o opinie si n-am gasit nici un argument logic/ de bun-simt in retorica folosita impotriva mea.

 105. 105selinis

  “Nume/pronume” ?? stii ce e ala “pronume”?

  De la halul in care e Romania in prezent pina la “discriminare nazista” e cale de 1 secol si jumate. Rezolvati problema analfatebismului, asteptati sa dispara fizic “profesorii” care conduc tara si mai vedeti voi cum sta treaba cu pronumele si nazistii..

 106. 106Zamfir

  Pentru Dorina: Regret că nu ai înţeles că vorbesc despre scârba faţă de bugetivorii din acel “Consiliu” care nu-şi respectă nici măcar menirea. Poate, ar fi trebuit să pun ghilimele.
  Cred că Prietenia mea faţă de Zolty – de care, probabil, nu ai aflat încă – confirmă poziţia mea antidiscriminare. Vezi: http://zamfirpop.wordpress.com/2011/06/23/zolty-al-nostru
  Niciodată nu m-a interesat culoarea, naţionalitatea sau handicapul unui om, dacă este Om! Singurul handicap pe care nu îl tolerez este … nesimţirea!
  Ei port barbă şi plete de vreo patru decenii (a propos de tinereţea mea!) şi sunt discriminat la fiecare pas.

 107. 107Lavinia

  Ne mai miram ca sunt atat de multe cazuri de discriminare in Romania cand dovada e clara chiar aici in comenturi: persoane carora le pui de zece ori legea in fata, lege clara si precisa si tot nu inteleg si nu considera ca e “nici un argument logic”? Le explici ca si elevilor de clasa I, punctual…si tot la 1 m vad in fata. Mihai & co. sincer…nici macar respect din partea mea. Si da…chiar sunt cazate si persoane urat mirositoare in hoteluri, chiar lucreaza (chiar si in banci) persoane care nu au vazut sapunul de saptamani fara a fi date afara (chiar daca asta e permis). Data viitoare cand vrei sa faci o analogie/extrapolare fa-o cu un caz similar, deoarece analogia cu “putenia” nu se inscrie la discriminare.
  In fine, daca unora nu le permite IQ-ul sa inteleaga si daca incalca o lege in vigoare, clar merita pedepsiti. Sper ca acest club sa primeasca maximul pedepsei.

 108. 108dorina

  zamfir,
  am inteles. nu m-am indoit nicio clipa de pozitia ta referitoare la discriminare.
  important este ca in astfel de cazuri institutiile statului sa puna mana sa-si indeplineasca atributiile. de ce? pentru ca sunt OBLIGATE. nu pot sa ma obisnuiesc cu ideea de a le da naibii si a spune ca acolo nu munceste nimeni. TREBUIE sa munceasca.

 109. 109mihai

  @Lavinia

  Nu te duce mintea sa iti imaginezi o alta speta in care legea (mult iubita lege de care te agati cu disperare) s-ar putea dovedi ciudata (ca sa nu zic de-a dreptul aiurea) ok, iti descriu eu alta. Si daca nici asta nu e ok, o sa imi iamginez o alta, poate-poate iti pica fisa.

  Apropos – argumentul asta cu “legea e lege si nu avem ce discuta, nu incape tocmeala” e simplu de invocat dar e penibil. Fiindca nici o lege nu s-a nascut de la sine, toate au fost elaborate de oameni, deci toate sunt perfectibile.

  Ok, esti patroana de cofetarie. Ai luat un credit de la banca, ti-ai ridicat afacerea, clientii sunt multumiti, toate bune si frumoase pana intr-o zi cand intra la tine in nou-nouta cofetarie doi tineri, Vlad si George (fictivi) tinandu-se de mana. Se aseaza la masa, comanda prajiturile x si y, mananca si isi vad de treaba lor. Adica isi zambesc unul altuia, isi ating mainile pe masa si sub masa, isi soptesc lucruri la ureche si fac lucrurile care le fac indragostitii in general.

  Lumea se uita stramb, cativa se ridica de la mese si ies glont afara, uitandu-se mereu in urma si comentand. Altii raman, dar atmosfera se face de gheata, toti tac si se uita ciudat la cei doi care n-au facut nici un rau nimani dar i-au deranjat cumva pe majoritatea neobisnuita cu asemenea “scene”.

  Azi asa, maine asa, saptamana viitoare mai vin cu ei si alti “prieteni”, toti de aceeasi orientare sexuala. Lumea vorbeste, clientii se raresc pana aproape de zero, afacerea ta in care ai investit (aproape) tot ce aveai se confrunta cu spectrul falimentului.

  Ce faci ? Ii primesti sau nu in cofetaria ta ? Legea (nenorocita de lege) spune ca esti obligata sa ii servesti, dar tu esti cat se poate de constienta ca daca acesti tineri continua sa vina si sa manance la tine in cofetarie vei ajunge sa inchizi bussines-ul fiindca marea majoritate nu vor sa fie in preajma lor.

  Ok, alt exemplu – esti membra a unei comunitati crestine dar nu cea ortodoxa. Sa zicem, pur la intamplare, ca esti penticostala. La fel de bine am putea alege baptista, iehovista, adventista etc., e totuna. Aici ne imaginam doar o situatie pur fictiva.
  Asa, esti penticostala si in cartierul tau aveti, tu si fratii si surorile, o biserica mare, frumoasa, noua. Va simtiti bine cantand cantece si spunand rugaciuni sambata/ duminca sau oricand aveti voi chef. Bun.

  Intr-o buna zi intra in biserica un grup mic de oameni (sa zicem 7-8), femei si barbati, straini de comunitatea vostra in care va cunosteati (vizual cel putin) fiecare pe fiecare. Acestia sunt clar dinafara, se vede pe fetele lor si se vede si pe hainele lor. Barbatii nu-s imbracati in costum si nu-s la cravata, femeile n-au fuste si baticuri in cap. Nu, sunt imbracati toti in blugi, tricouri si au adidasi in picioare in loc de pantofi, cum aveti voi, restul.

  Se aseaza intr-un colt al salii, stau cuminti si asculta atent slujba. Nu striga, nu fac scandal si nu deranjeaza pe nimeni in mod vizibil DAR …
  Dar nici nu se comporta ca voi toti ceilalti, restul. Nu canta cantecele ce la cantati voi, nu recita rugaciunile spuse cu voce tare de voi, nu fac semnele pe care le faceti voi si in schimb fac semne proprii, murmura in gand cu ochii inchisi propriile rugaciuni si se tin mereu la distanta de toti ceilalti.

  Unii oameni din congregatie (sau cum s-o numi comunitatea) se simt deranjati, incep sa murmure, sa se planga pastorului/ preotului ca nu se mai simt bine la ei in biserica; ca trec saptamanile si lucrurile scapa de sub control, ca daca la inceput erau 7 sau 8 acuma vin 20 sau 30, toti imbracati la fel si toti refuzand sa faca ce face majoritatea. Ce faceti cu ei, ii dati afara, le explicati frumos ca va deranjeaza, ii obligati, chemati politia, chemati televiziunile ? Conform stupidei de legi au acelasi drept ca oricare sa intre in biserica si sa-si exercite religia, oricare ar fi ea. Practic, sunteti obligati sa-i acceptati chiar daca prezenta lor distruge comunitatea voastra initiala, pe care v-ati straduit din greu sa o claditi.

  Mai vrei exemple, ca mai pot gasi.
  Probabil ca o sa imi spui ca nici astea n-au nici o legatura cu articolul Groparului, iar eu vin si-ti spun ca nu m-am legat nici o secunda de povestea din Timisoara, eu sustin doar ca legea care nu-ti permite alegerea clientelei atunci cand esti investitor privat/ organizatie privata e gresit conceputa, trebuie modificata. Din punctul asta de vedere si povestea din clubul timisorean si cele fictive inventate de mine au o legatura comuna – toate se invart in jururl ideii “este sau nu oportun a permite investitorilor privati selectarea clientelei” ?

 110. 110ba_laura

  La un moment dat erau si-n Cluj la moda anunturi dintr-astea la intrarea-n cate-o salita de fitness, o salita de infrumusetare, un aprozaras … pe cate-o foaie a4 lipita la intrare scria citet “societatea noastra isi rezerva dreptul de a-si selecta clientii” si era semnat “Conducerea”.Mi s-a explicat ca de fapt este un demers facut in favoarea mea, ca nici nu stiu eu cate persoane mai mult sau putin colorate ar vrea sa traga de fiare, sa-si faca coc sau sa cumpere ceapa alaturi de alti clienti “de bine”. La inceput ma enervam ingrozitor si protestam. Acum ma intorc si plec. Pentru ca am ajuns la concluzia ca EU, CONSUMATORUL, SELECTEZ SERVICIILE, NU ELE PE MINE!

 111. 111A

  Pt Mihai:
  Am citit pe sarite comentariile tale si nu-mi dai impresia de tampitzel…Dar se pare ca in scoala ai facut doar algebra, care zice ca 1 si cu 1 fac 2, dar daca faceai si un pic de analiza matematica iti mai largeai un pic orizonturile si invatzai ca mai sunt si nuantze…ca o gluma..:))
  Ideea e ca tu ai logica in ce zici, doar ca nu reusesti sa faci conexiunile care trebuie…Exemplul cu cofetaria…Ce ar fi fost deranjant in ochii cofetaresei: ca aia erau “Vlad si George” sau ca Vlad si George erau indecenti?Daca erau “Elena si Vlad” si faceau acelasi lucru,nu mai era nici o problema, chiar daca afisau aceeasi indecenta?(deci aici trebuie taxata indecenta, nu ca erau “Vlad si George”) Apoi ai adaugat ca aia vin cu prietenii lor si tot asa…Asa..si?Iaca se schimba clientela…business-ul merge in continuare…:)) Ca tanti care si-a deschis cofetaria e o incuiata…asta e alta poveste…
  Apoi vii cu argumentul cu biserica…Aici tot de oameni incuiati ne lovim…De cum trebuie rezolvata problema, tine de gradul de tolerantza al celor ce slujesc biserica respectiva … Pana la urma e vorba de cat de deschis la minte suntem…Parerea mea e ca toti am vrea sa-i acceptam si pe unul si pe altul, da’ mai tare ne “doare” de ce zice vecinul, colegul daca cumva ne vad prin preajma lui “Vlad si George” (doar un exemplu)…ca la vremea asta unii inca mai cred ca homosexualitatea “se ia”. :)) De aia imi plac mie multe din principiile dupa care traiesc americanii: Smile! What you can do to help?Be open minded!Mind your own business if you don’t understand!Life is too short to waste your time on things that don’t matter!!! :))
  P.S: Pt. proprietarul blogului..mi-a sarit in ochi o greseala micutza: in dreptul “casutei” pentru nume scrie Nume/pronume…

 112. 112e

  Vada ca nimeni nu vrea sa dea varianta integrala a textului de lege invocat (art.10, lit. f din OG 137/2000, aprobata prin Legea 48/2002 – consolidata la 11.04.2009) – vezi sfarsitul care a fost omis in celelalte postari

  f) refuzarea accesului unei persoane sau unui grup de persoane la serviciile oferite de magazine, hoteluri, restaurante, baruri, discoteci sau de orice alţi prestatori de servicii, indiferent dacă sunt în proprietate privată ori publică, cu excepţia situaţiei în care această restrângere este justificată obiectiv de un scop legitim, iar metodele de atingere a acelui scop sunt adecvate şi necesare;

  Deci afisele de genul “clubul isi rezerva dreptul de a-si rezerva clientela” sunt legale. Ce au facut cei de la Heaven, in schimb, e ilegal si discriminatoriu, pentru ca aceasta alegere a clientelei nu poate sa se incalce drepturile categoriilor defavorizate. Dar o persoana in stare de ebrietate, murdara sau intr-o tinuta neconforma cu regulile localului (care trebuie afisate undeva) nu este nici ilegala nici discriminatorie. Cazul lui Rumbu nu contrazice prevederile legale, pentru ca restaurantul “La mama” e un restaurant popular, si introducerea unui cod vestimentar e irationala (ca si cum nu te-ar primi in pantaloni scurt la KFC) si nejustificata obiectiv. In schimb, la Heritage sau Mju, care sunt restaurante cu bucatari Michelin, unde se impune o anumita prestanta a clientilor, deoarece si prestanta personalului e pe masura, un cod vestimentar e de inteles.

 113. 113fara nume

  fata blonda ia a fost ca tine.iar tu ori cind poti sa ajungi ca ea.ginditi inaine de a vada cu parerea

 114. 114zvezda

  Nu a pierdut nimic doamna respectiva daca i s-a interzis accesul la petrecerea cocalarilor si pitipoancelor din Heaven (mai degraba Hell…).
  De remarcat IQ-ul redus al sefului de sala, care nu cunoaste legea si se justifica in cel mai prost mod cu putinta. Asa gandea el si sunt sigur ca si 90% din cei aflati inauntru gandeau la fel. Asta e, la nivelul asta e societatea romaneasca. Suntem intoleranti cu orice e diferit de infatisarea / ideile proprii. Asta se vede si pe forumuri si peste tot.
  Lasand la o parte cazul de fata, prevederile legii 48/2002 mi se par exagerate. Mie mi se pare normal ca o afacere sa-si selecteze clientela. Nimeni nu ma poate obliga sa inchei o afacere cu un client care nu-mi place, nu conteaza din ce motiv. Nimeni. Acum stiu ca deja unii s-au inflamat. Asa ca am sa va dau niste exemple din lumea pe care o considerati voi etalon, dar n-o cunoasteti deloc. New York. Orice club are unul sau doi bounceri (asa se cheama pe aici bodyguarzii de carciuma) la usa, care selecteaza clientela. Daca nu le place fata ta, nu intri. Daca-i intrebi motivul, cel mai probabil o sa-ti spuna ca e plin, nu mai e loc. Unii iau si spaga. Am vazut oameni in scaune cu rotile in cluburi, rar ce-i drept, dar stiu si cluburi in care n-ar putea intra din cauza ca accesul e numai pe scari. Alt exemplu: vrei sa inchiriezi un apartament in NY, sau aproape oriunde in America. Duci dovada de venit, platesti o taxa pentru background check, adica un fel de cazier plus credit history check. Dupa care esti acceptat sau refuzat. Tot fara explicatii, fara discutii. Asa e peste tot in lumea asta, in anumite locuri daca nu ai fata/banii/relatiile necesare, nu treci nici de portar. E moral? Cateodata nu.
  Daca ati citit pana aici si credeti ca e o contradictie intre ce am spus la inceput si ce am spus pe urma, va asigur ce nu e. Cheia e urmatoarea: nu mi se pare moral ca un criteriu de selectie a clientelei sa fie integritatea fizica, dar asta e doar parerea mea proprie si personala. Statul nu ar trebui sa-si bage nasul in problema asta. Daca vrei sa iti faci o carciuma numai pentru blonzi cu ochii albastri ar trebui sa fii liber sa o faci. Repet: in asa zisa lume civilizata selectarea clientelei este o stiinta si o afacere in sine. Daca va imaginati altceva habar nu aveti pe ce lume traiti.

 115. 115Irina

  Eu am o ruda foarte apropiata care are un handicap locomotor; nu e in carut, dar are probleme cand merge. Intotdeauna pentru mine a fost o persoana normala, in schimb, de-a lungul timpurilor, oamenii au facut tot felul de glume pe seama ei, si a suferit enorm din cauza rautatilor. Cei care luati apararea clubului: daca ati incerca sa intrati intr-un local, pe voi v-ar lasa sa intrati, dar pe o astfel de ruda ipotetica a voastra nu ar lasa-o sa intre (puteti fi cu o mama “handicapata”, sotie, tata, frate etc.), cum ati reactiona? Si nu bagati faza ca nu ne-am duce de la bun inceput acolo, va rog… Asta ar insemna ca nici la magazinul din colt sa nu indrazneasca sa mearga, ca poate si acolo patronul isi rezerva “dreptul de a selecta clientela”…Trebuie doar sa jongleze toata viata printre refuzuri, si sa fie fericit/a cand e primit/a undeva?…Dar asta nu e doar problema acelui club, e o chestie destul de generalizata, iar daca inchidem ochii la toate situatiile, ele se vor perpetua, si toti handicapatii vor sta in casa, unde merita sa stea, sa nu ii deranjeze pe oamenii normali…
  P.S.@A: era o gluma chestia cu pronumele, obviously…

 116. 116andrei

  @Mihai Iti urez succes la “dream” job (sper sa poti mai mult) . NU conteaza cum este legea buna rea exista si trebuie respectata. Democratia este greu de inteles desi e simplu in momentul in care o sa o intelegem si o sa respectam legea putem avea pretentii la un trai nemtesc. S-a facut discriminare? DA. A fost o decizie imorala? DA.
  Din cauza mentalitatii noastre se duce tara de rapa de fapt ups e deja in prapastie …
  Decat usa…nici nu merita “U” prefer congo sau un sir de insule in pacific..nivelul de cultura e mai ridicat..
  “I wish i had 1-800-dahmer come and eat this goofy fuks” C.M.; viata bate filmu..viata bate prostii ; Domn Mihai dute si vinde mici in Africa pe langa faptu ca scoti mai multi bani decat restu mai da putina culoare muncii tale de robotel bancar si faci ceva pentru comunitate (comunitatea de primate stii tu rudele tale..)poate am norocu sa te prinda 10 gorile sa-ti largeasca rozeta 😈 ca de e democratie fiecare face ce-i bubuie capusorul my arian brother from another mother.. :mrgreen:
  Pentru domnul Liviu Ciubotă well go fuck yourself daca te prind pe trecere nu am mustrari de constiinta sa te fac afis..eventual mut zebra mai incolo 😆
  Pentru tinara cu dizabilităţi bv fata keep the spirit alive nu renunta niciodata sa incerci sa te distrezi si sa te simnti bine oriunde te-ai duce. over and out

 117. 117A

  Pt. @zvezd,
  Pai bine, nu poti inchiria un apartament dupa cum vrea muschiul tau, da aia nu-ti cer decat dovada solvabilitatii…si-i normal…Da?!Ca tu faci business cu ei, cum faci business si cu aia cu clubul…Paralela ar fi fost corecta daca pe fata o intrebau daca are cu ce plati, si daca nu avea, atunci da, nu erau obligati s-o lase sa intre, fie ea si in scaun cu rotile.
  Apoi ca in New York e la fel, ca daca nu le place fatza ta….da iti spun ca “nu mai e loc”, nu ca “nu te putem lasa “asa ” “…
  Clubul, ca si un grocery store, chiar daca e privat, e deschis publicului…Daca vrei private pur, iti faci membership…Exemplu: Walmart, Costco..Da?!Ce-ai zice tu daca te duci la Walmart si nu te lasa aia sa intri ca nu le place fatza ta?Si stii ca lal Costo nu poti intra decat cu card…So…hai sa venim cu exemple potrivite…
  Ps.:Pt Irina:Thanks…nu ma uitasem la tipul blogului…Am ajuns aici de pe un link de pe alt blog…By bad..:))

 118. 118zvezda

  @A
  Am spus clar ca dupa parerea mea in cazul de fata s-a gresit, iar mai departe comentam legea. Tu faci niste paralele care nu exista. De ce nu propuneti si o lege prin care angajarile sa se faca in ordinea depunerii cv-urilor? Sau femeile sa fie obligate sa accepte prima cerere in casatorie, ca altfel e discriminare? A, si te inseli cu verificarile care se fac la inchiriere, nu se verifica doar solvabilitatea, iar daca esti refuzat nu ti se spune de ce. Ma rog, daca vrei sa stai intr-o mizerie nu ti se verifica nimic. Mie mi se pare ok sa fie asa, chiar daca e clar discriminare, pentru ca cel putin stiu ca nu am vecini dobitoci. In Romania am avut mereu problema asta.

 119. 119Adi Dragoș

 120. 120serios

  hai fiti seriosi ma, CLUBUL ARE DREPTUL SA-SI ALEAGA CLIENTELA si gata. Asta e daca na lasat-o. Si daca o lasa cum o ducea in club? Sunt unele chestii in care nu ganditi , va apucati si voi sa vorbiti. Astai un motiv ca sa vorbiti si voi pe ce este mai la moda “fasebouk”

 121. 121Lillo

  din pacate cea mai durereroasa lupta pt o persoana cu dizabilitati, nu e handicapul de care sufera – ci “handicapul” pe care semenii i-l atribuie cu atata usurinta, handicapul din sufletul unui om e mai crunt………..

 122. 122super__fotbal

  Din tantar facem armasar. In cluburi de obicei e inghesuiala si mai sunt si trepte. Cred ca pentru a permite intrarea acestor persoane in cluburi nu e nevoie doar de permisiunea bodiguardului, asta daca vrem ca ele sa se poata simti bine. Nu doar sa zicem aoleu nu a lasato sa intre si daca intra lovea cel putin o persoana sau avea de urcat zece trepte. Un om in scaun cu rotile e precum un tir in sensu giratoriu.

 123. 123Solomonar

  @Mihai, tu ai HABAR care este definitia democratiei? Din pacate nu cred, nici tu, nici 90% din tara asta, pntru care definita democratiei este “fac ce vrea p**a mea”. NIMIC mai gresit. Hai pa.
  Trist si revoltator cazul Laviniei.

 124. 124serios

  doamne ce tampiti sunteti unii. Din atatea comm-uri, nu stiu daca sunt vreo 2 legate de acea fata , mai mult se vorbeste de club. Sa intre pan in club era un adevarat cosmar si pt ea si pt clienti, ca e foarte multa lume in club, doar se stie asta, si nu avea unde sa stea , incurca tot pe-akol. Eu cred , ca totusi a facut-o intentionat chestia asta cu intratu in club, poate sa-si faca o publicitate aiurea. In fine , va las sa vb in continuare de club., ca altceva nu aveti ce face in timpu liber…….ala cam mult

 125. 125Solomonar

  Hei, domnii cu “nume si pronume”, mai incet! Asta e blogu` Groparului! 😆 Si stiti voi ce si cum cu Groparu. Haida de.

 126. 126A

  @Solomonar,
  M-am prins dupa aia..:)) Mi-am cerut scuze in urmatorul post.:))
  Intrasem de pe un link si nu stiam ce e cu blogul si cine e groparu.:)) Thanks anyway ca nu m-ai pus chiar la zid..:))

 127. 127zibusor

  @mihai: n-ai cu cine 😉

 128. 128zibusor

  @mihai:
  Poftim argument: exista situatii (vezi prisoner’s dilllema http://en.wikipedia.org/wiki/Prisoner's_dilemma ) cand desi rational pentru fiecare participant ar fi sa aleaga o anumita varianta ( in cazul de fata patronul cofetariei sa interzica accesul homosexualilor, respectiv pentru homosexuali sa nu mearga la cofetaria respectiva), optimul se atinge cand participantii aleg o alta varianta. Doar ca pentru asta participantii trebuie a)sa comunice intre ei si b)sa aiba incredere unul in celalalt. Pentru asta sunt facute legile, nu?

 129. 129Cristian

  Cei care sunt inpotriva protestelor…. Va deranjeaza sau nu prezenta in club acestei fete in scaun cu rotile????? Ia ganditiva daca va era prietena sora,nepoata,verisoara..etc. Era ok?

 130. 130Eugen

 131. 131Anonymous

  Asa sa ajunga si seful de sala ,,, in scaun cu rotile

Trackbacks

 1. 1. Discriminarea persoanelor cu dizabilitati « Regăţean supărat
 2. 2. Clubul Heaven discrimineaza persoanele cu dizabilitati | Tomata cu scufita
 3. 3. Despre greseli care ranesc. Heaven Studio Timisoara. – cabral.ro
 4. 4. O alta parere || Some things will never change
 5. 5. Ce-i cu jegul care ne înconjoară?
 6. 6. Heaven Studio Timișoara – raiul nesimțiților « CristinaTM
 7. 7. Club Heaven Timisoara discrimineaza persoane cu handicap | Valentin Bosioc
 8. 8. Sorin Drache – blog de aradean - Ca-n Heaven nu e nicaieri. Si nicaieri nu e ca in… Heaven (Rai)
 9. 9. Spune nu discriminării « AlexR – Adolescent în Madrid
 10. 10. Gabriela Cretu » Blog Archive » Ce facem cu handicapul moral!?
 11. 11. Timisoara – Club Heaven – un exemplu de mitocanie « nexulescu
 12. 12. Cum îți poți spăla un păcat | În beciu' cu idei
 13. 13. Ce se mai întâmplă ‘pă Heaven’? | Dragos Giurca – Jurnal de bord
 14. 14. Se caută modele. Rugăm seriozitate. | impresii din lumea mare
 15. 15. Cum să-ți distrugi RePutația într-o secundă!? | LivadaruCostel
 16. 16. Fata în scaun cu rotile nu va mai deranja pe nimeni | Marieta

Scrie cu pipi pe zid

NOU! Acuma poți scrie cu fețe galbene!Parteneri (da' nu de pat!)