Update: din păcate pentru ea, aşa cum zice foarte plastic Marieta Varga, “fata în scaunul cu rotile nu va mai deranja pe nimeni“. Nu ştiu de ce îmi vine să-i pun pe cretinii ăia de la Heaven să îi poarte sicriul!

—————————————————

De Timişoara mă leagă ombilical un oarece zis suflet, iar cei care cunoaşteţi relaţia mea cu marele sârb ştiţi şi de ce. Este oraşul în care am fost mereu ca acasă, cu timişorenii m-am simţit mereu în largul meu oriunde m-am întâlnit cu ei (pusic, familia Sirb şi DeCe! ca să nu mai zic de ceilalţi strămutaţi acolo, viniturile), iar ca sibian şi clujean am avut mereu numai admiraţie pentru oraşul de pe Bega. În mintea mea, Timişoara a fost şi rămâne cu 10 ani în faţa celorlalte oraşe.

Din păcate, şi în capitala Banatului găsim mârlani. Internetul arde de câteva zile pe tema unui scandal care mie unuia mi-a tăiat respiraţia de indignare: Clubul Heaven Studio din Timişoara i-a refuzat accesul unei tinere cu dizabilităţi, aflată în scaunul cu rotile, pe motiv că le provoacă disconfort celorlalţi clienţi.

Luăm o pauză, că m-am enervat.

Revenim.

Da, aţi citit bine. În secolul XXI, într-un oraş etalon al României, unei persoane cu dizabilităţi i se refuză accesul într-un club. Nu unei persoane recalcitrante, unuia deja beat praştie sau vreunui scandalagiu cu sabia de samurai ascunsă-n mânecă: unei fete în scaunul cu rotile, pentru că suntem bărbaţi şi fata în scaunul cu rotile nu vine cu gaşca să ne spargă dinţii. Ce poate fi mai dezgustător, mai josnic şi mai scârbos? Mai inuman, cinic, câinos şi răutăcios? Mai mult, în loc să îşi asume greşeala de a fi lăsat un paznic de intrare (denumit generic badigard pentru că ăsta este intelectul lui, no! de gard) să decidă cine poate intra şi cine nu, personajul Liviu Ciubotă, şeful de sală, ne arată şi el, graţios, cum gândeşte cu ciubotele:

Nu suntem instituţie publică sau de stat să fim obligaţi să lucrăm cu astfel de persoane. Clubul nu este amenajat pentru cei cu astfel de deficienţe şi ar fi reprezentat un disconfort atât pentru ea cât şi pentru persoanele care au venit la noi să se distreze şi ar fi văzut-o în scaunul cu rotile.
(via tion.ro)

“Domnule” Liviu, lasă-mă să te luminez: eşti instituţie de interes public chiar dacă eşti o firmă privată. În momentul în care îţi intră pe uşă primul consumator eşti obligat, prin lege (dacă de cei şapte ani de-acasă nu poate fi vorba), să respecţi anumite reguli tocmai pentru a proteja clienţii de abuzuri ca cel pe care tocmai l-aţi comis. Iar oamenii, indiferent dacă sunt  lezbieni, programatori în C+, ţigani sau locuitori ai planetei violet au anumite drepturi, printre care dreptul la egalitate, la nediscriminare, la demnitate. Drepturi pe care tocmai aţi făcut pipi cu puţa voastră aia mică. Şi sper ca acest lucru să se lase cu sancţiuni deloc neglijabile, oricat de “jmekeri” ar fi avocatii vostri. Dacă eram în State, fata în cauză (care a renunţat, cu delicateţe, să se mai mânjească de la contactul cu asemenea untermenschen) probabil că ar fi scos o sumă sănătoasă de bani dintr-un proces de discriminare intentat clubului.

De ce scriu această postare? Pentru că, după eveniment, un val de proteste a inundat pagina de facebook a clubului, dar administratorul paginii, într-o încercare tipic românească de a ascunde gunoiul sub preş, le-a şters pe fiecare în parte (chiar şi pe al meu, în care le ceream pur şi simplu să comenteze articolul din tion.ro). Aşa că:

 • – Groparu a raportat la Facebook pagina de fani a clubului pentru că discriminează persoanele cu dizabilităţi folosind procedura de aici (dacă doriţi să participaţi şi voi la boicot, aveţi tot respectul Groparului!)
 • – Groparu a dat Like paginii anti-Club Heaven (azi la amiază eram vreo 400, în seara asta suntem peste 1500 de fani!);
 • – Groparu l-a interpelat pe Horia Brenciu, care va susţine în curând un concert în numitul birt de fiţe, anunţându-l despre ce face clubul în timpul liber. Să vedem ce are de spus Horia Brenciu vis-a-vis de incident, pentru că, nu-i aşa, de-asta e frumos web 2.0, pentru că interacţionăm cu toţii! Ba mai mult,
 • – Groparu va interpela, pe Internet, fiecare cântăreţ sau invitat în clubul Heaven Studio din Timişoara până se va plictisi, anunţându-i despre evenimentul deloc onorabil care a avut loc acolo;
 • – Groparu (ca şi Denisuca, Bleau, Crivăţ şi mulţi alţii) a scris postul acesta, care va rămâne peste veacuri pe interneţi. Aşa că dacă aveţi evenimente de ţinut în Clubul Heaven Timişoara, petreceri corporate, lansări de produse, chefuri tematice, after-party-uri, cocktailuri după conferinţe etc. etc., gândiţi-vă de două ori: brandul vostru va fi asociat cu un local care interzice accesul persoanelor cu dizabilităţi. Eu unul nu mi-aş duce firma într-un asemenea loc.

Ce mi-aş dori să văd? Un comunicat în care proprietarii clubului recunosc “OK, am făcut-o de oaie, am înjosit o femeie, am jignit un om aflat într-o situaţie mai specială, ne pare rău şi ne cerem scuze!” Şi mi-aş mai dori să văd cum amenajează o rampă pentru asemenea persoane cu nevoi speciale la intrarea în grota aia. Şi mi-aş mai dori să văd şi nişte proteste mai vehemente din partea noastră, a românilor, dacă ipochimenii clubului Heaven fac în continuare pe proştii. Pentru că dacă nu luăm atitudine, ce urmează? Să-i refuze intrarea lui Cabral? Să nu le permită accesul ochelariştilor? Să îi dea afară pe cei care vorbesc maghiară sau coreeană? Pentru că dacă le-ar interzice gunoaielor intrarea în club, înşişi patronii şi angajaţii lor nu ar mai putea intra în local nici măcar să facă un pişu. Da, cu puţa aia mică a lor.

Update: pentru Horia Brenciu, banii vorbesc mai tare decat o voce in scaunul cu rotile. Păcat!

Later update: Nici în Cluj nu ne putem lăuda cu toleranţă 100%.

Later update: În cele din urmă, firma care l-a “închiriat” pe Horia Brenciu s-a hotărât să schimbe locaţia. Respecte Life Care! Păcat, Horia, ai fi avut ocazia sa străluceşti.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 148 comments

 1. Mortyse Reply

  Bai, Mihai! Daca tot esti asa de Tanase, hai sa-ti explic ca pentru astia care n-au avut parinti sa-i educe si au “the attention span of a fly” (imi permit, pentru ca oricum nu intelegi).
  Ai o munca gri si ai afirmat chiar tu aici unde lucrezi – daca ti se pare colorata tare munca intr-o banca, iar te compatimesc.
  Daca ai atat de putina materie cenusie incat nici acum nu ai inteles ca intre cazul fetei in caruciorul cu rotile si cel al aurolacului e o diferenta de la cer la pamant, chiar nu merita, mai, sa-ti mai explic. Esti prost tare! Chiar esti.
  Din punct de vedere legal, un loc public poate refuza intrarea unui personaj ca aurolacul pe care l-ai descris, pentru ca prezinta un pericol din punct de vedere sanitar. Deci se poate.
  Mai departe nu mai zic decat bine ca te simti tu bine cu tine. Fericiti cei saraci cu duhul.
  Eu am incercat chiar sa-ti iau si apararea, cand am crezut ca ai si inteles articolul ala de lege. Dar era doar copy paste, procesare error error.
  P.S.: Mai pune mana pe DEX, poate afli ce inseamna desuet.
  Asa ce ma scarbeste atitudinea ta ca, zau, daca iti vine sa raspunzi, considera din start ca replica o injuratura din adancul rarunchilor, pentru ca vad ca doar pe astea le intelegi.

 2. Belle d”Imagination Reply

  O să râzi mihai, dar criteriile mele sunt chiar simple şi ştiinţifice: nu poţi produce dovezi materiale referitoare la capacitatea ta de a raţiona, înseamnă că eşti retardat. Iar tu chiar nu chiar ţii cu tot dinadinsul să-mi demonstrezi că nu gândeşti şi nu vrei să gândeşti.

  Aici nu-s de acord cu un alt user, Rumbu. Un restaurant ar trebui să poată impune un cod vestimentar. Probabil peste stelele de la La mama.
  Citeşte tu mai sus la Daniel cum e cu discriminarea:

  Art. 10 Legea nr.48 / 2002.
  Constituie contraventie, conform prezentei ordonante, daca fapta nu intra sub incidenta legii penale, discriminarea unei persoane fizice, a unui grup de persoane din cauza apartenentei acestora ori a persoanelor care administreaza persoana juridica la o anumita rasa, nationalitate, etnie, religie, categorie sociala sau la o categorie defavorizata, respectiv din cauza convingerilor, varstei, sexului sau orientarii sexuale a persoanelor in cauza prin:
  a) refuzarea acordarii serviciilor publice administrative si juridice;
  b) refuzarea accesului unei persoane sau unui grup de persoane la serviciile de sanatate publica – alegerea medicului de familie, asistenta medicala, asigurarile de sanatate, serviciile de urgenta sau alte servicii de sanatate;
  c) refuzul de a vinde sau de a inchiria un teren sau imobil cu destinatie de locuinta;
  d) refuzul de a acorda un credit bancar sau de a incheia orice alt tip de contract;
  e) refuzarea accesului unei persoane sau a unui grup de persoane la serviciile oferite de teatre, cinematografe, biblioteci, muzee si expozitii;
  f) refuzarea accesului unei persoane sau unui grup de persoane la serviciile oferite de magazine, hoteluri, restaurante, baruri, discoteci sau de orice alti prestatori de servicii, indiferent daca sunt in proprietate privata sau publica;
  g) refuzarea accesului unei persoane sau unui grup de persoane la serviciile oferite de companiile de transport in comun – prin avion, vapor, tren, metrou, autobuz, troleibuz, tramvai, taxi sau prin alte mijloace;
  h) refuzarea acordarii pentru o persoana sau un grup de persoane a unor drepturi sau facilitati.”

  Sunt definite mai sus criteriile de discriminare: sex, religie, apartenenţă politică, orientare sexuală, dizabilităţi fizice. NU e trecut nicăieri un criteriu de igienă personală. Dacă nu accept prezenţa unui aurolac în maşina/ restaurantul meu şi îmi poţi demonstra că îi refuz accesul din alt motiv (e gay, ungur, ţigan sau român), mă paşte o amendă minunată.

  În rest, să ai parte de multe ”accesul interzis câinilor şi românilor” pe unde te duci tu. Şi pe urmă să-mi explici mie cum e cu libera circulaţie, drepturile omului şi libertatea de a-ţi selecta clienţii.

 3. alin Reply

  as vrea si eu sa ma lamureasca copila blonda cam care ar fi criteriile normale de selectare a clientelei unui local si de ce la noi nu trebuie sa fie ca pe afara, unde daca s-ar fi intamplat asta ar fi iesit un scandal monstru si ceva bani din judecati.Daca inca mai crede ca exageram, atunci o sa-mi fac si eu un club unde domnisoarele blonde ca dumneaei nu au voie pentru simplul motiv ca sunt blonde si imi deruteaza clientela.

 4. alin Reply

  refuzi cca si clientela persoane care reprezinta cu adevarat un disconfort pentru ceilalti clienti sau persoane care nu isi pot dovedi financiar sa spunem posibilitatea de a intra acolo, dar in nici un caz disabilitatile nu reprezinta criteriu de a permite sau nu accesul cuiva undeva, oameni cu disabilitati au castigat nenorocite de olimpiade, oameni cu disabilitati pot face lucruri pe care noi astia “normali” nu le putem face, insa ai dracu nu pot intra intr-un club amarat

 5. Lumi Reply

  Groparu: Si in State cluburile private pot selecta clientela…aminteste-ti te rog scenele din filme in care cluburile au franghia in fata si un nene selecteaza clientela…De exemplu comedia de succes: Knocked Up…Ce zice caracterul lui Craig Robinson (bodyguardu din fata clubului): “We cant have a bunch of old, pregnant bitches running around in the club”…

  Pe de alta parte, degustator…Ce sa mai vorbim!

 6. ASdfix Reply

  Eu am impresia ca vorbiti din filme. Va rupeti in figuri cu legea e lege, trebuie respectata, bunul simt zice nu stiu ce si nu stiu cum. Doar in filme vedeti cazuri de astea transate clar-alb sau negru. In viata reala tot timpul va fi “lasa-ma sa te las”. Ce e asa greu? Da, aia au fost tembeli. Da, parerile sunt impartite. Dar asta nu inseamna ca dreptatea este de o singura parte. Pt ca situatille astea se intampla d-adevaratelea si solutia trebuie sa vina tot din viata reala, nu din filme. Oricum, cand va aud cu chestii de gen ” nu da bine”, ” fara bun-simt”. SOC: mi-am uitat bunul simt in blugii ailalti.Lasati-o mai mereut cu filmele. NU exista al-negru, exista gri. In afara de asta, daca nu era tion.ro sa inceapa, habar n-aveati. Daca nu e in online, nu exista, nu?
  Ii tot dati inainte cu “traim in sec XXI”. Zau? Nu voi spuneati ca suntem ca mentalitate cu cel putin 1 secol in urma fata de aia “din tarile civilizate”?Chiar, cum se poate ca intr-o tara plina de corupti, de patroni tembeli, de jmekeri, de baeti de baeti,de marlani, de boi cu impresii sa se poata o asa flagranta discrimare.The Internet is really some scary shit, pe bune.
  PS. la ce a spus Mihai, ma mir ca puteti raspunde cum ati raspuns. Omul zice ca e o lege proasta. Greseste? Daca da, de ce? In afara de “e lege si unde e lege nu-i tocmeala”. Ba tocmai ca e, de aia suntem cetateni liberi, avem cica democratie si aprlamentari alesi. Sa punem la incercare chiar legile si sa le schimbam daca e nevoie. Ca doar suntem in secolul XXI..

 7. sendroiu Reply

  eu cred ca reactia celor de la Heaven in fata unui scaun cu rotile s-a datorat nu neaparat discriminarii ci dorintei de a masca faptul ca autorizatia de functionare a bombei a fost semnata probabil pe genunchi, foarte probabil ca urmare a unei mari mari spagi …
  Caz in care, refuzul trebuia sa sune cumva de genul: “domnisoara, nu va putem primi, deoarece culoarele de acces sunt asa de stramte, incat in cazul unui busculade, domne fereste, intram foarte adanc in kkt, atat noi cit si patronul, ca sa nu mai vorbim de domnu’ de la primarie, care ne-a dat avizu’, da’ ne-a atras atentia cand a luat spaga sa nu permitem accesul in club a persoanelor care se deplaseaza pe biciclete, placi, scaune cu rotile si a celor care au circumferinta abdomenului peste 200 cm. Si ne pare rau ca am dat spaga sa luam avizu de functionare in conditiile astea, da’nu ne-am putut abtine”

 8. Daniel Reply

  @ASdfix: In Romania nu se respecta nici legile care le avem si tu vrei sa le si schimbi… asta e tare buna. Intai sa respectam legile pe care le avem si dupa aia sa ne apucam sa le schimbam ca daca le schimbam si tot nu le respectam nu am rezolvat nimic. Si chiar as vrea sa argumentezi schimbarea legii cu ceva argumente legale macar sa stim la ce sa ne asteptam pe viitor daca tot ne ameninti ca e proasta legea asta.

 9. mihai Reply

  ASdfix, democratia inteleasa si (de)scrisa aici de alde Mortyse/ Belle/ etc. suna cam asa : daca esti de acord cu mine, imi canti in struna si ma aprobi in tot ceea ce fac sau zic suntem ok, cuscri o viata-ntreaga; daca indraznesti sa ma contrazici si sa ai o alta opinie decat a mea esti prost si-ti pute gura.

  http://www.imdb.com/title/tt0117318/quotes

  “Isaacman: Unpopular speech is absolutely vital to the health of our nation. ”

  Zi-le Mortyse ce si cum vine asta, esti miezu’ ! (Nu te mai obosi sa imi explici mie, doar tu singur ai zis ca “sunt prost tare; chiar sunt”).

 10. Injuratoru` Reply

  @Mihai (aka Gica … contra of course) chiar nu vreau sa cred ca e singurul film pe care l-ai vazut vreodata. I suggest watching Crash for the beginning. http://www.imdb.com/title/tt0375679/
  Si amu, fara sa vreau sa iti aduc vreun afront personal, tre sa fiu ultra de-acord cu @Mortyse cand spune ca munca aia a ta e lipsita de orice cromatica. Sincer, nu esti primul si nici macar al zecelea white-f__king-bank-collar worker al carui creier mi se pare a fi spalat cel putin cu clorox daca nu cu alte substante si mai nocive (soda caustica???)
  @ASdfix total de acord cu tine. ar mai trebui poate un pic ajustata legea aia (si nu doar aia) pe ici pe colo, dar nu potsa nu fiu de acord si cu @Daniel. Atata vreme cat avem un cadru legislativ (bun, rau, cum o fi) si nu il respectam (sau hai sa vorbesc la alta diateza, ca noi cica am vrea sa il respectam “nu e respectat”), nu vad cum s-ar putea respecta o alta lege. Exista si un adagiu in latina juridica (pe care bineinteles ca nu mi-l aduc acum aminte) care zice ca nici o lege, oricat de completa sau de buna ar fi ea, nu poate sa prevada toate situatiile care tind sa apara in real-life, si cu atat mai putin una care sa fie pe placul tuturor. Intotdeauna o sa existe un Mihai sau o Copila blonda, sau vreun alt X-Man caruia sa nu-i fie pe plac o reglementare ori alta.
  Si amu, Noapte Buna tuturor.

 11. Florin Laza Reply

  bah e de-a dreptul “jenibil’ pe langa faptul ca nu sunt rampe speciale care sa faciliteze accesul persoanelor cu dezabilitati, cand saraca persoana in carucior ajunge si ea acolo la club dupa mari eforturi ce safec mister ceafa lata de la usa alias badiguard:” nu ai voie dom`le” Mircea Badea a zis ceva odata: ” da-i unui prost sa aibe grija de o bariera si brusc in secunda iimediat urmatoare se va crede stapanul lumii” asa e si situatia badiguarzilor, sa le fie rusine si sa astepte ei mult si bine pana ma voi duce eu in clubul lor , sa le fie de capul si sufletul lor de nesimtiti ordinari ce sunt ei

 12. mihai Reply

  @injuratoru’
  Am vazut si alte filme, inclusiv “Crash” (desi in momentul asta nu-mi mai aduc aminte ce era in el, probabil o sa il revad odata si-odata) doar ca “The People vs Larry Flynt” mi s-a parut cel mai reprezentativ pentru sustinerea opiniei mele in discutiile ce incercam sa le port. De asta am facut trimiteri repetate la el.

  Asa ca fapt divers, lucrez ca “Ofiter Investigatii Reconciliere” – nu cred sa ai habar cu ce se mananca si nu cred sa aiba habar nici ceilalti, deci nu stiu de unde si pana unde puteti tu sau altul sa ii spuneti “munca gri”/ “lipsita de orice cromatica”. Pentru voi o fi asa dar cum stii ca e la fel si pentru mine ? Nu-i obligatoriu ca ceea ce-ti place/ displace tie sa imi placa/ displaca si mie, nu ?

  Nu ti se pare ca va arogati gratuit dreptul de a-mi spune ce lucrez si cum sunt in timp ce voi de fapt habar nu aveti cine sunt si ce fac ? Inafara de asta eu am incercat sa port un dialog pastrandu-ma in limitele decentei in vreme ce tu si altii/ altele ati folosit invective la adresa mea constant … pentru a-mi demonstra ce ?

  Cat sunt de mic in comparatie cu voi ? E interesant ca va inchipuiti ca vorbind murdar si agresiv va cresteti sansele de a intimida pe cineva, de a-i inchide gura.

  Nu-s gica contra decat atunci cand sunt convins de justetea unei opinii si interlocutorii dau gres in a-mi demonstra contrariul – cazul de fata. Nu am nimic personal nici cu tine nici cu altcineva de aici (sau aiurea), am o opinie si n-am gasit nici un argument logic/ de bun-simt in retorica folosita impotriva mea.

 13. selinis Reply

  “Nume/pronume” ?? stii ce e ala “pronume”?

  De la halul in care e Romania in prezent pina la “discriminare nazista” e cale de 1 secol si jumate. Rezolvati problema analfatebismului, asteptati sa dispara fizic “profesorii” care conduc tara si mai vedeti voi cum sta treaba cu pronumele si nazistii..

 14. Zamfir Reply

  Pentru Dorina: Regret că nu ai înţeles că vorbesc despre scârba faţă de bugetivorii din acel “Consiliu” care nu-şi respectă nici măcar menirea. Poate, ar fi trebuit să pun ghilimele.
  Cred că Prietenia mea faţă de Zolty – de care, probabil, nu ai aflat încă – confirmă poziţia mea antidiscriminare. Vezi: http://zamfirpop.wordpress.com/2011/06/23/zolty-al-nostru
  Niciodată nu m-a interesat culoarea, naţionalitatea sau handicapul unui om, dacă este Om! Singurul handicap pe care nu îl tolerez este … nesimţirea!
  Ei port barbă şi plete de vreo patru decenii (a propos de tinereţea mea!) şi sunt discriminat la fiecare pas.

 15. Lavinia Reply

  Ne mai miram ca sunt atat de multe cazuri de discriminare in Romania cand dovada e clara chiar aici in comenturi: persoane carora le pui de zece ori legea in fata, lege clara si precisa si tot nu inteleg si nu considera ca e “nici un argument logic”? Le explici ca si elevilor de clasa I, punctual…si tot la 1 m vad in fata. Mihai & co. sincer…nici macar respect din partea mea. Si da…chiar sunt cazate si persoane urat mirositoare in hoteluri, chiar lucreaza (chiar si in banci) persoane care nu au vazut sapunul de saptamani fara a fi date afara (chiar daca asta e permis). Data viitoare cand vrei sa faci o analogie/extrapolare fa-o cu un caz similar, deoarece analogia cu “putenia” nu se inscrie la discriminare.
  In fine, daca unora nu le permite IQ-ul sa inteleaga si daca incalca o lege in vigoare, clar merita pedepsiti. Sper ca acest club sa primeasca maximul pedepsei.

 16. dorina Reply

  zamfir,
  am inteles. nu m-am indoit nicio clipa de pozitia ta referitoare la discriminare.
  important este ca in astfel de cazuri institutiile statului sa puna mana sa-si indeplineasca atributiile. de ce? pentru ca sunt OBLIGATE. nu pot sa ma obisnuiesc cu ideea de a le da naibii si a spune ca acolo nu munceste nimeni. TREBUIE sa munceasca.

 17. mihai Reply

  @Lavinia

  Nu te duce mintea sa iti imaginezi o alta speta in care legea (mult iubita lege de care te agati cu disperare) s-ar putea dovedi ciudata (ca sa nu zic de-a dreptul aiurea) ok, iti descriu eu alta. Si daca nici asta nu e ok, o sa imi iamginez o alta, poate-poate iti pica fisa.

  Apropos – argumentul asta cu “legea e lege si nu avem ce discuta, nu incape tocmeala” e simplu de invocat dar e penibil. Fiindca nici o lege nu s-a nascut de la sine, toate au fost elaborate de oameni, deci toate sunt perfectibile.

  Ok, esti patroana de cofetarie. Ai luat un credit de la banca, ti-ai ridicat afacerea, clientii sunt multumiti, toate bune si frumoase pana intr-o zi cand intra la tine in nou-nouta cofetarie doi tineri, Vlad si George (fictivi) tinandu-se de mana. Se aseaza la masa, comanda prajiturile x si y, mananca si isi vad de treaba lor. Adica isi zambesc unul altuia, isi ating mainile pe masa si sub masa, isi soptesc lucruri la ureche si fac lucrurile care le fac indragostitii in general.

  Lumea se uita stramb, cativa se ridica de la mese si ies glont afara, uitandu-se mereu in urma si comentand. Altii raman, dar atmosfera se face de gheata, toti tac si se uita ciudat la cei doi care n-au facut nici un rau nimani dar i-au deranjat cumva pe majoritatea neobisnuita cu asemenea “scene”.

  Azi asa, maine asa, saptamana viitoare mai vin cu ei si alti “prieteni”, toti de aceeasi orientare sexuala. Lumea vorbeste, clientii se raresc pana aproape de zero, afacerea ta in care ai investit (aproape) tot ce aveai se confrunta cu spectrul falimentului.

  Ce faci ? Ii primesti sau nu in cofetaria ta ? Legea (nenorocita de lege) spune ca esti obligata sa ii servesti, dar tu esti cat se poate de constienta ca daca acesti tineri continua sa vina si sa manance la tine in cofetarie vei ajunge sa inchizi bussines-ul fiindca marea majoritate nu vor sa fie in preajma lor.

  Ok, alt exemplu – esti membra a unei comunitati crestine dar nu cea ortodoxa. Sa zicem, pur la intamplare, ca esti penticostala. La fel de bine am putea alege baptista, iehovista, adventista etc., e totuna. Aici ne imaginam doar o situatie pur fictiva.
  Asa, esti penticostala si in cartierul tau aveti, tu si fratii si surorile, o biserica mare, frumoasa, noua. Va simtiti bine cantand cantece si spunand rugaciuni sambata/ duminca sau oricand aveti voi chef. Bun.

  Intr-o buna zi intra in biserica un grup mic de oameni (sa zicem 7-8), femei si barbati, straini de comunitatea vostra in care va cunosteati (vizual cel putin) fiecare pe fiecare. Acestia sunt clar dinafara, se vede pe fetele lor si se vede si pe hainele lor. Barbatii nu-s imbracati in costum si nu-s la cravata, femeile n-au fuste si baticuri in cap. Nu, sunt imbracati toti in blugi, tricouri si au adidasi in picioare in loc de pantofi, cum aveti voi, restul.

  Se aseaza intr-un colt al salii, stau cuminti si asculta atent slujba. Nu striga, nu fac scandal si nu deranjeaza pe nimeni in mod vizibil DAR …
  Dar nici nu se comporta ca voi toti ceilalti, restul. Nu canta cantecele ce la cantati voi, nu recita rugaciunile spuse cu voce tare de voi, nu fac semnele pe care le faceti voi si in schimb fac semne proprii, murmura in gand cu ochii inchisi propriile rugaciuni si se tin mereu la distanta de toti ceilalti.

  Unii oameni din congregatie (sau cum s-o numi comunitatea) se simt deranjati, incep sa murmure, sa se planga pastorului/ preotului ca nu se mai simt bine la ei in biserica; ca trec saptamanile si lucrurile scapa de sub control, ca daca la inceput erau 7 sau 8 acuma vin 20 sau 30, toti imbracati la fel si toti refuzand sa faca ce face majoritatea. Ce faceti cu ei, ii dati afara, le explicati frumos ca va deranjeaza, ii obligati, chemati politia, chemati televiziunile ? Conform stupidei de legi au acelasi drept ca oricare sa intre in biserica si sa-si exercite religia, oricare ar fi ea. Practic, sunteti obligati sa-i acceptati chiar daca prezenta lor distruge comunitatea voastra initiala, pe care v-ati straduit din greu sa o claditi.

  Mai vrei exemple, ca mai pot gasi.
  Probabil ca o sa imi spui ca nici astea n-au nici o legatura cu articolul Groparului, iar eu vin si-ti spun ca nu m-am legat nici o secunda de povestea din Timisoara, eu sustin doar ca legea care nu-ti permite alegerea clientelei atunci cand esti investitor privat/ organizatie privata e gresit conceputa, trebuie modificata. Din punctul asta de vedere si povestea din clubul timisorean si cele fictive inventate de mine au o legatura comuna – toate se invart in jururl ideii “este sau nu oportun a permite investitorilor privati selectarea clientelei” ?

 18. ba_laura Reply

  La un moment dat erau si-n Cluj la moda anunturi dintr-astea la intrarea-n cate-o salita de fitness, o salita de infrumusetare, un aprozaras … pe cate-o foaie a4 lipita la intrare scria citet “societatea noastra isi rezerva dreptul de a-si selecta clientii” si era semnat “Conducerea”.Mi s-a explicat ca de fapt este un demers facut in favoarea mea, ca nici nu stiu eu cate persoane mai mult sau putin colorate ar vrea sa traga de fiare, sa-si faca coc sau sa cumpere ceapa alaturi de alti clienti “de bine”. La inceput ma enervam ingrozitor si protestam. Acum ma intorc si plec. Pentru ca am ajuns la concluzia ca EU, CONSUMATORUL, SELECTEZ SERVICIILE, NU ELE PE MINE!

 19. A Reply

  Pt Mihai:
  Am citit pe sarite comentariile tale si nu-mi dai impresia de tampitzel…Dar se pare ca in scoala ai facut doar algebra, care zice ca 1 si cu 1 fac 2, dar daca faceai si un pic de analiza matematica iti mai largeai un pic orizonturile si invatzai ca mai sunt si nuantze…ca o gluma..:))
  Ideea e ca tu ai logica in ce zici, doar ca nu reusesti sa faci conexiunile care trebuie…Exemplul cu cofetaria…Ce ar fi fost deranjant in ochii cofetaresei: ca aia erau “Vlad si George” sau ca Vlad si George erau indecenti?Daca erau “Elena si Vlad” si faceau acelasi lucru,nu mai era nici o problema, chiar daca afisau aceeasi indecenta?(deci aici trebuie taxata indecenta, nu ca erau “Vlad si George”) Apoi ai adaugat ca aia vin cu prietenii lor si tot asa…Asa..si?Iaca se schimba clientela…business-ul merge in continuare…:)) Ca tanti care si-a deschis cofetaria e o incuiata…asta e alta poveste…
  Apoi vii cu argumentul cu biserica…Aici tot de oameni incuiati ne lovim…De cum trebuie rezolvata problema, tine de gradul de tolerantza al celor ce slujesc biserica respectiva … Pana la urma e vorba de cat de deschis la minte suntem…Parerea mea e ca toti am vrea sa-i acceptam si pe unul si pe altul, da’ mai tare ne “doare” de ce zice vecinul, colegul daca cumva ne vad prin preajma lui “Vlad si George” (doar un exemplu)…ca la vremea asta unii inca mai cred ca homosexualitatea “se ia”. :)) De aia imi plac mie multe din principiile dupa care traiesc americanii: Smile! What you can do to help?Be open minded!Mind your own business if you don’t understand!Life is too short to waste your time on things that don’t matter!!! :))
  P.S: Pt. proprietarul blogului..mi-a sarit in ochi o greseala micutza: in dreptul “casutei” pentru nume scrie Nume/pronume…

 20. e Reply

  Vada ca nimeni nu vrea sa dea varianta integrala a textului de lege invocat (art.10, lit. f din OG 137/2000, aprobata prin Legea 48/2002 – consolidata la 11.04.2009) – vezi sfarsitul care a fost omis in celelalte postari

  f) refuzarea accesului unei persoane sau unui grup de persoane la serviciile oferite de magazine, hoteluri, restaurante, baruri, discoteci sau de orice alţi prestatori de servicii, indiferent dacă sunt în proprietate privată ori publică, cu excepţia situaţiei în care această restrângere este justificată obiectiv de un scop legitim, iar metodele de atingere a acelui scop sunt adecvate şi necesare;

  Deci afisele de genul “clubul isi rezerva dreptul de a-si rezerva clientela” sunt legale. Ce au facut cei de la Heaven, in schimb, e ilegal si discriminatoriu, pentru ca aceasta alegere a clientelei nu poate sa se incalce drepturile categoriilor defavorizate. Dar o persoana in stare de ebrietate, murdara sau intr-o tinuta neconforma cu regulile localului (care trebuie afisate undeva) nu este nici ilegala nici discriminatorie. Cazul lui Rumbu nu contrazice prevederile legale, pentru ca restaurantul “La mama” e un restaurant popular, si introducerea unui cod vestimentar e irationala (ca si cum nu te-ar primi in pantaloni scurt la KFC) si nejustificata obiectiv. In schimb, la Heritage sau Mju, care sunt restaurante cu bucatari Michelin, unde se impune o anumita prestanta a clientilor, deoarece si prestanta personalului e pe masura, un cod vestimentar e de inteles.

 21. fara nume Reply

  fata blonda ia a fost ca tine.iar tu ori cind poti sa ajungi ca ea.ginditi inaine de a vada cu parerea

 22. zvezda Reply

  Nu a pierdut nimic doamna respectiva daca i s-a interzis accesul la petrecerea cocalarilor si pitipoancelor din Heaven (mai degraba Hell…).
  De remarcat IQ-ul redus al sefului de sala, care nu cunoaste legea si se justifica in cel mai prost mod cu putinta. Asa gandea el si sunt sigur ca si 90% din cei aflati inauntru gandeau la fel. Asta e, la nivelul asta e societatea romaneasca. Suntem intoleranti cu orice e diferit de infatisarea / ideile proprii. Asta se vede si pe forumuri si peste tot.
  Lasand la o parte cazul de fata, prevederile legii 48/2002 mi se par exagerate. Mie mi se pare normal ca o afacere sa-si selecteze clientela. Nimeni nu ma poate obliga sa inchei o afacere cu un client care nu-mi place, nu conteaza din ce motiv. Nimeni. Acum stiu ca deja unii s-au inflamat. Asa ca am sa va dau niste exemple din lumea pe care o considerati voi etalon, dar n-o cunoasteti deloc. New York. Orice club are unul sau doi bounceri (asa se cheama pe aici bodyguarzii de carciuma) la usa, care selecteaza clientela. Daca nu le place fata ta, nu intri. Daca-i intrebi motivul, cel mai probabil o sa-ti spuna ca e plin, nu mai e loc. Unii iau si spaga. Am vazut oameni in scaune cu rotile in cluburi, rar ce-i drept, dar stiu si cluburi in care n-ar putea intra din cauza ca accesul e numai pe scari. Alt exemplu: vrei sa inchiriezi un apartament in NY, sau aproape oriunde in America. Duci dovada de venit, platesti o taxa pentru background check, adica un fel de cazier plus credit history check. Dupa care esti acceptat sau refuzat. Tot fara explicatii, fara discutii. Asa e peste tot in lumea asta, in anumite locuri daca nu ai fata/banii/relatiile necesare, nu treci nici de portar. E moral? Cateodata nu.
  Daca ati citit pana aici si credeti ca e o contradictie intre ce am spus la inceput si ce am spus pe urma, va asigur ce nu e. Cheia e urmatoarea: nu mi se pare moral ca un criteriu de selectie a clientelei sa fie integritatea fizica, dar asta e doar parerea mea proprie si personala. Statul nu ar trebui sa-si bage nasul in problema asta. Daca vrei sa iti faci o carciuma numai pentru blonzi cu ochii albastri ar trebui sa fii liber sa o faci. Repet: in asa zisa lume civilizata selectarea clientelei este o stiinta si o afacere in sine. Daca va imaginati altceva habar nu aveti pe ce lume traiti.

 23. Irina Reply

  Eu am o ruda foarte apropiata care are un handicap locomotor; nu e in carut, dar are probleme cand merge. Intotdeauna pentru mine a fost o persoana normala, in schimb, de-a lungul timpurilor, oamenii au facut tot felul de glume pe seama ei, si a suferit enorm din cauza rautatilor. Cei care luati apararea clubului: daca ati incerca sa intrati intr-un local, pe voi v-ar lasa sa intrati, dar pe o astfel de ruda ipotetica a voastra nu ar lasa-o sa intre (puteti fi cu o mama “handicapata”, sotie, tata, frate etc.), cum ati reactiona? Si nu bagati faza ca nu ne-am duce de la bun inceput acolo, va rog… Asta ar insemna ca nici la magazinul din colt sa nu indrazneasca sa mearga, ca poate si acolo patronul isi rezerva “dreptul de a selecta clientela”…Trebuie doar sa jongleze toata viata printre refuzuri, si sa fie fericit/a cand e primit/a undeva?…Dar asta nu e doar problema acelui club, e o chestie destul de generalizata, iar daca inchidem ochii la toate situatiile, ele se vor perpetua, si toti handicapatii vor sta in casa, unde merita sa stea, sa nu ii deranjeze pe oamenii normali…
  P.S.@A: era o gluma chestia cu pronumele, obviously…

 24. andrei Reply

  @Mihai Iti urez succes la “dream” job (sper sa poti mai mult) . NU conteaza cum este legea buna rea exista si trebuie respectata. Democratia este greu de inteles desi e simplu in momentul in care o sa o intelegem si o sa respectam legea putem avea pretentii la un trai nemtesc. S-a facut discriminare? DA. A fost o decizie imorala? DA.
  Din cauza mentalitatii noastre se duce tara de rapa de fapt ups e deja in prapastie …
  Decat usa…nici nu merita “U” prefer congo sau un sir de insule in pacific..nivelul de cultura e mai ridicat..
  “I wish i had 1-800-dahmer come and eat this goofy fuks” C.M.; viata bate filmu..viata bate prostii ; Domn Mihai dute si vinde mici in Africa pe langa faptu ca scoti mai multi bani decat restu mai da putina culoare muncii tale de robotel bancar si faci ceva pentru comunitate (comunitatea de primate stii tu rudele tale..)poate am norocu sa te prinda 10 gorile sa-ti largeasca rozeta 😈 ca de e democratie fiecare face ce-i bubuie capusorul my arian brother from another mother.. :mrgreen:
  Pentru domnul Liviu Ciubotă well go fuck yourself daca te prind pe trecere nu am mustrari de constiinta sa te fac afis..eventual mut zebra mai incolo 😆
  Pentru tinara cu dizabilităţi bv fata keep the spirit alive nu renunta niciodata sa incerci sa te distrezi si sa te simnti bine oriunde te-ai duce. over and out

 25. A Reply

  Pt. @zvezd,
  Pai bine, nu poti inchiria un apartament dupa cum vrea muschiul tau, da aia nu-ti cer decat dovada solvabilitatii…si-i normal…Da?!Ca tu faci business cu ei, cum faci business si cu aia cu clubul…Paralela ar fi fost corecta daca pe fata o intrebau daca are cu ce plati, si daca nu avea, atunci da, nu erau obligati s-o lase sa intre, fie ea si in scaun cu rotile.
  Apoi ca in New York e la fel, ca daca nu le place fatza ta….da iti spun ca “nu mai e loc”, nu ca “nu te putem lasa “asa ” “…
  Clubul, ca si un grocery store, chiar daca e privat, e deschis publicului…Daca vrei private pur, iti faci membership…Exemplu: Walmart, Costco..Da?!Ce-ai zice tu daca te duci la Walmart si nu te lasa aia sa intri ca nu le place fatza ta?Si stii ca lal Costo nu poti intra decat cu card…So…hai sa venim cu exemple potrivite…
  Ps.:Pt Irina:Thanks…nu ma uitasem la tipul blogului…Am ajuns aici de pe un link de pe alt blog…By bad..:))

 26. zvezda Reply

  @A
  Am spus clar ca dupa parerea mea in cazul de fata s-a gresit, iar mai departe comentam legea. Tu faci niste paralele care nu exista. De ce nu propuneti si o lege prin care angajarile sa se faca in ordinea depunerii cv-urilor? Sau femeile sa fie obligate sa accepte prima cerere in casatorie, ca altfel e discriminare? A, si te inseli cu verificarile care se fac la inchiriere, nu se verifica doar solvabilitatea, iar daca esti refuzat nu ti se spune de ce. Ma rog, daca vrei sa stai intr-o mizerie nu ti se verifica nimic. Mie mi se pare ok sa fie asa, chiar daca e clar discriminare, pentru ca cel putin stiu ca nu am vecini dobitoci. In Romania am avut mereu problema asta.

 27. serios Reply

  hai fiti seriosi ma, CLUBUL ARE DREPTUL SA-SI ALEAGA CLIENTELA si gata. Asta e daca na lasat-o. Si daca o lasa cum o ducea in club? Sunt unele chestii in care nu ganditi , va apucati si voi sa vorbiti. Astai un motiv ca sa vorbiti si voi pe ce este mai la moda “fasebouk”

 28. Lillo Reply

  din pacate cea mai durereroasa lupta pt o persoana cu dizabilitati, nu e handicapul de care sufera – ci “handicapul” pe care semenii i-l atribuie cu atata usurinta, handicapul din sufletul unui om e mai crunt………..

 29. super__fotbal Reply

  Din tantar facem armasar. In cluburi de obicei e inghesuiala si mai sunt si trepte. Cred ca pentru a permite intrarea acestor persoane in cluburi nu e nevoie doar de permisiunea bodiguardului, asta daca vrem ca ele sa se poata simti bine. Nu doar sa zicem aoleu nu a lasato sa intre si daca intra lovea cel putin o persoana sau avea de urcat zece trepte. Un om in scaun cu rotile e precum un tir in sensu giratoriu.

 30. Solomonar Reply

  @Mihai, tu ai HABAR care este definitia democratiei? Din pacate nu cred, nici tu, nici 90% din tara asta, pntru care definita democratiei este “fac ce vrea p**a mea”. NIMIC mai gresit. Hai pa.
  Trist si revoltator cazul Laviniei.

 31. serios Reply

  doamne ce tampiti sunteti unii. Din atatea comm-uri, nu stiu daca sunt vreo 2 legate de acea fata , mai mult se vorbeste de club. Sa intre pan in club era un adevarat cosmar si pt ea si pt clienti, ca e foarte multa lume in club, doar se stie asta, si nu avea unde sa stea , incurca tot pe-akol. Eu cred , ca totusi a facut-o intentionat chestia asta cu intratu in club, poate sa-si faca o publicitate aiurea. In fine , va las sa vb in continuare de club., ca altceva nu aveti ce face in timpu liber…….ala cam mult

 32. Solomonar Reply

  Hei, domnii cu “nume si pronume”, mai incet! Asta e blogu` Groparului! 😆 Si stiti voi ce si cum cu Groparu. Haida de.

 33. A Reply

  @Solomonar,
  M-am prins dupa aia..:)) Mi-am cerut scuze in urmatorul post.:))
  Intrasem de pe un link si nu stiam ce e cu blogul si cine e groparu.:)) Thanks anyway ca nu m-ai pus chiar la zid..:))

 34. zibusor Reply

  @mihai:
  Poftim argument: exista situatii (vezi prisoner’s dilllema http://en.wikipedia.org/wiki/Prisoner's_dilemma ) cand desi rational pentru fiecare participant ar fi sa aleaga o anumita varianta ( in cazul de fata patronul cofetariei sa interzica accesul homosexualilor, respectiv pentru homosexuali sa nu mearga la cofetaria respectiva), optimul se atinge cand participantii aleg o alta varianta. Doar ca pentru asta participantii trebuie a)sa comunice intre ei si b)sa aiba incredere unul in celalalt. Pentru asta sunt facute legile, nu?

 35. Cristian Reply

  Cei care sunt inpotriva protestelor…. Va deranjeaza sau nu prezenta in club acestei fete in scaun cu rotile????? Ia ganditiva daca va era prietena sora,nepoata,verisoara..etc. Era ok?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *