Deocamdată, strada a câștigat. Țara a câștigat

În 2012, când au avut loc demonstrații în stradă care au provocat căderea guvernului Boc (guvern, totuși, de tristă amintire, care a anesteziat pacientul bolnav cu o lovitură de ciomag în loc de injecție, taxând companii, tăind salarii și închizând spitale), am ăncercat să nu-i judec pe protestatari. Era dreptul lor să iasă în piață. Că mai mulți sau mai puțini din cei care-și strigau durerea (”ieși afară/javră ordinară”) erau acolo pentru că-i durea sau pentru că fuseseră stimulați de PSD (sindicaliști, membri de partid etc.), asta este altă discuție. Din cauza asta m-am șocat nițel când unii pesedei ne-au scuipat cu acid. Băi, chiar așa fără de rușine sunteți?

Ce ar trebui să se schimbe, în primul rând, este legea asta restrictivă care nu dă voie omului să iasă în stradă pentru a-și striga necazul. Fratele meu, vrei să faci un protest? Hai să vedem cum te putem ajuta să-ți strigi disperarea, pentru că dacă ai ajuns să ieși pe uliță înseamnă că de chiar te arde ceva. Francezii cum fac, că-s în grevă și la proteste 465 de zile pe an?

Ce nu mi-a plăcut la protestele din iarna asta:
– Au existat puncte de vedere extrem de contrarii inclusiv printre protestatari, și asta și pentru că încă nu am învățat arta dezbaterii. ”E bine să facem un drapel uman în piața Victoriei?” s-a tranformat, pe mai multe voci, în ”ce prostie, să faci un drapel uman în piața Victoriei!” Drapelul s-a făcut, și cu succes. Marșuri? NU, sunt o prostie/BA DA, tu ești prost, trebuie să le facem. Dezbateri pe puncte de vedere înfipte în cap ca niște cuie, duse cu argumente insuficiente, părerea mea este cea mai validă, FUCK YOU! A, și eterna ”azi cineva a parcat pe locul unei persoane cu dizabilități. ĂȘTIA SUNT CEI CARE PROTESTEAZĂ ÎN PIAȚĂ!!! ĂȘTIA SUNT ROMÂNII VOȘTRI!!!” – cum ziceam, eterna generalizare de care nu ne mai lecuim. Fratele meu, dacă ai pretenții de leader of men, ia portavocea și condu mulțimea! Apropos de care…
– …nu toți cei care urlă-n portavoce au ceva de spus. La Cluj, s-au dezbătut în agora mai multe chestiuni la proteste, pe sistemul jam session. Numărul celor care au avut testicule să preia microfonul dar care habar nu au avut ce să zică a fost, într-un cuvânt, mare. Discursuri fără scânteie, retorică zero. Asta nu se învață la școală, din păcate, se învață mai târziu. Respect bunele intenții, dar haideți să învățăm abecedarul discursului pubic, măi dragi români!
– Apropos de discursuri, mi-aș fi dorit și nițică obiectivitate. Gen… băi, urâm PSD-ul, dar sunt singurii care fac ceva pentru ăia amărâți! Păi tanti aia care lucreaz 12 ore pe zi într-o fabrică de textile din Călărași și nu primește niciodată bani pentru orele suplimentare, cu cine va vota, oare nu tot cu PSD-ul? De ce, de exemplu, PNL-ul nu mărește niciodată salariul minim? Sau alocațiile? Ce facem, îi lăsăm pe ceilalți români să facă foame numai pentru că ”sunt puturoși”, ”n-au educație” și nu se pot angaja la corporații pe o mie de euro? Da, urâm PSD-ul, dar PNL-ul este varză, nu au program, nu au oameni, sunt niște fucking stafii! Hai să le arătăm și ăstora degetul (apropos, arătați-mi și mie un PNL-ist cumsecade! Unul singur, vă rog).
– Așa cum ne-a învățat, PSD-iștii au scos din buzunare cele mai jegoase argumente contra-manifestații. Bani de la Soros pentru câine. Manipulări. Înjurături pe Facebook. Băi, înjurături pe Facebook! Senatori și deputați și membri PSD care înjură alegătorii de mamă! Vă dați seama ce ne-am Trump-izat Codrin Ștefănescu-izat? A, și legat de scos oamenii în stradă pe bani, cineva scria pe Twitter că cine-i mai acuză pe protestatari că-s plătiți, să-ncerce să scoată 300 de oameni să facă figurație la un film. Da, tot pe bani. Succes!
– Aș fi mers la Cotroceni, la bunicuții ăia care protestează, cu un panou pe care să scrie ”Nu sunt de acord cu voi, dar salut protestul dvs. și vă iubesc!” Nu să mă cert cu ei, nu să-i sfidez, nu să le arăt cât rău le face tratamentul zilnic livrat de RomâniaTV și Antena3, ci numai ca să lupt așa, gramul ăla care se poate, cu dezbinarea asta din societate. Oare de ce nu a făcut-o nimeni?
Notă: posibil ca punctul de mai sus să arate faptul că Groparu este chiar prea flower power.
– Sunt uimit de faptul că Grindeanu nu și-a dat demisia, că de la Dragnea chiar nu am nici o așteptare. Cât de obraz gros să fii? Băi, cât de obraz gros să fii? Voi ați avea atâta tupeu în vine, să știi că o țară întreagă îți vrea capul după ce ai încercat să faci scăpați hoții partidului și ție să ți se fluture?

Ce mi-a plăcut la proteste:
Violență zero. În afară de acea mizerabilă încercarea de deturnarea protestelor, cred că m-aș fi putut pune la o bere liniștit cu aproape oricine de la protestele astea.
– Sentimentul ăla de apartenență la un grup de oameni faini.
– Ecourile internaționale.
– Tineri și seniori în stradă, deopotrivă. La Cluj am văzut niște cetățeni la vârsta la care i-aș fi suspectat cu ușurință de pesedism galopant, când colo ei își strigau disperarea alături de noi. Respect!

– Lozinci picante și deștepte.

– Imnul. Băi, imnul cântat din mii de piepturi! Piele de Andra Măruță.
– Cel mai tare m-a impresionat un comentariu de pe Facebook al unui tânăr care era implicat într-un joc online gen Travian. Din cauza protestelor, nu mai avusese timp să se ocupe de contul lui, și când a intrat, după vreo săptămână să vadă ce s-a mai ales de el, avea în inbox un mesaj de la un adversar din vecinătate, care îi spunea că s-a hotărât să nu-l atace pentru că s-a gândit că e la proteste, să scape țara de corupți, și a dat vorbă și colegilor ca nici ei să nu-l atace până nu se termină cu totul. Deci ecoul internațional face toți banii.
– Per total, din punctul meu de vedere, este prima dată în ultimii 27 de ani când ne-am comportat ca o națiune normală. O experiență unică, ce nu s-a încheiat: la Cluj, weekendul ăsta se organizează un steag uman cu însemnele UE. De-aia aștept!

Ce urmează? Păi, cum se zice, rămânem cu ochii pe ei. Deocamdată am învins. Sigur evil lords din PSD clocesc noi tunuri, deci stați cu pancartele la îndemână.

Și, la final, o întrebare pentru tineri, că-s curios: băi, ați agățat ceva la protestele astea?

Fotografii de același Nicu Cherciu

6 lovituri, dă-i și tu!