În 2012, când au avut loc demonstrații în stradă care au provocat căderea guvernului Boc (guvern, totuși, de tristă amintire, care a anesteziat pacientul bolnav cu o lovitură de ciomag în loc de injecție, taxând companii, tăind salarii și închizând spitale), am ăncercat să nu-i judec pe protestatari. Era dreptul lor să iasă în piață. Că mai mulți sau mai puțini din cei care-și strigau durerea (”ieși afară/javră ordinară”) erau acolo pentru că-i durea sau pentru că fuseseră stimulați de PSD (sindicaliști, membri de partid etc.), asta este altă discuție. Din cauza asta m-am șocat nițel când unii pesedei ne-au scuipat cu acid. Băi, chiar așa fără de rușine sunteți?

Ce ar trebui să se schimbe, în primul rând, este legea asta restrictivă care nu dă voie omului să iasă în stradă pentru a-și striga necazul. Fratele meu, vrei să faci un protest? Hai să vedem cum te putem ajuta să-ți strigi disperarea, pentru că dacă ai ajuns să ieși pe uliță înseamnă că de chiar te arde ceva. Francezii cum fac, că-s în grevă și la proteste 465 de zile pe an?

Ce nu mi-a plăcut la protestele din iarna asta:
– Au existat puncte de vedere extrem de contrarii inclusiv printre protestatari, și asta și pentru că încă nu am învățat arta dezbaterii. ”E bine să facem un drapel uman în piața Victoriei?” s-a tranformat, pe mai multe voci, în ”ce prostie, să faci un drapel uman în piața Victoriei!” Drapelul s-a făcut, și cu succes. Marșuri? NU, sunt o prostie/BA DA, tu ești prost, trebuie să le facem. Dezbateri pe puncte de vedere înfipte în cap ca niște cuie, duse cu argumente insuficiente, părerea mea este cea mai validă, FUCK YOU! A, și eterna ”azi cineva a parcat pe locul unei persoane cu dizabilități. ĂȘTIA SUNT CEI CARE PROTESTEAZĂ ÎN PIAȚĂ!!! ĂȘTIA SUNT ROMÂNII VOȘTRI!!!” – cum ziceam, eterna generalizare de care nu ne mai lecuim. Fratele meu, dacă ai pretenții de leader of men, ia portavocea și condu mulțimea! Apropos de care…
– …nu toți cei care urlă-n portavoce au ceva de spus. La Cluj, s-au dezbătut în agora mai multe chestiuni la proteste, pe sistemul jam session. Numărul celor care au avut testicule să preia microfonul dar care habar nu au avut ce să zică a fost, într-un cuvânt, mare. Discursuri fără scânteie, retorică zero. Asta nu se învață la școală, din păcate, se învață mai târziu. Respect bunele intenții, dar haideți să învățăm abecedarul discursului pubic, măi dragi români!
– Apropos de discursuri, mi-aș fi dorit și nițică obiectivitate. Gen… băi, urâm PSD-ul, dar sunt singurii care fac ceva pentru ăia amărâți! Păi tanti aia care lucreaz 12 ore pe zi într-o fabrică de textile din Călărași și nu primește niciodată bani pentru orele suplimentare, cu cine va vota, oare nu tot cu PSD-ul? De ce, de exemplu, PNL-ul nu mărește niciodată salariul minim? Sau alocațiile? Ce facem, îi lăsăm pe ceilalți români să facă foame numai pentru că ”sunt puturoși”, ”n-au educație” și nu se pot angaja la corporații pe o mie de euro? Da, urâm PSD-ul, dar PNL-ul este varză, nu au program, nu au oameni, sunt niște fucking stafii! Hai să le arătăm și ăstora degetul (apropos, arătați-mi și mie un PNL-ist cumsecade! Unul singur, vă rog).
– Așa cum ne-a învățat, PSD-iștii au scos din buzunare cele mai jegoase argumente contra-manifestații. Bani de la Soros pentru câine. Manipulări. Înjurături pe Facebook. Băi, înjurături pe Facebook! Senatori și deputați și membri PSD care înjură alegătorii de mamă! Vă dați seama ce ne-am Trump-izat Codrin Ștefănescu-izat? A, și legat de scos oamenii în stradă pe bani, cineva scria pe Twitter că cine-i mai acuză pe protestatari că-s plătiți, să-ncerce să scoată 300 de oameni să facă figurație la un film. Da, tot pe bani. Succes!
– Aș fi mers la Cotroceni, la bunicuții ăia care protestează, cu un panou pe care să scrie ”Nu sunt de acord cu voi, dar salut protestul dvs. și vă iubesc!” Nu să mă cert cu ei, nu să-i sfidez, nu să le arăt cât rău le face tratamentul zilnic livrat de RomâniaTV și Antena3, ci numai ca să lupt așa, gramul ăla care se poate, cu dezbinarea asta din societate. Oare de ce nu a făcut-o nimeni?
Notă: posibil ca punctul de mai sus să arate faptul că Groparu este chiar prea flower power.
– Sunt uimit de faptul că Grindeanu nu și-a dat demisia, că de la Dragnea chiar nu am nici o așteptare. Cât de obraz gros să fii? Băi, cât de obraz gros să fii? Voi ați avea atâta tupeu în vine, să știi că o țară întreagă îți vrea capul după ce ai încercat să faci scăpați hoții partidului și ție să ți se fluture?

Ce mi-a plăcut la proteste:
Violență zero. În afară de acea mizerabilă încercarea de deturnarea protestelor, cred că m-aș fi putut pune la o bere liniștit cu aproape oricine de la protestele astea.
– Sentimentul ăla de apartenență la un grup de oameni faini.
– Ecourile internaționale.
– Tineri și seniori în stradă, deopotrivă. La Cluj am văzut niște cetățeni la vârsta la care i-aș fi suspectat cu ușurință de pesedism galopant, când colo ei își strigau disperarea alături de noi. Respect!

– Lozinci picante și deștepte.

– Imnul. Băi, imnul cântat din mii de piepturi! Piele de Andra Măruță.
– Cel mai tare m-a impresionat un comentariu de pe Facebook al unui tânăr care era implicat într-un joc online gen Travian. Din cauza protestelor, nu mai avusese timp să se ocupe de contul lui, și când a intrat, după vreo săptămână să vadă ce s-a mai ales de el, avea în inbox un mesaj de la un adversar din vecinătate, care îi spunea că s-a hotărât să nu-l atace pentru că s-a gândit că e la proteste, să scape țara de corupți, și a dat vorbă și colegilor ca nici ei să nu-l atace până nu se termină cu totul. Deci ecoul internațional face toți banii.
– Per total, din punctul meu de vedere, este prima dată în ultimii 27 de ani când ne-am comportat ca o națiune normală. O experiență unică, ce nu s-a încheiat: la Cluj, weekendul ăsta se organizează un steag uman cu însemnele UE. De-aia aștept!

Ce urmează? Păi, cum se zice, rămânem cu ochii pe ei. Deocamdată am învins. Sigur evil lords din PSD clocesc noi tunuri, deci stați cu pancartele la îndemână.

Și, la final, o întrebare pentru tineri, că-s curios: băi, ați agățat ceva la protestele astea?

Fotografii de același Nicu Cherciu

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 6 comments

 1. Nemultumitu' Reply

  Citeam ieri despre un tip din guvern, adus de Ponta pentru a dezvolta un site de recrutare în administraţie, PublicJob.ro, şi păstrat şi de Cioloş (!), omul avusese această idee cu sit-ul şi era chiar un meseriaş. Ei bine, Grindeanu l-a dat afară în seara în care noul guvern depunea jurământul. Ce ziceţi ? Aşa-i că oamenii ăştia n-au picătură de sânge-n instalaţie ? Au ciorbă de burtă, mici şi bere la PET. Bine, o să ziceţi că treaba asta n-are legătură cu protestele, dar arată cam cu ce fel de oameni ne luptăm.

 2. alunelu Reply

  Era un nene la Sibiu care marsaluia in rand cu noi, pe la 55-60 de ani, carunt cu barba alba. No, printre “ciuma rosie” si “sa vina sa va ia” mai prindea si pokemoni pe smartfon. N-am intrebat cati bani da Soros pe cap de jivina.

 3. adi Reply

  de pe alt blog:
  “Fratiorul meu cu banderola # rezist . Hai sa-ti explic ce s-ar putea sa-ti fii scapat. Daca nu te-ai prins, tocmai esti pe cale sa devii NOUL COMUNIST !!
  • Cand vrei sa desfintezi sistemul democratic de reprezentare si legislatie, adica parlamentul, esti comunist!
  • Cand vrei sa schimbi rezultatul democratic al alegerilor prin forta batalioanelor de purtatoari de banderole pe brat, esti comunist!
  • Cand iti timorezi si elimini adversarii politici cu procurorii si catusele, esti comunist!
  • Cand vrei sa institui cenzura , sa desfiintezi televiziuni si sa stabilesti tu ce stiri sunt adevarate si care sunt false, esti comunist!
  • Cand incriminezi intregi clase sociale ca fiind conservatori si reactionari, si ceri sa li se ia dreptul de vot, esti comunist!
  • Cand iti scoti copiii organizat la manifestatie impotriva dusmanilor poporului si te lauda liderul suprem, esti comunist!
  • Cand consideri ca religia este”opiumul popoarelor” si bisericile si preotii doar beneficiari ai fanatismului si ignorantei maselor cica, esti comunist!

  Noul Comunist , fratele meu, nu de dreapta, nu de centru, nu liber schimbist, nu tehnocratist
  Daca nu crezi, verifica istoria, nu Facebook-ul.
  Asa ca in elanul revolutionar..ooops..si astia cu revolucion si el comandante hefe tot…, deci in elanul asta, risti sa o dam in altele. Alea de le-a dat jos generatia mea, ca tu sa poti defila acum linistit strigand ce ai tu chef.”

 4. Parpanghel Reply

  De fapt au castigat audienta pe seama hastagilor tomnai RTV si A3!
  Facand si-un misto crunt de tefeleii doctori in Drept.
  Treaba e ca Hoyt a venit cu mesagiul: baieti, gata dixtractia, toata lumea merge acasa la ea, ca lovitura de stat pregatita pe-aici, nu-i miroase bine lui Trump!
  Si le-a mai si schimbat directia ziaristilor binomisti, ca Tapalaba si Orcan critica de zor dna, iar Bot a luat-o-n bot!
  Si vor urma si alte schimbari majore, iar mancatorii de kkt se vor “repozitiona” ,iar pe Dragnea&Tariceanu ii doare-n carbiu de demonstratii si pancarte, ca sunt “pa treaba” , ca pana si Werner le-a dat binete si a lasat-o mai moale cu penalii si anticoruptia! Cand e cu uzul de fals prin familie, faci ciocu mic si joc de glezne, mai ales daca ti-a fost aratata pisica de catre partenerul strategic!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *