Alcoolul este viaţa

Eram în Germania la soru-mea. Mă plimbam printr-un supermarket cu familia şi Bärbel (o prekină de vreo 70 de ani a lu’ sorella; vă zic asta pentru că nu aveţi chef să daţi click pe link; şi nu aveţi chef pentrusunteţi la serviciu şi aveţi de lucru, nu?).

Când mi s-a umflat vena la cap de stat prea mult în magazin, am fugit disperat de lângă familia care se uita la nişte chiloţi de damă (maică-mea; nievastă-mea; soru-mea; şi Bärbel; deci patru muieri care discutau înfocat despre paraşute de pus pe cur).

Unde merge un mascul ca să-i treacă mai uşor cele patru ore într-un magazin? La raionul de jucării? La cel de cămăşi de ocazie? La cel de alimente bio? Ntz. Greşit.

La raionul de beuturi.

Unde mă pun pe studiat.

Şi stau şi stau.

Şi la un moment dat vine Bärbel şi zice ce fac io acolo?

Zic: studiez. Uite: asta e bere Veltins, e ideală pentru o zi de primăvară toridă ca asta, deja înghit în sec; Martini ăsta e de femei, ca şi chestia asta de curacao; dar vinurile arată foarte bine, uite vin chilian cu arome de fructe de pădure, merge bine cu vânat. Uite grappa, digestiv mai bun nu cunosc. Uzo ăsta e o porcărie grecească, d-aia-s în criză ăştia, nici nu mă ating de aşa ceva. Dar Jack-ul nu e de lepădat, merge cu ceva energizant, să petreci toată noaptea dansând pe mese aşa cum fac arăbocii şi piţipoancele prin cluburile de fiţe; deşi eu personal prefer o şliboviţă, că văd că horincă ghe Maramu’ nu se vinde la voi. Îmi place în schimb votca asta rusească, asta da băutură! Şi vinul alb, poate iau cu mine în Romunica nişte sticle, că nu se ştie niciodată când mi-or fi de folos la un peşte, la ceva pui sau un fazan-doi. Şi bere iau sigur cu mine acum, uite câte soiuri! Iau vreo 6 sticle, din fiecare câte una, ca să fac o degustare, că e cald afară de şi crăp şi berea mă unge la suflet, ia uite cum mai salivez! Uite!

Şi am şi bălit niţel. După care mi-am luat sticlele în braţe cu drag ca pe bebeluşul meu şi m-am tot dus de-acolo, lăsând femeia să se uite la rândul ei la licori, poate i-or trebui şi ei câteva.

Şi dintr-o dată vine soru-mea la mine şi mă trage de mânecă cu brutalitate!

– Ce i-ai zis lu’ Bärbel?
– Ce i-am zis lu’ Bärbel? zic io.
– Păi da! Că uite că nu se mai lasă dusă de la raionul de beuturi, şi amu se ceartă cu barbatu-so!
– De ce se ceartă cu barbatu-so?
– Păi ea nu mai are voie să bea! Că o avut odată probleme cu alcoolul, şi o făcut inclusiv şedinţe de terapie ca să scape de flagel! Pe bani grei, ani şi ani de zile!
– Păi… şi?
– Cum şi, mă, cum şi! Şi acum nu ştiu ce i-ai zis tu, că i-ai făcut poftă năpraznică şi acum vrea să cumpere tot raionul de beuturi! Şi soţul ei nu vrea să o lase! Că ar însemna să revină la starea aia de alcoolism de acum 20 de ani! Şi e din cauza ta, că tu i-ai făcut poftă! Tu! Ce i-ai zis, mă, ce i-ai zis? Ha?

24 lovituri, dă-i și tu!