Un proiect fain de susținut la Bugetare Participativă, Cluj-Napoca 2021: Mens sana in corpore sano
Nepoții mei nemți au fost ahtiați după șah. Au fost la turnee, au câștigat premii, ăla mare a fost campion sau vicecampion regional, ăla mic s-a trezit odată cel mai mic din tot turneul și tot l-a câștigat, deși îl aruncase soru-mea în competiție cârpit de somn, că dormise pe drum ca urs. Veneau în România și a fost fascinant să-i urmăresc cum îi băteam fără milă când aveau 7-8-9 ani, pentru ca la 10-12 ani să mi le iau pe coajă de la ei cum nu mi-am luat-o nici măcar atunci când am furat cireșe și m-a prins babu’.
Concursurile astea, normal, se petreceau în Germania, și turneurile erau serioase, cu premii, cu părinți care dormeau tot weekendul în corturi ca să-și lase copiii să joace 8 partide pe zi, și mă întrebam de ce la noi nu se poate?
Și uite că începe să se poată și la noi, pentru că niște clujeni sparg gheața și propun un proiect de popularizare a sportului minții în oraș, prin bugetare participativă. Dacă locuiți în Cluj și v-ați dori să fim cunoscuți și prin altceva decât Untold, Electric, prețuri mari la imobiliare și rate record de infecție cu harcov… ăăă, ăsta, SARSCOV, intrați pe Bugetare participativă și, dacă vă face cu ochiul proiectul Mens sana in corpore sano,
Pentru început, se cer 5000 EUR pentru amenajarea a două mese de șah. Se vrea ceva fain, artistic, nu o masă de pensionari triști. Poate le iese și mai ieșim și noi, și copiii noștri dintre ecrane.
Și, cine știe, peste ani de zile poate se vor face sequel-uri la Queen’s Gambit cu Lenuța din Plopilor’s Gambit, Aurelia din Mănăștur’s Gambit sau, de ce nu, Zsuzsa din Someșeni’s Gambit.
PS: Dacă nu vă vine SMS-ul de validare, dați restart la telefon. Am pățit.