A trecut prima zi de Techsylvania.

Cu paradă de oameni grizonați, în costume scumpe și povești cu cifre cu foarte, foarte multe zerouri în coadă. Și idei cum nici Jules Verne n-ar fi reușit să scoată, nici după un boot camp în Amsterdam. A, și tocilari din ăia de categoria +9000, că n-au putut evacua sala decât după ce au anunțat că pe hol pot captura un Pokemon extrem de rar, și atunci au dat toți buluc către ieșire.

În primul rând, am simțit prima dată Clujul ca un hub de IT. Și faptul că stă în umbra Bucureștiului (părerea mea) la capitolul ăsta pare a ambiționa materia cenușie locală să depășească provincialismul și să facă performanță cu orice preț.

În al doilea rând, aproape toate firmele de IT mari și bănoase din Cluj au avut stand: Betfair (cei mai bănoși), Connatix, Softvision (cei mai mari), Arobs, Fortech, Telenav, Accenture, Yardi, Bannersnack…


Robert Katai, tăticul podcastului, Lorand Minyo, antreprenor digital, și Groparu, prin mijloc, singurul care a rămas ”decât blogger”

…plus o sumedenie de alte firme, inclusiv E.ON, sponsorul acestei postări, care va avea o secțiune specială pe acest blog, pentru că au tras o casă inteligentă care atâta-i de deșteaptă, că aproape că te ceartă dacă faci prea mare gălăgie când vii acasă noaptea târziu, mai încet, mă, că scoli copiii, gălăgiosule, iar ai stat la bere!

Au fost prezentări peste prezentări, din care spicuim următorii șpicări, în ordinea factorului de love pe care mi l-au stârnit, dar cu cel mai tare vorbitor la final:

Andrei Pitis: fondator Vector Watch și Clever Taxi. Nu cred că nu le știți, lecția cea mai importantă pe care ne-a livrat-o a fost faptul că trebuie să-ți faci temele foarte bine înainte de a merge după investitori, pentru că trebuie o poveste credibilă (a se citi business plan). Așa a făcut și-a strâns 500 mil. $. La un moment dat, smart watch-ul său Vector era adorat de presă pentru că promitea o autonomie de 30 de zile, în timp ce Apple Watch trebuia încărcat zilnic (!).

Alte idei: ca să creezi valoare (nu din aia manelistă, ci #value) trebuie să te gândești la alții. Valoarea e pentru altcineva, nu pentru tine, care ești subiectiv.
Firește, încearcă să creezi produse unice și cu #value. Diferențiază-te.
Dacă lansezi un produs perfect, l-ai lansat prea târziu (!). Ne-a povestit cum agăța încărcătoarele de ceasuri cu niște cârlige de rufe, ca să stea conectate (!).
Mai spunea că a construit ceasul cam într-un an, dar NU cu profesioniști, ci cu neadaptați nebuni care simțeau ca pot schimba lumea (vă-ntreabă Groparu: TU simți asta? Dacă da, felicitări!).
Legat de capital: nu te stresa să iei nici prea mult, că apoi te puturoșești, nici prea puțin, că apoi te ofilești, ci suficient cât să te ducă la următoarea etapă. A, nu știi care este următoarea etapă? Păi și atunci de ce cauți finanțare dacă nu știi unde navighezi?

Ahmed Aljunied (GO-JEK): propune conceptul de car sharing avansat. Adică ajung la birou cu mașina deșteaptă care se conduce singură, apoi chem papa pentru prânz prin serviciul de livrare, apoi comand un cadou pentru sotie de la mall, apoi trimit mașina după maseuză seara la mine acasă dacă am chef de relaxare. De trimis mașina după soacră n-a zis nimic! Semn că asta nu e o prioritate pentru tehnologie.
A mai zis o chestie deșteaptă: mulți candidați l-au impresionat la interviu, mai ales tineri fără prea multă experiență, dar cu atitudinea potrivită. Deci atitudinea, fraților.

Ralph Echemendia (Seguru): În medie, trec 206 zile până-ți dai seama că ai fost hackuit. Actualmente, sunt 8.4 miliarde de dispozitive conectate. De exemplu, Lorand Minyo (de care vă ziceam mai sus) are vreo 18.
Și nu contează dacă tu crezi că informațiile tale, ca simplu utilizator, nu sunt importante, pentru că sunt (data is the new oil, nu-i așa?).

Doamna sau domnișoara Nan Zhou (de la Baidu Changcheng Investment Partners, adică The Chinese Google), n-a reușit să mă impresioneze. A vorbit multe banalități pe care le cam știam deja de la Biz SMS Camp-uri.
Adam Jackson (Braintrust) a spus opusul a ce a zis Andrei Pitiș mai devreme, și anume să obții bani de două ori mai mulți pentru start-up-ul tău decât ai nevoie. 
Don Lothrop, un nene care a fondat o groază de companii în România șia spus niște chestii memorabile. A, și a venit la întâlnire cu cămașă cu mânecă scurtă, deci să nu vă mai aud cu fițe de modă că trebuie musai mânecă lungă la cămașă, altfel Gucci și Armani se lasă de meserie și în semn de protest se angajează cusători la ermele textile din România. Pentru că tind să cred moda asta cu încredere, pentru că vine din partea fondatorului  PressOne – cam singura presă în care mai am încredere în patrie – și a satului din Vultureni despre care vă ziceam acum o vreme.
Așadar: sănătatea ține de
– aerul pe care-l respiram,
– de ce mâncăm,
– de cât sport facem (îmi pare rău, cyber athletes nu contează)
și
– de cum ne ținem emoțiile în frâu (adică să avem grijă ca mediul de lucru să nu ne predispună la anxietăți și psihoze).
Și că în State, așa cum probabil știți, tot ce ține de sănătate este construit în jurul banilor: medicii sunt plătiți in funcție de numărul de vizite, deci o vizită la medic durează maxim 10 minute, firmele scot medicamente doar puțin mai bune decât cele precedente, dar care costă de 10 ori mai mult etc. Și că disrupția nu va veni de la ei, ci din exterior, din ce reușesc să facă alte țări. Inclisiv a noastră.

Alte observații:

 • S-a menționat acest articol: https://medium.com/@stewart/we-dont-sell-saddles-here-4c59524d650d
 • S-a vorbit extrem de mult de aplicații de sănătate. Vom fi longevivi (mai ales voi, ăștia care n-aveți bloguri, și scrieți articole la 1 noaptea) și bătrâni și momentul în care WC-ul inteligent ne va face analizele în fiecare dimineață nu sunt departe; iar medicul de familie își va începe ziua cu 2000 de analize din 2000 de toalete și va ști pe cine să convoace a doua zi la consultație (și-ți va zice: nu mai face gălăgie când vii noaptea târziu de la bere, că trezești familia și ți le capeți!)
 • Motor Porsche, deja inginerii s-au umezit de fericire:
 • La prezentarea CEO-ului BCR în care vorbea despre George, noul lor asistent virtual, Sergiu Manea a lăudat Banca Transilvania. Aia din Cluj. Concurenta. Chapeau!
 • Realitatea virtuală e din ce în ce mai realistă
 • Andi Daisler a fost acolo

Favoritul meu personal al acestei ediții este John Biggs, care a scris pentru TechCrunch mai mulți ani de zile, și care a povestit despre țepele din Tech. Țepe gen Theranos, cu o tanti care promitea că face analize uluitoare cu 2 grame de sânge. Ascultați-l, merită!

Mai am ceva live-uri pe pagina mea de Facebook, iar marți sper să fac un live de la prezentarea SpaceX, pe care am de gând să-i hăituiesc până aflu ce fumează Elon Musk.

#eon #tomorrowison #energysolutions #Techsylvania

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 13 comments

 1. neamtzschantz Reply

  elon musk aici in imaginea asta imparte un joint la o emisiune cu un moderator radio in direct. marijuana era la momentul ala legala in statul in care a fost inregistrat emisiunea, este si acum.

 2. neamtzschantz Reply

  din toate firmele enumerate de tine singura mare care conteaza in economia mondiala e tocmai baidu :-)))))
  valoarea la bursa in 2018, 94 miliarde dolari americani, al cincelea cel mai accesat site pe mapamond. procentul de piata 68% ca masina de cautare. singura masina de cautare pe internet cu cautare de mp3 separata, motiv pentru care mai fiecare din vest o accesam cind cautam mp3.
  dar daca nu acopera exigentele tale…
  :-)))))

  • Groparu Reply

   Perfect de acord. Dar, ca și la alte prezentări ținute de reprezentanți Facebook, Google etc., nu s-a spus, practic, nimic. Nimeni nu dă din casă, sunt aici mai mult cu numele.
   A, doamna de la Baidu a menționat războiul comercial cu Trump. În rest, bla bla pe care-l găsești pe Wikipedia.

   • neamtzschantz

    adica eu nu inteleg ce te astepti tu sa dea din casa. astea au devenit biznisuri extrem de complexe unde armate de oameni competenti fac chestii care nu pot fi explicate intr-o prezentare. “cel care nu stie vorbeste, cel care stie nu vorbeste” – tao te ching.
    si nu vorbeste nu pentru ca nu vrea sa dea din casa ci pentru ca realizeaza complexitatea care nu poate fi pusa intr-o prezentare.
    aia care vorbesc frumos si elocvent si e “interesant” ce au spus sint de regula fomfleuri. de ce intelegi mai mult de atita dai mai putin din gura ca prostu si de atita iti relativezi mai mult propriile afirmatii.
    firmele astea cu adevarat mari nu vin sa te impresioneze pe tine (nu au nevoie), ci vin sa spuna uite sint aici, crezi ca esti vreun smecher cu idei fantastice ia hai tu la noi sa ne arati, sa ne uitam la ele, daca experttii nostri spun ca e ceva la ele iti dam bani (pentru ca noi chiar avem) sa le dezvolti.
    daca esti un programator bun o sa te angajeze imediat, insa daca vrei sa fi strateg in compania lor o sa-ti frece ridichea si un an sau doi pina eventual te angajeaza sa te alaturi celorlalti 1000 de super experti strategi pe care ii au.

 3. Remus Reply

  Ma, eu am dat de gard cu cateva biznisuri, ca nu am stiut sa le facsi sau nu m-am inconjurat de oamenii potriviti. Dar nu imi pare rau. Asa am devenit ceea ce sunt azi. un heitar :))))
  Important e sa ai ideea, apoi sa ai oamenii cu atitudinea potrivita. nu iti trebuie cel mai mare expert de pe lume, dar iti trebe omul cu atitudinea potrivita.
  Si cu A M B I T I E !! rara avis frate, rara avis.
  Mai am o chestie cu IOT-urile pe conducta, dar nu o scot la lumina numai daca imi gasesc omenii potriviti.

 4. santamanta Reply

  interesant, note to self:
  “dar cu atitudinea potrivită”,
  “adică să avem grijă ca mediul de lucru să nu ne predispună la anxietăți și psihoze”
  gen:We are all “Amabots” now: Jeff Bezos just perfected the “burn and churn” philosophy that’s sucking American workers dry

 5. Remus Reply

  Poate reusesc pana la anu sa imi testez produsele in 2-3 locuri, sa vad cat de fiabila e ideea si in general sa ascult clientii (PS: clientii mei sunt vacile, la propriu =)))))
  Daca totul merge ok, la anu vin acolo.
  Asta daca nu ma cumpara careva (ce glumaaaaaa)

  Bai, deci azi am dat peste un meserias super tare. baietii de la Campia l-au adus ca sa imi sape o fantana. ai de plm ce spor are la lucru. Si evident ca nu stie sa se vanda. i-am evaluat eu munca, corect.

Leave a Reply to neamtzschantz Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *