Salut, sunt Groparu și, așa cum știu prietenii, sunt o gură spartă. Îmi place să mă aud vorbind chiar dacă nu am absolut nimic de zis.

Am ținut până acum vreo 80 (90?) de prezentări, trecând de la cele corporeit prin evenimente de papioane și fracuri și ajungând la cele în care m-au invitat doar ca să fac publicul să râdă – chestie care, dacă mă citiți, știți că nu-mi iese mai deloc, fără modestie vă zic asta. Și am dat-o de gard cu o tonă din ele și restul mi-au ieșit sub-mediocre.

Știu că inginerii nu sunt cele mai comunicative personaje, și mai știu și că atunci când aveam vârsta lor nu știam nici jumătate din ce știu ei acum. Dar, dacă participi la hackathoane și trebuie să prezinți ce ai lucrat unui juriu, te rog ia în considerare următoarele lucruri pe care le-am observat la hackathonul Techsylvania de anul acesta:

1. Publicul este acolo pentru a fi vrăjit: vrăjește-l! Nu-ți bate joc de timpul lor cu un discurs banal. Caută câteva cuvinte și concepte șmechere și folosește-le.

2. Dacă tot ai stat o noapte întreagă pentru a scrie cod, atunci stai măcar o oră pentru a-ți pregăti prezentarea cum trebuie. Pune pe ea niște iconograme, un cățeluș, ceva. La finalul sesiunii de scris cod, cel puțin unul din membri trebuie să se sacrifice și să construiască prezentarea. Dacă reușesc toți să termine mai repede, atunci nu ar strica să-i implici și pe ceilalți. Cumva. Interactiv.

3. Când vorbești, privește publicul (și juriul) în ochi. Știu, ecranul monitorului și fundul sălii sunt incredibil de sexy, dar trebuie să câștigi audiența și în primul rând juriul. Body language: nu te uita în monitor, ci vorbește liber. Fă ceva cu mâinile: nu le transforma în elice de avion, dar nici nu le ține în buzunar (da, man, știu, ai emoții).

4. Dacă poți, mai adu (măcar) un coleg cu tine la susținere. Dacă poți aduce o fată, cu atât mai bine.

5. Cum începi? Trezește audiența din somn! Cumva! Pune o-ntrebare publicului, sau alege pe cineva în mod special.

6. Dacă nu ai microfon, vorbește TARE. Răspicat. Fă cumva să înțeleagă lumea ce face aplicația!

7. Dacă prezinți un produs, fă un naming și dă-i un nume bun aplicației. Pune numele aplicației/soluției pe fiecare slide, nu veni cu o prezentare din template-ul default. Dă-i un slogan, o identitate vizuală. Pregătește un demo cu ea. Fă un use case.

8. Cronometrează-te înainte și pregătește un grand finale.

9. Știi cum ajungi la performanță? Repetând prezentarea de trei ori. Ăsta este secretul.

10. Învață criteriile de evaluare și construiește-ți conceptul în jurul acestora. Știu că aplicația și prezentarea ta e unică, dar fotbalul se joacă pe goluri și după reguli. Criteriile de premiere de la Hackathon-ul Techsylvania 2019 au fost:

 • Viziune (20%)
 • Originalitate (20%)
 • Execuție (40%)
 • Model de business (10%)
 • Aplicabilitate (10%)

Vă arăt mai jos ideile participanților, așa cum le-am înțeles eu, poate vă inspiră. Cine știe, poate creați și voi ceva aplicație care va schimba lumea într-o bună zi!

1. Virtual office
Idee de ghiseu virtual în care iei legătura cu banca atunci când îți iei o ipotecă, ca să nu mai mergi du-te-vino la banca de 800 de ori, pentru că băncile, ca și statul român, de altfel, sunt un monstru care trăiește din hârtii.

2. Whisperer
O aplicație de banking care adună datele utilizatorului și le folosește pentru a-i ajuta pe bancheri ce ofertă customizată să-i facă oferte personalizate.

3. Tradium – why wait in long bank queues
Un asistent virtual inteligent care ajuta banca sa faca tranzacții pe baza unui model de machine learning. Pe baza lui, banca va ști pe loc exact câți bani îți poate împrumuta și te ajută să și împrumuți online imediat.

4. P2P lending tool.
Singurii care au discutat despre cum au de gând să facă bani cu aplicația și care au făcut un demo. drept urmare, au rămas mai multă vreme la sesiunea de întrebări a juriului.

5. Un tool de evaluare a consumatorilor. 

6. BPay: We do bills, you do business.
Au scos un font uriaș la îndemână pe care scria (trunchiat) AUTOMAT, iar vorbitorul zice: am scrie automate, pentru că pe asta se bazează aplicația noastră, dar nu am găsit un font mai tare decât atât. Mi-a plăcut ideea de a scoate în evidență conceptul.

Aplicație care te ajută să digitalizazi facturile primite. Le faci poză, le scanezi cu OCR. Cu statistici.

7. The House, banking assistant
Dacă ai, ca mine, o mie de carduri la o mie de bănci la care ai datorii, ți-ar prinde bine o aplicație care îți reunifică toate informațiile bancare de la toate conturile pe care le ai și te notifică dacă altă bancă are oferte/comisioane mai bune decât cea curentă.

8. Pinky Banking
Și-au pus numele pe prezentare, au venit toți trei. Aplicația se referă la trimiterea de bani terților folosind date biometrice.

9. Rock Financial
Regret, a trebuit să ies din sală chiar atunci 🙁

10. Tropical Banking
Un asistent îți analizează tiparul de cheltuieli și apoi îți recomandă în ce să investești.

11. Georgie – banking for your kid
Un produs care nu permite tânărului minor să folosească cardul pentru a cumpăra lucruri interzise vârstei lor, cu demo: iaurt da, tutun nu.

12. Cropstock
Un app de farming. Analizează solul, condițiile meteo, climatul și prețul semințelor pentru a găsi cel mai bun moment pentru lucrările agricole.

Câștigătorii sunt aici.

Mâine începe conferința Techsylvania, unde sunt ambasador E.ON, așa că luni și marți urmează alte postări legate de tehnologie. Fiți pe fază, încerc să filtrez numai informațiile care contează (scrise fără emfază).

#eon #tomorrowison #energysolutions #Techsylvania

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 11 comments

 1. ion ion romanul care nu face politica Reply

  Georgi=super buna idee.Cropstok=daca chiar lucreaza OUAU
  Restul:bleah.Exporta riscurile de atac psihing la client,incaseaza bani pe servicii,in conditiile in care banca nu face nimic.
  Ar fi bun un program care sa iti spuna:ai stat 3 ore pe scau,ai solicitat X coloana vertebrala,ai risc Y de hernie de disc,Z de artroza sold=miscati picioarele atatea minute.
  Ar fi bun si un program de calculat greutatile ridicate la sala(dar si la servici).Este ceva la americani dar cu picioare,inchi,pounds.

  • Remus Reply

   Ceasul meu aproape smart (Xiaomi AmazFit) de 320 lei face deja 80% din ce vrei tu.

 2. Remus Reply

  Meanwhile in Campia Turzii Alin si Gabi (frati harnici) s-au dus sa culeaga fier vechi din donatia unui vecin (nu au mers la furat!!!) . Pe traseu s-au intercalat cu unii care i-au acuzat de furt de fier vechi. Intercalarea = batai cu rangile/spital/politie/ amandoi au ajuns in arest.
  Alin (are 20 de ani) e casatorit de curand cu Samira (18 ani, angajata isi intretine familia/mama) o sa scape, ia cu suspendare fiind la prima abatere si nici nu prea exista prejudiciu.
  Gabi, are catre 30 de ani, cu 2 copii mici mici acasa nu mai scapa ca are deja o condamnare la activ.

  Pe scurt sunt oarecum victime, platesc pentru bubele sistemului asta..
  Asta dupa ce s-a intors de la munca din Spania, unde fiind fara minte (asta e adevarul, nu ii prea duce mintea sa faca bizniss), i-au fraierit alti romani, si au venit acasa mai lefteri decat atunci cand au plecat.

  Pe batranul lor unchi eu il aduc la munca la mine, si asa ii sustin cumva si pe ei. Dupa ce scapa Alin il iau din nou la munca pentru ca e serios si harnic foc.

  Realitatea unora e mai diferita decat cea a celor de la Speis ix, din pacate.

  • Kopa_Kopan Reply

   Care “unii” i-au acuzat, si de ce s-a ajuns la rangi?

 3. Remus Reply

  Daca are cineva de donat 2 telefoane vechi, la care sa tina bateria macar 1 zi (2 deja e vis) i-ar ajuta mult de amaratii astia.
  Cartele isi cumpara ei tot timpul (aici inca lucrez cu ei la educatia “nu-ti schimba nr de telefon ca sa poata da lumea de tine”), dar singurul mobil are il au, e praf, cu ecranul spart se aude rau si nu ma inteleg cu ei nicicum. Nu le trebuie FB, Whatsup etc (oricum majoritatea sunt analfabeti funtionali, au 4 sau 5 clase maxim), doar pentru vorbit.
  Fix in momentul asta, eu nu am nici un telefon functional acasa…

 4. Remus Reply

  Mda,
  sambata a venit si un junior de 20 de ani la munca. si transpira non stop.
  Astazi cand au venit din nou baietii, el nu a mai venit.
  Omul e bolnav cu inima, si nu mi-a zis, ca de imi zicea, il menajam un pic.
  Pana mea….

 5. Ady Reply

  dacă-l fac pe Georgie ”iaurt da, jocuri/youtube/draci pictați pe net nu”, ”iaurt da, înghețată/ciocolată/etc doar o dată pe săptămănă” și eventual și pt adulți (da, puștanii peste 18 ani ai familiei care pun mâna pe cardurile neamurilor și fac prăpăd) , eu … nu știu ce fac eu, că nu pot face nimic în afară de a-i aplauda.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *