Sibienii petrece toaaaataaa noaaaapteaaaa
Un grup de oameni de ştiinţă englezi au reuşit să descifreze genomul gropăresc: în poza dată publicităţii se distinge clar o glajă de palincă şi un crihan sănătos de brânză.
La Răşinari, lângă Sibiu, weekendul ăsta s-a sărbătorit ezac acest festival: Festivalul Brânzei şi al Ţuicii.
De la aşa eveniment nu puteam lipsi.
În primul rând, io când revin pe plaiurile natale văd totul roz; şi şi dacă iau ţapă de la un taximetrist sau o iau în mufă prin discoteci, tot mi se pare poetic.
– Cum de au oamenii ăştia aşa case mari? întreabă gaşca de clujeni picaţi din cer în fix miezul festivalului.
– Sibienii îs gospodari, zic io. Foarte gospodari.
Ne luăm un bulz: 10 lei, 200 grame. Înăuntru – brânză cât de la un găinaţ de pechinez.
– A, zic. Şi îs inteligenţi, îi fraieresc pe ăia mai proşti ca ei. E patria lui Goga, totuşi, mai zic.
Ne lom o duşcă de răchiu tradiţional.
– Unde e făcut rachiu’? întreb.
– Aici! zice domnişoara.
– Aici-aici? În câmp?
– Nu, zice, aici – în Sibiu.
– Da? Cine l-o făcut?
– Tata, zice ea. Acasă.
– Unde staţi?
– La bloc, în Vasile Aaron.
– Uite, zic eu, sibienii sunt gospodari şi inteligenţi; şi păstrează valorile tradiţiilor milenare româneşti.
Clujenii râd.
– Nu râdeţi! le zic. Aici s-a născut Cioran!
– Invitaţi de onoare, formaţia Grigore şi Ghiţă din Alba Iulia, care vor cânta cântece tradiţionale sibiene! se anunţă la microfon.
– Vedeţi? zic io. Sibienii aleg întotdeauna cea mai buna ofertă, nu aruncă banii aiurea pe cântăreţi locali când pot aduce p-altul la fel de prost pentru jumate bani.
Piesa de rezistenţă: tocană de oaie. Servea toată familia: o fată de 11 ani, una de 14, mama, tata. Aia de 11 ani vine la mine, şi mă-ntreabă profi:
– Ce doriţi?
– Tocăniţă de beeeeeee, zic io.
– 10 lei, zice ea.
– Vedeţi? zic io. Sibienii îs gospodari de mici, şi de mici sunt crescuţi cu spirit antreprenorial.
Îmi pune într-o farfurioară de plastic 5 bucăţele de tocană. Două degete de varză. Nu am luat şi mămăligă: aveam deja bulzul.
– Tu, fată, zic: 10 lei pe 30 grame de carne? Ia fă bine şi mai pune!
– Nu se poate, zice ea, atâta e porţia.
– Ultima copilă care mi-o vândut oaie la preţ de somon norvegian a fost găsită spintecată în pădurea de la Şopa, îi zic. Fă bine şi mai pune tocană, sau vă iau actele la purecat! Ce-i cu halatul ăsta murdar? Aşa se serveşte? Iei banii cu aceeaşi mână cu care pui varza? Unde-i tac-tu? Plus că – uite, mielul ăsta rotisat arată ca a Grivei. Ei, vedeţi? Sibienii sunt ospitalieri, îţi dau tot ce au ei mai bun pe masă, le zic când fetiţa, cu priviri ucigaşe, mai pune o bucăţică de carne în farfurie – de parcă şi-ar fi pus propriul ei ochi.
Cireaşa de pe tort:
– Cum daţi rachiul? întreb, fincă nu vroiam să plec fără suvenir.
– 30 lei, zice nenea. Pălincă arghelenească, mere la suflet, prună curată!
– Îmi daţi să gust?
– Sigur, zice nenea. Leano! Adă-i la domnu’ să guste.
Leana merge şi deschide portbagajul unei Dacii cu număr de Prahova.
Am făcut stânga împrejur şi m-am tirat, fără explicaţii.
Numa’ de primar sa nu te legi, ca-i de-al nost! 🙂
Acu io n-am nica cu dânşii dar tot de la braşoveni or învăţat arta comerţului…
Hehe, uberfestival gropare, ai grija cu rachiul ca face pofta de mancare si iara dai o galeata de monede pe 3 grame de branza si 2 kg de malai.
fix asa e.. sau îi 🙂 si am stat doar 3 ani in Sibiu
da … mirific! pai la banii aia eu zic ca trebuia sa se ofere si ea tie, doar e criza si trebuie sa atragi clientii! 😀
De la Capitala Culturala Iuropiana, se trage? Stiu si ei un lucru: Prost ii cine da, nu cine cere 😉
(Buei … dar a fost macar bun bulz-u? – poate la anu’ umpli portbagaju la aia rosie cu malai de la vr’un ubermarket, iei un kil de branza, si te faci si tu “sibian” — poate reusesti sa te integrezi si faci si tu un ban …(How hard can it be?)
Băi nene, daca Goga si Cioran ar trai, eu cred ca ar fi mandri de Rasinari :))
Îţi recomand Unicum. Ca digestiv (în termeni elevaţi, cică-i bun la tranzitu’ intestinal) şi nu numai. Pe alocuri poate înlocui chiar şi o techilă 🙂
Bre Gropare, nu te-ai întâlnit şi cu Băse pe-acolo?
Postul ăsta puteai să-l botezi şi “Încleştarea civilizaţiilor”. 🙂
Şi pencă veni vorba, ţi l-am urcat pe ftw.
ma,..si la faza cu tocana ti s-or gatat personalitatile cu care sa le dai in gura? urma “aici o ales sa moara noica, o tzar mai la deal.”
Ai sa-mi bag cu avant; si-or tras si rashinarenii festival zici ? De branza si de tzuika ? 😀
Io credeam ca le shade bine cu varza, mo, gropare 🙂
Cre’ ca de aia s-o intamplat ce s-o intamplat
Da’ macar o iesit vreo tzãrã de bataie ? – ca sa stiu daca o fo fain 😛
hai ma gropare, lasa… asa e in globalizare. in cativa ani o sa mananci branza hochland la stana… si-o sa bei chivas… ciobanesc 🙂
Pana la urma, a fost au ba gustoasa ultima bucata de tocana ? 😀 App, ai manghiat vreun caine vagabond pe acolo? ;;)
Nu conteaza ce maninci ci unde maninci.Nu te pune cu rasinarenii ca nu i de gluma.
he he he…am muscat-o si io anul trecut la festivalul lu’ tuica de la rasinari…m-am fript o data 😉 mi-a fost de ajuns 😛
Bah, nu te mai lua de rasinareni! Facem si noi ce putem:P Oricum halal specie mai suntem…
vrei branza buna? mergi la poiana sibiului, vrei tzuica adevarata, fugi in bihor/maramures, toate la locul lor, rasinarenii is renumiti pentru aracetul din branza, nu stiai?
Fost-a buna tocana de miel? 😛
Cum mai, aracet? La noi e mama si tata branzei. Parol!