Un grup de oameni de ştiinţă englezi au reuşit să descifreze genomul gropăresc: în poza dată publicităţii se distinge clar o glajă de palincă şi un crihan sănătos de brânză.

La Răşinari, lângă Sibiu, weekendul ăsta s-a sărbătorit ezac acest festival: Festivalul Brânzei şi al Ţuicii.

De la aşa eveniment nu puteam lipsi.

În primul rând, io când revin pe plaiurile natale văd totul roz; şi şi dacă iau ţapă de la un taximetrist sau o iau în mufă prin discoteci, tot mi se pare poetic.

– Cum de au oamenii ăştia aşa case mari? întreabă gaşca de clujeni picaţi din cer în fix miezul festivalului.
– Sibienii îs gospodari, zic io. Foarte gospodari.

Ne luăm un bulz: 10 lei, 200 grame. Înăuntru – brânză cât de la un găinaţ de pechinez.

– A, zic. Şi îs inteligenţi, îi fraieresc pe ăia mai proşti ca ei. E patria lui Goga, totuşi, mai zic.

Ne lom o duşcă de răchiu tradiţional.

– Unde e făcut rachiu’? întreb.
– Aici! zice domnişoara.
– Aici-aici? În câmp?
– Nu, zice, aici – în Sibiu.
– Da? Cine l-o făcut?
– Tata, zice ea. Acasă.
– Unde staţi?
– La bloc, în Vasile Aaron.
– Uite, zic eu, sibienii sunt gospodari şi inteligenţi; şi păstrează valorile tradiţiilor milenare româneşti.

Clujenii râd.
– Nu râdeţi! le zic. Aici s-a născut Cioran!

– Invitaţi de onoare, formaţia Grigore şi Ghiţă din Alba Iulia, care vor cânta cântece tradiţionale sibiene! se anunţă la microfon.
– Vedeţi? zic io. Sibienii aleg întotdeauna cea mai buna ofertă, nu aruncă banii aiurea pe cântăreţi locali când pot aduce p-altul la fel de prost pentru jumate bani.

Piesa de rezistenţă: tocană de oaie. Servea toată familia: o fată de 11 ani, una de 14, mama, tata. Aia de 11 ani vine la mine, şi mă-ntreabă profi:

– Ce doriţi?
– Tocăniţă de beeeeeee, zic io.
– 10 lei, zice ea.
– Vedeţi? zic io. Sibienii îs gospodari de mici, şi de mici sunt crescuţi cu spirit antreprenorial.

Îmi pune într-o farfurioară de plastic 5 bucăţele de tocană. Două degete de varză. Nu am luat şi mămăligă: aveam deja bulzul.

– Tu, fată, zic: 10 lei pe 30 grame de carne? Ia fă bine şi mai pune!
– Nu se poate, zice ea, atâta e porţia.
– Ultima copilă care mi-o vândut oaie la preţ de somon norvegian a fost găsită spintecată în pădurea de la Şopa, îi zic. Fă bine şi mai pune tocană, sau vă iau actele la purecat! Ce-i cu halatul ăsta murdar? Aşa se serveşte? Iei banii cu aceeaşi mână cu care pui varza? Unde-i tac-tu? Plus că – uite, mielul ăsta rotisat arată ca a Grivei. Ei, vedeţi? Sibienii sunt ospitalieri, îţi dau tot ce au ei mai bun pe masă, le zic când fetiţa, cu priviri ucigaşe, mai pune o bucăţică de carne în farfurie – de parcă şi-ar fi pus propriul ei ochi.

Cireaşa de pe tort:

– Cum daţi rachiul? întreb, fincă nu vroiam să plec fără suvenir.
– 30 lei, zice nenea. Pălincă arghelenească, mere la suflet, prună curată!
– Îmi daţi să gust?
– Sigur, zice nenea. Leano! Adă-i la domnu’ să guste.

Leana merge şi deschide portbagajul unei Dacii cu număr de Prahova.

Am făcut stânga împrejur şi m-am tirat, fără explicaţii.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 20 comments

  1. un om Reply

    Acu io n-am nica cu dânşii dar tot de la braşoveni or învăţat arta comerţului…

  2. danucblog Reply

    Hehe, uberfestival gropare, ai grija cu rachiul ca face pofta de mancare si iara dai o galeata de monede pe 3 grame de branza si 2 kg de malai.

  3. Ionut Reply

    da … mirific! pai la banii aia eu zic ca trebuia sa se ofere si ea tie, doar e criza si trebuie sa atragi clientii! 😀

  4. Rasta Reply

    De la Capitala Culturala Iuropiana, se trage? Stiu si ei un lucru: Prost ii cine da, nu cine cere 😉

    (Buei … dar a fost macar bun bulz-u? – poate la anu’ umpli portbagaju la aia rosie cu malai de la vr’un ubermarket, iei un kil de branza, si te faci si tu “sibian” — poate reusesti sa te integrezi si faci si tu un ban …(How hard can it be?)

  5. Dan Chichernea Reply

    Îţi recomand Unicum. Ca digestiv (în termeni elevaţi, cică-i bun la tranzitu’ intestinal) şi nu numai. Pe alocuri poate înlocui chiar şi o techilă 🙂

  6. Mihai Reply

    Bre Gropare, nu te-ai întâlnit şi cu Băse pe-acolo?
    Postul ăsta puteai să-l botezi şi “Încleştarea civilizaţiilor”. 🙂

  7. mimiblonda Reply

    ma,..si la faza cu tocana ti s-or gatat personalitatile cu care sa le dai in gura? urma “aici o ales sa moara noica, o tzar mai la deal.”

  8. WhiteWolf Reply

    Ai sa-mi bag cu avant; si-or tras si rashinarenii festival zici ? De branza si de tzuika ? 😀
    Io credeam ca le shade bine cu varza, mo, gropare 🙂
    Cre’ ca de aia s-o intamplat ce s-o intamplat

    Da’ macar o iesit vreo tzãrã de bataie ? – ca sa stiu daca o fo fain 😛

  9. writeman Reply

    hai ma gropare, lasa… asa e in globalizare. in cativa ani o sa mananci branza hochland la stana… si-o sa bei chivas… ciobanesc 🙂

  10. delly Reply

    Pana la urma, a fost au ba gustoasa ultima bucata de tocana ? 😀 App, ai manghiat vreun caine vagabond pe acolo? ;;)

  11. Dana Reply

    Nu conteaza ce maninci ci unde maninci.Nu te pune cu rasinarenii ca nu i de gluma.

  12. Mitza Reply

    he he he…am muscat-o si io anul trecut la festivalul lu’ tuica de la rasinari…m-am fript o data 😉 mi-a fost de ajuns 😛

  13. anya Reply

    Bah, nu te mai lua de rasinareni! Facem si noi ce putem:P Oricum halal specie mai suntem…

  14. schuffie Reply

    vrei branza buna? mergi la poiana sibiului, vrei tzuica adevarata, fugi in bihor/maramures, toate la locul lor, rasinarenii is renumiti pentru aracetul din branza, nu stiai?

Leave a Reply to Dan Marginean Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *