În seara aceea fierbinte de august 1961, generalul de patru stele
Nguyễn Văn Thiệu

şi generalul de trei stele
Ngo Dinh Diem

din Armata Vietnameză de Eliberare discutau strategii pe un ton mai aprins ca niciodată, aplecaţi peste o hartă a regiunii Lam Dong. Sorbeau o vodcă rusească primită de la Leonid Brejnev şi gesticulau peste masă cu trabucuri venite direct din Havana, Cuban export, rulate pe pulpă de cubaneză negreasă, grasă şi frumoasă, cu aromă de afine tropicale.

– Eu zic să ne repliem, să căutăm un câmp deschis şi să lansăm un atac împotriva poziţiilor americane! scuipă, plin de elan revoluţionar, Nguyễn Văn Thiệu.
– Băi Nguyễn, n-am avea nici o şansă: nu avem soldaţi, ăia puţinii pe care-i avem nu au uniforme, nu au bocanci, ba chiar nu au nici puşti, nu vezi ce proaste-s AK 47-urile ăstea primite de la Beijing? Că tragi către americani şi glonţul merge invers şi-ţi intră ţie-n ochi, ce draci beţi de atacuri visezi tu?
– N-or mai trimis românii Kalash-uri din elea bune, de la Cugir?
– N-or mai trimis, că-s chitre sovietice şi ăia: după ce semnezi contractul, trebuie să le dai şpagă ca să-l onoreze.
– Urât! Urât-urât…Cu blindatele cum stăm?
– Păi avem fix un ataş de motocicletă, dar fără motocicletă.
– Nasol. Atunci vreau să-i atacă frontal cu avioanele noastre de vânătoare. Să câştigăm supremaţia aeriană.
– Băi Nguyễn, ascultă la mine: noi avem nişte băşite de MIG 3 vechi, patru la număr, primite de la ruşi pentru că deja au peste 18 ani vechime, tu vrei să ne luăm în luptă aeriană cu McDonnell Douglas F-4 Phantom II-urile americane?
– Ce, şi cu avioanele stăm prost?
– Dăh! Cu toate stăm prost!
– Deci nu putem ataca nici măcar maritim? Să scufundăm batâr vreo 4 portavioane americane, pentru gloria comunismului???
– Cu ce, bă Nguyễn, cu ce, tu eşti îngrămădit? Avem fix patru bărci cu vâsle, un yacht cu harpon de balene confiscat de la un cuplu de pensionari norvegieni (şi noi n-avem balene prin mările noastre!) şi o hidrobicicletă; atât, nu ştiu ce tot visezi tu.
– Şi atunci cum câştigăm războiul ăstaaaaaaaa… :((((((

Şi Nguyễn începu să plângă cu lacrimi mici din ochii săi mici de vietnamez mic, care picurau peste singura hartă a Armatei Vietnameze de Eliberare, făcând-o şi mai #săracă.
– Băi generale Nguyễn! zise generalul Ngo. Hai să abordăm lupta noastră altfel.
– Adică?
– Păi, hai să nu intrăm în lupte directe cu nebunii ăştia de americani, că ăştia au mai multe vite-n Texas decât avem noi dolari să cumpărăm armament. Hai să ducem, frumos, un război de gherilă şi să nu ne încleştăm cu ei în bătălie. Împânzim ţara cu capcane, sabotăm cât putem, îi atacăm mediatic, sponsorizăm hippioţi Roşia Montana de la ei, publicăm advertoriale pe Sputnik.md… şi, în vreo câţiva ani, reuşim!
– Dar, generale Ngo… un război nu se câştigă aşa! Un război trebuie purtat pe câmpul de bătălie, în tranşee, cu sacrificii şi sânge şi jertfe… să apari în manualele de istorie!
– Băi generale Nguyễn, vrei să apari în manualele de istorie, sau vrei să câştigi? Lasă naibii câmpurile de bătălie şi sângele şi gloria, că nu ţine aici… alea-s de manual, rahaturi propagandistice. Un război e mai complicat, trebuie câştigat cu orice preţ… înţelegi?

Şi, după câţiva ani buni de lupte total diferite de orice alt război purtat de glorioasa armată americană… după ce vietnamezii i-au tăbăcit pe imperialişti la fundic, la semnarea tratatului de pace, generalul suprem al Armatei Vietnameze de Apărare s-a întâlnit cu generalul suprem al Armatei Americane Invadatoare… care nu s-a putut abţine să nu-i spună, de la obraz:
– DAR ŞTII CĂ NU NE-AŢI ÎNVINS NICIODATĂ ÎN LUPTĂ DIRECTĂ, NU???

La care generalul vietnamez i-a răspuns:
– Da, dar asta nu contează absolut deloc.
(dialogul ăsta e #truestory, nu mai găsesc acum sursele pe interneturi)

No… cam asta e părerea mea acum, că tot se discută foarte tare pe interneţi despre ce să facem: eu şi familia mea tradiţională stăm acasă de referendum.

Ştiu că democraţia învinge prin mijloace şi strategii cinstite şi transparente şi adevărate, dar şi refuzul de a participa la o mizerie ca referendumul ăsta ţine de mecanismul total democratic al boicotului, arză-i-ar focul cu referendumul lui Dragnea, care e total nepotrivit în secolul ăsta. Şi, da, aşa cum vă spun acum, senin, că boicotez, la fel vă voi ruga să mereţi, plm, la vot la alegerile de orice alt fel – europene, parlamentare, prezidenţiale. Şi nu, eu zic că nu e ipocrizie să tratez două tipuri de alegeri-slash-referendumuri diferit.

Trebuia să mergem la ceva aqua park cu familia mea tradiţională care nu urăşte homosexualii, pentru că avem prieteni dragi printre ei, dar pe nevastă-mea o luat-o ceva sciatică fix între intervalul de a confirma rezervarea la Oradea şi termenul limită de a mă înregistra ca observator la referendum, deci altfel decât pe blog nu mă pot implica; dar referendumul ăsta e aşa o glumă proastă, şi eu, Groparu, sunt atâta de expert în glume proaste, că aleg să #boicot. Şi da, mă, da, dacă păţim ceva accident mortal eu şi nevastă-mea, prefer ca fiu-meu să fie crescut într-un cuplu queer cumsecade decât într-un orfelinat. Că la soru-mea în Germania n-aş vrea să crească, că iese prea neamţ, şi dacă-l cresc bunicii de la Sibiu, parcă n-aş dori, că deja e dezastru dacă-l fac şi pe ăsta micu ca pe mine, că e plină ţara  de bloggeri de succes, hahaha, nu mai trebe încă unul.

Iar despre bunicii de la Oaş prefer să nu mă pronunţ, că de acolo va ieşi prea aprig, prea bătăuş de albanezi (ăia grei din Albania, nu din cumsecadele judeţ Alba + urmează şi postările elea!) şi parcă l-aş dori mai hippie, aşa – dar e fix treaba lui ce-a face, cine-s io să mă bag şi să-i spun lui ce să facă de la 18 ani în sus?

(pozele de mai sus sunt de pe Wikipedia, mai puțin ultima)

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 64 comments

 1. Dan Reply

  Gropare o sa scriu pe limba ta: te-am scos de la inima me! Ce e cu mizeria asta de ultima fotografie?! Cui se adreseaza semnul ala obscen? Cortului sau copiilor de deasupra lui? Ce mandru trebuie sa fie Groparelul de tatal lui. Rusine!!

  • Groparu Reply

   I can live with that. Meri și votează cu alți bloggeri, e plin internetul de ei.

 2. Atti Reply

  Gropare, fain, frumos si adevarat ce zici tu, dar tot cred ca e o greseala. Sa le luam pe rand.

  1. Fortele luminii nu au crezut că se va ajunge la referendum. Nu s-au pregătit de el. În consecință, aleg să nu se prezinte. De unde vin două concluzii: o opoziție în permanentă reacție la ce face PSD nu va câștiga veci nimic și că deconectarea de la realitatea din jur e tot mai mare, având în vedere că nu pe noi trebuie să ne convingă să votăm negativ sau chiar boicot. Iar în offline nu am văzut absolut nimic contra, dar pentru PSD este plin plin plin.

  2. Codul civil e cum e, deci meciul e cu miză zero pentru scopul declarat. Ei bine, dacă propriu zis tot nu pierzi sau câștigi nimic din acest exercițiu, poate e util să extragi din ea două chestii: re-învățatul populației cu mersul la vot și o numărătoare sinceră asupra cine suntem de fapt. Prima te ajuta în viitor, a doua îți spunea dacă merită să te lupți sau ne uităm către alte plaiuri? Adică degeaba o ținem noi sus și tare că flower power, make love not war, love is love, dacă 70% ar dona benzina pentru rug la curcubeu.

  3. Îți amintești de cele două referendumuri avute în trecut? La primul, Băse a tras tare, s-a luptat și a rezolvat din încheietură. La al doilea, nu mai avea suport, a tras tare către boicot. Referendumul ăla nu a fost validat, dar era clar că a pierdut. Rezultatele au fost două mari și tari: la alegerile de mai târziu, lecția proaspătă cu ne-mersul la vot și-a făcut din plin efectul, iar rezultatul propriu-zis oricum nu a contat pentru că toate tembeliziunile fluturau cifra de cât s-a votat pentru.

  Până la urmă tu ești un optimist, chiar idealist. Dar o bați de gard constant: lansezi apeluri către CETĂȚENI, când noi abia suntem o POPULAȚIE.

  PSD&Co, așa nasoi cum sunt, înțeleg perfect cu ce material lucrează. Voi nu și nu, că e Batman.

  • Groparu Reply

   E, uite că le-am tras-o. Rectific: și-au tras-o singuri. I-a mâncat undeva, cum s-ar zice.

   • Atti

    Dacă tu crezi că asta a fost un câștig și i-am ciuruit, ești mai naiv decât pari 🙂 Ar exista ceva motiv de bucurie dacă forțele hashtag câștigă în urma unei campanii la firul ierbii beton pusă la punct.

    Dar ca să sărbătorești faptul că Cpf&Co au fost mai proști decât opoziția, ei bine, aici nu văd nici un motiv de mers la băute.

 3. remus Reply

  Gropare, vorbesti foarte urat. nu iti face cinste. sa iti fie rusinica.
  Cu dan ai fost de-a dreptul penibil. si ziceai ca ai educatie..

  In fine. ce nu pricepi tu (si altii) in chestiunea asta este asa: Azi maine, iti vine o “directiva” la scoala la fiul tau unde niste raspopiti sa le explice la ora de sexologie ca noul standard de “iubire” “parteneriat” presupune ca e ok sa te tii de mana cu alt baiat, ba sa ti-o bage in gat unul, sa iti exprimi sentimentele fata de el, baiat fiind. si copii sunt fragili. si ei nu au discernamant, mai putin chiar decat fetele de 17 ani cand fac sex.

  Este vorba despre impunerea de standarde. noi trenduri = noi standarde. sa fii om normal o sa fie penibil in lumea asta.

  Precedentul este ca acum australia se gandeste dezincrimineaze incestul. sau oare era Scotia? Pe bune? si cica e evolutie?

  Asa incep toate involutiile:
  – cand au aparut comunistii au primit drepturi! au fost favorizati. si ce bine au realizat?
  – cand au aparut nazistii, au primit mai multe drepturi ca si restul. era cool sa fii nazist, nu ca fraierii aia normali. ce zice istoria? de ce nu s-a luat atitudine?

  Ca ne refeream la involutie: nu tot ce vine din vest presupune ca reprezinta o evolutie si trebuie sa inghitim orice. magaria asta cu impunerea standardelor gay (ca despre asta e vb) e o involutie a speciei umane. si a celor ce o sustin. noaptea mintii.

  Ai filmat usturoi. La pariu ca reprezentatii acelei clase sociale, au mai multe drepturi (in societate) decat ai tu ? vrei sa iti demonstrez sau faci apel la ratiunea ta si taci ?

  Asa va fi si cu gay-i. o sa impuna incet incet standardul lor la toti. De exemplu, in canada s-au scos de pe toate dormularele apelativul de domn/doamna. ca sa nu fie stresati cei gay. cred ca nu ti-i se pare normal nici tie.
  o sa o dai pe aia cu copii care mai bine sa fie adoptati de familii de gay decat sa stea in centre. Ia zi tu, ca tot esti cultural, ce zic psihologii din vest despre practica asta? sau te faci ca nu vrei sa stii.

  • alunelu Reply

   Ce intelegi prin “dezincriminarea incestului”? Nici la noi “incestul” nu e sanctionat penal, e considerat numai ca agravanta in cazul altor infractiuni, de ex. viol. Nu exista infractiunea de sine statatoare “incest”, deci nu ai ce dezincrimina.
   Referitor la ce invata copiii la scoala, in cadru organizat, chiar si acum sunt unii care le zic unor persoane “fragile, fara discernamant” ca exista undeva un barbos care sta permanent cu ochii pe ei, si daca fac vreo prostioara, mananca carne miercurea si vinerea, nu-si fac cruci cand trec pe langa anumite ziduri etc. o sa ajunga sa arda pentru vecie in cazanele iadului. Din cauza ca barbosul ne iubeste mult de tot. Asta nu e grav?

   • alunelu

    Pai nici nu trebuie, nu cumva sa tocesti neuronii. Mintea trebuie sa ramana odihnita, se stie.

   • mac gregor

    alunelu, nici eu nu stiu mecanica auto, dar macar nu deschid gura. Religia e cu totul altceva decat aiurelile de facebook.

   • alunelu

    @mac gregor: ce se invata la scoala e religie? De aia s-a sinucis un copil de 10 ani cand a murit taica-sau, ca a vrut sa se intalneasca iar cu el in Rai. Atat a priceput el: toti murim -> ne ducem in Rai. Sunt prea necopti pentru ce se preda acolo, iar cei care predau nu fac nici un efort sa ajunga la nivelul lor.

   • Gabi

    Asta cu ce nasol e in Canada din cauza gay-lor si drepturilor lor, nu e prima oara cind citesc in comentarii romanesti. Ce sa zic, da mai, ar fi nasol sa ajunga Romania ca si Canada, deci voteaza cum trebuie 🙂

   • Groparu

    Să nu-i uităm pe românii emigrați în tot felul de țări unde se șochează de câte drepturi au minoritățile (inclusiv sexuale), apoi cer abolirea drepturilor acestora, în timp ce se declară revoltați de musulmanii care cer Sharia în țările adoptive din vest.

  • Groparu Reply

   Remus, ai comentat 100% după propaganda CpF, ești cumva Papahagi sau Mike neamțu sub alias? Ai vomat aici o avalanșă de argumente neștiințifico-dar-fantastice și după ce intri cu bocancii în viața unor oameni tot tu te aștepți la respect. Ai vorbit vreodată cu vreun gay asumat (nu, nu din ăla cu tricou plasă verde peste sfârcurile cu piercing – ăia-s echivalentul fundamnetaliștilor ortodocși, numai că pe invers)? Da? Ai făcut nițel research înainte de a pune umărul la îngrădirea drepturilor unei minorități? Sau preferi varianta comuniștilor (băi, făceau pușcărie pe vremea aia!!!!) și a naziștilor, în numele sfintei cruci?
   Las-o-n franzelă de parabolă cu drobul de sare, că dacă e vorba de asta scot și eu din mânecă o tonă de pilde cu înalți prelați mizerabili și în numele lor pot cere interzicerea religiei în România. Chiar, cum ar fi?

 4. mac gregor Reply

  Nu inteleg ura asta, gropare, sub absolut nici o forma. Faza cu degetul arata ca ai luat-o pe aratura de data asta.

  • alunelu Reply

   Nici mie nu-mi place poza de la sfarsit. Focusul e pe cort, in loc de deget.

 5. Groparu Reply

  Băi copii, ce naiba e cu voi? Stau și mă gândesc cum Satana puteți pune botul la mizeria asta de referendum, pumnul ăsta în gură în mod absolut gratuit, o cheltuială imensă și nepotrivită pentru o chestie care nu va schimba absolut nimic? Dacă se cere, cu adevărat, părerea poporului, de ce nu se face cinstit, fără atâtea schimbări imorale pe ultimii metri de cursă?
  https://www.g4media.ro/romanii-cu-domiciliul-declarat-in-strainatate-scosi-din-calculul-cvorumului-la-referendum-va-fi-mai-usor-de-validat-baza-de-raportare-scade-cu-peste-200-de-mii-de-voturi.html (și vă îngrop în linkuri, dacă vreți)
  Aveți copii? Educați-vi-i cum trebuie și nimeni nu o să-i învețe tâmpenii. Oricum vor afla de pe Internet și de la copiii mai mari chestii cu mult înainte ca voi să apucați să li le explicați. Oricum, dacă pruncul se naște gay, apăi o să facă chestii cu alți membri ai aceluiași sex oricât de mult vă dați voi cu curul de pământ. Sau preferați să se sinucidă, ca băiatul lui Florin Călinescu, pentru că știe că nu-i veți accepta niciodată ”deviația”? Live and fucking let live.
  Și, indiferent de ce spune o carte, NU AVEȚI DREPTUL să intrați cu bocancii în relația liber consimțită dintre doi adulți. Plus că lui Iisus (știți voi, băiatul ăla care a murit și pentru voi, și pentru noi, și pentru gay, pentru că ne iubea prea tare) preferințele sexuale nu i s-au părut a fi un subiect suficient de important pentru a-i dedica vreun verset, măcar. Spuneți voi unde pana mea e iubirea pe care o propovăduiește Mântuitorul in referendumul ăsta de kko și în valurile de ură pe care le descopăr până și aici. Că până acum numai de drobul de sare citesc, și știm cum se numește povestea cu drobul de sare.

  • Dan Reply

   ,,Bai copii”…Care copii? Aceia spre care-ti indrepti degetul in poza? Mai bine ti-ai cere scuze!

  • Catrina Reply

   Nu am mai comentat de ceva timp, chiar daca citesc zilnic. Nu inteleg, deloc!, de ce am gasit atita violenta si aici, stiam ca ai cititori cu +IQ, nu cu -. Stiu ca imi voi lua injuraturi maxim, dar nu imi pasa. Tu, Gropare, ai venit cu argumente, se vede ca este un articol muncit. Sa spui, doar, nu te mai citesc, cere-ti scuze, bla-bla-bla, fara sa ai si argumente pentru ce ar trebui sa iti ceri scuze (scuze eu, acum, dar sa iti ceri scuze pentru ultima poza, ca ai un deget ridicat si insulti copiii, mie mi se pare o argumentatie puerila), mie mi se pare deplasat si chiar le urez drum bun de pe blogul tau. Eu voi continua sa intru, zilnic, imi aduci zimbetul in inima dupa o zi corporatista. Multumesc ca existi, Gropare!

   • Dan

    Catrina, daca degetul respectiv ar fi fost indreptat catre gura ta ti-ar mai fi adus acelasi zambet in inima? Ma indoiesc!

   • Groparu

    @ Dan, cititoarea Catrina nu pare genul de om înjurabil. Catrina pare a fi un om inteligent care nu scuipă cu venin atunci când nu e de acord cu bloggerul sau cu oricine altcineva. De aceea, posibilitatea ca cititoarea Catrina să primească de la mine un degețel mijlociu tinde spre zero.
    Să revenim la tine un pic, totuși. De ce alegi să iei din context fix ceea ce te jignește, ignorând the big picture? Ce spune asta despre tine? Ce spune reacția ta vizavi de ”fuck the referendum”, că sigur ți s-au umflat venele la tâmple? Oare merită atâta consum o cauză de doi lei? Întreb și eu.

   • Dan

    @Catrina, te rog sa ma ierti. Am fost mojic!! Nu am nici-o scuza!
    @Gropare, cauza nu e de doi lei. Din pacate atunci cand s-a facut constitutia nu s-a luat in considerare ca moralitatea tarii asteia va ajunge atat de jos, lucru la care, cu rusine o spun, am pus umarul si eu. De ce nu sunt de acord cu boicotul? Pentru ca aceasta libertate de a vota s-a platit cu sange la propriu. Nu crezi? Fa-ti timp, vino la Bucuresti si da o tura pe la Cimitirul Eroilor si explicale parintilor mortilor ingropati de acolo ca copii lor au murit degeabat. De asta sunt atat de vehement cateodata.
    P.S.
    Odata cu sfarsitul referendumului observ ca noi cei care am votat pentru ,,familia traditionala” am devenit o minoritate. Asa ca te rog ca pe viitor sa incerci sa ne respecti drepturile. Sper sa nu mai vad violente de limbaj sau semne obscene la adresa niciunei minoritati, inclusiv a noastra ,,a minoritatii familiei traditionale”.

   • Groparu

    Ce să zic, o dau amu pe Codrin ștefănescu: vă vom trata ca pe o minoritate, vă vom pune în rezervații și vă vom hrăni ca pe zimbri, iar când sunteți suficienți, vă dăm drumul în păduri!
    Și amu, fără glumă: dacă ți-aș spune că nici eu nu sunt neapărat de acord cu căsătoriile și adopțiile homosexuale, ce ai zice? Dar astea sunt infinit mai puțin periculoase decât încercarea asta eșuată și patetică de a ne învrăjbi cu un non-subiect. Și atunci am luat poziție. Și o voi face din nou, dacă se vor lua careva (pesedeii, neo-naziștii, legionarii sau hipsterii lui Nicușor Dan) de minoritarii ortodocși, de pildă. Sau de orice alt fel.
    Hai că putem și dialoga ca oamenii (uneori). Eu zic să ne concentrăm pe asta.

 6. DanC Reply

  Astia care va ofuscati, Bo$$ v-a spus “copii” ca sa fie easy/polite. De fapt vroia sa spuna ceva mai rau. Si meritati.

  @Bo$$: Ai perfecta dreptate, referendumul asta e un mare kkt. Doar confirma ca santem o natie de batuti in cap. Om fi noi individual destepti si devreme acasa, dar ca grup social/natie – santem iremediabil tampiti.

  Una, ca n-ai absolut nici-un drept sa decizi ce vor sa faca liber consimtit doua persoane adulte in dormitorul lor. De fapt chiar e posibil ca dupa referendum, Romanika sa fie non-UE dpdv juridic. Pt ca cel putin o lege va fi incompatibila cu standardul minim european.

  Doi, azi am vazut – intrebarea e de tot kktul, cica “Sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma aprobată de Parlament?” 🙂 Hahahahha, care “lege”, tata? + e vb de “revizuire” a Constitutiei intr-o forma care o sa fie ahaa-in-viitor aprobata de Parlament. Deci baetii-de-bine au sa adune ambele camere si-au s-o reguleze pe coana Constitutie cum vor ei. Pt ca au sa bage, daca doamna Constitutie tot e deschisa, ce vor ei. De ex sa nu mai fie remarci urate/”necuviincioase” la adresa onor-demnitarilor, sa fii judecat (daca esti demnitar) doar la Sfantu-Asteapta si alte “maruntisuri” de-astea. Or fi promis ei ca o deschid numai pt “familie”, dar asa se vede ACUM, atunci cand o vor deschide pt “update”, problemele “arzatoare” au sa fie mai multe.

  Altfel nu vad de ce pesedeii se agita asa tare? Pt ca problema e ZERO. E ca si cum ai face referendum cu intrebarea “e cercul rotund?”

  Uite idee de referendum: sa fie scos PSD in afara legii pe motiv ca e anti-romanesc? Da sau Nu.

  Dar nu, santem prea prosti. Noi mestecam firimiturile aruncate de Dragnea&co + catelusul din poala lor, BOR.

 7. Atti Reply

  Draci. Nu putem să fim sinceri și să zicem: băi copii, asta o pierdem? Noooooooooo. Ne băgăm în anecdote despre Vietnam și povești cu pești cu niște acrobații logice de îți stă mintea. Și ne legăm de o poză cu un deget în timp ce purtăm discuții cvasi-juridice când e clar că îi doare la banană atât de lege cât și de orice aplicare a ei.

  Asta se cheamă deconectare de la realitate. Sunt curios doar de costurile ei.

  • Groparu Reply

   Păi, vo 40 de mileoane de cocostârci. Ca să ne înjurăm pe net.

 8. neamtzschantz Reply

  hahaha, astia care se agita despre degetul ridicat, hahaha. ipocrizie maxima si timpenie lucie.
  pai ba desteptii mulii mele, cupluri homosexuale cu copii exista cu nemiluita. lesbienele sint homosexuali si foarte multe dintre ele s-au lasat insamintate artificial, au nascut un copil si-l cresc in cuplu homosexual. m-am tot uitat dupa gaura din cer si n-am vazut-o.

 9. Mitica din Sibiu Reply

  Nu am pretentii, sunteti mult mai destepti…

  1. Costul referendumului – spitale, autostrazi si alte cele….democratia se plateste, odata ce 3.200.000 de oameni au semnat, musai sa-i bagam in seama si pe cei cu “fara penali”, desi initiativa este neconstitutional de politica (cand Basescu si-a batut joc de “voi” cu referendumul CONSULTATIV de aproape 300 de parlamentari, ca sa castige alegerile prezidentiale, v-ati plans pecuniar ?);

  2. Referendumul lui Dragnea – daca asa-i, musai sa merg pt ca n-am votat niciodata cu PSD-ul;

  3. Degetul Groparului – trebe sa va zic ca-l cunosc de vreo 35 de ani si sigur s-a referit la “cortorari”…e un om prea frumos sa gandeasca altfel…garantez, desi opiniile noastre au fost si sunt opuse perpetuu…aici e minunea zilnica;

  4. Pentru initiati : apa e uda ? Atunci asa e si cu referendumul (a/iluzie DanC)…nu poti nega natura umana cu pretentia ca esti deschis la minte;

  5. Pentru initiatii initiatilor : daca tot e definita in Codul civil, de ce sa nu fie prevazuta in Constitutie ? Daca tot e degeaba, de ce va opuneti ?

  6. Dragnea : nu va dati seama ca raul poate pleca ? E greu sa gasiti altul ? (Reiterare aproximativa a pct-ului 2);

  7. Copilasi : puteti sa acceptati macar ideea ca un cuplu gay sa creasca un copil care nu a consmitit la asta pentru simplul motiv ca nu are discernamant ? (Daca imi ziceti cu monoparentala, cu sotia batuta si cu tatal alcoolist, mereti in Rusia !). Naivitatea si ignoranta chiar ucid suflete ! Daca nu e in Constitutie, politica culmea liberala a “pasilor marunti” are un final retiric : prin procese CEDO, parteneriatul civil va fi echivalat cu familia…

  8. Intrebarea referendumului : art. 7, alin. 1 din Legea referendumului nr. 3/2000 obliga sa pui fix intrebarea de azi, altfel e nul…zevzecii(a/iluzie DanC) care spun ca se face altceva, sa fie sanatosi, ca au nevoie !

  9. Groparu’ : dragul mieu, iti pun intrebarea imbecil-recurenta…ce ai face daca ficiorul tau iti va spune, la pubertate, ca e gay ? Sunt convins ca ai face ca mine…adica, nimic, cu mentiunea ca l-as iubi mai mult ! De ce iti negi felul de a fi pentru niste etape efemere din viata ? Ca sa fii contra ? Nu cred…si sunt credincios…aia cu bocancul si cu pumnul in gura seamana cu berea fara alcool. Nu anula truismul de dragul superficialitatii !

  10. Stii ca te iubesc, de aia merg la referendum (apropos, e prima initiativa cetateneasca pornita de jos in sus din istoria Romaniei…chiar si numai pentru asta, nu-l poti boicota, ci sa-l respecti);

  11. Discriminare : nu poti discrimina un drept care nu exista ( e interzis deja implicit in Codul civil), atunci de ce LGBT-ul nu a atacat, pana acum, la CECO treaba asta ?

  12. Propaganda LGBT : ia’ ziceti vreunul ca va place !!! Prozelitismul e justificat in lipsa adeptilor negenetici ?

  13. Ghinion : Jesus Christ – s-a nascut dintr-un barbat (dar ce Barbat !) si o femeie…again, apa-i uda, ceru-i albastru…vara…auzi ! Cand un barbat iubeste o femeie, se-mprecheaza ingerii-n zbor…

  14. Mantuitorul a propovaduit iubirea si s-a sacrificat pentru pacatele noastre lumesti (pidosnicia e unul dintre ele)…ce ne facem cu “repetabila povara” ? Nu exista verset pentru ca “apa e uda”….

  15. Concluzie : e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune, insirand cuvinte goale, ce din coada au sa sune…

  • Groparu Reply

   Dumitre, iar mă pui să discutăm chestii pe net în loc să le discutăm față-n față, la o bere! Uite, n-a fost să fie. A picat. Se pare că nici pentru Dumnezeu referendumul ăsta nu a fost prioritate.

 10. Radu Reply

  Gropare, sunt absolut uimit sa vad partea asta a cititorilor tai.
  1. Sa consideri gestul sefului ca fiind facut fata de copii este ca si cum ai gandi cu talpa de la opinca. Iar sa le si asociezi in cuvinte spune clar cat de murdara era talpa aia.
  2. Cei care au pus copii in toata mizeria de afis asta denota doar josnicie si manipulare grosolana. Ce treaba au copii cu homosexualii? Va duce minte sa asociati cele doua notiuni? Si pentru ce aparati? Voi sunteti aia confuzi si nu aveti nici o logica.
  3. De unde frate atitia copii fara adapost daca noi suntem doar familii traditionale? De unde va intreb? Adica problema este ca ne fura copii. Asat se cheama manipulara josnica si lasa perplex pe oricine cu IQ mai mare de 2. Nu poate biserica sa aiba grija de cei cu probleme daca vrea sa fie cea care ordoneaza vietile oamenilor? Pai pare ca nu ca ajung banii pentru masini. Sa nu incep sa povestesc despre cum vedeti voi religie ca fiind bolboroseala scoasa de niste popi jegosi si rai la suflet. Rar mi-a fost sa intilnesc oameni printre ei.
  4. Cum poti lasa sa modifice legi oamenii care sunt azi in parlament? Oameni care cu greu au terminat o scoala. Aduceti-va aminte pe cei care cu greu reuseau profesorii sa ii ajute sa treaca clasa la liceu. Asa o stiu eu pe Olguta. probabli si voi stiti cativa. Ei decid azi viitorul vostru financiar, educational si familial. Cum as putea sa ma incred in vreo vorba de-a lor. Voi cum puteti?
  5. Mai oamenilor voi intelegeti evolutia din jurul vostru? Vad raspunsul deja rasfoind postarile de azi.
  Nimic de adaugat altceva decat ca multumesc lui Dumnezeu ca sunt departe de tara astora. Ca de prieteni mi se rupe sufletul la cate vor avea de indurat

  • Groparu Reply

   Mulțumesc de comentariul edificator, tizule.
   Hai că a trecut cu bine. Nu suntem nici noi chiar din văgăunile istoriei și uite că avem măcar delicatețea de a nu ne băga prea tare în chestii care ne depășesc puterea de înțelegere, oricât de mult gât fac unii fundamentaliști.

 11. neamtzschantz Reply

  ba mitica, gizaz al tau nu s-a nascut dintr-un barbat si o femeie, ci potrivit mitologiei biblice din duhul sfint si o femeie, care desi a dat nastere unui baietel si apoi inca unul a. ramas virgina.
  apoi ba mitica, duhu asta sfint nu stiu nici teolgii ce e exact, e si o stiinta teologica numita pneumologie care se ocupa cu dezlegarea inca nedezlegata a misterului numit duhul sfint. trec cu lejeritate peste faptul ca crestinii cind isi fac cruce si se inchina o viata intreaga unei treimi sfinte nu stiu exact la ce se inchina pentru ca tema duhului sfint e depaqrte de a fi eludata de teologi care inca din antichitate se cearta asupra ei.
  ba mitica, cind isus si inaintea lui chiar dumnezeu a spus sa-ti iubesti aproapele ca pe tine insuti nu a spus sa-ti iubesti aproapele heterosexual, ci aproapele si atit. tot o porunca e sa nu-l judeci pe aproapele tau. e clar ca asta-i jobu lu dumnezeu, nu al tau, jobul tau e sa-l iubesti pe aproapele si atit. deci voi crestinii lu peste prajit incalcati simultan doua porunci la referendumul asta cind participati.

  • Groparu Reply

   Habar n-am. Sper ca fiu-meu să știe deja treburile astea când îl cred eu suficient de copt, nu să le-nvețe din manuale. Dar ai văzut manualele de religie??? (pentru că și BOR are progresiștii ei, dacă nu te rogi mama ajunge la spital etc – și de ele nu am scris nimic încă).

 12. Romi Reply

  Diem ala,nu prea avea treaba cu Armata de Eliberare,a fost presedintele Vietnamului de Sud si a fost sinucis dupa o lovitura de palat.Cat despre referendum,am o varsta care-mi permite sa sper ca voi da coltu’ inainte ca aderarea la LGBT sa devina obligatorie..

 13. Mitica din Sibiu Reply

  Ba șanțu-n neamț, o fi vorba de duha sfanta…era o metafora naiva, dar nu pt naivi. Tu judeci toti crestinii si te iei de mine, chiar n-ai probleme la referendumul tau din capsor ? Sau, ce zici ? Du-te-n referendumul meu…ai timp 2 zile, o ocazie unica-n viata, piate iesi din sant…
  Temele cu biserica, cu autostrazile si cu cheltuiala mare nu fac decat sa confirme lipsa de argumente serioase, iar, cei care nu au inteles inca…uauuu, e deja cronic…

 14. Dan Reply

  Vezi Gropare unde duce arta ta vizuala? Mai bine ramaneai la scris. Banuiesc ca ar fi fost prea vulgar chiar si pentru tine sa te exprimi in scris. De asta ai ales fotografia, nu-i asa?

  • Groparu Reply

   Nu e artă vizuală, e un fuck you cinstit pentru o mizerie de referendum. Dacă voi alegeți să o luați altcumva, e fix treaba voastră. Beauty is in the eye of the beholder.

 15. alunelu Reply

  Chiar nu vede nimeni ca reclama cu copii e pe un bloc la cateva zeci de metri in spatele cortului, si respectiva reclama e la Kaufland, nu are treaba cu referendumul?

  • Groparu Reply

   Nu, pentru că luăm numai ce convine din orice, cu condiția să ne simțim ofensați de orice.

 16. mac gregor Reply

  Gropare, suntem in weekend, n-am sa-ti irosesc timpul, trec direct la concluzii.

  Sunt alaturi de tine in tot ce inseamna Occident & model occidental pana la aprox 1980. Valorile acelea s-au dovedit a fi solide, au creat o jumatate de lume puternica. Le vreau in continuare.

  Ce s-a intamplat insa dupa 1980, sa-i zicem progresivism, cu asta nu vreau sa am nimic de-a face. Dar cum zicem noi, ca America e viitorul si noi suntem cu o suta de ani in urma. In cazul asta am vazut viitorul si nu vreau sa fac sa am nimic de-a face cu el.

  De cand sunt progresisti, modelul occidental nu a facut decat sa piarda putere economica si aliati. Au pierdut din sfera lor de influenta:
  – Rusia
  – tot Orientul Mijlociu
  – Turcia. Ba, Turcia. Pai n-ai cum sa ramai prieten daca tu nu mai vrei sa te apropii, sa te intalnesti cu celelalt la mijlocul distantei, si te tii cat mai la stanga si cat mai mandru si refuzi orice nu e in sistemul tau de valori
  – China a inghetat orice apropiere culturala fata de ei
  – mai nou toata Europa de Est
  – mai nou pe temeiul imigratiei au pierdut Italia si Austria. Austria, tara super civilizata!!!!

  – maximul de pierdere a fost in 2016, cand mai bine de jumatate din America si-a bagat picioarele in ei de progresisti si de atunci umbla ca nebunii furiosi, ca nu pot accepta ce li se intampla

  – si pot pierde si mai mult daca inista. Coreea de Sud si Japonia sunt integrate tot asa, la valorile anilor 80, fara casatorii gay si fara imigranti. Daca se pune presiune pe ele, numai bine pot sa piarda tot Orientul Indepartat.

  Daca crezi ca numai in Romania se intampla te inseli. Uite in Brazilia, o sa dau link, feministele au facut o manifestatie imensa impotriva candidatului conservator Bolsano. Manifestatia a fost foarte mediatizata, si a avut un mare impact in randul femeilor, dar nu cum se asteptau: dupa ce au vazut nebunele alea cu p..de pe cap, femeile braziliene au zis “stai dar noi nu suntem asa”, si intentia de vot a femeilor pentru Bolsano a crescut peste noapte cu 8%.Ca si aici: vi se spune ca nu vrem sa vedem paie in cur, romaneste vi se spune si civilizat. Dar voi nu, ca bla bla nici voi nu stiti de ce, asa este modelul din occident si occidentul stie mai bine. Acum cativa ani, as fi zis ca era o prezumtie rezonabila, in conditiile in care Vestul era puternic si unit.

  De data asta insa e clar ca modelul e o catastrofa.

  • Groparu Reply

   Man, societatea este într-o reașezare continuă. Da, se fac abuzuri de ambele părți, da, unele sunt idiotice și de-a dreptul cretine, dar nu scrie nicăieri că ele vor supraviețui probei timpului.
   Cămașa este mai aproape de piele decât haina: deocamdată, am trecut cu bine printr-un referendum la fel de idiotic și de cretin ca o tonă de idei progresiste și sexo-marxiste. Nu le cunosc nici pe astea indeaproape, deci nu mă prea pot pronunța. Nici nu le pot spune nemților și americanilor cum să-și definească sexele – nu am căderea, îmi știu limitările prea bine. Ce este important este că referendumul nu a schimbat nimic, nici nu ar fi schimbat nimic dacă ar fi trecut, iar noi – zic eu – am ieșit întăriți din mascarada asta.
   Și nu, nu-s genul care să jubileze că cei pro-referendum au luat un șut în popo. Sper numai să nu piardă lecția: drepturile unora nu sunt negociabile sau votabile.

  • mac gregor Reply

   Drepturile oricui sunt fundamental limitabile in functie de caz. Daca esti criminal, iti pierzi libertatea. Daca esti cu ISIS, nu ma intereseaza ce patesti.

   Important este ca pierderile sa fie conforme cu legea si aprobate de majoritate. Nu trebuie sa fugiti de majoritate . Majoritatea nu e asa rea cum credeti. Hitler, Stalin, cand au comis atrocitati n-au incercat sa faca vreun referendum, desi le-ar fi picat bine. Ca l-ar fi pierdut si stiau asta.

   Ies chestii mult mai bine din abordarea majoritatii si negociere directa, decat din blamarea ei. Pana la urma cu majoritatea aia trebuie oricum sa traiesti.

   • Groparu

    Perfect de acord. Dar majoritatea nu poate dicta absolut orice. Gen, nu poate dicta pe cine să iubești (părerea mea și a mai multor țări dezvoltate). Și dacă societatea nu e afectată în vreun fel (OKOK, disconfortul vizual când vezi doi bărbați că se țin de mână, ioai de mine!) de relația liber consimțită dintre doi adulți, nu înțeleg de ce se bagă BOR și statul să legifereze tocmai asta.
    Într-un mod absolut gratuit.
    Democrația este domnia poporului, nu dictatura majorității. Democrația este atunci când avem toți drepturi egale. Da, și de căsătorie.

 17. Super_fotbal Reply

  Boss, acum poate vezi si tu cui se adreseaza de fapt comentariile mele si cu cine stau eu de vorba pe aici. Sunt un intelectual care face glume de autobaza si acum te mira ca ma ataca santieristii si iti spun ca sunt prost si ca ei de fapt credeau ca sunt un ghiolban ca ei.

  • Groparu Reply

   E bine că ți-ai dat seama că ești prost, e primul pas întru deșteptare. Mult succes! În curând, vei ajunge la bastonașe, apoi chiar la litere și cuvinte!

 18. Andrei Reply

  Și din partea mea tot boicot.
  Chiar dacă și eu cred că o căsătorie trebuie să fie între un bărbat și o femeie, e un dat biologic, doar o relație heterosexuală generează copii și perpetuează specia.
  Pt ceilalți nici o blamare, dreptul de a-și trăi viața cum doresc (cîtă vreme nu încalcă drepturile și libertățile altora) și drept de uniune civilă. Parteneri, dar nu soț și soție.
  Însă boicot, pt că nu vreau să girez nici una din acțiunile acestei guvernări incompetente și chiar malefice. Vorba lui Steinhardt: ” Nu îmi pun semnătura alături de a diavolului nici măcar pt a recunoaște că există Dumnezeu ”.
  Întrebarea de la referendum e vagă și se pot folosi de ea pt a deschide cutia Pandorei, a legifera orice le convine (de fapt au deschis-o deja, vor doar deturnarea rezultatului referendumului pt a dovedi că au, cică, girul popular pt toate măgăriile comise și pe care mai au de gînd să le comită).
  Pare un referendum inutil, dar este eficace pt ei din multe puncte de vedere, test cum să fraudeze alegerile care vin și care chiar contează, și mai ales, uitați-vă ce fierbere și dezbinare e între oameni, deci au aplicat din nou cu mult succes ” Divide et impera “.

 19. Mitica din Sibiu Reply

  Offf, aceeasi placa etern antipesedista…deci exista pesedisti si antipesedisti, alb si negru…altii, daca nu sunt nici de-o parte, nici de alta, sunt etichetati de cele doua tabere. In astfel de status quo, argumentele nu mai conteaza…se lucreaza axiomatic…albul e negru si negru-i alb…
  Nici postarile nu sunt citite serios, daramite argumentele…forma fara fond…asa dihotomizare, n-ai mai vazut…pacat !

 20. Ripa Horatiu Reply

  Din partea mea, ma enervezi babaza, tu si toti boicotasii, ca nu vorbiti si de plan B.
  Maine (duminica), dupa ce toti membrii clubului o sa iasa de la batman, o sa se duca sa voteze sa apere familia trditionala (femeia in Spania/Italia la produs, masculu’ beat tot timpu’ si bunicii cu copiii). Ca toata lumea stie ca astia, homosexualii, n-au alta treaba decat sa distruga dupa cum urmeaza:
  – democratia
  – heterosexualitatea
  – cutiile postale
  – apa calda
  – apusurile de soare
  … odata ce casatoria intre ei devine legala. Si o sa ne fure copiii ca sa-i transforme in mutanti, doamne fereste, pe logica zapacitoare: daca esti homosexual sigur copilul tau (pe care, in mod firesc, nu poti sa-l produci din relatie) va fi homo, daca esti heterosexual sigur copilul tau va fi hetero(???).
  N-am sa comentez toate fracturile de logica gen “Pentru initiatii initiatilor : daca tot e definita in Codul civil, de ce sa nu fie prevazuta in Constitutie ? Daca tot e degeaba, de ce va opuneti ?” sau “sa fii om normal o sa fie penibil in lumea asta” (by the way, sa fii normal chiar E penibil).
  Dar ce ne facem daca maine, pe la 13-14 se atinge cvorumul pe baza “evoluatilor”@remus?
  Daca vrem sa ne pastram “normalitatea” eu zic ca ar trebui sa ne mobilizam toti ceilalti la vot poate, poate, daca mergem toti-toti rasturnam dracu’ mizeria asta de alianta PSD-BOR-alac.
  Si sa nu-mi zica nimeni ca toata haznaua asta e o urmare a unei “initiative cetatenesti”…

  • Mitica de la Sibiu Reply

   Ar fi bine cand citesti sa si pricepi…aroganta nu e pt oricine…in rest, aceeasi ciorba reincalzita…niciun argument analizat sau propus…again, blowing in the wind…

   • Ripa Horatiu

    @mitica: Prietene, fracturile din logica ta sunt infioratoare. N-am timp si chef sa povestesc pe larg, de exemplu, de ce nu are sens sa apas intrerupatorul de vreme ce nu am bec in dulie. Faptul ca scrii propozitii cu toate partile de vorbire acordate corespunzator nu inseamna ca emiti argumente logice.

    @groparu et pour les connaisseurs: se cam povesteste ca generalii vietnamezi erau jucatori buni de go, citeam pe undeva ca unul dintre ei ar fi fost echivalentul unui maestru. ‘Cea careva ca in razboiul ala americanii au jucat sah intr-un joc de go.

 21. Mitica din Sibiu Reply

  Uauuu, ce de argumente…doar atacuri ieftine…ma conformez atunci…ti-as acorda o parte in vorbirea-ti plina de franturi logice…ia cu sare…sau cu zaharel…pretene !

 22. Ripa Horatiu Reply

  MEA CULPA

  Tre’ sa recunosc ca mi-e rusinica de mine insumi si ar trebui sa ma asez in fata oglinzii sa-mi execut fo doo-tri palme, asa, cu sete: mi-am crezut natia mult mai talamba decat e.

 23. Groparu Reply

  Bău, Horaţiu şi Mitică din Sibiu… vă ştiu pe amândoi şi sunteţi printre cei mai inteligenţi indivizi pe care-i cunosc, şi râd de cât de bine v-aţi înţelege la un vin…! Uite ce mizerie de referendum tocmai a trecut şi ce a făcut din oameni altminteri onorabili!

  • Mitica din Sibiu Reply

   Corect. A trecut valul, s-a domolit fierbinteala…sa fie cum zici tu…vinu-l dau eu, dar s-ar putea ca vinul sa aiba o frantura logica in buchet, iar “pretenul” sa se-mbete inainte de vreme…😂

 24. Ripa Horatiu Reply

  Ba nu, pe mine m-a schimbat in mai bine! Mi-a mai taiat din amareala cu care ma uitam in jur la intoleranta si bigotismul pe care il credeam generalizat si exacerbat. Chiar daca nu toleranta a fost ceea ce i-a indemnat pe romani sa boicoteze votul, faptul ca nu sunt atat de homofobi incat scarba fata de mascarada asta sa nu fie mai puternica e ca o gura proaspata de aer.

Leave a Comment

Your email address will not be published.