Și ne-am adunat toți,
– o cireadă de părinți care nu ne mai vedeam unii pe alții de după taigaua de flori din brațe,
plus
– turma de prunci somnoroși aruncați în hainele alea bune, de mers la nuntă, în care n-au voie să se murdărească,
plus
– dascălii și dăscălițurile,
ca să sărbătorim cum se cuvine noul an școlar! Și cele 8 (!) manuale obligatorii pentru clasa I, Doamne, apără și păzește, ce genii vor ieși copiii noștri, mai ales la educație fizică; mai ales că toți am venit cu mașinile și am parcat la 16 km de școală, deci la semi-maratoane vom fi buni.


Și, firește, la (a se citi cu voce de popă) hhhhhhRrrrrreligie!!! (foto via Marius Sescu)

Intrăm în curtea școlii cu inima sufocată-n fundul gâtului, rememorând șoptit ce ai voie să faci și ce trebuie să faci:
– tre’ să-i spui săru’mâna la doamna,
– tre’ să-i saluți pe ceilalți părinți sfioși ca o căprioară,
– tre’ să nu te holbezi la ceilalți părinți,
– tre’ să nu fugi pe coridoare,
– tre’ să ai la tine numărul matricol și o batistă curată.

Când ne era lumea mai dragă și eu rămăsesem fără baterie la telefon, deci nici măcar pe Facebook-ul Satanei nu mai puteam sta, din boxele hodorogite a răsunat Imnul De Stat Al Republicii România.

Semn că festivitatea începuse.

Când s-a pornit Imnul De Stat, toți oamenii din curte au început să vorbească mai tare, să se-nțeleagă.

Un părinte hipster și-a păstrat pălăriuța pe cap, deși stătea la umbră. Posibil pălăriuța era căptușită cu folie de aluminiu, să nu-i citească domnul director gândurile.

Apoi a vorbit domnul director. Anul trecut fusese o doamnă director, dar presupun că directorii se schimbă de fiecare dată când câștigă PSD-ul sau PNL-ul sau Partidul Tehnocraților Veseli.

Apoi, domnul director a dat cuvântul Înaltului Prezidiu format din:

1. City Manager-ul Clujului
Mai mult ca sigur că omul venise chitit să caute loc pentru un parking supraetajat cu mall și spa în curtea liceului; și patru blocuri în zonă de case și un cartier întreg fără trotuare, pentru că așa se dezvoltă Clujul imobiliar, exemplar, exemplar.

2. Poliția de sector
Jur că atunci când s-a zis Poliția, toți copiii de clasa a XI-a au palmat cuiele cu iarbă și s-au uitat bănuitori în jur.

3. Ta-daaa! Preotul binecuvintător, aliluia, aliluia
Când o zis rugăciunea descântec pentru ca copiii noștri să-și ia examenele, toate mămicile și bunicile or făcut șșșșșșș! către puștimea gălăgioasă, pentru că exista pericolul ca Dumnezeu să nu audă ce-l roagă dom’ părintele dacă toți vorbesc mai tare ca dom’ părinte.

Tăticul hipster, firește, a rămas credincios crezului său de a nu-i fi citite gândurile de domnul director.

Într-un final, discursurile s-au încheiat. Jur că am auzit cuvinte pe care nu credeam să le mai aud în această viață: abnegație, devotament, silitor, conștiinciozitate. Cred că Ceaușescu s-a bătut pe burtă de fericire, vezi, tu Elena, că n-am murit?

Am intrat apoi claie peste grămadă în sala de clasă.

Imediat, s-au închis geamurile și ușa, ca să nu fie curent.

Când o văzut că doamna învățătoare le pusese bombonele pe masă, Gropărelu’ nu s-o mai putut concentra la absolut nimic ce a urmat.

Doamna învățătoare:
– Cum a fost în vacanță, copii?

Puzderie de mâini pe sus. Gropărelu’, către mine:
– Pot să mănânc bomboana?
– NU ACUM!!! îi fac eu semn.

Dezamăgire cruntă, disperare.

Doamna învățătoare:
– V-ați ajutat părinții la muncile casnice?

Toți copiii mâna sus… ”da, am spălat vase…” ”da, am măturat…” Al meu, către mine:
– Acum?
– NU!! AȘTEAPTĂ!!!! îi fac semn.

Furie, scântei în privire.

Doamna învățătoare:
– Și pe unde ați fost vara asta?

Copiii: Italia… Thassos… Spania, Eforie Nord, Olanda… se bagă unul, simpatic foc:
– Doamna învățătoare, eu am fost la Untold!!!

Toată lumea râde… al meu profită de vacarm, desface bombonica și o-ndeasă ferm în cavitatea bucală.

Din delicatețe, mă fac că nu văd.

Doamna învățătoare scoate o tavă de prăjiturele:
– Și acuma, fiecare primește o prăjiturică!

Pac, consternare pe al meu, că avea gura plină de bomboană… dacă o spărgea între dinți, auzeam și eu, și doamna învățătoare… dacă o mai savura, atunci trebuia să amâne momentul cu prăjiturica… CE SĂ FACĂ???? DE CE E VIAȚA AȘA DE GREA, UNEORI?

În mijlocul discuțiilor, intră în clasă domnul părinte; și toți părinții și-au verificat portofelele instinctiv, dar nu cred că se temeau să nu le dispară ceva; dar cred c-a primit părintele SMS cum că Gabriela Firea a mai dat un mileon de coco la Catedrala Mântuirii Neamului, că a plecat imediat fără să mai zică nimic, de-i fluturau sutanele, așa s-a dus.

Cam așa a fost prima zi de școală la clasa I. Apoi… apoi, no, ce să mai! Că am citit la Mândruță pe pagină acest mesaj al acestui domn deputat către școleri, și deja-mi vine să râd cu lacrimi amare când mă gândesc ce mesaje vor transmite deputații generației actuale de școleri următoarelor generații de școleri, când vor fi ei deputați.

De fapt, râsul e facultativ, dar lacrimile amare-s obligatorii, că-s în curiculă, altfel vii cu tac-tu tuns, băi Gropare.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 14 comments

 1. Atti Reply

  Gropare, zau daca ma pot supara pe nenea deputat. Merita o bomboana pentru sinceritate. E un pic certat cu gramatica, dar asta nu e criteriu de departajare pentru Parlament 😀

  Groparelului ii dorim sa scape cu mintea intreaga din scoala. Cred ca asta e maximul la ce ne putem astepta de la sistemul actual.

 2. John Temple Reply

  Dumnezeule, ce manual sinistru. Deja mi-e milă de pruncii ăștia.
  Religia nu-i opțională?
  „Succesuri” lu’ gropărel.

 3. Nemultumitu' Reply

  Aş fi curios să ştiu unde a ţinut cuvântarea de deschidere a anului şcolar semianalfabetul ăsta.
  Ah, uitasem, cine are curiozitatea să între pe pagina lui va găsi o minunată postare, din 31 augut 2107, cu un clip în care o nefericită se crede sexi-mare-dansatoare. Individul se simte dator cu o explicaţie:”Solzi de mij”… Asta scoate el din puţul gândirii, asta postează ! Atât poate Iar pe pagina lui zice aşa: “Deputat la Parlamentul României Camera Deputaţilor Pagină Oficială”. Fixă aşa ! Băi frate, ăştia ne conduc şi fac legi pentru noi !!!

 4. Groparu Nemernic Reply

  @ John Temple: Ba da. Am optat benevol pentru religie. Ficiorul trebuie să știe și chestii religioase în viață. Cine știe, poate-l fac episcop! Vede el pe urmă dacă și ce aplică de la ce-i zice doamna.
  @ Nemultumitu’: ‘Ai de mine… ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns 😐

 5. mac gregor Reply

  @Gropar, pai daca vrea sa se faca episcop, nu trebuie sa aplice chestii religioase; ca daca le aplica, nu ajunge episcop in veci; iar din aceasta dilema nu puteti iesi.

 6. morbo Reply

  Chestii religioase in viata? Cat timp nu te invata obiectiv, si despre toate religiile si confesiunile (cum te invata la geografia lumii despre tari) e doar tentativa de spălare pe creier. Când eram io intr-a patra, prin ’94, de dadea nota pe invatatul pe de rost al crezului. Wtf?! Acum cred ca e de 23 de ori mai rau.
  Si ar fi o chestie de utilitate sociala sa înveti despre islam sau catolicism sau alte chestii “concurente” in conditiile in care de la interpretarea mai mult sau mai putin gresita a religiilor, de către adeptii lor cat si de către ceilalti, pornesc atâtea conflicte. E foarte, foarte important. Dar se gandeste cineva? Nu. La scoală trebuie prezentata obiectiv lumea înconjurătoare, cu toate aspectele ei.

 7. Diana Reply

  Da’ eu am o dilemă: de ce sunt ceilalți părinți sfioși? Și trebuie să-i salute ca o căprioară?

 8. Groparu Reply

  @ mac gregor: Adevărat, din această dilemă chiar nu știu cum vom ieși. Let future us worry about it!
  @ morbo: Depinde în ce și în cine crezi. Eu cred în al meu, și dacă i se oferă șansa de a învăța despre alți Dumnezei, e păcat să nu profite de ea. Pe restul Dumnezeilor îi va studia pe cont propriu, cât va putea, până și-l va găsi pe al lui. Dacă și-l va găsi. Dacă iese spălat pe creier, va fi și vina mea, firește, dar sper să nu fie cazul.
  @ Diana: Simplu, pentru că părinții redevin școleri panicați la festivitate!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *