M-am cunoscut cu Oana Ivan acum vreo 4 ani, când termina montajul documentarului ”Vieți între ape”.

Îi dăduse numărul meu de telefon prietena mea Dania de la Tiparo (care, în calitate de sponsor al filmului Usturoi, trăsese și ea pe baricade la aventura noastră cinematografică).

Pe lângă documentarul ăsta, Oana avea deja în palmares un doctorat în State plus ceva studii post-doctorale pe antropologie, că dintr-o privire știe exact unde să te încadreze din punct de vedere ontogenetic și știe exact ce crezi tu despre axiologia simbiotică a ierarhiei metafizice, grupate pe baza similitudinilor. Și mai este și corespondent National Geographic și mai și predă la UBB și face alte minunății, că la un moment dat umbla cu minerii prin galerii și le explica diferența dintre E. E. Evans-Pritchard și Marshall Sahlins, că nu mai știau ortacii cum să iasă la pensie cu plăți compensatorii mai repede.

Susținut prin banii și sângele propriu, ”Vieți între ape” este, după părerea mea, un film de excepție, un deliciu vizual și o oglindă a unei lumi extraordinare prin unicitatea sa. A debutat cu sala arhiplină la cinema Florin Piersic din Cluj, în fața unui public vrăjit de viața trăită de australienii României – sau cum li s-or zice românilor de la antipozi.

După câteva festivaluri și țări vizitate cu documentarul în sacoșă, a sosit momentul în care Oana pune ”Vieți între ape” la liber pe YouTube, special pentru iubitorii de Deltă și de frumos.

Eu l-am văzut, m-am îndrăgostit de el și m-a impresionat și prin munca Oanei de 7 ani de zile în paralel pentru documentar și doctorat (!), LE: din care 3 trăiți aproape non-stop în mijlocul comunității din Sfântul Gheorghe. Cu obiceiurile și evenimentele comunității, cu muncile câmpului, pescuit de scrumbie și ieșit pe mare în toiul iernii, când vântul îți îngheață sufletul în timp ce tu te dai pe trambuline de valuri de 2 metri.

Enjoy!

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 12 comments

  1. Tiberiu Lovin Reply

    Tocmai am trecut de momentul cu nunta. Mare pacat ca n-a multe despre obiceiuri. Eu ma asteptam sa o faca. Nici eu nu le stiu si mi-ar fi placut sa le aflu din filmul asta, nu sa caut pe google. Cred ca are vreme sa-l editeze iar, daca tine cont de sugestia celor care vad filmul.

    • Groparu Nemernic Reply

      Nu știu ce să zic, e un documentar antropologic mai degrabă decât etnografic 🙂 adică cum trăiesc oamenii, nu ce descântece pre-creștine murmură în timp ce frământă aluatul de pită cu fața la icoană.

      • Tiberiu Lovin

        Mai am un pic si termin vizionarea. Pai, de chestii legate de pescuit a tot vorbit si doar partea asta cu nunta e singura care e sarita cu informatii. Bine, mai sunt cateva sau tratate superficial. Dupa sapte ani de documentarea, cred ca putea fi facut un text mai bun. Dar eu privesc ca ziarist si totodata cititor care n-a primit o multime de raspunsuri. Nu ma pricep la antopologie, recunosc. Asa o fi modelul. Daca as avea un asemenea film, as apela la un ziarist sa-mi scrie textul. De exemplu, daca l-ar scrie Viorel Ilisoi, ar fi o perla.

      • Groparu

        Nimeni nu-l bate pe Ilișoi la texte, motiv și pentru care îl urăsc profund (OK, cu asta am glumit profund greșit, I luv Ilișoi!).
        Legat de ”Vieți între ape”, fata a făcut absolut totul singură, a tras de documentar în paralel cu teza de doctorat (am greșit eu, a stat numai 3 ani în Deltă, nu 7, 7 ani a durat toată documentarea, cu totul). Din ce știu, este cel mai complet studiu antropologic făcut pe oamenii Deltei, mai ales pe haholi. Putea fi făcut mai bun? Cu siguranță, orice lucru are loc și de mai bine. Putea fi făcut mai bun cu resursele sale? Aici nu știu ce să zic, tind să cred că nu.
        PS: O să-i transmit propunerea pentru Ilișoi, poate cine știe, îl cooptează la documentarul despre Țara Oașului la care lucrează acuma. Mulțumesc pentru recomandare!

    • Oana Ivan Reply

      Multumesc de feed-back. Filmul documentar (de altfel ca orice alt film) este viziunea personala a regizorului. Filmul “Vieti intre ape” a fost conceput si relatat prin prisma cercetatoorului antropolog care ajunge intr-o comunitate straina si pe parcursul a 7 ani descopera diferite aspecte social-economice in paralel cu propriile trairi. Filmul nu spune mai multe despre obiceiuri deoarece nu aceasta a fost scopul filmului. De exemplu, nunta nu are multe detalii deoarece reflecta experienta realizatoarei in teren. Am participat la o nunta din care nu intelegeam mai nimic. Am dorit sa transmit aceasta senzatie si privitorului. Este o decizie regizorala de a nu oferi detalii si explicatii etnografice. Tot textul filmului este un text personal, nu am urmat retete in care cineva din exterior, fara nici o legatura cu acea realitate, scrie textul, doar pentru ca e amuzant sau cu talc. De aceea fiecare interventie a vocii este o relatare la persoana 1. Cum am vazut EU acele obiceiuri, cum am experimentat EU acele momente. Daca dvs sunteti de profesie ziarist, nu insemna ca toate filmele documentare trebuie tratate in cheie jurnalistica (unde, cand, cum). Alti privitori, de exemplu, s-au conectat emotional la acest film si s-au bucurat de el, ceea ce a si fost intentia filmului: transmiterea unor informatii din delta, pe fond personal si emotional.

  2. Remus Reply

    bai, deci, daca vreti treburi cu donatul de bani, faceti-va Revolut. e usor si simplu ca buna ziua de lucrat cu el

  3. Remus Reply

    paaai, asta e si treaba, e bun pentru astia ca noi, saraki, care tre sa fim atenti ca perioada de cand se termina salariul curent pana la urmatorul sa fie cat mai mica!!!!! (nu ca la mine, de 25 de zile)

    si astia de la Revolut, au campanii lunare sau bi-lunare de emitere de carduri moca (in rest e 29 de lei), apoi, transferul de pe cardul tau (top-up) spre revolut e moca (daca nu ai BT sau BRD care te taxeaza si daca respirezi), apoi sa platesti cu Revolut este o experienta absolut incantatoare cu vizibilitate maxima a cheltuielilor, statistici etc. daca tre sa dai bani cuiva, merge instant, in ce moneda vrei tu.

    si eu am fost heitar, si skeptikus, dar… optiunea de share beer bill, m-a convins.

    PS. Si oamenii de la Campia nu accepta bani pe Revolut =)))))))) Lor le place cash-ul.
    Vestea buna e ca au muncit 4 oameni, 5 zile deja in ultimele 2 saptamani si inca mai am de lucru pentru ei, i-am recomandat tuturor prietenilor mei si rezultatele se vad.
    Si bonus primesc de mancare si bani de drum (+150 lei pe 8 ore de munca).

    • Groparu Nemernic Reply

      Pfff, nici nu știi cât mă bucur! S-ar putea să am și eu nevoie de ei, o să-i chem mai pe la vară, #dacăe.
      Mulțumesc că te ocupi mai departe de ei 🙂

  4. Kopa_Kopan Reply

    De ce l-a pus la liber, nu a gasit nicio companie dispusa sa-l achizitioneze?

    • Oana Ivan Reply

      Nu, nu am gasit nici o companie sa-l achizitioneze. Cum de altfel nu am gasit nici o companie/ firma sa plateasca nici un ban timp de 7 ani. Filmul a fost facut exclusiv din banii mei (de student doctorand) iar montajul a fost facut pro bono de Andreea Moisei si Vlad Cantoreanu, studenti la Facultatea de film Babes-Bolyai. Cu sfaturile dlui prof. Dan Curean si cateva emailuri schimbate cu cativa colegi. Cam asta a fost echipa de “productie”. Desigur, mi-ar fi placut si mie sa fie “cu bani” 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *