La fiecare delegație pe dincolo, revederea cu colegii străinezi este marcată de momentele alea când toți suntem nițel stânjeniți în primele 10 minute de revedere, că în afară de amabilitățile alea de lemn nu prea ai ce conversație să faci; că nu te poți revedea cu oamenii și să-i întrebi din prima salut, voi ce părere aveți despre vaccinuri, oare americanii chiar au ajuns pe lună, voi ați auzit de planul familiei Rotschild-escu?!?!?!

Și de fiecare dată încercăm să părem cât mai profi și mai calificați, că no, prima impresie contează când ai colegi de prin Belgia, Olanda, Suedia, Anglia, America, ba chiar și Ungaria sau Ucraina. Și noi, ca români, oricum mergem prin capitalele fostelor imperii cu căciula-n mână; știți și de ce, nu? Păi, pentru că avem o reputațșie deloc dacă stai la o terasă după serviciu cu colegii ăia internaționali și sorbi o bere, șansele să te abordeze un românache care cerșește euro în timp ce-ți prezintă mâna lui purulentă la 2 cm de nasul tău sunt de 400%.

Și, ca să nu le dau absolut deloc șansa de a se considera mai buni decât noi și pentru că nu vreau să se gândească la noi pe ascuns ca fiind țigoinăr-ii Europei, prind taurul de fildeși și cu prima ocazie le zic așa:

– Frați colegi din tătă Europa, ba chiar și America, io-s român, și noi românii suntem cei mai mari hoți de pe planetă. Așa că țineți-vă portofelele, telefoanele și rinichii departe de mine, că dacă vi le prind, io nu vi le iert, iar reclamații ulterioară eu, unul, nu primesc.

Și toți izbucnesc în râs în momentele alea, că de când așteptau ca cineva să zică primul gluma proastă a serii, și e mult mai bine să zic eu, cu cuvintele mele, ce gândesc ei și să depășim momentul cu bine, decât să-i las pe ei să se gândească la asta non-stop pe ascuns, pentru că mintea umană e mică și perversă.

Și uneori am și surprize, că în contrapartidă își mai dau drumul colegul olandez care ne spune câte păcate a strâns țara lui din negoțul de sclavi, sau colegul din Belgia, care se rușinează public de episodul Leopold II… și cam toți cădem de acord că nu prea e bine să judeci și să generalizezi cu privire la oameni și nici la români.

A, și mai știu ceva ce am învățat în ieșirile astea, și anume că trebuie să gândesc de vreo 3-4 ori când am ceva de spus în mediu oficial, că nu se știe cum interpretează ăștia bancurile mele despre vaccinuri, aselenizare sau despre planurile familiei Rotschild-escu.


Catedrala din Mechelen, Belgia. Da, firește că românii i-au furat acoperișul!

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 21 comments

 1. Attila Reply

  No stai relax, că și eu păstoresc în timpul liber abundent, o echipă împrăștiată prin toată Europa. Când avem interviuri de recrutare de victime proaspete, să vezi mirare la prezentare: xulescu din Suedia, Olanda, Jermănica și UK, iar yours truly din România. Culmea, câteodată nimerim chiar candidați din .ro (bleah, cei mai mulți au dat cu crash and burn repede), dar la candidații din vest chiar există o chestie de dezghețat, până se prind că nu rămân fără Golf-ul bunicii care a mers doar la piață și nici nu le cer portofelul.

  Apoi urmează munca în echipe de genul. Cu frecușuri sexy între turc și grec, toți scandinavii contra danezi, toți europenii contra UK, irlandezul către englezi, englezii de nord vs englezii de sud, spaniolul de centru contra catalan, aidecapulmeu, de zici că e Babel v99.

  Și să vezi când trebuie să îi aliniezi, vin io, cu accentul meu de ungur crescut în .ro cu engleză cu tentă de slavă, de zici că sunt personajul negativ într-un film de Hollywood. Am avut câteva comentarii că, ermmm, oare de ce un Ostländer le dă indicații, na, le-a trecut cu vremea sau au trecut ei definitiv și irevocabil.

  Cam trebuie un pic să muncim și să dovedim până ne acceptă ca egali.

  Btw – dacă între fani gropari sunt și din echipa și recunosc contextul, NDA still applies, că ne papă șefii.

  • Groparu Nemernic Reply

   Eu aș face din asta brandul de țară. Vă facem la buzunare, fraerilor, nu știți cu cine vă puneți! Don’t make me go Soviet on your ass!
   Și când vin aici – surpriză, servicii bune, papa bun, oameni amabili.

 2. Andu YY Reply

  Pe aici prin tarile din jurul Golfului Persic, nu au loc astfel de fenomene. La firma unde sunt, lucram in buna pace americani, englezi, ceva romani, argentinieni, australieni, philipinezi si indieni. Ne se mananca nimeni cu nimeni pe nici o baza, si nu se considera unii mai egali. Pe strada te poti lovi de toate natiile Pamantului. E o lege nescrisa ( sau o fi si scrisa) ca toti trebuie sa vorbeasca politicos si sa nu jigneasca. Traficul rutier are un anumit specific de usor haos, dar nimeni nu injura pe nimeni si nu sare la bataie. Este absolut ingrozitor sa faci gesturi obscene cu mana. Poti fi bagat la inchisoare doar pt chestia cu degetul mijlociu. Nimeni nu striga la nimeni, vreau sa scot in evidenta ca lumea se stapaneste foarte bine chiar daca uneori se enerveaza. Si pentru ton ridicat necontrolat se pot primi amenzi si pedepse. Nimeni nu e mai presus de lege intr-adevar. GM sta frumos la coada ca toata lumea. Am un coleg roman care a tipat la un muncitor ca e prost si lenes si a fost chemat la politie, i s-a luat pasaportul si a fost anchetat, era cat p-aci sa fie expulzat.

 3. r Reply

  Eu si vad ce bine ar pica o discutie intre doi manageri intr-o firma multinationala.
  “Cine merita sa fie promovat din cei 20 de developeri pe care ii avem?”, raspuns “Ala maro”.

  UEFA e o firma multinationala, care lucreaza in industria de entertainment (produc content pentru televiziuni, intamplator content cu fotbal), si a carei imagine publica a fost sifonata ani la rand de scandaluri de rasism, pana cand in final au avut chiar si o campanie mare de “corporate responsibility” sa “end racism”.

  Cand lucrezi in acest environment 1. esti trainuit pana iti sar capacele despre cum trebuie sa vorbesti. 2. din cauza scandalurilor anterioare tre sa sufli si in iaurt. Arbitrul ala era la job, nu la bere cu prietenii. Esti profesionist cu multi ani de experienta si arbitrezi aproape de varful carierei – meci de Champions League, nu miuta in spatele blocului. Puneti pantalonii de profesionist pe tine si foloseste mai mult de 2 cuvinte ca sa identifici un tehnician de la echipa X intrat pe teren.

  • Groparu Nemernic Reply

   Am evitat să dansez foarte mult pe subiect pentru că nu dețin proprietatea multor termeni, situații și curente de gândire. În locul tovarășului care s-a atacat, prima dată m-aș fi asigurat că arbitrul a vrut să zică ce a zis. Cum ar veni, ”sigur îmi spui mie, român, că sunt hoț și traficant? Da? Bun, rasism!”
   Dar eu, firește, nu fac bani din imaginea mea. Și am altă gândire. Și cu siguranță experiențele mele diferă de cele ale lui, pentru că mie nu mi-a interzis nimeni accesul la resurse pentru că nu am culoarea pielii potrivită.
   Deci e un balet pe o sârmă foarte subțire. Și eu nu am training despre sârme (sârme! nu moldoveni!) (iaca rasistul xenofob misandru groparu!)

   • r

    Reactia jucatorului e o alta discutie, daca e sau nu profesionista. Mie nu mi se pare profesionista sincer, un profesionist isi face treaba si cand nu-i convine situatia.

    Ce incercam eu sa subliniez e ca intr-o companie nu te duci si te adresezi oamenilor de acolo cu “ala negru”, “ala maro”, “ala galben”. Te duci si te adresezi cu “Doamna manager de IT”, “Doamna CFO”, “UX developerul”. Nici macar intre colegi nu mi se pare normal sa te adresezi cu apelative care tin de cum arata omul respectiv, mai ales cand apelativele alea pot sa produca anumita stanjeneala pentru omul despre care vorbesti. Eu de exemplu as avea o problema daca unul dintre managerii mei ar vorbi despre mine cu apelativul, “aia grasa”. Si nu pentru ca nu sunt grasa, ci pentru ca nu m-o angajat nimeni pentru cum arat, ci pentru ceea ce pot sa fac. E vorba de un minim respect profesional pe care il arati colegilor, atunci cand ii apelezi cu rolul lor in companie, nu cu atributele lor fizice. Ca alea nu le-au ales, dar pentru rolul lor in companie au muncit.

    Sa reduci un om la culoarea pielii in setting de job mi se pare super neprofesionist. Basca, daca esti intr-un environment multi etnic, omul respectiv se poate intreba, pe buna dreptate, de ce nu-i acorzi respectul de profesionist pe care il acorzi colegilor lui de albi, carora nu le-ai zice niciodata “ala albul” ci le zici “translatorul care lucreaza pe x”. Ah, aia sunt mai multi, si nu i-ai putea deosebi, ca-s toti albi, si tie ti se pare perfect normal sa zici “ala negru”, numa ca sa il identifici. Probabil. Doar ca ar trebui sa ai educatia necesara sa intelegi de ce modul tau de exprimare conteaza. Si ca omul nu poate sa-si dea seama ca tu ai zis “ala negru” din cauza ca ai vrut sa scurtezi discutia sau ai zis “ala negru” din cauza ca esti un arian care ar vrea ca toti “aia negrii” sa plece inapoi la ei in tara.

   • santamanta

    nu e chiar asa balet complicat, treburile sunt destul de clar definite, bineinteles ca si in vest sunt multi rasisti, dovada ca era sa iasa iara Trump. Iar acolo taberele se bat serios, BLM, iar astia cu politic corectul nu se lasa, mai inventeaza un termen gen latinx, iar pierd voturi.
    Prin ’99, nu se nascuse inca Facebook, cand veneau valurile de romani in Canada si faceau ochii mari, “mama,cati negri aici”, iar gazdele le ziceau sa foloseasca termenul “de culoare”, daca nu vor sa aibe probleme – cam asta era prima lectie care o invatau cand intrau in the friendliest country of the world.
    Arbitrul ala, probabil un Dorel simpatic, nu o fi vrut sa-l jigneasca, in alt context ar fi zis: “care din uratii aia, ala cu moaca de homosexual, sau ala mai pitic?”
    Ghinionul lui a fost ca era la Paris si stadionul gol, iar Neymar si ai lui, undeva, pe sub tatoorile lor, sunt totusi profesionisti

  • eu Reply

   … sa fim femei serioase. N-a gresit cu nimic. Dar, ca un neam de slugi, repede, repede ministrul sportului s-a grabit sa trimita scuze. In timp ce Erdogan si Turcia, care organizeaza din cand in cand partide de vanatoare prin zona kurda, urla despre rasism si xenofobie? Cat de ipocriti putem sa fim. In loc sa stam langa omul ala si sa explicam calm in toata lumea ca a fost o neintelegere si sa vedem acceptat ideea ca, in cel mai rau dintre cazuri, vorbim de o exprimare neinspirata, ne cerem scuze.
   Si acu’ intrebarea de doua-trei posturi mai jos: ajunge AUR in parlament ne mai miram? Mie aproape imi devin simpatici.

 4. Remus Reply

  aveam acu 3 ani un manager roman. la un meeting intreaba intr-un context nepotrivit, what means 4. un coleg aprig ii zice 4 means 4. deci, nu tre sa te duci prea departe ca sa găsești un retardo care face o gresala.
  zilele trecute trimit un mail unui manager in care m-am lăudat cu munca unei colege (evident) la final i-am zis. the document will be available today. today means today. asta ca să ii tai din start craca aia cu oare la ce ora.

  M O R A L A: cand ai ceva de zis zi. daca ai dat cu ea de gard iti ceri scuze si explici about the barrier language.

  IN plus dacă omul era negru, cum vroia sa ii zică, ala albastru? plm de idioti

  • Attila Reply

   Am avut ocazia când a trebuit să le explic direct la niște clienți afro-americani: băi nene, grijă, că la noi când zice negru sau néger, nu are intenția de a te jigni, deci nu săriți la scandal.

  • Zev Reply

   Remus, nu, trebuia sa-i spuna ‘the orange one’, fiindca dupa cum stim orange is the new black.

 5. eu Reply

  Io propun sa scoatem “negru” din limba si cand ne referim la baietii de culoare sa folosim expresii mult mai putin rasiste gen:
  – ala tuciuriu
  – ala mai intunecat
  – ala care face becu’ sa palpaie
  – ala care nu se vede noaptea daca nu zambeste
  – ala din “dansand cu leoparzii”
  – ala de pare mai tarziu dat jos din copac
  – ala din Copsa Mica
  – ala care nu e alb
  Cu siguranta n-ar fi suparat pe nimeni….

  Problema majora e ca un om are cariera distrusa; si de ce? Si statul roman, in loc sa-si apere oamenii ii sacrifica relaxat, din nou, de ce?

  Ce e cel mai distractiv e ca arbitrul ii dadea cartonas rosu jegului de om exact pentru injurii si jegul respectiv s-a transformat in victima…

  • Shoric Reply

   – ăla care nu mănâncă ciocolată neagră pentru că riscă să-şi muşte degetele 🙂

 6. santamanta Reply

  @eu: acum câți ani în urma, sau în ce țări mai e ok să-ți bați copiii?

  • Eu Reply

   @santsmanta …. aaa n-am inteles intrebarea, sau legatira ei cu orice. Oricum nu stiu si nu stiu.

 7. Zev Reply

  Daaa, Gro, sarma aia…. Acum vre-o zece ani, se serbeaza Ziua Internationala a Femeii intr-o institutie neozeelandeza plina de alesi ai poporului, dar nu spun care. Mno, si cum e cutuma, sa se faca ceva si pentru femeile bastinase, adica Maori. Se invita si de afara, si din staff, okay. Se aranjeaza niste vorbitoare, care de la Min Dezvoltarii Sociale, de la PM, de la Ombo, ONGuri etc. Participarea cam juma – juma, femei si barbati invitati, preponderent Maori dar nu exclusiv. Aranjamentul seatingului era femeile in frunce, barbatii mai in spate – era ziua lor, a femeilor nu? Nu, a iesit cu scandal fiindca barbatii Maori au spus ca in traditia lor, la orice adunare femeile stau in spate, deci canci, mutati-le in spate. Legenda spune ca Director Services care organizase chestia a fost auzit spunand ‘I give up!’ iesind din sala. Cred ca s-a facut manga in seara aia. Pana la urma toti s-au asezat care unde au vrut si toti au plecat jigniti 🙂

 8. Attila Reply

  Am râs cu hohote când am văzut că un ziar din Ungaria a apărat arbitrul român. Serios, 2020, ce surprize imposibile ne mai servești?

  Zicea ziarul respectiv, de altfel cam de dreapta, că de era o echipa de arbitrii unguri și îi zicea la ăla “fekete”, nici dracu nu avea treabă, deși era o treabă fix identică. Dar, ceapa lor de limbi latine, negru e negru și în loc să fie dat afară de pe bancă și trimis acăsucă, a apucat vinovatul să se transforme victimă pe motiv de culoare și să f*tă iremediabil cariera unui om. Curios cum se tot repetă povestea asta, vinovat transformat în victimă pe motiv de culoare, eh? Mai că ai zice că e o scuză facilă.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *