Înainte de a fi ortodox, poporul român a fost grătaragiu: dacii treceau Dunărea sâmbăta, prădau supermarketurile bulgărești de carne de mititei, iar duminica îi perpeleau veseli pe jar, Bendis, du-te până la Brassus și cere-i împrumut niște muștar de la fenicieni până vine caravana de la Callatis, că amu întârzie că i-o prins fără dacvinietă.

Fiind mai lenți și mai cu moț (și având și daci moți printre ei), dacii ardeleni s-au învățat cu slăninuța; asta pentru că bulgarii furnizori de mititei erau prea departe și nici atunci nu aveam autostradă peste munți, iar pe dacii unguri n-am putut să-i invadăm, că ne-au invadat ei pe noi, și, oricum, ce să furi de la ei, guiaș din ăla? La ăla muncești și transpiri 6 ore lângă ceaun, trebuie să înveți tehnica, nu-i ușor, iar noi vrem ceva simplu: iei slana de la tata, o crestezi și-o bagi la jar, picuri temeinic untura pe pită și apoi te dai lovit după-masa aia, pfff, toată ziua am gătit.

Și așa am ieșit și noi duminică la o sfântă slăninuță pe jar. Poza asta e din istoricul meu, că duminică am fost ocupat, toată după-masa am gătit, n-am avut eu vreme de poze.


Slăninuța fuge, nimeni n-o ajunge

Ce voiam să vă spun: știți ce fain e să faci slăninuță prăjită pentru tot familionul, iar tu să salivezi ca un burete îmbibat în Fairy în timp ce să balotezi chiftele vegetariene insipide din magazin, de la sectorul Bio/Eco/Fără Gluten/Fără Gust?

Respect, doamnele durdulii care țin diete severe de slăbit, sunteți campioanele și vă iubesc; voi, ăștialalții, știți la fel de multe ca John Jon Snow.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 17 comments

 1. Atti Reply

  Tu vrei să zici că ai rezistat la prăjit slană, fără să bagi nimic sub bot?

  Imposibil.

   • CID

    Esti eroul meu ! Pune o poza cu tine pe blog,o voi printa si cand foamea e gata gata sa ma biruie ma voi uita la poza si imi voi zice in gand :
    “-Daca Groparu a putut si eu pot !!!”

   • Groparu Nemernic

    Lasă, un gând ecumenic ajunge – și-or mai făcut unii icoane inspiraționale, dar ficiorul ăla a fost bătut în cuie pe cruce acum 2000 de ani, și n-aș prea vrea să-i împărtășesc soarta, că te miri dupa aia ce religie mai apare.

 2. unu' Reply

  daca ai tanjit la slaninuta s-o cam dus postul. in general, la noi lumea se concentreaza mai mult pe ce mananca in post decat pe restul actiunilor, care-s mult mai importante. eu am esuat multi ani la rand si am renuntat 🙁

  • Groparu Nemernic Reply

   Dacă o greșeală șterge tot, no, asta n-aș prea crede-o, mai ales că scrie și la Carte: și dreptul cade de 10 ori pe zi, dar se ridică; mai ales dacă e Lăcătuș și primește lovitură de penalty după căzătură.

 3. bluebear Reply

  dezinformare domnle, dezinformare!
  toată lumea știe că dacii circulau prin tuneluri și nu pe autostrăzi, deci aveau mereu posibilitatea de a păda bulgarii de mici.
  te rog un pic mai multă documentare înainte să dai în taste 🙂

  • Sorin Reply

   Da, da’ dacii ardeleni aveau autostrăzi prin tunelurile alea, nu ca dacii mitici.

 4. Kopa_Kopan Reply

  Slanina pe vremea asta?! Aveti grija ca slanina rancezeste usor, mai ales cand da caldura. Mi-a dat mai demult un domn de la tara o bucata de slanina adevarata, bucurie mare, cand am ajuns acasa am sesizat ca era un pic rancezita. Omul nu avea unde s-o pastreze adecvat,

   • costicămusulmanu

    un amic de-ai mei povestește prima zi de facultate la cămin;
    intră tată-său, arghelean așăzat, în cameră, cu bobocu’; acolo, doi studenți: unu’ spăla șosete (whatever) într-un lighean pus pe un scaun, altu’ prăjea cartofi și slăninuță pe un reșou improvizat (bolțar BCA!?) lîngă…din lighean, mai sărea cîte un strop de apă în tigaie…
    -păi…?, nu poate să se abțină ardeleanu’…
    -lasaț, prin prăjire se anihilează (detergentu’, cum ar veni)…

 5. Remus Reply

  bai, deci am iesit si eu duminica tot la slaninutza.
  si dupa 2 dusuri, tot imi mai miroase pielea a fum :)))))

 6. Hapi Reply

  Și de fumul de la slăninuța prăjită pe băț mi-e dor, darmite de un festin cu de toate cele ardelenești.

 7. Temi Reply

  Fun fact: daca te uiti la poza insistent, pret cam de 5 minute, incepi sa auzi cum sfaraie :-))

 8. John Temple Reply

  Când vine vorba de slănină-n frigare, mă doare la 3 metri-n spate de post.
  De fapt, pe mine mă doare la 3 metri-n spate de post, oricum.
  P.S. O slană-n frigare ș-o pălincă după n-o omorât pe nime’.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *