Salut, domnule Iohannis! Sunt eu, unul din cei care au pus umărul, atâta cât au putut, ca să ieși președinte. Și care am stat 4 ore pentru ca să te votez în fața consulatului român în loc să-mi beau cafeluța liniștit la hotel, în foarte frumosul city break în Barcelona. Și care s-a trezit din somn aplaudînd ca un apucat atunci când pilotul de pe Wizz a anunțat în avion, la 2 noaptea, deasupra Croației, că ai ieșit președinte.

Domnule Iohannis, îmi permit să te iau la per tu pentru că te simt că ești de-al meu. Avem multe în comun!

Îți simt în stomac reținerea când zâmbești țeapăn de sub lumina reflectoarelor, pentru că reținerea asta e și a mea – amândoi suntem, la bază, sibieni simpli obișnuiți să fim lăsați în pace, care urăsc bâlciul.

Îți mai cunosc foarte bine și rezerva asta prusaco-protestantă, de om care nu se uită în ograda vecinului, care nu-i judecă pe alții: ți-o cunosc, am văzut-o și la confrații tăi întru credință din Europa aia cu geamuri înalte, fără perdele, prin care nimeni de pe stradă nu se uită în casele oamenilor.

Îți înțeleg și faptul că da, meseria de președinte este a naibii de grea, și nu există școale în acest sens. Te înțeleg cum te simți, un om simplu, neobișnuit cu lupa asta asta perpetuă și deranjantă sub care te disecă păreriștii, sub care te toacă presa mărunt ba pentru că nu ai discursul la tine, ba pentru că soția ta iese cu brațele goale printre comisari europeni, ba pentru că lumea îți cere mereu, mereu, un punct de vedere și un plan de acțiune, sau să faci/spui, naibii, ceva! Orice! Și tu rămâi ascuns în penumbră, ca o fată săracă la bal.

Domnule Iohannis, situația este groasă. În România nu mai ține șmecheria! Ai anul de când ne conduci și zău dacă pot număra pe un deget vreuna din realizările tale în funcția supremă în stat. Am obosit să mă cert cu pesediștii mei părinți pentru tine (și îi respect pentru asta, pentru că Europa asta frumoasă a fost clădită, în mare parte, de social-democrați! Din ăia adevărați, nu dintr-ai noștri), am obosit să mai sper că vei face ceva. Am obosit și mi-e lehamite. Și nu numai mie!

Domnule Iohannis, au trecut 12 luni de când așteptăm. Domnule Iohannis, te-am ales pentru că ești bun și pentru că vrem să fii mai bun. Vrem să te autodepășești! Vrem să te vedem că vrei și tu ceva mai bun pentru țara asta. Nu știu, ia niște steroizi și ieși la rampă, chiar dacă urăști întrebările (unele tendențioase, altele de bun simț) la care nu ai răspuns! Lasă-te ciuruit, lasă-i să fie mitocani, dar arată-ne că ești cu noi, nu cu clica aia pe care o critici comod de pe Facebook, printre poze cu pisici! Cu noi, nu cu profitorii ăștia pe care îi mai atacă, căscînd, PR-istul tău însărcinat cu prezența pe Social Media!

Și, dacă prerogativele funcției nu-ți permit să latri și să muști în numele nostru atunci când vezi hoțul, atunci fă bine și pune pe tine un palton din ăla mai gros, că zilele astea e cam răcoare; dacă paltonul e făcut la Satu Mare, sau are etichetă de Braiconf sau de Secuiana, cu atât mai bine; și hai, coboară din palatul ăla fără cantină în mijlocul oamenilor care îngheață în stradă! Arată măcar acum de care parte te afli! Dacă nu o vei face tu, o vor face alții!

Hai, domnule Iohannis! Fii bărbată! Fii bine făcut!

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 13 comments

 1. Micu Lord Reply

  Eh, Gropare!
  Tre sa-ti ajunga humorul la os ca sa scrii pe bune?
  (Urmatorul o sa fie despre palinca si slana. Cel dinainte a fost despre casnicie si barbati stricati. Humoresti. Aferim!)

 2. basil Reply

  Planuiam sa te admonestez ca te hahai in loc sa te indignezi.
  Ai dres-o la timp.

 3. Groparu Nemernic Reply

  @ basil: am uitat să scriu pe lista de lucruri pe care le am în comun cu Klaus că avem amândoi aceeași stofă de leaderi de… cred că-i din aia de import China.

 4. Nemultumitu' Reply

  À LA GUERRE COMME À LA GUERRE – S-ai spună cineva asta preşedintelui !
  În războiul cu Ponta, Iohannis a luat gol cam din toate poziţiile, că să mă exprim aşa. Şi, mergând pe acelaşi ton sportiv, deşi a avut de nenumărate ori mingea ridicată la fileu, preşedintele a lovit-o cu graţia unui ageamiu. Când ar fi putut să puncteze decisiv şi nemilos acesta a preferat să posteze pe facebook întocmai că o puştoaică de şaişpe ani.

 5. cata Reply

  Presedintele Romaniei e o institutie a statului si nu poate iesi in strada impotriva altei institutii. Iohannis nu mai e un politician este neutru.
  Eu cred ca lumea nu intelege ce inseamna sa fii presedinte. Nu cred ca exista vreun presedinte dintr-o tara civilizata care sa se fi dus in strada sa strige impotriva altei institutii.

  Da, fostul presedinte se credea pe mosia lui si a stricat imaginea institutiei presedintelui.

  Eu consider ca Iohannis se comporta exact cum ar trebui sa se comporte un presedinte civilizat.

  Singurul lucru pe care i-l pot reprosa e ca nu a iesit in fata camerelor si sa dea un comunicat clar. Aici sa recunoastem e capitolul la care sta prost, comunicarea.

  Restul depinde de noi, de popor.

 6. cata Reply

  @groparu Dar nu poti sa ii ceri sa coboare de la “înălțimea ” institutiei si sa se duca in strada. Nu asta e solutia.

 7. cata Reply

  @groparu In plus cine a zis ca nu o sustine. Eu sunt de parere ca a sustinut-o si pana acum si de la inaltimea institutiei.
  Dar nu a stiut sa comunice cu poporul asta e problema lui.

  Dar sa ne bucuram, o mica victorie s-a intamplat, acum are sansa Iohannis sa ne arate ce poate face.

 8. Groparu Nemernic Reply

  @ cata: dimpotrivă, să nu uite că strada l-a pus acolo. Și dacă nu știe să comunice, să se pună pe învățat! De-aia am scris:
  “Domnule Iohannis, au trecut 12 luni de când așteptăm. Domnule Iohannis, te-am ales pentru că ești bun și pentru că vrem să fii mai bun. Vrem să te autodepășești!”
  Să învețe. Nimeni nu e prea bătrân să învețe.

 9. Bogdan Reply

  Eu, sa fiu in locul lui Iohanis, l-as degrada pe Oprea la rangul de caprar pe motiv de lasitate si i-as retrage toate decoratiile primite din partea statului si armatei romane.

 10. mia Reply

  Gropare draga, tu stii sa scrii frumos ca esti destept, dar sa stii ca si noi ”aia” multi care nu stim sa ne exprimam asa bine in scris dar in mintea noastra, chiar asa gandim.Multumescpt ce -ai scris.

 11. Greuceanu Reply

  Reproseaza-i ceva punctual! Nu ” fa si tu ceva!” Zi-i ce anume astepti de la el! Eu, ca vecin al sau din Sibiu, astept, de exemplu, sa meargă in vizita de lucru la isu sau la smurd, sa vada el cu ochii lui cum sta treaba, apoi sa vina la tv si sa ne explice ca totul e spre bine…

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *