De ce votez cu Iohannis

Monday, 27 October 2014, 23:36 | Categoria : Eu si politicienii
Taguri : ,

În anul de graţie 2004, sibianul de mine era Lefter Gropărescu la Cluj. Iohannis tocmai candida la al doilea mandat la primăria Sibiului. Părinţii mei erau plecaţi la soru-mea, în Germania (tocmai se născuse nepotu-meu mai mare), deci dacă mergeam acasă nu aveam ce zacuscă, vin de casă şi şniţele să aduc la cămin.

Dar pentru că văzusem ce făcuse sasu’ în 4 ani de mandat (înaintea lui fusese primar un oarecare alcoolic sinistru Dan Condurat, iar după mandatul lui Sibiul arăta mai dărăpănat ca Dresda după război) am ieşit special la maşină de ocazie în duminica aia de iarnă (mi se șoptește în cască că era, de fapt, iunie – dar țin minte că era cam friguț pentru iunie), am ajuns la Sibiu, l-am votat, nici măcar nu am mai trecut pe acasă şi am revenit la Cluj în aceeaşi zi, într-o expediţie ulterior puternic dezavuată de ai mei părinţi extrem de pesedişti: “toţi sunt nişte hoţi!” şi “da’ ce, noi nu avem români buni gospodari?”

Răspuns: nu, nu aveam. La ora aceea nu aveam. Din păcate, nici la ora aceasta nu avem.

De ce votez cu sasu’? Să le luăm pe rând:

1. Pentru că a făcut din Sibiu unul din cele mai frumoase oraşe din Europa. Aşa zic unii străini. Şi în numai trei locuri din România am văzut mandibule de străini picate de uimire: în Maramureş, în Deltă şi în Sibiu.

2. Pentru că, atunci când guvernarea a sistat fondurile pentru renovarea Podului Gării, Iohannis s-a dus direct în audienţă la Ministerul Transportului. Şi naiba ştie ce o fi făcut el acolo pe la Bucureşti, el fiind membru al Forumului Democrat al Germanilor, că lucrările la podul de la Sibiu nu s-au întrerupt prea mult. Şi exemple din astea mai am: 5 fabrici mari aduse în Sibiu într-un singur an. Un centru comercial uriaş – Sibiu Shopping City – şi magazine şi supermarketuri deschise. Fonduri europene. Vizite de la ambasadori, preşedinţi, prinţi Charleşi. Evenimente. Târguri de Crăciun. Primul oraş din ţară cu concept şi campanie de turism (chestia aia cu barocul – sibienii ştiu). Salarii mici şi foarte mici în primărie vreme de mai mulţi ani, deci fără risipă în banul public. Apropos, aţi fost la Sibiu în ultima vreme? Să mergeţi, şi încercaţi să ajungeţi şi pe centru. Centrul ăla pe care a interzis, tot el, scaunele de plastic la terase.

3. Pentru că a băgat, în premieră pentru România, o clauză la licitaţii care face foarte greu să sifonezi bani publici: fiecare firmă care are contract cu primăria trebuie să trimită un reprezentant la şedinţele de consiliu local timp de 2 ani după încheierea lucrărilor. Dacă ceva se buşeşte, primarul vrea să afle în timp real, de la reprezentantul firmei, de ce s-a spart ţeava pe strada X, de ce nu ţine asfaltul pe strada Y, de ce a căzut tavanul la grădiniţa Z.

4. Pentru că ceilalţi sunt atâta de speriaţi de el, că nu prididesc să arunce cu noroi în el. Nu precupeţesc nici un efort în a-l mânji, cu orice preţ: că n-are copii, că ar fi trebuit să înfieze, că taie pensiile. Spaima lor este la cote maxime, deci de el le este cel mai frică. Și, ca să-i răspun doamnei Vrânceanu-Firea-Pandele cea rea de muscă cu aceeași monedă, dacă și-ar scoate nasul din Facebook și ar mai citi și ea câte ceva altceva decât ziarul Click, ar putea da de o carte semnată Jerome K. Jerome, numită The idle thoughts of an idle fellow, în care autorul punea tot răul din lume… pe seama eredității. Nu foamea ta, ci faptul că ai progenituri mai puțin reușite decât media te îndeamnă să minți, să înșeli, să furi, tocmai pentru că știi că fără ajutorul lor copiii tăi vor muri prin șanțuri. Când aud ce baligi debitează și apoi citesc de băietul ei genial care a luat nota 2 la BAC, tind să cred că Jerome nu greșise chiar întrutotul.

5. Pentru că, în ciuda mizeriilor la care este supus, nu ştie, sau nu vrea să le răspundă cu aceeaşi monedă. Şi cred că România are nevoie de niţel mai multă civilizaţie, şi el e singurul care, deocamdată, pare a fi în stare să o aducă.

6. Pentru că este singurul candidat care cunoaşte o limbă străină bine. Şi mi-am jurat că, atunci când voi putea, voi vota pe cineva care ştie mai mult de ză dacs come from ză tracs.

7. Pentru că, atunci când era şeful inspectoratului şcolar, de fiecare dată când tanti Diana, ceva prietenă de familie directoare la ceva şcoală din Sibiu, mergea la el cu ceva probleme (ca românu’), Iohannis avea mereu aceeaşi replică pe buze: “Doamna Diana, să vedem ce spune regulamentul!” Şi scotea regulamentul, se uita peste el ca peste Scriptură şi, în funcţie de ce scria acolo, problema se rezolva sau nu. În contrapartidă, nu vreţi să ştiţi la ce nivel de corupţie s-a ajuns la inspectoratul şcolar Cluj.

8. Pentru că este protestant, şi eu cred în teoria aia că ţările protestante (trebuie să munceşti mult ca să ajungi la absoluţie) o duc mai bine decât cele catolice (Doamne-Doamne te iartă, deci poţi să mai greşeşti!) sau ortodoxe (dă-ne bani. Dă-ne bani!). Şi mai ştiu că saşii sunt turbaţi când vine vorba despre pomeni. Legenda spune că baronul Brukenthal îi punea pe cerşetori să cosească în aer în Piaţa Mare înainte de a le da bani. Pe principiul “nu există pâine fără muncă”. Abordare care ar prinde bine la o naţie de dependenţi de ajutoare de la stat.

9. Pentru că a fost ales mereu cu cifre record de popularitate. Şi credeţi-mă, sibienii nu sunt proşti pe care să-i cumperi cu un litru de găleată de făină.

10. Pentru că nu vorbeşte (prea multe) cretinătăţi. Nu-şi bagă nasul unde nu-i fierbe oala. Ştiţi cum arată casele săseşti? Cu garduri şi porţi înalte. Tradus în română, “nu vă interesează ce se petrece la noi în ogradă; şi nici pe noi ce se petrece în afara ogrăzii noastre”. Își vede de treabă.

Acum să vă mai spun câteva chestii:

1. Spre marea satisfacţie a mediei şi a opoziţiei, calcă cu graţie în străchini. Ştiţi care este partea faină? Asta nu-l va face mai puţin eligibil. Prefer un preşedinte prost de onest, neînvăţat să şerpuiască în minciună, decât o lepră varanică unsă cu mai multe alifii decât un herpes vaginal de 60 de ani, care să ne mintă şi să ne otrăvească pe toţi.

2. Duşmanii lui se leagă de el că are case. Ştiţi ceva? Mereu, saşii din Sibiu au fost mai avuţi decât românii. Mereu saşii au fost mai bine îmbrăcaţi şi echipaţi, au avut magnetofoane, casetofoane, muzică, aparate foto, camere video. Făceau bani din nunţi, botezuri, banchete, ocazii speciale. Băteau toţi munţii, echipaţi cu bocanci, rucsaci şi saci de dormit, şi cântau la flaut, chitară, mandolină, mergeau la schi şi zburau cu parapanta. În Sibiu şi acum se zice “rânduială ca la saşi”. Mergeţi în satele săseşti de lângă Sibiu, sau chiar din cartierul Turnişor, şi veţi vedea cum întorci TIR-ul în bătătura fostelor case de gospodari saşi. În 1989, saşii de la sate aveau gospodării complet utilate, cu tot ce le trebuia ca să prelucreze lemnul, metalul, să facă rachiu, vin, agricultură. Circulă discuţii că şi-au lăsat pe mai nimic casele când au plecat, şi că au preferat să le vândă saşilor decât românilor. Visul oricărei mămici din Sibiu era să aibă o doică săsoaică, să înveţe copiii germană. Legat de bani? Gândiţi-vă că, la paritatea de la începutul anilor ’90, un salariu de 2000 de lei însemna fix 200 de mărci. Pe care un neamţ îi câştiga în câteva zile de muncă, cel mult. Şi mai gîndiţi-vă că toţi saşii plecaţi în Germania trimiteau pachete aproape lunar către cei de acasă. Se vindeau pe sub mână blugi, cafea Jacobs, whiskey, gumă de mestecat, “chemări” în Germania (consulatul german era la Sibiu). Ani la rând, Sibiul a avut cea mai vioaie piaţă auto din regiune, cu maşini aduse din Germania. Asta însemna bani frumoşi. Ştiţi ceva? Dacă Johannis n-ar fi reuşit să facă avere în perioadele alea de legislaţie imprecisă, cu posibilităţile lui de etnic german, apăi mare prost ar fi fost.

3. Iohannis este un om. Va face măgării, va face mizerii, va avea pasiuni şi se va bâlbâi în faţa camerelor (brace yourselves, sibianul “Ghinion” este numai începutul). Va lua decizii care vă vor aduce, unora dintre voi, bulbuci la gură şi la nas, în timp ce ceilalţi care sunt de acord cu el vor păstra, aşa cum se întâmplă de obicei, o tăcere confortabilă. La final de mandat, va fi mai degrabă urât decât iubit. Să fim realişti: îi va fi extrem de greu să facă ceva de unul singur. Şi este mai delicat decât Boc, un fost premier infinit mai pregătit la papagal, dar care nu a putut face faţă tirului susţinut ar unei întregi mass-medii pornite împotriva lui. Posibil ca şi sasu’ să iasă ferfeniţă din jocul de-a preşedintele – dar să nu-l subestimăm încă.

4. Nu vă spun să votaţi cu el; vă spun numai să faceți o alegere cât mai educată, cât mai la rece, cu un lighean de gheaţă sub fundic. Şi cel mai bun sfat pe care vi-l pot da este: încercaţi să nu depindeţi prea mult de cine este la guvernare! Încercaţi să o duceţi bine indiferent de cine conduce ţara asta pierdută în haosul balcanic. Johannis nu vă va asfalta strada, nu va elimina cozile de la doctori, nu va ieftini benzina. Sper ca măcar să înceapă cu o brumă de bun simţ la nivel de vârf.

5. Oricât de mult îl apreciez, aş dori să dau un cap în gură echipei sale de PR. Mi se pare mizerabil să aduci oameni cu autocarele din Alba, Mureş, Sălaj ca să-ţi faci tu campanie în Cluj-Napoca (oameni care, fireşte, fac pişu în plin câmp), deci să copiezi metehnele păguboase ale celorlalţi mizerabili. Să nu ai strategie de campanie deşteaptă pe net, că-ţi dă clasă Macoveica care lucrează nu cu profesionişti, ci cu voluntari. Să te înveţe PR-iştii să gesticulezi ca un individ atacat de muşte, într-un mod care nu te reprezintă, pentru că PR-iştii doresc să te facă să exprimi chestii şi cu limbajul trupului. Care PR-işti – OROARE!!! – să nu te înveţe ce să spui dacă cineva te întreabă de casele tale (şi încă reporterul a făcut-o foarte elegant, eu te-aş fi sfâşiat; şi tu tot ţi-ai pierdut cumpătul şi ai scos un foarte sibian “Ghinion!”).

6. Dacă echipa de PR-işti merită ardei iute în ochi, atunci echipei de politicieni care îl susţine merită nici mai mult nici mai puţin decât pârnaia într-o închisoare pentru negri. Începînd cu Videanu-Viloi-De-Neam-Prost, Blaga şi naiba îi mai ştie care sunt, penelei şi pedelei, la pârnaie cu ei!

7. Este interesant cum Ponta îl vede pe Iohannis drept omul lui Băsescu, după ce chiar el îl propusese pe Iohannis ca premier. Dar de la Ponta nu ai ce aşteptări să ai.

8. Nici Macoveica nu se poate abţine să nu se lege de Iohannis. Nu găsesc acum, dar zicea ceva de genul că “ăsta ar face orice ca să mai crească de la nivelul de primar al unui oraş de provincie”. Da? Păi madam Macovei, dacă eşti aşa de meseriaşă la tine în ţară, de ce ai plecat la muncă în străinătate?

9. Iohannis este primul candidat la preşedinţie pe care-l susţin public – şi asta pentru că am văzut ce poate face. Nu vă zic să votaţi cu el; dar vă îndemn să faceţi o alegere la rece, cu fundicul pe ligheanul de gheaţă de care vă spuneam mai sus.

Dacă nu ar fi fost el, 100% aş fi votat cu Monica. Cât despre ceilalţi candidaţi, nu înţeleg ce caută în cursă, poate îmi explicaţi voi.

Johannis

Nu cred că este necesar, dar totuşi declar sus şi tare: nu am primit nici un leu pentru postarea asta, părerile mele nu sunt de vânzare, mai ales că deocamdată nu mor de foame – indiferent de cine este la guvernare. Şi m-am hotărât să iau poziţie pentru că de chiar mă interesează cum îi las ţara pe mână fiului meu.

167 de lovituri pentru “De ce votez cu Iohannis”

 1. 1Offline Coach

  100% de acord cu ce ai scris. Am doar o singura intrebare:
  Nu este cel putin bizar/ciudat ca tot staff-ul de campanie electorala al dlui. Traian B. (adica TOTI) ii face campanie lui Iohanis?

 2. 2tudor CeMerita

  @offline coach, de ce este bizar? Basescu a facut campanie in numele PDL, acum Iohannis e aliat cu PDL. Din cate stiu, PDL+Basescu=not love.
  Legat de asta, ce m-as fi bucurat sa aiba si Iohannis o campanie atat de buna cum a avut Basescu pentru ca nu-s deloc pe placul meu afisele alea cocalaristice, lipsa de strategie in campanie etc.

 3. 3diana

  eu sint din Galati, locuiesc in Bucuresti, votez Iohanis si mi-ati pus gindurile in postarea asta

 4. 4Offline Coach

  @tudor Basescu+PDL=not Love? …as vrea sa cred. De fapt chiar cred ca este asa cum spui dqca ne referim la PDL in general.
  Dar Basescu +Flutur+Falca+MRU+Predoiu+Videanu+Cezar Preda=?… ei sunt intr-o relatie?

 5. 5Offline Coach

  @groparu si eu as vrea sa dau tara pe mainile lui Iohanis. Doar ca tara este condusa de Guvern si parca m-am saturat de PDL la guvernare. Chiar.. ce optiuni are Iohanis pentru Prim Ministru?

 6. 6elector

  Daca ai fi parte femeiasca, te-as pupa! In ce priveste casele lui, stiu familie de tineri de nici 35 ani, care au 3 apartamente. Salariati, fara absolut nici o manarie le-au cumparat. Vorba ta, daca sasul nu facea ceva insemna ca e prost gramada. Si Ponta il tot acuza de `basism` pt ca de el ii este cel mai frica, si PR-istii lui stiu ca multi sunt anti-Basescu, deci e o tentativa de a-l murdari pe Iohannis.

 7. 7Cosma

  10. Pentru ca PDL si Blaga ? 😐

 8. 8alina

  Cand am iesit prima oara din tara spre vest, am facut drumul de la Bratislava la Viena nu pe autostrada, ci pe un drum paralel cu Dunarea, prin sate pitoresti, curate, pline de flori, cu casute ca-n povesti si cladiri vechi bine pastrate si exploatate. La intoarcere, cand sa trecem granita, aproape ca m-a busit plansul. I-am zis sotului ca vreau si eu sa vad ceva frumos in Romania, nu munti si paduri si colturi de natura frumoase, ca asta stiu ca avem si distrugem cu amandoua mainile, ci un colt de Romanie frumos, facut de oameni si intretinut de oameni. Si el m-a dus la Sibiu!

 9. 9Cuibus

  Ce nu zici si de datoriile Germaniei fata de Romania, bine ca prostii de parinti au lucrat iar nemtalaii au profitat. Halal natiune. Decat sa fim scalvii nemtilor, mai bine sa fim liberi! Dar de averea pe care si-a facut-o cu “salar de primar” de ce nu amintesti?
  Centrul e fain in Sibiu si refacut cu bani europeni, care trebuiau sa vina oricum dupa aderarea la UE, dar restul e praf.

 10. 10Andor

  Prin 2000 faceam armata la Sibiu; am vazut atunci ce inseamna un primar hotarat sa rezolve problemele urbei si care nu era interesat pomeni electorale si adusul banilor la partid; multi ani mai tarziu a aparut si Boc. Amandoi pacatuiesc (dupa parerea mea) prin afilierea la partide politice, ceea ce inevitabil le va aduce pieirea. Degeaba vrei tu sa faci ceva, te mananca miticii cu fulgi cu tot (aici iar sunt de acord cu tine).
  Deocamdata voi merge pe mana Macovencei (de nu te incanta prea tare pe tine) chiar daca in turul 2 il voi alege pe Iohanis. Deocamdata e singura nesantajabila….

 11. 11Groparu Nemernic

  @ Cuibus: am fost sclavi la români din ’89 incoace si tot nu am invatat nimic.
  Legat de casele lui, mai citeste o tura articolul.

 12. 12Stef Vasutiu

  Bine spus Groparule!

 13. 13Groparu Nemernic

  @ Andor: chapeau!

 14. 14Andrei

  @Offline coach – campania electorala este, pentru multi, o simpla afacere. O fac pentru cine plateste. Imi amintesc in 2009 cand, dupa primul tur, un sediu de campanie pentru candidatul independent Sorin Oprescu, s-a rebranduit peste noapte si a devenit sediu de campanie pentru candidatul Basescu, care se calificase in turul 2.

 15. 15Teodora

  @Cuibus: restul e praf, ce????! Numai un exemplu iti dau: in cartierul Vasile Aaron, unul comunist de blocuri comuniste şi sinistre s-a asfaltat şi s-a amenajat peisagistic. NIMENI, NICIODATĂ nu a intrat să le asfalteze sibienilor care locuiesc în zonă.
  Este adevărat, în Sibiu mai sunt şi străzi de pământ, dar numărul lor se restrânge considerabil. Acum se lucrează în cartierul Lazaret, unde, de asemenea, NIMENI, NICIODATĂ nu a îndrăznit să transforme străzile de pământ în unele cu asfalt.
  Şantiere sunt deschise în tot oraşul, nu numai în centru.
  Mie-mi plac ăştia care vorbesc aşa din auzite… Măcar, uite, nişte “auzite” reale.

 16. 16Andrey

  Pai… votam cu Iohannis poate pentru ca e singura alternativa viabila la Poanta? Ar mai fi Macovei, dar aia va fi votata de… 2%?

 17. 17Cuibus

  De ce nu merita votat acest personaj:

  O nouă gafă marca Iohannis: Candidatul ACL se mândrește cu susținerea germanului Elmar Brok, cel care cerea amprentarea românilor

  Klaus Iohannis, întrebat câte articole are Constituţia: „Nu răspund la astfel de provocări. Sunt obișnuit să pun eu întrebările”

  Sunt trei piloni din politica externa ce trebuie pastrati: SUA, NATO, UE. Nu trebuie sa inventam alte axe.

  s.a.m.d

 18. 18Groparu Nemernic

  @ Cuibus: mai citeste inca o data, a treia oara, postarea. Vei ajunge la punctul 3 din a doua jumatate, care-ti raspunde temerilor tale.

 19. 19dănilă

  Daca ar sti tot românul ce-i Sibiul ….nici n-ar asculta la Ponta…
  Păcat că încă sunt mulți români legați la ochi…

 20. 20Vlad

  @Cuibus
  1. Si eu ca si roman sunt pentru amprentarea strainilor in germania, MAI ALES a romanialor (in special cei negri de culoare). Daca nu ai facut nimic gresit atunci de ce ti-e frica? Nu ai nimic de ascuns. SI mai documenteaza-te pe tema acesta ca nu era vorba stric de romani ci despre toti imgrantii. In momentul in care o tara exporta imagranti angajati 100%, care nu se duc sa cerseasca, fure, sa traisca din ajutorul de stat, sa faca bishnitz ca la baitu’, atunci acea tara sa aibe asemenea pretentii.
  2. Intreba-l pe Monta sau tov. Iliescu. Ai fi surprins ce raspunsi primesti. Tov Iliescu poate va stii cate articole are, cea a RSR-ului.
  3. Ma pis pe pilonul Rusesc. Du-te sluga la rusi, stimuleaza-i prostata lui nea Putin. ca multi s-au saturat de cei 50 de ani de “prietenie” romano-ruseasca.

 21. 21Vlad

  @Cuibus
  s.a.m.d.

 22. 22Ciobanu Alin Marcel

  1. Sibiul nu e unul dintre cele mai frumoase orașe din Europa. Da, zona centrală a Sibiului arată mai bine decât zonele similare din celelalte orașe ale României și asta nu-i puțin, ar de aici până la “unul dintre cele mai frumoase orașe din Europa” e cale lungă și nu poți spune așa ceva decât dacă ești subiectiv sau n-ai prea văzut Europa. De la Budapesta mergând spre vest, nord ori sud, nu prea găsești orașe vechi și având +200 de mii de locuitori care să nu fie mai cochete decât Sibiu. Iohannis a făcut unele lucruri pentru oraș iar Sibiul e relativ curat, dar încă e plin de câini comunitari, dincolo de zona centrală dai de aceleași case țigănești cu turnulețe ș.a.m.d.. Să nu exagerăm. Centrul arată bine spre foarte bine. Atât.
  3. Ideea asta chiar e o idee proastă. De ce? Pentru că, practic, oprește firmele din alte orașe să participe la licitații. Doar n-oi veni eu o dată la fiecare 2 săptămâni din Timișoara până în Sibiu pentru a participa la Consiliul Local.
  Alternativ, ar fi trebuit să oblige respectiva firmă să delege un reprezentant la aceste ședințe, dar doar în cazul în care se constată existența unei probleme. Eventual, orice problemă detectată trebuie remediată într-un termen dat și nu doar atât, dar firma trebuie să acopere și costurile adiționale generate de greșeala făcută (spre exemplu, dacă s-a stricat asfaltul pe o stradă reparată recent atunci nu doar că trebuie să refacă strada din bani proprii, dar trebuie să acopere și costurile generate de faptul că strada trebuie închisă din nou, șoferii din oraș vor pierde mai mult timp în trafic iar timpul costă bani, vor consuma mai mult combustibil ș.a.m.d..).

  Totuși, n-ai abordat principalele argumente împotriva lui Iohannis.
  1. Incompatibilitatea. Nu-i voie să reprezinți și beneficiarul și executantul unei lucrări. Pur și simplu nu e ok. Nu e nemțește. Nu așa se face.
  2. Vara lui 2012. Pentru mine, faptul că s-a plimbat de mână cu Ponta și Antonescu în acea vară și la sfârșit a spus că totul n-a fost decât “o eroare de comunicare” nu mi se pare că e doar o eroare de comunicare, cred că e o problemă de principii pe acolo.

  Probabil că-l voi vota în Turul II, dar asta doar pentru că gândul că Ponta ar putea fi președinte mă îngrozește.

 23. 23Groparu Nemernic

  @ Ciobanu Alin Marcel: man, imi place de astia ca tine. Pe bune zic. Informat si la obiect!
  1. Posibil ca frumusetea sa fie in ochii privitorului. Sincer, am fost extrem, extrem de impresionat, anul asta, de orasul Mechelen, din Belgia. Apoi am facut o comparatie cat am putut eu de “la rece” cu Sibiul, si nu am avut nici un fel de complex de inferioritate.
  3. De acord… si nu prea. Oras mic inseamna o mie de cumetrii, prietenii si relatii care mai de care mai alambicate. Pe astea cum le rezolvi? Plus ca, pe de alta parte, daca lucrarea facuta de firma din Timisoara este defectuoasa, ce faci, trimiti tu, ca primarie, om in Timisoara sa-i intrebe de ce s-a stricat drumul?
  1. Incompatibilitatea: sunt extrem, extrem de curios cum se va rezolva si afacerea asta. Oare de ce se tot amana verdictul la o chestiune aparent simpla?
  2. Vara lui 2012: imi poti spune un politician care sa nu fi pupat si sa nu fi fost pupat in posterior de alt politician de care apoi s-a divortat cu scandal? (eventual numai Udrea-Băse’, dar hai sa nu intram acolo).
  Frica ta de a nu-l vedea pe Ponta presedinte este si spaima mea. Imi clănțăne dinții, pe bune.

 24. 24Popicu

  Io stiu un roman gospodar, da’ pe plan local. Si care ii primar de vreo 20 de ani si o transformat un oras de mai iti pica mandibula. Ii primaru’ din Alba. Dar din pacate ii exceptie. Asa ca pana una alta… Hai sasu’… Si oricum nu e primul sas care ar face treaba la noi in ograda. Iar cum n-am mai avut asa ceva de muuuult… Ar cam fi cazu’

 25. 25Ciobanu Alin Marcel

  3. Nu. Trimiți un mail cu confirmare de primire la firma respectivă. Dacă nu răspund în 3 ore, suni. Dacă nu răspund la telefon, trimiți notificare prin notar cu confirmare de primire.

  2. Problema mea nu e că s-a despărțit de Ponta și Antonescu. Problema mea este că le-a legitimat acele fapte prin susținerea sa. Aveam o părere relativ bună despre el, dar consider că-n acele zile și-a cam dat cu stângul în dreptul. N-o fi fost el capul acelor tâmpenii, dar dacă n-a înțeles ce se întâmplă atunci are o problemă, iar dacă a înțeles și a zis că-i ok iar apare o problemă. Și nu, problema nu e de comunicare. E mult mai gravă.

 26. 26Groparu Nemernic

  @ Alin Marcel: la noi, la Cluj, ambele proiecte mari de infrastructura (piata Aveam Iancu, piata Unirii) au eșuat lamentabil. La prima nu merge fântâna artezianî cu lumini frumos colorate si se desprind pietre din pavaj, de arata ca o gură de băbuță, iar la a doua fântâna se descompune pur si simplu. Ce mailuri crezi ca ar putea rezolva sifonarea asta de bani publici? Cred ca nici unul, firmele care si-au batut joc sunt bine mersi și nimănui nu-i pasă. La Sibiu, trebuie să cauți îndelung o piatră lipsă din pavaj.
  Legat de suspendarea lui Băse… uf! Tough shit. Nu stiu ce sa zic, au fost asa niste zile pline de propaganda si mizerii facute de ambele parti ca nu stiu ce sa mai cred. S-ar putea, insa, sa ai dreptate, I give you that!

 27. 27Maria

  Mno, fain articol! .
  Numa’ceva n-ai zâs. Dice-oară să tât leagă lumea de-alea șasă case? că doară ăialalți au averi de-o mie de ori cât ălea șasă case. Șî pe-ia nu-i întreabă nimini di-unde au atâta.

 28. 28Alexandru

  Eu as rezuma tot textul tau in cateva cuvinte: il votez pentru ca nu e Ponta.
  Poa’ sa fie si eschimos, daca nu-l cheama Ponta, are votul meu.

 29. 29Ciobanu Alin Marcel

  Rolul e-mail-ului este de a elimina obligativitatea de prezență a unui reprezentant al firmei la toate ședințele de CL(apropo, câți oameni asistă la acele ședințe? În 2 ani se realizează multe lucrări într-un oraș mare, deci ori există câteva firme care câștigă tot, ori ședințele au sute de spectatori plictisiți) și-n același timp, de a putea realiza comunicarea existenței unei probeleme fără a obliga Primăria să-și trimtă un angajat până la Timișoara.

  Dacă selecția firmelor acceptate pentru licitații se face în mod serios și contractele precizează în mod clar condițiile de calitate pe care trebuie să le îndeplinească fiecare lucrare (plus dirigintele de șantier numit de Primărie își face treaba și nu vizitează șantierul doar la deschiderea și la predarea lucrării) atunci rar va fi nevoie de mai mult decât un simplu e-mail. Ce-i drept, dacă Primăria e plină de hoți – a se vedea faptul că fostul primar din Cluj e într-un loc răcoros – atunci e-mail-ul nu prea e relevant, dar din poziția ta pro Iohannis deduc că nu asta e situația de la Sibiu.

 30. 30Groparu Nemernic

  @ Alin Marcel: nu stiu cum e la Sibiu, dar presupun – si sper – ca e mai bine ca la Cluj: drumurile sunt mai bune, gurile de canal mai bine integrate in carosabil, iar centrul istoric inca nu isi stirbeste pavajul. Semn ca cineva chiar a verificat pasii si calitatea lucrarilor.
  Si nu, nu cred ca prin e-mail le-a verificat:)

 31. 31remus

  deci Click ii zicea la ziarul ala? Damn, io citeam numa can can…

 32. 32Deda

  @ Ciobanul Alin Marcel poftim dovada, ca Sibiul este unul dintre cele mai frumoase orase din Europa. Si nu o spunem noi, ci strainii.
  http://adevarul.ro/life-style/travel/sibiul-intr-un-top-celor-mai-linistite-orasele-europa-1_53638afc0d133766a84a8a12/index.html

 33. 33Tiberius

  Aproape că m-ai convins. Dar voi vota cu Macovei, şi vei avea şi tu şansă să votezi cu ea după ce Johannis va pierde procesul cu ANI, iar alegerile prezidenţiale se vor repeta.

 34. 34Carmen

  Si eu votez cu Santa Klaus :)
  …fain ca ai scris. E clar ca stii mai multe despre el ca si Sibian.
  (sugestie de titlu: 21 de motive sa votezi cu Iohannis :) )

  Si mai adaug eu 4 motive pentru care votez cu Iohannis.
  1. Cei de la putere se tem intotdeauna de el si nu il vor in pozitii inalte.
  In 2009 PNL-ul si PSD-ul l-au propus premier avand sustinere de vreo 60% in parlament,
  dar Basescu nu l-a vrut.
  In februarie 2014 PNL-ul l-a propus ministru de interne, si bineinteles Ponta nu l-a vrut.
  Tre’ sa fie ceva de el daca cei de la putere se feresc asa tare de el!

  Si e interesant cum si acum in campanie il fac pe om ba aliatul lui Ponta,
  ba aliatul lui Basescu …in speranta ca o sa piarda voturi de la haterii lui Ponta respectiv Basescu.

  2. Nu e om al scandalului si e un om integru!
  De cele 2 dati cand nu l-au vrut pe aproape omul a plecat inapoi la Sibiu fara nici un scandal.
  Desi PSD-ul ii face o anticampanie mizerabila omul nu s-a coborat la nivelul lor.
  Si parca are mai mare valoare ca a sarit societatea civila in apararea lui decat sa se apere el.
  Duminica la TVR a fost invitat la emisiunea Presedinte pt Romania unde si Ponta a fost invitat,
  dar refuzase. I s-a oferit lui Iohnannis si timpul lui Ponta, dar a refuzat.
  …a spus ca nu vrea sa faca guvernare de la televizor si desi e campanie si poate l-ar fi ajutat
  sa fie mai mult timp el si-a vazut de treaba si s-a tinut de cuvant.

  3. Mai stim un profesor de fizica in functie de conducere intr-o tara care merge destul de bine: doamna Angela Merkel. E interesant cum oamenii astia inteleg economia, stiu ce o misca si o pun in miscare. In Germania oamenii cu studii in fizica ajung deseori sa lucreze la bursa pentru ca inteleg concept abstracte. (…sa nu vorbim de copy-ponta)

  4. Pentru toti cei care cred ca nu o sa reziste in oceanul de coruptie din Romania.
  Uitati-va la emisiunea Profesionistii. Tot asa i s-a spus cand a ajuns primar la Sibiu.
  Toti oamenii (prrieteni sau dusmani) i-au spus ca va rezista cateva luni de zile dupa care (1) fie va deveni corupt, (2) fie va renunta la primarie. Si uite ca a rezistat 14 ani fara sa devina corput si fara sa renunte la primarie. Omul a facut treaba si s-a descurcat cu presiunile politice. Deci am incredere ca o sa poata si de data asta.

  PS. N-are rost sa te stresezi cu postaci pontaci.
  Aia ori nu vor sa vada adevarul, ori il vad, dar vor sa isi primeasca salariul la sfarsitul lunii.
  (…si uite ca am scris un mini articol :) )

 35. 35Groparu Nemernic

  @ Carmen: este vorba despre https://www.youtube.com/watch?v=d75I9BF7Wcw

 36. 36serban alexandra

  Eu votez cu iohannis pt. Târgul de Crăciun din piata mare,asemănător celui din viena…pentru autobuzele orasului care sunt mult mult mai curate si in stare de funcționare decât cele de pe vremea lui condurat,pentru superbul centru pe care l-a reconstruit,pt zecile de parcuri pe care le-a construit in zone “rău famate”ale Sibiului,gen tiglari,piata Cluj,unde,nimeni nu îndrăznea sa se apropie…si pt multe alte motive care au făcut Sibiul sa fie capitala culturala europeana in 2007….desi,îmi pare rău ca o sa îl pierdem ca si primar,dar poate va face si din România asta ce a făcut cu Sibiul!

 37. 37serban alexandra

  Sibiu este cel mai frumos oras din România iar cine nu crede,sa facă o vizita sibiului(când spun asta mă refer la oras,nu la cluburi,discoteci si altele),sa se convingă cat de civilizat este,curat,îngrijit,plin de spatii verzi,nu doar blocuri de 10 etaje stil comunist…si asta,datorita doar primarului….

 38. 38Adrian

  Mai scriitorule, nici n-am stiut ca-s asa dati dracului sasii astia, acuma aflu defapt care ii adevarata rasa superioara in europa. Legat de banii lui, problema e ca nu ii poate justifica. E o persoana indoielnica la fel ca restul candidatilor. Daca ajunge in turul doi o sa votez cu el ca nu am alta varianta.

 39. 39Groparu Nemernic

  @ Adrian: pentru mai multe săsenii, mergi pe http://povestisasesti.com/.
  Legat de averea lui… in afara de ce am scris, nu as sti sa-ti spun mai multe.

 40. 40Carmen

  Da, aia e emisiunea de care vorbesc.
  Emisiunea aia mi se pare atat de relevanta pentru ca nu e facuta in campanie (nu stiu de cand e, dar probabil pe atunci habar nu avea ca va candida la presedintie)
  si arata caracterul omului.

  Aaa si inca o chestie.
  Despre cele 6 case, Emil Hurezeanu a spus ca sotia lui, Carmen, provine dintr-o familie bogata. Deci probabil au mostenit cate ceva si din partea familiei ei.

  Ma intreb daca nu candida Monica Macovei, oare l-ar fi batut pe Ponta din primul tur?
  …m-as fi bucurat sa il invinga din prima …ar fi fost o lovitura puternica si bine meritata in urma jegului de campanie pe care o duce PSD-ul

 41. 41andrei turcu

  Eu cred ca avem asteptari prea mari de la presedinte. Functia de presendinta este destul de limitata prin constitutie, astfel ca presedintele nu are putere executiva insemnata. El poate propuna un prim ministru, poate face numiri pe ici pe colo (gen DNA) si cam este obligat sa promulge orice lege votata. Poate sa o respinga o data, dar a doua oara nu mai are voie (de unde si tupeul lui Ponta cu reducerea CAS, ca astia ca Basescu poate doar o data sa o retrimita in parlament). Pana la urma, oricine iese va trebui sa formeze un guvern cu sustinere in parlament, iar pentru asta va trebui sa apeleze la aceiasi oameni vechi si corupti din toate partidele. Altfel tot respectul pentru dl. Iohannis si pentru realizarile sale ca primar.

 42. 42un votant

  Adaug si eu un motiv la decizia de a-l vota pe Iohannis: Sibiul este singurul oras care m-a impresionat prin interesul pentru varsta a 3-a in sensul integrarii in viata comunitatii si a sporirii veniturilor lor. Doar la Muzeul Astra am vazut angajati pensionari care aveau grija de cate o casa si povesteau despre ea si nu numai :) oricarui vroia sa asculte.

 43. 43Mihaitha

  Groparule, spune tot adevarul te rog. Ultima oara cand am verificat, Sibiul nu avea Shopping City, ci Selimbarul. In rest nu am nici o obiectie.

 44. 44Groparu Nemernic

  @ Mihaitha: dirept ai grait!

 45. 45dan dan

  Cred si eu ca s-a dezvoltat sensibil Sibiul dupa ce a pompat UE fonduri in urma acordarii titlului de capitala culturala.

  Turistii vin pentru centrul istoric, nu pentru cine stie ce realizati ale lui Iohannis.

  Si chiar daca a fost un primar bun, asta nu inseamna ca esti bun si de presedinte, acolo e pe baza de politica externa etc

  Mi nu mi se pare mare eminenta cineva care intrebat de ce alti profi nu au 6 case ofera magnificul raspuns “Ghinion!”

 46. 46narcisa

  Daca ar fi candidat independent, nu din partea unui partid care nu de mult a fost aliat cu partidul domnului Ponta, atunci ar fi castigat detasat si poate i-ar fi luat voturile Monicai. Eu totusi merg pe mana ei, chiar daca am o parere buna si despre el.

 47. 47Groparu Nemernic

  @ dan dan: turistii vin pentru mai multe chestii, intre ele si centrul, dar exista o legatura zdravana intre ce are un oras de oferit (tot amalgamul ala de istorie, evenimente, parcari, restaurante, concept turistic etc.) si numarul de turisti.
  Legat de nefericitul “Ghinion”, ca sibian, iti spun ca este o vorba foarte raspandita in zona, spusa cand nu mai ai ce zice. Un fel de “No”! Hai sa iti zic una: toata suflarea a facut misto de Basescu cand a zis “iarna nu-i ca vara”. De fapt, el parafraza o vorba marinareasca: “pe mare nu-i ca uscat”. Pun pariu ca el si acuma este nedumerit de ce lumea face misto de el cu asta. La fel si Iohannis, s-o blocat si alt raspuns mai bun nu a avut de dat. Lucru pentru care i-am si blamat pe PR-istii lui, dupa cum (probabil) ai citit.
  La urma urmei, afacerea asta cu “Ghinion” este ceea ce este: un “tongue slip”. Daca tu nu mai vrei sa-l votezi pentru atata lucru, prietene, fa cum iti dicteaza constiinta.

 48. 48Groparu Nemernic

  @ narcisa: daca ar fi candidat ca independent, nu ar mai fi reprezentat nici un fel de amenintare pentru Ponta.

 49. 49Tomita Silvestru

  Interesant. Si de coruptii din PNL pe care ii protejeaza parinteste nu zicem nimic, nu?

 50. 50Groparu Nemernic

  @ Tomita Silvestru: nu citim tot articolul inainte de a comenta, nu? Indiciu: punctul 6 din a doua categorie.

 51. 51ion ivascu

  Cred ca te numesti Minciunescu si nu Groparescu. Am baza de date a Evidentei populatiei din Sibiu si nu exista nimeni cu numele asta nascut intre anii 1930 si 2010. Daca nu erai din staful de campanie al neamtului ti-ai fi dat numele real.Dar asa , mosule, nu esti decat un trepadus din staful unui candidat. Sa avem pardon.Degeaba scrieti voi ca aceasta postare nu este campanie electorala.Cine se scuza se acuza. Asa ca du-te cu pluta pe Cibin.

 52. 52Groparu Nemernic

  @ Ion Ivascu: prietene, multumesc! Nu am mai ras de mult atata de bine :D:D:D

 53. 53Dani

  @Ion Ivascu – voteaza ponta! Pentru salvarea Romaniei de basisti si mai ales pentru debasificarea neamului. Pentru cincinalul in 3,5 ani si o economie solida, cu structuri ale statului stabile si mai ales pentru o dezvoltare multilaterala!

 54. 54huza claudia

  Bine spus, Groparescule 😉

 55. 55marian costica

  Ar fi bine sa scoti poza asta cu iohannis si s-o inlocuiesti cu una mai pozitiva. pentru ca daca intr-adevar ca iohannis sa iasa presedinte, contribuie sa aiba o imagine pozitive. sunt destui in tare se iau numai dupa aspectul vizual si acela de pe blogul acesta nu il ajuta pe iohannis. my two cents…

 56. 56marian costica

  a propo, asta e un mesaj, care ne prinde bine la toti: http://bit.ly/1wDHMTO

 57. 57Rares

  Frumoase vorbe Dl Groparescu !!! Sa ne traiesti bine!

 58. 58Dan Masca

  Servus,
  inainte de a face afirmatii gratuite despre plecatul la munca al Monicai Macovei ar merita sa compari CVul ei cu al oricarui candidat.
  Extrag o parte din el . Vezi partea cu 1994-1997, cea cu pro bono.
  Legat de Johannis si ceea ce ai la primarie, merita sa retii niste lucruri: primarul este unic. Este absurd sa compari cum arata Romania acum, in toate orasele redesinte de judet si cum arata acum 14 ani.
  Totodata Johannis a folosit la maximum discriminarea pozitiva. In 1996 deja comunistii din partidelor din Romania, PSD-PNL-PD , au schimbat legea partidelor.
  Au zis asa : daca Groparu, Johannis varul, la fel de bun gospodar ca JOhannis Klaus, plus alti citiva oameni valorori doreau sa il candideze pe Johannis reprezentantul ong ului FDGR sau pe ceilalti candidati ca echipa, asa cum a facut FDGR, atunci ei aveau nevoie de 10000 fondatori din 21 judete.
  Totodata sa nu uitam ca in 2000 s-a intrat in campanie dupa guvernarea partidelor care au format CDR, guvernare, care prin aceasta alianta de partide politice, a creat o mare scirba fata de partide.
  JOhannis si FDGR au exploatat in sibiu situatia.
  De ce crezi ca nu au exploatat-o sasii din Brasov, Mures, Cluj, Alba ?

  In 2003 a fost si mai greu sa ii concurezi de jos de la locale, deoarece la propunerea colegilor din PNL , s-a ajuns la aberanta conditie de a face un startup politic in orice comunitate, pentru a candida doar la locale prima data, doar daca aveai 25000 fondatori din 18 judete, ceea ce nu exista nicaieri din UE, iar Johannis nu a contestat niciodata.
  Asta inseamna ca nici un alt sas din Sibiu nu avea cum sa il concureze cu alta echipa si nici romanii, care in proportie de 99% de fapt nu pot sa candideze in echipe in Romania, asa cum pot peste tot in UE, vezi http://partide.amper.org.ro

  Mai avem niste lucruri importante de stiut legat de rezolvatul la BUcuresti. FDGR are protocol in vigoare cu PSDul.
  FDGR are prin constitutie parlamentar, deci vot. Grupul minoritatilor, din care face parte di Ovidiu Gantz de la FDGR este un grup, care facea majoritatea in parlament, deci rezolva multe lucruri in guvern pentru cei norocosi sa aiba pile, dar asta nu inseamna decit democratie originala si provinciala.
  Unii au pile si legi si finantari, iar altii nu.

  Johannis a mai avut parte si acum de cind a plecat in PNL de discriminarea pozitiva si de aceasta democratie politica provinciala si originala.
  Adica el a putut pleca in PNL fara sa isi piarda mandatul ,dar ceilalti nu au putut alege oricind orice alte varianta, asa cum este peste tot in occident, inclusiv in tarile vorbitoare de germana, dar despre care Johannis nu povesteste.

  Este la fel ca democratia provinciala in cazul parlamentarilor, care pot pleca oricind dorresc, ceea ce este normal, dar alesii locali, judeteni, sefii de CJ si primarii nu au voie.

  Oricum si Tg Muresul in 2014 fata de 2000 arata mult mai bine si primarul nu este sas. La fel arata si Brasovul.

  Dar ca om, care am fost si sunt implicat in zona asta de civism de multi ani, plus in zona privata si am finantat proiecte de civism de genul celui dat de exemplu mai sus, pot sa iti spun ca Macovei este de departe cea mai valabila si pentru faptul ca a preluat proiectul nostru de la Tg Mures cu legea partidelor, proiect facut avind la baza un studiu comparativ si a adaugat ca proiect votul prin corespondenta si electronic, singura forma de a nu mai fura la alegeri. Acum se fura in draci in sectiile de votare.

  Sa nu mai amintesc de concurenta neloiala de care Johannis si Ponta dau dovada, deoarece si-au trimis toti parlamentarii acasa sa ii ajute in campanie pe banii nostri, iar ceilalti candidati, in principal Macovei are parte de aceasta concurenta pur si simplu batjocoritoare. Pune sute de parlamentari cu zeci de mii de lei pe luna venit in campanie plus concurenta neloiala la afisaj etc si vei vedea de ce nu merita sa votezi monopolistii din PSD si PNL in primul tur cel putin.

  Dar CVul si faptele Monicai ramin baza. Nu are nici o urma de asociere cu mafioti ( vezi cazurile Chiuariu condamndat si MOra Akos ambii din PNL) si are cele mai bune propuneri pentru cineva care iubeste libertatea si dreptatea.

  Spor la succese !

  http://www.monica-macovei.ro/blog/despre/
  1999-2004 Președinte, Asociația Română pentru Apărarea Drepturilor Omului – Comitetul Helsinki (APADOR-CH)

  Condus programe privind libertatea presei, accesul la informații, drepturile individuale v. securitatea națională, drepturile deținuților, despăgubiri în sistemul justiției penale, asistență juridică gratuită, independența justiției;
  Redactat documente de poziție privind proiecte de lege pentru modificarea Codurilor penal și de procedură penală, legile informațiilor clasificate și a siguranței naționale, accesului la informații, poliției, instanțelor militare;
  Reprezentat victimele încălcării drepturilor omului în fața instanțelor naționale și a Curții Europene a Drepturilor Omului;
  Pregătit peste 100 de avocați și jurnaliști cu privire la aplicarea legii accesului la informații.

  1997-prezent Avocat, Membru al Baroului București – în prezent nepracticant la propria cerere

  Reprezentat victime ale încălcării drepturilor omului în fața instanțelor naționale și a Curții Europene a Drepturilor Omului; câștigat peste 20 de cazuri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru reclamanți români.

  1998-2000 Expert, Grupul de specialiști pentru reglementări legale privind Presa și Drepturile Omului, Consiliul Europei

  Redactat recomandări pentru a fi adoptate de Consiliul de Miniștri al Consiliului Europei în următoarele domenii: dreptul jurnaliștilor de a nu dezvălui sursele de informație, informarea prin presă în legătură cu procedurile judiciare, diseminarea informațiilor și opiniilor în presă cu privire la politicieni și funcționari publici, libertatea de exprimare și dreptul la viață privată.

  1994-2002 Profesor asociat, Școala Superioară de Jurnalism, București

  Predat cursuri privind libertatea de exprimare: drept comparat și jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului.

  1994-1997 Consultant pro bono, Asociația Română pentru Apărarea Drepturilor Omului – Comitetul Helsinki (APADOR-CH), București

  Acordat consultanță privind acțiuni împotriva abuzurilor poliției, drepturile deținuților, libertatea de exprimare etc.

 59. 59Anonymous

  :roll: 😡 👿 ❗

 60. 60Florin

  Mi-ar placea sa ii vad in turul 2 pe Iohannis si Macovei!! dar, din pacate, acest lucru ar fi posibil doar daca nu ar vota mediul rural din Moldova si Oltenia (si o mare parte din pensionari)!!!!!

 61. 61Diana

  Referitor la transportul oamenilor cu autocarele, cel putin de Alba, ca fiind de aici stiu mai bine, pot spune ca nu e nicio greseala de PR sau proasta organizare. Alba are la nivel national cele mai mari procente de sustinere a dreptei politice, insemnand PDL si PNL, care se intampla acum sa il sustina pe Johannis. Nu doar ca oamenii de aici participa de buna voie si merg organizati cu autocare la mitinguri efectiv in calitate de suporteri, nu mituiti, ci chiar cred ca daca mitingul ar fi fost facut in Alba, ar fi fost mai multi oameni prezenti decat in Cluj. Nu sunt membra a vreunui partid, dar chiar cunosc o buna parte dintre sustinatorii despre care vorbesti. Intr-adevar, nu or fi ei toti crema intelectualitatii, dar despre ei iti pot spune sigur ca nu au fost inregimentati si platiti sa mearga. Aici poti gasi sustinatori hard core de dreapta, asa a fost de foarte mult timp, un judet anti psd si nu e nevoie de galeti, faina, bani sau ulei pentru a-i face sa participe la intalniri. Dar fiind obisnuiti sa vedem aceasta modalitate de transport folosita doar pentru a purta votanti volanti :) pesedisti care sa voteze ilegal, e usor sa presupunem ca toti sunt la fel.

 62. 62Ciobanu Alin Marcel

  O analiză serioasă analizează și plusurile și minusurile.

  Traian Băsescu: “Eu am o problema uriasa cu PNL. Este partidul care m-a suspendat in 2007 impreuna cu PSD, in 2012 a fost sustinatorul suspendarii. Stim ca 2012 a dat Romania inapoi la credibilitate cu 10 ani. Nu inteleg pe foarte multi care in 2012 erau impotriva actiunii liberalilor si a PSD-ului de suspendare a presedintelui, iar astazi par a-si fi uitat toate principiile. Dincolo de calculul rece, politic, este o chestiune care tine si de personalitatea mea. Eu am fost umilit de oamenii astia groaznic, eram presedinte si am fost trimis la un garaj. Iar Iohannis a fost unul din exponentii acestor miscari impotriva statului de drept, iar acum are in spate PNL, un partid care a lovit statul de drept. Iohanis era pe scena la Iasi cu Chiuariu si Vosganian linga el. De ce mi se cere mie sa anunt ca votez cu ei ? Mi-e foarte greu s-o fac. Pina la urma am si eu dreptul la opinie, la pozitia mea. Turul 2 ? O sa vad. Asta nu e dreapta. Aceeasi treaba la ACL si PSD in privinta statului de drept. Pina in februarie vorbeau la fel ca Ponta. Cine-i crede ? Eu ? Imi pare rau, am fost suspendat de ei de doua ori pentru ca voiau control pe justitie. Cum sa ma duc sa spun, sustineti-i pe astia care au facut tandari statul de drept in 2012?” (citat preluat de pe Facebook)

  Și din cauza asta nu-l voi vota decât, eventual, în Turul II.

 63. 63Ciobanu Alin Marcel

  Lăzăroiu a spus-o și mai bine:
  “Un vot pentru Iohannis in primul tur inseamna sa i dau un cec in alb. Eu nu cred ca Iohannis merita un cec in alb. Are multe de demonstrat si trebuie sa si ia niste angajamente. Votul meu pentru Macovei inseamna un vot pentru justitie independenta. Daca intra in doi, Iohannis trebuie sa vada cat de mult conteaza justitia pentru romani. Altfel, o va incaleca.”

 64. 64honci baci

  Io zic ca in primul tur o sa merg pe mana Monicai 100%. Cred ca daca toti ar vota cu ea in primul tur cei 2-8% de cati pare ca e ea in stare in sondaje ar fi cel putin cu 2 cifre. Cat despre turul 2 … vom alege raul mai putin rau (aka Iohannis).
  In rest … pertinenta parerea nea Gropare.
  Io tot stau si ma gandesc … oare mai sunt morometi pe-acolo in sud? ca restu pare o gloata compacta ce imparte 1 singur neuron si ala fara sinapse. si de ei mi-e frica si … de ce sa nu recunosc … de a mei din moldova care doar daca e gata cu tulburelu sa mai greshasca cu stampila, ca in rest … aia numa rosu vad

 65. 65vali crintea

  Achiesez la tot ce ai spus

 66. 66OK

  Votez cu Johannis si il cred pe cuvant ca vrea sa ramana un sas gospodar cinstit, dar ➡ daca se tiganeste si se aliaza si cu puscariabili ca Basescu si parasuta lui blonda, am sa devin dusmanul lui Nr.1 si o sa regrete daca ne minte.
  Fara gluma.

 67. 67Uncle Sam

  La tara trebuie un Tepes Voda nu un Primar, asa ca trebuie votat Monica, o procuroare care sa faca putina curatenie. Abia cand e curat si toti sunt la Jilava, cand e un nou Parlament de maxim 300, vot uninominal pur nu liste de hoti si partide de borfasi, abia atunci poti sa votezi un neamt/sas sa te ridice la nivel de Austria/Germania. Acum e nevoie de un drac precum Macovei care sa confiste tot si sa puna balanta pe egal iar. Primarul de Sibiu sfarseste mai prost precum tapul Constantinescu si e mult mai grav sa piarda iar tara 1 mandat de batut pasul pe loc. Azi ca l-am vazut arestat pe guzganul rozaliu Hrebenciuc am avut un mic orgasm. DNA-ul lui Macovei merge la foc automat, daia merita votul nostru, 1 vot pt. Monica, e un vot pt. DNA si curatenia generala, averile la control tovarasi!

 68. 68Cosmin

  @groparu felicitari tati, coerent si cu argumente.
  Eu nu m-am decis, dar de mazgalit ceva pe buletinul de vot tot ma descurc.

 69. 69ananasu

  @ion ivascu: daca te dai atat de destept, cum se face ca n-ai auzit de Groparu ? unul din cei mai mari bloggeri din romania. hai lasa-ne si ia-o la fundulet.

 70. 70Anonymous

  Tineti minte sasu nu ne minte
  Nu poate sa distruga mitul neamtului.

 71. 71Silu Cartoon

  Alianta cu trupa din spate imi lasa un gust amar.

 72. 72mihai

  Vezi tu, majoritatea celor care vor vota, se afla la tara. Acolo viata are alt ritm si sens.
  Iti dau un exemplu:
  1.Il doare fix in cur, pe Ion din Daramata de Vaslui, cine conduce tara. Nevoile lui primare sunt: bautura, prasitul, culesul, bautura. El va vota conform intereselor sale primare.
  2. Il doare in cur pe ala cu S.U.V-ul parcat pe trecere, caci daca nu iese cine trebuie…o sa aiba nevoie de vaselina.El va vota la fel conform intereselor.
  3. Il doare in cur pe aia care au taiat padurile. Caci daca iara nu iese cine trebuie…o sa le cam ia foc pamantul de sub ei. Ei vor vota conform interesolor
  4. Pensionarii de la orase! Pe ei ai putea sa iti pui baza. Ei sunt 100% prezenti la votare, si directia votului este 100% rosie!. Pensii marite…amnistii fiscale…cacaturi…normal ca vor linge mana celor care le-au dat.

  Romania este tara pestrita. Moldova este complet rupta de realitatea zilei de azi. Moldova este pur si simplu o alta tara! Pentru ei realitatea jalnica in care se scalda, nu este deranjanta la nivel de strigat! In Moldova lumea s-a invatat cu bani putini , cu saracie! Daca Johannis nu va intelege ca pentru a castiga are nevoie de Moldova, el va gresi foarte tare! Prosti….prosti…dar multi si disciplinati la votare!!!!!!

 73. 73Ultimul Piefig

  in 2007 am ajuns in gara din Sibiu….am crezut initial ca am coborat in alta parte…inca era santier

 74. 74politicstand

  Hai, mă… Și Ponta, Macovei știu limbi străine. Cred că și Funar știe ungurește dar ține secret 😀

 75. 75Romi

  Pentru Mihai
  M-am nascut si am crescut in Resita,un oras ina care eram vecin si prieten cu nemti,unguri,sarbi chiar si tigani…Fiica-mea a fost prietena cu un baiat maghiar si a facut Revelionul la UDMR,eu fiind membru UNPR.Ne vedeam la o bere si discutam,ne stiam cu totii de la gradinita…Am lucrat ca inginer sudor,la sectia Motoare Navale,pe vremea cand mai faceam nave,ma simt jignit ca spui ca noi,pensionarii suntem asistati…Am mei multe schimburi de noapte si probe de mare in orice conditii,decat ai tu scoala..In rest ,la alegeri,fiecare e matur si vaccinat..Felicitari dl.Bazavan(Groparu) 😆

 76. 76Andrey

  Citesc unele comentarii si ma minunez. Oameni buni, nu a zis nimeni ca Iohannis e usa de biserica, ar trebui sa fii naiv sa mai crezi in Mos Craciun. Normal ca are bubele lui, ca doar nu ajungi candidat la presedintie in Romania ca esti un ingeras, dafuq. Dar, dintre toti, este singurul cat de cat ok capabil sa-l bata pe Poanta. Macovei saraca mai mult 3% nu prea vad cum ar putea obtine.

 77. 77callatianu

  sper ca in formularu asta rubrica nume/prOnume sa fie doar o glume.si stii la ce ma refer.in rest dialog ok de bun simt oameni care stiu ce vor..da ce sa i faci ca aia prosti sunt mai multi si mai usor de cumparat.?nu ne luptam cu morile de vant?acu intra masina de vot marca psd si ne strofocam aiurea.ori sunt io un pierzator ori am votat mereu cu calu chior. asta si in orasu meu unde avem parte numai de primari venetici care nu fac nimic.dar precum sefu de la cta adica mazariche imparat stiu sa dea orezu faina puii si minciunile contra vot.
  deci ce i de facut?

 78. 78Andor

  Ca tot veni vorba de nemti… si ca stam in Floresti https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=87Bt5g1MMhw

 79. 79Andrei

  :mrgreen: asta-i Romania ! Nu inteleg de ce multi voteaza in turul I pe un candidat despre care stiu ca va pierde ? De ce nu se mobilizeaza toti astfel incat sa nu se ajunga la turul II . S-ar face economie puternica de paralute , mai ales ca vine iarna !

 80. 80buzucmarius

  in primul tur nu-l votez dar daca joaca finala cu ponta de la mine are un vot transferat de la funar

 81. 81Bianka Vintila

  1 s-au leg at de casele lui care oricum sunt cumparate inainte ca el sa fie primar. Stau in Sibiu stiu ce poate si ce a facut acest om pt oras , il sustin pana LA final.
  Frumos articol! 😆

 82. 82camelia

  Iohanis e prea bun pentru Romania,mai ales pt moldoveni si sudisti,oricum felicitari pentru postare.

 83. 83Groparu

  @ Romi: multumesc pentru comentariu! Si-mi cer scuze – multi de generatia mea picam in capcana asta si din pricina faliei care ne desparte va facem in fel si chip, printre altele, si “asistati”.
  Nici noi nu suntem invulnerabili in fata propagandei, din pacate.

 84. 84Unguru

  Scuze, e prima postare pe blog…
  De mult timp citesc ce e pe aici. Si multumesc… Bun punct pe I (sau G ?)

  Dar acum chiar trebuie sa zic “Bravo!” Da-le cu Usturoi !

  Intrebare: Politica e curva dar curva e politica ?

 85. 85UN SIBIAN

  Te felicit pentru articol,dar ai uitat sa spui probabil cea mai mare realizare a primarului Johannis,care de fapt a fost si prima lui promisiune cand candida in 2000 pentru primaria SIBIU, si anume parcul industrial vest ,unde in ziua de azi sunt 28 de firme care au dus la bunul trai al sibienilor. Curios dar la nici o televiziune nu aud treaba asta! Frati romani ascultati sibienii ca nu au de ce sa va minta!

 86. 86Maria

  Citit si recitit. Totusi, desi de acord cu idea de principiu, am cateva intrebari-dubii: 1. Este presedintele un administratator de tara asa cum este un primar? 2. Cine sunt colaboratorii unui presedinte si care este diferenta intre ei si cei ai unui primar (bine cunoscut si stimat)? 3. De ce accepta un om cu un asemenea caracter si experienta sa fie folosit de fatada, iar daca nu e asa de ce nu ia atitudine in problemele tarii? + un pic de transparenta a fondurilor de campanie … 4. Ajunge doar imaginea unui om integru sa rezolve problemele unei tari? si … va las pe dv. sa continuati …. oricum, cam multe dubii … Numai bine si sanatate!

 87. 87Iulia

  De acord. A facut din Sibiu un oras minunat, pare un om cu coloana vertebrala si are totusi o prestanta cu tot cu balbaielile lui si cu toate ca nu reuseste sa-si sustina un punct de vedere solid (faza cu casele din meditatii). Dar totusi nu e singurul care stie bine o limba straina. Imi place articolul tau, mai ales faptul ca indemni la alegerea unui candidat u propriile resurse si nu incerci sa ne convingi ca el e neaparat cel mai bun. Si totusi, comparativ cu realizarile dnei Monica Macovei, realizarile candidatului propus de tine se diminueaza considerabil, la fel si prestanta. Sa nu mai vorbim despre sustinatori,campanie, PR. Daca nu ar fi candidat DNA Monica Macovei, as fi votat cu dl Iohannis. Apropo, Moica are acum cam 15%. Si culmea, nici eu nu sunt platita sa o sustin si nici toti oameni inteligenti care voteaza MM.

 88. 88Adrian

  @Maria: Vezi că și Băsescu a fost primar. Ca primar s-a comportat ca un golan scandalagiu care n-a pus nimic pe picioare, și la fel a făcut și ca președinte. Ce competențe a arătat el ca primar care să-l fi recomandat pentru funcția de președinte? Iohannis se comportă ca un domn și a făcut multe ca primar. Crezi că o să-și schimbe stilul și caracterul dacă ajunge președinte?
  @Iulia: Niciodată n-a susținut că și-a cumpărat casele din meditații. Din meditații a acoperit cam un sfert sau o treime din prețul primei case pe care a cumpărat-o. Ai fi aflat asta dacă nu citeai doar titlurile articolelor din ziare.

 89. 89Marius

  @Adrian: Basescu s-a comportat ca un golan cu tarabagii de trotuar. Mai tii minte cum aratau trotuarele intesate cu gherete din tabla? El a inceput refacerea din temelii a marilor artere din Bucuresti. Tot el a inceput constructia la Podul Grant. El a inceput constructia metroului usor (linia 41), etc…Oprescu nu a facut decat sa inaugureze ce a inceput el si cu Videanu. Pentru lucrarile incepute de Oprescu, Basescu a obtinut finantarile atunci cand era primar!

 90. 90maia

  Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei nationale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării. Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.

 91. 91P. Voicu

  Daca este adevarat,cum spun unii forumisti,ca faceti parte din stafful d-lui iohannis, atunci inseamna ca stie sa-si aleaga oamenii.Votez Ionannis cu ochii inchisi,cum bine spunea perjovski,un sibian de-al dvs.

 92. 92eu

  Esti cu vaca….
  Toate argumentele tale sunt infantile. Ori nu te-ai maturizat ori nu cred ca ai fatza de vot.
  Mai asteapta un pic.
  Ce nu inteleg eu din toata tarasenia asta, este… ce cauta Iohanis la presedintie. Nu era el sef de sef in Sibiu? Ce ii trebuia lui balamucul asta?
  ii trebuia. Parvenitul vrea mai mult. Vrea sa se pricopseasca. Vrea sa demonstreze cine e el.
  Niste retardati, neimpliniti, frustrati, nesatui de furat… si.. restul.
  Votati-l, ca vine cu o foame din urma…

 93. 93Groparu Nemernic

  @ eu: am reuşit să păstrez o anumită decenţă în rândul comentatorilor, decenţă pe care te rog să nu o încalci cu comentariul tău – oroare! – destul de infantil.
  Am impresia că sunt mai multe chestii pe care nu le înţelegi. Singura chestie pe care eu nu o înţeleg este de ce numai acum se bagă sasul şi de ce nu s-a băgat mai devreme.

 94. 94Czobor Raul

  Mai domnule, sincer esti tare. Am fost ei eu la Sibiu 2 zile, am umblat chiar am fost impresionat, mai ales de o cafenea, Pardon parca se numea, asa si cu centrul ala, superb. cred ca 5 ore in continu am umblat pe stradutele alea pavate si … doar wow.

  Acuma referitor la om. Avem noi o vorba si pe aicia prin Oradea, neamtul tot neamt e. Se vede pe el ca e destept si ca nu lasa legile si regulamentele date la o parte pentru unul sau altul. Iar daca ar fi facut ceva manarii sunt sigur ca aparea PeSeDeiiii cu devezi clare si concrete, cred ca si cu interceptari, dar nu e cazul.

  Acuma de cea ani avem si noi un primar in Oradea, Bolojan se numeste, tot cam aceleasi lucruri le face, doar ca nu e neamt. Da si daca mai face cate ceva pe langa pe mine cu nimica nu ma deranjeaza acest lucru mai ales ca se dezolta orasul si se vede.

  Asa ca succes domnului Iohannis eu ies la vot cu parinti si niste rude mai normale la cap ale mele.

 95. 95mioritza laie

  Un singur Motiv pro nu am citit aici…eu l-as vota pe Johannis pentru ca el sigur nu va fi prieten cu veciul Putin. Voi vreti sa prindeti sobolanii din ograda si peste gard e crescatorie de vulpi…

 96. 96Burtea Carmen

  Măi omule, am vrut să dau share pe facebook şi nu am găsit nici un buton 😯 . Am şi cont pe Twiter (sau cum D-zeu s-o scrie corect că-i ora 3:50am, şi nu mai ştiu bine nici cum îmi zice-n buletin) DECI, pune-ţi frate şi un share.
  PS.: Postarea e super!!!!!!

 97. 97Ale

  E clar ca Ponta si Iohannis ajung in turul 2, desi, daca lumea continua sa voteze cu Monica Macovei, e posibil sa se schimbe radical situatia, intr-un sens rau. Nu stiu daca v-ati uitat la ce spunea Moise Guran referitor la asta, si ii dau perfecta dreptate. Oricum, sper sa iasa Iohannis in turul 2, desi mi-e teama. Sunt prea mult spalati pe creier pe la sate… si ca o paranteza, as fi votat-o si eu tot pe Macovei daca alta optiune nu aveam, dar ea nu si-a facut campanie cum trebuie, si chiar daca cei din mediul urban o cunosc, prea putini stiu de existenta ei in mediul rural. Fain articolu’

 98. 98Előd György

  Tocmai am citit blogul acesta, şi nu pot să zic că m-a convins, că nu mai era cazul. Oricum votam cu el, din start (culmea, nu cu UDMR cum se aşteptau majoritatea cunoştinţelor mele 😆 ). Am fost şi anul acesta prin Hermannstadt, şi e superb. Bloggerul aduce argumente pro, dar recunoaşte şi contra. Mie personal mi-ar plăcea să-l avem pe Klaus Iohannis ca prim-ministru. Să gospodărească ţara. Preşedintele reprezintă ţara, dar cred că PM are putere mult mai mare. Exemplu clar ţări ca D, UK, etc. Toată lumea a auzit de Merkel, Thatcher, Blair, etc… De Gauck câţi ştiu că e preşedintele Germaniei? Cam atât pe azi, că încă nu mi-am terminat cafeaua de dimineaţă… Aşa că daţi cu votul înainte, dar cu cap!

 99. 99badin pavel

  Sa nu uitam ca am mai avut nemti la conducerea tarii (Carol I,Ferdinand)care au adus tara aproape de nivelul de civilizatie european.

 100. 100ion ion romanul care nu face politica

 101. 101Groparu Nemernic

  @ badin pavel: amu… sa fii neamt nu inseamna neaparat sa fii Herrensfolk :) plus ca el e sas, nu neamt.
  @ ion ion: asta e prea dureroasa ca s-o pun pe blog!

 102. 102Razvan

  Miezul miezului: “Şi cel mai bun sfat pe care vi-l pot da este: încercaţi să nu depindeţi prea mult de cine este la guvernare! Încercaţi să o duceţi bine indiferent de cine conduce ţara asta”
  Felicitări!

 103. 103Mihai

  Pot fi de acord cu tot ce ai scris, dar rolul unui presedinte, cel putin in Romania, nu este cel de a guverna, este cel de a media, cum spunea cineva mai sus.
  In ipoteza in care iese, guvernarea va reveni, cel mai probabil, celor care-l imping de la spate, cazul de fata, Blaga si toti burtosii, de care, la fel cum altcineva spunea, ni s-a cam luata. Treburile astea cam fac din calitatile sale de bun administrator un mare zero barat!
  Administratie buna s-a facut si la Cluj Napoca, ti se pare ca Boc ar fi excelat pe la conducerea tarii?
  Una peste alta, daca iese Iohannis, daca iese Ponta, la naiba, daca iese DD, lucrurile vor merge la fel.
  Ideal ar fi sa nu mai avem atata circ prezidential !

 104. 104ion ion romanul care nu face politica

 105. 105Groparu Nemernic

  @ Mihai: eu zic ca e greu sa-l manipulezi pe sas. Dar poate e numai parerea mea.

 106. 106Marian S

  “Se vindeau pe sub mână blugi, cafea Jacobs, whiskey, gumă de mestecat, “chemări” în Germania (consulatul german era la Sibiu). “

  YEAH, right. Când ai dreptate, ai. Ăsta da motiv de a-l alege!!! :mrgreen:

 107. 107Mihai

  Nu e vorba de manipulare, e vorba de un angajament politic pe care sunt convins ca deja si l-a luat! Campania se tine cu multi bani, iar banii aia trebui dati inapoi. Oricat de corect ar fi, el sau oricare altul, nu se va pune crucis. Masinariiile din spate sunt mult mai puternice decat orice candidat, si asa cum l-au facut, il vor pune la pamant.
  Cum am mai spus, oricine ar iesi, macar sa fie liniste si faca o treaba diplomatica buna, ca de restu’ oricum nu scapam.

 108. 108Marian S

  PS: nu mai comentez nimic despre politică. Asta mi-ar mai lipsi, să mă cert cu tine, pe acest blog sau pe FB, pe motive de politică!!! :mrgreen:
  Mai bine NE râdem. 😆

 109. 109Groparu Nemernic

  @ Marian S: ziceam de sași în general, nu de el, personal. Da’ adevăr grăit-ai! Decât să ne supărim, mai bine să ne veselim!
  @ Mihai: …om trăi și-om vedea! Și eu sunt curios ce-i mai tare, picătura lor sau piatra.

 110. 110George

  @Mihai burtosii o sa fie la guvernare si daca iese Monica si daca iese Ponta.
  …ca doar n-o sa puna Monica voluntarii campaniei ei …tot PSD-eii si PNL-eii si PDL-eii o sa ne conduca
  (care da or cheltuit bani pt campanie si da o sa vrea sa ii recupereze)
  …si daca avem justitie si DNA care functioneaza e foarte ok ca o sa plateasca!

  Presedintele nu poate schimba 600 de parlamentari (chiar daca ii reduce la 300 tot nu ea ii pune)
  Formula politica e foarte probabil sa se schimbe daca pierde PSD-ul (…ceea ce e bine spun eu)
  Important e sa avem un presedinte de care nu ne este rusine si care nu da legi pt parlamentari
  (conditie pe care Iohannis o indeplineste cu brio, …Ponta clar nu)

 111. 111Mihai

  @ George: Cam acelasi lucru am zis si eu, cu mica observatie ca presedintele nu da legi!
  Nu ma intelege gresit, nu sunt anti-Iohannis si, mai ales, nu sunt pro Ponta! Zic doar ca, in ceea ce priveste alegerile prezidentiale, se pune accentul pe niste calitati gresite ale candidatilor: Iohannis=bun administrator; Macovei=justitiar; Udrea=buna de…ma rog, nu folosesc cuvinte urate, etc; Ori, astea sunt irelevante cand vine vorba de profilul presedintelui, care, in primul rand este seful diplomatiei!

  D-aia zic, oricine ar veni, atat timp cat face ceea e este in job description, si o face bine, poate sa-l cheme si DD din partea mea.

  Burtosii sunt si vor fi! Nicio tur de alegeri nu-i va schimba!

 112. 112George

  Agreed. Dap, presedintele nu da legile, dar le poate bloca sau aproba.
  (pe Ponta il vad dand unda verde la orice amnistie penala a politicienilor!)

  Si da, ai dreptate, calitatile pe care se pun accent nu prea au legatura cu indatoririle presedintelui.
  Dar eu sper ca Iohannis poate sa transforme clasa politica spre putina normalitate si bun simt pentru care cred ca are nevoie de calitatile alea.
  Iar trecutul lui, faptul ca a reusit sa schimbe ceva,
  imi dau putina incredere si speranta ca va reusi si de data asta 😐

  Si pan la urma ca sa stiu cu cine votez eu tre’ sa stiu ce calitati are fiecare candidat, ce trecut si realizari/nerealizari are. Chiar daca nu au legatura cu jobul, iti creioneaza un posibil viitor (inspre mai rau sau mai bine).

 113. 113Mihai

  Intr-adevar, trecutul poate spune unele lucruri despre oameni, dar curvele se pot naste si peste noapte! Istoria ne-a invatat!
  Pe de alta parte, tot istoria ne invata ca Romania a dus-o cel mai bine sub conducerea unor germani!
  Sa speram ca mostenirea germana a lui Iohannis nu va fi invinsa de influenta balcanica.

 114. 114Diana Coman

  Eu am inceput sa scriu aici, dar s-a facut ditai articolul. E mai mult curiozitate, dar tare m-as bucura de raspuns concret, ca desi n-am nimic cu Iohannis, nu pricep de nici o culoare cum poate fi considerat Sibiul o mare realizare. Si citind aici mai ca-mi vine sa cred ca e vorba de un Sibiu cumva paralel cu cel in care am belit tot entuziasmul de laudat la straini, inca la un mod chiar foarte concret si repetat. Ah, si nici n-am mai facut comparatie cu alte capitale culturale europene unde am vazut schimbarile obtinute cu banii de i-a avut disponibili si Sibiul, ca mhm, chiar ma lua plansul.

 115. 115cibinuvesel

  Gropare , de 5 ani te citesc. Pacat.

 116. 116Anonymous

  gropare dar alte chestii ce le-o facut cat erai la cluj nu le stii sau nu conteaza……………praf in ochii ptr muritori nu cu bani lui sa iei 1000 si sa dai 10 lei nu te face mai bun

 117. 117Groparu Nemernic

  @ cibinuvesel: daca e iubire adevarata, vom trece si peste asta.
  @ Anonymous: pai zi-le, prietene, sa stim si noi! Nu te cenzureaza nimeni aici.

 118. 118Danny

  nu stiu de ce va pasa cu cine si cu ce isi face Johanis campania.. ca Base ca batman si mai stiu eu ce chuck norris. … eu, sunt sibian si nu sunt “fan” politica … dar va spun cu mana pe inima ca in toti anii astia, toti primarii ce i-a vazut sibiul, Johanis este singurul care a facut CEVA. Este om, total de acord cu asta. nu zic ca nu a bagat nimic la buzunar… daca a avut sansa .. sa fi fost prost sa nu o faca … DAR ma mandresc cu faptul ca l-am avut primar si ca am vazut cat de bine poate arata sibiul in urma lui. .. strazile mai lasa de dorit inca … dar incet se lucra la ele …pot sa zic ca sibiul ESTE un oras european … a fost CAPITALA culturala europeana si o multime de locuri de munca aduse toate cu ajutorul lui. E clar cu cine votez si ma doare la basca cu cine e si cine il ajuta atata vreme cat Romania e pe mana lui e pe maini bune … se va vedea schimbarea.

 119. 119R.R

  STIMATI ROMANI, AM OBSERVAT UN FENOMEN CARE TREBUIE INLATURAT DE NOI, CEI CARE VOTAM IN CUNOSTINTA DE CAUZA SI CU SPERANTA REALISTA, NU UTOPICA, DE A DUCE LA LIMAN TARA IN CARE TRAIM, PRINTR-O POLITIZARE ADEVARATA IMPREUNA CU DL IOHANNIS. NU ESTE SUFICIENT SA IL VOTATI PE IOHANIIS, CI TREBUIE SA DISCUTATI CU BUNICII, MATUSILE SI OAMENII MAI IN VARSTA CARE INCA SE LASA HIPNOTIZATI DE CERTURILE SI ACUZELE NEFONDATE DE LA TELEVIZOR. EI CRED CAND SE SPUNE CA PENSIILE SE SCAD SAU SE CRESC, FARA SA JUDECE PE CE FUNDAMENT SE FAC ACESTE AFIRMATII. EI CRED CA LI SE SPUNE CA UN CUTARE CANDIDAT A FURAT 6 CASE SAU NU ESTE FAMILIST. E TIMPUL CA TINERII SI NEPOTII SA SE PREZINTE IN CASA BUNICILOR SI SA II ROAGE SA VOTEZE IN CUNOSTINTA DE CAUZA PENTRU VIITORUL COPIIILR SI NEPOTILOR LOR !!!!!!! E TIMPUL SA NE RESPONSABILIZAM BUNICII, CARE AU FOST MINTITI, MANIPULATI SI FURATI FARA RUSIE ATATA AMAR DE VREME.

 120. 120R.R

  STIMATE D-LE IOHANNIS , SUNTETI SINGURUL CANDIDAT IN 20 DE ANI CARE ARE COLOANA VERTEBRALA SI PATRIOTISM. JOS PALARIA, DOAR CA NU ESTE SUFICIENT. APRECIEZ DIPLOMATIA SI INTEGRITATEA D-VOASTRA, INSA HOTII TREBUIE DEMASCATI PE TOATE CANALELE TV (cA AVEM MULTE, DOAMNE!) , IN TOATE ZIARELE SI IN TOATE PIETELE. ESTE NECESAR CA ECHIPA D-VOASTRA SA FIE PUTIN MAI MULT INCISIVA SI SA VORBEASCA ROMANILOR DESPRE FURTURILE, INCAPACITATEA DE A CONDUCE SI ABUZURILE FACUTE DE ACESTI PSD-ISTI ATATA AMR DE VREME. INSISTATI IN SPECIAL ASUPRA FAPTULUI CA DL PONTA ESTE UN COPIL LAS, CARE NU ARE CURAJUL SA VA INFRUNTE PUBLIC, LA O DISCUTIE FATA IN FATA, IN CARE NIMENI NU MAI POATE SA ASCUNDA NIMIC DUPA NICIUN RANJET. PAREREA MEA E CA AR TREBUI SA REPETATI LA FIECARE 10 MINUTE, ORIUNDE V-ATI AFLA, PE TOATE CANALELE DE TELEVIZIUNE CA DL PONTA REFUZA CU LASITATE O DEZBATERE FATA IN FATA. LA FIECARE 10 MINUTE. DOAMNE AJUTA !!!!

 121. 121Anonymous

  Tare mi-ar placea Johannis – presedinte si Macovei – prim ministru, sau macar ministru de justitie… 😀

 122. 122Groparu Nemernic

  @ Anonymous: 100% de acord cu Macovei ministresa a justitiei. Ca premier as prefera un nene scolit pe afara.

 123. 123Anonymous

  😉 😉 😉

 124. 124LELAC

  Mi-a placut ce ai scris.Sant sibianca si ma mandresc cu asta.Eu oricum voi vota cu iohanis si sper din suflet sa castige.IOHANIS presedindele romanilor de pretutindeni.

 125. 125unom

  @RR: daca “tipi” ca la usa cortului sa te citeasca mama mare, ca io sigur nu ma deranjez. si nici credibilitate nu prea ai

 126. 126Anonymous

  :sad: baaa,fain le ziceti,dar pargari di astia mai sant..amu ii nu-s buni?Io,cel putinnu auzasi di el,pana mai amu un an sau doi.Pi undi l_ati tanut pitit?Ior hi murit laudatori,si l-au scos unii di prin vest,de la naftalina…Oare nu-i mana lui anjela?!

 127. 127Andrey7

  A facut multe pentru Sibiu omul, chiar ar merita sa fie presedinte!

 128. 128Railwayer

  Interesant că saşii nuau fost niciodată mai buni decât ungurii(dovadă stau casele din pădurile Sibiului, izolate de saşii chemaţi de unguri). Saşii au încercat o globalizare de tip american, au reuşit, dar le-a cam trecut vremea(sunt asimilaţi cam peste tot).
  DAR, dacă mă întrebaţi de vot, am un singur mesaj : VOTAŢI PE CEL CE VA DUCE ŢARA ÎN LOCUL PE CARE ÎL MERITĂ ŞI UNDE OAMENII VOR FI FERICIŢI .
  Până atunci, îi urez mult noroc lui Herr Johannis, pe care l-aş şi vota dacă nu ar exista limkta de vârstă(aş vrea ca România să fie ca ţările unde neprezentarea la vot este sancţionată, în afară de mici cazuri lesne de înţeles.
  P.S. : Recomand :https://m.youtube.com/watch?v=pJRVEcDFrnU şi https://m.youtube.com/watch?v=Chgh_zwNsX0.

 129. 129anonim

  Ce pl mea zice asta ca sasii intotdeauna au fost mai avuti ca romanii esti prost rau ma ramai ma acolo la sibiu avutule si lasa lumea sa voteze ca daca te uiti in lista chiar nu ai cu cine

 130. 130Anonymous

  IOHANIS ASTA VREA SA FIE ALES PESEDINTE DIN CAUZA CA VINDE BINE ……NU MAI GASESTE NIMENI CE VINDE EL….ASA AM AUZIT PE LA TELEVIZOR…..PACAT CA NU AI PE CINE SA VOTEZI DEGEABA PARTICIPA MULTZI …..

 131. 131manu144x

  Era mai bun de prim ministru cred, să pună în ordine puţin ţara asta. Să simplifice legislaţia pentru fondurile UE de ex, nu să le facă mai uşor de furat, ci să le facă imune la toanele funcţionarilor, cu nişte termene de răspuns stricte,

 132. 132Zynix

  Motivul principal pentru care nu l-am votat pe KJ este ca va trebui sa plătească tribut PDL-ului. Si cand vad personaje gen Blaga, Vass, Oltean, Videanu s.a mi se face greata. Si nu, nu l-am votat pe Ponta.

 133. 133Celebrities Quotes

  Ooooo, un articol pe măsură! 😀
  Klaus Iohanis președinte!
  Puie Monta NU!

 134. 134Mihaela

  Frumos scris….Dar prea frumos ca sa fie adevărat. Daca tot ce ai scris era real atunci nu avea nici o șansa ca sa fie candidat la președinție. Daca era așa de legiuitor atunci nu mai era promovat de partidele care i-l susțin, partide care, la fel ca si celelalte sunt formate din baronii locali si care nu au alt scop decât de a pune mâna pe contractele cu statul, contracte mereu avantajoase doar pt ei! Nici măcar candidat la primărie nu avea cum sa fie daca nu le promitea si la alții o bucata de ” ciolan”.

 135. 135ionella

  ca primar ești practic “obligat” să îți amenajezi orașu’ in care tu ești “regele”, Sibiul este un oras frumos, istoric.. si ce vreți voi de dinainte sa fie el primar,tot ce sa amenajat a fost strict cu fonduri UE, nu ii ca si cum si-as fii vandut o casa sau un rinichi sa il amenajeze. mii se pare ca lumea nu gândește, pur si simplu au fost absorbiti de atatea comentari “orice numai nu Ponta” , “daca ii Ponta președinte mă mut din țară”. pe bune? hai sa sperăm ca putem schimba ceva in tara asta, oricare ar fii presedinte!

 136. 136George

  Si eu votez Iohanis.Este singurul care si-a asumat proiecte mari incepind de jos si culmea pina acum a reusit .A zis ca va schimba fata Sibiului a reusit,a zis ca va aduce investitori a reusit va face Sibiul capitala europeana a reusit.Cu tara va trebui sa o ia de la inceput sa schimbe imaginea tari locul in europa si asa mai de parte lucruri pe care le-a spus si le asuma public si sper sa si reuseasca.Mikhimausul de Ponta in afara de pomeni electorale na realizat nimic si nici bruma aia de bine no vedeau Romani daca nu era in campanie nici un proiect pe care si la asumat public cit de mic nu la realizat pentru ca Iohanis sa ne poata ajuta si sa ne duca mai in fata acum are nevoie sa-i confirmam ca intradevar asta vrem votindul .

 137. 137Stefan

  Mai bine un președinte mai puțin versat politic decât un mincinos notoriu. L-am votat și-n primul tur și-i voi acorda votul meu și pe 16 Noiembrie.

 138. 138mimi

  o marioneta a oamenilor lui basescu, un om urmarit de justitie, un traficant de copii!!!!!!!!!!!!!! RUSINE!!!!!!! fiecare face ce vrea dar omul asta e de toata jena…….nu meritam o confruntare fata in fata cu ponta??? hai d/le klaus sa te vedem ce poti?? nu poti face fata unei asemenea confruntari…..asta e adevarul….dovada de om las,fara caracter, fara respect fata de romani!!

 139. 139George

  Pentru Mimi,Iohanis nu este omul nimanui decit omul tuturor romanilor care cred in schimbare.Ponta vrea confruntare o va avea saracu de el pisicutul cu Basscu nu mai stia nici cum il cheama si cind pleca din fata lui era cel mai fioros asa face si acum sti cum face o ghioarla latra dar nu musca sasul o sal faca pachet p-tru ca el nu latra il va musca direct .Eu pun o intrebare tuturor cine a furat mai mult tara asta decit psd-eul si daca la putere a fost PDL psd eul nu sa oprit din furat dovada dosarele Eu vreau schimbare .

 140. 140hfa

  pentru mimi : sa ne faci cate un sex oral astora care nu votam cu ponta ! sa te speli pe dinti inainte ca sigur pupi pe cineva in cur !

 141. 141vlad

  Ma amuza cand aud ca vai ce frumos si curat e Sibiul, va invit in Brasov sa vede-ti un oras cu adevarat frumos,inafara de centru Sibiul e praf, lipsa parcari,strazi inguste,tigani si palatele lor la vedere si maidanezi la greu.Eu imi doresc ca acest Iohanis sa iasa si el din pestera. Singura limba straina a lui e limba romana.

 142. 142Aza

  Sibiul este al doilea oras frumos din Romania 😉

 143. 143Paul

  Plecand de la ideea ca indiferent cine va iesi presedinte, acela va urmari in primul rand interesele sale, ale partidului si ale persoanelor puternice care l-au sustinut pentru a ajunge aici, cred ca Iohannis este “raul cel mai mic”, ca sa citez pe cineva… Faptul care ma determina sa votez cu el, este groaza pe care am vazut-o in ochii anumitor personaje publice (primari), la auzirea ipotezeii cum ca Iohannis ar putea deveni presedinte…

 144. 144cosmin

  chiar ma interesa de ce ar vota cineva cu Ioh anus pt presedintie , cineva care nu e caz clinic adik , M-am lamurit , tot nu e niciun motiv (in afara de ura fata de PSD , care e de inteles ) pentru un om in macar 1/100000 din mintile lui sa voteze cu Ioh anus.Punctele 1 , 2 , 3,7 chiar daca ar fi adevarate , ceea ce e foarte indoielnic , dar presupunand prin absurd ca ar fi , nu au nicio legatura cu abilitatile necesare unui presedinte ,punctul 4 e de caz clinic cik “Pentru că ceilalţi sunt atâta de speriaţi de el, că nu prididesc să arunce cu noroi în el.”deci autorul asa face cand il sperie cineva , arunca in el cu noroi , dupa cum ziceam caz clinic de punctele 5 si 6 s-ar rusina si Pinocchio sau Munchausen Delirul maxim al autorului baselii aaa articolului e atins la punctul 8.Eu nu cred in niciun Dzeu sunt agnostic spre ateu , dar sa zici ca intr-o tara majoritar ortodoxa , faptul ca Ioh anus e prostestant e un motiv sa il votezi , e la fel cum ai zice ca Obama trebuie ales in Iran ,.Punctul 9 e o prostie cik sibienii sunt mai destepti ca restul romanilor , si oricum nu are legatura cu un motiv de vot pentru presedintie .Punctul 10 e demn de poza la cuvantul idiotenie in orice dictionar , “Pentru că nu vorbeşte (prea multe) cretinătăţi.(parea oricui nu are probleme grave cu capul este ca la fiecare vorba scoasa zice cel putin 3 cretinatati , e drept ca poate nu le zice cu rautate cum facea basaul , dar e clar ca le zice ) Nu-şi bagă nasul unde nu-i fierbe oala. Ştiţi cum arată casele săseşti? Cu garduri şi porţi înalte. Tradus în română, “nu vă interesează ce se petrece la noi în ogradă; şi nici pe noi ce se petrece în afara ogrăzii noastre”. Își vede de treabă.(stim toti cum arata casele sasesti , ceea ce nu stim e cum se pot face 5 case sasesesti din meditatii)”Din fraza “Prefer un preşedinte prost de onest” doar prima parte e adevarata , Ioh anus este prost , chiar talamb , exemplele prostiei lui sunt nenumarate pot sa amintesc fara niciun efort de memorie cel putin 224 (de 3 ori numarul vorbelor lui ), dar pe astea (prostiile )le stie oricine care poseda mai mult de un neuron) asa ca nu mai enumar decat 9 : a fost intrebat de unde a avut bani de case ,: niciodata nu a raspuns la fel (asta da onestitate ) ,Inteleg ca sasii sunt un fel de evrei care fac bani din piatra seaca , dar asta nu inseamna ca se pot face cele 6 case in cel putin putin 9 variante deosebite , pt ca in afara de sasi nu chiar toti au ghinion , .Problema mea nu e ca a furat ca sa aiba cele 6 case , problema e ca povesteste de fiecare data altfel modul in care le-a dobandit.La faza cu PR-ul sunt de acord , are un PR foarte prost , dar pt asta nu sunt alegatorii de vina , nu ei i-au ales PR-ul, plus ca PR-ul nu il sileste sa zica atatea ineptii , daca o face e si mai grav , pt ca nu mai vb de omul (ma rog) Ioh anus ci de marioneta Ioh anus , ca sa nu mai zic ca nu mi se pare ca i-a pus Blaga pistolu la cap si i-a zis ” fi candidatul nostru”Nu , nu ,el singur s-a bagat intre laturile alea.prin asta devenind si el o latura.

 145. 145dodo

  Ionella…fonduri UE sunt in orice oras, ca sa le obtii si sa faci ceva vizibil iti trebuie creier….
  Socoteala e simpla: fugiti pe la mamicile si bunicii vostrii si deschideti-le ochii caci tre’ sa inteleaga ca o parte din ei (imi pare rau sa o spun dar e crunta realitate) nu mai traiesc pana la sfarsitul acestui mandat….sa voteze pentru tineri.

 146. 146andrei badea

  Imi place cum spui tu ca sasii si au vandut casele sasilor pentru ca nu au vrut sa le dea romanilor.Uiti ca te adresezi unor romani .Ooo si da sunt impresionat de chestia cu regulamentul scos si citit doar in cazul altora.Uiti un lucru . Cinstitul tau sad are dosare penale deci este santajabil si o marioneta in mana lui basescu

 147. 147ARDELEANCA

  Votez sasu” ca sunt sibianca si vad ce realizari are. Imi place orasul meu si vreu sa-mi placa toata tara si sa ne placa si strainii pe noi. Sa-si doreasca orice strain sa locuiasca in Romania.
  La fel ca autorul articolului, cred si eu, ca are o echipa de campanie si sfatuitori de jena. Sasule fii tu si nu intra in “tiparele” simpaticilor!
  Votati Iohannis!

 148. 148Anonymous

  mai “cosmine” din punctul tau de vedere de ”SUGACI ” care sunt calitatile pe care tre sa le aiba in Presedinte?Eu si multi alti am fi curiosi sa-ti aflam si alte pareri, dar mai inainte ar trebui sa-ti faci un tratament ,mai de lunga durata cu” XANAX” intr-un ”centru” pentru” RETARDATI” acolo probabil a-ti putea delira impreuna cu toti adeptii vostri in liniste !!!!!!

 149. 149Dana

  Iohannis. Altfel totalitarismul inconstientilor ne mananca. Si nu doar de-aia il votez. Sibiul a reusit sa-l ridice in timp ce PSD-u isi dadea toata silinta sa darame Romania, iar acum urla pe la latrina3 ca ei sunt curati. E jenant ce se intampla zilele astea in Romania. Practic PSD cu Ponta prostesc pensionarii cum facea Voronin in 2009, in timp ce staff-ul lor de campanie fura si inseala batrani. Asta aduce PSD. Nu-mi vine sa cred ca mai sunt oameni care voteaza cu asa ceva. In fine, mergeti la vot, sper sa scapam de comunisti. 😐

 150. 150doina

  eu, cu sau fara parerea ta, il votez pe Iohannis! Da’ ma bucur de tot ce-ai scris despre el…. inseamna ca sunt mult mai multe motive pt care il voi vota.

 151. 151leo

  imi doresc sa fie ales Iohannis presedinte (eu il voi vota, insa sa vedem in ce masura o vor face si altii) si mi-as dori ca doamna Macovei sa-i devina sefa de guvern, candva. Trebuie sa recunosc cinstit ca mi-e teama ca se va petrece acelasi scenariu, de la primul tur de scrutin, si la al doilea: adica se va vota din nou pe listele suplimentare, in masa, in sate si comune unde nu exista niciun obiectiv turistic si nici centre universitare nu sunt in apropierea lor. Ati citit in presa ce procent de alegatori a votat pe acele liste suplimentare, in acele sate si comune uitate de lume? Aproape 10%, iar procentul asta spune multe.

 152. 152leo

  Cosmine, dar de articolul asta ce parere ai:

  http://eclujeanul.ro/2014/10/29/ponta-incearca-sa-cenzureze-internetul-cna-a-devenit-sluga-psd-ului/

  Si ti-as putea oferi multe alte linkuri, de pe kmkz.ro, spre exemplu, unde se arata clar cine este concurentul lui Iohannis.

  Daca iti doresti sa votezi in continuare cu “Il Dottore” n-ai decat, dar, te rog, sa nu-i jignesti pe oamenii, care nu-l voteaza. Iti multumesc.

 153. 153George

  Chiar si Ponta va vota cu Iohanis Cind a votat cu Ratiu a iesit Iliescu ,a votat cu Iliescu a iesit Constantinescu a votat Nastase a iesit Basescu a votat Geoana aiesit Basescu si acum nu se mai risca

 154. 154viorica

  nu tu trebuie sa ma convingi.
  El trebuie sa ma convinga si nu reuseste de loc….dar chiar de loc….
  Ba mai mult, nu il pot distanta de climatul de hotie din Romania.
  6 case -sunt 6 case nu sase covoare

 155. 155Groparu Nemernic

  @ viorica: asa e, domnu-l ponta e m-ai cinstit! Asa e!
  PS: Vezi ca si-a luat casele inainte de a intra in politica. Retine partea aia cu “neamuri in Germania” si vei intelege mai bine, poate.
  Am un prieten care odata la 2 ani isi ia un apartament cu banii pusi deoparte, si din chirie plateste ratele. Asta e numai un exemplu.

 156. 156Cata

  Speram sa nu iasa Ponta,dar cred ca speram degeaba…Eu cand il vad,imi vine sa-mi pun funia de gat..Intr-un fel te gandesti “lasa ma sa-i voteze prostii,sa vada peste 1-2 ani cum o sa taie pensii,salarii,etc 😉 “..asta e si va ramane.. 😕

 157. 157Ponta

  hai ponta !

 158. 158Anonymous

  Hai Iohannis!!!!!!!!!!!!

 159. 159Anonymous

  😉 Iohannis ne-a convins pe toti daca ai incredere in el voteza-l!!!!!!!!

 160. 160Anonymous

  blog

 161. 161terente

  Groparule puteai sa te faci filozof!Ai o multime de remarci ultra simpatice despre Joha.Mai dai si in bara-Ponta are citeva limbi straine peste amicul tau.Basca ca e mai inteligent.
  Singura chestie care n-o pricep este de ce il sustii pe Joha vazind cine e in spate,adica gasca de smenari/farseuri ardeleni a PDLului?!
  Astia l-au propulsat pe pozitia actuala.Inclusiv cu Diaspora pe care tot ei au activat-o prin vectorii lor,de au avut impresia aia ca s-au trezit la realitate singuri!!
  Daca tii cont ca la fiecare schimbare de guvern partidele isi pun oamenii in pozitie cheie,ca sa poata sa le ceara servicii/favoruri/bani,ce crezi ca se va intimpla cu amicul Joha?Crezi ca va putea scapa de cei care l-au plasat?
  Sa dea Domnu,dar nu cred.Sintem in capitalism si totul se plateste!!
  Te “lovesc” cu comentariul,insa tine minte-politica e cea mai parsiva curva.Si se hraneste cu fraieri ca mine,ca tine si altii.Nimic din ce e sincer in relatiile interumane nu se regaseste in politica.

 162. 162Anonymous

  😯 💡 😥 😈

 163. 163Anonymous

  😛

 164. 164vizi gabor

  bbbdbdfbdbd

Trackbacks

 1. 1. Aceasta nu este o postare electorală | Surorile Marx
 2. 2. Amintiri din Sibiu in Merisire
 3. 3. Linkuri de weekend

Scrie cu pipi pe zid

NOU! Acuma poți scrie cu fețe galbene!Parteneri (da' nu de pat!)