Nu cred că mai trebuie să vă mai spun cât de mult îmi plac mie femeile (drept dovadă – m-am şi însurat cu una; m-aş fi însurat cu toate, da’ nu se poate pentru că sunt cam prea multe).

Dar dacă ar fi să aleg dintre ele pe câteva cu care mi-ar plăcea să stau la umbră, să mănânc nuci, să beau must şi să-i ascult povestea, atunci cu siguranţă Elisabeta Rizea ar fi cap de listă.

O ţărancă simplă, care a prins perioada cea mai neagră a României din toată istoria secolului trecut, Elisabeta Rizea i-a sprijinit pe unii din luptătorii anti-comunişti, camarazi de arme cu cei ale căror portrete din tinereţe le-am văzut de curând în filmul omonim. Unul dintre aceştia – soţul ei, Gheorghe Rizea, din cauza căruia a fost catalogată de politrucii comunişti “duşman al poporului”, dintr-o (îmi place foarte mult termenul) “casă conspirativă”.

A făcut ani grei de închisoare. Încercaţi să vă imaginaţi cum ar fi să stai închis într-o celulă, la izolare, zile în şir. Da, fără Twitter şi Facebook şi fără telefon cu touchscreen. Da, în lanţuri – ca un câine. Pe întuneric. Numai tu cu gîndurile tale! Dar brazii se frâng, nu se îndoaie. Sunt curios câţi masculi cu cojones de taur pe maşină şi tatuaj tribal pe triceps ar fi rămas verticali, fără să ajungă să-şi strige mămica.

Credeţi că Elisabeta Rizea s-a învăţat minte? După 7 ani a ieşit de la închisoare, iar după eliberare a sprijinit în continuare, pe furiş, rezistenţa din munţi, într-o perioadă în care comuniştii infectaseră minţi şi oameni. Vă ţâţâie fundul pentru că aveţi rate şi copii dacă urlă şeful la voi că nu vă faceţi treaba bine? Sunteţi ca mine. Nu ca ea.

După ce a fost prinsă încă o tură, sentinţa i-a fost prelungită cu încă 25 de ani. Un mizilic, aşa-i? Plus că procesul de reeducare presupunea bătăi şi torturi regulate, administrate de nişte politruci care ar face să roşească orice efficiency expert sadic care aduce lista de concedieri într-o cooperativă. Apogeul chinurilor – momentul în care a fost legată cu cosiţa de păr de tavan şi i-au smuls de sub picioare masa pe care se sprijinea. A rămas cam fără păr. Chestie dezumanizantă şi traumatizantă pentru o femeie.

Şi tot nu a cedat.

I-au rupt coaste.

Tot nu a cedat.

Au bătut-o în toate felurile imaginabile, şi tot nu a cedat.

I-au întemniţat familia, i-au torturat-o, şi tot nu a cedat.

Au încercat să o cumpere. Clar că nu a cedat!

Din cauza asta, eu, omul care tace atunci când urlă şefii şi nevasta la el, zic că Elisabeta Rizea este o mega femeie. Şi mi-ar fi plăcut să avem mai multe Elisabete Rizea pe planetă şi în patrie. Respect, Elisabeta Rizea! Sper ca ţara mea să dea un cent pentru fiecare locuitor şi să-ţi ridice un monument ca lumea.

Am scris postarea aceasta pentru că Avon caută 125 de femei care au schimbat în bine vieţile celor din jur. Da, femei adevărate, nu paţachine. Le puteţi propune şi voi pe www.avon125.ro.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 28 comments

 1. Dorin Reply

  Ufffff, ai venit foarte serios din Jermanica, dar nu e rau sa ne mai aducem aminte cateodata de oameni adevarati ca ea! Respect pentru tine, respect pentru femeia asta!

 2. scorpio Reply

  A fost acum cativa ani la TV un documentar emotionant cu si despre ea.
  Da,o adevarata femeie si o adevarata lectie de viata.

 3. marius Reply

  scrii rar postari serioase dar si cand o faci o faci al naibii de bine. Multumim ca ne-ai adus aminte ca au existat oameni cu coloana vertebrala

 4. Carmen Reply

  Acum ani in urma, cand am auzit prima data povestea vitezei din Nucsoara, mi-am zis ca ar trebui sa-mi fie rusine pentru toate momentele cand sunt mofruroasa, capricioasa si fac tot felul de figuri stupide… Elisabeta Rizea ar merita mai mult decat un monument. Nu stiu cati oameni ( femei sau barbati) ar mai putea da totul pentru un crez, in vremurile noastre. Vreau sa cred ca ar fi…

 5. kekee Reply

  Bă Gropare, bă.
  Nici lipsurile suportate, nici anii staţi în puşcărie, şi nici bătăile, nu au durut-o aşa tare cum a durut-o după revoluţie vederea torţionarilor săi ghiftuiţi, mulţumiţi şi fericiţi.
  Aia doare cel mai tare – o ştiu de la bunu’.

 6. kekee Reply

  Baiu’ cel mare e că şablonul şi materialul din care erau croiţi oameni de felu’ ăla – NU MAI ESTE – s-o gătat.

 7. daniel rus Reply

  apoi mama Groparului cu siguranta a facut viata mai buna multora dintre noi ca daca nu era ea, sigur nu citeam noi minunatiile pe care le scrii. sa aiba sanatate

 8. Laur Reply

  Da, dom’le.

  Care ai fost la Sighet la Memorialul Durerii și ți-au dat și ție lacrimile la ușă și ți-a venit să strângi de gât un comunist ATUNCI, PE LOC, mâna sus.

 9. anca Reply

  adaug..pt avon…lena constante, adriana georgescu, anita nadris cudla, lucretia jurj, etc..

 10. miluch Reply

  Gropare ?? Mai Gropare !!!
  Io nu poci sa adaug pe nimeni acolo ca n-am poveste, da’ am si io o propunere:
  – prof.dr. Ana Aslan.
  E ? merge ?

 11. zoltybogata Reply

  Elisabeta Rizea, chiar că a avut o viaţă foarte, foarte grea şi plină de suferinţă şi nu cred că sa plîns ea prea tare, alţi cum dau puţin de greu se dau foarte uşor bătuţi şi uni recurg şi la sinucidere. Bine zici tu, cîţi dintre ăştia jmekeri şi bazaţi din ziua de azi ar rezista într-o situaţie de aia? 🙁 Ori cît vă e de greu, gîndiţivă că sînt alţi care le e şi mai greu. Multă sănătate

 12. radu CJ Reply

  Aceasta Doamna a fost internata in spital imediat dupa revolutie de Ilici si gasca lui pentru ca indemna lumea sa nu voteze cu partidul fostilor tortionari.Asta asa ca un amanunt putin cunoscut,aviz electoratului lui Ponta si a bunicutei cu studii la Moscova.

 13. sabaila matei Reply

  …raritatii…..unicate….esit..din…comun…coloana…vertebrala……. asa merita ….sa….traesti……si sa mori…nu este renuntare de….sine….ci ..a trai….in demnitate….azi unde se mai gasesc….valorile….astea…citez…vers-ile,lui alexandri de-o durere fara margini al meu suflet e patruns cind gandesc ce-am fost odata……s-in ce stare am ajuns. 1854…..

 14. tac'su Reply

  Gropar nemernic ce esti, m-ai lasat fara cuvinte.

  Pe de alta parte ma bucur sa aflu ca oameni tineri au auzit de Elisabeta Rizea, iar cei ce n-au auzit sa citeasca mai sus.
  Din cate-mi amintesc, acu citiva ani, cei de la Catavencu au inceput o campanie de stragere de fonduri pentru ridicarea unui monument pentru aducerea aminte a celei ce a fost Elisabeta Rizea. Ce se mai aude cu asta?

 15. adi Reply

  si mulTi dintre noi, ca Si mine de altfel, nici mAcar efortul de a folosi diacriticile nu-l facem

 16. Fluture Reply

  Frumos scrisul despre Elisabeta Rizea.

  Pacat ca e folosita pentru a face putina reclama la Avon. Pentru ca, oricat de mult si-ar dori Avon sa gaseasca 125 de femei adevarate, tot patachinele sunt cele care ii vand/cumpara produsele. Oare mai era nevoie sa le ajuti si tu? Oare nu se putea un post NUMAI despre Elisabeta Rizea, fara nici o urma de publicitate.

  Zic si io, nu dau cu paru’…

 17. Groparu Reply

  @ Fluture: man, sa stii ca inca sunt furios pe tine ca ti-ai sters blogul!
  Lasand gluma la o parte, este (partial) asa cum zici tu. Dar nu Avon se foloseste de Elizabeta Rizea, ci eu sunt nemernicul.
  Formatul si conceptul blogului meu nu prea presupune asemenea postari elogioase. Iar daca nu era Avon, nu as fi scris postarea asta in vecii vecilor.
  Cam asa stau lucrurile.

 18. Fluture Reply

  Eh, domnule Gropar, mi-am deschis alt blog (alt nume), cine merita, o gaseste 🙂

 19. foxyfoxy Reply

  Daca nu s-ar rata viitorul film despre ea asa cum s-a intimplat cu cel despre Ogoranu!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *