Crăciun – deci colindat.

Io colind de vreo 16 ani cu aceeaşi gaşcă; şi anu’ ăsta un cuplu din gajcă or vinit în premieră cu pruncu’ lor de vreo 6 anişori la colindat.

Io cânt la chitară, da’ mai rar, fincă nu primesc bani pentru asta, numa’ oua-n cap sa ma potolesc; da’ la colindat iau şi chitara, că dacă le colindăm fain la oameni ne dau vinu’ ăl mai bun.

Ăla micu, când o văzut chitara, s-o gândit că io-s Iisus Hristos Pavarotti, din moment ce ştiu gâdila clitorisu’ zongorei. Aşa că de la început s-o plantat pe lângă mine, şi când o prins momentu’ potrivit, zdrang! o dat şi el în corzi ca să facă muzică.

Pentru asta o primit o urecheală zdravănă de la ta-su.

La prima famelie, s-o înghesuit ca să steie lângă chitară, şi o mai pus mânurile pe ea o dată; io-l încurajez – ca să-nveţe copilu, să nu fie tăntălău ca cum era Groparu, da’ ta-su il scutură de-o areapă, îl pune în partea opusă a camerei, şi-l potoleşte.

La ieşire, zice “Mă laşi să te ţin de mână?” “Clar!”, zic io, că mie-mi plac copkiii. Vine ta-su: “Stai cuminte! Lasă-l pe Groparu în pace!” – şi mi-l smuceşte, şi o ia înainte.

La următoarea casă, ăsta micu’ zice “Tati, pot sta lângă Groparu?” “Nu! Că-l deranjezi.” “Groparu, te deranjez?” “Nu, mă bărbate, cum să mă deranjezi!” “Tati, nu-l deranjez pe Groparu, pot să stau lângă el?” “Am zis NU!”

La ieşire: “Dacă mă lasă tata, mă laşi să-ţi duc chitara?” “Sigur!” zic io. “Tati, mă lasă Groparu, pot să-i duc chitara?” “Nu! Că i-o strici.” “Groparu, dacă-ţi duc chitara, ţi-o stric?” “Păi… dac-aşa zice tati…”

La ultima casă, pe la 5 dimineaţa: “Gropare, cânţi şi cu mine ceva? Numa’ noi doi?” “Nu cântă cu tine! Că tu tre’ să cânţi Colindiţa cu mine!” zice tati.

Asemenea copii vor ajunge părinţi de copii mai încolo.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 24 comments

 1. GreenDream Reply

  poate tatal lui s-a prins ca esti un pericol si a vrut sa-l scape :))
  si acum, serios vorbind, trist… sa tii copilul intr-un clopot de sticla toata viata. acuma, chiar daca erai un pericol, se invata si copilul cu raul de mic 🙂

 2. adi Reply

  te-am citit aseara .. aproape cap coada, n-am mai ras demult atat, m-ai scos din predepresie cum ar zice o prietena
  bravo pentru blog

 3. Greuceanu Reply

  moi….
  e specific shi nu numai noua:”nu bea! alcoolul e dusman! = FALS!”
  nu umbla la curve!= nu au nimik bun in ele= FALS! Nu pierde noptile- vei regreta toata spatamana= FALS! Nu pleca fara tata si mama, ca n-o sa fie bine= FALS! Nu conduce masini faine, ca faci accident= FALS! sa nu-tz iei nevsat afrumoasa ca te-nshala=FLAS- shi aia urata te-nsheala!Nu manca mancare buna ca te-ngrashi=FALS!nu te-mbraca in alb ca te murdareshtu=FALS! si lista poate continua… de aia ceea ce ai surpins tu sunt doar fragmente din educatia copiilor romani si nu numai!

 4. hadean Reply

  mă, io am tăt zâs că nu mai bat covoare da un preş din ăsta tăt aş mai lua la poceală. da’ ce mă bag io, poate că în timpu’ liber îi om bun şi-i plac copchiii.

 5. miana Reply

  Atunci de ce l-a mai carat pe micutul barbat cu voi ? Copilul ala s-a distrat un pic ?

 6. Carmen Reply

  Mda, nasol…Cand eram mici eu si fratello, maica-mea se oripila toata cand ne vedea putin murdari sh cu muci la nas…numa ca taica-miu o tempera iute, ca cica, zicea el, copkiii n-au farmec daca nu-s o tara zoiosi. Asa am crescut noi, mari si fericiti :))

 7. Viorica Reply

  @Carmen
  E vremea gripei, cum stai cu mucii? 😀

  Am vazut si eu o scena care m-a oripilat: nu se prea gaseau pantofi (ar fi o scuza) si madam mama ii spunea copkilului (baiat) care arata extrem de timid ca pantofii aia nu sunt de fetite. Mi-a fost mila de el cand ma gandeam cat o sa rada colegii de el la scoala.
  Copilul din povestea de fata are doua perspective: ori cea descrisa de dush, ori cea care se intelege printre randuri. Asa se educa micii tirani, zic mici pt ca astia vor tiraniza totdeauna pe cei mai mici ca ei.

 8. watercolor Reply

  I-am dat baiatului meu acuarele. Dupa doua mazgalituri le-a gustat.

  Oare galbenul are gust de lamaie?

 9. Carmen Reply

  Ha ha ha…saptamana trecuta am avut din belsug. Am fost sursa de veselie pentru intreaga firma: si mucoasa, si ragusita.

 10. deci,totodată... Reply

  ete-aşa să creşte omu’ nul. omu nici-nici. omu înghiţîtor-de-orce, ideal pentru vremi de-ăştea . io-i văd zilnic. teve-u-i new religion pentru nefericiţîî de ei!

  băăă, lăsaţ copii să vină la …gropar !!!(…)

 11. Operabilus Reply

  Apăi gropare, dacă după tine n-o strâgat nime cât ai fo mnic, ui ce-ai ajuns, să cântz la ghitară. Lasă, c-o shtiut parintzî ăia ce zâc cătă copkil. Io-n locu lor luam ghitara shi tz-o izdeam de uarice, până să dejdina de căt-olalta.

 12. Sandossu Reply

  Copiii astia o sa fie cei mai cuminti si o sa asculte de parinti, o sa aiba cele mai mari note la scoala…pana cand scapa si incearca sa recupereze tot ce-au ratat pana atunci. Si atunci incepe partea urata.

 13. alanegru Reply

  Apropo de crestere. Vazui ceva reportaj cu nenea de facu modelu de lei. Shi nu avea prunci. Ca o zis: daca-l educam dupa mine era inadaptat, daca-l educam dupa lume era un securist. Asa, omu din povestea lu Groparele o sa ajunga un foarte bun scriitor dupa dictare, ca majoritatea populatiei. Da’ Gropare, asha-i ca tz-o fost frica de zongora cand o zis ta-su ca tz-o strica?

 14. Roxana Lilith Reply

  Deh, vai de parintii care n-asculta de copiii…Ala era un frustrat care-si descarca impotentele pe copil. Si se va mira ca tampul/boul peste vo 10 ani cand “ala micu'” o sa-i f..una dupe ceafa ! Si io stiu ce zic ca am 2 copchii!

 15. Neculai Reply

  Las că şi io aceeaşi dragoste de tată am primit şi acuma îmi dă bani ca să-mi dau jos mustaţa.

Leave a Comment

Your email address will not be published.