Suntem ce mâncăm, nu? Daţi-mi voie să mă prezint, mă numesc Praz Umplut şi locuiesc pe strada cu Smântână şi Usturoi, în cartierul Un Rachiu Mic După, oraşul Somniceni.

Mâncarea mea preferată pe lumea asta este prazul umplut. E o reţetă care se transmite la mine în familie de generaţii (la ora actuală, încă n-a trecut prima generaţie) şi are tot ce-i trebuie unui mascul puturos: carne (prazul se umple cu carne) tocată (să nu consume masculul puturos energie mestecînd aiurea) şi beutură (carne fără vin e-un chin; dacă nu există prin vreo cultură orientală proverbul ăsta, atunci vă rog eu brevetaţi-l careva!). Fireşte, ca un gurmé ce sunt, îmi plac şi mâncărurile sofisticate, gen telemea cu roşii, slană cu ceapă sau chiar – culmea gastronomiei! – ou fiert; dar prazul umplut, pe cuvânt de Gropar, rupe.

Şi ca să nu vă fac să vă plouă-n gură degeaba, aflaţi secretul groaznicului praznic: se umplu tecile (tulpina, foile alea de la praz dezghiocate) cu amestecul de sarmale (carne tocată, cartofi, ceapă, usturoi, orez, aluat de pită, condimente etc.). Pare simplu; dar e migălos şi durează vreo 2-3 ore, şi mai trebuie să şi fiarbă vreo alte 4 (!) cu puţin sos de roşii în oală, ba chiar mai mult dacă, în loc de praz oltenesc aprig, te spurci cu praz turcesc de contrabandă. Când ajunge la judecata de apoi, în farfurie, se serveşte, fireşte, cu usturoi şi se bajocoreşte, cum zicea Sadoveanu, cu smântână; apoi ori bei o tărie şi o cană de colebile, ori bei numai tăria, şi meri la somn.

015_resize_resize

Ei: acum vă rog pe voi să-mi daţi o reţetă magică de mâncare, pentru că mă războiesc din greu cu alţi trei bloggeri – Andreea lu’ Ibacka, Arhi a lu’ Blogu şi Sebastian Adenisucei – să adunăm cea mai mai-mult-ca-perfectă reţetă de mâncare de la cititori pe care să o gătim noi înşine sub ochiul camerei de filmat şi apoi să ne făloşim cu ea şi cu abilităţile noastre de mânuitori de cratiţe.

Aşadar: daţi-mi o reţetă cu care să combini o femeie să îţi cadă la picioare din prima; sau o reţetă care l-ar face pe un mascul să vă ceară mâna negreşit în secunda următoare, înarmat cu un inel cu diamant cât PIB-ul Qatar-ului. Ceva fezabil (adică să nu umblu patru luni după ingrediente, ca nievastă-mea după pantofi), ceva gustos, plăcut (nu, Bear Grylls, ochi de oaie afghană să mânci tu cu Discovery ăla!), care să mă surprindă mai plăcut ca vizitele soacră-mii. Tradiţional, libanez, peşte, fusion, indian, Sichuan – daţi-mi reţeta ideală pentru făcut sex în noaptea aceea! Şi nu mă întrebaţi pe mine, că io pe nevastă-mea nici cu păstrăv umplut n-am reuşit să o combin la început, o trebuit să scot artileria grea (spanac cu ochiuri; asta am folosit).

Aşadar: supuneţi o reţetă aici până vineri, 24 mai, iar dacă reţeta propusă iese câştigătoare după un proces de votare ca-n Teleorman, câştigaţi un cuptor “sună-mă-acum-sunt-fierbinte” BEKO Innovachef (asta). Rezultatele se vor vedea aici, pe platforma blogchef.ro. Aşadar, masterşefi şi masterşefe, hit me with your best shot!

Şi fără reţete de lasagna englezească cu carne de vită, senchiu.

Update: foarte, foarte tari reţetele! Deci foarte tari, şi credeţi-mă că mi-a fost foarte greu să aleg una câştigătoare.

Pentru a nu pune bunătate de blogger la muncă şi alergat după condimente, am ales una simplă, dar de efect. Am ales cu nievasta, să văd cam ce i-ar plăcea ei să mănânce, în afară de spaanc cu ochiuri, şi a ales, ca orice femeie, ceva care să nu o ţină prea mult în bucătărie (presimţea că urmează să se joace cu reţeta asta ca să-şi facă bărbatul fericit). Aşadar, reţeta câştigătoare este cea propusă de

55. Io

s-a emanat la 22 May 2013 at 17:18 e

Deci, stimate fost vecin de Floresti de Cluj (ca noi ne-am mutat intre timp in Jermanica), omu’ meu e usor de cucerit: snitele. E cel mai fericit om de pe planeta daca mananca dimineata, seara si la pranz jnitzeleeee. Cu cartofi piure mai ales. No da nu se poate fie snitzele chiar toata ziua. Asa ca mai facem si altceva.

Adica: iei vreo doua- trei bucati de piept de pui, ca doar ii ferma aproape. Le tai in felii de vreo juma de centimetru si le bati bine, bine, cu ciuda. Sare, piper. Apoi le dai prin putina faina si prin ou batut, ca la snitzele. Iei un vas yena, il ungi cu o tzara de unt si pui un rand de snitzele din astea neprajite. Apoi razi cascaval, cat te lasa inima, da macar de-un desti sa fie. Apoi iar un strat de carne, iar unul de cascaval. Pana termini toata carnea. Deasupra, ca sa arate fain, arunci doua – trei oua batute cu cateva linguri de smantana si cu sare si piper. Dai la cuptor, la temperatura mica, vreo ora, apoi pe final, da-i mai tare putin, sa se aureasca otzara. Merge cu ce garnitura iti place tie, dar si numai cu o salata. Si-i bun-bun si rece. Merge si sa impresionezi un musafir si sa o iei intre doua felii de paine la multinationala. Atat fu. Nu-i asa ca-i simplu?

Mulţumesc foarte mult tuturor comentatorilor, de-abia aştept să plonjez în cartea de bucate de pe blogul meu anul ăsta! Că m-am enervat şi le iau pe rând.

Later update: şi, ca să fie provocarea pana la capat, cei de la Beko au facut alba-neagra cu retelele, au dat reteta mea altui blogger, iar eu am primit de gătit o reţetă câştigătoare de pe blogul Ibackăi 🙂

Un desert absolut demential- New York cheesecake.

Blat:

-un pachet de biscuiti digestivi (400 g)
-150 g unt

Continut:

-5-6 oua
-300 grame zahar
-1 kg branza Philadelphia (sau echivalentul de la Lidl, la jumatate de pret)
-400 g smantana de buna calitate
-1 lamaie
-2 fiole esenta de vanilie
-3 linguri faina alba

Topping

-200 g smantana
-2 linguri zahar
-1 jumatate de lamaie (2 linguri zeama)

Preincalzesti cuptorul la 180 C (cu ventilatie), sau 200 C fara ventilatie (preferabil cu). Pentru blat zdrobesti biscuitii si topesti untul, dupa care untul topit il amesteci cu biscutii. Apesti mixul intr-o forma de prajituri si pui la cuptor pentru aprox 10 minute. Recomand sa pui sub forma de tort o folie de aluminiu pentru ca e posibil ca o mica parte din untul topit sa se scurga prin forma in cuptor. In timp ce se raceste, pregatesti continutul cheese-cakeului.

Intr-un vas pui crema de branza (poti cumpara 5 cutii Philadelphia sau 5 cutii de creme de branza de la Lidl care este similar cu Philadelphia. Cu o spatula de lemn sau o lingura mare bait creme de branza si zaharul pina capata o consistent diferita de sea initiala, adaugi a poi cele trei linguri de faine dar pe rand, nu toate odata, apoi esenta de vanilie si zeama de la o lamaie, smantana.

Adauga pe rand cate un ou, continuand sa amesteci pina ce oale se incorporeaza.

Continutul se toarna in forma de tort peste blat. Recomand ca anterior sa ungi marginea formei cu unt sa evitam sa se lipeasca prajitura de peretii formei de tort.

Punem la captor, la 180 de grade, pentru 20 de minute, dupa care reducem temperature la 120 grade (cu ventilate, 140 tara) si lasam in cuptor pentru alte 20 de minute (40 minute timp total). Dupa cele 40 de minute oprim cuptorul si lasam usa cuptorului intredeschisa pentru 2 ore timp in care lasam prajitura in cuptor.

In acest timp pregatim topping-ul. Combinam smantana cu cele doua linguri de zahar si 2 linguri de zeama din jumatatea de lamaie. Cand prajitura s-a racit, punem toppingul si punem prajitura la frigider pentru cel putin 5 ore. (preferabil peste noapte)

Deasupra se pot presara capsuni proaspete sau se poate face un sos de afine. Intr-o tigaie de sosuri se adauga 200 grame de afine, 1 lingura generoasa de zahar si putina esenta de vanilie. Zdrobim putin afinele si lasam sa fiarba pentru cateva minute. La final adaugam putin amidon. Sosul se aseaza pe felia de cheesecake inainte de a fi servita.

Pofta buna. Este multa munca dar merita tot efortul!

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 111 comments

  1. Bucatarul lenes Reply

    @hope: cand începi să faci livrări la domiciliu? că mă înscriu prima. și pentru că-mi plac foarte mult, aș zice și că la ultima mea verificare le zicea пельмени.

  2. cruela de vila Reply

    1.Piperchi ţârgâsiti ( mancare machedoneasca)
    MEGA SIMPLU si eften! 😉
    ai nevoie de un ardei gras ( sau mai multi de mai multe culori, depinde pt cate persoane gateshti), o rosie cam cat ardeiul ( sau mai multe evident) ( n-ai rosie bagi bulion sau rosii la cutie); o bucata de telemea veche , cam cat ardeiul si dansa si un ou ( hai doua, daca esti boier)
    CUM SE FACE?
    1. tăiaţi ardeii fiasiutze cam cat deshtu ( pe lung, da?)
    2. puneţi puţin ulei de măsline în tigaie şi apoi adăugaţi ardeii tăiaţi
    3. îi lăsaţi să se înmoaie, apoi adăugaţi roşiile tăiate
    4. după 10 minute puneţi brânza şi, după alte 5, ouăle bătute
    5. este gata când ouăle sunt închegate
    DACA manaci de post te opresti dupa pasul 3, daca nu , bafi si branza si oole!
    Se serveste calda sau rece si merge bestial cu licori alcoolice!
    😉

  3. cruela de vila Reply

    4. si ultima:
    pt cand tzii post si vrei sa vrajeshti lumea:
    😎
    vinete umplute de post
    http://www.bucataras.ro/retete/vinete-umplute-cu-legume-24577.html
    se servesc reci sau calde, cum vrei.
    la capitolul condimente poti fi creativ:busuioc, tarhon, etc , ce-ti place;
    daca nu manci de post sa bagi si carnea aia din prazul umplut
    sau doar razi deasupra lor branza/cashcaval/branza de burduf
    si le batjocoresti sau nu cu smantana/sana/iaurt, dupa cum ti-e voia si cat de plin frigiderul

  4. Io Reply

    Deci, stimate fost vecin de Floresti de Cluj (ca noi ne-am mutat intre timp in Jermanica), omu’ meu e usor de cucerit: snitele. E cel mai fericit om de pe planeta daca mananca dimineata, seara si la pranz jnitzeleeee. Cu cartofi piure mai ales. No da nu se poate fie snitzele chiar toata ziua. Asa ca mai facem si altceva.

    Adica: iei vreo doua- trei bucati de piept de pui, ca doar ii ferma aproape. Le tai in felii de vreo juma de centimetru si le bati bine, bine, cu ciuda. Sare, piper. Apoi le dai prin putina faina si prin ou batut, ca la snitzele. Iei un vas yena, il ungi cu o tzara de unt si pui un rand de snitzele din astea neprajite. Apoi razi cascaval, cat te lasa inima, da macar de-un desti sa fie. Apoi iar un strat de carne, iar unul de cascaval. Pana termini toata carnea. Deasupra, ca sa arate fain, arunci doua – trei oua batute cu cateva linguri de smantana si cu sare si piper. Dai la cuptor, la temperatura mica, vreo ora, apoi pe final, da-i mai tare putin, sa se aureasca otzara. Merge cu ce garnitura iti place tie, dar si numai cu o salata. Si-i bun-bun si rece. Merge si sa impresionezi un musafir si sa o iei intre doua felii de paine la multinationala. Atat fu. Nu-i asa ca-i simplu?

  5. ambrus mihaela Reply

    Of, India! Tara pe care am visat dintotdeauna s-o vad si a carei combinatie exotica de culturi si religii a avut un efect fascinant, aproape magnetic asupra mea,dar cum nu am reusit am invatat sa gatesc cate ceva din aceea parte minunata a lumii.Azi eu iti propun urmatoarea reteta care desi pare simpla este delicoasa-Orez cu porumb.Ingrediente-o cana si jumatate de orez basmati gatit (fierbe-l si apoi clateste-l cu apa din abundenta pentru a obtine orez bob cu bob,o cana de ulei de masline,un sfert de cana de ceapa taiata foarte subtire jumatate de lingurita de usturoi zdrobit,jumatate de cana de porumb dulce proaspat sau congelat,un sfert de cana de mazare (optional)un sfert de lingurita de pudra de sofran
    un sfert de lingurita de pudra de coriandru
    o lingura de zeama de lamaie
    alune Cajun,sare dupa gust .O pregatim astfel Intr-o tigaie putin adanca, incalzeste uleiul si prajeste ceapa si usturoiul pana devin usor maronii. Adauga sofranul si coriandrul si mai prajeste timp de 1 minut.
    Adauga porumbul si mazarea (daca folosesti) si prajeste timp de cateva minute, pana cand legumele s-au gatit.
    Adauga zeama de lamaie si sare si amesteca bine.
    Acum adauga orezul gatit si amesteca bine pentru a combina aromele. Prajeste timp de inca un minut sau astfel incat sa scada complet (amestecul sa fie complet uscat). Serveste cu sos curry picant!

  6. Roxana Reply

    SUPA THAILANDEZA CU PUI SI FRUCTE DE MARE

    Ingrediente
    1 radacina patrunjel, 1 pastarnac, 1 telina, 1 morcov, 1 ceapa alba, 1 pulpa de pui, 3 fire ceapa verde, 100g taietei, piper, sare, 3 fire tarhon proaspat, 100ml lapte de nuca de cocos, 1 lingurita sos de soia, 1 lingurita sos de peste concentrat, 100ml supa de pui, 2 catei de usturoi, 200g fructe de mare, 150g carne de pui piept, 1 lingurita paprika iute, 3 cepe albe, 1 ardei iute proaspat, 100ml ulei de masline
    Metoda de preparare

    Modul de preparare al supei de pui

    Intr-o cratita de inox se pune circa 300 ml de apa la fiert cu o pulpa de pui si 20 ml ulei de masline circa 10 min (in acest timp se ia spuma rezultata de la fierberea pulpei ), se adauga morcovul, telina, pastarnacul, radacina de patrunjel si se fierbe pana acestea devin moi.

    In alta cratita de inox se pun la calit 50 ml ulei de masline, ½ ardei iute prospat taiat rondele, 2 cepe albe tocate fin, o jumatate lingurita de paprika iute se lasa la foc mare doua minute. Apoi se adauga pieptul de pui taiat fasii lungi si fructele de mare, se calesc doua minute, apoi adaugam usturoi taiat fin si se mai lasa la foc doua min.

    Se stinge cu supa de pui care a fost amestecata in prealabil cu sosul de peste concentrat si sosul de soia liht si se lasa la foc 6 – 7 min, dupa care se adauga laptele de cocos, 3 fire de tarhon tocat marunt sare, piper. Se mai lasa la foc 3-4 min. Se serveste cu taitei de orez fierti aldente si scursi de apa, mai intai se pune in bolul de servire taitei de orez apoi supa. La final se presara deasupra supei rondele de ceapa verde.

  7. Roxana Reply

    SUPA THAILANDEZA CU PUI SI FRUCTE DE MARE

    Ingrediente
    1 radacina patrunjel, 1 pastarnac, 1 telina, 1 morcov, 1 ceapa alba, 1 pulpa de pui, 3 fire ceapa verde, 100g taietei, piper, sare, 3 fire tarhon proaspat, 100ml lapte de nuca de cocos, 1 lingurita sos de soia, 1 lingurita sos de peste concentrat, 100ml supa de pui, 2 catei de usturoi, 200g fructe de mare, 150g carne de pui piept, 1 lingurita paprika iute, 3 cepe albe, 1 ardei iute proaspat, 100ml ulei de masline
    Metoda de preparare

    Modul de preparare al supei de pui

    Intr-o cratita de inox se pune circa 300 ml de apa la fiert cu o pulpa de pui si 20 ml ulei de masline circa 10 min (in acest timp se ia spuma rezultata de la fierberea pulpei ), se adauga morcovul, telina, pastarnacul, radacina de patrunjel si se fierbe pana acestea devin moi.

    In alta cratita de inox se pun la calit 50 ml ulei de masline, ½ ardei iute prospat taiat rondele, 2 cepe albe tocate fin, o jumatate lingurita de paprika iute se lasa la foc mare doua minute. Apoi se adauga pieptul de pui taiat fasii lungi si fructele de mare, se calesc doua minute, apoi adaugam usturoi taiat fin si se mai lasa la foc doua min.

    Se stinge cu supa de pui care a fost amestecata in prealabil cu sosul de peste concentrat si sosul de soia liht si se lasa la foc 6 – 7 min, dupa care se adauga laptele de cocos, 3 fire de tarhon tocat marunt sare, piper. Se mai lasa la foc 3-4 min. Se serveste cu taitei de orez fierti aldente si scursi de apa, mai intai se pune in bolul de servire taitei de orez apoi supa. La final se presara deasupra supei rondele de ceapa verde.

  8. Moise Iuliu Reply

    Rulada din pulpa de porc cu carnati picanti
    Ingrediente: -600g capac pulpa de porc
    -4-6 carnati picanti subtiri
    -5-6 catei usturoi
    -3 linguri ulei floarea soarelui sau untura de
    porc
    -1/2 pahar vin alb demisec
    -1 lingura boia dulce
    – 1/2 lingurita piper negru macinat
    – 1 lingurita sare
    ( ca sfat sa zicem asa Pulpa de porc poate di inlocuita de gurmanzi cu fleica sau piept de porc fara os)

    Mod de preparare: -spalati carnea, stergeti-o cu o carpa uscata. taiati-o in 4-6 felii subtiri asezati-le pe un tocator acoperindu-le cu o folie alimentara, bateti-le pana se intind cu mare grija pentru a nu se rupe. Pisati usturoiul impreuna cu sarea si piperul macinad formand din acesta o pasta.
    -incingeti cuptorul la 180C. ungeti fiecare felie de pulpa cu pasta de usturoi pe o singura parte apoi presarati deasupra boiaua dulce, asezand la urma cate un carnat. Rulati acum feliile de carne , legati-le cu atat de bucatarie apoi ungetile cu untura de porc.
    – Asezati ruladele de porc pe o tava, unsa la randul ei cu untura, adaugati un pahar de apa acoperiti tava cu folie de aluminiu si apoi introduceti tava in cuptor.Dupa 25 minute descoperiti tava stropiti ruladele cu vin si reintroduceti-o in cuptor pentru inca 7-8 minute.
    – Inlaturati ata servind ruladele taiate in felii, cu garnitura de varza rosie si cartofi copti.

  9. hope Reply

    @ Bucatarul lenes – ai dreptate, corect se scrie cu i scurt
    ( “ь”)…. mi-a scapat de emotii ca voi castiga cuptorul 😆 Livrare la domiciliu fac numai dupa ce vii in ospetie sa faci proba :mrgreen: 😛

  10. BABUS CLAUDIU Reply

    Buna ziua si Hristos a inviat!
    Iti propun un desert gustos, rapid si cu un aspect placut: CHEC CU CIOCOLATA SI CAISE CONFIATE

    Ingrediente (pentru 2 checuri): faina alba calitate superioara 400 g, zahar 200 g, cacao pudra 4 linguri, 1 pliculet praf de copt, bicarbonat de sodiu 1 lingurita, unt 180 g, oua 4 buc., lapte 300 ml, ciocolata neagra amaruie 80 g, esenta de vanilie 2 buc., caise confiate maruntite.

    Mod de preparare: Se topeste untul intr-o craticioara apoi se lasa sa se racoreasca. Ciocolata si caisele se taie bucatele mici.
    Intr-un bol se amesteca toate ingredientele uscate: faina, zaharul, pudra de cacao, praful de copt si bicarbonatul de sodiu. Se adauga ciocolata maruntita in compozitia uscata.
    In alt bol se amesteca toate ingredientele “umede”: laptele, untul, ouale si esenta de vanilie. Compozitia lichida se amesteca in cea uscata si se amesteca bine.
    Se toarna aluatul in 2 forme de chec tapetate cu hartie de copt. Deasupra se presara caisele maruntite si se amesteca usor pana se incorporeaza bine in compozitie.
    Checul se da la cuptor la temperatura medie pana se rumeneste usor si trece testul scobitorii. Se scoate din tava dupa ce s-a racorit putin.
    Se pudreaza cu zahar pudra vanilat.
    Dupa ce se racoreste se taie si se savureaza. Este extraordinar cum se simt acele bucatele de ciocolata topita in combinatie cu caisele confiate in aluatul poros si moale.
    SPOR LA GATIT SI POFTA BUNA!!!! 😉

  11. Toderica Cristina Reply

    Crenvursti in aluat
    Ingrediente Crenvursti in aluat:

    12 bucati de crenvursti subtiri in membrana naturala
    500 de grame de faina
    1 ou mic
    250 de ml. de lapte caldut
    15 grame de drojdie proaspata
    1 lingurita de zahar
    1 lingurita de sare
    40 de ml. de ulei + inca putin pentru uns planul de lucru
    1 galbenus de ou pentru finisat
    optional: seminte pentru presarat (susan, mac etc.).
    Preparare Crenvursti in aluat:

    Pentru prepararea aluatului: se freaca drojdia cu zaharul intr-un castronel pana se lichefiaza, oul cu sarea se bate cu furculita si se dilueaza cu laptele caldut, se pune faina intr-un castron incapator, se adauga la mijloc laptele cu oul si apoi drojdia lichefiata si se framanta energic pana se omogenizeaza. Se adauga uleiul si se framanta in continuare pana ce aluatul este neted, elastic si se desface de pe maini si de pe vas. Se pune aluatul intr-un castron uns cu ulei, se acopera cu un servet de bucatarie umed sau cu folie alimentara si se aseaza intr-un loc caldut pana isi dubleaza volumul. Crenvurstii e bine sa fie scosi din frigider cu o ora inainte de a-i imbraca in aluat, pentru a nu afecta prin diferenta de temperatura dospirea aluatului. Odata crescut aluatul, se unge planul de lucru cu ulei si aluatul se rastoarna pe acesta.
    1. Se intinde aluatul intr-o forma dreptunghiulara si se aranjeaza crenvurstii deasupra in asa fel incat sa se poata decupa aluatul in dreptunghiuri egale pentru fiecare crenvurst in parte. Optional, se poate adauga putin mustar si/sau ketchup pe fiecare bucata, eu prefer sa rezerv sosurile pentru servire.
    2. Deoparte si de alta a crenvurstilor asezati pe dreptunghiurile de aluat, se decupeaza cu o rola de patiserie sau cu cutitul fasii de la marginea aluatului pana la crenvurst, la o latime de aproximativ 1-2 cm.
    3. Se aduc succesiv fasiile catre mijloc, acoperind crenvurstul, una din stanga, una din dreapta, creand un model cu aspect de impletitura.
    4. Se aseaza crenvurstii intr-o tava captusita cu hartie de copt, se acopera cu un servet umezit cu apa calda si se aseaza intr-un loc caldut; se aprinde cuptorul si se seteaza la 180 de grade.
    5. In momentul in care cuptorul s-a incins, se unge aluatul pe suprafata cu galbenus de ou batut cu putina apa.
    Se coc in cuptorul preincins la 180 de grade Celsius timp de 25 de minute, pana se rumenesc frumos. Se lasa sa se raceasca si se servesc calduti sau complet reci.

  12. Bucatarul lenes Reply

    @ hope: ai grijă ce-ți dorești, că eu îs fomeie de tipul ”la placinte, înainte”, nu stau să mă gândesc mult , când vine vorba de mâncare 😉

  13. Gigi Reply

    Clătite
    Iată ingredientele necesare : 1 kg faină albă (000) , 1 l lapte , 1,5 l apă minerală (cu bule , cum ar spune cineva !) , sare (după ochi !) , 4 ouă , 150 ml ulei de floarea soarelui (e foarte bun cel de pe la noi ) , dacă vă place coaja rasă a unei lămâi . Pentru umplutură sunt necesare : dulceaţă de căpsuni , pastă de măceşe , cremă de cacao , smântână (minim20%), caşcaval ras 150 gr şi orice altă combinaţie vă mai place . 🙂 . De exemplu , urdă 300 gr , zahăr 75 gr şi un …snop de mărar .

    Întrun vas mare şi fain (neapărat) se pune făina , apoi sarea şi laptele . Urmează ouălele şi 1 l de apă minerală cu multe bule ; cu mixerul se omogenizează cele mai sus menţionate pe vitaza turbo ! După ce la suprafată apare o mică spumă , se pun cam 50 ml ulei ; se continuă amestecarea şi se completează cu apă minerală până se obţine o compoziţie care curge uşor (acest lucru se verifică , bineînţeles , cu un polonic !) . Cei care doresc , în acest moment adaugă coaja de lămâie . Ei bine , abia acum urmează surpriza : tocmai v-aţi făcut de lucru pentru o oră/o oră şi jumătate , la două tigăi ! 🙂 Şi nu mai puţin important , aveţi ocazia să vă împrieteniţi cu toţi vecinii de pe scară ! Îmi pare rău dacă nu zâmbiţi , dar asta este reţeta !

    Se pun pe foc cele două tigăi în care se toarnă uleiul , la încins . Se pune uleiul întrun bol şi cu ajutorul polonicului turnăm , cu calm şi metodă , cele aproximativ 100 de clătite , în cele două tigăi ! Se coc cu grijă şi atunci cănd se dezlipesc singure , se face manevra aceea amuzantă în care clătita fie se întoarce , fie se lipeşte de tavan ! Se pune un strop de ulei cu ajutorul unei linguriţe înainte de a pune fiecare clătită în tigaie . Şi tot aşa , până când vasul cel mare şi fain se goleşte . 🙂

    Pentru umplerea lor sunt mai multe variante :

    1 . se ung pur şi simplu cu dulceaţă sau cremă de cacao sau pastă de măceşe .

    2 . se ung cu smântână şi se adaugă dulceaţă de căpşuni .

    3 . se ung cu smântână ,se pune caş ras apoi o clătită şi iar smântână , caş , clătită , …. . Construcţia astfel obţinută se pune la cuptorul încălzit bine în prealabil pentru 10 minute .

    4 . urda se presară cu zahăr şi se amestecă liniştit ; se adugă trei fire din snopul de mărar şi se continuă mişcarea (musai) liniştită de amestecare . Cum de ce ? Aşa trebuie , n-o să schimbăm noi acum reţeta ! Cu acest amestec se umplu clătitele pe care le împăturaţi în două şi le mai coaceţi un pic în tigăile despre care credeaţi că a-ţi scăpat , pe ambele părţi .
    :mrgreen: :mrgreen:

  14. Paul Reply

    @Groparu:
    – femeia care tre’ sa-ti cada la picioare e pizti sau milfeta? (raspunsul ajuta la alegerea retetei si a ingredientelor)
    – dupa ce se impiedica se lasa cu sport imediat sau la a doua impiedicare? (raspunsul ajuta la dozarea efortului pentru gatit respectiv sport).

  15. lala Reply

    FLEICA RULATA
    Ingrediente:
    1 kg fleica
    sare, pier, boia
    putin ulei
    pasul 1. Condimentam fleica.
    pasul 2. O rulam strans.
    pasul 3. Infigem bete de frigarui in rulada ca sa o fixam mai bine
    pasul 4. Taiem felii, le asezam in tava unsa cu putin ulei si adaugam 1 pahar de apa.

    pasul 5. Coacem acoperit cu o folie 1 ora la foc mic, fara folie 10 minute .

    pasul 6. Servim cu garnitura.Este delicioasa 😉

  16. hope Reply

    @ Bucatarul Lenes:
    Nici o problema 😛 eu tot din aia sunt, vorba aia, “cine se-aseamana…. poate sa se adune la un pahar de vorba” 😆

  17. Groparu Nemernic Reply

    Multumesc foarte frumos tuturor pentru retetele delicioase! Am fost pus si simplu coplesit:)

    Luni il vedeti pe Groparu in toata splendoarea sa, cum gateste el chestii pe video si-si taie mana stanga, ca cu aia dreapta se filmeaza.

  18. Gheorghe Andreea Mihaela Reply

    Peste cu ciuperci la cuptor

    Ingrediente:

    1kg peste (cod)
    1 kg ciuperci champion
    50g ulei de masline
    1 patrunjel
    sare, piper dupa gust

    Mod de preparare:

    Se unge o tava mai mare cu unt sau ulei de masline, apoi se aseaza pestele curatat
    Se umple cu ciuperci si se coase, dupa care se da la cuptor cca 40-50 minute
    Se serveste cu garnitura de orez, legume.

  19. Andrei-M Reply

    Reteta propusa de mine este: Paella cu fructe de mare

    Este o specialitate valenciana, dar populara in intreaga Spanie. Se poate folosi si orez pentru risotto, insa exista foarte multe variante de paella!

    Bucatarie: spaniola
    Dificultate: mediu
    Cantitate: 4 portii
    Timp de preparare: 20 minute
    Timp de gatit: 1 ora

    Ingrediente:
    4 1/4 cani cu fond de legume (poate fi preparat din cubulete de concentrat)
    400 g scoici decongelate
    sare (optionala in cazul in care bulionul se prepara din cubulete de concentrat)
    piper negru, macinat
    4 linguri de ulei de masline extra virgin
    1 ardei gras rosu, de dimensiune medie, curatat si taiat bucatele
    250 g calmari, taiati bucatele
    400 g creveti medii, decorticati
    3 rosii medii, decojite, curatate de seminte si tocate
    1 lingurita de boia dulce
    1/2 lingurita de firisoare de sofran
    1/4 cana cu boabe de mazare decongelate
    2 cani cu orez cu bob scurt, sau mediu

    Instructiuni:
    Se prajesc intr-o tigaita firisoarele de sofran la foc mic, fara ulei, pana ce se inchid la culoare. Se piseaza apoi intr-o piua.

    Intr-o tigaie mare se incinge uleiul, la foc mic. Se adauga ardeiul si se gateste 3 minute, amestecand frecvent pana ce incepe sa se rumeneasca. Se adauga bucatelele de calmar si se gatesc 5 minute, amestecand constant si racaind bine tigaia.

    Se micsoreaza focul la mediu-mic si se adauga rosiile si putina sare, amestecand din cand in cand, circa 10-15 minute, pana ce rosiile se inchid putin la culoare, iar mixtura capata o textura pastoasa.

    Se apasa rosiile cu fundul lingurii, ca sa se sfarame cat mai mult si sa se integreze in sos. Se adauga boiaua si sofranul, amestecand cateva secunde.

    Se adauga fondul si mazarea. Se da mixtura in clocot si se fierbe timp de 10 minute. Se gusta si se potriveste de sare si piper.

    Se mareste flacara, se da mixtura in clocot si se adauga orezul, presarandu-l. Cu o lingura de lemn se da o roata prin tigaia, ca sa se verifice daca orezul este distribuit in mod egal. Nu se mai amesteca dupa aceea.

    Se gateste orezul, fara a acoperi tigaia, timp de 10 minute, la foc iute. Se face apoi flacara mica si se gateste orezul alte 8 minute, pana ce tot lichidul este absorbit, iar orezul este gatit, dar ferm.
    Se ia tigaia de pe foc, se acopera cu prosoape de hartie si se lasa la odihna, 5-10 minute.

    Intre timp, se incinge putin ulei intr-o alta tigaie, se adauga scoicile si crevetii si se prajesc 4-5 minute, amestecand ocazional. Cand crevetii se fac rozalii la culoare, se transfera fructele de mare in tigaie, la sfarsitul celor 5-10 minute de pauza, asezandu-i peste orez. Se serveste paella. Pofta buna 🙂

  20. barbulescu andreea Reply

    PAJEON(CLATITE COREENE)
    Ingrediente pentru 3-4 portii
    Aluat
    O cana si jumatate cu faina
    O jumatate cana cu faina de orez
    2 cani cu apa
    1 ou batut
    1 legatura de ceapa verde taiata in bucati cam de 5 centimetri lungime
    Sare si piper dupa gust
    2 -3 lingurite de ulei

    Sos
    1 sfert de cana sos de soia
    2 lingurite de otet
    1 ceapa verde tocata marunt
    1 catel de usturoi pisat
    O jumatate de lingurita seminte de ardei iute

    jumatate de cana cu scoici, stridii, calmar taiat, creveti sau alte fructe de mare.

    Mod de preparare

    Intr-un castron mare se amesteca faina, faina de orez, apa si oul, pana se obtine un amestec omogen. Se adauga dupa caz faina sau apa, pentru a da mai multa consistenta aluatului. SE ADAUGA FRUCTELE DE MARE .Apoi se adauga jumatate din cantitatea de ceapa si se asezoneaza cu sare si piper. Se lasa deoparte 10-15 minute.
    Se incalzeste o tigaie la foc mediu. Se pune putin ulei in tigaie si se indeparteaza excesul cu un prosop din hartie. In tigaie se toarna cam trei sferturi de cana cu compozitia pentru clatite, astfel incat sa acopere fundul acesteia. Se presara putina ceapa verde desupra si se lasa pe foc 3-4 minute, pana ce aluatul devine maroniu deschis.
    Se intoarce clatita pe partea cealalta, presand cu o spatula pentru a fi siguri ca toata suprafata ei este in contact cu tigaia. Se pune clatita pe o farfurie. Se tamponeaza tigaia cu prosopul din hartie imbibat in ulei si se repeta procedeul de mai sus si pentru restul de aluat. Pe masura ce sunt gata, clatitele se aseaza una peste alta, pentru a se mentine calde.
    Se amesteca la un loc ingredientele pentru sos. Se aseaza clatitele una peste alta pe un tocator si se taie pe mijloc si apoi de-a curmezisul. Se aseaza pe o farfurie, impreuna cu sosul.

    POFTA BUNA …EU FAC RETETA SAPTAMANAL SI NU NE MAI SATURAM….FETELE MELE SUNT INCANTATE DE BUCATARIA COREEANA..

  21. Lovely Birthday Gabriel! Reply

    […] Blogchef.ro – Gatim ce poftesti!, in care Andreea Patrascu, Cetin Ametcea, Sebastian Bargau si Radu Bazavan se lupta pentru titlul de „Blogchef”, powered by […]

  22. McDonald’s fără secrete Reply

    […] – Gătim ce poftești!, în care Andreea Pătrașcu, Cetin Ametcea, Sebastian Bârgău și Radu Bazavan se luptă pentru titlul de „Blogchef”, powered by […]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *