putin.jpg

Eu cred ca o presa nu poate fi si libera, si ruseasca in acelasi timp.

In Rusia, ziaristii mor din mai multe motive. In primul rand mor linistiti, in pat. In pat de pusca.

In Rusia, ziaristii mor si de idei. Dupa cum s-a reconfirmat acum relativ recent in cazul Annei Politovskaia, ideile nu pot convietui pasnic cu gloantele in spatiul din aceeasi calota craniana. Fenomenul – inca neexplicat – ii tulbura si acum pe oamenii de stiinta.

In Rusia, speranta de viatza depinde si de alimentatie, mai exact de mezeluri, mai exact de crenvursti si de polonezi. Alexander Litvinenko si-a dat seama prea tarziu ca vremea studentiei a trecut si nu poti sta la nesfarsit cu un poloniu in cafenele.

Tot in Rusia, gravitatia nu poate coexista cu jurnalismul. Cand a descoperit acest lucru, Ivan Safronov, cel mai recent Icar rus, era prea tarziu. Desi sperase sa aiba suficienta vreme sa isi compuna scrisoarea de adio in plina cadere de la etajul 5, se pare ca s-a inselat. Distanta pana jos era nu numai daunatoare sanatatii, ci si deosebit de foarte mortala – mai ales daca esti ziarist.

Daca ar fi sa facem o lista cu trei tari care mai au doar un punct de atins pana la perfectiune, lista ar arata cam asa:
– Anglia – fostul imperiu ar trebui sa interzica vanatoarea de vulpi, femeile urate si alcoolul;
– Japonia – fostul imperiul ar trebui sa interzica pescuitul industrial de balene;
– Rusia – fostul imperiu ar trebui sa scoata in afara legii uciderea de ziaristi ca sport national, si sa se indrepte, Putin cate Putin, spre democratie.

Un singur lucru mai adaug: dom’le Putin, hac,

“The New York-based Committee to Protect Journalists said in January that 13 Russian journalists have been murdered in contract-style killings since 2006, making Russia the third-deadliest country for journalists after Iraq and Algeria in the past 15 years.”*

…vez’ ca 13 e numar cu ghinion, hac. Ori il imbalsamezi p-unu dintre ziaristi ca pe Lenin, sa ramana numa 12, ori mai omori vreo 10, hac, ca sa scapi de blestem. Parerea mea…

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 3 comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *